Вие сте тук:

Начало Други Статии Използването на мед в китай

Използването на мед в китай

В Китай от много древни времена насам съществува традиция за консумиране на мед. Още през династия Джоу VІІІ в.пр.н.е. медът и ларвите на диви пчели са били рядък деликатес, предназначен само за знатните хора. В поетичната антология "Книга на песните", събрала произведения от преди новата ера, се споменава за приготвянето на алкохол с мед. През династия Тан (618-907 г.) хората започват да си подаряват мед.

В Китай има някои видове мед, които се отличават с особени качества
Плодовите захари позволяват меда да не преминава през процеса на храносмилане, а направо да се усвоява от организма
В китайската медицина медът участва и в рецепти за засилване на паметта,
ще ви запозная и с някои чисто китайски рецепти за напитки с мед за борба с настинки и грип.


Според записки от периода на владетеля Джоу Йоу, управлявал страната през 780 г.пр.н.е., в неговият дворец се е приготвяла т.нар. "медовина" на основата на мед. В последствие, та чак до наши дни различни хора, сред които и много лекари, правят подобрения във формулата за правене на медовината. Според тях, тази алкохолна напитка има безспорни медицински качества като подобряване на съня и паметта, засилване на нервната система и стомаха и много др. На нея са посветени даже и стихове.
При разкопки в провинция Хънан са намерени доказателства, че още преди 9000 г. по време на неолита, на територията на Китай хората са правели алкохол тип бира на основата на ориз, мед, грозде и китайски глог. Това връща още по-назад във времето употребата на меда като фермент и подсладител.

Пак в най-древни времена, китайските лечители откриват и неоценимите лечебни качества на чистия мед. В най-ранния медицински трактат "Materia Medica на Шън Нун" от ІІ-І в.пр.н.е. са дадени подробни сведения за лечебните качества на пчелните продукти, които се отнасят до лекуване на лошата ци и засилване на основната ци, подхранване на основните органи, спиране на болките и премахване на отровите, помага в лекуването на много болести и се съчетава без проблеми с много лекарства, при продължителна употреба засилва духа и тялото и подмладява. Според съдържанието на Compendium of Materia Medica на Ли Шъджън от 1578 г., медът има способността да лекува недостатъка на жизнената енергия ци, като укрепва далака, облекчава болките и премахва отровните вещества, намалява гнева, избистря зрението и като цяло удължава живота.

Съвременната наука също доказва, че яденето на мед всеки ден може да е напълно достатъчно на любителите на сладкото, както и да укрепи устойчивостта на заболявания, като увеличава съдържанието на антиоксиданти в кръвта. Медът е добре да присъства в менюто на децата, тъй като съдържа желязо и фолиева киселина, което може да предотврати и излекува анемия.

В Китай има някои видове мед, които се отличават с особени качества, като например липовия мед от планините в Североизточен Китай, който помага при хроничен фарингит и болки в гърлото, също намалява вътрешния огън, тонизира далака и засилва жизнената енергия ци. Медът от бяла акация е с най-голяма чистота и кристализира много трудно – това обяснява изключително лесното му усвояване от организма, като подхранва стомаха и далака, премахва отровите и подхранва кръвта, както и има антисептичен ефект и премахва кашлицата. Вероятно най-характерният за Китай мед е медът от лиджъ, който е разпространен навсякъде. Медът пък от вид китайска мандарина притежава основните качества на меда, както и ефектът да овлажнява белите дробове за да прекъсне кашлицата. Другите особени видове мед в Китай се правят от китайска фурма и китайски коптис. Когато коптисът цъфне вдън горите на провинция Съчуан, огромно количество пчели се устремяват натам, сякаш и те разбират изключителните качества на меда от коптис. Този мед е кристално чист, като вкусът му отначало е горчив, а по-късно сладък. Той премахва яда, патогенният вътрешен огън и е много добър при лекуване на дизентерия. В миналото медът от коптис е бил привилегия само на аристократите. Когато пък цъфти японската субтропическа мушмула локва, през нощта има скреж, а през деня леко слънце, което определя меда от това растение, като изпълнено с енергията на небето и земята и е много добър за премахване на слузта и кашлицата, изчистване на дробовете от огън, както и е неотменно пикочогонно средство. Това важи и за меда от обикновената мушмула, като освен това, този мед притежава свойството за допълване на жизнената енергия, подхранване на бъбреците и овлажняване на дробовете, както и избистряне на зрението.

Медът е сладък на вкус и с богати хранителни качества. Основните му съставки са 18% вода, 65-70% плодови захари и 0,3% белтъчини. Плодовите захари позволяват меда да не преминава през процеса на храносмилане, а направо да се усвоява от организма. Освен това, вътре се съдържа и аминокиселини, които са необходими на човешкия организъм. Въпреки че витаминното съдържание не е много голямо, то е много разнообразно. В меда има минерали като магнезий, калий, натрий, сяра и фосфор, чийто съотношение е подобно на това в кръвния серум в човешкото тяло. Още повече, в меда се срещат много видове ензими и малко количество лимонена киселина, ябълкова киселина, аромати, нафта и пигменти.

Медът може да се съчетава с различни лекарствени средства, като засилва техния ефект. Например, той участва в много рецепти за лечение на язва, абцеси в дванадесетопръстника и други заболявания на храносмилателния тракт. Това се дължи на факта, че той има алкален характер и съдържа магнезиеви и други соли, което помага за храносмилането и усвояването на веществата. Така се намалява "бремето" на храносмилателния тракт и съответно се облекчават заболяванията. При възрастни, хора със слабо здраве и хора, страдащи от запичане поради болест, се препоръчва да смесят 30 г. мед с 3 г. сол, които да се разтворят в чаша студена вода и да се пие сутрин и вечер. Това помага за гладката работа на червата. Помага и само изяждането на 25 г. мед сутрин и вечер на гладно.

В китайската медицина медът участва и в рецепти за засилване на паметта, успокояване на нервната система, премахване на безсънието и кошмарите. От всички естествени храни, в меда се съдържа най-голямо количество вещества, нужни за захранване на мозъка. Така че при умствена преумора или при умора поради недоспиване помага изпиването на чаша медена вода на обяд. За цялостно отпускане на нервната система с най-добър ефект е ябълковия мед – вечер преди лягане може да се изяжда по лъжица мед.

Медената вода, приета сутрин и вечер, също помага за засилване и подобряване работата на сърдечния мускул, подобрява кръвта, води до разширяване на кръвоносните съдове, като така ги предпазва от заболявания и като цяло поддържа нормално кръвообращение.

При проблеми с черния дроб и сърцето, както и високо кръвно налягане, много помага изпиването сутрин на гладно на чаша вода с мед.

Известна е и ползата на меда при заболявания на дихателния тракт. Ето една лесна рецепта за премахване на усещането за сухост и дразнене в гърлото поради сухия климат: вземете сочни круши и ги издълбайте. След това сложете вътре мед в количество по желание и ги сложете да се задушат на пара като нямат допир с водата. Тази рецепта помага за лесното изкарване на натрупаните храчки. Подобен ефект има и ако само нарежете круша и я смесите с мед. Ако след излекуването на заболяването продължите да приемате редовно мед, не само ще предотвратите рецедив, но и ще засилите функциите на тази система.

Сега навлизаме в есента, което води със себе си и зачестяване на простудните заболявания. Освен познатите ни билкови или черен чай с мед, както и топло мляко с мед, сега ще ви запозная и с някои чисто китайски рецепти за напитки с мед за борба с настинки и грип.

Чай от гелземиум и мед

Състав: мед, 15 г. гелземиум (продава се като хомеопатично средство), 1 г. зелен чай
Приготвяне:
сложете гелземиума в 500 мл вода и когато водата заври, изчакайте 3 мин. прецедете и прибавете вътре меда и зеления чай. Разделете дозата на 3 части и на ден приемайте по една част, като предварително я загрейте. Този чай помага при вирусни заболявания.

Чай от джинджифил с мед

Състав: мед и сок от джинджифил в количество по желание
Приготвяне:
смесете меда и сока от джинджифил в съотношение 1:1 и изяжте сместа. Тази рецепта помага при обикновена настинка.

Чай от лимон с мед

Състав: 100 г. мед, 1 лимон
Приготвяне: изстискайте сока на лимона и го добавете в 800 мл. гореща вода. След това сложете и 100 г мед, като разбъркате добре. Това е доза за един ден. Чаят е подходящ при обикновени настинки и грип.

Чай от чесън с мед

Състав: мед и чесън в количество по желание
Приготвяне:
обелете, измийте и изстискайте чесъна, след което го смесете с меда. Взимайте два пъти на ден по една лъжичка от сместа заедно с чаша топла вода. Помага при грип.

http://bulgarian.cri.cn

Още...

(Медовина, произведена по стара полска традиция).

2. Държава-членка или трета страна
Полша
3. Спецификация на продукта
3.1. Наименование за регистрация
„Trójniak“
При представяне на продукта на пазара, етикетът може да съдържа следната информация: „miód pitny wytworzony zgodnie ze staropolską tradycją“ (медовина, произведена по стара полска традиция). Тази информация следва да се преведе на другите официални езици.
3.2. Наименованието е традиционно само по себе си показва специфичния характер на селскостопанския или хранителен продукт

Наименованието „Trójniak“ произлиза от цифрата 3 (на полски:„trzy“) и е свързано пряко с традиционния състав и метода за производство на „trójniak“ — съотношението на мед и вода в медовината са едно към две. Следователно наименованието отразява специфичния състав на продукта. Тъй като „trójniak“ е дума, използвана единствено за обозначаване на специфичния вид медовина, наименованието също се счита за специфично.
3.3. Регистрацията на наименование по силата на член 13, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 509/2006 Регистрация със запазено наименование
Регистрация без запазено наименование
3.4. Вид продукт
Клас 1.8 — Други продукти от приложение I
3.5. Описание на селскостопанския или хранителен продукт с наименованието посочено в т. 3.1
„Trójniak“ е медовина, прозрачна напитка, получена при ферментацията на медената каша, която се отличава със специфичния аромат на мед и вкус на използваните суровини.
Вкусът на „trójniak“ може да се обогати с вкуса на използваните подправки. Цветът на „trójniak“ варира от светло златист до тъмен кехлибар, в зависимост от вида на използвания мед.
Специфични физикохимични характеристики на медовина „trójniak“:
— алкохолно съдържание: 12-15 % vol.,
— редукторни захари след инверсия: 65-120 g/l,
— общата киселинност, изразена в грамове ябълчена киселина: 3,5-120 g/l,
— летливата киселинност, изразена в грамове оцетна киселина: максимум 1,4 g/l,
— обща захарност, на базата на съдържанието на алкохол (в % vol.), умножено по 18: минимум 323 g,
— не захарни екстракти: не по-малко от:
— 20 g/l,
— 25 g/l за плодова медовина,
— количество прашец: минимум 1,3 g/l за плодова медовина.
При производството на „trójniak“ се забранява използването на консерванти, стабилизатори и изкуствени оцветители и аромати.
3.6. Описание на метода за производство на селскостопанския или хранителен продукт с наименованието посочено в т. 3.1
Продукти
— Натурален мед със следните характеристики:
— съдържание на вода: максимум 20 % (m/m),
— съдържание на редукторни захари: минимум 70 % (m/m),
— комбинирано съдържание на захароза и фруктоза: максимум 5 % (m/m),
— обща киселинност в ml на разтвор NaOH 1 mol/l на 100 g мед: от порядъка на 1-5 ml,
— съдържание на 5-хидроксиметилфурфурал (HMF): максимум 4,0 mg на 100 g мед.
— Медени дрожди с висока ферментация — подходящи за ферментацията на големи количества
екстракти.
— Билки и подправки: карамфил, канела, индийско орехче или джинджифил.
— Натурални плодови сокове или пресни плодове.

Метод на производство
Етап 1
Подготовка (кипване) на кашата за медовина, състояща се от една част мед и две части вода (или вода смесена с плодов сок), към която може да се добавят билки или подправки, при температура между 95 и 105 °С. За плодова медовина, поне 30 % от водата се заменят с плодов сок.
При стриктно спазване на пропорциите за вода и мед се получава необходимия екстракт в казана с мъст, покрит с изолиращ кожух. Този метод за получаване не позволява карамелизирането на захарите.

Етап 2
Охлаждане на мъста до 20-22 °С, най-благоприятната температура за ферментация. Мъста трябва да се охлади в деня на получаването, като времето за охлаждане зависи от ефикасността на охладителя.
Охлаждането запазва микробиологичния състав на мъста.

Етап 3
Добавяне на разтвор за ферментация на мъста в казана с мъст.

Етап 4
A. Бърза ферментация — 6-10 дни. Ако се поддържа температура до максимум 28 °С, се осигурява добър ферментационен процес.
Б. Бавна ферментация — 3-6 седмици. Бавната ферментация осигурява достигането на подходящите физикохимични характеристики.

Етап 5
Претакане на ферментиралата мъст.
След получаването на алкохолно съдържание от поне 12 % vol., трябва да се направи претакане преди отлежаването. Това гарантира постигането на желаните физикофимични и органолептични характеристики на медовината. Оставянето на мъста да престоява след периода на бавната ферментация би нарушило органолептичните характеристики, което се дължи на дрождена автолиза.

Етап 6
Отлежаване и претакане — операцията се повтаря колкото е необходимо, за да се предотврати появата на нежелани процеси в дрождите (дрождена автолиза). По време на отлежаването могат да се проведат операции като пастьоризация и филтрация. Този етап е от съществено значение за осигуряването на специфичните органолептични характеристики на продукта.
Минималния период на отлежаването на „trójniak“ е една година.

Етап 7
Подобряване на вкуса (състава) — на този етап се приготвя крайния продукт с подходящите за „trójniak“ органолептични и физико-химични характеристики, както е специфицирано в т. 3.5 — Описание на селскостопанския или хранителен продукт. За да се гарантира достигането на изискваните показатели, е възможно да се подобрят органолептичните и физико-химични характеристики чрез:
— добавяне на мед за подслаждане на медовината,
— добавяне на билки и подправки.
Целта на този етап е да се получи продукт със специфичната съвкупност от характеристики на
„trójniak“.

Етап 8
Претакане в отделни съдове при температура от 55-60 °C. Препоръчително е „trójniak“ да се предлага в традиционни съдове, като: стъклени дамаджани, керамични съдове или дъбови бъчви.

3.7. Специфичен характер на селскостопанския или хранителен продукт
Специфичният характер на „trójniak“ е в резултат на:
— приготвянето на мъста (състав и пропорции на суровините),
— узряване и отлежаване,
— физико-химични и органолептични характеристики.
Приготвянето на мъста (състав и пропорции на суровините)
Специфичният характер на „trójniak“ се дължи основно на използването и стриктното спазване на установените пропорции на мед и вода — една част мед и две части вода — в медовината. Тази пропорция е определящ фактор за по-късните етапи от производството на „trójniak“, които му придават уникалните характеристики.

Узряване и отлежаване

Според древната полска рецепта, характерът на продукта зависи от узряването и отлежаването за определен период от време. В случая на „trójniak“ този период е една година.

Физикохимични и органолептични характеристики
Наблюдението по време на всички етапи на производството гарантира получаването на продукт с уникален вкус и аромат. Уникалният вкус и аромат на „trójniak“ са резултат от подходящото съдържание на захар и алкохол:
— редукторни захари след инверсия: > 65-120 g/l,
— обща захарност, на базата на съдържанието на алкохол (в % vol.), умножено по 18: минимум 323 g,
— алкохол: 12-15 % vol.
Благодарение на строго определените пропорции на продуктите за приготвянето му, „trójniak“ има
специфичен вискозен и течен вид, който го отличава от останалите видове медовини.

3.8. Традиционен характер на селскостопанския или хранителен продукт
Традиционен метод на производство
Приготвянето на медовина в Полша е хилядолетна традиция, която се характеризира с голямо разноо-
бразие. Развитието и подобряването на метода на производство през вековете е довело до появата на
много видове медовина. Историята на производството на медовина датира от началото на полската
държава. През 966 г. испанският дипломат, търговец и пътешественик, Ибрахим Якуб пише: „Освен
храна, месо и обработваеми земи, в страната на Mieszko изобилства и медовината, както наричат вината
и алкохолните напитки славяните“ (Mieszko е първият крал в историята на Полша). В хрониките на Gallus Anonymus, които описват историята на Полша между 11 и 12 век, също има многобройни препратки към производството на медовина.
Полската национална епопея „Pan Tadeusz“ от Адам Мицкевич, която разказва историята на дворян-
ството през 1811 и 1812 г., съдържа богата информация относно производството, консумацията и различните видове медовина. Медовината се споменава и в поемите на Томаш Зан (1796-1855 г.) и трилогията на Хенрик Синкевич, която описва събитията в Полша от 17 век („Ogniem i mieczem“, публикувана през 1884 г.; „Potop“, публикувана през 1886 г. и „Pan Wołodyjowski“, публикувана през 1887 и 1888 г.).

Документите, които описват полските кулинарни традиции от 17 и 18 век, съдържат не само обща информация за медовината, но също и информация за различните видове медовина. В зависимост от метода на производство те се наричат „półtorak“, „dwójniak“, „trójniak“ и „czwórniak“. Всяко едно от тези наименования се отнася за различен вид медовина, произведена въз основа на различни пропорции от мед и вода или сок, и различно време на отлежаване. Методът за производство на „trójniak“ е използван, с малки видоизменения, от векове.

Традиционно съдържание
Традиционното разделяне на медовината на „półtorak“, „dwójniak“, „trójniak“ и „czwórniak“ съществува в Полша от векове и продължава да съществува сред съвременните консуматори. След Втората световна война са направени опити да се категоризира традиционното разделяне на медовината на четири групи.
Това разделяне, в крайна сметка, е въведено в полското законодателство през 1948 г. чрез Акт за производството на вина, винени дрожди и търговията на тези продукти (Държавен вестник на Република Полша от 18 ноември 1948 г.). Този акт съдържа правила за производството на медовина, като специфицира пропорциите на мед и вода и технологичните изисквания. Пропорцията на вода и мед в „trójniak“ е както следва:
„Единствено медовина, направена от една част натурален мед и две части вода, може да бъде наричана „trójniak““.

3.9. Минимални изисквания и процедури за проверка на специфичния характер
Задължителният контрол включва:
— спазване на установените пропорции от продукти в медовината,
— спазване на времето за отлежаване,
— органолептични характеристики на крайния продукт (вкус, мирис, цвят, бистрота),
— физикохимични индикатори на крайния продукт: алкохолно съдържание, захарност, редукторни захари след инверсия, киселинност, летлива киселинност, не захарни екстракти и прашец в плодовите медовини — стойностите трябва да отговарят на стойностите, посочени в т. 3.5 на спецификацията.
Задължителни проверки се провеждат поне веднъж годишно.
Препоръчително е проверките да се провеждат по време на производствените етапи, изброени по-долу.
Проверките по време на производствените етапи, изброени по-долу не са задължителни, но са препоръчителни, тъй като помагат за отстраняването на евентуални грешки на различните етапи на производство:

Етап 4
По време на ферментационния процес следва да се провеждат редовни лабораторни проверки на органолептичните характеристики (вкус и мирис) и физикохимичните параметри, като алкохолно съдържание и съдържание на захари, тъй като могат да се променят по време на ферментация.

Етап 6
По време на отлежаването следва да се провеждат редовни проверки на основните органолептични характеристики на продукта и физикохимичните параметри като алкохолно съдържание, обща захарност, обща киселинност и летлива киселинност.

Етап 8
Преди запечатването му в съдове, се правят проверки на различните физикохимични и органолептични характеристики, специфицирани в т. 3.5 — Описание на селскостопанския или хранителен продукт.

http://eur-lex.europa.eu/

Още...

Билковите медовини

В тучни пасбища и ливади, уханни с дъхави цветя и билки, жужали диви пчели и в окачени по дърветата кошери сбирали прашец, от който правели сладък като кехлибар мед. Слвяните събирали меда на пчелите отвосъчните пити, смесвали го с вино и правели омайна напитка, наричали я медовина. Традиционна напитка била тази медовина за трапезата на славянските князе. А древните българи пиели кумис - питие, подквасено от млякото на расовата кобила. Не обичали пиянството. За това си имали своя медовина - от билки. Смесвали извлеци от сладки треви с нектар от плодове богат на фруктоза. Чрез специална дестилация сгъстявали тази течност и добивали билков мед, наричали го билкова медовина. За разлика от пчелния мед,този билков елексир имал още по-лечебна сила, че който хапнел от него – не боледувал. А болен човек церели с билкови медовини, като го карали да спре да яде друга храна, че билковата медовина му давала скоро сили да надвие болестта. Защото напоените със слънчева енергия горски и полски билки дарявали своята животворна амброзия, която имала вкус и цвят на пчелен мед, но ухаела на горско и полско биле, не упоявала, а давала здраве и сили. Че не била тя с много калории, както е пчелния мед, а жива, растителна билкова храна. Щом я разреждали с изворна вода, превръщала се в прекрасен билков сироп с целебни свойства. Жреците и шаманите пазели встрога тайна рецептатаза билковата медовина, с нея те лекували хората, изцерявали ги от люти болежки. .....

......Основната билка, която присъства в състава на всички модификации от билкови медовини е кръвопрвчистваща билка жиловлек, която помага да се прочисти по естествен път черния дроб и организма, храносмилателната система, мощен имуностимулант.

Друга основна билка е глухарчето, богато на инсулин и съставки, които укрепват организма и регулират обмяната. Добавя се към продуктите специален нектар от фруктоза и те стават полезни и за диабетици, могат да се консумират от малки и големи, от деца и възрастни, защото не алергизират подобно на пчелния мед, а напротив, прочистват кръвта и помагат да се победи алергията.

http://www.biodarmedo.com/

Още...

Това е древна алкохолна напитка, която с еправи от мед, вода и мая.

Медовината е наричана още медено вино, нектар на боговете, амброзия, меломел и др.Това е древна алкохолна напитка, която се прави от мед, вода и мая.Могат да се добавят различни билки и подправки като карамфил, канела, индийско орехче, риган, лавандула, лайка, дори розови илистенца, както и плодове-ябълки, горски плодове.
познати са различни вариации на медовината:
Кайзер:медовина, към която са добавени гроздов и ябълков сок
Хипокрас:медовина, към която са добавени гроздов сок и билки
Медиглин: с добавка на гроздов сок и подправкии като карамфил, кориандър,канела и др.
Меломел: с добавка на плодов сок и подправки
Пимент: медовина с добавка на гроздов сок
Сак: с допълнителна добавка на мед за по-голяма сладост

http://truden.com/

Още...

Мехлем с прополис.

ДЕЙСТВИЕ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: Още от древността народната медицина използва за външно приложение мехлеми, пластири и емулсии с прополис при натъртване, изгаряне, трудно зарастващи рани, ставни болки, хемороиди и др., поради болкоуспокояващото, противовъзпалително, епителизиращо, антибактериално, антиоксидантното и капиляроукрепващо действие на пчелния клей.

Алкохолен екстракт от прополис.

ДЕЙСТВИЕ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: Прополисът е използван от много векове в народната медицина. Той притежава противовъзпалителен, обезболяващ, антимикробен и капиляроукрепващ ефект. Използва се при възпаление на венците, сливиците, гърлото, гастрит, язва, колит. Намира приложение като антиоксидант с общоукрепващо действие за предотвратяване последиците от вредното въздействие на лекарства, химиотерапия и лъчелечение. Богатството на биологичноактивни вещества в екстракта благоприятства възстановяването на кожата, лигавиците и организма като цяло от вредните въздействия от външната среда.

http://www.propolisbg.com

Още...

Медовые лепешки рассасывают опухоль-Гидраденит

Хочу поделиться простым рецептом, с помощью которого я вылечила,как в народе называют, «сучье вымя» (гидраценит).
В 1960 году случилась эта напасть. Начались нестерпимые боли. Я обратилась к хирургу. Болячку разрезали. От боли я потеряла сознание. Очнулась, когда операция была завершена. Но через некоторое время болезнь вернулась. Благодарю Бога, что мне встретилась женщина, подсказавшая, как лечить эту болезнь без хирургического вмешательства.

Рецепт: 1 столовую ложку меда разогреть на водяной бане (если он закристаллизовался), смешать с мукой, замесить лепешку и на ночь прикладывать к больному месту в виде компресса (прикрыть лепешку полиэтиленовым пакетом, чтобы утеплить). На следующую ночь медовую лепешку заменить свежей и так до тех пор, пока все не рассосется. Болезнь больше не возвращалась.

http://www.imedik.info

Още...

50 домашних рецептов-лечение пчелами, медом и травами


Болезни дыхательных путей


1. Капуста огородная.

Капуста с давних времен имела не только пищевое, но и лекарственное значение. Ее применяли для лечения как внутрь, так и наружно.
Нас интересует вопрос о применении капусты с целью лечения болезней дыхательных путей. Если свежий капустный сок развести теплой водой, то его можно применять и в виде полосканий при заболеваниях горла и ротовой полости. В Древнем Риме сок красной капусты применялся при заболева ниях легких. Такой сок применяется и сейчас. Для этого его надо подсластить сахаром и принимать по чайной ложке несколько раз в день при кашле и охриплости голоса. Как сказано в современных лечебниках, свежий капустный сок с сахаром хорошо действует при кашле («разбивает» мокроты, «прогоняет» хрипоту) и обладает антисептическим и противовоспалительным свойством. Хорошо действует отвар капусты с медом при заболевании дыхательных путей.

2. Лук репчатый, луковицы.

С древних времен и до наших дней довольно широко применяется в народной медицине разных стран. В листьях и луковицах содеpжится большое количество фитонцидов(растительных антибиотиков). Фитонциды задерживают и подавляют рост болезнетворных микроорганизмов. На этом и основано широкое применение лука для лечения острого катара верхних дыхательных путей, ангины, хронического тонзиллита и многих других заболеваний. Хорошие результаты получены при лечении абсцесса и туберкулеза легких, гриппа.

1/2 луковицы среднего размера очистить, мелко порезать, отварить в 1 стакане молока, настоять 4 ч. Варить до густоты сиропа. Принимать по 1 столовой ложке через каждые 3 ч при кашле.

2 луковицы среднего размера очистить, мелко порезать, отварить в I стакане молока, настоять 4 ч и процедить. Принимать по 1 столовой ложке через каждые 2—3 ч при кашле.

500 г очищенного и мелко порезанного лука, 50 г меда, 400 г сахарного песка варить в 1 л воды на малом огне 3 часа. Затем жидкость остудить и налить в закупоренную бутылку. Принимать по 1 столовой ложке 4—5 раз в день при кашле, бронхите, коклюше.

Сок лука смешать пополам с медом. Принимать по 1 столовой ложке 3—4 раза в день при воспалительных процессах верхних дыхательных путей.

3. Редька посевная, корнеплод.

Редька применяется в народной медицине с древних времен и до наших дней. Как огородная культура редька выращивается повсеместно. Сок редьки с сахаром или медом находит широкое применение при лечении кашля, кровохарканья, заболеваний легких, катара верхних дыхательных путей, при туберкулезе легких.

Сок редьки, смешанный пополам с сахаром или медом, принимают по 1 столовой ложке 3—4 раза в день. Иногда готовят так: срезают шляпку, выдалбливают середину и кладут туда мед или сахарный песок, закрывают шляпкой и ставят в теплое место на 3—4 ч. Принимают получившийся сок по 1/3 стакана 2—3 раза в день как отхаркивающее и успокаивающее кашель средство при катаре верхних дыхательных путей, при бронхите, коклюше, как растворяющее камни при мочекаменной болезни.

Нельзя принимать при язвенной болезни, воспалении желудочно-кишечного тракта и печени, воспалении почек, заболеваниях сердца.

4. Березовые почки.

2 столовые ложки березовых почек смешать с 70 г сливочного несоленого масла. Поставить на огонь, довести до кипения, но не кипятить. Томить на малом огне или в духовке 40 мин — 1 ч. Снять с огня; когда остынет, но будет еще теплым, процедить, отжать. Почки отбросить. Прибавить 200 г меда и хорошo размешать. Эту смесь принимают при кашле по 1 столовой ложке 4 раза в день.

5. Сок лимона.

1 столовую ложку меда смешать с соком 1 лимона. Разбить туда 2 свежих яйца, хорошо размешать. Эту смесь залить 1 стаканом кипяченой воды и размешать. Пить в течение дня глотками через каждый час. Московские педиатры рекомендуют этот состав для детей.
Рецепт хорош и для взрослых от кашля.

6. Капустный сок.

Свежий капустный сок с сахаром или медом хорошо действует при кашле («разбивает» мокроты, «прогоняет»хрипоту) и обладает антисептическим и противовоспалительным свойствами.

7.Состав от кашля:

2 столовые ложки сливочного масла, 2 желтка свежих диетических яиц, 1 столовую ложку пшеничной муки, 2 чайные ложки меда. Все хорошо смешать. Принимать по I чайной ложке многократно в течение дня при кашле. Очень хорошо, если к этому составу прибавить 1/2 чайной ложки порошкакорня солодки.

От ночного кашля.
Перед сном съесть 1 столовую ложку сливочного масла (несоленого), пожевав его. Затем сразу же съесть 1 столовую ложку меда. Мед принимать понемногу, не спеша.

8. 1 лимон варить

10 мин на малом огне. Затем выташить, разрезать и выдавить сок в стакан. Добавить туда 30 г жидкого глицерина, долить туда мед, чтобы стакан был полный, размешать. Применять по мере надобности чайными ложками при сильном кашле.

9. Лук, чеснок.

Очистить 5 средних луковиц и полголовки чеснока. Все мелко порезать. Залить 1 л свежего молока. Поставить на огонь и кипятить дo тех пор, пока лук и чеснок хорошо разварятся. Прибавить в отвар 2—3 столовые ложки сока из свежесорванного растения будры плющевидной и меду по вкусу. Принимать много кратно в течение дня по 1 столовой ложке.
Применяется при бронхите, кашле, туберкулезе, болезнях дыхательных путей.

10. Сок, молоко.

Принимать 6 раз в день по 1 столовой ложке сок моркови или сок свеклы, или сок редьки, смешанный пополам с молоком, или медовую воду. Принимать при кашле и бронхитах.

11. Весной или осенью скосить рожь,

только что поднявшуюся от земли, высушить на солнце. Щепотку зелени ржи (1столовую ложку с верхом) залить 500 г крутого кипятка. Настоять, укутав, 40 мин, процедить. Добавить в настой мед и молоко по вкусу. Принимать утром и вечером по 1—2 стакана настоя, особенно детям и взрослым, которые имеют долговременный кашель, слабую грудь. Это поправляет здоровье, если употреблять его постоянно и длительное время.

12. Редька черная. Сибирский рецепт.

Очистить редьку, натереть на мелкой терке, отжать сок. На 500 г сока — 250 г жидкого меда. Хорошо размешать. Принимать по 2 столовые ложки 3 раза в день до еды и перед сном. Сибирское народное средство от кашля, бронхита, коклюша,туберкулеза легких.

13. Мед, компресс. При сильном, затяжном кашле накладывают на грудь, бока и спину сплошную тряпку, намазанную подогретым медом. Сверху пергаментную бумагу, вату или что-нибудь шерстяное и перевязать. Делать на ночь. После 3—4 процедур состояние больного улучшается, и болезнь проходит без последствий.

14. Сок из вареной репы с сахаром или медом есть преполезное средство от простудной боли и кашля.

15. Бальзам. Столетник — 250 г, кагор марочный — 0,5 мл, мед — незасахаренный (липовый или донниковый) — 350 г.

Столетник не поливать 2 недели до срезания листьев. Листья вытереть от пыли, не мыть, мелко порезать, положить в стеклянную посуду. Залить медом и кагором, хорошо смешать, настоять 2 недели в прохладном темном месте, изредка взбалтывая. Затем процедить, отжать. Принимать по 1 столовой ложке 3 раза в день до еды в течение 3 дней, а затем принимать по 1 чайной ложке 3 раза в день до еды. Применяется при всевозможных легочных заболеваниях для укрепления легких и как тонизирующее средство, обладающее большой биологической активностью.

16. Мед, ингаляция. В чайник заливают 100 г воды, дают воде закипеть, затем в воду кладут 1—2 чайные ложки меда и дышат через носик чайника. Перед этим на носик чайника надевают резиновую трубку 15—20 см, а на конец трубки — пластмассовую воронку. Вдыхают пары через воронку, газ на плите — самый минимальный. Процедура продолжается 15—20 мин. Во время процедуры дыхание должно быть равномерным. Ингаляцию проводят вечером, перед сном, или днем, но тогда больной не. должен 2—3 ч выходить на улицу. Хорошо сочетать ингаляцию с приемом меда внутрь от 70—100 г в сутки. Применяется ингаляция при острых и хронических трахеитах, бронхитах, абсцессах легких, туберкулезе легких.

17. Прополис, ингаляция. 60 г прополиса и 40 г натурального воска кладут в алюминиевую чашку емкостью 300—400 г и ставят ее в более широкую металлическую чашку с кипящей водой. Ингаляция
проводится по 10—15 мин утром и вечером в течение 3—4 недель. Как только исчезнет аромат прополиса и воска, их следует заменить свежими. Применяется при заболевании верхних дыхательных путей и

легких (трахеите, бронхите, хроническом рините — насморке, болезнях легких).

18.Составить смесь из смолы еловой —1 часть, воска желтого — 1 часть. Смесь расплавить, размешать, остудить. Кусочки смеси класть на раскаленные угли, дышать выделяющимся дымом при упорном застарелом кашле (хроническим бронхите).

19. Отруби пшеничные. Отвар пшеничных отрубей с прибавлением меда пьют при болезнях дыхательных органов,особенно при изнурительном кашле.

20. Мумие. При катаре верхних дыхательных путей, чиханье, кашле, насморке — прием мумие по 0,2—0,3 г в смеси с молоком с коровьим жиром и медом в соотношении 1:20. Принимать утром и вечером.
Курс лечения 25—28 дней, перерыв 10 дней. Всего необходимо 1—3 курса лечения в зависимости от форм заболевания.

Болезни горла

21. Алтей, корень. Как целебное средство был известен еще в Древней Греции под названием «алцея» (исцеляющий).Его применяли в медицинских прописях задолго до нашей эры. Корни алтея богаты слизистыми веществами, крахмалом,
сахаром. Они обладают обволакивающими, мягчительными, обезболивающими и
противовоспалительными свойствами и широко применяются при лечении болезней горла и дыхательной системы. Водный настой корня применяется при воспалении дыхательных путей и глотки, иногда требуется вызвать отхаркивание, а также при воспалении миндалин, трахеита, мягкого нёба. Алтей лечит упорный кашель, коклюш, бронхиты, воспаления легких, бронхиальную астму.

Взять 4 чайные ложки измельченного корня на 2 стакана холодной кипяченой воды. Настоять в закрытом сосуде 8 ч, процедить. Добавить меда, а если нет — подсластить сахаром. Принимать по 1/2 стакана 3—4 раза в день. Или 2 столовые ложки измельченного корня на 500 г воды. Кипятить 5 мин. Настоять, укутав, 2 ч, процедить. Употреблять для полосканий, компрессов при воспалительных процессах. При воспалении пищевода принимать по 1 столовой ложке каждые 2 ч слизистый настой корня алтея.

22. Василек луговой. Растение с цветами (цветы лилово-пурпурные). Растение интересно тем, что если пить в течение одного летнего сезона, то оно навсегда вылечивает ангину. 1 столовую ложку сухого измельченного растения на 500 г кипятка. Настоять, укутав, 1—2 ч, процедить. Добавить меда, а если нет — подсластить сахаром. Принимать по 1 стакану 3 раза в день до еды, а в остальное время пить как чай. Растение обладает мочегонным, желчегонным, противовоспалительным и обезболивающим действием.

Настой лечит водянку, желтуху.

23. Клюква — сок, красная свекла —сок, мед, водка (спирт). Всех поровну, настоять 3 дня. Принимать по 1 столовой ложке 3—4 раза в день за 1 ч до еды при
ангине и болезнях горла.

24. Морковь, сок. Морковь натереть на терке, отжать сок. На 100 г сока добавить 1 столовую ложку меда, смешать. Такой смесью полоскать горло при ангинене сколько раз в день, предварительно разбавив состав (кипяченой) водой. 1 часть сока + 1 часть воды.

25.Огуречный сок или сок, смешанный с медом, советуют принимать при катарах верхних дыхательных путей и кашле по 2—3 столовые ложки 2—3 раза в день.

26. Яблочный уксус. При головной боли 1 чайную ложку уксуса на стакан воды. Принимать по 1 стакану 3 раза в день.
Употреблять мед по 2 чайные ложки с каждой едой.

27. Зверобой. Столовую ложку травы зверобоя заливают стаканом крутого кипятка, настаивают 15—20 мин и процеживают. На одно полоскание достаточно взять полстакана настоя. К этому количеству добавляют 20 капель настойки прополиса. Полоскать 2—3 раза в день. Это
ароматное и приятное полоскание обладает сильным противовоспалительным действием. Им и лечат воспаление глотки.

Грипп, простуда

28. Лук, мед. Как овощная культура выращивается повсеместно. Издавна применялся в народной медицине. Как пишет известный автор В.П.Махлоюк: «Из практики известно, что работники теплиц, где
выращивают зеленый лук, не заболевают гриппом даже в период эпидемий».

Свежий сок лука пополам с медом принимают по 1 столовой ложке 3-4 раза в день при простуде, кашле, воспалительных заболеваниях верхних дыхательных путей. При катарах желудка с повышенной кислотностью, сердечным и печеночным больным не принимать.

29.Молоко, мед. На 1 стакан горячего молока 2 столовые ложки меда, размешать. Принимать 2—3 раза в день при простудных заболеваниях.

30. Мед, чеснок. При гриппе народным средством является медо-чесночная кашица. Очищенный чеснок натирают на терке,смешивают с медом лучше липовым) в соотношении 1:1. Принимают по 1 столовой ложке 1—2 раза в день, запивая теплой водой. Перед сном принять обязательно.

31. Редька черная, мед. Натереть редькуна мелкой терке. Положить натертое в марлю. Обтереть больному все тело. Делать вечером перед сном и сразу после натирания лечь в постель и укутаться. Остальное делают родные. Надо натереть еще редьки,отжать сока 1/2 стакана. 1 столовую ложку
меда (лучше липового) на 1/2 стакана кипятка, размешать. Когда состав немного остынет, станет теплым, смешать его с ½ стакана редечного сока. Выпить этот состав теплым, не спеша. Такая процедура хорошо вызывает пот при простуде.

Редьку натереть на мелкой терке, наложить на тряпку и положить больному на грудь или спину. Сверху — вощеную бумагу и, укутав потеплее,лежать. Держать 15-25 мин (время подбирается индивидуально).

Переохлаждение

32. Принять тепло-горячую ванну, желательно с горчицей (100 г сухой горчицы на ванну для взрослого, на ребенка доза в 2—10 раз меньше, в зависимости от возраста ребенка). Если нет возможностипринять ванну, то попарить ноги в горячей воде, лучше с горчицей (2 столовые
ложки порошка горчицы на ведро воды).

Если промерзла голова, то желательно помыть ее в тепло-горячей воде, вытереть насухо и обернуть сухим и теплым полотенцем на 2—3 часа.

33. Соль, вода. Опустить руки в густой раствор соли в воде и подержать там некоторое время. Затем дать высохнуть, ничем не обтирая.

34.Картофель, отвар. При промерзании рук опустить их в отвар, в котором варился картофель. После приема ванны или после того, как попарили руки или ноги, нужно принять внутрь любой из пе
речисленных составов.,

35.Чай. Заварить хорошо чай и выпить стакан горячего чая, можно в него добавить немного вина или водки и меда.

36. Водка, мед. На 70—150 г водки (доза индивидуальна) 1 столовую ложку меда.
Размешать и принять всю дозу внутрь сразу же после приема ванны. Можно в эту смесь насыпать немного (на кончике ножа)порошка черного перца. Вместо водки можно добавить вино с медом. Рецепт с водкой и медом принимать в случае промерзания и
простуды людям со здоровым организмом,здоровым сердцем. Некоторые люди перед приемом слегка подогревают водку.

37. Одним из наиболее важных профилактических средств при простудных и инфекционных заболеваниях является увеличение притока в организм витамина С (аскорбиновой кислоты). Употребление в пищу продуктов питания, богатых витамином С, повышает сопротивляемость организма к указанным заболеваниям. Особенно ценными продуктами, богатыми витамином С, являются, кроме продуктов пчеловодства: шиповник (плоды сушеные), спаржевая капуста, капуста цветная, перец сладкий," черная смородина
(ягоды), хрен (корень), облепиха (ягода),
петрушка, лимоны, апельсины, красная рябина, белокачанная капуста, шпинат, помидоры, морковь. Зимой источником витамина С является картофель.

Вторым важным профилактическим средством является потребление лука, чеснока, хрена.

Крапива жгучая, корни. Насушить корней крапивы, смолоть их в порошок. Этим порошком натирают перед выходом на улицу те части тела, которые мерзнут на морозе.

Колит, хронические запоры, поносы

38. Взять 150 г меда, 50 г цветочной пыльцы и 80 г воды. Мед растворить в холодной воде и при постоянном помешивании прибавить цветочную пыльцу. Смесь на несколько дней оставляют при комнатной температуре до появления признаков ферментации. Принимают по 1/2 — 2/3 стакана
перед едой. Курс лечения — 1—1,5 месяца.

Можно употреблять пыльцу в чистом виде по одной чайной ложке 3 раза в день.

Хроническая экзема
39. Взять 500 г меда, нагреть, добавить 10 г чистого березового дегтя, тщательно перемешать мазь. Хранить при комнатной температуре 0—4°С. После электрофореза с натуральным медом на очаги поражения наложить повязку с мазью. Делать ежедневно в течение15—20 дней. Провести 2—3 курса лечения.

Кроме того, ежедневно принимать мед внутрь по 1 столовой ложке 3 раза в день.

Уход за кожей

40. Взять 1 сырой желток, 1 столовую ложку меда, перемешать. Эту массу наносят на кожу лица на 10 мин перед утренним туалетом. Смывается обыкновенной водой.

Медовая маска предупреждает появление морщин и рекомендуется при сухой коже.

Придает коже свежесть и бархатность.

100 г меда смешать с соком одного лимона. Наносить на кожу лица на 5—10 мин.

2 столовые ложки меда разогревают и смешивают с 50 мл водки. Маску держат 10—12мин. Смывают водой комнатной температуры.

При туберкулезе легких

41. Взять 100 г меда, 100 г сливочного масла, смальца или гусиного жира, какао и 15 г алоэ. Все смешивают, подогревают но не доводят до кипения. Принимают по столовой ложке на стакан горячего молока, утром и вечером.

При ослаблении сердечной деятельности и заболевании почек

42. Взять 1 столовую ложку шиповника сухого (100 г свежих плодов), заварить 1 стаканом крутого кипятка. Кипятят 10 мин, оставляют настаиваться на 12—24 часа, затем процеживают, отжимают ягоды, к
отвару добавляют столовую ложку меда и перемешивают. По полстакана 2—3 раза в день. Используют напиток в течение первых
суток. Полезен для детей и взрослых.

Лечение при атеросклерозе

43. Взять сок лука, смешать с медом в пропорции 1:1, принимать по 2—3 раза в день по столовой ложке.

44. Стакан меда и стакан сока черной редьки смешать, принимать 3 раза в день по 0,1 стакана. Систематическое употребление меда при указанных заболеваниях предупреждает образование камней в желудочном пузыре, повышает гемоглобин в печени,улучшает процессы тканевого обмена. Одновременно и мед благоприятно влияет на процессы пищеварения в кишечнике.

Лечение органов дыхания

45. Взять 2 столовые ложки цветов алтея,2 столовые ложки мать-и-мачехи, 1 столовую ложку душицы, заварить 1 литром кипятка. Принимать с медом (1 столовая ложка) по 1 стакану 3 раза в день.

46. Взять 20 листов брусники на стакан воды с медом (столовая ложка). Принимать по стакану на ночь.

47. Взять 1 столовую ложку цветов липы, 1 столовую ложку ягод малины, 1 столовую ложку меда на стакан воды.

48. Взять ягоды малины 2 части, листья мать-и мачехи — 2 части и душицы — 1 часть.

К стакану отвара добавляется ложка меда.

При заболевании печени

49. Взять 1 столовую ложку меда, 1чайную ложку пыльцы. Или: 1 чайную ложку меда, 0,5 стакана яблочного сока.
Принимать утром и вечером.
Гипертоническая болезнь

50. Смесь пыльцы и меда (1:1 или 1:2).

Принимать по 1 чайной ложке 3 раза в день.

http://lechebnik.infoОще...

«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

Гениальный труд Абу Али ибн Сина (Авиценна) "Канон врачебной науки" (канон будущих властелинов) величайший по значению и содержанию памятник культуры, написанный в 1012-1024 годах.
Этот колоссальный свод медицинских знаний не потерял своей актуальности и в настоящее время.

МУМ — ВОСК

Чистый воск — это стенки сот, в которые пчелы откладывают яички и где они выводят молодняк и хранят мед, а черный воск — это грязь ульев.

ЕСТЕСТВО.

Уравновешенное.

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.

[Воск] мягчит, заполняет язвы грязью и увлажняет по побочному действию, так как прилипает и закупоривает поры. [Воск] основное вещество всех охлаждающих и согревающих пластырей, и нет сомнения, что ему присуще свойство слегка способствовать созреванию и немного растворять вследствие большой растворяющей силы меда.

Черный воск, то есть грязь ульев, имеет свойство с силой вытягивать из глубины: он вытягивает концы стрел и шипы, разрешает, слегка очищает и сильно мягчит.

ОПУХОЛИ [И ПРыЩИ].

[Воск] смягчает затвердения опухолей. [Воск] смягчает струпья и заполняет язвы грязью, а черный воск вытягивает концы стрел и шипы.

ОРУДИЯ С СУСТАВАМИ.

[Воск] размягчает нервы.

ОРГАНы ГОЛОВы.

Черный воск вследствие своего сильного запаха заставляет чихать.

ОРГАНы [ДыХАНИЯ] И ГРУДИ.

Воск в виде питья и лекарства для слизывания, особенно если его смешать с фиалковым маслом, полезен от шершавости в груди. Воск помогает от прекращения выделения молока в грудях кормилиц2.

ОРГАНы ИЗВЕРЖЕНИЯ.

Воск пьют в количестве десяти просяных зерен в просяных или рисовых кашицах от язв в кишках.

ЯДы.

Говорят, что воск вытягивает яды. Его кладут в виде мази на 1896 раны от отравленных наконечников стрел, и [яд] не приносит вреда.


1 Желтый воск (cera flava), получаемый выплавливанием опорожненных сот пчел (Apis mellifica L., и белый EOCK (cera alba), получаемый отбеливанием на солнце желтого воска, значатся в Ф VDI СССР.

http://bibliotekar.ru
Последна промяна ( Четвъртък, 13 Септември 2012 10:17 )