Вие сте тук:

Начало Други Статии Лечебните свойства на меда

Лечебните свойства на меда

Пчелният мед не е регламентирано лекарствено средство, обаче хилядолетният опит на народната медицина, както и по-новите проучвания на съвременните клиницисти му отреждат място сред природните продукти с лечебно действие.

Антимикробно действие.
Влияние върху секрецията.
Средство за укрепване на организма.

Целебната му сила е известна още от древността: той не дразни стомаха и се усвоява лесно от организма, помага при редица заболявания и успокоява нервната система.

В действителност медът е незаменима храна в ежедневното меню на човека. И това се дължи най-вече на забележителния му състав: витамини от групите А, В, С, К, Е, органични киселини, ензимите инвертаза, липаза и много химични елементи, които се срещат в кръвта в съвсем малки количества.

Полезно е да се консумира мед, но в определени количества: до 100 г дневно. Най-приемливо е това да става 1 час преди лягане или 3 часа след хранене.

Медът може да бъде разтворен в топла (не гореща) вода и така да бъде приет от организма.

Тъй като медът е богат на ензими, действието му улеснява функциите на храносмилателните жлези. Той подобрява и съня. Пчелният продукт, съчетан с лимонов сок, мляко или билков чай, помага също при простудни заболявания.

Инхалации с мед.
Медът потиска развитието на причинителите на гнойни процеси при заболявания на дихателните пътища - различни видове стафилококи, причинителя на пневмонията и др. При простудни заболявания широко разпространено е приемането на мед с топло мляко, със сок от лимон, с топъл чай. При катари на горните дихателни пътища се препоръчват парни инхалации с мед -това е осъществимо и в домашни условия: за парен инхилатор се приспособява чайник, в шийката на който се вкарва гумена тръбичка, съединена в другия край със стъклена или пластмасова фуния.

В чайника се поставят около 100 мл вода и след завирането й се прибавят 2 кафейни чашки мед. При умерено врене на течността в затворения чайник болният вдишва излизащите през фунията пари в продължение на 15-20 минути. Тези инхалации се правят и при фарингити, ларингити, синузити.

Антимикробно действие.

Антимикробно действие на меда, се дължи на активния кислород, който се отделя от постоянно образуващия се в разтворите на меда водороден прекис. Този активен кислород действа смъртоносно върху много видове микроорганизми, особено върху тези, който причиняват възпалителни процеси по лигавиците на устата, на горните дихателни пътища, както и върху причинителите на гнойни процеси по кожата. (Затова е по-добре, а това е известно още от древността, медът да се приема след като се разтвори в хладка вода, натурален сок и др.)

Антимикробното му действие е доказано и спрямо едноклетъчния паразит трихомонас вагиналис, предизвикващ упорити хронични възпаления във влагалището на жената и пикочния канал на мъжа.

Нормализира киселинността на стомаха.

При гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, при нарушена киселинност на стомаха медът също действа добре.

При повишена киселинност на стомаха се препоръчва приемане на 30 г мед в 200 мл вода с температура около 40 градуса. Тази процедура се прави три пъти дневно 2 часа преди ядене.

Ако киселинността на стомаха е понижена, то водният разтвор на пчелния мед, приет непосредствено преди хранене (30 г мед в 200 мл студена вода), стимулира секрецията на стомашен сок.

Експериментално е доказано, че вътрешното приемане на мед води до нормализиране на чревната перисталтика и отстраняване на запека.


Влияние върху секрецията.

Медът влияе върху секрецията и моториката на червата и стомаха, регулира двигателната активност на стомашно-чревния канал, предпазва от задържане на храна и фекални маси.
Сутрин на гладно се приемат 1-2 с. л. мед и се изпива чаша топла вода. Така се осигуряват профилактика и лечебен ефект при хроничен запек, а успоредно с това се осигурява и профилактика срещу рак на дебелото черво.

За лечение на рани.

От древността медът се прилага при лечение на рани, кожни заболявания, изгаряния.
Известен и популярен е т. нар. благ мехлем, съдържащ пчелен восък. Медът, поставен върху рана, предизвиква обилно секретиране, което я почиства, стимулира гранулацията и епителизацията на ранената повърхност, което води до заздравяване. На същата база медът широко се прилага и за лекуване на възпалителни процеси в устната кухина, на лигавицата на устата - при стоматити, гингивити.

Подобрява общото състояние на организъма.

Всекидневната консумация на мед за един по-продължителен срок - 20-30 дни, води до подобряване на организма - намалява холестерина, повишава количеството на червените кръвни клетки и др.

Неговото приемане подобрява усвояването на хранителните вещества, което е особено важно при диетичното хранене. По-бързото усвояване на храната с добавения мед, високата калоричност и лесно резорбиращите се монозахариди и органични киселини от меда са достатъчно условие той да бъде предпочитана храна за спортисти, работници с големи физически натоварвания, като диетично средство при хронично болни, при отпадналост и през период на възстановяване след боледуване.

Винаги когато пчелният мед се използва като лекарствено средство, задължително трябва да се имат предвид двете основни ограничения за прилагането му - ако е доказана свръхчувствителност към него и при наличие на захарен диабет.

Средство за укрепване на организма.

Още Хипократ е описал меда като отлично средство за укрепване на организма. Според него медът действа подмладяващо на организма и благоприятно при стомашно-чревни и чернодробни заболявания. За разлика от обикновената захар, която, попаднала в стомаха, за да бъде усвоена от организма, се нуждае от разграждане и при големи количества повишава съдържанието на холестерина в кръвта и води до затлъстяване, захарите в меда в комбинация с фитонцидите, минералните вещества, витамините и органичните киселини го правят много по-ценно за човешкия организъм енергетично и лечебно средство. Той е по-полезен дори от лекарствата.

Известно е, че при снижаването на количеството на захарта в кръвта се намаляват както физическата, така и умствената работоспособност на човека. В това отношение захарите на меда са отличен основен енергиен материал за сърцето, нервната система и мускулите. Захарите на меда увеличават гликогена в черния дроб и с това подпомагат обменните процеси. Пълното изгаряне на захарите освобождава бъбреците от допълнителна дейност, което води до подобряване на отделителните им функции.

Съвременната медицина е установила, че медът може да се използва самостоятелно или като помощно средство при лечение на редица заболявания като гастрит, стомашна и дуоденална язва, заболявания на горните и долните дихателни пътища.заболявания на сърдечносъдовата система, гинекологични заболявания и др.

Още...

Пчелен мед и канела

Установено е, че смес от пчелен мед и канела лекува множество болести.Аюрведа използва меда като лекарство от векове.

Днес изследователите приемат,че той е много ефективен при редица патологични състояния, без почти никакви странични ефекти при приложението му.И въпреки че е сладък, меда приет в подходяща доза като лекарство той не вреди и на хора със захарен диабет.

Weekly World News – седмично списание от Канада, в своето издание от 17 януари 1995 г. дава следния списък от заболявания, които могат да бъдат лекувани с мед и канела, според проучвания на западни учени:

1. Сърдечно–съдови заболявания
направете смес от мед и канела на прах, намажете върху филийка хляб и яжте редовно на закуска.С напредване на възрастта стената на артериалните съдове губи своята еластичност, по нея се отлагат плаки от холестерол и в последствие се получават запушвания на съдовете.Така настъпват сърдечната атака и инфарктът.Редовното използване на мед и канела забавя и облекчава този процес.

2. Ухапване от насекоми:
вземете 1част мед, 2 части хладка вода, смесете и добавете 1 чаена лъжичка канела на прах.Нанесете от сместа върху болезнената зона и леко масажирайте. Забелязано е, че болката намалява и изчезва за около 1-2 минути.

3. Артрит
хората с хроничен артрит могат да вземат по 1 чаена чаша сутрин и вечер смес от гореща вода, 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка канела на прах. Ако тази смес се приема редовно симптомите на хроничен артрит видимo се облекчават. В изследване, проведено в Университета на Копенхаген върху 200 души страдащи от хроничен артрит се е установило следното – всички са приемали в продължение на един месец преди закуската смес от равни части мед и канела. Още първата седмица 73 души са получили пълно облекчение на болката, а след 30 дни повечето от пациентите, които били сковани и трудно подвижни са започнали да се движат без усилие и болка.

4. Инфекции на жлъчния мехур
смес от мед и канела в равни части в чаша гореща вода, приемана редовно два пъти дневно, унищожава бактериите в жлъчния мехур.

5. Холестерол
сместа от мед и канела в гореща вода намалява холестерола в кръвта с 10% два часа след приема.

6. Заболявания на стомаха
сместа от мед и канела облекчава и премахва болките. Освен това е установено в проучвания, направени в Индия и Япония, че настъпва изчистване на газовете образувани след нахранване в стомаха и червата. Премахва се и чувството за парене/киселини/ и тежест след нахранване.

7. Имунна система
редовната употреба на мед и канела укрепва имунната система и предпазва организма от бактериални и вирусни атаки.Изследователите са установили, че медът съдържа витамини и желязо в големи количества. Редовната употреба на мед и канела укрепва белите кръвни клетки, които се борят срещу различни инфекции в организма.

8. Убива грипния вирус
В Испания е направено широко проучване, което доказва, че в меда се съдържат натурални съставки, които убиват грипния вирус и предпазват човека от заболяване.

9. Инфекции на кожата
поставете смес от мед и канела на прах в равни части върху възпалена част от кожата.След редовни апликации оздравяването настъпва бързо.

10. Наднормено тегло
сутрин рано ? час преди закуска на празен стомах и вечер преди заспиване изпийте чаша гореща вода с мед и канела. Ако се приема редовно, намалява теглото и на много пълни хора. Освен това не се натрупват мазнини дори и при хора на високо калорийна диета.

11. Умора
Последни изследвания сочат, че уникалната комбинация от витамини, минерали и биофлавоноиди, заедно с монозахаридите фруктоза и глюкоза, съдържащи се в пчелния мед спомагат за бързото преодоляване на умора и отпадналост, дължащи се на различни причини.Д-р Милтон, който е провел проучването твърди,че приемането на чаша вода с 1 чаена лъжичка мед и поръсени с канела увеличава виталността и силата на организма за повече от 24 часа. Добре е тази смес да се приема около 3 часа след обяд, когато умората в организма започва рязко да се увеличава.

12. Лош дъх
ако сутрин се направи гаргара от мед и канела разтворени в хладка вода, ще имаме свеж дъх през целия ден. Това е много разпространен навик в много страни на Южна Америка.

http://www.sanifar.com/

Още...

Киста на опашката

Тогава майка ми прочете в една книга за медолечение (баща ми е пчелар), че налагането на огнестрелни рани с пчелен мед води до много бързото им оздравяване. Решихме да опитаме. Ако не помогнеше поне нямаше да навреди. И така майка ми сложи на една марля пчелен мед и я залепи с лайкопласт върху раната. И това, което официалната медицина не успя да направи за близо година време стана факт само след 2-3 такива превръзки (2-3 дни общо). Помнете - пчелният мед е велик продукт от природата.

http://forum.all.bg/

Още...

Апитоксинотерапия (лечение с пчелна отрова)

Данните от фармакологичното проучване на пчелната отрова показват, че тя съдържа компоненти със силен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. С пчелна отрова, приложена в малки дози се постига изразено понижение на кръвното налягане. Тя води до значително подобрение и на коронарното кръвообръщение. Друг интересен факт е способността и да разширява съдовете на мозъка. При локално приложение пчелната отрова води до силна и дълбока хиперемия (зачервяване), с което се подобрява местното кръвообръщение и се разнасят възпалителните и отпадни продукти. Установено е и наличието на изразено антитромботично действие, което я прави подходяща за профилактика на предемболични състояния и лечение на болни с атеросклероза и тромбоемболична болест.
Редица проучвания доказаха благоприятното въздействие на пчелната отрова върху възпалителния процес, болката и имунната система на организма. Апитоксинотерапията е показана при лечението на ставни заболявания с възпалителен и дегенеративен характер (ревматоиден артрит, спондилартрит, периартрити, деформиращи артрози на различни стави и др.), при мускулни и ставни болки, бурсити, тендовагинити, заболявания на периферната нервна система (плексити, радикулити, невралгии, ишиас, дископатии и др.), съдови заболявания (ендартерит, тромбофлебит, атеросклероза на съдовете на крайниците, болест на Рейно), трудно заздравяващи рани и постоперативни ръбци, негнойни възпалителни инфилтрати, навяхвания, профилактика и терапия на измръзвания, бронхиална астма и др.
Наскоро американски учени доказаха радиационнозащитния ефект на пчелната отрова, което беше потвърдено и от руски и японски изследователи.
Установено е, че около 2 % от хората страдат от повишена чувствителност към пчелната отрова, проявяваща се с бурна реакция дори само при едно ужилване. Затова лечението с пчелна отрова започва винаги след предварително изпитване на чувствителността на болния и изключване на противопоказания за такова лечение.

Прополисотерапия
Прополисът (пчелният клей) е един от най-ценните пчелни продукти.
От древни времена хората забелязали, че пчелите убиват попадналите в кошера животни и след това ги облепят със специално вещество, в резултат на което трупът остава неразложен в продължение на години. Така пчелното семейство се избавя от неприятната миризма и бактериалната флора. Оттук произхожда и името на клея (про – полис – за защита на народа). Пчелите измазват с него килийките, където пчелата майка снася яйцата си. По такъв начин се осъществява противомикробна профилактика, осигуряваща живота и здравето на бъдещите поколения. С него пчелите запушват различни пукнатини в кошера и така се постига регулирането на климата и дезинфекцията му, тъй като прополисът съдържа летливи етерични масла, които имат изразена противомикробна активност (противобактерийно, противогъбично и противовирусно действие). Експериментално и клинично е доказан противогрипният ефект на прополиса в съчетание с пчелно млечице и прашец.
Прополисът притежава стимулиращ ефект върху трофиката и регенерацията на различни тъкани и особено на костната, мускулната и нервната тъкан. Той има изразена способност да повишава епителизацията и гранулацията при зарастването на раните. Освен това има изразено обезболяващо действие
Прополисът предотвратява или спира развитието на възпалителния процес. Флавоноидите му влияят укрепващо на капилярните стени, като намаляват чупливостта им. Успоредно с това се понижава слепването на еритроцитите и тромбоцитите в кръвта, с което се подобрява микроциркулацията и се намалява опасността от образуване на тромби в кръвоносните съдове.
При вътрешно приемане прополисът стимулира неспецифичната и специфичната имунна защита на организма.
Независимо от положителните му качества прополисът трябва да се прилага внимателно и под контрол на лекуващия лекар тъй като съществуват хора с повишена чувствителност към пчелните продукти. Затова лечението започва след проба за свръхчувствителност и с по-малки дози.
За съвременната медицина са от значение следните биологични и фармакологични свойства на прополиса: антибиотично, местно анестезиращо, противовъзпалително, антитоксично, имуностимулиращо, капиляроукрепващо, регенеративно и дермопластично, лъчезащитно. Той се прилага за лечение на рани, изгаряния, декубитуси, трофични язви, гнойни процеси на кожата, ринити, синуити, отити, фарингити, при стомашна и дуоденална язви, гастрит, колит, бронхит, ставни заболявания с дегенеративен и възпалителен характер, при лечение на възпалителни лигавични процеси в устната кухина, при повишена чувствителност на зъба, пулпити, периодонтити, след екстракция на зъб, при възпалителни процеси на влагалищната лигавица, ерозио на шийката на матката, при лечение на кожни заболявания придружени със сърбеж, трихофития, рагади, екземи, алопеция и др.
Още от древността инките и египтяните са прилагали прополиса при трудно заздравяващи рани, язви и изгаряния. Терапевтичният ефект се дължи на добре изразеното обезболяващо и бактерицидно действие, както и на стимулирането на регенеративните процеси в раната и на общата защита на организма. Обезболяващото действие е от голямо значение при смяната на превръзката, като при това тя не залепва за раната и не травмира гранулациите.
Изразеното антибиотично действие на прополиса, комбинирано с възможностите му за дълго приложение води до повлияване на често устойчивите към обичайните антибиотици микроорганизми, причинители на заболявания на горните дихателни пътища.
Профилактиката е основно направление на съвременната медицина, особено що се отнася до хроничните белодробни заболявания като бронхиална астма и хроничен бронхит. Тези заболявания в последно време са с тенденция към значително увеличаване. Затова от голямо значение са мерките целящи общо укрепване на организма, както и предпазването от обостряния, причинени от простуда, грип и др. Тук прополисът играе важна роля, като в случаите на хроничен бронхит, с цел общо укрепване на организма се препоръчва в лечението да се включат и пчелен мед, пчелен прашец и пчелно млечице. Успоредно с това е добре да се провеждат и дихателни упражнения, климатолечение и други общоукрепващи и закалителни процедури.
При болни с бронхиална астма, при които често е налице състояние на полиалергия, поради опасност от реакция на непоносимост се препоръчва лечението с пчелни продукти да се извършва много внимателно и под непрекънат контрол от лекуващия лекар.
При лечението на стоматологичните заболявания с прополис се проявява добре изразеното обезболяващо действие, преодоляват се възпалителните процеси, укрепват капилярите и се ускорява регенерацията на увредените тъкани.
Благодарение на своя антибиотичен и регенеративен ефект прополисът се прилага при лечение на гинекологични заболявания, като възпалителни процеси на влагалището, ерозио на шийката на матката, недостатъчна епителизация след диатермокоагулация и операции, трихомоназа и др. Прополисът е регенератор на влагалищната лигавица и оказва благоприятно влияние на всички видове генитална атрофия.
Прополисът има изразен противосърбежен ефект. 10-15 минути след поставяне на превръзката с прополис сърбежът намалява и напълно спира. Това му свойство заедно с неговия противовъзпалителен, антибиотичен и регенеративен ефект го правят подходящ за лечение на редица кожни заболявания.
При вътрешно приложение прополисът проявява изразен лъчезащитен ефект, потвърден чрез клинични, лабораторни и биохимични показатели.

Восъколечение
Восъкът се образува във восъчните жлези, разположени на коремчето на пчелите. Той покрива тялото им и го предпазва от влага. Цветът му е бледо жълт до кафяв и има силна приятна миризма. При загряване восъкът поема топлина. Поставен върху болния участък, той постепенно я отдава на подлежащите тъкани. При това се получава дълбока местна хиперемия, която подобрява храненето на тъканите и разнася отпадните продукти от възпалителните процеси. Топлолечението с восък се прилага при простудни и възпалителни заболявания на мускули, сухожилия и нерви, при дегенеративни и травматични заболявания на ставния апарат и др. При бронхити, особено у деца на гърдите се поставя леко затоплен восък за цялата нощ.Счита се, че част от активните вещества на восъка са в състояние да се резорбират от кожата. От друга страна той извлича през кожата разпадни продукти, токсини и др. от тъканите.Под действие на восъка еластичността на кожата се подобрява и тя придобива свеж и гладък вид.
Восъкът служи за основа на много козметични и фармацевтични препарати. Народната медицина препоръчва направата на мехлеми от леко затоплен восък и слънчогледово масло (1:1 или 1:2) за лечение на рагади на гръдните жлези, напукани пети и др. Той се използва за приготвяне на специални дъвки и бонбони, чрез които се укрепват венците, почистват се зъбите, усилва се отделянето на слюнка и стомашен сок.

http://hamhum.net/

Още...

Сладкое лечение - Начните день с ложечки меда

Великий Гомер за много столетий до нашей эры воспел целительные свойства меда. В "Илиаде" он рассказал о том, что Агамеда готовила для воинов-греков освежающий медовый напиток, позволяющий им сохранять бодрость, силу и здоровье. Примеру этой мудрой героини бессмертного произведения следует и Наталья Морозова - врач-натуропат, имеющая к тому же диплом целителя и являющаяся руководителем Высших курсов по подготовке народных целителей. Каждое утро она потчует всех членов своей семьи фирменным целебным напитком, приготовленным из меда с небольшой собственной пасеки. Без чашечки чая с медом не уходит и ни один из приходящих к ней на прием пациентов.

- Наталья Николаевна, почему вы ставите в своей лечебной практике мед на первое место?

- Потому что мед прошел серьезную проверку временем и выдержал многовековой экзамен на силу своего воздействия, эффективность и безвредность. В древнейшем памятнике египетской медицины - папирусе Эберса "Книга приготовления лекарств для всех частей человеческого тела", написанном более 3,5 тысячи лет назад, много строк посвящено целебным свойствам пчелиного меда. Великий таджикский ученый Абу Али Ибн Сина, более известный нам как Авиценна, широко и успешно применял мед для лечения различных заболеваний. Пифагор утверждал, что дожил до глубокой старости потому, что постоянно употреблял мед. Мед входил и в состав чудодейственного лекарства "божий дар", найденного в сокровищницах египетских фараонов.

В старинных русских рукописных лечебниках меду тоже отводилось почетное место. Он входил во многие рецепты. О роли и значении меда в жизни наших предков говорит тот факт, что на личной печати Екатерины II была изображена пчела. Можно по праву считать, что русская нация взращена на меду. Отрадно, что некогда утерянные традиции медолечения возрождаются.

- В чем заключается целебная сила меда?

- В его составе. Наукой доказано, что каждая капля меда содержит более 70 весьма важных для человеческого организма веществ. Главная составная часть меда - углеводы: глюкоза (виноградный сахар) и фруктоза (фруктовый сахар). По сравнению с обычным сахаром, считающимся основным поставщиком углеводов, они намного легче усваиваются организмом, способствуя сохранению мускульной силы и нормальному росту, что особенно важно для детей.

В мед входит целый ряд ферментов, которые стимулируют пищеварительные процессы и улучшают обмен веществ. Содержащиеся в меде белки участвуют в образовании гормонов. Минеральные вещества, находящиеся в меде в виде солей, регулируют деятельность нервной системы, тканевое дыхание, кроветворение.

- При каких заболеваниях назначается мед?

- Практически при всех, за редким исключением. В одних случаях мед употребляется как основное лечебное средство, в других - в сочетании с иными натуропатическими и фитотерапевтическими средствами: лекарственными растениями, травами, эфирными маслами. Мед очень полезен для сердечников. Если в течение 1-2 месяцев они будут принимать по 50 г меда в день, их общее состояние заметно улучшится.

Мед хорошо влияет на пищеварение. Недаром народная мудрость гласит, что пчелиный мед - это лучший друг желудка. При язвенной болезни, например, рекомендуется принимать 30 г меда утром, 40 г днем и 30 г вечером за 1,5-2 часа до еды или через 3 часа после еды.

С давних времен мед применяется при заболеваниях легких. Он очищает их от мокроты. Чай из цветов липы с медом и виноградным вином излечивает малокровие, а бледнолицым женщинам возвращает свежий и здоровый цвет лица. При заболеваниях печени и желчных путей успешно используется мед в сочетании с лимонным соком и оливковым маслом.

Благодаря меду женщинам удается избавиться от многих гинекологических заболеваний. Например, при эрозии шейки матки хорошо помогают тампоны из марли, смоченные раствором меда и воды в соотношении 1:2, которые вводятся во влагалище на 24 часа. Через 15-20 дней эрозия проходит.

Незаменим мед и при простуде. Обычно его растворяют в молоке (1 ст. ложка меда на стакан теплого молока) или смешивают с лимонным соком (сок 0,5-1 лимона на 100 г меда). Многие, наверное, слышали о таком народном средстве от кашля, как редька с медом. Вот рецепт: в верхней широкой части тщательно вымытой редьки сделать ножом углубление с таким расчетом, чтобы туда вошли 2 ложки жидкого меда. Редьку поместить в какой-либо сосуд в вертикальном положении, залить в вырезанную воронку мед, накрыть плотной бумагой и настоять в течение 3-4 часов. Принимать настой редьки с медом по 1 чайной ложке 3-4 раза в день до еды и перед сном.

Издавна мед используется для лечения кожных заболеваний, для заживления ран и для борьбы со старением организма. К тому же мед - замечательное косметическое средство. Например, медовая вода для вечернего умывания (1 ст. ложка меда на 2 стакана теплой воды) не только делает кожу бархатистой, но и сглаживает морщины.

- Существуют ли какие-либо противопоказания к применению меда внутрь?

- Их немного. Мед противопоказан больным с ограничением углеводов в пищевом рационе, а также тем, у кого отмечается повышенная чувствительность к меду - при употреблении меда внутрь у них появляется крапивница, зуд, насморк, головные боли, желудочно-кишечные расстройства. Весьма осторожно, предварительно посоветовавшись с врачом-эндокринологом, следует употреблять мед при сахарном диабете. Воздержаться от меда придется и при высокой температуре, вызванной тем или иным заболеванием.

- Сколько меда можно съедать в день, чтобы он не превратился, условно говоря, из лекарства в яд?

- Если мед применяется для лечения, то норма приема устанавливается индивидуально. Если для профилактики, то взрослый человек может съедать с пользой для организма по 60-100 г меда в сутки в несколько приемов, разделив этот объем на 4-6 порций. Для детей эту норму надо уменьшить вдвое.

Я считаю, что использование меда в качестве профилактического средства - это своего рода способ выживания. Результаты исследований показывают, что постоянное употребление пчелиного меда повышает иммунитет, делает организм устойчивым ко многим инфекциям, позволяет легче переносить болезни, продлевает жизнь.

Советую всем начинать свой день с чайной ложечки меда, растворенной в 100 г теплой воды. Температура воды не должна быть выше 50 градусов, так как в горячей воде мед теряет свои лечебные свойства. Такой медовый напиток рекомендуется употреблять каждое утро натощак за 30 минут до завтрака, перед чисткой зубов.

Профилактическое действие меда обеспечивает организму надежную защиту сразу в нескольких направлениях. Во-первых, мед обладает антисептическим эффектом. Поэтому, если регулярно принимать его утром внутрь натощак, можно не переживать по поводу развития гастрита, язвы желудка, холецистита и панкреатита. Быстро пройдя по всему желудочно-кишечному тракту, мед убьет все вредоносные бактерии и микробы и приведет слизистую оболочку желудка в нормальное состояние, заживив все образовавшиеся на ней ранки.

Во-вторых, мед, принимаемый внутрь в рекомендуемых дозах, обладает достаточно сильными антиоксидантными свойствами. Следовательно, он способен тормозить развитие опухолевых процессов.

В-третьих, мед - это отличный природный антидепрессант. Благодаря этому свойству меда люди, принимающие его по утрам, смогут легко справиться с синдромом хронической усталости, которая в последнее время особенно распространена среди жителей крупных городов. Они будут менее агрессивны, раздражительны, менее восприимчивы к различным стрессовым ситуациям.

Наконец, утренняя порция меда - это лучшая пища для ума. Привычный бутерброд с сыром или колбасой, относящийся к белковой пище и необходимый для стимулирования мышечной деятельности, потребуется чуть позже, часов в 11-12. А утром, с 7 до 9 часов, надо настроить на работу наш мозг. Мед наилучшим образом справляется с этой задачей, которая одинаково важна как для взрослых, так и для детей.

Чтобы усилить профилактическое действие меда, можно при растворении чайной ложки меда в стакане теплой воды добавить чайную ложку натурального яблочного уксуса. Это норма для детей. Для взрослых количество меда и яблочного уксуса надо удвоить.

Самое пристальное внимание на мед надо обратить женщинам в возрасте от 40 до 50 лет. Как правило, у большинства из них в это время начинается климакс, сопряженный с определенным внутренним дискомфортом. Чтобы бороться с ним, женщина вынуждена принимать различные гормональные препараты: в предклимактерический период - для того, чтобы справиться с так называемыми приливами, удержать в норме давление и вес, а после климакса - чтобы избежать остеопороза. Все та же утренняя порция меда избавит женщину от всех неприятных ощущений и позволит мягко, без каких-либо психологических стрессов войти в климакс и так же мягко выйти из него.

- Верно, что чудеса творит не только мед, но и другие продукты пчеловодства: прополис, пчелиный воск?..

- ...пчелиное маточное молочко, цветочная пыльца, перга и даже пчелиный яд. Использование этих продуктов жизнедеятельности пчел для лечения и профилактики различных заболеваний положило начало развитию целого направления в натуропатии - апитерапии.

Например, прополис успешно применяют при лечении простуды, туберкулеза, инфекционных, желудочных, легочных, гинекологических, кожных и других заболеваний. Установлено, что он обладает хорошо выраженным обезболивающим эффектом и по силе своего воздействия превосходит такие известные обезболивающие средства, как кокаин (в 3,5 раза) и новокаин (в 5,2 раза).

Если вы приобретете небольшое количество прополиса и приготовите из него спиртовой раствор, то будете чувствовать себя в безопасности. Это средство пригодится вам на все случаи жизни. Что нужно сделать? Возьмите 10 г сухого прополиса, измельчите его ножом на деревянной доске, положите на дно банки из темного стекла и залейте 100 мл чистого спирта. Поставьте банку в темное место, периодически встряхивайте ее. Через 3 дня целебная настойка будет готова. Поставьте ее в холодильник и используйте по мере необходимости. Настойка может храниться 3 года.

Спиртовая настойка прополиса - мощное антисептическое средство. Спектр ее действия - от банального насморка до тяжелых воспалительных процессов, протекающих в половых органах. Заболело горло - разводите 0,5 чайной ложки настойки (для детей - четверть чайной ложки) в стакане теплой воды и получаете прекрасный раствор для полоскания.

При насморке готовите раствор чуть большей концентрации и закапываете его в нос. При остром и хроническом отите разводите треть чайной ложки спиртовой настойки прополиса в стакане теплой воды, пропитываете этим раствором ватный жгутик и вводите его в больное ухо на ночь.

Если поранились, не надо хвататься за йод, зеленку, марганцовку или перекись водорода. Более эффективное средство - настойка прополиса. Разведите 1 часть настойки в 2 частях воды, смочите этим раствором бинт и наложите его на 2 часа на рану - это полная гарантия того, что в ране не будет развиваться инфекция. К тому же рана намного быстрее заживет. Словом, настойка прополиса всегда должна быть у вас под рукой. То же самое я могу сказать и о других продуктах пчеловодства. И, конечно же, о самом меде.

По преданию, доживший до глубокой старости Демокрит решил лишить себя жизни. Для этого он каждый день отказывался от пищи и накануне праздника жатвы почувствовал, что часы его жизни сочтены. Друзья попросили его не умирать в день праздника. Он, уступив их просьбам, приказал поставить перед собой сосуд с медом. Вдыхая запах меда, Демокрит продлил свою жизнь. Когда мед унесли, он скончался.

Наталья РОСТОВА

http://www.cooking-book.ru


Още...
«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

Гениальный труд Абу Али ибн Сина (Авиценна) "Канон врачебной науки" (канон будущих властелинов) величайший по значению и содержанию памятник культуры, написанный в 1012-1024 годах.
Этот колоссальный свод медицинских знаний не потерял своей актуальности и в настоящее время.

Мум18 — воск

Сущность.

Чистый воск — это стенки сот, в которые пчелы откладывают яички и где они выводят молодняк и хранят мед, а черный воск — это грязь ульев.

Естество.

Уравновешенное.

Действия и свойства.

[Воск] мягчит, заполняет язвы грязью и увлажняет по побочному действию, так как прилипает и закупоривает поры. [Воск] основное вещество всех охлаждающих и согревающих пластырей, и нет сомнения, что ему присуще свойство слегка способствовать созреванию и немного растворять вследствие большой растворяющей силы меда.

Черный воск, то есть грязь ульев, имеет свойство с силой вытягивать из глубины: он вытягивает концы стрел и шипы, разрежает, слегка очищает и сильно мягчит.

Опухоли и прыщи.

[Воск] смягчает затвердение опухолей.

Раны и язвы.

[Воск] смягчает струпья и заполняет язвы грязью, а черный

воск вытягивает концы стрел и шипы.

Орудия с суставами.

[Воск] размягчает нервы.

Органы головы.

Черный воск вследствие своего сильного запаха заставляет чихать.

Органы дыхания.

Воск в виде питья и лекарства для слизывания, особенно если его смешать с фиалковым маслом, полезен от шершавости в груди. Воск помогает от прекращения выделения молока в грудях кормилиц.

Органы извержения.

Воск пьют в количестве десяти просяных зерен в просяных или рисовых кашицах от язв в кишках.

Яды.

Говорят, что воск вытягивает яды. Его кладут в виде мази на раны от отравленных наконечников стрел, и [яд] не приносит вреда.

http://med.autotp.ruОще...

АСАЛ — МЕД

СУЩНОСТь.

Мед есть скрытая [от взоров] роса, выпадающая на цветках и на других [растениях], которую собирают пчелы. Она [образуется из] пара, поднимающегося вверх и созревающего в воздухе. За ночь [пар] превращается [в росу], густеет и выпадает в виде меда. Иногда мед, такой как он есть, попадается в горах Касран. Мед различается смотря по тому, на какие деревья и камни он выпадает. Большую часть видимого меда собирают люди, а невидимый мед собирают пчелы. Я полагаю, что мед оказывает влияние на поведение пчел и что пчелы собирают его для пропитания и запасают. Существует вид меда острый и ядовитый.

ВыБОР.

Лучший мед — очень сладкий, с приятным запахом, несколько острый, красноватый, крепкий, не такой, который жидок и липок и не режется [ножом]. Лучший мед — весенний и летний, а зимний [мед] — плохой.

ЕСТЕСТВО.

Пчелиный мед горячий и сухой во второй [степени]. Мед сахара-леденца и [сахарного] тростника — горячий в первой [степени] и не сухой. Возможно, что он влажный в первой степени.

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.

Действие [меда] очищающее, открывающее устья сосудов, рассасывающее жидкости. Он вытягивает жидкости из глубины тела и препятствует гниению и порче мяса.

КОСМЕТИКА.

Смазывание медом препятствует [появлению], вшей и гнид и убивает их. [Мед] с кустом в виде мази [употребляется] от веснушек, особенно — горький мед; [мед] с солью [применяется] при синяках баклажанного [цвета].

РАНы и ЯЗВы.

[Мед] полезен при глубоко лежащих загрязненных язвах. Увзреиный до густоты [мед] склеивает свежие раны. Смазывание [медом] с квасцами излечивает от лишаев.

ОРГАНы ГОЛОВы.

[Мед] смешивают с андаранййской солью и теплым пускают в ухо. Это очищает и высушивает ухо и укрепляет слух. Нюхание острого, ядовитого меда лишает рассудка; нечего и говорить об употреблении его в пищу.

ОРГАНы ГЛАЗА.

[Мед] просветляет помутнение зрения.

ОРГАНы [ДыХАНИЯ] И ГРУДИ.

Прикладывание меда к нёбу и полоскание им горла излечивает от ангины и полезно для миндалин.

ОРГАНы ПИТАНИЯ.

Вода, подслащенная медом, укрепляет желудок и возбуждает аппетит.

ОРГАНы ИЗВЕРЖЕНИЯ.

Мед [сахарного] тростника смягчает желудок, а мед сахара-леденца не смягчает. Мед, с которого не сняли пену, пучит и послабляет, но если снять пену, такие [явления] ослабевают. Вареный мед не вызывает действия желудка, а, наоборот, иногда крепит желудоку людей, в натуре которых преобладает слизь, но хорошо питает3.

Сваренный в воде мед сильнее гонит мочу. Мы говорим: если мед и подслащенная медом вода способны провести питательное вещество [из желудка в кишки], то они закрепляют, а если обнаруживают [в желудке] движение и пища мало подготовлена к прохождению — послабляют.

ЯДы.

Если выпить горячего меду с розовым маслом, это приносит пользу после укуса гадов и приема опия. Лизать мед — [хорошее] средство от укуса бешеной собаки и [отравления] корнем смертоносных грибов. Вареный мед полезен от ядов; рвота, [вызванная] с его помощью, освобождает от принятой внутрь чемерицы. Мед, который заставляет чихать, если его понюхать или поесть, вызывает внезапную потерю рассудка и [бросает в] холодный лот. Чтобы вылечиться от этого, едят соленую рыбу, пьют медовую воду и [вызывают] ею рвоту.

http://bibliotekar.ru

Последна промяна ( Вторник, 11 Септември 2012 11:12 )