Опасните хранителни добавки

В наше време често се говори за здравословно хранене, екологично чисти храни, и хората все по-често започнаха да внимават с какво се хранят. Знаем ли обаче наистина какво ядем? И какви са съставките на храните, които купуваме? И разбираме ли какво всъщност пише на етикета?


Някои хора действително се заглеждат в етикетите, четат състава на храните, и като не видят нещо подозрително на пръв поглед, си купуват храната. На етикетите обаче често има едни неразбираеми символи, обозначени като Е с различни номера, например: Е 103, Е 951 и така общо 1520 символа, които обикновено никой не разбира и на които рядко се обръща внимание.

С тях се обозначават различните видове добавки към храните: оцветители, консерванти, антиоксиданти, стабилизатори, емулгатори, ароматизатори и подобрители. Оказва се обаче, че значителна част от тези добавки в храните са много вредни и са забранени със закон в редица европейски страни, САЩ и Австралия. Някои от добавките предизвикват алергии, други водят до диабет, трети дразнят стомаха, четвърти влияят зле на функциите на мозъка, а една голяма част са доказано канцерогенни – тоест, причиняват рак. Тези добавки, за които никой не ни разказва в етикетите и не ни предупреждава за страничните им действия, са най-опасни за децата, още повече, че се съдържат в газирани и подсладени напитки, дъвки, сладкарски изделия и други лакомства, които им купуваме всеки ден.

Преди повече от 100 години в началото на миналия век понятието хранителна добавка било твърде условно, а контролът върху използването им – още по-условен. В разхладителните напитки например напълно законно добавяли кокаин, а едно от патентованите лекарства против кашлица бил хероинът. През 60-те години на миналия век в Тайланд специалисти във фирма за производство на детско лекарство вместо предвидения по технология пълнител пропиленгликол, добавили аналогичния по физико-химични свойства, но доста по-евтин етиленгликол, който обаче се използва като основен компонент на охлаждащата течност на автомобилите. В резултат на това 300 деца починали от токсична некроза на черния дроб, а няколко хиляди получили тежки отравяния.

По същото време смятали метамфетамина за безвреден стимулатор. Едва след като в продължение на 5 години широко го използвали, лекарите и пациентите научили за смъртоносните странични ефекти на този препарат, който сега е в групата на т.нар. тежки наркотици. Европейските правила за регистрация на биологически активни вещества, или иначе казано добавки в храните, са доста строги. Международните изследователски центрове по поръчка на Европейския съюз стриктно проверяват безопасността им. На практика обаче една и съща фирма може да произвежда дадена храна в 3 различни варианта: за вътрешно потребление, за износ в развити страни с контрол върху добавките, и за износ в развиващи се страни.

Така и в нашата страна съвсем редовно могат да попаднат храни, не само екологично опасни, но и произведени с опасни за здравето консерванти например. Върху етикета почтено на пръв поглед ще е вписан въпросният консервант, но със съответния му Е-номер. Така производителят ще ви е предупредил и ще си измие ръцете, а вие като купувачи ще трябва да решите ще закупите ли опасната храна, която по правило е по-евтина, или ще предпочетете по-скъпата, но по-качествена и безвредна стока. Ако познаете символа, разбира се.

Символът Е с различните номера, с които се обозначават добавките в храните, означава стандартите на Европейския съюз. Същите цифри без обозначение Е са разрешени във Великобритания, а САЩ използват друга система на класификация.

От Е 100 до Е 181 е групата на оцветителите.
Използват се в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед.

От Е 200 до Е 290 са консервантите и ги намираме във всички консервирани храни - гъби, компоти, сокове, конфитюри и сладка.

От Е 296 до Е 385 са киселини и антиоксиданти. Те предпазват продуктите от разлагане и се откриват в млечно-кисели продукти – подсладени плодови млека, десерти, салами, краве масло, шоколад.

От Е 400 до Е 495 са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продукта. Използват се в сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.

От Е 500 до Е 585 са минерални соли.

От Е 620 до Е 640 са овкусители, ароматизатори и подобрители.

От Е 900 до Е 999 са пенорегулатори и се използват в газираните напитки.

Добавките от Е 1000 до Е 1199 помагат продуктите да не попиват влага и се добавят към брашното, захарта и други подобни продукти.

От 81 оцветители, 20 са забранени.
Абсолютно забранени са два от тях: Е 121 – цитрусов червен оцветител, и Е 123 – оцветител амарант, който се използва в миксове за кекс, плодови пълнежи и желета и предизвиква астма, екзема, хиперактивност и е вреден при бременност.
Е 102 е тартазин. Той се използва в безалкохолни напитки, сладкиши, снаксове, тестени храни, консервирана риба, готови супи. Предизвиква астматични пристъпи и ортикария при децата и е забранен в Норвегия и Австрия.
Следващият Е 104 се използва в червила, козметика за коса, причинява дерматит и е забранен в САЩ, Австралия и Норвегия.
Е 133 се използва в млечните продукти, сладка и напитки и е забранен в 7 европейски държави.
Е 142 е дериват от въглищния катран, използва се при консервирания грах и е забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. Друг подобен дериват на въглищния катран, Е 151 е забранен в 9 европейски държави и САЩ. Списъкът е много дълъг.

Оцветителите с номера 103, 105, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152 и 153, консервантите с номера 210, 211, от 213 до 217 и 240, който е формалдехид, антиоксидантът Е 330, Е 447, Е924 А и Б – всички те са канцерогенни.

Черният дроб и бъбреците могат да увредят добавките от 171 до 173, 320 и 322, 407, 447 и 450.

Нарушават функциите на кожата добавките от 230 до 233.

Противопоказни при хипертония са от 250 до 252.

Алергии предизвикват добавките с номера от 230 до 232, 239 и антиоксидантите от 311 до 313.

По щандовете на магазините се срещат често храни с по 3,4 и дори 6 вредни добавки. Такива са например пакетчетата ролца от раци, които съдържат 4 добавки, 2 от които вредни: изкуственият подсладител сорбитол под символа Е 420, който не е разрешен за детски храни и може да предизвика стомашни смущения, и алергенният Е 621.
Във всяко пакетче готова суха пилешка супа например се съдържа също алергенният Е 621, както и предизвикващият подагра Е 627.
Любимите на всички деца дъвки пък са сред най-опасните, защото съдържат най-вредната добавка – Е 951, наречена аспартам.

От сладкишите пък се дебелее не само заради захарта. Оказва се, че те масово съдържат 2 добавки: предизвикващата кожни проблеми Е 233 и Е 435, и двете водят до затлъстяване.

Често срещания в натуралните сокове червен оцветител Е 122 предизвиква алергии и астматични пристъпи.

Колбасите също съдържат доста вредни съставки. Най-често това е Е 250 – натриев нитрит – канцерогенен и забранен в много страни. Среща се както в трайните салами, така и в лионската наденица и пилешки кренвирши.
Особено рискови са сосовете и подправките, с които консумираме месата и надениците. Те съдържат забранения оцветител Е 110, който предизвиква обриви, отоци, повръщане и който се използва и в сухите супи и сладкишите.

В шоколадовите изделия пък често се среща Е 553b или талк, който причинява рак на стомаха. Така се оказва, че най-много рискови добавки има в дъвките, сосовете, месните и сладкарски изделия и особено в безалкохолните напитки. Все храни, давани масово на децата.

Мит се оказва и славата на антиоксидантите като много полезни. Витамин С над препоръчителната доза от 60 милиграма дневно е опасен, защото ускорява стесняването на артериите и уврежда сърцето.

Витамин А, наречен още ретинол, който е известен и като витаминът на растежа, според изследване на Националния институт по рака в САЩ при употреба увеличава риска от рак на белия дроб и на простатата. И селенът в големи дози е много токсичен.

В китайските ресторанти в САЩ първи започнали да използват натриев глутамат. След известно време общността започнала да забелязва връзката между главоболие, подуване на стомаха, припадъци и други оплаквания с китайските ресторанти. Нарекли явлението Китайски синдром. Впоследствие се оказало, че това се причинява от натриевия глутамат. Практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Означава се като Е 621. Той обаче е един от най-тежките разрушители на мозъка, отдавна забранен в Швеция.

Изключително опасна добавка е Е 951 или аспартам. Това е изкуствен подсладител, повече известен като нутрасуит. Изключително широко се използва в газираните напитки и разтворимите прахчета. В част от продуктите дори не е отбелязан на етикетите: дъвки без захар, какаови смеси, напитки с кофеин, разтворими чай и кафе, сокове, мултивитамини, сосове, бързи закуски. Документирани са 92 симптома, причинявани от аспартама: вцепеняване, главоболие, умора, световъртеж, гадане, сърцебиене, затлъстяване, неразположение, раздразнитерност, безспокойство, амнезия, замъглено зрение, обриви, удар, ослепяване, ставни болки, депресия, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост и загуба на слух.
Аспартам отключва и някои други болести: мозъчни тумори, мултиплена склероза, епилепсия, хронична умора, паркинсонова болест, алцхаймер, диабет, дефекти при раждането.

Страничните му действия са още по-опасни, защото по-голямата употреба води до пристрастяване.

Много хора съобщават за тежък абстинентен синдром, когато се опитат да изхвърлят аспартама от храната си. Някои твърдят, че предизвиква дори по-силна зависимост от алкохола.

Причинява 75% от страничните реакциии от всички добавки. В Европейския съюз и България аспартамът със символ Е 951 е разрешен.

Изследванията на действието на много от тези хранителни добавки все още продължава. Основното правило в нашето законодателство е да не се превишават смятаните за безопасни дози от тези вещества. Специалистите обаче на сегашния етап не се наемат категорично да кажат, че са безвредни. Размерът на рискът от тях се оценява главно от Световната здравна организация. Във всеки случай по рафтовете на западните супермаркети не се срещат напитки с ярки цветове, както у нас.
Затова, макар и да са уклончиви, експертите избягват за себе си трайните салами и ярко оцветените напитки.

Кой изследва, кой контролира и кой определя кои от тези опасни и забранени в редица европейски държави и САЩ добавки да се използват в българските храни – обяснява председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Оказва се, че списъкът на разрешените и забранени добавки не е публичен, а представлява служебна тайна, и обикновеният купувач никъде не може да провери какво означава тези странни символи и какви опасности крие консумацията на храни с такива опасни съставки.

Още...

ОЦВЕТИТЕЛИ - ОТ Е100 ДО Е 199
Оцветителите се смятат за едни от най-вредните хранителни добавки. През 1856г. Уилям Перкин открива първия синтетичен оцветител. Отначало синтетичните оцветители са само за текстилната индустрия, но през 1900г. в хранителната промишленост в САЩ се използват вече близо 80 изкуствени бои, които тогава се извличат главно от въглищен катран. През 1937г. започват да се правят изследвания и за част от азо багрилата се появяват подорзения, че причиняват рак- част от тях биват забранени.
Днес азо оцветителите, използвани за хранителни нужди, са почти изцяло забранени в САЩ, сканидавските и някои други държави, тъй като има сведения , че предизвикват кожни обриви, астма, алергични реакции, екземи, хиперактивност при децата или пък са канцерогенни. Не е изключено обаче да се срещат в състава на някои продукти (като чипс, снаксове, сладоледи, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, консервирани храни и др.) Натуралните оцветители също не дават гарация за безопасност.

http://forum.tialoto.bg

 

ОЦВЕТИТЕЛИ,КОНСЕРВАНТИ,КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ,РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ и др.

ОЦВЕТИТЕЛИ

(Е 100 - Е 181)


Номер Химическо наименование Кратък коментар
Е 100 Curcumin Има оранжево - жълт цвят. Получава се от корените
на растението куркума (тюрмерик), но може да се произведе и
по синтетичен път. Използва се в сирена, маргарин, печени сладкиши.
Е 101 Riboflavin, Riboflavin - 5' - phosphate Витамин В2 и оцветител. В естествен вид се съдържа
в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците.
Използва се в състава на маргарини и сирена.
Е 102

Tartrazine


FD&C Yellow № 5


Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца.
Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите,
обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана
с тази към аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши,
сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи
супи. Забранен е в Норвегия и Австрия.
Е 104 Quinoline Yellow FD&C Yellow № 10 Използва се в червила, продукти за коса, одеколони,
в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит. Забранен
в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 107 Yellow 7G Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора
страдащи от астма може да имат алергична реакция към него. Използва
се в безалкохолните напитки. Забранен в Австралия и САЩ.
Е 110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, FD&C Yellow
№ 6
Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени
продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и
замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine,
Ventolin - сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит,
запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците,
увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане,
нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване
на случаите на тумори при животни. Забранен в Норвегия.
Е 120 Cochineal, Carminic acid, Carmines Има червен цвят. Получава се от насекоми. Използва
се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му.
Е 122 Azorubine, Carmoisine Има червен цвят. Получава се от въглищен катран.
Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични
към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани,
кристалите на желатина. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
Е 123

Amaranth,


FD&C Red №2


Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae.
Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите
на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност.
При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна
смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори. Забранен
в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия.
Е 124 Ponceau 4R, Cochineal Red A, FD&C Red №4 Получава се от въглищен катран и азо багрила.
Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични
към аспирин. При животни води до образуване на тумори. Забранен
е в САЩ и Норвегия.
Е 127

Erythrosine,


FD&C Red № 3


Има червен цвят. Използва се в консервирани череши,
замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия,
снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе
до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви
на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване
на тумори на щитовидната жлеза. Забранен в Норвегия.
Е 128 Red 2G Забранен в Австралия и много други страни с изключение
на Великобритания.
Е 129

Allura red AC,


FD&C Red №40Има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши,
напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти.
Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80 -те
с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с
тумори при мишки. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия,
Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
Е 131 Patent blue V Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
Е 132 *

Indigotine, Indigo carmine,


FD&C Blue №2


Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва
се също в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия,
бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран.
Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното
налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други
алергични реакции. Забранен в Норвегия.
Е 133 Brilliant blue FCF, FD&C Blue Dye №1 Използва се в млечните произведения, сладкиши
и напитки. Получава се по синтетичен път. Забранен в Белгия,
Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия.
Е 140 Chlorophylis, Chlorophyllins Зелено багрило, съдържащо се в естествен вид във
всички растения. Използва се за оцветяване на восък и масла
използвани в медицината и козметиката.
Е 141 Медни комплекси на Chlorophylis и Chlorophyllins Оцветители на масла. Няма данни за нежелани реакции.
Е 142 Green S Има зелен цвят. Получава се по синтетичен път
от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета
и сосове, галета и кексове. Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
Е 150 (а) Plain caramel Тъмно кафяво багрило, което се получава от сукроза.
Препоръчва се избягване на употребата му. Използва се в стриди,
соя, плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии.
Е 150 (b) Caustic sulphite caramel виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (c) Ammonia caramel виж описаното за Е 150 (а)
E 150 (d) Sulphite ammonia caramel виж описаното за Е 150 (а)
E 151 Brilliant Black BN, Black PN Получава се по синтетичен път от въглищен катран.
Използва се в кафявите сосове, боровинкови кексови смеси. Забранен
в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция,
Австрия, САЩ, Норвегия.
Е 153 * Vegetable carbon Багрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища.
Използва се в сладка, кристалите на желатина, сок от сладък
корен. В Австралия са забранени само получените от растения
деривати. Забранен в САЩ.
Е 154 Brown FK Забранен в САЩ.
E 155 Brown HT (Chocolate) Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран
и азо багрила. Използва се в шоколадови кексове. Може да провокира
нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин.
Смята се, че повишва кожната чувствителност. Забранен в Дания,
Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ,
Норвегия.
Е 160 (а)*

Carotene, alpha-, beta-, gamma-


Оранжево-жълто багрило. В човешкия организъм се
превръща във витамин А. Натрупва се в черния дроб. Намира се
в морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци.
Е 160 (b)* Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin Червено багрило. Добива се от дърво (Bixa orellana).
Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага храносмилането
и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло,
маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за
нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване
на употребата му.
Е 160 (c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin Препоръчва се избягване на употребата му.
Е 160 (d)* Lycopene Съдържа се в доматите и червения грейпфрут. Може
да намали риска от туморни заболявания.
Е 160 (е)* Beta-apo-8'-carotenal (C 30) Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 160 (f)* Етилов естер на beta-apo-8'-carotenic acid (C
30)
Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.
Е 161 (b) Xanthophylls - Lutein Жълто багрило, получавано от растения. В естествено
състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния
жълтък.
Е 161 (g)* Xanthophylls - Canthaxanthin Жълто багрило. Може да се получава от животински
източници (ретинол). Намира се в някои гъби, ракообразни, риби,
перата на фламингото.
Е 162 Beetroot Red, Betanin Пурпурночервено багрило, получавано от червено
цвекло. Няма данни за нежелани реакции.
Е 163 Anthocyanins Виолетово багрило, получавано от цветя и други
растения. Безвредно е.
Е 170 * Calcium carbonate Минерална сол, която се използва в пасти за зъби,
бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости
на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността
на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове
и зеленчуци. Във високи дози е токсичен.
Е 171 Titanium dioxide Бяло багрило, използващо се в пасти за зъби, бели
бои. Няма данни за нежелани реакции.
Е 172 Iron oxides and hydroxides Имат черен, жълт или червен цвят. Използват се
в наденици, пастет от скариди. Във високи дози са токсични.
Е 173 Aluminium Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
Е 174 Silver Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 175 Gold Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 180 Latolrubine BK Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.
E 181 Tannic acid, tannins Получава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен
вид се съдържа в чая. Използва се като избистрящо (пречистващо)
алкохола вещество.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.

КОНСЕРВАНТИ

(Е 200 - Е 290)

Номер Химическо наименование Кратък коментар
Е 200 Sorbic acid Получава се от плодове (ягоди, малини, къпини,
боровинки) или по синтетичен път. Възможен дразнител на кожата.
Е 201 Sodium sorbate Няма данни за нежелани странични реакции
Е 202 Potassium sorbate Няма данни за нежелани странични реакции
Е 203 Calcium sorbate Няма данни за нежелани странични реакции
Е 210 * Benzoic acid Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена,
дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски
изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката,
а също като антисептик в някои противокашлични лекарствени средства
или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини
астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с
кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства,
а поради взаимодействието й със серен бисулфид (222) може да
провокира хиперактивност у деца.
E 211 Sodium benzoate Използва се като антисептик, като консервант и
за подобряване вкуса на храни с ниско качество. В големи количества
(над 25 мг. на 250 мл.) се съдържа в оранжево оцветените напитки.
Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки,
сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени
средства за орална употреба като: Actifed, Phenergan и Tyrenol.
Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване
и уртикария на кожата.
Е 212 Potassium benzoate При хора с алергии може да доведе до алергични
реакции. Използването му е както на Е 210
Е 213 Calcium benzoate виж описаното за Е 212
Е 214 Ethyl p-hydroxybenzoate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
Е 215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
Е 216 Propyl p-hydroxybenzoate Възможен контактен алерген.
Е 217 Sodium propyl p-hydroxybenzoate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
Е 218 Methyl p-hydroxybenzoate Възможни са алергични реакции. Въздейства предимно
върху кожата.
Е 219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 220 Sulphur dioxide Получава се от въглищен катран. Всички съединения
на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава.
Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране
при хора с увредена функция на бъбреците. Разрушава витамин
В1. Използва се в бира, безалкохолни напитки, сушени плодове,
сокове, възбуждащи средства, вино, оцет, продукти от домати.
Е 221 Sodium sulphite Използва се в пресните портокалови сокове. Виж
и описаното за Е 220
Е 222 Sodium hydrogen sulphite виж описаното за Е 220
E 223 Sodium metabisulphite виж описаното за Е 220
E 224 Potassium metabisulphite виж описаното за Е 220
E 225 Potassium sulphite виж описаното за Е 220
E 226 Calcium sulphite Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
Е 227 Calcium hydrogen sulphite Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
Е 228 Potassium hydrogen sulphite виж описаното за Е 220
Е 230 Biphenyl, Diphenyl В някои страни е забранен. Използва се в селското
стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове.
Е 231 Orthophenyl phenol В някои страни е забранен. Използва се в селското
стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови, нектарини,
круши, стафиди, картофи, цитрусови плодове, ананаси, домати,
чушки, череши.
Е 232 Sodium orthophenyl phenol виж описаното за Е 231
E 233 Thiabendazole В някои страни е забранен. Използва се в селското
стопанство. Съдържа се в цитрусови плодове, ябълки, сливи, картофи,
банани, гъби, мляко, месо.
E 234 Nisin Антибиотик, продуциран от бактерии. Съдържа се
в бирата, ферментирали млечни произведения, доматени сосове
и пюрета.
E 235 Natamycin Мек инхибитор изолиран от бактерии. Използва се
за лечение на кандидоза (заболяване причинено от гъбички от
род Кандида). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия,
диария, дразнене на кожата. Открива се в месото, сиренето.
E 236 Formic acid Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
Е 237 Sodium formate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
Е 238 Calcium formate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
Е 239 Hexamethylene tetramine Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 249 Potassium nitrite Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават
преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено
опасни са при новородени и малки деца. Потенциални карциногени.
E 250 Sodium nitrite Може да доведе до хиперактивност. Потенциален
карциноген. В стомаха може да взаимодейства с други химикали
и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на употребата
му. В някои страни използването му е ограничено.
E 251 Sodium nitrate виж описаното за Е 250. Използва се и за получаване
на азотна киселина и изкуствени торове, както и във ферментирали
месни произведения.
E 252 * Potassium nitrate Може да се изолира от трупове на животни или от
растения. Използва се като експлозив, за производство на изкуствени
торове и като консервант на месо. Може да доведе до хиперактивност.
Потенциален карциноген. В някои страни използването му е ограничено
(виж 249).
Е 260 Acetic acid Получава се по синтетичен път от дървени влакна.
Основен компонент на оцета. Използва се също в туршии, сосове.
Е 261 Potassium acetate Трябва да се избягва от хора с нарушена бъбречна
функция. Използва се в туршии, сосове и други продукти с кисел
вкус.
Е 262 Sodium acetate, Sodium diacetate Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира
киселинността. Няма данни за нежелани реакции.
Е 263 Calcium acetate Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира
киселинността. Междинен продукт при производството на алкохол
от дървесина. Суровина за получаване на оцетна киселина (Е 260)
и на стабилизатори за текстилни бои.
Е 264 Ammonium acetate Може да предизвика гадене и повръщане.
Е 270 Lactic acid Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира
киселинността. Получава се при загряване и ферментация на въглехидратите
на мляко, картофи или меласа. Новородените и малките деца трудно
я метаболизират. Използва се в сладкиши, украси, безалкохолни,
понякога в бира, в храните за кърмачета.
E 280 Propionic acid Смята се, че всички пропионови съединения са свързани
с мигренозните болки. В естествено състояние се съдържат във
ферментиралите храни. Могат да се получат и синтетично от ethylene
monoxide и carbon monoxide, от пропионов алдехид, при ферментацията
на дървесина и др. Получава се при разграждане на влакнини от
бактерии. Използва се при производството на хляб и други тестени
продукти.
E 281 Sodium propionate Може да причини мигренозни болки. Използва се
при производството на тестени продукти.
E 282 Calcium propionate виж описаното за Е 281
E 283 Potassium propionate виж описаното за Е 281
E 290 Carbon dioxide Получава се при производството на вар. Може да
засили ефекта на алкохола. Съдържа се във виното, безалкохолните
напитки, сладкарските произведения.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.

КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ

(Е 296 - Е 385)

Номер Химическо наименование Кратък коментар
Е 296 Malic acid Получава се от плодове или по синтетичен път. Препоръчва
се избягване на употребата й при новородени и малки деца.
Е 297 Fumaric acid Получава се от растения от род Fumaria (най-вече
F.officinalis) или при ферментация на глюкоза. Може да се използва
за ароматизиране, подкисeляване, като антиоксидант, за газиране
на безалкохолни напитки или като набухвател за кексове.
Е 300 Ascorbic acid Това е витамин С. Съдържа се в естествен вид в плодовете
и зеленчуците. Може да се получи и по синтетичен път от глюкоза.
Е 301 Sodium ascorbate Натриева сол на витамин С.
Е 302 Calcium ascorbate Може да повиши риска от образуване на оксалатни
камъни в бъбреците.
Е 303 Potassium ascorbate Калиева сол на витамин С.
Е 304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate Естери на аскорбиновата киселина (Е300) с мастни
киселини.
Е 306, Е307, Е 308, Е 309 Tocopherols, alpha-, gamma-, delta- Витамин Е. Съдържа се в растителните масла (соево,
пшеничено, оризово, памуково, царевично и др.). Той е силен антиоксидант.
Предпазва витамин А от окисление. Използва се като добавка към
маргарин и сосове.
Е 310 Propyl gallate Използва се за предотвратяване гранясването на мазнините.
Може да предизвика гастрит или възпаление на кожата, нарушение
на кръвообращението и метхемоглобинемия (с нарушен пренос на кислород
от кръвта до тъканите на тялото). Използва се в различните мазнини,
маргарин, сосове. Понякога влиза в състава на опаковъчните материали.
Е 311 Octyl gallate виж описаното за Е 310
Е 312 Dodecyl gallate виж описаното за Е 310
Е 317 Erythorbic acid Получава се от сукроза.
Е 318 Sodium erythorbate Получава се от Е 317.
Е 319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) Получава се от петрол. Препоръчва се избягване на
употребата му. Може да предизвика гадене, повръщане, делир. Количество
около 5 гр. се смята за смъртоносно. Съдържа се в мазнини, масла,
маргарин.
Е 320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) Получава се от петрол. Забавя загниването на храните
в резултат на окислението им. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин,
дъвки, ядки, произведения от домати, полиетиленови опаковки за
храни. Може да предизвика алергични реакции, може да отключи хиперактивност.
Има данни за канцерогенност и ефекти подобни на тези на естрогена.
Във високи дози води до образуване на тумори при опитни животни.
От 1958 година забранен в Япония. Предлага се да бъде забранен
и във Великобритания. McDonald's не го използват в продуктите
си от 1986 година.
Е 321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) Получава се от петрол. Виж и описаното за Е 320.
Е 322 * Lecithins Получава се от соя, яйчен жълтък, фъстъци, царевица
или животински източници. Не е токсичен, но във високи дози може
да доведе до стомашни разстройства, подтискане на апетита и обилно
изпотяване. Използва се за подпомагане на смесването на мазнините
в маргарина, а също в шоколади, майонеза, сухо мляко.
E 325 * Sodium lactate Получава се от мляко. Може да съдържа свински ренин
(хормон на бъбрека). Деца с непоносимост към лактоза може да получат
нежелани реакции.
E 326 * Potassium lactate виж описаното за Е 325
E 327 * Calcium lactate виж описаното за Е 325
E 328 * Ammonium lactate виж описаното за Е 325
E 329 * Magnesium lactate виж описаното за Е 325
E 330 Citric acid Използва се за подкиселяване на хранителните продукти.
Получава се от цитрусови плодове. Съдържа се в бисквити, замразена
риба, сирене и други млечни произведения, храни за кърмачета,
кексове, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментирали
месни произведения.
E 331 Sodium citrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти.
Няма данни за нежелани реакции.
E 332 Potassium citrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти.
Няма данни за нежелани реакции.
E 333 Calcium citrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти.
В малки дози не се установяват нежелани реакции.
Е 334 Tartaric acid Използва се за подкиселяване на хранителните продукти.
Получава се от необелени плодове, сок от грейпфрут.
Е 335 Sodium tartrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти.
Няма данни за нежелани реакции.
Е 336 Potassium tartrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти.
Няма данни за нежелани реакции.
Е 337 Sodium potassium tartrates Използва се за подкиселяване на хранителните продукти.
Няма данни за нежелани реакции.
Е 338 Phosphoric acid Използва се за подкиселяване на хранителните продукти.
Получава се от фосфатна руда. Влага се в сирена и техните производни.
Няма данни за нежелани реакции.
Е 339 Sodium phosphates Минерална сол. Използва се като лаксатив и за фиксиране
на багрила в текстилната промишленост. Приеман в големи количества
нарушава нормалното съотношение на калция и фосфора в организма.
Е 340 Potassium phosphates виж описаното за Е 339
Е 341* Calcium phosphates Минерална сол, която се намира в скалите и костите.
Използва се като антиацидно средство и за полиране емайла на зъбите.
E 343 Magnesium phosphates Минерална сол.
E 350 Sodium malates Няма данни за нежелани реакции.
E 351 Potassium malate Няма данни за нежелани реакции.
E 352 Calcium malates Няма данни за нежелани реакции.
E 353 Metatartaric acid Няма данни за нежелани реакции.
E 354 Calcium tartrate Според досегашните наблюдения е безопасен.
E 355 Adipic acid Получава се от корени. Отнася се към мазнините.
E 357 Potassium adipate Няма данни за нежелани реакции.
Е 363 Succinic acid Препоръчва се избягване на употребата й. В някои
страни е забранена.
Е 365 Sodium fumarate Сол на фумаровата киселина.
Е 366 Potassium fumarate Няма данни за нежелани реакции.
Е 367 Calcium fumarate Няма данни за нежелани реакции.
Е 370 1,4-Heptonolactone Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
Е 375 Niacin Витамин В3. В естествено състояние се съдържа във
фасула, граха и други бобови растения, в млякото, яйцата, месото,
скаридите и рибата. В доза над 1000 мг. дневно може да доведе
до увреждане на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите
и повишено серумно ниво на пикочна киселина (води до подагра).
В количества под 50-100 мг. може да предизвика зачервяване на
кожата (безобидно, но болезнено), главоболие, стомашни болки,
особено когато се приема на празен стомах.
E 380 Tri-ammonium citrate Може да повлияе функциите на черния дроб и панкреаса.
E 381 Ammonium ferric citrates Получава се от лимонена киселина. Използва се като
добавка на желязо към зърнени и диетични храни.
E 385 Calcium disodium EDTA Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.

РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ и др.

Номер Химическо наименование Кратък коментар
Е 400 Alginic acid Получава се от морски водорасли. Използва се в карамелизирани
изделия, ароматизирано мляко, сгъстени кремове и йогурт. В малки
количества не се установяват нежелани реакции. Големите количества
могат да подтиснат абсорбцията на някои хранителни вещества.
Е 401 Sodium alginate виж описаното за Е 400
Е 402 Potassium alginate виж описаното за Е 400
Е 403 Ammonium alginate виж описаното за Е 400
Е 404 Calcium alginate виж описаното за Е 400
Е 405 Propylene glycol alginate Получава се от петрол. За повече информация виж
описаното за петролните деривати в предишната таблица.
Е 406 Agar Получава се от червени водорасли. Понякога се използва
като лаксатив. Съдържа се в месните произведения и сладоледа.
Е 407 Carrageenan Получава се от морски водорасли. Напоследък се доказва
връзката му с раковите заболявания, тъй като при въздействие с
етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти)
се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна
активност. Налице са и токсични свойства, свързани с образуване
на язви и рак. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти
на Carrageenan. Въпреки, че той се използва в натурален вид, в
червата при разграждането му се получават различни разпадни продукти.
Е 410 Locust bean gum Получава се от някои видове акация. Използва се
в близалки и др. смучещи се бонбони, подправки, някои брашнени
продукти, сосове, плодови сокове, често в безкофеинови шоколадови
заместители. Може да понижи нивото на холестерола в кръвта.
Е 412 Guar gum Получава се от семената на Cyamoposis tetragonolobus,
растение отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат
добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи.
Води до понижаване нивото на холестерол в кръвта.
Е 413 Tragacanth Смола, получавана от дърво - Astragalus gummifer.
Използва се в храни, лекарствени средства, като капки за нос,
сиропи, таблетки. Намира приложение и в козметиката. Възможно
е да причини контактна алергия.
Е 414 Acacia Получава се от соковете на Acacia Sengal. Лесно
се разрушава в стомашно-чревния тракт. Възможен алерген. Успокоява
възпалени слузести лигавици.
Е 415 Xanthan gum Получава се от ферментация на зърна.
Е 416 Karaya gum Получава се от дървото Sterculia urens. Често се
използва в комбинация с Е 410 в сладоледи, карамел, сладкиши,
като пълнител, който им дава дъзможност да увеличават обема си
100 и повече пъти при добавяне на вода. Възможен алерген.
Е 417 Tara gum Получава се от растението Caesalpinia Spinosa, което
вирее в Еквадор, Перу и Кения.
Е 420 Sorbitol Подсладител, който се получава по синтетичен път,
от глюкоза или плодове. Използва се в смучещи бонбони, сушени
плодове, сладкарски произведения, бонбони, нискокалорични храни,
лекарствени сиропи, капки за очи и е един от най-често използваните
в козметиката консерванти. Може да предизвика храносмилателни
разстройства.
Е 421 Mannitol Изкуствено получен подсладител. Възможен алерген.
Може да предизвика диария, нарушаване функцията на бъбреците,
гадене, повръщане. Най-често се използва в нискокалорични храни.
Е 422 * Glycerol Подсладител. Безцветен алкохол. Получава се от мазнини
и алкални соли. Междинен продукт при производството на сапун от
животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни
продукти. Синтезира се и от пропилен или при ферментация на захар.
Използва се в обвивката на наденица, сирена и др., в сушени плодове,
ликьори, водка. Смята се, че предпазва ДНК от увреждане, причинено
от индуктори на канцерогенезата, ултравиолетова светлина и радиация.
В големи количества води до главоболие, жажда, гадене и високи
нива на кръвната захар. Използва се също в сладкиши, бонбони,
нискокалорични храни.
Е 430 * ? ?
Е 431 * Polyoxyethylene stearate ?
E 432 * Polysorbate 20 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 433 * Polysorbate 80 Емулгатор. Получава се от мастни киселини с животински
произход. Използва се като ароматизатор, повърхностноактивно вещество,
в сапуни, балсами. Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими
вещества.
E 434 * Polysorbate 40 Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 435 * Polysorbate 60 виж описаното за Е 433
E 436 * Polysorbate 65 виж описаното за Е 433
E 440 (a) Pectin Открива се най-вече в кората на ябълките. Използва
се за сгъстяване на сладка, желета, сосове. В големи количества
може да доведе до образуване на газове и стомашно-чревен дискомфорт.
E 440 (b) Amidated pectin Няма данни за нежелани реакции.
E 441 * Gelatine Възможен алерген. Може да съдържа Е 220. При астма
и алергия към сулфити трябва да се внимава с употребата му.
E 442 Ammonium phosphatides Няма данни за нежелани реакции.
E 450 Diphosphates Високите дози могат да нарушат нормалното съотношение
на калций и фосфор в организма.
E 460 Cellulose Няма данни за нежелани реакции.
E 461 Methyl cellulose Може да предизвика образуване на газове и нарушаване
на проходимостта в стомашно-чревния тракт.
E 463 Hydroxypropyl cellulose Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 464 Hydroxypropyl methyl cellulose Няма данни за нежелани реакции.
Е 465 Ethyl methyl cellulose Няма данни за нежелани реакции.
Е 466 Carboxy methyl cellulose, Sodium methyl cellulose Няма данни за нежелани реакции.
Е 469 Sodium caseinate Няма данни за нежелани реакции.
E 470 * Fatty acids salts Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 471 * Mono&di glycerides of fatty acids Няма данни за нежелани реакции.
E 472 * Fatty acid esters of glycerides Няма данни за нежелани реакции.
E 473 * Sucrose esters of fatty acids Няма данни за нежелани реакции.
E 474 * Sucroglycerides Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 475 * Polyglycerol esters of fatty acids Няма данни за нежелани реакции.
E 476 * Polyglycerol polyricinoleate Няма данни за нежелани реакции.
E 477 * Propylene glycol esters of fatty acids Получава се от петрол. Няма данни за нежелани реакции.
E 478 * ? ?
E 479 (b)* Получава се при термично окисление на соево олио
и въздействие с моно- и диглицериди на мастни киселини
?
E 480 Dioctyl sodium sulphosuccinate Все още е в процес на изучаване.
E 481 * Sodium stearoyl-2-lactylate Няма данни за нежелани реакции.
E 482 * Calcium stearoyl-2-lactylate Няма данни за нежелани реакции.
E 483 * Stearyl tartrate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 491 * Sorbitan monostearate Няма данни за нежелани реакции.
E 492 * Sorbitan tristearate Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.
E 493 * Sorbitan monolaurate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 494 * Sorbitan monooleate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.
E 495 * Sorbitan monopalmitate Препоръчва се избягване на употребата му. В някои
страни е забранен.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.

МИНЕРАЛНИ СОЛИ, ОМЕКОТИТЕЛИ

от (Е 500 - Е 585)

Номер

Химическо наименование

Кратък коментар

Е 500

Sodium carbonates

В малки количества няма данни за нежелани реакции.

Е 501

Potassium carbonates

Няма данни за нежелани реакции.

Е 503

Ammonium carbonates

Дразни лигавиците.

Е 504

Magnesium carbonates

В медицината се използва като антиацидно и лаксативно средство.

Е 507

Hydrochloric acid

В малки количества е безопасна.

Е 508

Potassium chloride

В големи количества може да доведе до язви на стомаха.

Е 509

Calcium chloride

Получава се от морска вода.

Е 510

Ammonium chloride

Трябва да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти от брашно.

Е 511

Magnesium chloride

Естествен минерал.

Е 513

Sulphuric acid

Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.

Е 514

Sodium sulphates

Може да наруши водния баланс в организма.

Е 515

Potassium sulphates

Няма данни за нежелани реакции.

Е 516

Calcium sulphate

Получава се от варовик.

Е 518

Magnesium sulphate

Използва се като лаксатив.

Е 519

Cooper sulphate

Естествен минерал.

E 524

Sodium hydroxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 525

Potassium hydroxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 526

Calcium hydroxide

В малки количества няма данни за нежелани реакции.

E 527

Ammonium hydroxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 528

Magnesium hydroxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 529

Calcium oxide

В малки количества е безопасен.

E 530

Magnesium oxide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 535

Sodium ferrocyanide

Няма данни за нежелани реакции.

E 536

Potassium ferrocyanide

Междинен продукт при производството на газ. Има ниска токсичност.

E 540

Dicalcium diphosphate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 541

Sodium aluminium phosphate, Acidic

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 542 *

Bone phosphate

Получава се от кости. Използва се в сухото мляко за кафемашини.

E 544

Calcium polyphosphates

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 545

Ammonium polyphosphates

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 551

Silicon dioxide

Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.

Е 552

Calcium silicate

Получава се от варовик и каменни водорасли (diatoma). Използва се като антиацид. Няма данни за нежелани реакции.

Е 553 (а)

Magnesium silicates

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 553 (b)

Talc

Свързва се с рак на стомаха. Съдържа се в полирания ориз, шоколади, сладкарски произведения.

Е 554

Sodium aluminium silicate

Използва се в сол, сухо мляко и брашно. Смята се, че алуминият уврежда плацентата през време на бременността и е свързан с болестта на Алцхаймер.

Е 556

Calcium aluminium silicate

Получава се от минерални соли. Използва се в сухото мляко. Виж и описаното за Е 554.

Е 558

Bentonite

Няма данни за нежелани реакции.

Е 559

Aluminium silicate (Kaolin)

Няма данни за нежелани реакции.

E 570 *

Stearic acid

Възможно е да има животински произход. Виж и описаното за стеаратите.

E 572 *

Magnesium stearate

Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.

E 575

Glucono delta-lactone

Няма данни за нежелани реакции.

E 576

Sodium gluconate

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 577

Potassium gluconate

Няма данни за нежелани реакции.

E 578

Calcium gluconate

Няма данни за нежелани реакции.

E 579

Ferrous gluconate

Получава се от желязо и глюкоза. Използва се в маслини, в добавки на желязо. В малки количества е безопасен.

E 585

Ferrous lactate

?

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.

 

АРОМАТИЗАТОРИ

от (Е 620 - Е 640)

Номер

Химическо наименование

Кратък коментар

Е 620 *

Glutamic acid

Ароматизатор и заместител на солта. Тази аминокиселина се открива в много животински и растителни протеини. Най-често се получава в промишлени количества от бактерии. Може да предизвика нежеланите реакции описани за Е 621. Препоръчва се избягване на употребата й от малки деца.

Е 621

Monosodium glutamate (MSG)

Ароматизатор и заместител на солта. Получава се при ферментация на меласа. Нежелани реакции могат да се получат при болни от астма. Най-често се използва в замразени зеленчуци, замразена риба тон, и много други замразени храни, в сосове.

Е 622

Monopotassium glutamate

Може да предизвика гадене, повръщане, диария, стомашни болки. Най-често се използва в заместителите на солта.

Е 623

Calcium diglutamate

Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.

Е 624

Monoammonium glutamate

Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.

Е 625

Magnesium diglutamate

Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.

Е 626

Guanylic acid

Може да влоши протичането на подаграта.

Е 627

Disodium guanylate

Получава се от сардини или дрожди. Може да влоши протичането на подаграта.

Е 629

Calcium guanylate

Може да влоши протичането на подаграта.

E 631 *

Disodium inosinate

Получава се от месо или сардини. Може да влоши протичането на подаграта.

E 633

Calcium inosinate

Може да влоши протичането на подаграта.

E 635 *

Disodium 5'-ribonucleotide

Може да доведе до сърбящ обрив на кожата до 30 часа след приемането му. Силата на реакцията зависи от приетото количество и кумулира с всеки следващ прием. Използва се в ароматизиран чипс, фиде, пай. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 636

Maltol

Получава се от кората на бор, борови иглички, цикория, масла и печен малц. Може да се добие и по синтетичен път.

E 637

Ethyl maltol

Получава се от Maltol.

E 640 *

Glycine и неговите натриеви соли

?

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.

 

СМЕСИТЕЛИ

от (Е 900 - Е 1520)

Номер

Химическо наименование

Кратък коментар

Е 900

Dimethyl polysiloxane

Получава се от силикон.

Е 901 *

Beeswaxes

Пчелен восък. Придава блясък (гланциращо вещество). Използва се за гланциране на плодове. За повече информация, виж статията за пчелни продукти. Може да предизвика алергични реакции.

Е 903

Carnauba wax

Получава се от палма, растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на мастило и за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.

Е 904 *

Shellac

Получава се от насекоми. Дразни кожата.

Е 905 *

Paraffins, Microcrystalline wax

Може да наруши абсорбцията на мазнини и мастноразтворими витамини (А, D, Е, K). Мек лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в сладкиши, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, бонбони.

Е 907 *

Refined microcrystalline wax

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 913 *

Lanolin

Получава се от овча вълна.

E 920 *

L-Cystein

Получава се от животински източници (козина, пера).

E 921 *

L-Cystin

виж Е 920

E 924

Potassium bromate

Във високи дози може да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от брашно.

E 925

Chlorine

Разрушава хранителните вещества. Карциноген. В някои области питейната вода го съдържа в количества над допустимите. Използва се в продукти от брашно.

E 926

Chlorine dioxide

виж описаното за Е 925.

E 927

Azodicarbonamide

Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 928

Benzoyl peroxide

Използва се за избелване на рафинираните брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му трябва да се ограничи. Виж и описаното за Е 210.

E 931

Nitrogen

Използва се при замразяване и вакумиране на продукти. Според досегашните данни е безопасен.

E 932

Nitrous oxide

В малки количества е безопасен.

Е 950

Acesulfame potassium (Acesulfame K)

Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители - аспартам, захарин и ацесулфам К в списъка си за "Десетте най-лоши добавки". Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хора.

Е 951 *

Aspartame

Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.

Е 952

Cyclamic acid

Калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестисите при плъхове и на ембриони при мишки. Забранен в САЩ и Великобритания.

Е 954

Saccharines

Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от толуен (известин карциноген). През 1977 година е забранен в САЩ, след което е възстановена употребата му, при задължително изписване върху етикета на следния текст: "Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве, този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опитни животни."

Е 957

Thaumatin

Изкуствен подсладител. Представлява протеин получен от тропическото растение Thaumococcus danielli. Използва се за подслаждане на вина, хляб и плодове.

E 965

Maltitol, Хидрогениран глюкозов сироп

Трудно се разгражда от храносмилателните ензими. Използва се в сладкиши, бонбони, сушени плодове, нискокалорични храни. Във високи дози действа лаксативно.

Е 967

Xylitol

Съдържа се в малини, сини сливи, марули и др. В промишлени количества се получава от дървесина. Има диуретичен ефект и причинява образуване на камъни в бъбреците. Използва се в нискокалорични храни, нисковъглехидратни сладкиши, сладоледи и сладка.

Е 999

Quillaia extract

Емулгатор, естествен сърфактант (повърхностноактивно вещество), пенливо вещество. Получава се от дърво, отглеждано в Чили (Quillaia Saponaria). Използва се в бира, газирана вода. Ускорява заздравяването на кожата и намалява омазняването й.

Е 1100 *

Amylase

Получава се от гъби или свински панкреас.

Е 1200

Polydextrose

В малки количества е безопасна.

Е 1201

Polyvinylpyrrolidone

Диспергиращо вещество. Използва се за покриване на таблетки и в изкуствените подсладители.

Е 1202

Polyvinylpolypyrrolidone

Избистрящо виното вещество. Използва се и за стабилизиране на бои.

Е 1400 -

Е 1450

Скорбяла, нишесте

Няма данни за нежелани реакции.

Е 1505

Triethyl acetate

Част от него се превръща в алкохол в организма.

Е 1510

Ethanol

Алкохол.

Е 1517,

Е 1518 *

Glycerol acetates

Получава се от глицерол. В САЩ се използва за покриване на пресни плодове.

Е 1520

Propylene glycol

Овлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. Сладкият му вкус го прави широко използван в лекарствата за деца и в лечебните сиропи. Съдържа се в кремове, мехлеми, козметични средства, дезодоранти, продукти за коса. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до поддтискане на централната нервна система и контактен дерматит.

* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни

Последна промяна ( Петък, 30 Април 2010 08:30 )