Вие сте тук:

Начало Други Статии РАКЪТ,НАЙ – ГОЛЕМИЯТ СРАМ ЗА МЕДИЦИНАТА! Ноел Батън-3 ч.

РАКЪТ,НАЙ – ГОЛЕМИЯТ СРАМ ЗА МЕДИЦИНАТА! Ноел Батън-3 ч.

Бил страдаше от симптома на личността “провалът в семейството”
Всички болестни симптоми бяха започнали дванадесет месеца, след като бил уволнен от работа, която имал от двадесет и две години, и на която очаквал да остане до пенсиониране, с което си гарантирал бъдещето. Той случайно си намерил друга работа с по – ниско заплащане, но загубил изцяло чувството си за сигурност и вътрешно удовлетворение. (Вместо да заспива с помощта на алкохол всяка вечер, както правеше, аз го посъветвах да изяжда един банан и да изпива малка чаша мляко, за да се снабдява с калий, магнезий и калций). Тъй като Бил беше много чувствителна личност, всяка нощ той заспиваше с тревога за бъдещето си, опитвайки се да си представи разрешения за множеството проблеми, които си мислеше, че ще унищожат живота му. (Разрешаването на проблеми е въпрос, с който се занимава дясното полукълбо на мозъка, и когато той е свръхактивен, ще предаде напрежението в лявата част на тялото, което се отчиташе от неравномерните показания на кръвното му налягане.

Две седмици след като Бил започна диетата, промивките и упражненията за отпускане на стомаха, кървенето и загубата на течност от ректума спряха. През пълния му петседмичен курс на лечение, той ме посещаваше два пъти седмично за провеждането на консултации и сесии за помощ с цел освобождаване на страданието и болката, която го измъчваше. (Стомахът му беше постоянно напрегнат, защото мозъкът му оставаше постоянно напрегнат поради страха от недостатъчно пари и лошо финансово състояние. Освен това, той не осъзнаваше и не знаеше, че страда от вътрешно стомашно напрежение, защото съзнателния му мозък е отделен от несъзнателните реакции на автономните нерви).

Когато Бил постъпи в болница за предоперативно изследване и скопия на дебелото му черво, лекарят му не само откри, че дебелото му черво се е излекувало до нормалното си състояние, а се е излекувало толкова ефективно, че нямаше следи къде първоначално се е развил и е бил открит рака. В първия момент, лекарят му си помислил, че погрешно преглежда друг пациент или е взел чужд медицински картон. Сесиите за консултации с Бил съсредоточавах вниманието му върху положителните страни на кариерата му, вместо върху отрицателните, и заедно открихме много добри неща, защото ги търсехме. Ние


Трябва винаги да запазваме положителния си поглед на нещата, за да предизвикваме положителни резултати за здравето си, и трябва винаги да подкрепяме в себе си чувството на истина и удовлетворение.

ДИЕТА ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА КРЪВТА, СЪЧЕТАНА С УПРАЖНЕНИЯ ЗА КРЪВООБРАЩЕНИЕ И ВЪТРЕШНО ОСВОБОЖДАВАЩО ОТПУСКАНЕ, ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА НУЖДАТА ОТ ХИСТЕРЕКТОМИЯ /HYSTERECTOMY/
ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАЙ (Джанис, 37 годишна. Предотвратяване на хистеректомия).

Съпругът на Джанис дойде при мен с въпроса, дали “съпругата му може да избегне хистеректомия с природолечение?” Джанис беше записана за операция след осем седмици, така че нямахме никакво време за губене. След като проверих медицинското й минало и настоящото й здравословно състояние, се убедих, че постоянното й кървене от определено място беше причинено неспособността на биологичния й часовник да контролира “някои цикли” в организма й. Най – важното в случая беше, че тя нямаше нормален и ефективен цикъл на заспиване и събуждане дълги години наред преди нейният менструален цикъл да се обърка и повреди. Освен това тя беше свикнала с някои твърде непостоянни и нередовни хранителни навици и режими на работа.

СИМПТОМИТЕ НА НЕЙНАТА БОЛЕСТ И НЕЙНИТЕ НАВИЦИ НА ЖИВОТ
Джанис страдаше от липсата на точно определено начало и край на менструалния й цикъл. Тя беше винаги уморена, спеше през деня и се взираше в тавана по цяла нощ, което беше показател, че при нея липсваха също начало или край на дневната й работа и активност и времето за спане. Тя често заспиваше с включен вентилатор, когато беше горещо, и използваше електрическо одеяло всеки път, когато й е студено. Тя беше заместила закуската и обяда с постоянно похапване на бързи закуски през целия ден, и нямаше, както истинска мотивация да прави нещо организирано и да планира деня си, така и лични цели.
Тези нейни навици ми подсказаха, че тя няма организационни умения и не умееше да се самодисциплинира и да си наложи дневен режим. Ако умишлено искате да спрете мозъчния си часовник да отделя хормони, поддържащи определи функции, това е начинът, по който да го направите. Освен това, Джанис беше пушач, който имаше язви в устата, и кожата й се нараняваше лесно. Не открих емоционално потискане или нужда от консултации, и затова концентрирах лечението й върху промени в храненето и начина на живот.

СЕДЕМТЕ СТЪПКИ, КОИТО ПОМОГНАХА НА ДЖАНИС ДА ПРЕОДОЛЕЕ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ХИСТЕРЕКТОМИЯ
• Започнах лечението, като я посъветвах да откаже пушенето, тъй като пречеше на хормоналното отделяне на прогестерон /progesterone/ и естроген /estrogen/, което имаше важна роля за режимите /моделите/ на хормонално отделяне и за менструалния цикъл, и тя го направи.
• След това я подложих на моята 14 – дневна диета за пречистване на кръвта й.
• За да подобря още повече състоянието и ефективността на кръвта й, проведох умерена програма на упражнения за кръвообращение, включваща тренировки три пъти седмично в гимнастически салон, за да се стимулира подобряването на кръвообращението и кръвоснабдяването й.
• За подпомогане на храносмилането й преподавах Вътрешно освобождаващо отпускане и й препоръчах да се храни три пъти дневно в точното време за хранене, без да си похапва и бодва по нещо между храненията. Предписах й само да пие малки чаши вода между храненията.
• След това й дадох списък на добрите /положителните/ храни, които да включи в диетата си, и отрицателен списък с храни, които да избягва, защото допринасят за проблема й. Забранителният списък започваше с кафе и чай (но не билков чай), консервирани храни, изкуствено торени и узрели храни и плодове. Положителният списък започваше с псилиум /psyllium/ и лецитин в зърнена закуска с кисело мляко и плодове, включително банан, грейпфрут и киви най – малко веднъж на два дни.
• Следващата стъпка беше да й помогна да научи мозъчния си часовник да разпознава, че времето за заспиване започва около девет часа всяка вечер и свършва около шест часа на другата сутрин. Това означаваше, че трябваше да се удържа да не се унася в дрямки през деня и да се опита да прави минимални физически действия и усилия, за да стимулира мускулната си система да работи за определена цел.
• Обясних й също колко е важно да заспива с определена цел в съзнанието си всяка нощ. Тя се подлагаше и на гореща вана, последвана от студен душ преди лягане и преди хранен, докато кървенето й спря. Освен това вземаше по 500 iu витамин Е сутрин, заедно със закуската, в дните, когато имаше упражнения.

Четири седмици след като Джанис започна тази рецепта за промяна, тя изпита нейния първи редовен и нормален /точно определен/ менструален цикъл за последните пет години, а дванадесет месеца по – късно при последващо изследване, беше установено, че тя продължава да има редовни менструални цикли, радваше се на редовен сън и беше изпълнена с енергия. Джанис предотврати хистеректомията просто чрез пречистване на кръвта си, подобряване на кръвообращението и възстановяването на тялото й в нормалния природен режим и часовник.
КРЪВОПРЕЧИСТВАЩА ДИЕТА, СЪЧЕТАНА С УПРАЖНЕНИЯ ЗА КРЪВООБРАЩЕНИЕ И ВЪТРЕШНО ОСВОБОЖДАВАЩО ОТПУСКАНЕ, ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ВИРУСА НА ХИВ И ПРОБЛЕМИ С ДАЛАКА
ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАЙ (Карл, 32 годишен. Намаляване и ремисия на ХИВ).
Карл дойде при мен за природна терапия за борба с вируса на ХИВ, с който се беше заразил чрез дълготрайна хомосексуална връзка. Той беше диагностициран през 1990 и постъпи в моя лечебен център в Бризбейн за първото си лечение през август 1994 година. На този етап, лекарите му го бяха лекували с всички възможни и достъпни фармацевтични лекарства и препарати, и той нямаше подобрение. Бяха му определили приблизително от една до две години живот и единственото, което можеха да му предложат оттук нататък, беше облекчаване на болката. Тогава той дойде при мен и ми обясни, че броят на Т клетките му /Т телата/ в CD4 теста, който са му правили, е 190, а лекарите са му съобщили, че когато броят на Т клетките падне под 200 и са използвали всички възможни лекарства, състоянието на болестта му вече може да бъде смъртоносно.

В годината преди да ме посети, той страдаше постоянно от изтощение и умора и не може да спи повече от четири часа. Най – често времето от заспиването до събуждането му продължаваше от три до четири часа. От бледите му и твърде изпити черти на лицето и от отпусната му прегърбена стойка се виждаше ясно, че целият му организъм има здравословни проблеми. Освен това, далакът му беше подут и увеличен и лимфните жлези около раменете и врата му бяха подути. Тъй като далакът има изключително важна роля за запазването на чистотата на кръвта чрез отстраняването на вредните кръвни клетки, чуждите тела, вирусите и бактериите, и чрез контрол върху имунните функции, аз разбрах, че трябва да се съсредоточа върху излекуването на далака и то бързо. Помолих Карл да се свърже с лекаря си и да го уведоми, че ще се подложи на кръвопречистваща диета и да потвърди, че за Карл е допустимо да намали наполовина лекарствата си, тъй като ефектът на лекарствата се увеличава с пречистването на кръвта. Лекарят му се съгласи и беше доволен, че ще работи с нас.
ПЪЛНАТА ПРОГРАМА, НА КОЯТО ПОДЛОЖИХ КАРЛ, ЗА ДА МУ ПОМОГНА ДА ПРЕОДОЛЕЕ ВИСУРА НА ХИВ
• Започнах лечението на Карл с 14 – дневната диета за пречистване на кръвта с 22 вида плодове и зеленчуци, с високо съдържание на калций и много ниско съдържание на натрий. Освен това, той се подложи на две кофеинови клизми на всеки ден от четиринадесетдневния период.
• Давах на Карл 10 капки висококачествен обогатен кислород /Super oxy/ по три пъти на ден, заедно с половин чаена лъжичка калциев аскорбат /калций и витамин С
• Освен това давах на Карл по 500 iu витамин Е и пелин, за да намаля смъртоносните бактерии. Витамин Е трябва да се приема сутрин, защото може да попречи на съня, ако се приема през нощта. Освен това, той се изгражда и в организма, поради което ако имате проблеми със съня, ще ви помогне да ги преодолеете за няколко дни, докато сънят ви се възвърне. През последните дни добавих към пелина Paw D Arco, и освен това давах екстракт от цитрусови семки. Билколечител или природолечител може да ви помогне за тези неща.
• След като Карл постепенно завърши 14 – дневната кръвопречистваща диета, аз започнах да му давам по една таблетка мултиминерален комплект всеки ден. (Но не преди завършване на диетата, тъй като натрия в минералната таблетка може да попречи на целта на диетата).
• Подложих Карл на две тренировки седмично с упражнения за кръвообращението по време на кръвопречистващата диета, като използвах за упражненията му много леки гири /тежести/ и наблюдавах пулса му след всяко упражнение и измервах кръвното му налягане преди и след тренировката. Той изпълняваше само по една серия от десет повторения на всяко упражнение през първата седмица, две серии по десет повторения през втората седмица, и три серии през третата седмица. Направи две тренировки през първата седмица и по три тренировки през всяка следваща седмица. Не го насилвах много заради липсата на енергия в него. Всеки път, когато поемеше дълбоко въздух, той се замайваше поради това, че организмът му не беше свикнал с големи количества кислород и поради нездравите му бели дробове. След шест седмици тази замаяност бавно изчезна, тъй като организмът му се настрои към дълбокото дишане и поемане на въздух и от упражненията за кръвообращение белите му дробове се подсилиха.
• Обясних на Карл колко е важно да има един пълен ден за почивка всяка седмица в един и същи ден и той посещаваше кабинета ми, за да прави под мое наблюдение медитация за отпускане на главните мускули и за освобождаване на вътрешното напрежение. Обясних му също колко е важно за него да работи през деня, дори и за малко време, тъй като това стимулира отделянето на хормони, които помагат за съня през нощта. Освен това, той започна да отделя вниманието си на нова цел, която беше свързана с едно от старите му хобита да изработва играчки.
• Веднъж седмично провеждах на Карл терапия с консултации за вътрешно освобождаване и една  терапия за самочувствие, за да повдигна увереността и самоуважението му. По време на терапията го учех да се връща към навиците от детството си, за да му помогна прости на определени хора в миналото си, спрямо които беше натрупал и задържаше болка и горчивина. Освен това му преподавах за духовните страни на живота и смъртта, за да му помогна да преодолее скръбта, която беше задържал и затворил след смъртта на баща си и смъртта на негов приятел пет години преди да му бъде  поставяне диагнозата за ХИВ вируса. При провеждането на терапията за самоувереност го учех на моите седем правила за подобряване на съня и за значението да разбере баланса между успеха и провала. Моето учение кара хората да използват успехите си, за да окуражават другите, и да използват неуспехите си, за да опознаят и научат кои са областите, в които могат да продължат да се развиват.
КАК РЕАГИРА КАРЛ
В първия ден на тренировка и втори ден на диета спокойният пулс на Карл беше 92 удара в минута и се повишаваше от 130 до 142 след всяко упражнения, като изпълняваше осем упражнения и правеше по една серия от десет повторения от всяко упражнение. Обикновено се налагаше да си прави почивка до пет минути между упражненията, докато пулсът му се върне до 92 удара в минута. На четвъртия ден Карл поради спирането на кофеин започна да изпитва болки в главата, които продължиха с прекъсвания три дни и се изгубиха на седмия ден по време на една едночасова медитация за освобождаване на вътрешното напрежение. На петия ден той отново изпита болка в областта на бъбреците, която продължи няколко дни. Болките продължиха на  седмия ден по време на едночасовата му медитация за вътрешно освобождаване на напрежението. Спокойният му пулс преди тренировка беше 90. През нощта на петия ден от започването на диетата Карл прие десетата си доза от super oxy и калциев аскорбат и проведе петата си сесия за отпускане и втората си програма от упражнения за кръвообращение, след което спа от 9.00 вечерта до 7.00 на другата сутрин. Той не беше имал толкова дълбок сън като този около дванадесет месеца. Той продължи да има дълбок нощен сън почти всяка нощ оттам нататък, с изключение на една лоша нощ на седмица или две седмици. На осмия ден Карл започна да изпитва болки в ставите, да страда от разстроен стомах и изблик на горещи и студени вълни, а това бяха знаците, че тялото започва да се прочиства. Освен това, през деня той започна да главоболия, които започваха и спираха след половин час. (Това са знаци, че настъпва кризата на излекуването). На деветия ден (в 9:00 сутринта) дадох на Карл 7.000 мгр бързо усвоим витамин С, а в 10:00 сутринта 20 мл боброва мас, за да предизвикам разстройство /диария/ и да се изчистят червата от отровите /токсините/ и отпадъците, които тялото е изпратило там за унищожаване. Той взе и обичайната си доза super oxy и половин лъжичка калциев аскорбат в 12:00 и направи едно лека тренировка с упражнения за кръвообращение в 2:00 следобед. /Преди тренировката спокойният му пулс беше 90 удара в минута). В 4:00 следобед Карл получи два пристъпа на разстройство /диария/, които прочистиха напълно червата му. След това в 5:00 следобед подремна за половин час, и когато се събуди в 5:30, той забеляза, че подутините в областта на лимфните му възли и далака са намалели с около 80%.
На следващата сутрин той каза, “снощи спах като пън”. На десетия ден, когато той пристигна в офиса ми за редовната си сесия медитация за вътрешно освобождаване, аз забелязах за първи път, че бузите му са придобили розов цвят, въпреки че все още изглеждаше доста уморен.
На единадесетия ден, когато се изправяше при упражненията за кръвообращение, стойката на Карл изглеждаше много по – изправена, и все още бузите му имаха розов цвят. Спокойният му пулс преди тренировката беше 78 удара в минута. Това значително снижаване на спокойния му пулс показваше, че когато неговото тяло се прочисти от боклуците и отровите, кръвта му си върна нормалния вискозитет /гъстота/, подобрявайки по този начин сърдечната му дейност.
На четиринадесетия ден предписах на Карл да разшири списъка си от 22 вида плодове и зеленчуци, като включи в храненето си всички видове плодове и зеленчуци. Освен това, му казах да си купува натурален хляб без съдържание на изкуствени оцветители и консерванти от фурна, който можеше да използва за препечени филийки и сандвичи на закуска. На другия ден закуската му беше eдно течно яйце на припечена филия и кисело мляко, обядът му – задушен ориз с кашу, а на вечеря яде задушена риба, маринована с лимон и оцет.
Освен това, започнах да му дава acidophilus /ацидофил/ на прах (не на капсули) и му предписах да добави към диетата си храни, които са лесни за смилане, и да се храни по три пъти на ден в нормалното време за хранене.
Той продължи да прави по три леки тренировки на седмица и да взема дозата си super oxy и чаена лъжичка калциев аскорбат, към която добавих пепел от кафяви морски водорасли /от която се прави йод/ за повишаване на съдържанието на витамин B, магнезий и йод. Културистите често приемат това вещество за синтез на протеини и естествен контрол на теглото. Йодът помага на щитовидната жлеза да произвежда хормона тироксин, който от своя страна повишава количеството на гликоза и кислород, две вещества, от които Карл се нуждая най – много, за да се излекува. Освен това добавих към диетата му билките гинко билоба за подобряване на бъбречната дейност и на състоянието на сърцето, както и черен cohosh /кохош/ за бъбречната дейност и за подобряване на състоянието на автономните нерви. Предписах му също всеки ден да пие чеснов чай, приготвен от самата скилидка, а също и по една стъклена чаша с протеин с високо съдържание на прах за увеличаване на теглото му.
На двадесет и първия ден Карл отиде да си направи изследване за броя на Т клетките и беше установен резултат от 300, който беше чудесна новина и за двамата. Оттук нататък, Карл продължи да провежда медитация за вътрешно освобождаване на напрежението шест дни от седмицата, правеше си пълна почивка в един от седмицата, през пет дни от седмицата работеше по четири часа дневно върху неговото хоби, припичаше се на сутрешното слънце от половин до един час на ден между 09:00 и 10:00 сутринта, и си правеше по три тренировки с упражнения за кръвообращение всяка седмица.
Карл продължи да си прави изследвания за броя на Т клетките на всеки две седмици, и на първото изследване броя им се беше покачил на 350, а на следващото след три седмици се беше покачил на 410. По това време той се радваше на нормален 8-9 часов сън и изглеждаше енергичен, като казваше, че за първи път се чувства здрав от много години насам.

Сега Карл “изглеждаше” сякаш беше постигнал ремисия и лекарят му го уведоми, когато показанията на CD4 теста му за броя на Т клетките достигна 450, и далакът му и лимфните жлези възвърнаха нормалното си състояние, в което можеше да се предположи, че е постигнал възстановяване и ремисия от болестта. Все пак, единственото доказателство щеше да бъде, ако запазаше настоящето си добро здравословно състояние през следващите няколко години.

ЗА НЕЩАСТИЕ КАРЛ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ХОМОСЕКСУАЛНАТА СИ ВРЪЗКА
Напредъкът на Карл след този осемседмичен период, излекуването на далака му и на лимфната му система, подобрението на пулса му и на външния му вид, повишаването на физическата му сила и на големината на мускулите му, и покачването на броя на Т клетките му, ме караха да вярвам, че той е в ремисия и се възстановява. За нещастие, едно нещо пречеше на Карл да запази състоянието на ремисия. Той разбра, че не можеше да живее без своя партньор, който също беше заразен с ХИВ вирус и въпреки, че се бяха разделили няколко месеца преди започването на лечението, те решиха отново да се съберат.
Скоро осъзнах, че може би, Карл и партньорът му се бяха разделили само, защото си мислеха, че Карл скоро ще си отиде. Аз си мислех също, че сега, когато Карл знае как да контролира вируса на ХИВ в него и неговия партньор, те могат да бъдат щастливи заедно, без да се страхуват, че техният ХИВ вирус ще ги унищожи.

ПРОГРАМАТА ОТ УПРАЖНЕНИЯ НА КАРЛ

Подскоци (Първата седмица 10. Втората седмица 20. Третата седмица 30. По 40 всяка следваща седмица).
Карл увеличаваше подскоците, когато пулсът му го позволяваше и понякога той не можеше да направи пълния брой наведнъж, докато завърши 14-дневната си диета.
Упражнения “Добро утро” (Първата седмица 10, и после 2 серии по 10 оттам нататък).
Упражнения с повдигане на коленете “
Упражнения с изправяне “
Коремни преси /Първата седмица 40, после 60 и по 80 оттам нататък, с почивки/
Упражнения Pec Deck (Първата седмица 1 серия х 10, втората седмица 2 х10, третата седмица 3 х 12).
Гребане на едно място “
Упражнения с гири за свиване на мускулите “
Упражнения за свиване на китките
Преси на краката “
Упражнения за прасеца
Упражнения “Разтегляне с изправени ръце” се добавят в третата седмица (Първата седмица 1 х 10, втората 2 х 12, третата седмица 3 х 15). (Задържане на дъха напълно по време извършване на упражнението).
НЯКОИ БЕБЕТА ПРЕОДОЛЯВАТ САМИ ВИРУСА НА ХИВ
В множество случаи бебета от родители, които едновременно са заразени с ХИВ вируса, първоначално при раждането са ХИВ позитивни, но няколко седмици след това изследванията им за ХИВ за отрицателни. Тъй като ХИВ (HIV, в превод Вирус на Човешката Имуннонедостатъчност) е вирус – анаероб (той не може да съществува в клетки, които са богати на кислород) самото подобряване на дишането и ефективността му помага за контролирането и задържането на унищожителната сила на ХИВ.

Подобряването на здравето започва с повишаването на съдържанието на кислород и хранителни вещества и изхвърляне на отпадъците от организма. Вода вместо кафе, свежи плодове и зеленчуци вместо замразени, висококачествени и ефективни упражнения, отпускане и сън – това е лечението. Помислете си колко добре живее едно бебе през първите няколко месеца от живота си. Много, много любов, гушкане, ласки, поощряване, високопротеинова храна, както и много течности и добър сън.
В октомврийското издание от 1991 година на Американското списание за хематология / American Journal of Hematology/ (Том 78-7, страници от 1882 – 1890. Позоваване на страница 1888), има статия, която обяснява как вируса на ХИВ може напълно да бъде премахнат и унищожен с озон, от който се произвежда super oxy /би трябвало да се превежда обогатен кислород, или суперкислород/. Някои лекари имат успех в борбата с ХИВ като използват ректален третиране с озон, но тъй като има много неуспехи, този метод все още не може да бъде открито обявен като лечение.
Мисля, че провалите при това лечение се дължат на лошото кръвообращение и кръвоснабдяване през периферните артерии “при някои хора”. Вирусът на ХИВ може да оцелее в тяло, което е наситено и снабдено обилно с озон, защото в това тяло има части, които остават с ниско съдържание на кислород поради лошото кръвообращение, особен в дебелото черво. И ето в това е големия напредък, който представляват упражненията за кръвообращение, тъй като периферните области вероятно се изпълват с обогатено на кислород кръв в момента, когато се задържа дълбоко пълен дъх по време на усилията на всяко упражнение.


ГЛАВА ТРЕТА

ХРАНИТЕЛНИТЕ АЛЕРГИИ И ПРОБЛЕМИТЕ С ХРАНОСМИЛАНЕТО И УСВОЯВАНЕТО НА ХРАНАТА СА ПРИЧИНЕНИ ЕДИНСТВЕНО ОТ ПРЕНАПРЕГНАТИЯ СТОМАХ
Моето предложение в осем стъпки за раково болните да развият спокоен и здрав стомах
1. Стомахът се влияе от всички видове емоции, затова е особено важно да бъдете положително настроени, щастливи и със спокоен ум – това гарантира здрав и спокоен стомах. Стомашните проблеми ще си отидат, ако го масажирате, “издувате” и “отпускате” в гореща вана след работа, преди хранене и преди лягане.
2. Тъй като всички стомашни проблеми (включително хранителните алергии и чревните проблеми) са причинени от пренапрегнатия стомах, важно е два пъти седмично  да правите упражнения за стомаха, за да улесните достъпа на кръв и кислород, след това да се облекчите и да отпуснете стомаха. За подобряване на кръвообращението в тази област много подходящи упражнения са коремните преси, (изпълнени поотделно – повдигане на торса с крака, свити в коленете, както и повдигане на свитите в коленете крака към торса); ще си помогнете и ако правите странични напади. Издуването на стомаха и вътрешното освобождаващо отпускане ще улеснят последващото отпускане на мускулите.
3. Не се пазете от студа!! Открих, че пациентите, които страдат от болестта на Паркинсон, реагират враждебно на студа – вследствие факта, че не усвояват ефективно минералите. Също така открих, че повечето пациенти са избягвали студа през по-голямата част от живота си, което отслабва тяхната нервна система. Завършвайте своята баня със студена вода (да, спрете топлата!) – така ще развиете своите защитни сили срещу студа, като подобрите произвеждането на хормоните хистамин и простагланадин; те подобряват кръвообращението в цялото тяло и укрепват нервите.
4. Една чаена лъжичка acidophilus /ацидофил/ на прах, взета преди хранене, подобрява храносмилането.
5. Хранете се три пъти дневно, без леки закуски в промеждутъците – така ще съхраните своите стомашни ензими и ще им дадете възможност да си свършат работата пълноценно.
6. Правете седмична диета само с плодове и зеленчуци – тя прочиства кръвта, която много страда от пренапрегнатия стомах; в нея се натрупват недообработена храна, отпадъци и токсини, които улесняват сънливостта и умората на организма.
7. Помощ за спокойния ум и стомах оказва терапевтична сесия за преодоляване на потискана травма, при която издувате и отпускате стомаха.
8.Наместете всички изместени гръбначни прешлени в зоните на врата и кръста.
ЕТО ВИ И НЯКОЛКО ПОГОВОРКИ ЗА ЗДРАВЕТО НА СТОМАХА:
“Гневният ум разгневява и стомаха” (аборигенска)
“Който има притеснен ум, има и притеснен стомах” (китайска)
Когато казвам на пациентите, болни от рак, че един от всеки четири случая се дължи на прекомерно високото напрежение на стомаха, което пречи на храносмилането и усвояването на фенилаланина, калция и желязото, повечето от тях се опитват да ме убедят, че те нямат проблеми със стомасите си.

Пациентите, болни от рак най-често не осъзнават, че имат проблеми със стомаха
Защо пациентите с раково заболяване са убедени, че нямат стомашни проблеми? Много просто – в своите стомаси те не усещат пренапрежение, което ги кара да си мислят, че там всичко е наред. Когато претърпим травматично събитие – внезапен шок, страх или огромно емоционално напрежение – в стомаха се развива пренапрегнатост, от която усещаме схващания/сгърчвания; те са осезаеми само по време на тези събития и в повечето случаи непосредствено след тях отшумяват постепенно – тогава, когато намалим или се освободим от напрежението.

При пациентите с раково заболяване случаят е малко по-особен – те имат проблеми с намаляването или освобождаването от напрежението, причинено от травматично събитие и задействало нервната умора и началото на рака. Именно затова те изпитват и проблеми със справянето със стомашното пренапрежение, което следва травматичното събитие. Тяхната имунна система постепенно се научава да игнорира болката от стомашните схващания, само че те продължават да съществуват и да нарушават храносмилането и усвояването на калция, желязото и фенилаланина. С течение на времето от това тялото заслабва и става все по-сковано.
Другият проблем е в това, че лекарите явно не осъзнават един много важен факт – изследванията са доказали, че всички пациенти с раково заболяване имат стомашни проблеми. Пренебрегвайки този факт, лекарите не насочват своите пациенти да работят в посока подобряване на тази област. А понякога съм срещал следната дилема – част от лекуваните от мен пациенти ( които работят върху храносмилането и усвояването на храната) са говорили по този въпрос със своите лекари и са получили отговор, че техните стомашни проблеми нямат нищо общо с раковото заболяване, от което те страдат.
Както вече доказах, подобряването на ефективността на стомаха спомага за победата над рака; в този смисъл подобно твърдение е не просто заблуждаващо, а си е направо безотговорно – тези факти са отразени в медицински списания, които би следвало да бъдат прочетени от въпросните лекари.
ЕДНА МОЛБА ДО ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА РАКОВО-БОЛНИ ПАЦИЕНТИ
Ако искате да облекчите съдбата на раково болни пациенти, правете всичко възможно, за да четете телесните знаци относно емоционалното им напрежение. Така ще откриете начините за подобряване на храносмилането и усвояването на храната; в някои случаи може да се наложи да прилагате и лечение с цел положително възприемане на нещата, какъвто е случаят с Белинда (стр. 75).
ЗНАЦИТЕ НА ТЯЛОТО, КОИТО ЩЕ ПОМОГНАТ НА ПАЦИЕНТИТЕ С РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ДА СЕ СПРАВЯТ СЪС СТОМАШНИТЕ ПРОБЛЕМИ
Опознаването на знаците, чрез които вътрешността на тялото реагира на стреса, и на лечението е подходящо за съответните знаци на тялото е като запалването на светлина, с която да водите някого към дома в безпределния мрак.Тези показатели са знаците, чрез които много лекари и сестри поставят диагнози, наблюдават бебета или пациенти в пост-оперативен период.
/Представете си, че някой се е загубил в тъмна пещера и за да го ориентирате как да излезе, заставате близо до нейния изход и запалвате ярък фенер. Лекарите се ориентират именно по възприеманията на тези проблясъци – независимо дали става дума за поставяне на диагнози или при прегледи на пост-оперативни пациенти./

СЛЕДВАЩИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ТЯЛОТО СА В ПРЯКА ВРЪЗКА СЪС ЗДРАВЕТО НА СТОМАХА И МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ КАТО ПОКАЗАТЕЛИ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ ВЪРХУ ПОДОБРЯВАНЕТО НА СЪСТОЯНИЕТО НА РАКОВО БОЛНИТЕ

Следващите няколко външни показатели за вътрешното здраве са толкова елементарни (и заедно с това са толкова полезни), че чак се учудвам защо не са по - разпространени. Доколкото помня, най-известният признак, използван от лекарите през моето детство беше овални /бъбрековидни/ точки /петна/ на дланите.

ПРИЗНАЦИ ПО РЪЦЕТЕ
Как да познаем дали кафето или чаят влияят на нервите и пречат на “дълбокия” R.E.M. сън

Всички ние се различаваме един от друг - това означава, че кафето, чаят, цигарите и алкохолът ни влияят по различен начин и имаме различна поносимост към тях; освен това вредните ефекти от тяхната употреба са в пряка връзка с количеството вода и плодове, които консумираме. Можем да разберем, че нашите бъбреци, черен дроб и жлъчен мехур са пренатоварени, по зачервените ни ръце и белезникавите точки /петна/ по дланта и пръстите ни. В зависимост от това доколко зачервени са нашите ръце и дали имаме белезникави петна по дланите и пръстите, може да се определи дали нашите бъбреци, черен дроб или жлъчка са претоварени. Прекомерно зачервените ръце са показател за замърсена кръв, което налага прилагането на очистваща диета – а ако в същото време изпитваме и постоянна  умора, се прилага кръвопречистване и упражнения за подобряване на кръвообращението.
(Зачервените полукръгове в основата на палеца показват, че нервите са постоянно напрегнати, което е причина за непрекъснато освобождаване на адреналин и пречка за “дълбокия” R.E.M. сън; необходимо е редовно освобождаване от вътрешното напрежение.)


ОВАЛНИ ПЕТНА /ВЕРОЯТНО ПО КОЛЕНЕТЕ/
Това са показатели колко кафе и чай може да понесе нашето тяло
Чрез наблюдаването на тези петна можем да разберем дали трябва да намалим газираните напитки, кафето, чая, алкохола и мазнините от животински произход до нива, с които организмът ни се справя безпроблемно. Имаме и друг вариант – да увеличим приема на вода и/или плодове и зеленчуци и да прилагаме упражнения за подобряване на кръвообращението, за да помогнем на организма да се справи с отрицателните последствия от своите действия и вредните храни, които е натрупал. (Тези петна могат да изчезнат до 48 часа след прилагането на  упражнения за подобряване на кръвообращението и подобряване начина на хранене.)

НЕОБХОДИМОСТТА ДА СЕ НАУЧИМ ДА СЕ ОТПУСКАМЕ И ДА НАМАЛЯВАМЕ БЕЗПОКОЙСТВОТО И ПРИТЕСНЕНИЕТО
Зачервените полукръгове в основата на палеца се появяват при повишена активност на надбъбречните жлези – в случаите на притеснение, неудовлетворение или неспособност за разтоварване на мозъка. (Забелязал съм тези признаци на дланите на работохолици и угрижени хора; те обаче изчезват временно след само 4-5 минути медитация за вътрешно освобождаващо отпускане.)
Разтоварването от вътрешното напрежение е универсално решение срещу стреса, причинен от начина на живот, което успокоява надбъбречните жлези и завинаги премахва зачервените полукръгове. В някои случаи е необходимо нервната система да бъде “приучена” всекидневно да се освобождава от напрежението – най-често след залез слънце, когато под влияние на намаляващата слънчева светлина се освобождават разтоварващи хормони. Ако се насилваме да работим след залез слънце, потискаме естествения поток на освобождаващи хормони и медиатори (допамин и мелатонин) и стимулираме ускореното освобождаване на ацетилхолин и адреналин, което претоварва надбъбречните жлези и разстройва ефективността на бъбреците.

СПОКОЙНИЯТ УМ И УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО ОТ ПОСТИГНАТОТО НИ ПОМАГА ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ВСЯКО НАПРЕЖЕНИЕ – И УМСТВЕНО, И ФИЗИЧЕСКО

Усещанията за неудовлетворение или притеснение държат под напрежение автономните вътрешни нерви и претоварва надбъбречните жлези – също както е и при работохолиците. След залез слънце освен разтоварването на мозъка е важно и да оценим това, което имаме, да поговорим за срещнатите трудности и да подредим мислите си.

Ако работата ни подлага на голям стрес (например мениджър на компания, полицай, войник), би било добре към петнадесетте минути вътрешно освобождаващо отпускане да добавим една гореща вана, за да сведем до минимум свръхнапрежението в мозъка. Колкото и да ви звучи смешно, голяма помощ оказва и “разговорът” с мозъка, в който да му “кажем”, че работният ден е свършил и сега е време да бъдем любвеобилни и добри.

ЛЕКАТА СИНКАВА СЛЕДА НА СВИВКАТА МЕЖДУ ДЛАНТА И СРЕДНИЯ ПРЪСТ Е ПОКАЗАТЕЛ, ЧЕ ТРЯБВА ДА “ПРИВИКНЕМ” И “НАУЧИМ” БЕЛИТЕ СИ ДРОБОВЕ ДА ПОЕМАТ ПОВЕЧЕ ВЪЗДУХ И ДА ДИШАТ ПО - ДЪЛБОКО

Често съм забелязвал една синкава следа по цялата ширина на средния пръст (средната фаланга), което е показател за недостиг на кислород. Когато е налице сериозна заплаха от недостиг на кислород, пръстите на ръцете и краката реагират най-бързо, посинявайки. Оттам и моето заключение, че синкавата следа на средния пръст е сериозно предупреждение за ниско ниво на кислород в организма. Попадал съм на подобен признак при много пациенти – от такива, които страдат от хронична умора, до такива, които имат раково заболяване.

Също така забелязах, че тази синкава област изчезва след прилагане на упражнения за дълбоко дишане три пъти дневно преди хранене в продължение на една седмица; все пак според мен тези упражнения трябва да бъдат практикувани дотогава, докато мозъкът действително се разтовари и се възстанови качествения сън.
ВЪЗПАЛЕН СТОМАХ И/ИЛИ БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ
Ако в рамките на само няколко сантиметра има голяма температурна разлика (между ръката и предмишницата), това говори за бактериална инфекция, възпаление и влошено състояние на нервите. Възможно е  органите на стомаха да бъдат възпалени в резултат на реакция - алергия към лекарства или противодействие на бактериална зараза. Според мен най-често срещана е реакцията при бактериална зараза; тук може да решите проблема с някои витамини и билки. Еднократна доза от две чаени лъжички витамин С ще улесни изхождането, а с това – и освобождаването от неприятелските бактерии. Впоследствие се прилага четири седмично лечение с витамин С – по една чаена лъжичка сутрин след ставане  и вечер преди лягане в комбинация с билки – например екстракт от маслинови листа и пелин.
Хората, които вече вземат витамин С, трябва да направят двуседмична пауза преди това лечение – както и да вземат под внимание факта, че не трябва да приемат витамини непрекъснато, тъй като при усвояването на готови витамини организмът притъпява способността си да извлича витамините и минералите от плодовете и зеленчуците. Ако е налице сериозна паразитна инфекция, бих посъветвал да се прибегне до клизма два пъти седмично – до момента, в който инфекцията е победена. (Справка – случаят “Норм”, стр. 71).
Всички тези признаци по ръцете са нормални по време на бременност, тъй като приоритет за кръвоносната система е изхранването на плода. За този период препоръчвам здравословна диета (без цигари, кафе и алкохол), редовно хранене и разпускане, дихателни упражнения и позитивно мислене, тъй като те са много важни по време на бременност.
ПРИЗНАЦИ ПО БУЗИТЕ
Признаците на стрес по бузите отразяват и състоянието на стомаха
Стомахът има две части. Първата са тънките черва, панкреасът (задстомашната жлеза) и жлъчката, които работят съвместно за храносмилането и усвояването на хранителните вещества; втората част е дебелото черво. Реакциите на тънките черва и задстомашната жлеза са изписани на бузите, състоянието на тънките черва може да бъде видяно на върха на езика, а статусът на трите части на дебелото черво – на централната част на езика и по двете му страни. (По-подробна схема на тези зони по езика ще откриете на стр.69)


Малките венички по зачервените бузи са показател за алергии към мая /закваска/ и глутен (Не се изразяват – алергиите при младежи; или тези показания не означават алергия при младежи).

Повечето алергии са продукт на пренапрегнат стомах.
Възстановяването на уменията на стомаха да се “отпуска” преди хранене и контрастните душове “топло-студено” преди хранене и лягане могат да елиминират голяма част от алергиите. (При алергиите се налага “привикване” на стомаха отново да бъде отпуснат, както обикновено; по аналогичен начин аз “приучавах” своите бели дробове да дишат нормално, за да победя епилепсията.)
Възможно е да се стигне до алергична реакция и когато стомахът бъде подложен на наднормени нива мая или глутен, макар при това да не е бил пренапрегнат (например при постоянна употреба на бира).
Артерии, които са засегнати от алергиите “мая-глутен”
Пътят към здравия стомах е в подпомагането му да работи, когато е време за работа и в неговото отпускане, когато е дошло време за неговата почивка.

ПРИЗНАЦИ ПО ЕЗИКА
Пушенето допринася за нервността и треперенето при болестта на Паркинсон
Ако организмът може да се справи с една-две цигари на ден, езикът няма да бъде оцветен в кафяво; ако броят на изпушените цигари обаче бъде  увеличен над допустимото за организма ниво, езикът се обезцветява. Има и друга възможност – ако пушачът започне да прилага съответните упражнения, организмът повишава своите способности да се справи с неблагоприятната ситуация, причинена от тютюнопушенето. Тоест за възстановяването на здравия цвят на езика имате два варианта – или да намалите цигарите до брой, при който езикът ще възстанови цвета си, или да започнете съответните упражнения. Запомнете, че това нездраво оцветяване на езика се оформя и наслагва и в стомаха и в белите дробове; то циркулира безнаказано из организма.

Тъй като недостатъчното количество кислород в тялото спомага за нервността и вътрешното треперене при раковите заболявания – и тъй като някои раково болни пациенти не успяват да откажат цигарите напълно – чистотата на езика може да служи за индикатор колко цигари дневно е безвредното количество за съответния организъм.

Снимката вляво е на 30 годишен мъж, който страда от хронична преумора и леки, умерени  тремори в края на деня, когато е изморен.

Снимката на черния език вдясно е на 75 годишен мъж, който е претърпял сърдечна операция и като последствие на обратната реакция - реверсивен удар, от който временно е била обездвижена неговата дясна ръка (това се е случило две години преди пациентът да ме посети). Неговите оплаквания също са прекомерна нервност и умерени Паркинсонови тремори в дясната ръка; пушил е непрекъснато, но от деня след удара е намалил количеството цигари до една кутия дневно.

Този човек имаш изключително труден характер – нещо доста характерно за пациентите, болни от Паркинсон. Черният цвят показва драстично надвишени нива на токсините в целия организъм (включително мозъка и черния дроб). След като видях ползите от кислородните терапии за излекуването от болестта, вече не поддържам твърдението,че има (дори и минимално) количество цигари, което НЕ пречи на храносмилането, дишането, паметта или имунитета на организма; просто няма безвредно количество.

Причината хората да увеличават своето тегло след отказването от цигарите е в очистването на стомаха и в последващото нормализиране на работата на храносмилателната система. Увеличаването на телесното тегло след отказването от тютюнопушене е показател, че пушенето пряко пречи на храносмилателните способности на стомаха.
Черната зона показва, че в белите дробове се натрупва катранПУШЕНЕТО ВРЕДИ НА СТОМАХА ТОЧНО ТОЛКОВА, КОЛКОТО И НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
Пушенето на  цигари с цел отслабване всъщност представлява удар по способността на стомаха да отделя стомашни сокове, които да разграждат попадналата в него храна. Това на свой ред предизвиква сериозни недостатъци, които постепенно засягат и имунната система на организма.
ЛЕЧЕНИЕ НА “ТЮТЮНДЖИЙСКИЯ” СИНДРОМ ПО ВРЕМЕ НА ОТКАЗВАНЕТО ОТ ЦИГАРИТЕ
Витамин С и зелен ечемик в комбинация с плодове и зеленчуци (особено грейпфрут). Упражнения с леки тежести за подобряване на кръвообращението. Преди лягане - упражнения за стомаха (издуване/отпускане) в гореща вана; за финал - студен душ. Петнадесет минути анти-стресова медитация за освобождаване на напрежението преди хранене и преди лягане. Изпотяване, контрастни бани (топло/студено) и редовно пиене на вода през деня.
КАКВО ПРЕДИЗВИКВА СТРУКТУРНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ ПО ЕЗИКА?.
Подутините по езика свидетелстват за аналогични проблеми със стомаха; цепнатините говорят за изтъняла лигавица, причинена от пренапрегнат стомах вследствие стрес.
Когато езикът е подут, зъбите може да образуват отпечатка върху него.
И двете страни на този нацепен език имат бледи краища, което говори за лошо кръвообращение в горната и долната част на дебелото черво; центърът е оцветен в синьо, а това е признак за недостиг на кислород в тънките черва. Цепнатините са показател за изтъняла стомашна лигавица, а бялото петно в центъра на основата на езика (отдолу) е индикатор, че повишените нива на токсините засягат зоните на хранопровода и диафрагмата.
Тези признаци не са причинени от лоши хранителни навици, тютюнопушене или стрес на работното място. Причините за тях са потиснатост, тъга, липса на себеизразяване и неспособност за фокусиране върху положителните резултати от конфликти и кризи и/или бъдещи възможности.
НАЦЕПЕН с бледи краища ПОДУТ


ОСЕМТЕ ОСНОВНИ ЧАСТИ НА ЕЗИКА
Появата на дълга цепнатина (фисура) от центъра надолу указва, че в централната нервна система е натрупано прекомерно напрежение, което трябва да бъде облекчено чрез вътрешно освобождаване от него. Ако по повърхността на езика забележите няколко цепнатинки, проблемът е аналогичен, но в този случай “жертвата” е стомахът, а не централната нервна система.
Зона на хранопровода и диафрагмата
Зона на тънките черва
Напречна част на дебелото черво
Централна нервна система
Долна част на дебелото черво и ляв бял дроб
Горна част на дебелото черво и десен бял дроб
Опашка
EQUINA /неизвестна за преводача дума – термин от анатомията/


ЕПИКРИЗА /МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАЙ/:
Бети (проблеми със съня; депресия)
Сериозно пренапрегнат десен мускул на врата и подута дясна част на езика
Неестественото подуване и твърдост по външната част на трапецовидния мускул в задната част на врата, както и подуването на дясната част на езика показват продължителен недостиг на “дълбок” R.E.M. сън и свръх-активен мозък по време на съня.

МАЛКИТЕ ТОЧИЦИ ВЪРХУ ЕЗИКА ОТНОВО ГОВОРЯТ ЗА НЕДОСТИГ НА “ДЪЛБОК” R.E.M. СЪН.
Когато рано сутринта видите подобни точици, бъдете готови за “енергийна криза’ още в ранния следобед. Свръхактивният по време на съня мозък причинява продължителен недостиг на “дълбок” R.E.M. сън (поне няколко поредни нощи), а външните признаци за това са въпросните точици. Тези точици и зачервяването говорят за повишен мускулен тонус (пренапрегнати мускули) в цялата горна част на дебелото черво.

ПОДУТ НОРМАЛЕН
Когато са подути и лявата част на врата, и лявата част на езика, и наблюдавате безброй зачервени точици по целия език, спокойно може да кажем, че по време на сън е свръхактивна предната част на кората на дясното мозъчно полукълбо.

Макар, на снимката е трудно забележимо, дясната половина на вратния мускул на Бети беше толкова твърда, че на пипане можеше да бъде сравнена с изолация на стоманен кабел. Лявата половина на нейния вратен мускул също беше по-напрегната от обикновено, но все пак беше в пъти по-добре, отколкото дясната..
Редовното отпускане, смехът и покоя на ума след залез слънце осигуряват обстановка, при която вътрешните нерви се отпускат достатъчно, за да ще улеснят постигането “дълбок” R.E.M. сън, повишавата енергия, елиминират нервността и предотвратят появата на нови зачервени точици.


КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ Е МНОГО ПО-ПОЛЕЗЕН ИНДИКАТОР, АКО ПОКАЗАНИЯТА СЕ ВЗЕМАТ И ОТ ДВЕТЕ ПОЛОВИНИ НА ТЯЛОТО
Когато открих осезаемо по-напрегнатия мускул на врата на Бети и подутия от същата страна език, установих и разлика в систоличните показатели на кръвното налягане между двете половини на тялото. Страхът или неспокойните части на мозъка могат да създадат повишено или понижено кръвно налягане – това зависи от степента на потиснатост. Понякога разликата е незначителна; проблемът обаче е в това, че все пак такава разлика съществува. Тя показва, че тази половина на мозъка, която контролира засегнатата половина на тялото, е свръхактивна по време на съня, като по този начин пречи на “дълбокия” R.E.M. сън и създава хормонални проблеми.

СНИМКИ “ПРЕДИ” И “СЛЕД”, КОИТО ПОКАЗВАТ КАК СЪСТОЯНИЕТО НА ЕЗИКА СЕ ПОДОБРЯВА ЕДНОВРЕМЕННО СЪС СЪСТОЯНИЕТО НА СТОМАХА---СТРАХОТЕН НАЧИН НА СЕ НАБЛЮДАВА НАПРЕДЪКА.

ЕПИКРИЗА /ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАЙ/: Норм, 45 г (определя живота като безнадежден безсмислен; излекуван от Кандида)
Лекувах Норм три години след като беше претърпял сериозна финансова и емоционална загуба; според него това беше причината за неговите спазми, гърчове на червата, сънливост и хронична умора. Открих изместване в неговия врат, пренапрегната дясна половина на вратния мускул, подута дясна половина на езика и малки цепнатини по него.

При Норм засегнатата половина от тялото имаше по-ниско кръвно налягане – важно е да се отбележи, че стойностите на кръвното налягане се определят от вида на емоцията. Според общото правило чувството на гняв повишава кръвното налягане, а го чувството на безнадеждност го понижава.

Вследствие обхваналото го чувство за безнадеждност той се беше затворил в своя дом, избягвайки живота. Основната причина за неговата умора и сънливост се криеше в това, че беше прекалено критичен към себе си и възприемаше живота негативно. За съжаление този начин на възприемане е причина за много заболявания. Настройката на Норм ме подсети за една известна мисъл на философа Епиктет от 790 пр.н.е.

“ТОВА, КОЕТО РАЗСТРОЙВА ЧОВЕШКИЯ УМ НЕ Е САМОТО СЪБИТИЕ, А НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ЧОВЕК СЕ ВЪЗПРИЕМА В НЕГО”

Кръвното налягане на Норм
Показанията на кръвното налягане на Норм бяха 114 на 72 при лявата ръка и 103 на 72 при дясната. Това не беше учудващо – проблемът със сигурността понижава кръвното налягане в дясната част на тялото, тъй като е в “ресора” на лявото мозъчно полукълбо, което на свой ред контролира дясната половина на тялото.
Когато Норм се опитваше да докосне с брадата си своето ляво рамо, той изпитваше внезапна остра болка, причинявана от изместването на гръбначния прешлен С4. Това изместване бе причина и за болезнено остро усещане и в кутрето на лявата му ръка, проблеми с паметта, сърбежи в очите и синузит, а дясната му зеница беше малко по - затворено, отколкото лявата.
В някои моменти неговото дясно око така го досърбяваше, че той трябваше да го измива с вода, докато сърбежът отшуми. След наместването на прешлена С4 всички дотогавашни проблеми с паметта, сърбежите в очите и синузитът) отшумяха. След процедурите при специалист зеницата на дясното око също се отвори до своя нормален размер. Норм имаше измествания и при прешлени Т3, Т4 и Т7, които влияят върху сърцето и белите дробове.


ЕЗИКЪТ НА НОРМ СЕ ИЗЛЕКУВАШЕ - ПРИЗНАК, ЧЕ СТОМАХЪТ МУ СЪЩО СЕ ИЗЛЕКУВА

Лечението му се състоеше в следното: многократно възстановяване на правилното положение на четирите гръбначни прешлена /6 посещения при хиропрактик – хиропраксиса е лечение чрез наместване на гръбначните прешлени/, медитации за вътрешно освобождаване на напрежението преди хранене, упражнения за подобряване на кръвообращението, консултации за освобождаване на напрежението и промени в диетата. (Съставки: мулти-витамини и минерали, ацидофил /acidophilus/, зелен ечемик и пшеничен зародиш, псилиум /psyllium/ и лецитин за закуска – тъй като Норм страдаше и от Кандида в тънките черва, за която свидетелстваше гнойта в центъра.)
КЕЛЪТ /ТРИФОФИТИЯТА/ Е ВЪНШЕН ЗНАК ЗА НАЛИЧИЕТО НА КАНДИДА И ПРЕНАПРЕГНАТ СТОМАХ

В продължение на две и половина години Норм страдаше и от напреднала форма на кел /вид гъбички/ при кутретата на двата крака; болестта беше започнала три месеца след неговите неудачи. Норм беше лекувал заболяването с различни кремове, мазила и помади;  всичко това без никакъв успех, дори напротив – развитието на инфекцията е минало през етап, в който болката е била толкова силна, че той не е могъл да мигне по цели  нощи. Възпалението (гнойта), което се вижда на снимката на езика “преди” е признак, че стомахът на Норм страда от много сериозни последствия от кандида /Candida/.

ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ПОДЛОЖИХ НОРМ НА ОТДЕЛНИ ЛЕЧЕНИЯ ЗА ОТДЕЛНИТЕ БОЛЕСТНИ ПОКАЗАНЯ:
1.  Процедури “издуване/отпускане” на стомаха в гореща вана всяка сутрин след ставане и вечер преди лягане с цел възвръщане на здравословния режим на работа и отпускане на стомаха, съчетани с петнадесет минути медитация за освобождаване от напрежението и дълбоко дишане преди лягане (стр. 104). Всеки, който има здравословни проблеми след някаква криза трябва да отдели време, за да “привикне” към нормален режим на работа своя стомах и свързаните с него функции на тялото.
2. Една чаена лъжичка зехтин дневно, 10 капки /или таблетки/ Paw D’arco и пелин по три пъти дневно; 5 капки екстракт от цитрусови семена на закуска и обяд, 10 капки половин час преди лягане; и една чаена лъжичка калциев аскорбат сутрин след ставане и вечер преди лягане. Комбинирах това с ацидофил на прах /киселиннолюбива пудра/, която да укрепи флората и фауната в неговия стомах, както и напитка от зелен ечемик сутрин и вечер.
3. Като външна мярка срещу болестта предписах третиране /пръскане/ на засегнатите от кела /гъбичките/ места с оцет три пъти дневно. Напредналият стадий на болестта може да бъде лекуван и с екстракт от чаено дърво (против инфекциите) и екстракт от пачули (против болката). Норм консумираше банан и малка чаша пълномаслено мляко или неголямо парче сирене на всеки час, тъй като кожата често изпитва недостиг на калций, което ускорява развитието на кела. (Този вид лечение е приложим и при “вафлените нокти” на пръстите на краката; това заболяване също започва при проблеми с калция и пренапрегнатия стомах.)


КЛИЗМИТЕ СА СЪЩЕСТВЕНА ЧАСТ ОТ ПРЕМАХВАНЕТО НА НЯКОИ РАЗРУШИТЕЛНИ ПАРАЗИТИ
1. По мое предписание веднъж седмично Норм си правеше клизма в продължение на петнадесет минути - това елиминира болестотворните бактерии от стомашните вътрешности; след процедурата анусът се натрива с листерин /Listerine/, което облекчава дразненето /сърбежа, щипенето/). Норм беше минал през две диети срещу кандида /Candida/, множество фармацевтични лекарства, курс комбантрум /combantrum/ против глисти,и  мазане с противовъзпалителни кремове за облекчаване на аналния сърбеж. Според него обаче през нито един – единствен ден от многократните лечения той не е усетил някакво подобрение; на всичко отгоре по време на неговата депресия този сърбеж е станал непоносим за него.
(Състав на клизмата: двадесет капки пелин, 20 капки /таблетки/ Paw D’arco и една чаена лъжичка калциев аскорбат, разтворени в триста милиметра вода.)
След три седмици и двете заболявания на Норм (келът и Candida) бяха излекувани; тъй, като той е мой редовен пациент, мога да заявя, че две години по-късно тези заболявания не са се проявили отново, т.е. са окончателно победени. Норм продължава да прави упражнение за подобряване на кръвообращението, да разпуска своя стомах в гореща вана преди лягане, редовно консумира плодове и зеленчуци, пие чай от джинджифил. Той постигна тези резултати чрез лекуване на цялото тяло, а за да ги запази, продължава с предписаните от мен процедури.
МОЗЪКЪТ Е СЪЗДАДЕН, ЗА ДА ДВИЖИ ИНФОРМАЦИЯТА ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ
Според мен мозъкът представлява един усъвършенстващ се механизъм, който тръгва в грешна посока, когато не реагираме правилно на приетата от него информация. Ще се радваме на  толкова по-голямо удовлетворение от живота и по-здрав сън, колкото по-ефективно се учим от  нашия жизнен опит.
СТРАХЪТ ЧЕСТО Е НЕОПРАВДАН, А ПОЛОЖИТЕЛНАТА НАСТРОЙКА – НЕПОСТОЯННА (Израилтяни 10:23)
Съвършеното здраве е съчетание от фактори, които включват: съвкупност от телесни функции, развивани от доброто физическо състояние и храненето; и съвкупност от мозъчни/умствени функции, развивани от удовлетворението; спокойно съзнание и дълбок R.E.M. сън.
Според мен страхът и емоционалната потиснатост са факторите, които най-много увреждат здравето; размерът на щетите, които те нанасят обаче, е в пряка зависимост от неправилното хранене, липсата на упражнения и други подобни камъни, които сами хвърляме в своята градина на здравето, определят степента, в която ще ни увредят потиснатостта и страха..
Когато за пръв път поставих диагноза на Норм, той таеше дълбок и неизкореним страх, че никога няма да оздравее и да бъде отново щастлив. Аз го помолих да не спира да чете следния пасаж от Светото писание (Послание на Св. Павел до Евреите /Израилтяни/ 10:23): Нека държим неотклонно изповеданието на надеждата, защото верен е Оня, Който се е обещал /превод от официалното издание на Библията на български, по – вярно звучи: Нека не губим надеждата си нито миг, защото Този, Който е обещал, е верен”/. След като наблюдавах случая на Норм в продължение на три години, установих, че той е много по – щастлив човек и по – успешен бизнесмен, отколкото някога е бил, и че сега изпитва силна вяра в Бог. Самият той казва: “преди три години бях убеден и си мислех, че съм недостойно човешко същество и животът ми е свършил, но сега виждам, че сам съм причинил кризата в мен и загубите, които претърпях, развиха чувството ми на уважение към живота и силно уважение към хората около мен”.


ДОРИ И БЕБЕТАТА МОГАТ ДА СТРАДАТ ОТ СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ, АКО СА НЕЩАСТНИ

ЕПИКРИЗА /ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАЙ/ (Бебето на Тони. Едната зеница е по – малка и затворена, а едното око има признаци на лека нечувствителност към светлина)
Една съботна сутрин, докато провеждах здравна промоция в хотел Cъншайн Плаза /Sunshine Plaza/ на Съншайн Коуст /Слънчевия бряг/ в Куинсланд, бащата на дванадесет месечно бебе – момиченце се приближи до мен. Той ме попита дали бих могъл да му помогна да разбере каква беше причината за здравословните проблеми на дъщеря му – през последния месец тя имаше стомашни проблеми, не се хранеше и не спеше редовно и нормално и изглежда настроенията й бяха постоянно променливи и нестабилни. След като му зададох основните въпроси за предишни заболявания и история на здравето й, обстоятелствата около раждането й, начина на хранене и други, погледнах очите й и прегледах вратните й мускули за наличие на пренапрегнатост.
Забелязах, че лявото й око беше леко притъпено и нечувствително към светлина, а лявата й зеница беше малко по – затворена и малка от дясната. Тъй като лявата част на вратния й мускул също беше свръхнормално напрегнат, реших, че проблемът е емоционален. Емоционалната потиснатост, която причинява притъпяването на чувствителността на очите и загубата на енергия в тялото, се споменава и в Библията (Йов, 17:7 “Окото ми от тъга потъмня, и всичките ми членове са като сянка”).
Тъй като единствените признаци, които успях да установя, бяха от лявата част на тялото й, попитах дали бебето е отделяно от майка си, и Тони ми каза, че те са много сплотено семейство и живеят щастливи заедно. Чувствителността и топлината, които почувствах в думите на гордия баща, докато говореше за семейството си, ме убедиха в неговата отдаденост на семейното щастие.
Когато обясних, че всички знаци за стрес са в лявата част на тялото на детето, което предполага мъка и тъга, свързани с жена, Тони се сети какъв може да е проблемът. Той обясни, че са се преместили в Съншайн Коуст /на Слънчевия бряг/ преди четири месеца от Сидни, където неговата малка дъщеря се е радвала на редовните срещи с баба си, която наричала “Га Га”. Докато Тони разказваше, дъщеричката му седеше в ръцете му и видимо изпитваше тъга, но в момента, когато го чу да казва думите “Га Га”, тя започна да подскача и да се смее щастливо, от което ние бяхме убедени, че тя наистина се измъчва от тъга по баба си. Ние толкова лесно забравяме, че любовта ни е толкова нужна и е не по – малко важна от въздуха, водата и храната.
Може да се окаже много полезно да се наблюдава и изследва всеки аспект на тялото, когато възникнат здравословни проблеми или когато настъпи видима и значителна промяна в характера. Естествените знаци на тялото, като овалните точки /петна/ по ръцете, напрегнатия врат, състоянието на езика, размера на зеницата и други, могат да ни помогнат значително при работа с малки деца и бебета.
РАЗГЛЕЖДАНЕТО И ВЪЗПРИЕМАНЕТО НА НЕЩАСТИЕТО И ПРЕЖИВЯНАТА ТРАВМА ОТ ПОЛОЖИТЕЛНА ГЛЕДНА ТОЧКА И ИЗВЛИЧАНЕТО НА ХУБАВОТО ОТ ПРЕЖИВЯНОТО МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА СТОМАШНОТО НАПРЕЖЕНИЕ, ЗА ДА СЕ ПРЕОДОЛЕЕ БОЛЕСТТА CELIAC – БОЛЕСТ НА СЛЪНЧЕВИЯ СПЛИТ /НЕИЗВЕСТНА ЗА ПРЕВОДАЧА ДУМА/
Следващият случай показва как един от моите пациенти беше напълно излекуван от болестта celiac – болест на слънчевия сплит, след две сесии на терапия за освобождаване на напрежението, при които я карах да напише сама всички положителни последици и страни на автомобилната катастрофа, която беше преживяла. Самото действие да напишеш хубавите и положителните последици от едно нещастно и ужасно преживяване помага на ума ни подсъзнателно да види и почувства това преживяване в добра светлина и да освободи страха, който кара стомаха да поддържа свръхнапрежение.


ЕПИКРИЗА /История на медицински случай/
(Белинда, 48 годишна. Страда от болестта Celiac – болест на слънчевия сплит, излекувана за четири седмици).
Белинда страдаше от спазми и болки в стомаха и диария в такава силна степен, че не можеше да отиде да пазарува, освен ако не си беше предварително набелязала места за почивка, облекчение и събиране на сили по пътя. Тя понасяла това мъчение две години и при поставянето на диагноза аз открих знак за стрес в ириса й, който показваше, че е претърпяла внезапен шок, причиняващ свръхнапрежение във вътрешните й автономни нерви.
След като я разпитах за предишното й здравословно състояние и минали заболявания, открих, че не е претърпяла операции или наранявания, които биха могли да причинят шок, затова се опитах да разбера дали не е преживяла емоционална травма през последните пет години от живота си. Разбрах, че 18 месеца преди началото на стомашните й проблеми Белинда е претърпяла автомобилна катастрофа, която никой не е приел за възможна причина.
ДОКАЗАТЕЛСТВОТО БЕШЕ В НАЧИНА НА ЛЕЧЕНИЕ
Аз проведох консултации с Белинда за автомобилната катастрофа, която е претърпяла, като й обясних, че ако катастрофата е била причината за спазмите и диарията, още първата сесия консултации ще разкрие това. Инцидентът с нея се случил на кръстовище и един от пътниците в другия автомобил в произшествието, бил сериозно пострадал, но впоследствие се възстановил. Другият шофьор не бил пиян и упоен, но все пак бил леко пийнал и се държал безотговорно.
Обясних на Белинда, че когато се е случило произшествието, внезапния шок е накарал стомахът й да се стегне и оттогава той не се е отпускал в нормално състояние, тъй като нейният ум и съзнание носеха и задържаха страха. Единственото, което трябваше да направим, беше да постигнем равновесие между отрицателните, лошите последици и възможно най – много положителни и добри неща от от произшествието, за да може нейното подсъзнание да намери причина за претърпяното и да го преодолее. Умът и тялото ни могат да освободят нещо и да се разтоварят от него, само ако успеят да го осмислят, да намерят причина за случката, като търсят и намерят положителните аспекти или усещания от събитието и неговите последици като цяло.
ТЕРАПИЯТА ЗА ПОЛОЖИТЕЛНО УСЕЩАНЕ И ВЪЗПРИЕМАНЕ ПОЗВОЛЯВА НА СЪЗНАНИЕТО НИ ДА ОТКРИЕ СМИСЪЛА НА СЪБИТИЯТА, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ОТПУСНЕ
След като поразпитах Белинда и потърсих положителните и отрицателните противоположни последици от събитието, тя се отпусна и аз започнах да преминавам с нея мислено през тях по начин, който да на ума й да възприеме добрите страни на случката, за да намери причина и смисъл в нея. Първо й обясних, че толкова тежко произшествие с такива последици се разследва от службата за разследване на пътно – транспортни произшествия. След като Белинда ми каза, че след катастрофата тази пресечка е била значително подобрена и усъвършенствана, използвах този факта като нещо положително за нея и й обясних, че нейната катастрофа и последващите подобрения са допринесли за безопасността на децата, които се прибират от училище в къщи само на една пресечка разстояние.
Обясних и също, че сега и децата, и родителите са много по – сигурни и в безопасност, когато пресичат това кръстовище, и това е благодарение на по – добрата видимост след ремонта и усъвършенстването на улицата. Освен това, пътуващите в коли деца и родители също бяха в по – голяма безопасност, отново благодарение на по – добрата видимост. След това допълних, че вината, която другият шофьор вероятно е изпитал, и предизвиканото от нея поправяне и усъвършенстване на този шофьор, също е един добър и положителен резултат.


Всеки път, когато разглеждах добрите неща като противовес на лошите последици от катастрофата, карах Белинда да издува стомаха си докрай, за да разтегне мускулите, и след това да ги масажира, за да постигне максимално отпускане. След това я карах да повтаря следното внушение: “Аз съм толкова щастлива за всички хубави неща, които се случиха поради моята катастрофа, и се радвам толкова много, че сега съседите и децата от квартала са в много по – голяма безопасност благодарение на това”.
БЕЛИНДА ТРЯБВАШЕ ДА “НАУЧИ” СТОМАШНИТЕ СИ МУСКУЛИ ДА СЕ ОТПУСНАТ ОТНОВО ДО НОРМАЛНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ
Обясних на Белинда, че тя трябва да НАУЧИ стомашните си мускули да се върнат в нормалното си състояние, като издува стомаха си и масажира мускулите в гореща вана /баня/ преди лягане, и да повтаря внушението – клетва редовно. Казах й по време на отпускането във ваната /банята/, преди хранене и преди лягане да повтаря следното внушение: “Толкова съм щастлива, че травмите ми от миналото свършиха и стомахът ми е отново отпуснат и спокоен.”. Проведох само още една сесия с нея, но й казах, че ако си записва на списък положителните неща преди лягане всяка нощ в продължение на седмица или малко повече, това ще помогне на съзнанието й да се освободи от страха. Един месец по – късно Белинда ми съобщи, че стомахът се е възстановил напълно в нормалното си състояние.
Когато поставях диагноза на Белинда, забелязах, че вратния мускул от дясната й страна е като стегнато и опнато въже, докато мускулът от лявата част на врата й беше нормално отпуснат. През двете седмици, когато Белинда изпълняваше упражнения за отпускане във вана /баня/ и си повтаряше внушенията – клетви, това напрежение бавно намаля. Причината за появата на напрежение само в едната част на врата й беше, че страхът, който изпитваше, беше свързан с чувството й за сигурност, който влияеше на левия мозък, въздействащ на дясната част на тялото. Не би ме изненадало, ако и стомахът й беше свит и получаваше спазми само в дясната част на тялото, но все пак при такава тежка травма и стрес целият стомах би се свил като физическа реакция, докато умът въздейства на вратните мускули чрез емоционални реакции и свръхнапрегнатост на съзнанието.
ТЕРАПИЯ ЗА ПОЛОЖИТЕЛНО ВЪЗПРИЯТИЕ И СВЕТОГЛЕД--- (Първо послание на Св. Павел до Солуняни, 5:18, и Jamesр 1:2)
В много случаи раково болните пациенти имат нужда от посещения на християнски проповеди, за да намалят скръбта си, ако проблемът е в чувството на мъка, како беше при майка ми с нейното раково заболяване на шията. В случаите на загуба на пари или на изневяра на брачния партньор, както в моя случай, терапията за положително мислене може да бъде от огромна полза, каквато имаше при Белинда. Това е подход, до който стигнах чрез едно писание в библията, което може да помогне на хората да постигнат покой на съзнанието по време на травма. (Първо послание на Св. Павел до Солуняни, 5:18) – “За всичко благодарете” /Бъди благодарен за всяко нещо на този свят/.
Всяка сутрин в продължение на две седмици единственото нещо, което един пациент трябва да прави, е да си прави списък на положителните неща, които са последица от всяка травма или случка, с която изпитват трудност да се справят, за да могат да я осмислят от положителната й страна. Този подход и усещане може да бъде много ефективен и полезен, тъй като преодолява и намалява мъката, страха, безпокойството, лошото настроение, потиснатостта и гнева автоматично, на вътрешно подсъзнателно ниво, и лошото чувството не се връща отново.


ЧЕТИРИ СТЪПКИ ПО ПЪТЯ КЪМ ОТПУСКАНЕТО НА НЕРВИТЕ
Има само един начин да преодолеете физическите симптоми на рака – като въздействате на четирите функции на имунната система, които възстановяват и възпроизвеждат тялото по време на R.E.M. съня, като първо започнете с преодоляването на проблема със свръхактивния ум.
(1) ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СИНДРОМА НА СВРЪХАКТИВНИЯ УМ (Исая, 26:3)
За да се преборите със свръхактивния мозък, “трябва” да запазите чувството на радост, да отделите работата си от отпускането и развлечението и да се “накарате” да се разтоварвате и отпускате след залез слънце. “Задължително правило” е да не учите след залез или да вдигате телефона на хора, които ви тревожат и причиняват раздразнение, или да говорите постоянно по телефона вечер с цел да се запълните самотата. (Полагането на усилия за постигане на целите ви през деня ще ви помогне да преодолеете чувството на самотност и да подобрите съня си. Притчи Соломонови, 29:18). Гледайте залеза на слънцето, слушайте нежна музика, вземете си гореща вана /баня/, правете упражнения за дишане, оставете прозорците отворени, за да изпълните къщата със свеж въздух, и се хранете добре. Не пийте повече от една чаша кафе или чай през деня, а след 11:00 сутринта въобще не пийте кафе или чай.
Слушайте приятна и нежна музика, играйте с децата, гледайте комедийни филми, размотавайте се и мързелувайте, като се наслаждаване на спокойствие на съзнанието си в единение с Бог. (Исая, 26:3) “Твърдия по дух Ти пазиш в съвършен мир, защото на Тебе се уповава”.
Най – важното нещо, което можете да направите, за да преборите свръхактивния си и пренапрегнат ум и да отпуснете нервите си, е да практикувате медитация за Вътрешно Освобождаващо Отпускане най – малко половин час, непосредствено преди лягане през нощта, и веднага след като се събудите. (Подробности на страница 50). Вие “трябва” това, ако искате да преодолеете рака. Много важно е също да благодарите за хубавите неща в живота си преди да заспите и да се съсредоточите върху положителните и добри мисли, които ще ви донесат чувство на спокойствие. (Псалтир, 4:5): “…размислете в сърцето си на леглата си, и утихнете.”
Ако сте подложени на изпитанието и товара да се грижите за хора, които са болни или възрастни, “трябва” да си отделите време за вашето собствено разтоварване и лична наслада “без прекъсване” след залез слънце. Отговорностите, които имате при такава грижа, трябва да бъдат разделени и поети съвместно с други, за да имате време за отпускане и себеизразяване, и никога да не позволявате на тези, за които се грижите, да ви задушат с техните желания и искания, ако се опитват да ви ги налагат и да доминират.

An affirmation to say, and one to write, morning and night (Psalm 19:14)
ЕДНО ВНУШЕНИЕ – КЛЕТВА, КОЕТО ДА СИ ПОВТАРЯТЕ, И ЕДНО, КОЕТО ДА ПИШЕТЕ, СУТРИН И ВЕЧЕР (Псалтир, 19:14)
Повтарянето на позитивни внушения редовно ще ви помогне да се отпускате и разтоварвате през деня и да подобрите R.E.M. съня си. Опитайте това внушение: “Обръщам поглед навътре към самия себе си и освобождавам напрежението си. Сега се чувствам изпълнен с радост, любов и съм свободен да продължа напред.” Когато изречете тази клетва – внушение, почувствайте я, като се почувствате щастлив и освободите вътрешното си напрежение, и се почувствайте обичани от Бог, независимо какво се случва в живота ви. Доброто здраве и енергията започват с освобождаването на напрежението в ума и тялото и с постоянното чувство на щастие и готовност да се радвате на нови изживявания. Ако пишете това внушение сутрин и нощем няколко седмици, това също ще ви помогне. “Толкова съм щастлив, че нещастията в живота ми сега са минало, аз се разделих с тях, пуснах ги да отидат при Бог, продължих напред, и сега мога да се отпусна и да се радвам на новите си желания и цели.” Когато пишете израза “и сега мога да се отпусна и да се радвам на новите си желания и цели.”, поемете дълбоко въздух, отпуснете се и се чувствайте готови за нов живот. (Йоан, 10:10).

(2) ПРАВЕТЕ УПРАЖНЕНИЕ ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ (ПРОИЗХОД, 2:7)

За да помогнете на белите си дробове да дишат добре по време на сън, трябва да ги разширявате “в пълен обем” редовно, докато ходите, преди хранене и преди лягане.
Упражнение за разширяване на белите дробове: Поемете дъх възможно най – дълбоко и го задръжте докато отброите четири, след това издишайте, освободете напрежението си и почувствайте обичта във вас. Направете упражнението десет пъти, след това си починете 15 секунди и го повторете още десет пъти. Можете да използвате това упражнение също, когато се чувствате нервни или започнете да треперите, и обикновено ще ви помогне. (Ако главата ви се замая от това упражнение, не спирайте. Това е знак, че трябва да правите упражнението, защото вашите бели дробове не са свикнали да се разширяват в пълния си обем).
Ако избягвате всички лоши и негативни мисли и мислите за миналите си успехи като основа за бъдещите, това също ще помогне на дишането ви. Въодушевлението от ново начинание и приключние, което е предизвикателство за вас, също ще допринесе за доброто ви дишане, особено по време на сън. Упражненията за кръвообращение също помагат за разширяването на белите дробове, а също така и за кръвоснабдяването на мускулите, за да възстановите гъвкавостта си. (Левит, 17:11) (Подробности за кръвообращението на страница 41).
(3) ОТПУСНЕТЕ МУСКУЛИТЕ НА ВРАТА СИ, ЗА ДА ДАРИТЕ ТЯЛОТО СИ СЪС ЗДРАВЕ (ПОСЛАНИЕ КЪМ КОЛОСЯНИ, 2:19)
Всеки раково болен пациент трябва да осъзнае колко е важно да научи вратните си мускули да се отпускат, особен преди лягане. Приучаването на ума да се отпуска и упражненията за дишане помагат за отпускането на вратните мускули, но при по – тежки симптоми това, което ще помогне, е масаж и налагане с бутилка гореща вода. На страница 78, можете да прочетете моят разказ на очевидец за епилепсията, как преодолях вкочанеността си, изтръпването и треперенето на ръцете преди да тръгна за училище с масажи и третиране с бутилка гореща вода. Отделете си време преди хранене, за да правите леко стомашно упражнение и упражнение за врата, за да подобрите кръвообращението, после се съсредоточете върху отпускането на мускулите на врата и стомаха, докато са снабдени с повишено количество кръв. (Ако имате разместени вратни прешлени, трябва “да ги наместите”.).
Можете да си направите тест дали имате размествания на вратни прешлени, като извъртите брадичката си към двете рамена, докато някой ви гледа дали можете да се извъртите толкова близо до едното рамо, колкото до другото. Ако почувствате леко болка, звук на прищракване или сковаване, значи имате прешлени, които трябва да бъдат наместени. Прочетете повече за причините за разместванията и как да ги спрете в глава 4, страница 81.
(4) ОТПУСКАЙТЕ СТОМАШНИТЕ СИ МУСКУЛИ (ПРИТЧИ СОЛОМОНОВИ, 15:17)
Винаги се хранете на масата и отпивайте глътка вода, вместо да хрупате и гризете закуски и дребни неща между храненията, тъй като похапването между храненията пречи на панкреаса и му отнема от времето за изграждането на запас от панкреатични ензими, от които тялото се нуждае изключително, за да смила и усвоява хранителните съставки, необходими за побеждаването на рака. Да сложите масата на двора е великолепна идея, тъй като прекарването на време навън, на въздух помага на нервната система да се отпусне и на белите дробове да дишат дълбоко.
Независимо дали сте убедени в необходимостта от приучаването на вашия стомах да се отпуска, аз искам от вас да упражнявате отпускане на стомаха, тъй като това е изключително важно за вашето възстановяване.

Отпускането в гореща вана и издуването на стомаха ви максимално, и масажирането му, ще ви помогне, а вземането на хладен или студен душ след ваната ще помогне също за отпускането на вратните и стомашните ви мускули. И никога не забравяйте, че любящите и нежни мисли помагат за храносмилането. (Притчи Соломонови, 15:17): “По – добре ястие от зеленчук, и с него любов,”
НАШАТА НЕРВНАТА СИСТЕМА И ХОРМОНАЛНАТА НИ СИСТЕМА СА УСТРОЕНИ ТАКА, ЧЕ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ И ОБНОВЯВАТ, САМО КОГАТО ИМАМЕ ЕДИН ПЪЛЕН ДЕН ЗА ПОЧИВКА ВСЯКА СЕДМИЦА
Не трябва никога да забравяме, че нашият организъм е създаден да се радва и наслаждава на един цял ден истинска почивка всяка седмица, защото по този начин нашите нерви могат да се разтоварят напълно така, че да постигнем дълбоката фаза на лечебния R.E.M. сън всяка нощ. Изживяването на един цял ден на пълна почивка, без физическо и умствено натоварване, като например съсредоточено занимание с книги, или умствен стрес, като планиране или безпокойство за бъдещи събития, и т.н., помага и на хормоналната ни система да съхранява хормоните, които подпомагат емоционалната ни стабилност, паметта и енергията, така нататък. Това е толкова важен въпрос за духовното ни състояние, и затова в библията се казва, че ще се разделим с любимите си и ще умрем, ако го пренебрегваме, и това наистина се случва. (Книга Изход 16:29, 20:10, 31:14).
ВСЯКО ИСТИНСКО ИЗЦЕЛЕНИЕ Е В РЪЦЕТЕ НА БОГ
Освен всички мои съвети за преодоляване на стреса, и много по – важно и съществено от тях е да разберете, че всяко излекуване е в ръцете на Бог. Никое от моите предписания няма да помогне, като не живеете с любовта на Бог, ако не следвате Божиите правила и ако не обърнете към Него за помощ. Аз мога да свидетелствам за това поради моята лична победа и помощта, която съм оказал на много хора да преодолеят болестта. Силата на молитвата и усещането на Бог е най – силното ви лекарство.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, КОИТО ПРЕПОРЪЧВАМ ЗА РАКОВО БОЛНИ ПАЦИЕНТИ

КАЛЦИЕВ АСКОРБАТ /СЪЕДИНЕНИЕ НА КАЛЦИЙ И ВИТАМИН С (АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА)/
Една пълна чаена лъжичка калциев аскорбат на закуска и вечеря помага да премахнете характерните за рака бактерии. Калциевият аскорбат помага и за намаляването на хормона хистамин, предизвикващ алергии, чието отделяне се увеличава прекомерно при емоционален стрес.

ЕКСТРАКТ ОТ МАСЛИНОВО ЛИСТО
Маслините са известни като добра и здравословна храна векове наред, ала има особено полезно действие за намаляването на вредните паразити, предизвикващи стомашни проблеми, а освен това повишава енергията.

ТАБЛЕТКИ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ
Една таблетка мултивитамини и минерали с високо съдържание на витамини от група В и витамин Е, сутрин в пет дни от седмицата, ще помогне за подсилването на нервната система и за борбата с ефекта от стреса.
КО – ЕНЗИМЪТ Q 10 /КЮ 10/
Ко – ензимът Q 10 е вещество, намиращо се във висяща клетка на тялото и главната му роля е на антиоксидант. Действието му се подсилва и допълва от витамин Е и магнезий, и колкото по – високо е съдържанието на кислород в организма, толкова по – положителен ще бъде ефектът му. (Препоръчвам ви, когато вземате това вещество, да правите упражнения за дълбоко дишане, за да доставите на организма си цялото количество кислород, което е необходимо за ефективното действие на Q 10).
СПАСИТЕЛНИЯ ЛЕК
Спасителния лек на Бах е формула от пет лечебни цветя. Звездата на Витлеем – коледна звезда, Скална роза /Rock Rose/, Циганче /Любовно око/ - Импациенс /Impatiens/, Клематис /Clematis/ и Cherry Plum /cherry е череша, а plum е слива, съчетанието е неизвестно за преводача име на цвете или плод/.

Това е продукт, който препоръчвам силно за преодоляване на стомашни и храносмилателни проблеми, лошо настроение, раздразнителност, потиснатост и емоционално разстройство, дори и при малки деца. Това лекарство стимулира отделянето на хормони, и по – специално на допамин, като по този начин ако го пиете, то ще ви помогне да се почувствате добре, но не е много умно и добро решение да разчитате на лекарства или други “продукти”, за да пораждате и предизвиквате в себе си чувствата, които са ни необходими да изградим и постигнем нашето собствено душевно спокойствие, духовна дисциплина и радост от живота.

АЦИДОФИЛ /ACIDOPHILUS/
Препоръчвам ви пълна чаена лъжичка ацидофил половин час преди всяко хранене, която да вземате преди да започнете упражнението за отпускане на стомаха.

ПШЕНИЧЕН ЗАРОДИШ И ЛЕЦИТИН
Препоръчвам да приемате пшеничен зародиш и лецитин със закуската всяка сутрин, за да осигурите необходимото ниво витамин Е, както и поради полезното им действие върху мозъка и сърдечната дейност.


ГЛАВА ЧЕТВЪРТА

КАК МОЗЪКЪТ ВЪЗДЕЙСТВА НА ТЯЛОТО, ПРИЧИНЯВАЙКИ РАЗМЕСТВАНИЯ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ, ИЗТОЩЕНИЕ НА НЕРВИТЕ И РАК

За да разберем най-добре начина, по който да се справим с пренапрегнатите мускули и разместванията на врата и гръбначния стълб, трябва да осъзнаем как свръхактивният мозък причинява това.

КРЪСТОСАНИЯТ ЕФЕКТ НА МОЗЪКА
В една част на главния мозък, наречена “the decussation” (точно над гръбначния /продълговатия/ мозък), нервите на двете мозъчни полукълба се кръстосват и пресичат, като по този начин всяко полукълбо въздейства на срещуположната част на тялото. Това означава, че когато по време на сън едното полукълбо работи на високи обороти, срещуположната част на тялото (тази, на която то въздейства и контролира) отчита по-високи показания на мускулния тонус и кръвното налягане в сравнение с другата половина от тялото. Колкото по-висока е мозъчната активност на едното мозъчно полукълбо по време на сън, толкова по-голямо е мускулното напрежение и е по – високо кръвното налягане в срещуположната част на тялото.
В някои случаи по време на сън  и двете мозъчни полукълба са напрегнати и свръхактивни, което води до свръхнапрежение и стегнатост на мускулите и в двете половини на тялото, и няма разлика в кръвното налягане между лявата и дясната такава, тъй като и в двете части е по – високо от нормалното.

РАЗЛИКАТА В СЪСТОЯНИЕТО НА ЛЯВАТА И ДЯСНАТА ПОЛОВИНИ НА ТЯЛОТО Е ПРИЧИНЕНА ОТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ЕМОЦИОНАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ.
Повишената мозъчна активност по време на сън води до повишена напрегнатост на мускулите на врата. В зависимост от това коя част на врата е засегната може да се определи вида на емоционалното напрежение, което причинява проблема.

ДЯСНОТО МОЗЪЧНО ПОЛУКЪЛБО СЕ ВЛИЯЕ ОТ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ, ОТ ВЪОБРАЖЕНИЕТО И ОТ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ЖЕНИ
Ако човек има трудности при разрешаването на даден проблем (или проблеми, свързани с жена) до степен, при която мозъкът развива повишена активност по време на сън, дясното полукълбо – то отговаря за тази дейност – работи ускорено, което повишава мускулното напрежение в лявата част на врата. Възможно е тези симптоми да се появят и при стрес, свързан с отношения с жена, или при претоварване в работата при артисти и музиканти, при които крайният продукт е резултат от творчество, което използва въображението им.


ЛЯВОТО МОЗЪЧНО ПОЛУКЪЛБО СЕ ВЛИЯЕ ОТ СИГУРНОСТТА, ОРГАНИЗАТОРСКИТЕ УМЕНИЯ И ОТНОШЕНИЯТА С МЪЖЕ
Ако човек е под емоционално напрежение вследствие несигурност (например финансова) или има усещане, че околният свят заплашва неговата неприкосновеност, лявото мозъчно полукълбо е това, което развива повишена активност по време на сън и повишава напрежението в дясната половина на врата. Същото мозъчно полукълбо реагира по подобен начин и на емоционалното напрежение, причинено от интимните отношения с мъж, а така и например при счетоводители, при които нещата са подредени и степенувани.

Ако обаче човек изживява емоционален стрес и причината за това е проблем в отношенията с мъж, тогава и двете мозъчни полукълба работят ускорено по време на сън (лявото – заради интимния проблем с мъжа, а дясното – заради решението на проблема като цяло). Тогава и в двете половини на врата се наблюдава пренапрегнатост на мускулите и високо кръвно налягане. Аналогичен е случаят, когато става дума за нарушена финансова сигурност и обектът е убеден, че за това е виновна жена.

Докато повишеното напрежение на мускулите вследствие ускорената работа на мозъка по време на сън е най-забележимо при вратните мускули, то различните причини за стреса влияят върху напрежението върху мускулите, разположени по протежение на целия гръбначния стълб, както и върху части от самия гръбначен стълб. Всички мускули, поддържащи гръбнака, имат връзки и сухожилия с тридесет и трите прешлена на гръбначния стълб; оттук и заключението, че отделните видове емоционално напрежение създават пренапрежение в отделни гръбначни прешлени.

Ако дадени сухожилия и/или връзки на гръбначните мускули с даден прешлен упражняват повече обтягане от едната му страна в сравнение със срещуположните, този прешлен ще бъде изтеглен настрани от положението, в което трябва да стои, и ще притисне и прищипе гръбначните нерви, които тръгват от този прешлен на гръбнака  към други органи в тялото.

Последна промяна ( Четвъртък, 21 Януари 2016 23:12 )