Вие сте тук:

Начало Други Статии СУРОВИТЕ ЗЕЛЕНЧУКОВИ СОКОВЕ-1 ч.

СУРОВИТЕ ЗЕЛЕНЧУКОВИ СОКОВЕ-1 ч.

д-р на мед. науки Норман Уокър

Книгата е съставена под ръководството на доктора по медицинските науки Р. Д. Поуп
Издателство ПИРАМИД БУКС
Ню Йорк / 1972 г.

Какво липсва във вашия организъм? Помогнете на природата да осигури по един лек и приятен начин нуждите на вашия организъм и вървете по пътищата, водещи към цветущо здраве.

 

ЛЕСЕН И ПРИЯТЕН СПОСОБ ЗА ВРЬЩЕНЕ НА ЗДРАВЕТО
Още от 1936 г., когато за първи път стана известна голямата полза от суровите зеленчукови сокове, хиляди и хиляди хора се възползуваха от тази книга,която от тогава се издава ежегодно вече 35 години.
Този класически труд на д-р Н.Уокър е преработен и разширен.
В тази книга вие ще намерите съвети и предписания, които са по-необходими за хората от 1970 г., отколкото за тези през 1930 г. Тя е за нашето днешно време, когато пророческите думи на Дж.И.Родал и Рейчъл Карсън се потвърдиха.

ПРЕДИСЛОВИЕ
Аз поднасям моята благодарност и признателност на доктора на медицинските науки Норман Уокър за усърдното му сътрудничество в подготовката на тази книга.

Д-р Уокър напълно ми предостави на мое разположение резултатите от своя многогодишен опит, неговите експерименти и анализи, даващи пълна възможност, за да бъде съставена тази публикация, представляваща достатъчно пълно ръководство за прилагането на нашите основни видове зеленчуци, използувани като пресни, сурови сокове.

Надяваме се, че тя ще бъде като постоянен настолен справочник не само за всички представители на моята професия, но и за тези, които ще поискат да извлекат максимална полза за себе си от натуралните продукти, които самата ПРИРОДА е създала за храна на ЧОВЕКА.
Р.Д.Поуп, доктор по медицинските науки

СЪДЪРЖАНИЕ
ЧАСТ I
КАКВО ЛИПСВА ВЪВ ВАШИЯ ОРГАНИЗЪМ
ЗАЩО ДА НЕ СЕ ЯДАТ ЗЕЛЕНЧУЦИ ?
ВАРЕНАТА ХРАНА
В КАКВО КОЛИЧЕСТВО МОГАТ ДА СЕ ПИЯТ СОКОВЕТЕ ?
ПРАКТИКАТА

ЧАСТ II
СОКОВЕ ОТ ЗЕЛЕЧУЦИ

ЧАСТ III
РЕЦЕПТИ

ЧАСТ IV
БОЛЕСТИТЕ И РЕЦЕПТИТЕ

ЧАСТ V
ПОДДЪРЖАНЕ НА КИСЕЛИННО-АЛКАЛНОТО РАВНОВЕСИЕ


Аз знам, че ако не изпия достатъчно количество сурови зеленчукови сокове, то важна съставна част от храненето - ЕНЗИМИТЕ - ще бъдатнедостатъчни за организма.
А какво правите ВИЕ?
Вие и само вие сте отговорни за последствията от храненето на вашия организъм / във вашето хранене най-важен е животът /.
Вашият организъм се състои от милиарди клетки. Вашето съществувание зависи от тях. Те се нуждаят от храна - ЖИВА, от активно хранене. От ВАС и САМО от ВАС зависи добре или лошо приеманата от вас храна храни вашия организъм.

Е Н 3 И М И

Като основен ключ за ефективността на храненето на вашия организъм е ЖИВОТЪТ, съдържащ се в храната ви, и тези неосезаеми елементи, известни като ЕНЗИМИ.

С други думи казано, елемент, даващ възможност на организма да се храни и да живее, този елемент, който е включен в семената и растенията, явяващ се като основа на живота, наричащ се ензим. Ензимите са сложни вещества, способствуващи за смилането на храната и поглъщането й от кръвта (катализиращи обмяната на веществата). Твърди се, че ензимите "абсорбират" раковите образувания.

Знаейки това, ние ще можем да разберем защо храната ни е необходимо да бъде отбрана разумно, защо трябва да бъде СУРОВА и без обработка.

Животът и смъртта не могат да бъдат на едно място, дори ако се отнася за нашия организъм или за организма на зеленчуците, плодовете, черупчестите растения или за семената.

Там, където е ЖИВОТЪТ, там са и ЕНЗИМИТЕ.

Ензимите са чувствителни към по-високи температури от 47 °С. При по-високи от 49 °С ензимите стават инертни точно така, както човешкият организъм става вял и отпуснат в гореща вана. При температура 54°С ензимите се унищожават.
В семената ензимите могат да бъдат в спящо състояние и при благоприятно условие да запазят качествата си стотици и хиляди години. В труповете на доисторическите животни, намерени в северните области, в Сибир и други части на земята, през ледниковите епохи преди 50 000 години са намерени в голямо количество ензими. Тези ензими се активизираха щом температурата на тялото се нормализираше.  Това показва, че ензимите могат да бъдат запазени при по-ниски температури без загуба.
Животът като такъв не може да бъде обяснен, затова ензимите ние наричаме вещества с космическа енергия или вибрации, увеличаващи химическото действие или изменянето в атомите и молекулите, предизвикващо реакция, но без да се променяили унищожава в това време.

Иначе казано, ензимите се явяват като катализатори, увеличаващи действието и измененията, като същевременно съхраняват своите качества.

След това кратко обяснение вие ще сте в състояние да оцените избора на вашата храна, с която мислите да се храните, която е в сурово състояние, но приготвена така, че, да може да се използува и да храни клетките и тъканите на вашето тяло по най-бърз и ефективен начин Велик закон на нашия живот е и възпроизводството (допълването).

Ако ние не се храним, ще умрем. Точно така ще бъде, ако ние не се храним с тази храна,която му е необходима конструктивно, и ние не само ще умрем, а ще страдаме.

Предоставяйки на нашия организъм ежедневно тези вещества, от които той се състои, ние си осигуряваме здравето при условие, че ще обърнем и необходимото внимание на други необходими за нас неща, а именно: на МИСЪЛТА и ДУХА.
Ние можем да се храним с най-хубавата регенерираща храна, но тя няма да предотврати разрушаването на организма, ако непрестанно страхът, безпокойството, възмущението, зависта и всякакви други отрицателни чувства и емоции ще ви преследват.

Здравето е база за удовлетворяване на жизнените потребности. Всичко в живота - семейните радости и творческите успехи - се строят върху здравето и бодростта.
Храната трябва да е жива или ОРГАНИЧНА, така също, както и солите и минералните вещества, за да бъдат усвоени от човешкия организъм за неговото възстановяване на клетките и тъканите.

Слънчевите лъчи изпращат на растенията милиарди кванти енергия, активизирайки ЕНЗИМИТЕ, преобразувайки НЕ0РГАНИЧНИТЕ елементи (вещества) в ОРГАНИЧНИ, съдържащи жизнено необходимите елементи за храненето.
Благодарение на постиженията на науката, ние днес сме в състояние да открием и анализираме елементите, намиращи се в храната, и да се отчете тяхната необходимост за организма.
Нашият организъм се състои от много вещества, главно от:

КИСЛОРОД  КАЛЦИЙ  НАТРИЙ ХЛОР
ВЪГЛЕРОД  ФОСФОР  МАГНЕЗИЙ  ФЛУОР
ВОДОРОД  КАЛИЙ  ЖЕЛЯЗО  СИЛИЦИЙ
АЗОТ  СЯРА  ЙОД  МАНГАН

Изключвайки нещастните случаи, целият процес на възстановяването на клетките в организма става вътре в него.
Ако в кръвта, в клетките и тъканите, в органите и жлезите и във всички останали части на организма не се съдържат тези елементи в необходимите, пропорции или кой да е от тези елементи е в недостатъчно количество, се нарушава равновесието на функциите в организма и се появяват състояния, известни като токсичност или по-просто казано – като отравяне.

# За да се възстанови и поддържа здравето,
храната
трябва да се състои от живи, органични елементи, които се съдържат в пресните зеленчуци и плодове, черупчести и семена.
Кислородът - това е един от най-важните елементи. При термичното обработване на храната намиращият се в нея кислород се загубва, ензимите се унищожават още при 54°С и също така голяма част от жизнената сила, която е необходима за храненето, се разпилява.
Този факт, че много поколения милиони хора са живели и живеят, ядейки само или почти само варена храна, не говори за това, че тяхното съществувание е резултат на употребяваната от тях варена храна. Тези хора в действителност се намират в състояние на упадък, което се потвърждава с токсичното състояние на организма им, независимо дали те знаят за това или не. При това ЗАЩО са препълнени болниците, ЗАЩО ежегодно се продават милиони килограми болкоуспокояващи лекарства, ЗАЩО има такова голямо количество сърдечни заболявания, диабет, рак, емфиземи,преждевременно остаряване и т.н.?

Природата е дала на човешкия организъм колосална вродена търпимост.

Когато ние ядем нещо, което е несъвместимо с потребностите на организма или му влияе лощо на неговия вътрешен баланс, ние страдаме. В тези случаи нашият организъм ни предупреждава с болки и спазми, водещи постепенно към някои от безчислените недъзи, причиняващи страдание на човечеството.

Наказанието от този род може да се изяви не изведнъж, а благодарение на поразителната търпимост на нашия организъм то може да се прояви след много дни, месеци, а дори и години. И едва тогава идва денят на възмездие на природата за нарушаването на нейните закони.
След като, ниe открихме естествените пътища за постигане на естественото здраве с високо равнище, както и изпитаното от нас блажено чувство, което се явява като резултат при ежедневното прилагане на това откритие, нас ни се вижда чудно, че много хора не се замислят върху това, отивайки бавно към токсичното отпадане, докато малкото запознаване с въпроса, заедно с влагане на малко умствена и вътрешна устойчивост, биха могли да избегнат преждевременното и болезненото разрушаване на организма.

Когато не се познават принципите, свързани с приемането на пресните сурови сокове от зеленчуците и плодовете, напълно е естествено да се зададе въпросът:

"Защо да не се ядат зеленчуците и плодове
те вместо да се извличат от тях соковете, изхвърляйки целулозата?".

Отговорът е прост – за да се смели суровата храна, е необходимо повече часове, докато нейните хранителни вещества станат достояние на клетките и тъканите на организма (се асимилират). Независимо от това, целулозата фактическине представлява особена хранителна ценност; тя действува като вътрешна метла през време на перисталтическото  действие на червата, затова е необходимо освен пиенето на соковете, да се яде и сурова растителна храна.

Соковете се смилат и усвояват от организма много бързо, в разстояние на няколко минути, при това храносмилателната система в това време изразходва минимална енергия.
В устата, в стомаха, в червата и в целия организъм има безчислено много ензими, от които повече от дванадесет вида участвуват в преработването и усвояването на храната при съдействието и участието на ензимите, намиращи се в атомите и молекулите в самата храна.

Ние живеем в атомен век и употребяването на варената (готвената) храна отслабва нашия организъм, създавайки физически и умствен конфликт, което на свой ред се явява като пречка за нормалното протичане на нашия живот.
Както беше казано по-горе, соковете на пресните плодове и зеленчуци осигуряват необходимите елементи за всички клетки на организма чрез способ, с койтоте могат да бъдат най-ефективно усвоени.
Ние добре трябва да помним, че макар варените и обработени продукти на храната и да поддържат нашето съществувание, но това не значи, че те са в състояние да регенерират атомите, осигуряващи на нашия организъм необходимата жизнена сила. Истината е точно обратната – постоянното употребяване на варената и обработена храна води към израждането на клетките и тъканите.

# Няма в света такова лекарство, което би било в състояние да осигури кръв, която организмът да използува за възстановяване и регенерация.

Може да се яде четири или пет пъти на ден и въпреки това организмът да гладува вследствие на отсъствие на необходими елементи в храната и нарушаване на ензимите.

Плодовите сокове действуват очистващо на човешкия организъм, но плодовете трябва да бъдат узрели.
Плодовете, с малки изключения, не бива да се ядат с храната, която съдържа нишесте и захар. Достатъчното разнообразие на плодовете осигурява на организма всички необходими въглехидрати и захари.

Соковете на зеленчуците са строителите и възстановителите на организма.
Те съдържат всички аминокиселини, минерални соли, ензими и витамини, необходими за човешкия организъм при условие, че те се употребяват в пресен вид, сурови и без примеси на консервиращи ги вещества, и ако те са извлечени добре от зеленчуците.
Най-ценните вещества се намират дълбоко в клетките и се извличат по-трудно, затова е необходимо зеленчуците да се дъвчат много добре.
В крайна сметка суровата растителна храна, явяваща се като храна на човека,не може да бъде възприeта изведнъж, да бъдат променени закоренели от детинството навици като основа варената храна и изведнъж да се мине само на сурова. Такава внезапна промяна може да предизвика неудобства, които ще бъдат непонятни за човека, което всъщност е очистителна реакция. При такива случаи е необходимо консултация с човек, който има опит за подобни реакции, имащи място при превключването на суровоядството.
Изисква се значителна умствена и вътрешна сила на волята за такова преминаване на натуралната природна храна, но ние ви уверяваме, че това ще ви възнагради с лихви.
При всички случаи пресните, сурови сокове са изключително необходими като прибавка и към коя да е храна. Това е особено необходимо за хора, хранещи се със смесена храна, тъй като при тях има недостиг точно на тези живи елементи и витамини, които организмът може да получи само от натуралните пресни сокове.

Необходимо е да се отбележи, че храненето с изключително сурова храна без включване на достатъчно количество и разнообразни пресни сокове в диетата, също е несъвършено. Това се обяснява с това, че удивително голям процент от атоми, състоящи се от хранителни вещества в суровите продукти, се използуват от храносмилателните органи при преработването на храната и усвояването й като гориво и енергия. Процесът на храносмилането обикновено продължава 3, 4 или 5 часа след приемането на храната. Тези атоми, даващи някакво хранене на организма в основата си се изразходват във вид на топливо и само малък процент остава за възстановяването на клетките и тъканите.

Но когато ние пием сурови зеленчукови сокове, то ситуацията е съвсем друга,тъй като соковете се усвояват буквално за 10-15 минути след като са взети, при което те се използуват напълно за възстановяване и хранене на клетките, тъканите, жлезите и органите на нашия организъм.

Резултатът е очевиден, тъй като целият процес с усвояването и асимилирането става с максимална бързина и ефективност, при това с минимално натоварване на храносмилателните органи.

ГЛАВНОТО Е ТОВА, ВИЕ ДА ПИЕТЕ ТЕЗИ СОКОВЕ ПРЕСНИ И ЕЖЕДНЕВНО !

СОКОВЕТЕ НЕ СА КОНЦЕНТРИРАНА ХРАНА

Концентрирана храна – това е храна, която е преминала през процеси на обезводняване. Соковете са храна, която е доста рядка, състояща се предимно в по-голямата си част от органична вода от висше качество, съдържаща атоми и молекули почти в микроскопически количества и именно тези, от които нашия организъм – клетките и тъканите му, най - много се нуждае.
За да се получат "най-пълноценни" сокове, е важно, тъканта на зеленчука да бъде добре стрита. Само при тези случаи най-важните елементи се освобождават от тъканта, а такива "пълноценни" сокове, явяващи се като органична или жива храна,се усвоява от организма много бързо и възстановява целия организъм с поразителен резултат.

# Соковете не са концентрати, а най-питателната храна.

За пример, ако сравним морковения сок с прясното краве мляко, ние намираме,че техният натурален химически състав, съдържанието на вода в тези два продукта е еднакво.
Разбира се, да се сравнява морковеният сок с кравето мляко е абсурдно.

Кравето мляко е продукт, който в човешкия организъм образува много слуз.
Съдържанието на казеина в кравето мляко е изключително висок, примерно с 300% повече, отколкото в човешкото майчино мляко (казеинът - това е допълнителен продукт, получен от млякото; прилага се като лепило). Този факт се явява като причиназа образуване на слуз при децата и възрастните, ползуващи млякото и страдащи от простудни заболявания, хрема, тонзилит, аденоидит /увеличение на сливиците/ и бронхиални нарушения през това време, докато
морковения сок се явява като едно отнай-добрите средства за очистването на организма от тази слуз.

Огромно количество слуз, образувано в организма от употребяването на кравето мляко, се наблюдава не само у децата, но и у възрастните. При последните наслояването на слуз е много по-опасно, тъй като тяхната съпротивляемост поради напредналата възраст е съответно по-слаба отколкото у по-младия организъм.

Ако толкова ви се иска да пиете мляко, то е единственото приемливо за човешкото храносмилане, започвайки от детската възраст и до старостта, се явява СУРОВОТО КОЗЕ МЛЯКО. Суровото козе мляко не образува слуз и то може да се пие сурово, без да се нагрява повече от 47°С.

За храна на детето най-хубавото мляко е майчиното мляко (разбира се, ако майката се храни с природосъобразна храна) и след него идва вече козето мляко; добре е към него да се добави суров морковен сок или какъвто и да е друг от пресни зеленчуци.

Различните части и органи на човешкото тяло се състоят от микроскопични клетки, съдържащи споменатите вече елементи. В процеса на нормалната жизнедеятелност на човека тези клетки постоянно измират и е необходимо да бъдат възстановявани. За тази цел е необходима храна органична, жива и съдържаща в голямо количество живи органически минерални вещества и соли, необходими за ефективното функциониране на организма и за поддържането му в нормално състояние.

Диета, която е изцяло или отчасти лишена от жизнените сили на храната, неизменно довежда до разстройство в тези клетки и до болести. В този случай за възвръщане на организма към нормалното му състояние е необходимо основно почистване на организма и започване на възстановителния процес с помощта на суровите зеленчукови сокове.

Доказано е, че употребяването на суровите сокове от зеленчуци и плодове е най-стабилният способ за попълване на липсващите в организма елементи.

КАК НИЕ МОЖЕМ ДА ЗАПАЗИМ СЕБЕ СИ ОТ ВЛИЯНИЯТА НА ХИМИЧЕСКИТЕ ВЕЩЕСТВА, ПРИЛАГАНИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО
Удаде ни се да установим, че химическите вещества, ползвани в селското стопанство против разните вредители, се събират, отлагайки се в съединителната тъкан и че тези отрови не влияят на ензимите, атомите и молекулите на зеленчуците и плодовете.

Добре е известно, че отсъствието на правилно съотношение между елементите в натуралните хранителни продукти се намира в пряка зависимост от съответните недостатъци или отсъствия на елементи в почвата, където те са расли.

# Разтривайки зеленчуците, ние освобождаваме елементите от съединителната тъкан, изстисквайки сока, а отровните химически вещества остават свързани.

Такъв сок съдържа всички видове ензими, атоми и молекули на елементите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците свободни от всякакви химикали.

По този начин ние намираме отговор на въпроса как да се предпазим от въздействието на отровните химически вещества, така широко прилагани в света.
Разбира се при употребяването на салатата ние не можем да се предпазим и да ни се гарантира за ползуването на химикалите. В този случай, трябва да се стараем да купуваме и да ползуваме продукти, които не са пръскани с химикали или са расли сами.

Соковете могат да се пият толкова, колкото ви прави удоволствие да пиете, без да се принуждавате да правите това пряко желанието си. Като правило, за да се получат резултати, то е необходимо да се вземат не по-малко от 600 г на ден. Те могат да достигнат от 1 литър до 4 литра. Трябва да се има пред вид, че колкото повече сокове ползуваме, толкова по-скоро ще дойдем до желания резултат.

В Лабораторията на хранителната химия и научни изследвания в град Норвок е установено, че само чрез методите на размачкване може да се достигне освобождаването от съединителната тъкан на всички жизнено необходими елементи.
Обаче ако няма възможност да се снабдите със сокоизтисквачка или хидравлична преса, то можете да използувате и центрофуга.

* Малко са тези, които знаят, че съществува органична вода и неорганична вода.

Природата е снабдила растението с лаборатория, в която неорганичната дъждовна и речна вода става на жива вода – органична, с живи атоми.

Водопроводната вода не само не е органична, където атомите са само минерални елементи, абсолютно лишени от живот, но почти във всички градове тя е замърсена с неорганичен хлор и други химически вещества, правещи я съвършено непригодна за човека или за животните. Изворната вода, както и дъждовната, са също неорганични.
Единственият източник на жива органична вода се явяват растенията –нашите зеленчуци и плодове, и особено получените от тях сокове.

Обаче повтарям, соковете трябва да бъдат сурови, за да запазят своите живи, органични свойства. Те не бива да се варят, обработват чрез консервиране или пастьоризиране. В противен случай ензимите се унищожават, а атомите се превръщат от органични в неорганични или мъртви атоми; това се отнася както към водата /Н2О/,така и за минералните и химически атоми, от които се състоят соковете.

Сега вие имате необходимите знания, за да започнете съвършено нов живот,при внимателно прочитане на тази книга от начало до край.
Следващата стъпка е да минете към практиката. Вие можете да прочетете най- хубавата книга, описваща пътешествия и да си изберете мястото, което искате да посетите, но докато не се снабдите с необходимите средства и не подберете съответния транспорт и сезон, то вие няма да почувствувате наслаждението от пътешествието си. За да смените своя досегашен живот не е така проста работа и изисква много грижи, особено когато се касае въпросът за смяната на храненето, което по всяка вероятност е неправилно.
Да се предотвратят болестите е най-разумната крачка в живота и всички млади хора, които са все още здрави, трябва да прочетат тази книга и да осъществят дадените принципи в книгата на практика в своя живот, вместо да чакат да се разболеят, за да се загрижат за здравето си. Няма значение на колко сте години – никога не е късно да започнете да се храните правилно.

Ние получаваме все повече писма от млади хора, които са прочели книгата и напълно са променили курса на своя бъдещ живот, поемащи с ентусиазъм постигането на нови цели.
Здравето е първата неоспорима основа за изпълняване на жизнените задачи, за изпълнението им с успех както социални, така и икономически.
Природата ви е надарила с тяло, което е едно истинско ЧУДО, но дайте си отчет как вие се справяте с него.

Първо НАУЧЕТЕ МАТЕРИЯТА, а след това ДЕЙСТВУВАЙТЕ независимо в какво състояние се намира вашия организъм, той винаги може да бъде ПРОМЕНЕН.

Когато здравето и силите са в отлично състояние, тогава и мозъкът може да работи с яснота и всякакви проблеми и трудности се преодоляват с леснина.

Пред вас е целта, която искате да постигнете – УЧЕТЕ СЕ! ПРЕОБРАЗЕТЕ СЕБЕ СИ!
Необходимо е да ДЕЙСТВУВАТЕ!
* * *
СЪДЪРЖАНИЕ...
ЧАСТ II
СОКОВЕ ОТ ЗЕЛЕЧУЦИ
ЧАСТ III
РЕЦЕПТИ
ЧАСТ IV
БОЛЕСТИТЕ И РЕЦЕПТИТЕ
ЧАСТ V
ПОДДЪРЖАНЕ НА КИСЕЛИННО-АЛКАЛНОТО РАВНОВЕСИЕ
СЪДЪРЖАНИЕ...

СОК ОТ ЛЮЦЕРНА

< Люцерната е изключително ценно бобово растение. То не само е богато с всички основни минерали и химически елементи, влизащи в състава на човешкия организъм, но съдържа много редки елементи, намиращи се дълбоко в почвата, тьй като нейните корени достигат дълбочина до 10-30 метра.
Искам да отбележа особено ценния състав от калций, манган, фосфор, хлор,натрий, калий и силиций. Всички тези елементи са изключително необходими за осигуряването на правилната функция на различните органи на нашия организъм.
Макар че люцерната широко се употребява като храна на животните, тя представлява голяма ценност и за човека при употребяване на прясно получен сок.
Ако нямате възможност да се снабдите с прясна люцерна, то е хубаво да се ползуват едва прораснали семена, които са също така полезни, особено зимата.

>Растенията удивително преобразяват и съживяват неорганичните /безжизнени//>вещества в живи клетки и тъкани.
Тревопасните животни ядат живи растения. Те приемат в своя организъм жива храна и я превръщат в още по-сложен жив организъм.
От друга страна, растенията – били те зеленчуци, плодове или трева - вземат неорганичните елементи от въздуха и водата, превръщайки ги в живи органични елементи. Те вземат азота и въглеродния двуокис от въздуха; азота, минералните соли от почвата; кислород и водород - от водата.

Най-съществените и силни фактори в този процес на преобразуване се явяват ензимите и жизнено необходимите слънчеви лъчи, изработващи хлорофила.
Молекулата на хлорофила се състои от атоми на въглерод, водород, азот и кислород, около един атом на магнезий. Интересно е да се сравни такова разположение на атомите хемоглобин на червените кръвни телца на нашата кръв,които имат подобно разположение на атомите в кръг около атома на желязото вместо единия атом на магнезий при хлорофила. В тази аналогия ние намираме една от тайните, поради което хлорофилът е така ценен за човешкия организъм.

Строгите вегетарианци, които не ядат зърна и нишесте, а пият много пресни сокове, включвайки и зелевите сокове, са по-здрави, живеят по- продължително, не боледуват, отколкото хората, хранещи се с варена храна като основа и които ядат малко или въобще не ядат сурови зеленчуци или техните сокове.

Едно от най-богатите растения на хлорофил се явява люцерната. При ползуване като храна люцерната дава на човека здраве, сила и енергия до дълбока старост, при това съпротивляемостта на организма срещу инфекции е феноменална.

Сокът на прясната люцерна е много силен, затова той трябва да се взема с морковен сок; при това ползата, която се пренася от всеки сок поотделно, се увеличава. Беше отбелязано, че такава комбинация добре помага при болшинството от болестите на артериите и разстройствата, свързани със сърдечната дейност.

Хлорофилът много помага също при разстройства в дихателната система,особено на дробовете и областта на лицевия череп. Причината за развиване на зарази и болезнени състояния на тези празнини, както и бронхиалното и астматично състояния, включително и сенната треска, се явява слузта.

Строгите вегетарианци, които не употребяват кравето мляко, тестени произведения и продукти от концентрирана захар, не страдат от тези болести, особено ако те са избягвали тези храни от детските си години. Всичко казано до тук няма нищо фанатично. Това просто съответствува на здравия смисъл, то е напълно естествено и доказано и потвърдено от експеримента, без да оставя каквито и да са съмнения.
Хора, хранещи се със сурова растителна храна, са в състояние дори в напреднала възраст да се освободят от тези недъзи без помощта на хирургията и лекарствата.

Трябва да отбележа, че заразяването на кухините на черепа (синусите) е работа на нашите защитници-приятели микробите, които се стремят да помогнат,разрушавайки наслоената там слуз, за да може тя да бъде отстранена от организма.

Вместо да се помогне на организма да се очисти от наслоените отрови с помощта на клизми, правят се усилия да "се изсуши" тази слуз (лигавицата на синусите) и "да се свива лигавицата" с помощта на адреналин, епинефрин или някакви други лекарства.

Понякога се прилагат дори и сулфамидни лекарства, признати като вирулентни/опасни, отровни, смъртоносни/ и пагубни, без да се вземе под внимание и за последствията и за опасностите от прилагането им. Но най-голямата вреда произлиза от това, че отпадъците от колониите микроби и лекарствата остават в "заразените" и околните части на организма, вместо те да бъдат отстранени колкото се може по-бързо.

Нашият организъм притежава най-съвършената система на очистване; необходимо е само да бъде поддържана в съвършено състояние и винаги в готовност.

# Белите ни дробове трябва да бъдат свободни от нечист въздух и тютюнев дим и. т.н.;

# нашата кожа трябва да бъде винаги в активна форма, за да могат порите да изхвърлят отровите, донесени от лимфата до нея;

# бъбреците трябва да имат свободно действие без вредното действие и претоварване с алкохол и продукти, съдържащи пикочната киселина;

# дебелото черво трябва да бъде промивано, за да се отстраняват наслоилите се през 30, 40 и 50 години отпадъци и токсини.

Обаче това е само част от проблема. Клетките и тъканите на целия организъм е необходимо да получават жива храна. Това значи, че ние сме длъжни да се откажем от храната, на която живата енергия е унищожена от огъня или каквато и да е друга преработка. Вие можете да се ръководите от моята книга "Хранене и салати" със съдържащите се там прости правила и менюта.

Сокът от морковите, от люцерната и марулята /салатата/ попълват необходимото за храненето на корените на космите. Ежедневното използуване на тази смес / 0,5 л / много помага за растежа на косата.


СОК ОТ АСПЕРЖИ

Аспержата съдържа сравнително голямо количество алкалоид, известен като асперагин /алкалоидите се намират в живите растения; те съдържат активни жизнени елементи на растението, без които то не може да расте/. Той се състои от въглерод,водород, азот и кислород.
Когато аспержата се свари или се консервира, то алкалоидът се загубва, тъйкато водородът и кислородът се разсейват, а натуралните соли, образуващи съединения с този алкалоид и други елементи, се унищожават.
Сокът на аспержите е много ефективен като мочегонно средство, особено взет със сок от моркови, тъй като може да има силна реакция върху бъбреците, ако се пие отделно. Този сок е полезен при бъбречни заболявания и при възстановяването на болни жлези. При малокръвие и диабет този сок е полезен заедно с други сокове,предназначени за лекуването на тези заболявания / гледай "Болести и рецепти" /.
Тъй като този сок способствува за разпадането на оксаловата киселина в бъбреците и в цялата мускулна система, то той е полезен при ревматизма, нефрита и пр. Като причина на ревматизма се явяват крайните продукти на храносмилането, получаващи се при употребяване на месо и месни продукти, които образуват голямо количество пурини.

Вследствие на това, че човешкият организъм не е в състояние да я асимилира и усвои така наречените "пълноценни белтъчини", съдържащи се в месото и месните продукти, то с прекомерното им употребяване по-голяма част от пикочната киселина се натрупва в мускулите. Постоянното хранене с животински белтъчини пренатоварва бъбреците и другите очистителни органи, в резултат на което все по-малко количество от пикочната киселина се изчиства от организма и съответно все по-голямо количество се отлага (наслоява) в мускулите. Вследствие на това се развива ревматизъм.
Това състояние е една от причините за заболяването на простатата жлеза. При такива случаи сокът от аспержи, заедно с моркови, цвекло и краставици помага добре.


СОК ОТ ЦВЕКЛО

Сокът на цвеклото е най-ценен за образуване на червените кръвни телца и въобще за подобряване състава на кръвта. Вземане на сока от цвеклото самостоятелно дори една винена чаша може да предизвика очистителна реакция, а именно: малко виене на свят или повдигане. Опитът ни е показал, че трябва да се започва със смесване, където да преобладава сокът от моркови, а след това да се увеличава постепенно количеството на цвеклото, докато организмът започне да понася по-добре очистващото му действие. Обикновено е достатъчно 1 до 1,5 чаша сок от цвекло два пъти на ден.
Той особено е полезен за жените, ако се взема минимум 0,5 л. /заедно със сок от моркови/ ежедневно. През време на менструални разстройства сокът на цвеклото е особено полезен, като се пие по малко, не повече от една винена чаша (50 -100 г) 2 или 3 пъти дневно. По време на климактериума тази процедура дава много по-хубав резултат, отколкото израждащото действие на лекарствата или на синтетичните хормони. Което и да е лекарство или някакво синтетично неорганично химическо вещество не може да даде повече от едно само временно успокоение.

След приемането на тези хормони или лекарства често организмът страда от това, че прави усилия да изхвърли тези неорганични вещества. Като последна равносметка страда този, който е вземал лекарствата, а не този, който ги рекламира или препоръчва.

Природата ни е дала на наше разположение естествени способи за търсене на здравето, сили, енергия , живот. Тя също ни е отредила в повече или по-малко разум,способен да възприеме знания. Когато ние ползуваме нашия разум, то природата ни се усмихва, а когато не го ползуваме, то тя се дръпва и седи до нас с безгранично търпение и състрадание заради голямата глупост на нейното създание.

Независимо от това, че съдържанието на желязо в червеното цвекло не е голямо, но заради високите му качества то се явява като великолепна храна за червените кръвни телца. Червеното цвекло съдържа в повече от 50% натрий и само 5% калций. Това съотношение е ценно за поддържане на разтворимостта на калция,особено когато в следствие на ползуване на варената храна в организма се наслоява неорганичен калций в кръвоносните съдове, като например при разширение и втвърдяване на вените или сгъстяване на кръвта, предизвикващи голямо налягане на кръвта и всякакъв друг вид нарушения на сърдечната деятелност.

Съдържащият се 20 % калий в червеното цвекло осигурява изхранването на всички физиологични функции в организма, докато 8% хлор се явява като великолепно очистващо средство за черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур, стимулирайки същевременно дейността на лимфата в цялото тяло.

Смес от морковен сок и сок от червено цвекло обезпечава на организма високо съдържание на фосфор и сяра, от една страна, и калий и други алкални елементи - от друга. Всичко това, заедно с високото съдържание на витамин "А", се явява като най-добър естествен строител на кръвните клетки, особено на червените.

СМЕС ОТ СОКА НА МОРКОВ, ЦВЕКЛ0 И КОКОС0В ОРЕХ

Тази смес, освен че се явява като мощен строител на организма, служи също и като изключително ефективно очистващо средство на бъбреците и жлъчния мехур.
При правилно приготвяне тази смес съдържа в голямо количество алкални елементи като калий, натрий, калций и магнезий, много желязо, фосфор, сяра, силиций,и хлор в необходимите съотношения.

СМЕС ОТ СОКОВЕТЕ НА МОРКОВА, цвеклоТО И КРАСТАВИЦАТА

Камъните и пясъкът в жлъчния мехур и бъбреците са естествен резултат от затрудненото състояние на организма да изхвърли (отстрани) неорганичния калций,натрупан в организма вследствие на употребяването на концентрирано нишесте и захар.

Жлъчният мехур е непосредствено свързан с черния дроб, а с кръвния поток -чрез жлъчния канал и канала на черния дроб. Употребяваната от нас храна се разпада в храносмилателния тракт, а съдържащите се в нея елементи се пренасят чрез кръвта в черния дроб за поредната обработка. Никакви концентрирани нишестета от зърнени храни и брашна не могат да бъдат използувани за възстановяване на клетките и тъканите, особено ако те са минали през топлинната обработка на огъня - те са лишени от жизнена сила, защото тези елементи трябва да минат през черния дроб; и сред тези елементи присъствува и калций. Такива молекули на нишестето са неразтворими във водата.

Живият органичен калций е необходим за организма, а такъв калций, който единствен е РАЗТВОРИМ във вода, може да бъде получен САМО от суровите пресни плодове и зеленчуци и от техните сокове. Този калций преминава през черния дроб и се усвоява напълно.

Калций, който се съдържа във всички концентрирани нишестени храни и захарта, подложен на топлинна обработка, става неорганичен и неразтворим във вода. Затова този неорганичен калций е чужд за организма елемент и поради това при всяка възможност той се отстранява чрез потока на кръвта и лимфата. Първото удобно място за отстраняване на неорганичния калций е жлъчният канал, пренасящ го в жлъчния мехур. Следващото удобно място са така наречените мъртви краища на кръвоносните съдове, обикновено в областите на корема, което предизвиква подпухналости, обикновено при ануса /задния проход/, което пък предизвиква хемороиди.

Атомите на неорганичния калций, случайно преминаващи през тези части, обикновено стигат и до бъбреците. При постоянно употребяване на хляб, нишестени и тестени продукти се увеличава количеството на отложения вече калций и се образува пясък и камъни в тези органи. Чрез многочислени опити е установено, че отстраняването на тези образувания по хирургически път /освен екстрените случаи/ е ненужно и глупаво.

Чрез разумно прилагане на естествените способи може да се постигнат добри резултати.

# Изпиването на сока от един лимон в смес с половин чаша
гореща вода по няколко пъти на ден и половин чаша смес от морковен сок, цвекло и краставичен сок 3 - 4 пъти на ден помага за изчезването на пясъка и камъните в течение на няколко дни или седмици /в зависимост от размера и количеството на камъните/..

Искам да приведа един от многочислените примери: мъж около 40 години, в течение на 20 години страдал от остри болки. Лекарите са установили камъни в жлъчния мехур, което е било потвърдено и от рентгеновите снимки. Само отвращението му към операциите и страхът са били причина, за да си остане жлъчният мехур там, където е следвало да си седи. Научил за добрите резултати на соковото лечение и прочитайки едно от първите издания на тази книга, той се обърна към мен. Аз му казах, че бързото лечение със сокове може да предизвика усилване на болките, ноте ще траят от няколко минути до един час, а след това с преминаването наразтворения калций всичко ще прекрати.Той започна да пие по 10 -12 чаши с гореща вода, прибавяйки сока от един лимон във всяка чаша вода и около половин литър смес от морковен сок, цвекло и краставичен сок през течение на целия ден. На следващия ден започнаха пристъпи на ужасни болки, продължаващи по 10-15 минути. Към края на седмицата настъпи кризата, през време на която той се търкаляше по пода от болки, но изведнъж болката утихна и много скоро след това камъните бяха изхвърлени, те изглеждаха като кал в урината. На следващия ден той предприе дълго пътешествие – Ню-Йорк, Вашингтон и Канада, заедно с мене и моята кола. Той се чувстваше 20 години по-млад и се учудваше на простите чудодействия на природата. Това не е единичен cлучай. Хиляди и хиляди са хората в целия свят, които с благодарност свидетелствуват за полученитеот тях добри резултати от суровите сокове на зеленчуците.

Смес от морковения, цвекловия и краставичния сок ни дава едно от най-добрите средства за очистване и лекуване на жлъчния мехур, черния дроб,бъбреците, както и за простатата и другите полови жлези.

Не бива да се забравя, че когато се консумират месни продукти, то в организма се образува голямо количество пикочна киселина, която той не е в състояние да елиминира чрез бъбреците, което създава пренапрежение на този орган, а това действува на свой ред и на целия организъм изцяло. Ето защо това съчетание на соковете е неоценимо като очистващо средство. През това време е необходимо да се въздържаме, макар и временно, от употребяването на концентрирани захари инишесте, както също от месо, за да се даде възможност на организма да се приведев нормално състояние.


СОК ОТ БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ

Смес от сока на брюкселското зеле с морковен сок, салатен и сока от зелен фасул дава такова съчетание на елементите, които помагат за усилването и възстановяването на подстомашната жлеза. Установено е, че тези сокове са изключително полезни и при диабета.
Обаче те принасят полза само при тези случаи, когато от диетата се изключи нишестето и захарта, а ЧЕРВАТА се почистват от отпадъците чрез клизма.


СОК ОТ ЗЕЛЕ

При употребяване на сока от зелето удивително бързо се придвижва лекуването на язва в дванадесетопръстника. Единственото неудобство, което се явява, е образуването на газове. Със съшия успех може да се използува морковеният сок, който е по-приятен на вкус.
Сокът на зелето има очистващо действие и бързо намаляващи свойства на теглото. Образуването на газове в ЧЕРВАТА може да се обясни с това, че сокът на зелето разлага набраните в червата продукти на гниене чрез химическите си реакции.

Клизмите помагат не само за отстраняването на газовете, но и продуктите на гниенето,предизвикващи газовете.
Най-ценното в зелевия сок е високото съдържание на сяра и хлор и сравнително високият процент на йода. Съединенията на сярата и хлора очистват слизестата ципа на стомаха и ЧЕРВАТА, но това е само при тези случаи, когато сокът на зелето се ползува без добавяне на сол.

Ако след вземането на зелевия сок се образуват много газове или има някакво друго безпокойство, то може да се дължи и на токсичното състояние на червата. При такива случаи се препоръчва преди да се премине на зелевия сок, 2-3 седмици да се изпива ежедневно смес от морковен и спаначен сок с правене ежедневно и на клизма.

Наблюдава се, че когато червата са в състояние да усвояват добре сока от зелето, то той действува като идеално очистващо средство, особено при прекомерно
затлъстяване.

При смес на сока от моркови и зеле се получава великолепен източник на витамин "С", а и като очистващо средство, особено при инфекции на венците, предизвикващо пиорея. Но когато зелето се вари, то действието на ензимите,
витамините, минералите и солите се унищожава. Петдесет килограма варено или консервирано зеле не може да даде количеството органична храна, което организмът
може да усвои от 300 грама сок от суровото зеле, ако е приготвен правилно.

Сокът на зелето много ефективно се приема и при отоци и запек. Тъй като запекът се явява като причина за изриване (обрив), с ползуването на този сок то изчезва. Ако се добавя сол към сока, то не само се унищожава неговата ценност, но е и вредно.

СОК ОТ СУРОВИ морковИ

В зависимост от състоянието на човека морковеният сок може да се пие от 0,5 л. до 3 - 4 л. на ден. Този сок спомага на целия организъм да се приведе в изправност -нормално състояние. Той е най -богатият източник на витамин А, който организмът бързо усвоява. В този сок се съдържа също в голямо количество витамин В, С, D, и К.

Морков
еният сок подобрява апетита, храносмилането и структурата на зъбите.

Майка, която кърми, трябва да пие ежедневно много морковен сок, за да подобри качеството на млякото и му се дадат повече жизнено необходими вещества.
При ползуване на достатъчно количество морковен сок през време на бремеността -през последните месеци, намалява възможността за развиване на сепсис при раждането. Ежедневното употребяване на морковения сок до половин литър има много по-голям принос за организма отколкото 12 килограма таблетки калций.

Суровият морковен сок се явява като естествен разтворител при язви и ракови заболявания. Той повишава съпротивляемостта на организма срещу инфекции и действува изключително ефективно заедно с надбъбречната жлеза. Той повишава съпротивляемостта срещу инфекции при очите, гърлото, както и в целия организъм. Този сок предпазва нервната система и няма равен на себе си заповишаването на енергиите и силите.

Понякога болестите на черния дроб и червата се предизвикват от отсъствието на някои елементи, които се съдържат в суровия морковен сок. При този случай прочистването на черния дроб е явно и веществата, които запушват каналите, се разтварят. Често при очистване се отделят толкова много отпадъци, че не е в състояние да бъдат отделени чрез естествените пътища чрез урината и червата, а сеотделят в лимфата и се излъчват чрез порите на кожата. Тези отпадъчни материали имат оранжев или жълт пигмент и затова кожата може да се оцвети. Такова побледняване на кожата при пиенето на морковения сок говори за процеси на очистване на черния дроб, което впоследствие минава. Такова побледняване може да се яви и при недоспиване, при липса на почивка и преумора.
Ендокринните жлези, особено надбъбречната и половите жлези се нуждаят от хранителните елементи, съдържащи се в морковения сок. Понякога с пиенето на суровия морковен сок дори се лекува безплодието. Установена е, че причината за безплодието се явява при продължително ползуване на храна, в която атомите и ензимитесе унищожават от топлината или пастьоризирането.

Сухата кожа, дерматитът /възпаление на кожата/ и други кожни заболяваниясъщо се дължат на недостиг в организма на определени елементи, които се съдържатв морковите. Същото се отнася и до редица очни заболявания, като офталмия, конюктивит и др.

Когато сокът се приготвя от качествени моркови, то той е богат на живи органични алкални елементи като натрий и калий. Той съдържа също много калций, магнезий, желязо, а живите органични елементи на фосфора, сярата, силиция и хлора великолепно се съчетават с изброените по-горе елементи с въздействието им на човешкия организъм.
Като средство в борбата против язвите и раковите заболявания суровият морковен сок е чудото на нашия век. Обаче е необходимо той да бъде правилноприготвен (добре извлечен от тъканта) и всякаква храна, съдържаща концентрирана захар, нишесте и всякакви тестени произведения, трябва да бъде напълно изключена.
Установено е, че една от причините за язвите и раковите образувания  е продължителното възбуждане на нервната система особено в детската възраст.

Лечението на тези заболявания трябва да започва с отстраняването на причината,предизвикваща нервното възбуждане: гняв, страх, завист и пр. – в противен случай и най-ефективното лечение не помага.

Понякога при вземането на голямо количество морковен сок се получават реакции. Това е напълно естествен процес, който показва, че организмът се чисти.
Морковеният сок е най-добрата органична храна като органична вода, от която полугладните клетки и тъкани на организма се нуждаят.

# Необходимо е да се помни, че когато сме уморени или неспокойни, то в основата причината е в дебелото черво.


Много от хората нямат и елементарна представа какво е дебелото черво и къде то е разположено. Нашият опит установи, чедебелото черво не може да има нормална дейност ако човекът се храни в основата си само с варена храна. Ето защо е невъзможно да се намери човек у когото дебелото черво да е идеално здраво. Имайки това предвид, ако се чувствувате зле, то първото нещо което трябва да направим е да промием дебелото черво като направим клизма.
След това пресните зеленчукови сокове отлично ще го възстановят. Ние установихме,че при тези случаи най-добрата храна е смес от морковен и спаначен сок.

Запомнете, че необходимото количество сок на организма зависи от качеството му. Обикновено е необходимо де се пие повече сок при положение, че е получен чрез центрофужна сокоизстисквачка, отколкото чрез стриване и пресуване

Трябва да се запомни завинаги, че соковете са НАИ-ДОБРАТА ХРАНА и ако ние се научим да я употребяваме през целия си живот, то продължителността на здравето ще бъде голямо.
Морковеният сок в състава си има такива елементи, които хранят целия организъм, съдействувайки за нормализацията на химическото му равновесие. Този сок храни особено добре оптичната система. Много от младите хора, кандидатствуващи за авиаторското училище, заради лошото си зрение не бяха допуснати до изпити. Само след няколкоседмично употребяване на голямо количество морковен сок, след ново обследване бяха признати за годни.
Не по-малка е ефективността на морковения сок при лечението на язвите и рака.

Тъканите, отслабнали от гладуването на клетките, могат да бъдат върнати в по-здраво състояние чрез приемане на морковения сок в комбинация с подбрана и добре приготвена сурова растителна храна.

# Неосведоменият човек обикновено се плаши само от мисълта за тези заболявания, а в действителност да се разберат причините и тяхното развиване е много просто.


Вследствие на недостиг на живи атоми в храната, която хората употребяват, особено, през последните няколко поколения, гладните и полугладните клетки в организма, загубили способността си да функционират, те "въстават" и стават неорганизирани. Бидейки не съвсем мъртви, тези клетки се разместват от местата си и започват да се движат по цялото тяло, като намират удобно място за групировка. Тъй като целият организъм по-малко или повече страда от недостига на живи хранителни атоми, то много от частите на организма имат ниска защитна съпротивляемост.

Обаче ние не можем да си дадем заключението, ча язвите или ракът са резултат само на физическо несъвършенство. Както вече отбелязахме, тези заболявания, кактои други могат да бъдат последствие на постоянна нервност, стрес, предизвикани от завист, страх, ненавист, безпокойство и други отрицателни емоции. Още повече ние не бива да пренебрегваме факта, че с неправилното хранене и неумението ни да държим своя организъм чист както вътрешно така и външно, а така също и психически, безусловно може да бъде способствуващ фактор.

Имайки пред вид гореказаното, а също основавайки се на някои научни изказвания, ние сме на мнение, че борбата с раковите заболявания не бива да се провежда безконтролно и с разрушителни радиоактивни експерименти и фантастични предположения, а причината да се потърси в недостига на живите органически елементи в храната, която ние ядем. От една страна в търсенето на причината на тези заболявания трябва да бъде разумно насочено към очистването на организма от шлакове, щото наслоените отровни субстанции да не препятствуват на лечебния процес на природата.
Същевременно следва организмът да бъде снабдяван обилно с хранителни атоми /компоненти/ за възстановяване /регенерация/ на клетките, които ще дадат възможност на тъканите да възвърнат отново своята съпротивляемост срещу по-нататъшно разрушение, а след това да продължава регенерацията.

Колкото по-бързо ние разберем, че нито един орган от човешкото тяло, работейки функционира механически или автоматически, а е свързан с целия организъм, толкова по-скоро ще съумеем да контролираме неговите функции.
Ние не знаем каква форма на разум притежават различните части на нашия организъм и как те действуват, но ние знаем, че някаква вродена форма на разум се стреми да защити всяка жлеза, кост, нерв и мускул от нашето тяло, без да гледа какво в момента прави човекът, обикновено от невежество, самоунищожавайки се с храната, която ползува.

Търсенето на причините на болестите или каквито и да са безпокойства трябвада ни отведе към бурканите с консервираната храна, към фабриките за брашна, към захарните заводи, към сладкарската промишленост и към заводите за "безалкохолни" напитки.

Там ние трябва да изследваме веществата, съдържащи се в мъртвите атоми,което съвременната цивилизация се постара да създаде като хранене за човешкия организъм. Живот и смърт не могат да съществуват на едно място и нито един консервиран продукт, не би трябвало да бъде допуснат за продажба, докато в него не бъде унищожен какъвто и да било живот, тъй като в противен случай той ще започне да гние.

Хлябът и хлебните произведения, употребявани за храна, минават през огъня на фурните или през кухнята, които също унищожават всякакъв жив елемент в тях.

Анализирайки храната от тази гледна точка, става очевидно, че независимо от това дали ние можем да се храним със сурова храна или не, то вземането на голямо количество и разнообразни зеленчукови и плодови сокове е необходимо.

Трябва винаги да се помни, че зеленчуковите сокове са строителният материал на организма, а плодовите сокове очистват организма от продуктите на разпада и от токсините.

Първите съдържат голям процент белтъчни елементи, а последните – голям относителен процент въглехидратни елементи .
Не е безинтересно  да се знае, че при хора, хранещи се изключително с прясна растителна храна и разнообразни пресни плодови и зеленчукови сокове, НЕ СЕ РАЗВИВАТ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

Многото наблюдения ни показаха, че поразените от рак, преминавайки на сурова растителна храна и сокове, с употребяване на много морковен сок, се подобриха.
Моето мнение е, че научните изследвания трябва да се провеждат в това направление. Вече много години се провеждат изследвания от учени, които търсят помощта на природата. Този факт може да обезпокои някои други учени, но те ще бъдат от изключителна полза за тези, които страдат. Установено беше от нас, а това се надяваме, че ще се потвърди и от цялото човечество, че организмът, прочистен с помощта на промиванията на червата и с употребяването на суровата растителна храна и разнообразните сурови зеленчукови сокове, ще се избави от всички болести.

СОК ОТ ЦЕЛИНА

Най-ценното свойство на суровата целина е съдържащият се в нея голям процент на “жив”, биологично активен органичен натрий. Едно от химичните свойства на натрия е поддържането на калция в разтворено състояние, а точно това е необходимо за човешкия организъм.

Суровата целина съдържа четири пъти повече органичен натрий, отколкото калций. Този факт го прави като един от най-полезните сокове за хора, употребяващи концентрирани захари и нишесте (скорбяла). Хлябът, тестените произведения, макароните, оризът, житните растения – всичко се отнася към класа на концентрираното нишесте.

Бялата, кафявата и каква да е друга захар, преминала през промишлена обработка,, както и храна, съдържаща захар (включвайки бонбоните, безалкохолните напитки, сладоледът и т.н.), могат да бъдат отнесени към класа на концентрираните въглехидрати.

Опитът ни установи, че подобна храна действува разрушително на организма, а продължителното й употребяване води до недостатъчност в храненето, а след това и към заболяване. Ние установихме, че тези концентрирани въглехидрати могат да бъдат причислени към най -разрушителните продукти от храната на нашето "цивилизовано" общество. Никога природата не е имала пред вид да натоварва органите на храносмилането с процеси, които да превръщат тези продукти в храна за клетките и тъканите. Резултатът от употребяването на тези продукти ние виждаме в израждането на човешкия организъм до степен на умиране, че човек забравя за своите млади години. Ако се разглежда краткият период на живота 40-60 години, старостта не е нищо друго освен пряко оскръбление на природата. Срамно е да се признае, че ние ядем сами себе си и отиваме преждевременно в гроба, угаждайки на апетита си.

Първо, калцият се явява като един от необходимите елементи в нашата диета,обаче той трябва да бъде биологично активен - ОРГАНИЧЕН.  Когато която и да е храна, съдържаща калций, се вари или обработва, както и при въглехидратните продукти, то калцият в тях автоматично се превръща в НЕОРГАНИЧЕН, а тези атоми са неразтворими във вода и не могат да служат за храна на клетките, от който те се нуждаят за своето възстановяване. Независимо от това ензимите, унищожени при температура 57°С и повече, превръщат тези атоми в мъртво вещество. В резултат тази храна задръства организма, предизвиква болести като артрит, диабет, коронарни нарушения (сърце), варикозно разширение на вените, хемороиди, камъни в жлъчкния мехур и бъбреците.
Второ, тези отлагания на неорганичния калций, бидейки мъртво вещество, с течение на времето се увеличава, ако не се предприеме нещо, за да бъде отстранен.
Обаче при наличие на биологично активен натрий и при съдействието на други елементи и процеси, описани по-долу, тези отлагания /наслойки/ могат да бъдат отстранени от организма.

Натрият играе изключително важна роля във физиологичните процеси в организма. Един от тези най-важни процеси е разреждането на кръвта и лимфата и предотвратяване на по-силното им сгъстяване. При тези случаи ценен е само ОРГАНИЧНИЯТ натрий, получен от пресните зеленчукови сокове и някои плодове.

Сухото, горещо време се понася по-леко, ако се изпие чаша пресен сок от целина сутринта и същото количество и през деня, между приемането на храната.
Това нормализира температурата на тялото и ние се чувствуваме превъзходно.
Натрият се явява като един от важните елементи за изхвърлянето на въглеродния двуокис от организма. Недостигът на органичен натрий предизвиква бронхиални и белодробни недъзи, които се задълбочават при наличие на чужди вещества като тютюневия дим. Липсата на достатъчно количество органичен натрий става причина за преждевременна старост, особено при жените; фактически пушещите жени стареят приблизително с 15 години само за 5 години пушене.

Никотинът в повечето случаи е съществена причина за така наречените "разстроени нерви". Пушенето в никой случай не облекчава това състояние, а обратно, влошава го. Привидното успокоение, което се изпитва при ползуването му, с временното отменяне на умственото напрежение, е за сметка на по-голямото или по-малко постоянно израждане на тъканите. Тютюневият дим потиска вкусовите жлези.
Смес от сока на целината с други сокове е изключително полезен и дава феноменален резултат при случаи на авитаминоза и при други недъзи. Откриването на действието на тези смеси и рецепти донесе неоценима полза на болни от всички възрасти.

При нервни разстройства, при разстройства на израждане /дегенерация/ на обвивката на нервите, с употребяването на сока от моркови и целина се помага за възстановяването им.

Целина
та е много богата на магнезий и желязо, което съчетание е много ценно като храна на клетките на кръвта.
Основната причина за много от болестите на нервната и кръвоносна система е наслояването в организма на неорганични минерални елементи и соли, лишени от жизнена сила, както и успокоителните лекарства. Ако в приетата храна няма достатъчно количество сяра, желязо и калций, но дори ако ги има, но във вид лишен от жизнените им сили - в неорганичен вид, то те могат да предизвикат болести като астма, ревматизъм, хемороиди и др. Наличието в храната на сяра и фосфор в неправилни съотношения може да предизвика остро състояние на раздразнителност, неврастении и дори умопобъркване.

Много болести, които досега се обясняваха с голямото количество на пикочна киселина в организма, фактически могат да възникнат в следствие на употребяването на храна, богата на фосфорна киселина, но съдържаща малко сяра.

Сокът от морковите и целината осигуряват идеално съчетание на тези две органични вещества за предотвратяване на тези болести, породени от диспропорцията им, и възстановяване на организма, ако тези болести вече са се развили.

КРАСТАВИЧЕН СОК

Вероятно краставиците са най-доброто мочегонно средство. Същевременно краставицата обладава още много ценни свойства, като подобряване на растенето на косите вследствие на голямото количество на съдържанието на силиций и сяра, особено в съчетание с морковения сок, спаначеният и салатен сок.
Краставицата съдържа повече от 40% калий, 10% натрий, 7,5% калций, 20% фосфор и 7% хлор.

Смесеният сок от моркови и краставици влияе изключително благотворно при ревматични заболявания, тъй като тези болести се явяват като последствие от задържането на пикочна киселина в организма. Ако към тази смес се прибави и сок от цвекло, то процесите се ускоряват.

Високото съдържание на калий в краставицата я прави много ценна при високо и ниско кръвно налягане.
Краставичният сок помага и при лошо състояние на зъбите и венците, както и за пиореята. Нашите нокти и косми особено се нуждаят от съчетанието на елементите,което има пресният краставичен сок за предотвратяващо разцепването на ноктите и падането на косите.
При много кожни заболявания добри резултати се постигат с редовно пиене на краставичен сок в съчетание с морковен и салатен. При някои случаи може да се добави към тази смес и малко сок от люцерна - това ускорява ефективността.

СОК ОТ ГЛУХАРЧЕТА

Този сок е един от най-ценните тонизиращи /укрепващи/ средства. Той е необходим за неутрализирането на свръхкиселинността и за нормализиране на алкалния състав на организма.
Сокът от глухарче, имайки изключително голям процент калий, калций и натрий,е също най-богат източник на магнезий и желязо.

Магнезий е необходим за укрепване на скелета и препятствува за размекването на костите. Достатъчно количество от органичен магнезий, желязо и калций в храната на бременната жена предотвратяват и загубването и развалянето на зъбите, както и укрепват костите на детето.

Органичният магнезий в правилно съотношение с калция, желязото и сярата, е необходим за образуване на някои от съставните части на кръвта. Магнезий в този видима обновяваща сила и е един от строителните елементи на клетките на организма, особено на тъканите на белите дробове и нервната система.

Жизнено важен органичен магнезий може да бъде получен само ако той е извлечен от прясно растение в сурово състояние. Органичният магнезий в соковете на зеленчуците е хранително вещество от голяма необходимост.
Обаче не бива да бъде бъркан с магнезиевите препарати защото те са неорганични минерали, препятствуващи за здравето и правилно функциониране на организма. Всичките химически магнезиеви препарати, били те във вид на прах или във вид на мляко, предизвикват в организма отлагания на неорганични наслойки.
Вярно е, че тези препарати могат да дадат бързо действие, но тяхното действие е временно. Последствията от наслояването на такива неорганични вещества в организма могаг да имат повече или по-малко разрушителен характер. По-сигурно е да се водим по-думите на мъдреца: "По-добре е да бъдем благоразумни и осторожни,отколкото впоследствие да се каем".

Суровият сок на глухарчето, получен от листата и корените, съчетан с морковения сок и сока от листата на ряпата, помага при недъзите на гръбначния стълб и други болести на костите, а също така придава крепкост на зъбите,предотвратява пиореята и тяхното разрушаване.

СОК ОТ ЦИКОРИЯ

Цикорията е растение с къдрави листа, приличащо на салатата. Цикорията е в близко родство с глухарчето, а и по химически състав са близки. Обаче цикорията има вещества, от които постоянно се нуждае оптичната система на очите.

Ако се добави към сока от цикория сок от моркови, магданоз и целина, ние снабдяваме зрителния нерв и мускулната система на очите, което дава удивителен резултат във възстановяване на дефектите на зрението.
Често ползуването ежедневно от 250 г до 500 г сок в смес възстановява зрението до нормално за няколко месеца, като очилата стават излишни..
Особено е интересен един случаи с една жена от Западна Виржиния на юг от Питсбург. Тя напълно е ослепяла от катаракта след тригодишно безуспешно лечение,като й е било казано, че никога вече няма да вижда. Тя чула за "чудесата" на суровите зеленчукови сокове и беше взета в Питсбург с цел да се направят опити с тази терапия, тъй като в този град имаше хубава фабрика, която приготвяше пресни зеленчукови сокове чрез размачкване и пресуване.

Последна промяна ( Събота, 23 Януари 2016 09:01 )