ћеню

»нтересни

Bookmark / Add To Favorites Google Bookmark E-mail Blogger Twitter FaceBook ¬контакте

¬ие сте тук:

Ќачало –Ф—А—Г–≥–Є –°—В–∞—В–Є–Є —”–ќ¬»“≈ «≈Ћ≈Ќ„” ќ¬» —ќ ќ¬≈-2 ч.

—лед очистителните процедури т€ е минала на хранене само със сурови плодове и зеленчуци /без концентрирани нишестета и захари/ и е пила дневно: 250 г сок от моркови, целина, магданоз и спаначен сок; 250 г морковен сок; 250 г морковен и спаначен сок. “€ върна зрението си за по-малко от година, като можеше да чете вестници и списани€ с увеличително стъкло.

—окът на глухарчето е един от богатите източници на витамин ј между зелените зеленчуци. —мес от морковен сок, сок от целина и от глухарче е изключително ефективен при астма и сенна треска, когато от диетата се изключат завинаги тези продукти, които са причината за забол€ването. ѕричината е мл€кото и млечните продукти, концентрираните нишестета и захарта.
—окът на глухарчето, смесен със сока на целината и магданоза, помага при анемии и функционални разстройства на —Џ–÷≈“ќ, както е и тонизиращо средство за —Џ–÷≈“ќ. “ози сок е изключително полезен и за далака.
—окът на глухарчето почти с всички комбинации с други сокове стимулира секреци€та /излъчването/ на жлъчката и затова е полезен при дисфункции както на черни€ дроб, така и при жлъчни€ мехур.

—ќ  ќ“  ќѕЏ– /—ЋјƒЏ   ќѕЏ–/

—ъществуват два вида копър - обикновени€т или сладък копър, който се ползува като подправка и флорентински, известен под названието финокио /използуван от италианците и другите латински народи/. ‘лорентински€т дава великолепен сок. “ой се отнас€ към семейството на целината, но сокът му е по-сладък и ароматен.
—окът на копъра е с висока крьвотворна способност и затова е полезен при менстурални нарушени€. ѕри такива случаи той успешно се прилага отделно или в смес с морковен сок и сок от цвекло.

—ќ  ќ“ „≈—ЏЌ

ћакар че този сок има непри€тна миризма, той е полезен за бързото очистване на организма.
„есънът е богат на горчиво масло и други очистващи елементи, оказващи извънредно благотворно .действие на цели€ организъм, като се започне със стимулирането на апетита и стимулиране на излъчване на стомашен сок, до подобр€ване на перисталтиката на червата и усилване на отдел€нето на урина.
≈фирните масла на чесъна са дотолкова силни и вникващи, че те очистват белите дробове и бронхите от набраната слуз. “е също способствуват за елиминирането на отровите чрез порите на организма.
„еснови€т сок се оказа също много ефективен в борбата с чревните паразити, както и при дизинтери€та. ѕаразитите и бактериите на могат да съществуват и да се размножават ако за т€х н€ма храна. јко органите на очистването са запълнени с гниещи материали /отпадъци/, то съвсем естествено е там да процъфт€ват милиони микроби и ако при това ежедневно ще употреб€вате месни продукти и вс€каква неорганична храна и лекарства, то количеството на шлаковете и отровите в организма ще се увеличава, а с това и микробите и паразитите и бидейки в сво€та стихи€, те ще се размножават още по-бързо.
“ова е прекрасно за микробите, но е пагубно за жертвите. „еснови€т сок при тези случаи способствува до гол€ма степен да бъде отстранено това състо€ние, но за да се изключи причината, ко€то предизвиква това състо€ние, ние сме принудени да отидем по-далеч. Ќашата храна тр€бва да бъде такава, че да се усво€ва максимално с намалени възможности за остав€не на шлакове /отпадъци/ в организма. “ова може да бъде постигнато с изобилно и разнообразно употреб€ване на разнообразни сурови зеленчукови сокове, с добре балансирана сурова храна с растителни продукти.
“р€бва да се има пред вид, че ако се получава сок с машинката, то миризмата не може да се отстрани н€колко дни.

—ќ  ќ“ ’–яЌ

Ќие не ползуваме сока на хр€на, тъй като неговите ефирни вещества са много силни, затова препоръчваме хр€на, настърган във вид на кашица с добав€не на лимонен сок два пъти на ден по половин чаена лъжичка, на гладно.
“акава смес помага за разлагането на наслоената слуз без да се поврежда слизестата ципа. ѕриемането на хр€на, както е препоръчано по-горе, не дразни бъбреците, жлъчни€ мехур, слизестата ципа на храносмилателни€ тракт.
ќсвен това, кашицата на хр€на с лимонен сок е силно мочогонно средство, особено ценно при отоци и водн€нка.  ато правило, най-удовлетворителните резултати при употреб€ването на тази кашица се получава, като се смеси сокът на 2-3 лимона със 150 г. хр€н.
√ледай главата "—ок от репички".

—ќ  0“ ј–“»Ўќ  / јЌ√»Ќј– / «≈ћЌј  –”Ўј /

јртишокът е богат на алкални минерални елементи, особено калий повече от 50% от всичките минерални елементи, взети заедно.
јртишокът се отнас€ към вида на слънчогледовите растени€ и в »тали€ се отглежда в големи количества. “ам е известен под названието  арчиофо или јрчиофо-ƒжирасол /джирасол - значи слънчоглед/.
¬ сурово състо€ние този зеленчук съдържа ензима инулаза и гол€мо количество инсулин. »нсулинът е вещество, прилично на нишесте, което се превръща в левулоза под въздействието на ензима енулаза. «атова грудките на артишока могат да се ползуват от диабетиците без страх. —окът му е полезен и вкусен и може да се приема поотделно и смесен с други сокове.

 ј‘я¬» ¬ќƒќ–ј—Ћ»

¬ течение на милиони години от хълмовете и планините дъждовете са смивали почвата и са € отнас€ли в моретата и океаните, образувайки там най-плодородната почва на нашата планета. ўо се касае до морската растителност, то водораслите са най-ценните допълнителни хранителни продукти.  орените на водораслите пон€кога достигат до 20 000 - 30 000 фута / фут около 30,5 сантим./ от повърхността, а нейните жлезисти влакна плават на повърхността, където с помощта на ензимите при въздействие на слънчеви лъчи образуват пъпчици и листа. Ћистата на водораслите са известни под название морска салата на тъмночервената водорасла. “€ се €в€ва като важна допълнителна храна в Ўотланди€, »рланди€ и още други страни. ¬ —јў и  анада т€ е широко ползувана като допълнително диетично хранене, като листата й се изсушават. “ези водорасли са отличен източник на йод. ќсвен това, в т€х се съдържат минерални вещества и елементи, не винаги съдържащи се в обикновените наши зеленчуци.

 ато се знае, че във водата се съдържат 59 елемента, лесно е да се оцени значението на морската храна в наши€ рацион.

—писъкът на тези 59 елемента е:
ј “»Ќ»…† ћ≈ƒ† Ќ≈ѕ“”Ќ»…† —»Ћ»÷»…
јЋ”ћ»Ќ»…† ≈–Ѕ»…† ј«ќ“† —–≈Ѕ–ќ
ј–√ќЌ† ‘Ћ”ќ–† ќ—ћ»…† —“–ќЌ÷»…
ј–—≈Ќ† «Ћј“ќ†  »—Ћќ–ќƒ† —я–ј
Ѕј–»Ћ† ¬ќƒќ–ќƒ† ‘ќ—‘ќ–† “јЌ“јЋ
Ѕ»—ћ”“† »Ќƒ»…† ѕЋј“»Ќј† “јЋ»…
Ѕќ–† …ќƒ† ѕЋ”“ќЌ»…† “ќ–»…
Ѕ–ќћ† »–»ƒ»…†  јЋ»…† “”Ћ»…
 јЋ÷»…† ∆≈Ћя«ќ† –јƒ»…† ќЋќ¬ќ
¬Џ√Ћ≈–ќƒ† ЋјЌ“јЌ† –≈Ќ»…† ”–јЌ
÷≈«»…† Ћ»“»…† –”“≈Ќ»…† ÷»Ќ 
÷≈–»…† ћј√Ќ≈«»…† — јЌƒ»… ÷»– ќЌ»…
’Ћќ–† ќЋќ¬ќ† –”Ѕ»ƒ»…† »“–»…
’–ќћ† ћјЌ√јЌ† —јћј–»…† Ќј“–»…
 ќЅјЋ“† ∆»¬ј † —≈Ћ≈Ќ

ѕолзвайки водораслите в умерено количество като допълнителна храна, ние осигур€ваме на организма н€кои микроелементи, които са необходими за здравето, които липсват в зеленчуците и плодовете.

ƒобав€йки прах от водорасли към калиевата смес на соковете /моркови, целина, магданоз, спанак/, ние ще обогатим тази смес, ко€то е от гол€ма полза за системите от жлези и особено за щитовидната жлеза.

—ќ  ќ“ ѕ–ј« Ћ” 

—окът на прази€ лук е с по-слаби качества от този на чесъна и лука. ƒанните за чесъна са близки до тези на сока от прази€ лук.


—ќ  ќ“ —јЋј“ј /ћј–”Ћя/

¬ сока от салатата има много полезни вещества за човешки€ организъм. “ой съдържа в голамо количество жел€зо и магнезий. ∆ел€зото е най-активни€т елемент в организма и важно е то да бъде често обнов€вано, повече от който да е друг.

„ерни€т дроб и далакът са места, където то се складира и използува от организма при внезапна необходимост, като например за бързо образуване на кръвни телца при загуба на кръв. ќсвен това запасите от жел€зо в черни€ дроб осигур€ват минерални елементи за вс€ка част от организма при критични случаи, като например при кръвотечени€, както и при липса на необходимото количество от този елемент в храната в ќ–√јЌ»„≈Ќ вид.

«апасите на жел€зо в далака игра€т рол€ на електрическа акумулаторна батери€, в ко€то кръвта се презарежда с необходимото електричество за своите нормални функции, без които е невъзможна правилната обм€на на веществата.

“ъй като ефективното действие на солите на магнези€ става само при наличие на калций, то съчетанието на тези елементи в салатата прав€т салатата зеленчук, изключително ценен.
¬ смес с морковни€ сок свойствата на салатни€ сок се обогат€ват с витамин ј, намиращ се в морковите, както и ценен натрий, способствуващ за поддържането на калци€ в салатата в разтворен вид.

# ¬ салатата се съдържа повече от 38% калий , 15% калций, повече от 5% жел€зо и около 6% магнезий. —алатата съдържа също повече от 9% фосфор, който е един от съставните елементи на мозъка и много с€ра, ко€то влиза като състав на хемоглобина и играе рол€ при окисл€ването.

ћного от нервните забол€вани€ се дължат на това, че тези два елемента Ц фосфорът и с€рата Ц постъпват в организма в Ќ≈ќ–√јЌ»„≈Ќ вид, като например чрез месото и булгурните храни. ћагнези€т в салатата обладава изключително ожив€ващи способности, особено за мускулните тъкани, за мозъка и нервите. ќрганичните соли на магнези€ служат като строителни материали за клетките, главно за нервната система и белодробните тъкани. “е също съдействуват за поддържане на нормално кръвообръщение, както и други функции.

«аедно със силици€, които се съдържа в салатата /повече от 8%, с€рата и фосфора са необходими за нормалното състо€ние на кожата, за сухожили€та и растенето на косата. ѕрекаленото количество от тези елементи в храната в неорганичен вид, състо€щи се от житни храни и други варени продукти, се €в€ва като причина за недохранването на корените на косите и те започват да падат.

≈жедневното употреб€ване на смес от сок от моркови, салата и спанак обезпечават храна за нервите и корените на косите.
ƒруго ефективно съчетание от сокове за подобр€ване растенето на косите и възстанов€ването на нормални€ им цв€т е смес от морковен сок, салатен, зелени чушки и люцерна /гледай главата за сока от люцерна/.

«а получаване на сок от салата по-добре е да се използуват тъмнозелените листа, а не бледозелените /вътрешните/ поради това, че първите са по-богати на хлорофил и други жизнено важни елементи, отколкото другите.
—окът от салатата е много полезен при туберкулоза и стомашни забол€вани€.
“ой също е мочогонно средство. ѕоради богатото си съдържание на жел€зо и други ценни елементи този сок в съчетание с морковени€ сок се препоръчва на децата /както кърмачета, така и в другата възраст - от биберон/ и дава много добри резултати.

—ќ  ќ“ —јЋј“ј - –ќћ≈Ќ

ћакар, че салатата ромен се отнас€ към семейството на салатите, по химически състав т€ се различава от обикновената салата. –одина на тази салата е остров  ос,намиращ се в гръцки€ архипелаг, а във ¬еликобритани€ е известна под името " ос салата".

—окът от салатата ромен с примес от малко количество прах от водорасли помага за активизиране на кората на надбъбречните жлези в излъчването й на хормоноадреналин, необходим за запазването на равновесието в организма. ќсобено ценна е салатата ромен с високото си съдържание на натрий, които се съдържа в повече от 60% от кали€. “ова обсто€телство го прави един от най-ценните сокове там, където такова ценно съотношение е особено важно, както е например при бронзовата болест, когато са поразени надбъбречните жлези, изискващи максимално количество органичен натрий и сравнително ниско съдържание на калий за компенсаци€ на недостига на хормона на кората на надбъбречната жлеза.

ѕри лекуването на тази болест са отбел€зани положителни резултати, когато пациентът е вземал ежедневно гол€мо количество пресни сурови сокове, в които е преобладавало това съотношение на елементите. ќт храната на болни€ се е изключвала храна, съдържаща концентрирани нишестета и захар, вс€какъв род месо и месни продукти и всички зеленчуци, съдържащи повече калий отколкото натрий. “ова обсто€телство намал€ва избора на зеленчуците и техните сокове, а именно: цвекло, целина, салата ромен, спанак. ¬ храната на болни€ се включва: пресен нар, €года, домати, смокин€, бадеми и буково орехче.
— добав€нето на морковен сок се даваха положителни резултати.
ќще по-добри резултати се постигат при хранене с изключително сурова растителна храна, с приемане на сокове от гореспоменатите зеленчуци.

—ќ  ќ“ Ћ»—“ј“ј Ќј √ќ–„»÷ј“ј /—»Ќјѕ/

Ћистата на синапа са ценни в салатите. —окът от листата на горчицата съдържат в гол€мо количество синапено масло, което може да възпали хранителни€ тракт и бъбреците. ¬ листата на синапа се съдържа в гол€м процент оксалова киселина, поради което те не бива да се €дат в сварен вид /четете главата за "ќксаловата киселина"/.

ћакар че сокът от синапените листа може да причини известно безпокойство, независимо от това в малки количества смесен със сок от моркови, спанак и сок от р€па, добре действува и помага при хемороиди.

—ъщо както и при кресона /поточарката/, съдържанието на с€ра и фосфор в листата на синапа е много високо и т€хното действие е почти идентично върху организма. √ледайте главата "¬оден кресон".

—ќ  ќ“ Ћ” 

—окът от лук има малко по-остра миризма от този на чесъна и безусловно се €в€ва като укрепващо здравето средство. “ова, което се каза за чесъна, се отнас€ и за лука.

—ќ  ќ“ ƒ»Ќ≈¬ќ“ќ ƒЏ–¬ќ

ћакар че плодът на диневото дърво е плод, а не зеленчук искаме да го споменем заради изключително целебните му качества. ƒоскоро този плод не беше известен на север, тъй като той расте в тропиците. ѕо форма той напомн€ на дин€ или тиква и е различен по големина - от 400 г до десет килограма, дори и повече.

—окът на този плод съдържа папаин, притежаващ тези свойства , които има и пепсинът. “ой съдържа също фибрин, намиращ се почти само в организма на човека и животните. “ой лесно се усво€ва от стомаха и е особено ценен като средство за съсирване на кръвта.

«елените му плодове съдържат много повече ензими, активен папаин, отколкото зрелите. —окът на зелените плодове успешно се прилага за лекуване на чревни разстройства, включвайки €зви и по-сериозни случаи, за неверо€тно кратко време.
„есто ни се случваше да наблюдаваме как, прилагането му на тежки рани в разтрито състо€ние, зелените плодове способствуваха за удивително бързото им зарастване.
—окът както на зеленото, така и на зр€лото динево дърво е незаменимо средство за лекуването на нарушени€та на функциите на организма. »стина е, че природата с този плод ни е надарила с най-забележителното средство за даване на първа помощ при много забол€вани€.

—ќ  ќ“ ћј√ƒјЌќ3

ћагданозът притежава един от най-силно действувалите сокове. Ќикога не тр€бва да се пие отделно повече от 30 - 60 грама от този сок. ѕо-добре е това количество да бъде смесено с морковен, салатен, спаначен или сок от целина.

—урови€т сок на магданоза е необходим за кислородни€ обмен и за поддържане в нормално състо€ние функциите на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза.
≈лементите, съдържащи се в него, са в такова съотношение, че способствуват за укрепване на кръвоносните съдове, особено на капил€рите и артериите “ози сок е отлично средство при забол€вани€ на полово-отделителната система и много гол€ма помощ оказва при камъни в бъбреците и пикочни€ мехур, нефрит, когато има албумин в урината и други забол€вани€ на бъбреците. “ой успешно се прилага при вод€нка. —ъщо е ефективен при всички забол€вани€ на очите и системи на зрителни€ нерв. »з€влени€ на роговицата, катаракта, конюнктивит, офталми€ във всичките й стадии или в€лост на зеницата, ефективно се лекуват с пиене на суров сок от магданоз, смесен с морковен сок, със сока на целината и цикори€та.
—окът на магданоза, особено в смес със сока на цвекло и моркови, както и с краставични€ сок, успешно се прилага при влошаване на менструаци€та. —пазми, предизвикани от менструални нарушени€, много често се прекрат€ват при редовно приемане на тези сокове. ƒиетата тр€бва да изключи концентрираните нишестета, захарта и месните продукти.

—”–ќ¬ј  јЋ»≈¬ј "—”ѕј"

ћного са зеленчуците, богати на калий, главно от които са морковите, целината, магданозът и спанакът. «а доброто усво€ване на кали€ соковете на тези зеленчуци тр€бва да бъдат употреб€вани сурови, без да се разреждат с вода, за да може организмът да поглъща и усво€ва кали€ в негови€ натурален вид.

ќрганичните минерали и соли в тази смес на калиевата "супа" практически обхваща всички елементи, необходими за организма. “ой удивително бързо снижава прекалената киселинност на стомаха. ¬еро€тно н€ма друга храна за организма, ко€то да е по-пълноценна във вс€ко отношение, от тази смес.  огато болни€т не е в състо€ние да усвои вс€каква друга храна, то суровата калиева "супа" е неоценима и само можем да се учудваме, че в болниците и санаториумите не се включва в рациона на болните.

Ќа н€кои хора не се харесва вкусът на кали€ в соковете на н€кои зеленчуци, но тр€бва да се помни, че когато организмът е изгладн€л за живи атоми, крайно е необходим за възстанов€ването на клетките и тъканите и затова тр€бва да се примир€ваме с непри€тни€ вкус, той не бива да става повод за отказване.

Ќито едно лекарство, от ко€то и да е фармакологи€ н€ма да ви даде живи органични алкални атоми, витамини и хормони, необходими за възстанов€ването на организма след болест. “ази храна най-бързо се достав€ на организма от суровите зеленчуци, суровите сокове.

“ъй като атомите, от които се състо€т нашите клетки и тъкани, са минерални и химични елементи, а жлезите, органите и цели€ наш организъм представл€ва съвкупност от тези атоми, разположени в определен пор€дък, то ние сме в състо€ние да установим какви имено съединени€ от химически и минерални живи елементи в нашата храна могат да съответствуват като храна на нашето т€ло.

—ќ  ќ“ ѕјўЏ–Ќј 

—окът на пъщернака съдържа много малко калций и още по-малко натрий, но той е богат с калий, форфор, с€ра, силиций. «аради малкото му съдържание на калций и натрий, хранителната стойност не е така висока, както при н€кои други грудки, но целебната му стойност е много висока.
¬исокото съдържание на силицийи с€ра помага да се преодолее чупенето на ноктите. ‘осфорът и хлорът са особено полезни за белите дробове и бронхите и този сок е великолепна храна за болни от туберколоза, при възпалението на дробовете и емфизем.

√олеми€т процент на съдържанието на калий е така ценен за мозъка, че този сок успешно лекува много умствени разстройства.
¬сичко това се отнас€ за градински€ пащърнак, но не и за дивораст€щи€, тъй като той съдържа и отровни вещества.

—ќ  ќ“ „”Ў ј /«≈Ћ≈Ќј/

“ози сок съдържа в изобилие силиций, така необходим за ноктите и косите.
¬ комбинаци€ с морковен сок (от 25% до 50% сок от пиперка) дава великолепни резултати за очистването на кожата от петна.
’ора страдащи от газове в червата, от колики, спазми в червата, получават гол€мо облекчение при употреб€ването на 500 г. от този сок и същото количество смес с морковен и спаначен сок ежедневно.
## —ледва да се знае, че соковете е най-добре да се пи€т на гладно в интервал от 2 - 3 часа.

—ќ  ќ“  ј–“ќ‘»

—урови€т картоф съдържа леко усвоими захари, които при варене се превръщат в нишесте. ’ора страдащи от венерически забол€вани€, а също и склонни към полово възбуждане, не бива да €дат картофи.

—ъчетанието на варено месо и картофи усилва действието на соланина /алкалоидна отрова, намираща се в зелените картофи предимно/, които заедно с кристалите на пикочната киселина, идваща при употреб€ването на месото, може да предизвика и възбуждане на нервите, контролиращи половите органи.

ќбаче сокът на сурови€ картоф е извънредно полезен за отстран€ване на петната по кожата. “ова се об€сн€ва с високото съдържание на калий, фосфор и хлор.
Ќо тези вещества са полезни и ценни само в суров вид Ц в сурови€ картоф, тъй като в този си вид той се състои от органични атоми.  огато картонът се вари, тези вещества се превръщат в неорганични атоми и непригодни като строителен материал за организма.

ѕресни€т суров картоф отгледан без изкуствено подобрители не е много вкусен и много хора го предпочитет като храна. —урови€т картофен сок добре очиства организма и особено е полезен в смес с морковени€ сок.

—окът от сурови€ картоф заедно с морковени€ и сока на целината много добре помага при нарушени€ на храносмилането при нервни забол€вани€, при ишиас и при треска. ѕри тези случаи ежедневното употреб€ване на половин литър сок от моркови, цвекло и краставици често дават резултат за много кратък срок, но при условие, че от диетата на болни€ се изключат месните и рибни продукти.

ѕри употреба на смес от морковен, картофен и магданозен сок се оказва особено благотворно действие на болните от емфизем.

—ладки€т картоф не се отнас€ до обикновени€ картоф. “ой съдържа повече въглехидрати във вид на натурални захари от обикновени€ и три пъти повече калций, два пъти повече натрий, повече от два пъти силиций и четири пъти хлор. «атова сокът на сладки€ картоф е по-ценен отколкото на обикновени€ картоф. «а разлика от обикновени€ картоф, който често “Џ–ѕ» грубо обръщане, тр€бва да бъдем внимателни, за да изберем сладки€ картоф, защото често по него има петна.

—ќ  ќ“ –≈ѕ»„ »

“ози сок се приготовл€ва от листата и корените на репичката и никога не бива да се пие самосто€телно, защото предизвиква реакци€.

¬ комбинаци€ с морковени€ сок той спомага за възстанов€ването на тонуса на слизестите ципи в организма. ƒействието му е особено ефективно, ако се взема един час след вземането на сок от хр€н, описано в съответната глава. “ози сок успоко€ва, изцер€ва болните и очиства организма от слузта, ко€то е разтворил сокът от хр€на.
ќсвен това той способствува за възстанов€ването на слизестите ципи.

ќколо една трета от съдържанието на репичката е калий, а от останалите две трети, повече от една трета е натрий. ѕроцентът на съдържанието, както на жел€зо, така и на магнезий е високо, с което се и об€сн€ва благотворното вли€ние на сока на репичката на слизестите ципи.

ќбикновено в болшинството от случаите не е необходима оперативна намеса при фистулите. — операци€та се отстран€ва определено количество от слузта, но равносметката от операци€та в крайна сметка може да бъде отрицателна. «а тази цел сокът от лимон и хр€н дават отлични резултати. ѕричината за образуване на слуз е употреб€ването на прекалено много мл€ко и млечни продукти, концентрирано нишесте и нишестени произведени€ .

—ќ  ќ“ –ј¬≈Ќ

”потреб€ването на равена нарушава функциите на бъбреците при децата много повече от други фактори. –авенът съдържа гол€мо количество оксалова киселина,повече от който и да е зеленчук. ѕри готвене тази киселина се превръща в неорганично вещество, което попадайки в организма отлага огромно количество от кристал на оксалова киселина.
Ѕезчислените случаи на забол€вани€та от ревматизъм могат да се об€сн€т с употреб€ването на варен равен. ¬следствие на това, че отлагането на кристалите в организма не предизвиква бърза реакци€, а действието й е бавно и коварно, последстви€та никога не се предписват на истинската причина Ц употребата на равен. ¬ъпросът за оксаловата киселина е така важен, че за не€ е отделена самосто€телна глава.
ѕри ползуване на сок от равен в малки количества може да има полза в смес с други сокове, като морковен.

—ќ  ќ“  »—≈Ћќ «≈Ћ≈

 иселото зеле е ферментаци€ в солена вода. ѕроцесът на ферментаци€та е изключително вреден за организма - за слизестите ципи на храносмилателни€ тракт.
“ой също вли€е пагубно на кожата, предизвиквайки загруб€ване. — наличието и на гол€мо количество неорганични соли предизвиква раздразване на органите на храносмилането.

—ќ  ќ“  »—≈Ћ≈÷

—окът на киселеца великолепно помага при възстанов€ването на в€лост на червата. “ози зеленчук е богат с оксалатите на кали€, което е ценно за човешки€ организъм само в органичен вид. Ќикога не бива да се употреб€ва киселецът във варено състо€ние.

—ќ  ќ“ —ѕјЌј 

—панакьт е необходим за ц€лата ни храносмилателна система, започвайки от стомаха и завършвайки с дебелото черво. “ова се е знаело от незапомнени времена.

¬ сурови€ спанак природата е снабдила човека с великолепни органични вещества за очистване и възстанов€ване на функци€та на червата и цели€ тракт.

ƒобре приготвени€т сок от спанак при ежедневно употреб€ване до половин литър често може да приведе в нормално състо€ние запек и в най-тежка форма само в течение на н€колко дни или седмици. ѕрилагане на очистителни за съжаление се практикува без разбиране какво е необходимо за случа€.  оето и да е химическо или неорганично слабително действува раздразнително, стимулирайки мускулите на червата, за да изхвърли слабителното. ѕрактиката доказа, че навикът да се вземат пургативни лекарства докарва необходимостта да се увеличава т€хната сила, минавайки на все по-силни. –азните пургативни средства се €в€ват просто като дразнители, предизвикващи прогресираща дегенераци€ на червата. ¬ случа€ има м€сто не лекуването на запека, а вредното състо€ние на бездействието на тези тъкани, мускули и нерви.
—урови€т спаначен сок е извънредно ефективен за очистване и помага за оздрав€ването нe само на долната част на червата, но и на цели€ храносмилателен тракт.

ƒруго ценно въздействие на спаначени€ сок е върху зъбите и венците, предотврат€ващ пиоре€та. “ази болест представл€ва от себе си в лека форма скорбут и се развива вследствие недостиг именно на тези елементи, които се съдържат в сместа от морковени€ и спаначени€ сок. ¬следствие на ползуването на варени булгурни храни, рафинирана захар и други непълноценни храни, а също така и недостатъчност на витамин —, се получава кръвотечение от венците и фиброидно разрушаване на зъбната пулпа.

ќкончателното изкорен€ване на това състо€ние е възможно само при ползуване на сурова храна, натурална растителна храна и ползуване на достатъчно количество морковен и спаначен сок.

## “акива разстройства в организма като €зви на червата, злокачествена анеми€, конвулсии, нервни разстройства, нарушени€ в секреци€та в бъбречните жлези и щитовидната жлеза, неврити, артрит, абцеси и циреи, отичане на крайниците, склонност към кръвотечени€, загуба на сила, ревматични и други болки, нарушени€ във функци€та на —Џ–÷≈“ќ, ниско и високо кръвно нал€гане на кръвта, нарушени€ в зрението, главоболие /включвайки и тези, които имат характер на мигрена/, се €в€ват вследствие на насло€ване на отпадъци в организма, в долните части на червата, а също и на недостиг на н€кои елементи в организма, които се съдържат в суровите моркови и спанака.

Ќай-ефективен и бърз способ да бъдат набавени тези елементи на организма е чрез употреб€ване на пресни сокове най-малко една пинта / пинта = 0,56л./, като от диетата обезателно се изключи месото и вс€какви други продукти, които биха замърс€вали чистотата на организма.

—панакът, салатата и кресонът, заедно с морковени€ сок и зелените пиперки Ц това са тези зеленчуци, които съдържат в най-гол€мо количество витамин — и ≈.

Ќедостиг на витамин ≈ в организма е една от причините за аборта, както и за половото безплодие както при жените, така и при мъжете. ћного от формите на паралича са вследствие недостиг на витамин ≈. Ќегови€т недостиг причин€ва нарушени€ и в обменните процеси и в доброто самочувствие.

—панакът не бива да се €де в никакъв случай във варен вид /освен в тези случаи, ако искаме да си натрупаме кристали от оксалова киселина в бъбреците и да си докараме болки и болести/.  огато спанакът се вари или се консервира, атомите на оксаловата киселина под вли€ние на високата температура стават неорганични и могат да образуват кристали от оксалова киселина в бъбреците. ≈дна от загадките на човешки€ организъм е перисталтичното движение.

“ова движение съществува в храносмилателни€ канал, в системата на кръвообръщението, в семенните канали и в органите на очистването, като последователно вълнообразно движение, застав€що да се движи неговото съдържание. “ова движение се състои от сери€ последователни съкращени€ и разслабвани€ на нервите и мускулите; то не става произволно и очевидно автоматически. ќбаче съвсем естествено е, че ефективността на перисталтичното движение зависи от тонуса и здравото състо€ние на нервите и мускулите на каналите.

# ќ —јЋќ¬ј“ј  »—≈Ћ»Ќј е един от важните елементи, необходими за поддържане на тонуса и стимулиращо перисталтиката.

—ъвсем очевидно е, че което и да е непроизволно движение в организма зависи от наличието на живот в клетките и тъканите на органите. ∆ивотът е активен, магнетичен.
јко важни органи като храносмилането и очистващите системи или ко€то и да е част от тези органи се похаб€ва и отпада, то ефективността на т€хната функци€ се влошава. “ова състо€ние е резултат само от недостига или от отсъствието на живи атоми в храната за достав€не на клетките и тъканите. ∆ивата храна Ц това е храна,съдържаща живи органични атоми и ензими, съдържащи се само в суровата храна.

¬ първите глави този въпрос беше поставен и беше изтъкната важността на съотношението на органични и неорганични атоми в нашата храна. “ук въпросът се постав€ за оксаловата киселина.  огато храната е сурова, била т€ в ц€лостна форма или само във вид на сок, всеки атом на такава храна е в живо състо€ние Ц ќ–√јЌ»„≈— ќ и изобилствува с ензими. «атова оксаловата киселина в нашите сурови зеленчуци и в техните сокове е органична и поради това е и полезна, а и необходима за физиологичните функции на наши€ организъм.
“р€бва да кажа, че оксаловата киселина, когато е във варено състо€ние или н€каква друга обработка на храната е определено мъртва Ц Ќ≈ќ–√јЌ»„Ќј, и като такава не само е вредна, но и разрушителна. ќксаловата киселина се съедин€ва с калци€. јко тези две вещества са органични, то това съединение е полезно и конструктивно, тъй като оксаловата киселина способствува за усво€ването на калци€, като в това време стимулира перисталтичната функци€ на организма.
Ќо когато чрез варене и обработване, съдържащата се в храната оксалова киселина, става Ќ≈ќ–√јЌ»„Ќј, то тази киселина образува съединение с калци€, съдържащ се в другата храна, употребена съвместно, унищожавайки хранителната ценност на необходими за организма вещества Ц това предизвиква сериозен недостиг на калций, а следователно и разрушаване на костната тъкан. ≈то защо не тр€бва да се €де в никакъв случай варен или консервиран спанак. ј що се отнас€ до самата оксалова киселина, то т€, превръщайки се в неорганична /чрез варене и други обработки/ , често образува неорганични кристали от оксалова киселина в бъбреците.

Ќеобходимо е да отбележа, че минерални вещества в нашата храна, като напрмер жел€зото, често не могат да бъдат напълно усвоени от организма ако са неорганични, поради варенето на храната и същевременно се преп€тствува за използването на другите елементи поради химическо въздействие или н€какво друго.

“ака жел€зото, когато се приема чрез сурови€ спаначен сок, може да бъде използувано стопроцентово, докато във варено състо€ние може само да се използува една пета,дори по-малко.

«атова тр€бва да се помни, че оксаловата киселина е ценен продукт за нашето здраве и ние тр€бва да € ползуваме ежедневно във вид на пр€сно приготвени сокове от зеленчуци, които € съдържат, като през това време вашата храна се допълва със сурови зеленчуци във вид на салати.
ќксаловата киселина се съдържа в най-гол€мо количество в органичен вид в пресни€ спанак, в листата на цвеклото, на р€пата, на синапа, в зелето и широколистни€ френски киселец.

ƒќћј“≈Ќ —ќ 

ƒоматени€т сок е един от най-широко ползуваните сокове в консервиран вид.

ѕр€сно приготвени€т доматен сок е един от най-полезните сокове, имащ алкална реакци€, но при условие, че не се взема едновременно с концентрирано нишесте захар; в противен случай реакци€та става определено кисела.

ƒоматите съдържат гол€м процент лимонена и €бълчена киселина, както и известен процент оксалова киселина. “ези киселини са полезни и необходими за обменните процеси, ако са в органичен вид.  огато доматите се вар€т или консервират, то тези киселини стават неорганични и като такива те са вредни за организма.

ќбаче тази вреда не се про€в€ва веднага, а постепенно и незабележимо, след време, при н€ко€ случаи образуването на камъните в бъбреците и в пикочни€ мехур е пр€ко последствие от употребата на варени или консервирани домати или т€хните сокове, особено ползувани с нишесте и захар.

# ѕресни€т доматен сок е богат на натрий, калций, калий и магнезий.

—ъществуват много сортове домати и те всички са полезни за ползуване в суров вид, а получените от т€х сокове са великолепни и пълноценни.

—ќ  ќ“ «≈Ћ≈Ќ ‘ј—”Ћ

“ози сок е особено ценен за диабетиците. ƒиабетът е болест, предизвикана от неправилно хранене, а именно от употреб€ването на прекомерно много концентрирани нишестета и захари. “ази болест се влошава при употребата на месо и месни продукти.

ясно е, че инжекциите с инсулин не се €в€ват като лечебно средство на тази болест. “€ може да бъде придобита вследствие на наследени привички да се употреб€ва гол€мо количество концентрирани въглехидрати. ”потреб€ването на неорганични, минали през термична обработка, нишестени продукти, а също пастьоризираното или вареното краве мл€ко са една от причините за развиването на диабета при децата и юношите, а след това и при възрастните.

»нсулинът е вещество, отдел€но от подстомашната жлеза, за да даде възможност на организма да използува натуралните захари /но не захарта, приготвена по фабричен начин/ в качеството си на топливо за получаване на енерги€.  акто вече казахме, организмът може да използува натуралните органични захари, намиращи се изобилно в пресните сурови зеленчуци и плодове. ќрганизмът не може да използува нишестето и захарта като такива и е принуден да ги превръща в "първични" захари.

Ќишестето се €в€ва като неорганичен продукт, а захарта с получените от не€ в организма вещества, разбира се, също са неорганични. Ќеорганичните вещества не притежават живи ензими. «атова подстомашната жлеза в процеса на превръщането на нишестето в захар се претоварва и получава лишени от живот атоми, съвършено не притежаващи възстановителни или строителни качества. ¬сичко това води към забол€ване от диабет.

‘актът, че при диабета се натрупват излишни тлъстинни тъкани, се €в€ва следствие на лъжливи€ стимул на неорганични€ инсулин, който не само не изгар€ шлаковете, а обратно - способствува за т€хното набиране.

”становено е, че сокът от зелени€ фасул и от брюкселското зеле съдържа елементи, които обезпечават излъчване на натурален инсулин за нуждите на храносмилателните органи
ѕри диабета е необходимо да се изключи от диетата вс€какво концентрирано нишесте и захари /и разбира се и месните продукти/ и да се изпива ежедневно по един литър сокове Ц смес от от моркови, салата, зелен фасул и брюкселско зеле. ќсвен това е необходимо да се употреб€ва половин литър морковен и спаначен сок - също ежедневно. ѕрепоръчително е да се прав€т редовно очистителни клизми.

—ќ  ќ“ –яѕј

Ќито един зеленчук не съдържа в такъв гол€м процент калций, както листата на р€пата. “ой е повече от 50% от останалите минерали и соли в листата на р€пата, взети заедно.

ѕо тази причина точно този сок е великолепна храна за деца и възрастни, страдащи от размекване на костите и зъбите. —месвайки този сок с морковен и със сока на глухарчето, ние ще получим едно от най-ефективните средства за укрепване на зъбите и на всички костни тъкани на организма. ћного високи€т процент на магнезий в глухарчето в съчетание с калци€ в листата на р€пата и елементите от морковени€ сок придават на костите твърдост и крепкост.

—ъдържанието на калий в листата на р€пата е също високо, което му придава свойство да увеличава алкалността на организма, особено ако се смеси със сок от целина и морков. «атова той се ползува за понижаване на киселинността на организма. Ћистата на р€пата съдържат също много натрий и жел€зо.

 олкото и да ни е чудно, това действително така ще се види на неосведомените хора, но недостигът на калций в организма частично може да бъде предизвикан от употребата на пастьоризираното краве мл€ко. –азбира се посто€нното ползуване на тестени произведени€, а също така и захар, също може да предизвика недостиг на калций, макар че тези продукти съдържат висок процент калций, но този калций е неорганичен, както е калци€т, от който се приготв€ цимента.

 летките и тъканите на организма не могат да се ползуват от атомите на калци€ за своите строителни цели и затова той се отстран€ва от организма с кръвообръщението, за да не е пречка за нормалната дейност в организма.

ћ€стото, където се изхвърл€т много от тези неорганични атоми, са краищата на кръвоносните съдове. “ъй като най-удобно м€сто е правото черво, то там постепенно се събират тези отпадъци, които увеличавайки се, причин€ват неудобство и болки.

“ова състо€ние се нарича хемороиди.
¬следствие на това, че болшинството от хората приемат гол€мо количество варена неорганична храна, то съвършено естествено е, че поне половината от тези хора имат хемороиди, а веро€тно другата половина може би ги имат, но не зна€т това.

Ќа нас не ни е известен нито един случай на човек, болен с хемороиди, който изб€гва да употреб€ва тези неорганични продукти за храна през цели€ си живот. ќт друга страна, ние сме свидетели на безкрайно число жертви на тази болест, мъчещи се да се излекуват от това естествено бедствие с помощта на инжекции, електрически коагулации и хирурги€, не даващи окончателни резултати, тъй като се прав€т усили€ да се отстрани не причината /неорганичната храна/ а нейни€т резултат.

 ато типичен пример искаме да ви цитираме следни€ случай. ≈дин известен адвокат страдаше от силно напиращи хемороиди . ѕредложено му беше да изпива ежедневно по един литър смес от сок от моркови, спанак, р€па и кресон и да се храни изключително със сурови зеленчуци и плодове. — изтичане на един месец, след щателен медицински преглед, адвокатът с възторг ни за€ви, че от хемороидите не е останала и следа.
“ова разбира се не е единичен случай. —места от тези сокове помага на огромно число хора, страдащи от това забол€ване, но когато те строго се придържаха към природното натурално хранене и начин на живот.

—ќ  ќ“  –≈—ќЌ /ѕќ“ќ„ј– ј/

“ози сок е изключително богат на с€ра, ко€то е повече от една трета от всички минерални елементи и соли в кресона, взети всичките заедно. ќколо 45% от елементите на кресона образуват киселини /включвайки с€рата, фосфора и хлора/.
“ъй като този сок е силно очистително средство за червата, то никога не се препоръчва да се ползува отделно, а само в комбинаци€ с други сокове като моркови и целина
ќт алкалните елементи преобладава калий, малко повече от 20%.
—ъдържанието на калци€ е 18%, на магнези€ - 5%, а на жел€зото - 0,25%.

—мес от морковен сок, спаначен и малко салатен, от воден кресон и сок от листа на р€па съдържа вещества, необходим за нормалното възстанов€ване на кръвта и особено за подобр€ване на снабд€ването на кръвта с кислород. ѕри малокръвие, при ниско кръвно нал€гане и хилавост такава смес се €в€ва, като отлична храна.

—мес от сока на моркови, спанак и листа от р€па и кресон има свойството да разтвар€ съсирили€ се фибрин на кръвта при хемороидните нарастъци и много други подпухналости.
— ежедневно вземане по един литър от тази смес, при пълно изключване от диетата на тестени, месни продукти и захари, привежда организма в нормално състо€ние от един месец до шест месеца по естествен път. ¬ случай на хирургическо вмешателство процесът на възстанов€ването може да продължи много повече. ¬ главата "—ок от р€па" този въпрос е разгледан по-обстойно.
—окът на водни€ кресон е ценна допълнителна храна заедно със сока от морковите, магданоза и картофите при лечението на емфиземата. ¬ тази смес от особена стойност е преобладаващите фосфор и хлор.

ƒишането ви изглежда е затруднено? ¬ие кихате? ¬ие чувствувате отпадналост на силите?
ћного години изследователите се сил€т, а и сега още се мъчат да намер€т, отдел€т и опозна€т безкрайно малки€ неуловим "микроб", който би могъл да бъде обвинен като причина за обикновената простуда. Ќ€къде около средата на 1920 г. учените об€виха, че са "открили микроба", причин€ващ простудата, но че този микроб е твърде мъничък и колеблив, за да може да се види и да се "хване" при наличните технически възможности. Ќо пита се дали наистина са "открили" такъв "микроб"?
— развиването на техниката електронната микроскопи€ направи такива големи крачки напред, че сега всичко невидимо може да бъде увеличено много хил€ди пъти и дори стотици хил€ди пъти. ”чените все още се утешават, че този "микроб" може да бъде открит, но според мен, изхождайки от всички направени досега изследвани€ и проведени опити, такъв микроб не е бил открит.
ќт 1946 г. н€кои английски учени започнаха "лов" Ц а вие знаете, че англичаните се слав€т като добри ловци, за ѕ–ќ—“”ƒЌ»я ћ» –ќЅ или ¬»–”— Ц този, който е причина за по€в€ването на обикновената ѕ–ќ—“”ƒј. ƒо сега с изтичането на толкова много години на изследвани€ те не б€ха в състо€ние нито да намер€т, нито да"култивират" въпросни€ "микроб". ѕрез това време те ткриха около сто вида разни други вируси и бактерии, обаче нито един от т€х не беше в състо€ние да предизвика простуда. ¬секи от тези бактерии се хранеше със слуз, отдел€ща се при обикновената простуда, т.е. те правеха точно тези работи, за които са били създадени, а именно: да разтвар€т, да разрушават и да ликвидират образуващата се при простудата слуз.
ƒоколкото ми е известно, тези английски "учени" имат научноизследователски стационар, където те приемат желаещи за 10 дни, като им се осигур€ва безплатна храна и възнаграждение от петдесет шилинга на ден, за да продължават да търс€т съши€ този вирус, който е ѕ–»„»Ќј“ј за простудата. ѕрез последните н€колко години само н€колко човека са заболели от простуда, но този микроб или вирус, виновен за това, не беше намерен.
¬ действителност такъв микроб не съществува, който е в състо€ние да предизвика простудата.
јко набралите се в организма отпадъчни материали не се отстран€ват, то те, и това е съвсем естествено, предизвикват брожение и температура. јко това брожение достиг не до висока степен на токсичност, то организмът ни предупреждава с отдел€нето на слуз и точно това състо€ние ние наричаме "простуда", това е всичко.
Ќие все повече и повече отново се убеждаваме, че това предупреждение на организма обикновено се игнорира и ако това продължава така да се прави, то последстви€та са сериозни. ѕоследстви€та са дотолкова добре известни, че те състав€т ц€ла медицинска енциклопеди€.
Ќикога не обвин€вайте простудата, а по-скоро бъдете благодарни за своевременното предупреждение на организма и се погрижете както се изисква.
Ќакъсо казано, простудата е резултат на усили€та на организма да изхвърли набраните отпадъчни субстанции и говори за недостатъчното им и лошо елиминиране.
ƒебелото черво се €в€ва като приемник за всичката тази гнилоч. “оксините се разнас€т по ц€лото т€ло, предизвиквайки набиране на нездрава слуз в синусните кухини. √ол€мото количество на шлакове /отпадъци/ в организма съдействува за образуване на слуз, а резултатът от това €вление е простудата.
Ѕлагоразумни€т човек е длъжен да се замисли над тези факти и да прави това, което вече прав€т много и много хора при първите признаци на простудата, а именно:
да прочист€т ц€лата си храносмилателна система, да погладуват 1-2-3 дни, като през това време пи€т само вода и пресни плодови сокове. “ова е изключително ефективно за почистване на организма.
’ранене със сурова растителна храна и сокове е най-дбри€т способ за предотврат€ване на събиране и насло€ване на отпадъчни материали и слуз в организма.

„овешки€т организъм не може да функционира без системите на ∆Ћ≈«»“≈ — ¬Џ“–≈ЎЌј —≈ –≈÷»я. ∆лезите в наши€ организъм са активните механизми, вземащи участие във всички функции и процеси, развиващи се в наши€ организъм..
—ъществуват жлези с вътрешна секреци€ и с външна секреци€. “ези жлези произвеждат в много малки количества вещества, наричани хормони. ’ормоните се изработв€т от жлезите и се вливат обикновено в кръвоносната или лимфатичната системи, а в н€кои случаи т€хното действие е подобно на образуването на електричен контакт в едно м€сто, предизвиквайки, спирайки или измен€йки н€каква реакци€ в друга, а може би и в съвсем отдалечено м€сто.
≈ндокринна или вътрешна означава, че изработваните хормони от жлезите са лишени от изходни канали. »злъчените хормони се предават по осмотичен път през обвивката на жлезата в кръвта и лимфата.

∆лезите с външна секреци€ са тези, които имат канали, водещи или в кръвта, или в лимфата, или в окръжаващата ги среда. —ливиците и апендиксът са жлези с външна секреци€. ѕървите излъчват своите секреции в гърлото, а апендиксът излъчва своите секрети в дебелото черво. »злъчвани€та на жлезите са изключително малки.
 акто вс€ка ко€ да е част от човешки€ организъм се нуждае от посто€нно получаване храна, същото се отнас€ и за жлезите, за да се поддържа т€хната функци€.
Ќай-необходимото условие, за да съществуват нашите жлези със запазването на най-ефективната форма на работа, е да се хран€т с натуралната сурова растителна храна и сокове и да се научим да управл€ваме нашите емоции и нашето съзнание.
»зпълн€вайки дрбросъвестно тази програма, ние ще получим необходимата ни енерги€, за да преживеем пълноценен, щастлив, полезен, радостен и разумен живот.

«ј ќ÷≈“ј

¬сичко написано до сега в моите публикации относно действието на оцета върху организма се отнас€ само до бели€ дестилиран и винен оцет, в който разрушителни€т елемент е винената киселина.
ќбаче, оцет, получен от цели €бълки и неразреден, съдържа €бълчна киселина, необходима за храносмилането. ќбикновено се употреб€ва три вида оцет. ” нас /в —јў/ са €бълчни€т сидър и бели€т дестилиран оцет. ¬инени€т оцет е разпространен в латинските страни като подправка. “ой съдържа, както и бели€т дестилиран оцет, оцетна киселина.
Ѕели€т дестилиран оцет бързо разрушава червените кръвни телца и предизвиква анеми€. “ой също така нарушава храносмилателните процеси, забав€йки ги и пречейки за правилното усво€ване на храната. “ози оцет /—2Ќ4ќ2/ е продукт от ферментаци€та на киселината в алкохолни течности, такива като окисленото вино и солдови разтвори. “е са известни като винен оцет и като солдов оцет. Ѕели€т
дестилиран оцет е с високо съдържание на оцетна киселина, широко се използува в —јў.
ќцетът, приготвен от €бълки, съдържа €бълчена киселина / —2Ќ6ќ5 /, представл€ваща натурална органична съставка на €бълката; т€ подобр€ва храносмилателните процеси.
ќцет, получен в процес на ферментаци€ от вино, съдържа средно от 3 до 9% оцетна киселина и обикновено малко винена киселина. »звестно е, че оцетната киселина е една от причините, предизвикваща цироза на черни€ дрой, €звен колит и пр.
ябълчни€т оцет съдържа яЅЏЋ„≈Ќј  »—≈Ћ»Ќј, представл€ваща строителна /конструктивна/ киселина, съедин€ваща се с алкалните елементи и минерални вещества в организма. “€ образува енерги€, отлагаща се в организма във вид на гликоген за използуване /за запас/. ¬земането на €бълчени€ оцет в умерени количества е изключително полезно за хората и животните.
Ќе ми позвол€ва м€стото да ви приведа примери за резултатите, получени при използуването на този оцет. “ой повишава способността на кръвта към съсирване,възстанов€ва нормални€ менструален цикъл, оздрав€ва кръвоносните съдове, а също способствува за образуването на червените кръвни телца.

≈дно от най-ценните качества на €бълчени€ оцет е високото му съдържание на калий - елемент, необходим за изработването на запас на организма от енергии, а също така и на хормони и за спокойствието на нервната система. Ќамиращи€т се в €бълчени€ оцет калий лесно се съедин€ва с най-важните елементи в организма, с такива като калций, натрий, жел€зо, магнезий, хлор, силиций и т.н.
ябълчени€т оцет тр€бва да бъде приготвен от цели €бълки, като се използува и кожата.
ќсвен всичко до сега казано, €бълчени€т оцет е удивително антисептично средство. —ложен направо на кожата, той помага премного за оздрав€ване при кожни забол€вани€, а също способствува за отстран€ване на петна върху кожата.
¬ Ўотланди€ широко се използува €бълчени€т оцет при разширени вени, намазвайки поразените места сутрин и вечер и едновременно изпивайки 2 до 3 чаши вода с 2 чаени лъжички €бълчен оцет във вс€ка чаша. » това се оказа добро средство.
## Ќаши€т живот се определ€ от състо€нието на кръвта, ко€то се изработва в костни€ мозък, активиращ се чрез далака, и циркулираща по ц€лата кръвоносна система. ≈стествен систематичен процес е обнов€ването на кръвта всеки 28 дни и ако този цикъл е нарушен, то се нарушава и здравето. «а поддържане на нормални€ цикъл за обнов€ването на кръвта изключително са ефективни суровите: сокове на зеленчуците и плодовете, а също и €бълкови€т оцет от добро качество.

≈жедневно ползуване на две чаени лъжички от €бълков оцет в чаша вода, а при необходимост 2-3 пъти на ден, действуват много добре при кръвотечени€ през време на менструаци€, при хемороиди, кръвотечени€ от носа, от –јЌ» и т.н.

јко има недостиг от солна киселина в храносмилателната система и вследствие на това не се смилат добре белтъчините, то се повишава кръвното нал€гане. ѕри вземане на 1 до 3 чаени лъжички €бълков оцет преди €дене се понижава кръвното нал€гане.

«ј ћЋя 0“0

ѕри случай на необходимост за ползуване на мл€ко, освен майчиното, най-полезно за човешки€ организъм при всички възрасти е —”–ќ¬ќ“ќ  ќ«≈ ћя ќ.
ћл€кото в никой случай не тр€бва да се топли повече от 47∞—, защото ензимите се унищожават. ѕо тази причина не бива да се употреб€ва Ќ» ќ√ј пастьоризирано мл€ко. Ќай-добре е да се пие козе мл€ко веднага след издо€ването му, а може да бъде запазено в закрит съд в хладилника до два дни.
«а децата на първо м€сто е майчиното, а след него е суровото ѕ–я—Ќќ  03≈ ћЋя 0. —уровото козе мл€ко е един от най-чистите продукти, докато кравето мл€ко р€дко бива чисто.  равето мл€ко образува много слуз, докато козето не € образува.

яв€ва се въпрос - защо в наше време се употреб€ва малко козе мл€ко? „есто причината е от икономичен характер Ц кравата дава повече мл€ко от козата. Ќай-идеалното разрешение на въпроса е всеки да има един участък зем€, да си отглежда плодове и зеленчуци с естествени торове, там да има н€колко кошера, 2-3 козички и да си извоюва дълъг, здрав, щастлив и полезен живот. “ази мечта ћќ∆≈ да бъде осъществена, много € осъществиха, можете и вие да направите същото, необходимо е само да го пожелаете.
Ќо нека се върнем към проблема на мл€кото. ѕомнете, че козата веро€тно е най-чистото домашно животно. Ќейните очистителни органи са близки до идеалното, откъдето идва и причината за нейни€ дружелюбен нрав.  озето мл€ко е малко по-добро от кравето и разбира се по-добро от мл€кото на майка, ко€то пуши и пие /безалкохолни напитки/.
Ѕидейки така чисто животно, козата не боледува от туберкулоза,† бруцелоза и други болести, от които боледуват кравите.  озето мл€ко е малко по-добро по качество от кравето; то е по-еднородно, съдържа повече безбелтъчен азот, белтъчините са от по-добро качество с по-високо съдържание на ниацин и тиамин, отколкото ко€то и да е храна. “иаминът е един от най-важните витаминови групи Ѕ, вземащ участие във всички основни жизнени процеси у човека от раждането му до смъртта.  озето мл€ко изобилствува с тиамин.
 озето мл€ко е изключително ефективно при дизентерии при малките деца, което се об€сн€ва с високото съдържание на ниацина.
ќще веднъж ви напомн€ме, не топлете козето мл€ко повече от 47∞—.
ѕретоплено, пастьоризирано или кипнато козето мл€ко е по-добре да бъде изл€то в канала, отколкото да се даде на детето. јко се дава пастьоризирано мл€ко на козлетата, то те загиват за 6 месеца.

ЅЏƒ≈“≈ “Џ–ѕ≈Ћ»¬» !
ѕри възстанов€ването на организма чрез естествените, природосъобразни способи, много е важно да се помни, че натуралната храна, приемана в суров вид на сокове, предизвиква очистване на цели€ организъм. “ова може да се съпровожда с болки в тези части на т€лото, където има нужда да се чисти. ѕон€кога това състо€ние е доста болезнено. ¬ никой случай не бива да се мисли, че соковете действуват лошо и отрицателно, ако тези сокове са пресни и се вземат в ден€ на приготв€нето им.

“ъкмо обратното Ц точно това тр€бва да ни радва и да помним, че процесът на очистването върви интензивно и колкото по-рано настъпват тези непри€тни усещани€ след употребата на гол€мо количество сок, толкова по-добре, тъй като ние скоро ще се отървем от т€х и скоро ще настъпи възстанов€ването на здравето.

ќбаче не следва да се мисли, че това, което е натрупвано във форма на токсини и отпадъчни субстанции, че може да бъде почистено от организма изведнъж. «а това е необходимо време.

√овори се, че от морковени€ сок кожата пожълт€ва. “акова изказване говори за непознаване на процесите, ставащи в организма и е лишено от вс€какви основани€.

“ова е също така абсурдно, както би се твърдило, че червени€т пигмент на цвеклото и зелени€т хлорофил на спанака ще преминат през кожата. ѕроцесът, който се развива, е следни€т: след пиенето на соковете кожата добива жълт или пон€кога кафеникав цв€т, когато черни€т дроб отстран€ва засто€лата се жлъчка и набраните шлакове в количества, по-големи от възможностите на очистителните органи, поради което те не могат да се справ€т и тези вещества се отправ€т към кожата, което е съвсем нормално.

“ова е €вление, което говори за токсичност в организма, и то преминава с продължаването да се вземат сокове.
ѕри случай на преумора, претрениране или недостатъчен сън се наблюдава същото €вление, макар че ние знаем, че организмът ни е в добро състо€ние. —лед почивка то изчезва.
ѕри ползуването на суровите сокове от плодове и зеленчуци, когато наши€т организъм се очиства от токсини и шлакове, се развива огромна енерги€, подвижност и отлично здраве и когато това ще се разбере, то критиките на неосведомените скептици ще престанат да ни прав€т впечатление и да тревожат.

ѕървото условие за оздрав€ването на организма е неговата абсолютна чистота.
» най-малкото задържане или насло€ване на нездрави вещества или н€какви шлакове забав€т процеса на оздрав€ването.
ќргани на очистване са дробовете, порите на кожата, бъбреците и червата.

# ѕотенето - това е действие на потните жлези, които изхвърл€т вредните за организма токсини.

#
Ѕъбреците
отдел€т крайните продукти от черни€ дроб от храната и обменните процеси в организма.

# „ервата отдел€т не само отпадъците от храната, но и отпадъците от организма във вид на отработени от клетките тъкани, €в€ващи се вследствие на нашата физическа и умствена дейност.

јко те не се излъчват, то те предизвикват разлагане на белтъчините, водещо към токсеми€ /отрав€не на кръвта/или към ацидоза /повишаване киселинността/.
«адържане на тези отпадъци в организма нанас€т гол€ма вреда и т€хното излъчване е първата стъпка за постигане на резултати.
≈дин от най-бързите и ефективни способи за очистване на организма, особено при възрастни хора, е следни€т:

(¬Ќ»ћјЌ»≈: не прилагайте този метод на детоксикаци€ при апандисит или при имащи склонност към това. ѕри такива случаи прилагайте клизма 2-3 пъти на ден в течение на една седмица и повече ! )

## —утрин на гладно се изпива една чаша вода с разтворена една супена лъжица глауберова сол /натриев сулфат/ в топла вода или студена.
÷елта на вземането на този разтвор не е за да освободи червата, а по-скоро да извлече от всички части на организма, намиращи се там токсини и отпадъци, и да ги отстрани чрез червата. “ози разтвор действува на токсичната лимфа и на отпадъците точно като магнит, който притегл€ металическите парченца. ѕо този начин тези отпадъци се събират в червата и се елиминират извън организма.  оличеството на изхвърл€щите се мръсотии може да достигне до три четвърти литъра и повече. “ова довежда до обезводн€ване на организма и затова е необходимо да се запълн€т липсващите материали с изпиване на два литра пресен сок от цитрусови плодове, разреден с два литра вода, за да може да се обсорбира с бързина от организма. “акава смес дава алкална реакци€ в организма.

“ази цитрусова смес се приготв€ по следни€ начин:
сокът от четири големи или 6 малки грейпфрута, сока от 2-3 лимона, останалото количество сок се добав€ със сок от портокали, за да се получи два литра смес от цитрусовите плодове.  ъм тези 2 литра се прибав€ 2 литра вода.
“ази смес започваме да пием 30 минути след вземането на глауберовата сол и продължаваме да € пием по- малко всеки 20 минути. ѕрез цели€ ден нищо не се €де.
¬ечерта, ако ви е много гладно, можете да вземете портокал или грейпфрут, или чист сок от т€х, или малко сок от целина. ѕреди спане е необходимо да се направи клизма с 2 л вода, в ко€то следва да се добави сокът на 1-2 лимона. ÷елта на тази клизма е да отстрани от гънките на червата, ако там има изостанали отпадъци.
“акава процедура на детоксикаци€ следва да се прави три дни под ред, в резултат на което организмът ще бъде отделил примерно 13 литра токсична лимфа и заменена със същото количество алкализираща течност. “ози процес ускор€ва алкализирането на организма. Ќа четвърти€ ден и на всички следващи тр€бва да се премине на зеленчукови сокове и хранене само със сурови плодове и зеленчуци.
¬ случай, че през това време се по€ви слабост, не бива да ви безпокои.
ѕриродата използува енерги€та на организма за неговото почистване и скоро т€ ще се върне след очистването на организма.
—ЏƒЏ–∆јЌ»≈...
„ј—“ I
 ј ¬ќ Ћ»ѕ—¬ј ¬Џ¬ ¬јЎ»я ќ–√јЌ»«Џћ
«јўќ ƒј Ќ≈ —≈ яƒј“ «≈Ћ≈Ќ„”÷» ?
¬ј–≈Ќј“ј ’–јЌј
¬  ј ¬ќ  ќЋ»„≈—“¬ќ ћќ√ј“ ƒј —≈ ѕ»я“ —ќ ќ¬≈“≈ ?
ѕ–ј “» ј“ј
....
„ј—“ III
–≈÷≈ѕ“»
„ј—“ IV
ЅќЋ≈—“»“≈ » –≈÷≈ѕ“»“≈
„ј—“ V
ѕќƒƒЏ–∆јЌ≈ Ќј  »—≈Ћ»ЌЌќ-јЋ јЋЌќ“ќ –ј¬Ќќ¬≈—»≈

’раните, според крайната реакци€ в човешки€ организъм, се раздел€т на окисл€ващи и алкализиращи.
јлкалната вътрешна среда е символ на здраве и осигур€ва жизнената ефективност на всички органи, намал€ва необходимостта от белтъчини, дава сила, енерги€ и е гаранци€ за дълголетие. «а алкализиране на организма способстват катионите: калций, магнезий, калий, натрий.
—илното и дълготрайно окисл€ване (киселинност) на вътрешната среда води до забол€вани€, в€лост и умора. ќкисл€ването се предизвиква от анионите: фосфор,с€ра, хлор.
 иселинно-алкалното равновесие в организма обикновено се нарушава в полза на киселинното, следствие на свободните органични киселини, като лимонената,€бълчната, винената.

Ѕез грешна представа Ц за пречистването на организма и алкализирането му се препоръчва чаша топла вода със сока на 1 лимон сутрин на гладно. “ази течност ще алкализира организма ви, но ако в не€ добавите захар, реакци€та ще бъде окисл€ване.

«а поддържането на правилен киселинно-алкален баланс Ц препоръчителното съотношение е 1 към 2 части Ц се ориентирайте по таблицата / изготвена съвместно от д-р Ќ.”окър и д-р –.ѕоуп - б. п. / за окисл€ващите и алкализиращите свойства на хранителните продукти, където степените са отбел€зани чрез символа

–Я–Њ—Б–ї–µ–і–љ–∞ –њ—А–Њ–Љ—П–љ–∞ ( –°—К–±–Њ—В–∞, 23 –ѓ–љ—Г–∞—А–Є 2016 09:03 )
 

ѕоследни от раздел ƒруги статии

ѕоследни от раздел «наете ли че

ѕоследни от раздел —татии