Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции Azithromycin.: сериозна опасност за сърцето?

Azithromycin.: сериозна опасност за сърцето?

Azithromycin, е предпочитан, тъй като има кратък курс на лечение, въпреки че е по-скъп в сравнение с аналозите му.

Резултатите от това проучване може да повдигнат въпроса за необходимостта от замяна на азитромицин с други лекарства за  лечение на пациенти с висок риск от развиване на сърдечно-съдово заболяване .

Изследователи в университета Вандербилт, анализира историята на заболяването на 540 000 пациенти на Тенеси Медикейд от 1992 г. до 2006 г., проучвайки резултатите от употребата на няколко антибиотика.

Сред пациентите, приемащи Azithromycin в продължение на 5 дни, е имало 29 смъртни случаи, свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Приемането на лекарството повишава риска от смърт с повече от 2-пъти в сравнение с пациенти, които не са приемали антибиотици изобщо или са приемали друг антибиотик- амоксицилин.

В резултат на това по-задълбочен анализ, учените са открили, че от 1 милион пациенти, 85 смъртни случаи се срещат при пациенти, приемащи Azithromycin, 32 - амоксицилин, и 30 случая - при пациенти, които не се използват антибиотици. Също така беше отбелязано, че в началото на лечението на риска от сърдечно-съдови заболявания при пациенти е бил сходен.

Резултатите показват, че при 1 милион предписания за Azithromycin има 47 смъртни случая повече, в сравнение с предписанията на амоксицилин.

Обикновено  Azithromycin се приема  - 5 дни, докато   амоксицилин или друг антибиотик - 10 дни.


Резултатите от проучването бяха публикувани в New England Journal of Medicine.

Azithromycin е произвеждан от Pfizer Inc. (Pfizer Inc.), Одобрен  за употреба в САЩ в продължение на 20 години. Той обикновено се предписва за лечение на бронхит, синузит и пневмония.

Pfizer излезе с изявление за необходимостта от щателна проверка на получените резултати от това  проучване .

07/12/2012

http://www.vidal.ru/

В Р.България се продават следните лекарства съдържащи  Azithromycin-AZITHROMYCIN, AZAX, AZATRIL, AZIBIOT , AZITROX, SUMAMED ,BINOZYT ,ZMAX , SUMAMED FORTE

Последна промяна ( Четвъртък, 04 Септември 2014 13:45 )