Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции Лекарствата срещу високо кръвно налягане (калциеви антагонисти) могат да доведат до рак на гърдата

Лекарствата срещу високо кръвно налягане (калциеви антагонисти) могат да доведат до рак на гърдата

Продължителния прием на лекарствени средства против хипертония - блокери на калциевите канали - е свързан с повишен риск от рак на гърдата. Това проучване установи, Кристофър Лий от Cancer Research Center Fred Hutchinson.

Лекарствата срещу високо кръвно налягане - са най-популярните по света и по-специално в САЩ,отбелязва The Times на Индия. Последното изследване се основава на данни при жени на възраст 55-74 години .

880 от тях са с инвазивна дуктален карцином на гърдата, 1027 - инвазивен лобуларен карцином на гърдата, а 856 нямат рак (това е контролната група). Оценяван е риска от рак на гърдата във връзка с продължителността на приемане на лекарства за хипертония и преди колко време е започнала употребата.

Оказа се, ако една жена употребява блокери на калциевите канали в продължение на 10 или повече години, тя има най-висок риск от инвазивен дуктален карцином на гърдата и инвазивен лобуларен рак на гърдата.


Лекарства с активна съставка Bisoprolol
Конкор (Concor)
Бизогамма 10 (Bisogamma 10)
Бизогамма 5 (Bisogamma 5)
Бизостад (Bisostad)
БизоХЕКСАЛ (BisoHEXAL)
Биол (Byol)
Конкор Кор (Concor Cor)
Коронал 10 (Coronal 10)
Коронал 5 (Coronal 5)

http://www.meddaily.ru
19 август 2013
Последна промяна ( Вторник, 17 Декември 2013 13:54 )