Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции
Нежелани лекарствени реакции
ЛЕКАРСТВА ЗА ИНЖЕКЦИОННО ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА АЛЕРГИЯ - УВЕЛИЧЕН РИСК ОТ ОСТРИ АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ /SOLU-MEDROL ,METHYLPREDNISOLONE-TEVA/

EMA ще преразгледа някои лекарства за инжекционно приложение при лечение на алергия

Предстои да бъдат проучени рисковете при приложение на някои метилпреднизолон, съдържащи продукти при пациенти алергични към протеини на кравето мляко

продължава> Последна промяна ( Вторник, 20 Декември 2016 16:49 )
 
НАТРИЕВ ВАЛПРОАТ ,КАРБАМАЗЕПИН ,ТОПИРАМАТ ,ФЕНИТОИН ,ФЕНОБАРБИТАЛ -РИСК ОТ ВРОДЕНИ ДЕФЕКТИ ПРИ НОВОРОДЕНИТЕ

Изследователите от Ливърпулския и Манчестърския университети предупреждават  ,че приемът на противоепилептичните  препарати от групите на НАТРИЕВИЯ ВАЛПРОАТ ,КАРБАМАЗЕПИНА ,ТОПИРАМАТА ,ФЕНИТОИНА  И ФЕНОБАРБИТАЛА по време на  беременноста повишава риска от вродени аномалии и дефекти при новородените.

НАТРИЕВ ВАЛПРОАТ - увеличава  риска с 10% от дефекти в скелета ,крайниците ,челюстно - лицеви дефекти ,порок на сърцето .С увеличаване на дозата расте и риска.

продължава> Последна промяна ( Вторник, 06 Декември 2016 01:06 )
 
ЧЕРЕН ТРИЪГЪЛНИК- ЛЕКАРСТВА ПОД ДОПЪЛНИТЕЛНО НАБЛЮДЕНИЕ

Европейският съюз (ЕС) въведе нов начин за обозначаване на лекарствата, които се проследяват изключително стриктно от регулаторните органи. Те се наричат лекарства под допълнително наблюдение.

При лекарствата, които са обект на допълнително наблюдение, в листовката и в информацията за медицинските специалисти, наричана кратка характеристика на продукта, има изобразен черен триъгълник, обърнат с върха надолу, както и кратко изречение, разясняващо значението на триъгълника:

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 14 Ноември 2016 17:42 )
 
ПРЕПАРАТИТЕ СЪДЪРЖАЩИ ЛАНЗОПРАЗОЛ /LANSOPRAZOLE/ ВОДЯТ ДО БЕЗПЛОДИЕ ПРИ МЪЖЕТЕ /ПРЕПАРАТЫ ОТ ИЗЖОГИ ДЕЛАЮТ МОЛОДЫХ МУЖЧИН БЕСПЛОДНЫМИ

ПРЕПАРАТИТЕ ПРОТИВ СТОМАШНА ЯЗВА И КИСЕЛИНИ В СТОМАХА ВОДЯТ ДО БЕЗПЛОДИЕ ПРИ МЪЖЕТЕ

ПОСЛЕДНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРИ МЪЖЕ НА ВЪЗРАСТ МЕЖДУ 20 И 30 ГОДИНИ ПРИЕМАЩИ ПРЕПАРАТИ СЪДЪРЖАЩИ ЛАНЗОПРАЗОЛ /LANSOPRAZOLE/ , ПОКАЗВАТ СНИЖАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА СПЕРМАТА ТРИ ПЪТИ В СРАВНЕНИЕ С ТОВА НА ГРУПАТА НЕ ПРИЕМАЩА НИКАКВИ ПРЕПАРАТИ.

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 07 Ноември 2016 19:18 )
 
СКАНДАЛ С ЛЕКАРСТВО ЗА ОТСЛАБВАНЕ MEDIATOR/ЛЕКАРСТВО УБИВАЛО НАПОВАЛ

Едно от най-популярните във Франция лекарства за намаляване на наднормено тегло се оказва в центъра на голям скандал.

Милиони хора по света ползват медикамента Mediator с цел отслабване, но има твърдения, че само във Франция той е причина за смъртта на 500 души.

продължава> Последна промяна ( Петък, 18 Ноември 2016 23:04 )
 
BIOPAROX /ФУЗАФУНГИН СПРЕЙ/ ИЗТЕГЛЕН ОТ ПАЗАРА В ЕВРОПА-РИСК ОТ АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ /АНТИМИКРОБНЫЙ ПРЕПАРАТ ДЛЯ МЕСТНОГО ИСПОЛЬЗОВАНИЯ В ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГИЧЕСКОЙ ПРАКТИКЕ ФУЗАФУНГИН ОТОЗВАН С РЫНКА ИЗ-ЗА ПРОБЛЕМ С БЕЗОПАСНОСТЬЮ

European Medicines Agency's Pharmacovigilance Risk Assessment Committee — PRAC/EMA взе решение за прекратяване продажбата на фузафунгин спрей от април 2016 г.

на територията на Европа и Русия ,тъй като ползата не надвишава риска от неговото използване .

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 16 Октомври 2017 09:19 )
 
ЛИРАГЛУТИД ВЕЩЕСТВОТО ЧУДО /ДЛИТЕЛЬНЫЙ ПРИЕМ ИЗВЕСТНОГО ПРЕПАРАТА ОТ ДИАБЕТА ОКАЗАЛСЯ ОПАСЕН

Saxenda ,Victoza

Лираглутид се използва за лечение на диабет тип-2 от 2009г. в САЩ под името Victoza .

продължава>
 
ЛЕКАРСТВАТА, СЪДЪРЖАЩИ РЕТИНОИДИ /NEOTIGASON /- РИСК ОТ ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ И НЕВРОПСИХИАТРИЧНИ НАРУШЕНИЯ /ДЛЯ КОГО ОПАСЕН КРЕМ С РЕТИНОИДАМИ

ЕМА започва преразглеждане на лекарствата, съдържащи ретиноиди

Предстои оценка на ефективността на предприетите мерки за предпазване от забременяване и за свеждане до минимум на възможен риск от невропсихиатрични нарушения

продължава>
 
МОДАФИНИЛ Е ПОКАЗАН САМО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА НАРКОЛЕПСИЯ /МЕТИЛФЕНИДАТ И МОДАФИНИЛ ОКАЗАЛИСЬ НЕ ТАК УЖ БЕЗОПАСНЫ

Въпроси и отговори относно преразглеждането на лекарства, съдържащи модафинил (modafinil)

Ограничени показания след процедура по преразглеждане съгласно член 31 на Директива 2001/83/EC, както е изменена Европейската агенция по лекарствата приключи преразглеждането на безопасността и ефективността на модафинил.

продължава>
 
ПРОМЕНИ В ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР - БР. 54 НА ДВ ОТ 01.07.2014Г

В бр. 54 на ДВ от 01.07.2014г. бяха обнародвани изменения в Наредба № 15 от 2005 за имунизациите в Република България. Задължителните планови имунизации и реимунизации вече се извършват съгласно новият Имунизационен календар на Република България.

продължава> Последна промяна ( Четвъртък, 16 Юни 2016 18:56 )
 
Още статии...


Страница 2 от 25