Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции
Нежелани лекарствени реакции
Avelox

Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) препоръча ограничаване на употребата на моксифлоксацин*- съдържащите лекарствени продукти за перорално приложение./Avelox/

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 25 Ноември 2013 00:15 )
 
Еторикоксиб-съдържащите лекарствени продукти, употребявани за лечение на ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) препоръча да се засилят предупрежденията и противопоказанията на еторикоксиб-съдържащите лекарствени продукти, употребявани за лечение на ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит.

Завършвайки прегледът на съотношението риск полза на еторикоксиб - съдържащите лекарствени продукти/Arcoxia/, ЕМЕА направи заключението, че те могат да се употребяват за лечение на ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит, но препоръча информацията за предписване да се промени относно риска от сърдечно-съдови нежелани ефекти.

продължава> Последна промяна ( Сряда, 27 Май 2015 18:05 )
 
Съобщение на ЕМЕА относно ерго-производните допаминови агонисти-Bromocriptine Sopharma,Bromocriptine NIHFI,Dostinex,Cabaser,Almirid

ЕМЕА препоръча включване на нови предупреждения и противопоказания в лекарствената информация на ерго-производните допаминови агонисти във връзка с риска за възникване на фиброза

Ерго-производните допаминови агонисти се употребяват от дълги години главно за лечение на болест на Parkinson – самостоятелно или в комбинация.

продължава> Последна промяна ( Събота, 27 Декември 2014 10:48 )
 
Exubera

През януари 2008 г. Притежателят на разрешението за употреба на първия инхалаторен инсулинов продукт – Exubera обяви, че прекратява по финансови причини маркетирането на продукта. Очаква се през септември 2008 г той вече да не е наличен на пазара в Европейския съюз. Независимо от това продуктът все още се употребява и проследяването на лекарствената безопасност доведе до препоръка за промяна в лекарствената информация на продукта. Европейската агенция по лекарствата ЕМЕА препоръча включване на информация за случаи на рак на белия дроб при пациенти, които употребяват продукта.

продължава> Последна промяна ( Събота, 13 Април 2013 07:08 )
 
Deanxit

Deanxit

* Съдържа тиоксантенов невролептик – Flupentixol със собствени анксиолитични и антидепресивни свойства и
Militracen – биполярен тимолептик с активиращи свойства;

* Показания: тревожност, депресия, апатия;
* Дневен стабилизатор на настроението;
* Нежелани Лекарствени Реакции – безсъние, атропиноподобни прояви, напълняване.

продължава> Последна промяна ( Вторник, 13 Август 2013 20:07 )
 
Roche изтегля Viracept заради химически примеси

Roche е установил наличието на необичаен контаминат - етил мезилат (известен също като етилов естер на метан-сулфоновата киселина) в някои партиди Viracept

Европейската агенция по лекарствата получи информация на 5 юни 2007 г. от Roche Registration Limited за контаминиране с вредно вещество, засегнало производствения процес на Viracept (nelfinavir), антиретровирусен лекарствен продукт, използван за лечение на HIV-1 при възрастни, юноши и деца над 3-годишна възраст. В резултат на това, продуктът се изтегля незабавно от пазара в целия Европейски съюз.

продължава> Последна промяна ( Събота, 13 Април 2013 07:21 )
 
Omniscan (gadodiamide); Magnevist (gadopentetic acid ); Gadovist (gadobutrol); Primovist (gadoxetic acid) и Vasovist (gadofosveset). Гадолиний съдържащи контрастни вещества за магнитно-резонансна образна диагностика (МРОД) и Нефрогенна Системна Фиброза

Нефрогенната Системна Фиброза (НСФ) е тежко протичащо и понякога фатално заболяване, свързано с употребата на интравенозни гадолиний-съдържащи контрастни вещества за целите на МРОД, приложени при пациенти с тежко бъбречно увреждане. На основание наличните към момента доказателства, Европейската група по лекарствена безопасност (PhVWP) към Комитета за лекарствени продукти в хуманната медицина (СНМР) препоръчва следното:

продължава> Последна промяна ( Четвъртък, 06 Октомври 2016 00:19 )
 
Относно данните за безопасност на tamiflu

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА (ЕМЕА)
ОТНОСНО ДАННИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА TAMIFLU

Европейската агенция по лекарствата – ЕМЕА уведомява, че е получила информация за нови съобщения за невропсихиатрични нежелани лекарствени реакции след употреба на Tamiflu, възникнали на територията на Япония.
Tamiflu е лекарствен продукт, разрешен за употреба на територията на Европейския съюз(ЕС) по централизирана процедура, т. е процедура, обект на оценка и контрол на ЕМЕА.

продължава> Последна промяна ( Четвъртък, 21 Юли 2011 11:52 )
 
Измамата, наречена „флуорна профилактика”

За да стане ясна същината на проблема с предложената от д-р Николай Шарков, и приета от Комисията по здравеопазане към Четиридесетото народно събрание Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст, ще разгледам с факти и интересна информация въпроса с т.нар. флуорна профилактика от 3 страни:

I Какво представлява зъбният кариес, причината за неговата поява и каква профилактика наистина е нужна.

продължава>
 
Dialevel

Изпълнителна агенция по лекарствата за пореден път предупреждава, че рекламирането на хранителни добавки като лекарствени продукти е подвеждащо, спекулативно и особено опасно в някои случаи.

Повод за настоящото изявление е ширещата се промоция на продукта Dialevel, който се разпространява с изявлението : “Уникална комбинация за регулиране на кръвната захар”.

продължава> Последна промяна ( Петък, 09 Август 2013 20:48 )
 


Страница 20 от 26