Вие сте тук:

Начало Статии ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Храната, която консумираме ежедневно, е един от източниците, които поддържат живота. Затова е толкова важно да внимаваме как и с какво се храним. Ако хранителният ни режим не е съобразен със здравословното ни състояние, рано или късно това ще даде отражение и ще се появят нежелани болести.

Какво препоръчват диетолозите, за да намалим риска от появата на сърдечно-съдови заболявания?

В основата на сърдечно-съдовите болести е развитието на атеросклеротични плаки, които запушват в различна степен една или повече артерии. Това затруднява притока на кръв и кислород до органите, в резултат на което сърцето трябва да работи усилено срещу по-голямо съпротивление, за да изпомпва кръвта.

Един от основните фактори за увеличаването на атеросклеротичните плаки са високите нива на холестерола в кръвта, окислителните процеси в липидите и др.

Образуването на кръвен съсирек в артерията влошава ситуацията, тъй като запушва артериите на сърцето или мозъка и води до появата на сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.Когато даден кръвоносен съд е увреден,той може да се спука и също да предизвика инсулт.

За да намалим риска от появата на подобен тип заболявания, основното което трябва да направим е да променим начина си на живот и да се откажем от някои удоволствия като пушенето, похапването на сладко и др. Също така трябва да намалим стреса и да увеличим движението сред природата.

Освен това трябва да обърнем сериозно внимание и на хранителния си режим, защото така можем съществено да намалим риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.

1. ЗАМЕНЕТЕ ЖИВОТИНСКИТЕ МАЗНИНИ С РАСТИТЕЛНИ.

Един от основните рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания са високите нива на т.нар. „лош холестерол". Затова, за да намалите нивата му, предпочитайте слънчогледовото олио пред животинските мазнини.Това разбира се не означава, че трябва да прекалявате с него, тъй като това може да доведе до увеличаване окислението на липопротеините с ниска плътност, което стимулира развитието на атеросклерозата. Освен слънчогледовото олио, източник на растителни мазнини са и тиквените семки. Особено полезен е и зехтинът, тъй като увеличава „добрия"холестерол.

Въпреки, че маргаринът също е растителна мазнина, по-добре е да го избягвате, защото в производствения процес съставът на полезните вещества се променя и той също се превръща в заплаха за здравето.

2. ЯЖТЕ РИБА И РИБЕНО МАСЛО.

Поне веднъж седмично яжте риба. Рибеното масло предпазва от образуването на кръвни съсиреци. Доказано е, че консумацията на риба е свързана с по-ниска смътност от сърдечно-съдови заболявания.

3. ПЕКТИНЪТ СЪЩО НАМАЛЯ НИВАТА НА ЛОШИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ.

Спада към групата на разтворимите хранителни влакнини и притежава изразена способност да свързва водата и да образува високо вискозни разтвори, както и способност да свързва жлъчните киселини в червата.Доказано е, че той намалява нивата на „лошия"холестерол и триглицеридите.

4. ОБОГАТЕТЕ МЕНЮТО СИ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Консумирайте минимум по 400 гр. плодове и зеленчуци на ден. Те са богати на антиоксиданти, които защитават мастните киселини в клетъчните мембрани от окисление в организма и по този начин намаляват риска от атеросклеротични изменения на съдовете. Статистиките показват, че заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови заболявания при вегетарианците са по-малки.

5. ВНИМАВАЙТЕ С КОЛИЧЕСТВОТО НА УПОТРЕБЯВАНАТА ГОТВАРСКА СОЛ.

Прекалената употреба на готварска сол увеличава нивата на натрий в кръвта, което може да предизвика увеличаване на кръвното налягане. Допустимата дневна доза е 5 гр. на ден. Изследователите са изчислили, че ако цялото население на Земята намали консумацията на сол с по 3 грама на ден, то случаите на мозъчен инсулт ще са 26% по-малко.

6. ИЗБЯГВАЙТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ АЛКОХОЛ

Редовната консумация на алкохол в големи количества уврежда кръвоносните съдове и намалява ефекта от лечението на високото кръвно налягане.Но в умерени дози е установено, че той намалява риска от развиването на сърдечно-съдово заболяване.

7. ПРИЕМАЙТЕ ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ВИТАМИН В6, В12 И ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА С ХРАНАТА

Това ще ви предпази от риска от развитието на атеросклеротични процеси в кръвоносните съдове и образуването на кръвни съсиреци.

8. ВКЛЮЧЕТЕ СУСАМ В МЕНЮТО СИ.

Сусамът е богат на витамин Е и поддържа еластичността на кръвоносните съдове. Освен това понижава кръвното налягане.

9. МОРКОВИТЕ И СПАНАКЪТ

Морковите и спанакът са богати на фолиева киселина. Изследванията са показали,че консумацията им може да намали с 25% риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.Освен това каротинът в морковите, който се преобразува във витамин А, може да осигури безпрепятственото преминаване на кръвта по съдовете.

10. ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ

Полифенолите, които съдържа зеленият чай, може да ви помогнат да се справите с лошия холестерин и мазнаините, да предпази кръвоносните съдове от втвърдяване.

11. КАРТОФИТЕ

Този зеленчук често присъства на трапезата ни.Те са богати на витамин С, натрий, калий, желязо и др.Във 100 гр картофи се съдържат 502 мг калий, а голяма част от сърдечно болните страдат от ниски нива на калия.Но недейте да ги ядете пържени, защото хората страдащи от сърце трябва да избягват мазните храни.

http://bulgarian.cri.cn

Последна промяна ( Вторник, 27 Май 2014 12:52 )