Вие сте тук:

Начало Статии КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА ЛЕКУВА ЗИМНИТЕ БОЛЕСТИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА ЛЕКУВА ЗИМНИТЕ БОЛЕСТИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Защо боледуваме през зимата?

Разпространеният отговор е, защото е студено. Но според традиционната китайска медицина лечението на зимните болести трябва да започне още през лятото.

Много от болниците в Китай в разгара на лятото провеждат акция за профилактика на зимните болести. Китайската традиционна медицина (ТКМ) твърди, че повечето от зимните заболявания могат да бъдат излекувани или да се предотврати появата им още през лятото. Това звучи странно и за съжаление повечето хора не са склонни да вярват в подобна теория. Дали наистина е възможно да се справим със зимните болести през лятото?

СПОРЕД ТЕОРИЯТА НА ТРАДИЦИОННАТА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА ЖИВОТЪТ В ПРИРОДАТА ПРОИЗЛИЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО НА ПАСИВНОТО НАЧАЛО ИН И АКТИВНОТО ЯН, КОИТО СА НАПЪЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИ И ЗАТОВА ВЗАИМНО СЕ ДОПЪЛВАТ И УРАВНОВЕСЯВАТ.
Топлото и студеното, движението и покоя, потискането и възбуждането, вътрешното и външното, материалното и духовното винаги са били свързани помежду си посредством полярната противоположност на пасивното и активното начало.

ПОД ПОНЯТИЕТО „ЗИМНИ БОЛЕСТИ" СЕ ВЪЗПРИЕМАТ ТЕЗИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, КОИТО НИ ДЕБНАТ ПРЕЗ СТУДЕНИЯ ПЕРИОД ОТ ГОДИНАТА.
Обикновено от тях страдат хората, на които не им достига Ян енергия. ТКМ твърди, че природата и човекът са неделими и енергията продължава да се движи непрекъснато в заобикалящата ни среда и в нас самите. През пролетта и лятото преобладава енергията Ян, а през зимата и есента-Ин. Ако на човешкия организъм не му достига лятна енергия, то през зимата той лесно настива и е предразположен към заболявания като алергичен ринит, бронхит и др..

Известно е, че именно през есента и зимата се забелязва изостряне на респираторните заболявания, а през пролетта и лятото броят на пациентите с подобни оплаквания рязко намалява. Но фактът, че през лятото няма очевидни симптоми за подобни болести, не означава че те няма да се появят през зимата. Ако болестта не се прояви през топлата есен, то тя просто чака удобен момент. Според теорията на ТКМ през есента е възможно да се наруши влагата в организма и това да навреди на лигавицата, студената зима провокира кашлицата, а през лятото порите се отварят, което води до „замърсяване" на дихателните пътища. Този цикъл е причина за получаването на недостиг на Ян енергия.

ПРЕЗ ЛЯТОТО ВРЕМЕТО Е ГОРЕЩО И Е ДОСТАТЪЧНО ДА ИЗПИЕМ ИЛИ ИЗЯДЕМ НЕЩО СТУДЕНО, ЗА ДА НАРУШИМ РАБОТАТА НА ДАЛАКА, КОЕТО ЩЕ ПРЕДИЗВИКА НАТРУПВАНЕ НА ТЕЧНОСТ В БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ, КОЕТО Е ДОБРА ПРЕДПОСТАВКА ЗА ПОЯВАТА НА УСЛОЖНЕНИЯ ПРЕЗ ЕСЕННО-ЗИМНИЯ ПЕРИОД.

В практиката китайските лекари са установили, че лятото е време за профилактика на заболявания като бронхиална астма, хроничен бронхит, хронични заболявания на дихателните пътища, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, ревматоиден артрит и др.

Един от популярните начини за профилактика на зимните заболявания през лятото е да се слагат медицински пластири през горещите летни дни. Разбира се те могат да се използват през цялата година, но употребата им в разгара на лятото е по-ефективна за профилактика на зимните болести. Важно е да се избере правилно мястото, където ще бъдат сложени.

Това става в зависимост от състоянието на пациента. Лечебният ефект се постига благодарение на това, че лечебните вещества от пластира проникват в организма през порите на кожата.

Наред с медицинските пластири китайската медицина използва и други методи като акупунктура, билкови отвари, вендузи и т.н.. Целта на тези процедури е да се подобри здравословното състояние и да се избегне изостряне и усложнение на болести като бронхит и трахеит през есенно-зимния сезон.

ЗА ДА СЕ ПОСТИГНЕ МАКСИМАЛНО ДОБЪР ЕФЕКТ Е ВАЖНО ДА СЕ ИЗБЕРЕ ПОДХОДЯЩО ВРЕМЕ. А ТОВА Е ПЕРИОДЪТ ОТ СРЕДАТА НА ЮЛИ ДО СРЕДАТА НА АВГУСТ, Т.Е. РАЗГАРА НА ЛЯТОТО, КОГАТО СЕ НАБЛЮДАВА ПОВИШАВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА ЯН В ОРГАНИЗМА.

Тогава резултатите от лечението са най-забележими. Освен това, за да не допуснем болестите през зимата, е необходимо да се погрижим за имунитета си, да не се изпотяваме прекалено много, да възстановим енергията Ян, да се справим със състояния като задух, умора и различните неразположения.

http://bulgarian.cri.cn

 

Последна промяна ( Понеделник, 28 Април 2014 15:48 )