Вие сте тук:

Начало Статии НЯКОЛКО ХРАНИ, КОИТО ПОДСИЛВАТ БЪБРЕЦИТЕ

НЯКОЛКО ХРАНИ, КОИТО ПОДСИЛВАТ БЪБРЕЦИТЕ

Според традиционната китайска медицина бъбреците са източник на живота и от тяхното състояние зависи как и колко ще живеем. Зимата се счита, че е най-подходящия сезон да се погрижим за тях и ето кои храни според китайските лекари са подходящи да ги тонизираме и да подсилим енергията Ин в организма.

1. ЯМС
Ямсът е клубеноплодна култура с отлични хранителни качества, която се използва широко в китайската кухня. На Изток той се отглежда като хранителен продукт, а на Запад по-скоро като декоративно растение. Наричат го още азиатски сладък картоф или канелена лиана.Клубените на китайския ямс достигат до 1 м дължина и тегло над 2 кг. Той съдържа около 20% нишесте, 75%вода, витамини В1 и С. Дивият ямс от векове се използва от хората за лечение на полови нарушения, при артрит и епилепсия.

Според традиционната китайска медицина дивият ямс е неутрален по природа и сладък на вкус и се счита за първокачествен лекарствен продукт. Той тонизира белите дробове, укрепва далака, тонизира бъбреците и попълва запасите от вродена есенция Дзин.

В китайската кухня ямсът се приготвя по различни начини. Ето една лесна за приготвяне рецепта:

Супа от агнешко, моркови и ямс
Продукти: 300 гр. агнешко, 100 гр. моркови, 50 гр. ямс, 10 гр. джинджифил, 1 л. агнешки бульон, 5 гр. сол, 3 гр. пилешки бульон на прах, 1 гр. захар, 1 гр. черен пипер.

Нарежете агнешкото и го сложете във вода. Изчистете и нарежете морковите, ямса и джинджифила.

Сложете в тенджера агнешкия бульон, джинджифила, морковите, ямса и агнешкото. След като заври оставете да къкри на слаб огън 45 минути. Добавете останалите подправки и супата е готова.

2. КОСТУР
Костурът е риба, която е широко разпространена и по нашите земи. Тя се среща в блата, езера, язовири и бавно течащи реки.

Според традиционната китайска медицина той тонизира далака и стомаха, а също така подсилва черния дроб и бъбреците и е полезен за мускулите и костите.

3. КЕСТЕНИ
Кестените са с ниско съдържание на мазнини, много витамин С, фосфор, калий и др. Те съдържат два пъти повече нишесте от картофите, което го превръща в една от важните хранителни култури на Изтока.

Китайската медицина препоръчва кестените като средство, което укрепва стомаха и далака, тонизира бъбреците и помага при болки в кръста.

4. МЕРДЖАН
Мерджанът тонизира бъбреците, подхранва черния дроб, подобрява зрението, укрепва костите и мускулатурата. При продължителна употреба забавя стареенето. Препоръчва се на жените на средна възраст и хората с бъбречна недостатъчност.

http://bulgarian.cri.cn/

 

Последна промяна ( Четвъртък, 10 Април 2014 14:57 )