Вие сте тук:

Начало Статии ПОЛЕЗЕН ЛИ Е ЧАЯТ ЗА ЖЕНИТЕ

ПОЛЕЗЕН ЛИ Е ЧАЯТ ЗА ЖЕНИТЕ

От хилядолетия чаят е любима напитка както на жените, така и на мъжете в Поднебесната. Но китайската медицина препоръчва на жените да се откажат от него или да го ограничат в определени периоди от живота си.

Бременните жени трябва да внимават какво консумират през този период, за да не навредят на плода и на себе си. Още в началото на бременността много от китайките се обръщат за съвети към специалистите по традиционна китайска медицина. Ето какво казват те за чая през различните периоди на бременността, кърменето и месечния цикъл:


1. В НАЧАЛОТО НА БРЕМЕННОСТТА.
По принцип на бъдещите майки се препоръчва да ограничат употребата на чай през първите три месеца на бременността, защото съдържащите се в чая вещества могат да не се отразят много добре на самочувствието на жените. Проблемът е, че чаят съдържа високи концентрации кофеин (до 10%), който действа стимулиращо и пикочогенно. Освен това той може да раздразни храносмилателната система и да стане причина за повишаване на кръвното налягане. Като резултат при бременните жени се появява сърцебиене и се повишава натоварването на СЪРЦЕТО и бъбреците. Ето защо в началото на бременността жените трябва да ограничат употребата на чай или въобще да го изключат от менюто си.

2. В КРАЯ НА БРЕМЕННОСТТА.
Употребата на чай в края на бременността също може да причини редица здравословни проблеми. Кофеинът, съдържащ се в чая, има възбуждащ ефект върху организма и може да предизвика раздразнителност и безсъние. Като резултат бъдещата майка ще чувства постоянна умора и нервно напрежение. В някои случаи продължителното безсъние може да стане причина за преждевременно раждане.

3. КЪРМЕЩИТЕ МАЙКИ
В периода, когато кърмят, майките трябва да ограничат употребата на чай отново поради, съдържащия се в него кофеин и танин, които могат да забавят кръвообращението, по специално в млечните жлези. Затова при кърмачките, които пият много чай, количеството на майчиното мляко намалява.

Освен това кофеинът попада в млякото и детето, което пие от него, като резултат ще има лош сън и постоянно ще плаче.

Ако все пак не може да живеете без чашка чай, по-добре е да добавите мляко към него.

4. ПО ВРЕМЕ НА МЕСЕЧНИЯ ЦИКЪЛ
В периода на месечния цикъл нивото на хемоглобина в кръвта пада леко. Затова на жените се препоръчва да включат в менюто си богати на желязо храни. Ако всеки път след ядене изпивате чаша силен чай, то съдържащия се в него танин ще попречи на усвояването на желязото от червата, което може да стане причина за спадането на хемоглобина.

Нека да напомним, че тук не говорим за билковите, а за зелените и черните чайове. И още нещо, което не бива да забравяте, че преди да предприемете каквито и да е мерки свързани със здравето ви, е по-добре да се посъветвате със специалист.

http://bulgarian.cri.cn

 

Последна промяна ( Неделя, 24 Март 2013 11:31 )