Вие сте тук:

Начало Статии
Статии
СТРАХЪТ ПОВРЕЖДА БЪБРЕЦИТЕ , КОСТИТЕ И СЛУХА

Според древните китайски лекари емоциите оказват влияние не само на настроението, но и на здравето, както в непосредствения момент на преживяването, така и в дългосрочна перспектива.

продължава>
 
ЧАЯТ ОТ ЯБЪЛКИ ПРЕДПАЗВА ОТ РАК БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ И ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

„По една ябълка на ден  и бягай докторе от мен!".

Неслучайно старите хора са измислили тази поговорка. Отдавна е доказано, че ябълките са един от малкото плодове, които съдържат толкова много полезни за организма вещества.

продължава>
 
ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЧЕРНИЯ СИ ДРОБ И ПРЕЗ ЛЯТОТО

В традиционната китайска медицина черният дроб е не само самият орган, а и множеството функции свързани с него. Една от важните му задачи е да съхранява кръвта и да регулира количеството й при циркулацията. Черният дроб е отговорен и за баланса на енергията Ци в целия организъм.

продължава> Последна промяна ( Петък, 08 Август 2014 16:04 )
 
ЭФФЕКТИВНА ЛИ КИТАЙСКАЯ МЕДИЦИНА ПРИ ЛЕЧЕНИИ ОНКОЛОГИЧЕСКИХ ЗАБОЛЕВАНИЙ

Университеты Китая и Австралии провели крупномасштабный обзор тысяч клинических исследований онкологических больных, большинство из которых в разное время проходили курс китайской медицины.

продължава> Последна промяна ( Сряда, 29 Май 2013 09:27 )
 
КОИ ПЛОДОВЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ЗИМАТА

Зимата е сезон, в който организмът ни се нуждае от витамини и подсилване на имунната система и жизнените сили. Едно от добрите средства, които ни е предоставила природата за тази цел са плодовете. Освен, че ще ни осигурят здраве и дълголетие, те ще се погрижат и за състоянието на кожата. Ето някои от плодовете, които е добре да похапвате през студения сезон.

продължава> Последна промяна ( Вторник, 02 Декември 2014 12:07 )
 
С КАКВО Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО ЗМИЯТА

Сигурно се питате с какво може да е полезно за здравето едно същество, което в нашите представи се свързва предимно с отрицателни неща. В различните митологии по света тя е символ на смъртта и безсмъртието, доброто и злото. Нейната отрова убива, но може и да лекува.

продължава> Последна промяна ( Петък, 19 Септември 2014 22:30 )
 
РОЛЯТА НА КРЪВТА В ОРГАНИЗМА СПОРЕД ТРАДИЦИОННАТА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА

КРЪВТА СПОРЕД ТКМ

Функцията на кръвта според ТКМ е да подхранва организма и е едно от основните вещества, от които е съставен нашият организъм. Системата от съдове, по която циркулира кръвта, в китайската медицина се нарича „дворец на кръвта" .При нормални условия, кръвта циркулира в съдовете и достига всяка част на тялото като го овлажнява и подхранва.Кръвта, която изтича извън съдовете и не подхранва тъканите, се нарича „лоша кръв".

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 21 Юли 2014 10:29 )
 
ЧУДАТИТЕ ЛЕЧЕБНИ СРЕДСТВА- МОРСКО КОНЧЕ, ЗМИЯ, ЧЕРВЕЙ, ЧАСТИ ОТ ЕЛЕН

Сигурно малцина от вас са имали възможността да посетят традиционна китайска аптека.Тя разбира се е като всяка една друго по света- с рафтове и чекмеджета отрупани с лекарства. Но тук, ако надникнете в чекмеджетата, ще видите странни неща, които не сте предполагали, че могат да лекуват.

продължава> Последна промяна ( Неделя, 07 Септември 2014 21:20 )
 
ЗДРАВЕТО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Всички с нетърпение очакваме да си отиде зимата и да настъпи пролетта.Особено тази година, която ни изненада с дълбоки снегове и необичайно ниски температури.

продължава> Последна промяна ( Неделя, 22 Март 2015 13:57 )
 
ЗДРАВЕТО ПРЕЗ ЛЯТОТО

Лятото е сезонът, когато денят е най-дълъг, слънчевата светлина е в изобилие и енергията в природата е най-мощна.Това е периодът, когато енергията Ян е в апогея си.През този сезон природата се отдава на бурен растеж и развитие и когато "небесната енергия се спусне, а земната се издигне двете се обединяват и всичко в природата цъфти и ражда плодове"(Хуан ди ней дзин).

продължава> Последна промяна ( Неделя, 08 Юни 2014 15:11 )
 
КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ЛЕТНИТЕ ЖЕГИ?

Лятото е сезон, когато усещаме дискомфорт поради жегите.Често чувстваме силна жажда, загуба на апетит, лесно се изнервяме и изморяваме.Как да се справим с тези състояния и да понесем по-лесно жегите?

продължава> Последна промяна ( Четвъртък, 05 Юни 2014 13:00 )
 
ЗДРАВЕТО ПРЕЗ ЕСЕНТА

Според традиционния китайски календар началото на есента е някъде между 7 и 9 август, когато започва сезонът „Лициу".Китайският традиционен календара се разделя на 24 сезона, а Лициу е 13-тият подред.В превод „Ли" означава „начало", а „циу"-времето, когато узряват културите.

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 04 Август 2014 08:55 )
 
ПОЛЕЗНА ЛИ Е БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР

Дали е полезна захарта за организма?

Ако говорим за тази, която се съдържа в меда, плодовете и др. продукти на природата, то със сигурност отговорът ще е положителен.Но ако говорим за бялата захар, която е получена след процес на обработка, то за съжаление отговорът ще е отрицателен.

продължава> Последна промяна ( Петък, 02 Май 2014 21:08 )
 
КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА ЛЕКУВА ЗИМНИТЕ БОЛЕСТИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Защо боледуваме през зимата?

Разпространеният отговор е, защото е студено. Но според традиционната китайска медицина лечението на зимните болести трябва да започне още през лятото.

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 28 Април 2014 15:48 )
 
ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Храната, която консумираме ежедневно, е един от източниците, които поддържат живота. Затова е толкова важно да внимаваме как и с какво се храним. Ако хранителният ни режим не е съобразен със здравословното ни състояние, рано или късно това ще даде отражение и ще се появят нежелани болести.

продължава> Последна промяна ( Вторник, 27 Май 2014 12:52 )
 
ПЕТ ВИДА ЯДКИ ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

Традиционната китайска медицина вярва, че ядките са топли и горещи по природа. Студеното време позволява те да бъдат консумирани през зимата, без да предизвикат повишаване на вътрешния огън. Повечето от ядките подхранват и укрепват бъбреците, мозъка и СЪРЦЕТО. Освен това ядките в зимното меню затоплят и подобряват здравето ни.

продължава> Последна промяна ( Събота, 19 Април 2014 21:07 )
 
ТРЯБВА ЛИ ДА ЯДЕМ ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

Зимата обикновено на пазара у нас се появяват цитрусови плодове като портокали, банани, лимони и т.н., защото именно това е сезонът, когато те зреят в родните им места. А дали това е най-подходящото време да се храним с тях?

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 21 Юли 2014 10:26 )
 
НЯКОЛКО ХРАНИ, КОИТО ПОДСИЛВАТ БЪБРЕЦИТЕ

Според традиционната китайска медицина бъбреците са източник на живота и от тяхното състояние зависи как и колко ще живеем. Зимата се счита, че е най-подходящия сезон да се погрижим за тях и ето кои храни според китайските лекари са подходящи да ги тонизираме и да подсилим енергията Ин в организма.

продължава> Последна промяна ( Четвъртък, 10 Април 2014 14:57 )
 
ПОЛЕЗЕН ЛИ Е ЧАЯТ ЗА ЖЕНИТЕ

От хилядолетия чаят е любима напитка както на жените, така и на мъжете в Поднебесната. Но китайската медицина препоръчва на жените да се откажат от него или да го ограничат в определени периоди от живота си.

продължава> Последна промяна ( Неделя, 24 Март 2013 11:31 )
 
СВОЙСТВА ПРОДУКТОВ
Холодные Нейтральные Теплые
Свинина, сало, копчености, мясо водоплавающей дичи и диких животных, козлятина, телятина, масло сливочное, помидоры, огурцы, баклажаны, кабачки, шпинат, сельдерей, салат, капуста, морская капуста, лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут, киви,  бананы, яблоки импортные, арбуз, дыня, грибы, ягоды (смородина черная и красная, ранет, голубица, черника, малина, костяника, клубника, рябина красная, яблоня ягодная, клюква, брусника), фруктовые и овощные соки, вареные колбасы, минеральные воды, газированные воды, виноградное вино,   шампанское, пиво, кофе, шоколад, какао, кондитерские изделия, сахар, соль, черный хлеб, гречка, уксус, хрен, горчица, соленья, маринады, варенья, компоты, кисломолочные продукты, йогурт с фруктами, мясные и рыбные консервы, майонез, кетчуп, мороженое. Говядина, кролик, зеленый чай, редька, редис, свекла, морковь, картофель, фасоль, бобы, соя и соевый соус,  кукуруза, арахис, миндаль,лесной орех, виноград, яблоки отечественные, ананас, инжир, манго,  оливки, жимолость, облепиха, барбарис, рябина, калина, рябина черноплодная, ежевика, мед, яйца, молоко, рыба, моллюски, икра красная и черная, белый хлеб, хлеб из пресного теста (лепешки), сыр, брынза, сухие и полусухие колбасы, макаронные изделия, крупы (овсянка, рис, пшено, чечевица, горох, манка, просо, ячмень, перловка). Баранина, курица, конина, медвежатина, мясо боровой дичи, креветки, кальмары, моллюски, крабы, айва, гранат, груша, хурма, слива, финики, тыква, изюм, абрикос, кизил, персик, вишня, земляника, шикша, тараножка, грецкий и кедровый орехи, кэшью, фисташки, лук, черемша, чеснок, спаржа, петрушка, пряности (кориандр, тмин, фенхель, анис, укроп, тархун,  зира, перец красный и черный, гвоздика, корица, мускатный орех, кардамон, имбирь, куркума и др.), кунжутное и топленое коровье масло, патока, водка, коньяк,спирт, парное козье молоко.

 

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 17 Март 2014 11:37 )
 


Страница 2 от 9