Вие сте тук:

Начало Статии
Статии
ОПРОС ПАЦИЕНТА (ВЕНЬ-ЧЖЭНЬ)

Во время опроса пациента и его близких о состоянии больного могут быть получены многие важные сведения о самочувствии больного, его образе жизни, начале болезни, о состоянии в данный момент, истории болезни, семейном анамнезе и т.д.

продължава>
 
ГОЛОДАНИЕ В ДНИ ЭКАДАШИ

ЕКАДАШИ

Практика голодания имеет очень древнюю историю и издавна её выполняли с двумя целями - укрепления здоровья и духовного прогресса.

продължава> Последна промяна ( Неделя, 05 Април 2015 21:35 )
 
СТРАХЪТ ПОВРЕЖДА БЪБРЕЦИТЕ , КОСТИТЕ И СЛУХА

Според древните китайски лекари емоциите оказват влияние не само на настроението, но и на здравето, както в непосредствения момент на преживяването, така и в дългосрочна перспектива.

продължава>
 
ЧАЯТ ОТ ЯБЪЛКИ ПРЕДПАЗВА ОТ РАК БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ И ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

„По една ябълка на ден  и бягай докторе от мен!".

Неслучайно старите хора са измислили тази поговорка. Отдавна е доказано, че ябълките са един от малкото плодове, които съдържат толкова много полезни за организма вещества.

продължава>
 
ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЧЕРНИЯ СИ ДРОБ И ПРЕЗ ЛЯТОТО

В традиционната китайска медицина черният дроб е не само самият орган, а и множеството функции свързани с него. Една от важните му задачи е да съхранява кръвта и да регулира количеството й при циркулацията. Черният дроб е отговорен и за баланса на енергията Ци в целия организъм.

продължава> Последна промяна ( Петък, 08 Август 2014 16:04 )
 
ЭФФЕКТИВНА ЛИ КИТАЙСКАЯ МЕДИЦИНА ПРИ ЛЕЧЕНИИ ОНКОЛОГИЧЕСКИХ ЗАБОЛЕВАНИЙ

Университеты Китая и Австралии провели крупномасштабный обзор тысяч клинических исследований онкологических больных, большинство из которых в разное время проходили курс китайской медицины.

продължава> Последна промяна ( Сряда, 29 Май 2013 09:27 )
 
КОИ ПЛОДОВЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ЗИМАТА

Зимата е сезон, в който организмът ни се нуждае от витамини и подсилване на имунната система и жизнените сили. Едно от добрите средства, които ни е предоставила природата за тази цел са плодовете. Освен, че ще ни осигурят здраве и дълголетие, те ще се погрижат и за състоянието на кожата. Ето някои от плодовете, които е добре да похапвате през студения сезон.

продължава> Последна промяна ( Вторник, 02 Декември 2014 12:07 )
 
С КАКВО Е ПОЛЕЗНА ЗА ЗДРАВЕТО ЗМИЯТА

Сигурно се питате с какво може да е полезно за здравето едно същество, което в нашите представи се свързва предимно с отрицателни неща. В различните митологии по света тя е символ на смъртта и безсмъртието, доброто и злото. Нейната отрова убива, но може и да лекува.

продължава> Последна промяна ( Петък, 19 Септември 2014 22:30 )
 
РОЛЯТА НА КРЪВТА В ОРГАНИЗМА СПОРЕД ТРАДИЦИОННАТА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА

КРЪВТА СПОРЕД ТКМ

Функцията на кръвта според ТКМ е да подхранва организма и е едно от основните вещества, от които е съставен нашият организъм. Системата от съдове, по която циркулира кръвта, в китайската медицина се нарича „дворец на кръвта" .При нормални условия, кръвта циркулира в съдовете и достига всяка част на тялото като го овлажнява и подхранва.Кръвта, която изтича извън съдовете и не подхранва тъканите, се нарича „лоша кръв".

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 21 Юли 2014 10:29 )
 
ЧУДАТИТЕ ЛЕЧЕБНИ СРЕДСТВА- МОРСКО КОНЧЕ, ЗМИЯ, ЧЕРВЕЙ, ЧАСТИ ОТ ЕЛЕН

Сигурно малцина от вас са имали възможността да посетят традиционна китайска аптека.Тя разбира се е като всяка една друго по света- с рафтове и чекмеджета отрупани с лекарства. Но тук, ако надникнете в чекмеджетата, ще видите странни неща, които не сте предполагали, че могат да лекуват.

продължава> Последна промяна ( Неделя, 07 Септември 2014 21:20 )
 
ЗДРАВЕТО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Всички с нетърпение очакваме да си отиде зимата и да настъпи пролетта.Особено тази година, която ни изненада с дълбоки снегове и необичайно ниски температури.

продължава> Последна промяна ( Неделя, 22 Март 2015 13:57 )
 
ЗДРАВЕТО ПРЕЗ ЛЯТОТО

Лятото е сезонът, когато денят е най-дълъг, слънчевата светлина е в изобилие и енергията в природата е най-мощна.Това е периодът, когато енергията Ян е в апогея си.През този сезон природата се отдава на бурен растеж и развитие и когато "небесната енергия се спусне, а земната се издигне двете се обединяват и всичко в природата цъфти и ражда плодове"(Хуан ди ней дзин).

продължава> Последна промяна ( Неделя, 08 Юни 2014 15:11 )
 
КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ЛЕТНИТЕ ЖЕГИ?

Лятото е сезон, когато усещаме дискомфорт поради жегите.Често чувстваме силна жажда, загуба на апетит, лесно се изнервяме и изморяваме.Как да се справим с тези състояния и да понесем по-лесно жегите?

продължава> Последна промяна ( Четвъртък, 05 Юни 2014 13:00 )
 
ЗДРАВЕТО ПРЕЗ ЕСЕНТА

Според традиционния китайски календар началото на есента е някъде между 7 и 9 август, когато започва сезонът „Лициу".Китайският традиционен календара се разделя на 24 сезона, а Лициу е 13-тият подред.В превод „Ли" означава „начало", а „циу"-времето, когато узряват културите.

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 04 Август 2014 08:55 )
 
ПОЛЕЗНА ЛИ Е БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР

Дали е полезна захарта за организма?

Ако говорим за тази, която се съдържа в меда, плодовете и др. продукти на природата, то със сигурност отговорът ще е положителен.Но ако говорим за бялата захар, която е получена след процес на обработка, то за съжаление отговорът ще е отрицателен.

продължава> Последна промяна ( Петък, 02 Май 2014 21:08 )
 
КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА ЛЕКУВА ЗИМНИТЕ БОЛЕСТИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Защо боледуваме през зимата?

Разпространеният отговор е, защото е студено. Но според традиционната китайска медицина лечението на зимните болести трябва да започне още през лятото.

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 28 Април 2014 15:48 )
 
ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Храната, която консумираме ежедневно, е един от източниците, които поддържат живота. Затова е толкова важно да внимаваме как и с какво се храним. Ако хранителният ни режим не е съобразен със здравословното ни състояние, рано или късно това ще даде отражение и ще се появят нежелани болести.

продължава> Последна промяна ( Вторник, 27 Май 2014 12:52 )
 
ПЕТ ВИДА ЯДКИ ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

Традиционната китайска медицина вярва, че ядките са топли и горещи по природа. Студеното време позволява те да бъдат консумирани през зимата, без да предизвикат повишаване на вътрешния огън. Повечето от ядките подхранват и укрепват бъбреците, мозъка и СЪРЦЕТО. Освен това ядките в зимното меню затоплят и подобряват здравето ни.

продължава> Последна промяна ( Събота, 19 Април 2014 21:07 )
 
ТРЯБВА ЛИ ДА ЯДЕМ ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

Зимата обикновено на пазара у нас се появяват цитрусови плодове като портокали, банани, лимони и т.н., защото именно това е сезонът, когато те зреят в родните им места. А дали това е най-подходящото време да се храним с тях?

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 21 Юли 2014 10:26 )
 
НЯКОЛКО ХРАНИ, КОИТО ПОДСИЛВАТ БЪБРЕЦИТЕ

Според традиционната китайска медицина бъбреците са източник на живота и от тяхното състояние зависи как и колко ще живеем. Зимата се счита, че е най-подходящия сезон да се погрижим за тях и ето кои храни според китайските лекари са подходящи да ги тонизираме и да подсилим енергията Ин в организма.

продължава> Последна промяна ( Четвъртък, 10 Април 2014 14:57 )
 


Страница 2 от 9