Вие сте тук:

Начало Статии ТРЯБВА ЛИ ДА ЯДЕМ ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

ТРЯБВА ЛИ ДА ЯДЕМ ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

Зимата обикновено на пазара у нас се появяват цитрусови плодове като портокали, банани, лимони и т.н., защото именно това е сезонът, когато те зреят в родните им места. А дали това е най-подходящото време да се храним с тях?

Учените твърдят, че плодовете и зеленчуците съдържат най-много витамини в сезона, когато зреят. Но тук трябва да отчетем и факта, че става дума за плодовете и зеленчуците, по местата, където живеем. Родината на цитрусовите плодове са топлите страни и те зреят в разгара на лятото там, докато по това време на нашите географски ширини е студена зима, т.е. ако следваме логиката, щом тези плодове зреят през лятото най-вероятно тяхната задача е да ни дадат прохлада в горещите дни, както е с дините или краставиците при нас. Затова е по-вероятно схващането, че през зимата трябва да ядем повече портокали и лимони, защото те са богато на витамин С и ще ни предпазят от настинки, изглежда не е много правилно.

До този извод достига и австрийският учен Карл-Хайнц Вагнер, който е световно известен експерт по храненето към университета във Виена. Според него портокалите и мандарините охлаждат тялото и в същото време отслабват имунитета, затова е по-подходящо да се храним с тях през горещите летни дни.

Някои учени отдавна са достигнали до извода, че основната функция на витамин С, който изобилства в цитрусовите плодове, е не толкова да предпазва от настинки, колкото от свободните радикали, които са причина за стареенето и други заболявания и че този витамин не е толкова важен при лечението на простудни заболявания.

Но наред с това Карл-Ханц Вагнер е съгласен с теорията, че портокалите и мандарините са богати на антиоксиданти и имат редица други полезни свойства, затова не бива да се отказваме напълно от тях.

Откритието на австрийския учен до голяма степен се базира на теорията на традиционната китайска медицина, според която цитрусовите плодове са източник на охлаждаща енергия.

Според нея мандарините облекчават кашлицата и намаляват храчките. Те са сладко-кисели на вкус и охлаждащи по природа, проникват в меридианите на БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ, стомаха, далака и пикочния мехур, полезни са за БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ и секрецията на течностите в организма, нормализират енергията на стомаха. Затова ги препоръчват на пациенти, които страдат от кашлица през есенно-зимния сезон. Те са богати на витамин С, а съдържанието на витамин Р засилва усвояването му. Мандарините подобряват кръвообращението.

В ТКМ кората на мандарините също се използва като лекарство. Тя се препоръчва при недостиг на влага в организма, при кашлица, подобрява състоянието на далака и стомаха. Хесперидина, който се съдържа в кората на мандарините подобрява еластичността на капилярите, понижава кръвното налягане, разширява коронарната артерия и се препоръчва на хора с наднормено тегло.

Но въпреки полезните свойства на мандарините, все пак трябва да сме внимателни с тях, да не прекаляваме и да ги консумираме в зависимост от физическото ни състояние. Ето няколко съвета, които дават специалистите по китайска медицина:

1. ПРЕКАЛЕНАТА КОНСУМАЦИЯ НА МАНДАРИНИ ПРЕДИЗВИКВА ОБРАЗУВАНЕ НА КАМЪНИ И ВРЕДИ НА ЗЪБИТЕ
По 3 мандарини на ден са достатъчни, за да си набавим необходимите количества витамин С. Ако прекалим, те могат да станат причина за образуването на камъни в бъбреците и да влошат състоянието на зъбите и устната кухина.

2. ХОРАТА С НЕДОСТИГ НА ИН ЕНЕРГИЯ, ТРЯБВА ДА КОНСУМИРАТ ПО-МАЛКО МАНДАРИНИ.
Мандарините покачват вътрешния огън, затова хората с недостиг на Ин енергия е по-добре да ограничат консумацията на мандарини, защото това може да причини образуването на ранички по езика и в устата, жажда, сухота в гърлото, запек и т.н.

3. НЕ ЯЖТЕ МАНДАРИНИ НА ГЛАДНО.
По-добре е да избягвате да ядете мандарини на гладен стомах, защото съдържанието на органични киселини в тях може да раздразни стомаха.

4. НЕ ПИЙТЕ ПРЯСНО МЛЯКО, КОГАТО ЯДЕТЕ МАНДАРИНИ.
Белтъчините в млякото реагират на плодовата киселина и витамин С в мандарините, в резултат на което се получават втвърдявания, които затрудняват храносмилането, предизвикват подуване и болки в корема, диария. Затова е по-добре да пиете мляко един час преди или след консумацията на мандарини.

ПОРТОКАЛИТЕ според ТКМ също са сладко-кисели на вкус и охлаждащи по природа. Те утоляват жаждата и подпомагат секрецията на течностите в организма, подобряват апетита и помагат за освобождаването на натрупаните газове в червата, подобряват храносмилането, полезни са при запек. Яденето на портокали или изпиването на чаша портокалов сок след хранене е полезно за изчистването от излишните мазнини, утолява жаждата, действа отрезвяващо при махмурлук.

Богатото съдържание на витамините С и Р засилва имунитета, прави капилярите по-еластични, понижава лошия холестерол. Съдържанието на витамини и пектин в портокалите стимулира работата на червата и ги изчиства от натрупаните шлаки, изчиства организма от вредните вещества. Портокаловите кори също са вид лекарство. Те са сладки, горчиви и действат затоплящо. Ефикасни са при лечението на настинки и кашлица, липса на апетит, подуване на стомаха.

ЛИМОНИТЕ според ТКМ са кисели, сладки и балансирани по природа, т.е. те не действат нито охлаждащо, нито загряващо на организма. Те утоляват жаждата и стимулират секрецията на течностите в организма, заздравяват стомаха и далака, изчистват излишната влага и действат отхрачващо. Съдържанието на ниацин и органични киселини и киселият вкус са причина лимоновият сок да убива микробите в организма. Богатото съдържание на цитрат в него пречи на калция да кристализира и предпазва от образуването на камъни в бъбреците, освен това подпомага разграждането им.

http://bulgarian.cri.cn

Последна промяна ( Понеделник, 21 Юли 2014 10:26 )