Вие сте тук:

Начало Статии Въпроси за Простото-Хуанди, Жълтия император-3-та част

Въпроси за Простото-Хуанди, Жълтия император-3-та част

(която е предизвикана от фън)?
Цибо:
При недостатъчно количество от янска енергия в долната част на тялото нарушенията са с ински симптоми, а при недостатъчна инска енергия в долната част на тялото нарушенията са с янски симптоми. Източникът на янската енергия е до палците на краката, а ниската енергия е съсредоточена в средата на стъпалото. Затова при излишък на янска енергия се сблъскваме с усещане за горещина в краката, а при излишък на инска енергия - с усещане за хлад, изкачващ се от палците на краката към коленете, тъй като инската енергия се заражда (букв. "започва") в ходилата, а след това се съсредоточава в точката саниндзяо (6 RP или "обединение на трите Ин").


Император Хуанди
Как ще обясните тези нарушения на (смутената) Ин?
Цибо:
Енергиите Тай Ин и Тай Ян се обединяват на нивото на половите органи. През пролетта и лятото янската енергия у човека е по-активна отколкото инската. Обратно, през есента и зимата инската енергия на човека е по-силна от янската. Затова при отслабване на янската енергия през есента и зимата възникват усещания за "вледеняване" на ръцете и краката.
Император Хуанди
Как ще обясните нарушенията на янската енергия?
Цибо:
Тези нарушения на Ян са обусловени от дегенериране на стомаха и далака (Ян Мин), причинени от неумереност или по други причини. В резултат на това енергията на бъбреците отслабва и едновременно янската енергия става по-силна. Поради това възниква усещане за горещина в ръцете и краката.
Император Хуанди:
На какво (на каква болест) съответстват следните симптоми - коремът на болния е издут, а самият той е в коматозно състояние през половината или през целия ден?
Цибо:
Раздуване на корема се появява, когато инската енергия се натрупа в горните части на тялото, а кома -когато в горната част на тялото се събере янска енергия.
Император Хуанди
Бихте ли могли да ми опишете симптомите, съответстващи на разстройството на меридианите?
Цибо:
При разстройство на меридиана Тай Ян лицето (на болния) подпухва, главата му натежава, той губи способността си да ходи и изпада в кома. При разстройство на меридиана Ян Мин възникват психични нарушения. У болния възниква желание да бяга и да крещи, развива се усещане за пълнота в стомаха, появява се безсъние и чувство за топлина в лицето, съпроводено с почервеняване. Възникват халюцинации, болният губи свързаност на речта и мислите си. При разстройство на меридиана Шао Ян се нарушава остротата на слуха, бузите подпухват и той вдига температура (треска), съпроводена с болки в страничните части на тялото. При разстройство в меридиана Тай Ин възниква подуване на корема и подпухване на краката. Освен това, болният има запек, липса на апетит и повръщане. Приемането на храна води до безсъние. При разстройство на меридиана Шао Ин устата на болния пресъхва, а урината му придобива интензивно червен цвят, коремът му се подува и се появяват болки в сърцето. При разстройство на меридиана Дзюе Ин долната част на корема се издува и става болезнена при опипване. В този случай коремът се намира в състояние на пълнота, болният не може да уринира, спи му се и заспивайки сгъва краката си. Торбичката на тестисите му се издува и свива и у болния възниква усещане за топлина в краката.
За лечение на подобни заболявания (разстройства) обикновено трябва да се разсейва (ако има признаци за пълнота) и да се тонизира (ако има признаци за празнота). Ако отсъстват и пълнотата и пустотата, необходимо е да се хармонизират засегнатите меридиани.
При разстройства на меридиана Тай Ин, съпроводени от схващания на краката и болки в сърцето, ирадииращи към корема, трябва да се бодат точките по меридиана на далака.
При разстройства на меридиана Шао Ин, съпроводени с повръщане, пълнота и диария, трябва да се бодат точките по меридиана на бъбреците. При разстройство на меридиана Дзюе Ин със спазми и болки в бъбреците, пълнота (подпухване), невъзможност за уриниране, разстройство на речта и мисленето, трябва да се бодат точките по меридиана на черния дроб.
При разстройства на трите ински меридиана, съпроводени с анурия, чревна непроходимост и силно охлаждане на ръцете и краката, болният ще умре в течение на три дни.
При разстройства на меридиана Тай Ян, съпроводени с повръщане на кръв, кома и частично кръвотечение от носа, трябва да се бодат точките по меридиана на Пикочния мехур. При разстройства на меридиана Шао Ян, с възникването на ригидност в областта на бъбреците и шията, чревни възпаления и чести пристъпи на тъга (безпокойство), болестта е неизлечима.
При разстройства на меридиана Ян Мин, съпроводени с кашлица и затруднено дишане, температура, безпокойство и повръщане със следи от кръв, трябва да се бодат точките по меридиана на Стомаха.
При разстройства на меридиана Шоу Тай Ин, съпроводени с пълнота в гърдите и чести пристъпи на повръщане, трябва да се бодат точки по меридианите на белите дробове.
При разстройства на меридианите Шоу Шао Ин и Шоу Дзюе Ин, свързани с болки, ирадииращи чак в гърлото и наличие на температура, болестта е неизлечима.
При разстройства на меридиана Шоу Тай Ян, съпроводени с глухота, сълзливост, изкривяване на шията и ригидност в областта на бъбреците, затрудняваща болният да се навежда напред и назад, трябва да се бодат точките по меридиана на Тънкото черво.
При разстройства на меридиана Шоу Ян Мин, съпроводени с подуване и болки в гърлото, трябва да се бодат точките по меридиана на Дебелото черво.

Глава Четиридесет и шеста
ЗАГНОЯВАНИЯ (АБСЦЕСИ)
Император Хуанди:
Как може да се установи, дали болният страда от абсцес (загнояване) в стомаха?
Цибо:
В този случай пулсът на Стомаха става дълбок и малък, което показва разстройство (нарушение) на енергията. В подобен случай пулсът Жън Ин, т. е. радиалният пулс на лявата ръка, е в голяма пълнота, което говори за излишък на Ян. Пулсът Жън Ин е пулсът на стомаха. Когато не е балансиран, в стомаха се натрупва излишна пълнота на Ян. По тази причина възниква абсцес (загнояване) в стомаха.
Император Хуанди
У някои болни се забелязва следния радиален пулс на дясната китка - дълбок, напрегнат и "свит", а на лявата китка пулсът е повърхностен и бавен. Какво заболяване съответства на тези симптоми?
Цибо:
Ако пулсът е дълбок и "свит" през зимата, това е нормално, тъй като съответства на сезона. Но повърхностният и бавен пулс на лявата китка е аномален. У болният са поразени бъбреците и леко са засегнати белите дробове, тъй като меридианът Шао Ин минава през бъбреците и белите дробове. Повърхностният пулс обикновено е характерен за черния дроб, а не за бъбреците. При заболяване на бъбреците у пациента възникват болки в тях.
Император Хуанди
За някои болки са характерни циреи по шията. С какво трябва да се лекуват те? С камък, с игла или мокса?
Цибо:
Тези циреи се разполагат по меридиана на бъбреците, минаващ през шията (по-точно трябва да се говори за вторичния съд, влизащ в "управляващия съд" в точката лянцюан (23 VC). При натрупване на енергия или кръв, за лечение трябва да се използва камък.
Император Хуанди
Някои болни проявяват признаци на безумие и гняв?
Цибо:
Това е признак за излишък на Ян.
Император Хуанди
Как трябва да се лекуват?
Цибо:
Енергията Ян Мин лесно се разстройва (нарушава), което не може да се каже за енергиите Тай Ян и Шао Ян. Безумието и гневът за "изолирано" разстройство на меридиана Ян Мин. За лечение тези болни трябва да се накарат да гладуват и да им се предпише медикамент на основата на желязото. Този медикамент се приготвя като в кипяща вода се сложат ръждясали гвоздеи. Китайците използват желязо също и за лечение на контузии, като смесват в равни пропорции оцетна киселина, спирт и разтвор, приготвен от кипнали ръждиви гвоздеи. С получената смес натриват травмирания участък. При припадъци след раждане на родилките се дава да подишат оцетни пари. В оцета също са сложени ръждиви пирони, нагрети до червено. Това лекарство на основата на желязото отстранява разстройствата на енергиите Ян Мин. При подобни болни се отбелязва малък и дълбок пулс, създаващ усещане за "хоризонтално разположена игла". При натрупване на енергиите в далака пулсът става много твърд, устойчив и "свит", т.е. характеризира се с много необичаен брой пулсации. Когато долната енергия влиза в борба с енергията на горните органи - бъбреците, белите дробове и черния дроб, пулсът става обширен (разлят).

Глава Четиридесет и седма
ЗА НЕОБИКНОВЕННИТЕ (СТРАННИТЕ) ЗАБОЛЯВАНИЯ
Император Хуанди
Някои бременни жени на деветия месец от бременността си губят способността си да говорят. Какво означава това?
Цибо:
Това показва прекъсване на циркулацията на енергия в матката; тя губи връзката си с енергията на бъбреците. Бъбреците управляват езика и затова тези бременни жени не могат да говорят.
Император Хуанди
Как трябва да се лекуват подобни заболявания?
Цибо:
Те не трябва да се лекуват, тъй като на втория месец след раждането сами се оправят. Правилото на акупунктурата гласи: "Не трябва да се изтегля енергия, ако тя е в пълнота, и не трябва да се тонизира, при наличие на излишък от енергия." Следователно, ако болният е слаб и изтощен, не трябва да се използват нито игли, нито камъни. Общото правило гласи: Бременната жена не трябва да се боде с игли.
Император Хуанди
Някои болни имат пълнота в страничните части на тялото и имат усещането, сякаш енергията им е в горната част на тялото. Такава болест може да продължи две-три години. Що за болест е това?
Цибо:
Тази болест е възникнала в резултат на натрупване на енергия в меридиана на белите дробове. Ако болният продължава добре да се храни (т.е. не губи апетит), не трябва да се използват нито игли, нито мокса, за предпочитане е предписването на настойки (отвари).
Император Хуанди
Какво означава подпухването (оттичането) на краката, съчетано с болки около пъпа?
Цибо:
Това е извратен фън, опустошаващ (меридиана на) Дебелото черво и достигащ до точката гаопуан (43 V). Затова има болки около пъпа. В този случай не трябва да се боде, тъй като ще се предизвика развитие на асцит.
Император Хуанди
Какво означава появата на много учестен, придружен със спазми пулс в "основата на китката"?
Цибо:
Това показва, че има поражение на черния дроб и несъмнено има спазми в корема. Побледняването на кожата говори за това, че ситуацията е много сериозна.
Император Хуанди
Какво ще кажете за болките в главата, продължаващи години наред?
Цибо:
Това говори, че великият ински студ е проникнал напълно до костния (гръбначния,) мозък, а оттук - в мозъка.
Император Хуанди
Някои болни имат постоянно усещане за сладък вкус в устата. За какво говори това?
Цибо:
Това е признак за препълване на енергията на петте органа и е симптом за дегенериране на далака.
Император Хуанди
За други болни е характерно, че в устата си имат непрекъснато горчив вкус. Както е казано в Линшу, при наличието на този симптом, трябва да се боде точката янлинцюан (34 YВ). Но какво означава това?
Цибо:
Това е признак за дегенериране на жлъчния мехур. Въпреки, че черният дроб играе ролята на "капитан", той е под управлението на жлъчния мехур, чийто меридиан минава през гърлото. При отслабване на енергията на жлъчния мехур тя се изкачва (букв. "прелива") в горната част на тялото и предизвиква усещане за горчив вкус.
При наличието на този симптом трябва да се боде точката мо на жлъчния мехур, точката джедзин (23 YВ,), точката юй на жлъчния мехур, т. е. данюйшу (16 Y) и точката хъ на жлъчния мехур, т. е. янптцюан (34 YB).
Император Хуанди:
Някои болни не могат да уринират, докато други го правят твърде често - до десет пъти дневно. Тялото им гори и усещат неудобство в областта на шията и гърдите, пулсът на лявата им китка е пълен и "смутен". У болния възниква усещане, че енергията се издига към горната част на тялото, а пулсът на далака става малък и тънък като косъм. За какво говори това заболяване?
Цибо:
Болестта е много сериозна, тъй като това говори за тежко поражение на далака. Пулсът на лявата китка, определящ енергията на стомаха, е пълен и "смутен", като при това бива засегнат и самият стомах. Тази болест е неизлечима, тъй като е прекъсната връзката между двете енергии Ин и Ян.
Император Хуанди
Тялото на болния е издуто както при воднянка (подпухналост), пулсът е разлят и свит, и въпреки че липсват болки или отслабване, болният яде съвсем малко или въобще не може да яде. Що за болест е това?
Цибо:
Това говори за поражение на бъбреците, а също така и за наличие на фън в бъбреците. Ако болният не може повече да се храни и става неспокоен, това говори за изтощаване на енергията на сърцето, което е равнозначно на смърт.

Глава Четиридесет и осма
ЗА НЕОБИЧАЙНИТЕ (СТРАННИ) ЗАБОЛЯВАНИЯ
Пълнотата на черния дроб, бъбреците или белите дробове може да предизвика подпухване. При пълнота на белите дробове подпухват страничните части на гърдите, а също така се наблюдава и задух. Пълнотата на черния дроб се съпровожда с пълнота на страничните части на тялото. Болният се мята (букв."подскача") в съня си и не може да уринира. При пълнота на бъбреците се издуват както долната част на корема, така и краката (долните крайници), което се съпровожда с функционално обездвижване или на единия, или на двата крака.
Пълнотата и разлетият пулс могат да бъдат признаци за епилепсия или гърчове. Подобни симптоми дават малък, но "свит" (струнен) пулс на черния дроб. Ако пулсът на бъбреците, черния дроб или сърцето е слаб или слабо еластичен и отсъства пулсации, това е признак за натрупване на енергия.
Ако пулсовете на бъбреците и черния дроб са дълбоки (и двата едновременно), това е признак за подпухване. Ако тези два пулса са повърхностни, това свидетелства едновременно за наличието на фън и подпухналост. Ако пулсът на бъбреците (или на черния дроб) е разлят, слабо еластичен, дълбок, това е признак за херния. Твърде "вълнистият" (с голям брой пулсации), но дълбок пулс на далака говори за лека (без усложнения) дизентерия. Малкият, но същевременно дълбок и "борещ се" (мятащ се) пулс на бъбреците е признак за кръвоизлив в червата. Постоянната температура (треска) е признак за наближаване на смъртта. Дълбокият, вълнообразен и неравномерен пулс на стомаха, съпроводен с малък, твърд и слабо еластичен пулс на сърцето, е признак за хемиплегия. При мъжете това обикновено става в лявата страна, а при жените - в дясната. Ако при това болният не изгуби способността си да говори, той може да се излекува в период от тридесет дни. Но ако той не може да говори и става дума за "лява" хемиплегия при мъжете, болният ще бъде излекуван след три години. Изключение правят болните, които не са навършили двадесет години, тъй като в този случай те ще умрат в течение на тригодишния срок.
Повърхностният, незадълбочен и много ускорен пулс (повече от десет пулсации на едно дишане) е признак за недостиг на енергия в меридианите, а това означава смърт след деветдесет дни.
Вълнообразният (но имащ само един гребен или вълна) пулс говори за изтощение на енергията на бъбреците. Пулсът, който на опипване напомня малка, рехава буца пръст, показва изтощаване на енергията на стомаха. Пулсът, напомнящ на малка и много тънка връв, е признак за изтощение на енергията (на меридиана,) Джун Май. Пулсът, представен (едновременно) от двата потока, показва изтощение на енергията на "съда на зачатието". Пулсът, напомнящ "воден фонтан", т.е. повърхностен и биещ, показва изтощение на енергията Тай Ян. Изцяло повърхностен и разлят пулс (и ставащ все по-разлят при повторно натискане) показва, че енергията на 12 (точки) "юй-съгласувани" е напълно изтощена.
Пулс, напомнящ острието на нож, т.е. малък, слабо еластичен към повърхността, но разлят и твърд и още по-малко еластичен при повторно натискане, е признак за това, че инската и янската енергии са "изпълнили" бъбреците.

Глава Четиридесет и девета
ЗА МЕРИДИАНИТЕ
Меридианите Той Ян (на тънкото черво и пикочния мехур) съответстват на първия месец от годината. В този период е възможно подпухване (букв."набъбване") и болки в областта на бъбреците, тъй като янската енергия започва да се издига, докато инската е още в пълнота. В този период са възможни също болки в гърба, шум в ушите или (пристъпи на) безумие. Всички тези симптоми са обусловени от изкачването (нарастването) на Ян.
Меридианите Шао Ян (тройният нагревател и жлъчният мехур) съответстват на седмия и осмия месец в годината. На деветия месец янската енергия пресъхва в природата и инската енергия става преобладаваща. В този период са възможни болки в сърцето и страничните части на тялото (в ребрата), породени от отказа на енергиите Шао Ян "да се върнат в Ин".
Меридианите Ян Мин (на дебелото черво и стомаха) съответстват на петия месец. Този период се характеризира с максимална активност на янската енергия, но тази енергия е започнала вече да заключва в себе си малко инска енергия (тъй като това е периодът на Ин в Ян). В този период е възможно оттичане, подпухване на краката, болки в гърдите, оттоци, болки в главата, защото инската енергия встъпва в борба с янската.
Меридианите Тай Ин (белите дробове и далака) съответстват на единадесетия месец и в този момент цялата енергия е съсредоточена в центъра на тялото, при което са възможни издувания, метеоризъм, гадене или повръщане. В дванадесетия месец инската енергия започва да слабее, а янската да расте. Това носи облекчение.
Меридианите Шао Ин (на сърцето и бъбреците,) съответстват на втория месец в годината. В този период не са редки болките в областта на бъбреците или гаденето, кашлицата и задуха, тъй като инската енергия е локализирана в долната част на тялото, а янската - в горната.
Меридианът Дзюе Ин (перикард и черен дроб) съответства на третия месец. В този период на пребиваване на Ин в Ян са възможни издувания в долната част на корема или херния, или болки в бъбреците, тъй като енергиите Ин и Ян се сражават една с друга. Понякога в този период има оплаквания от пресъхване на гърлото и усещане за температура в тялото. Тази температура също е породена от борбата между Ин и Ян.

Глава Петдесета
ЗА ВАЖНИТЕ ПОНЯТИЯ, ОТНАСЯЩИ СЕ КЪМ ПРАКТИКУВАНЕТО НА АКУПУНКТУРАТА
Император Хуанди
Бихте ли ми разказали за изкуството на акупунктурата?
Цибо:
Съществуват повърхностни и дълбоки заболявания. При повърхностните заболявания трябва да се правят повърхностни убождания, а при дълбоките - дълбоки, но във всички случаи дълбочината на убождането не трябва да бъде прекалено голяма.
При прекалено дълбоки убождания в случаите на повърхностни заболявания е възможно да се разстрои енергията. Твърде повърхностните убождания при дълбоки заболявания прекъсват преминаването на повърхностна енергия, благодарение на което в тялото може да проникне извратена енергия.
Извратената енергия може да достигне кожата, съединителната тъкан, меридианите, артериите, мускулите, костите и костния мозък.
Ако тя е достигнала епидермиса, не трябва да се боде дълбоко, за да не се разстрои енергията на белите дробове. В този случай пациентът ще заболее през есента.
Ако тя е достигнала кожата, не трябва да се боде на дълбочината на съединителната тъкан, за да не се разстрои енергията на далака. В този случай пациентът ще заболее след седемдесет и два дни и у него ще се наблюдава издуване на корема и загуба на апетит.
Ако тя е достигнала съединителната тъкан, не трябва да се смущават ('нарушават) артериите, за да не се засегне сърцето. У пациента ще се забележат болки в сърцето през лятото.
Ако тя е засегнала меридианите, не трябва да се нараняват мускулите, за да не се засегне черния дроб, което ще доведе пациента да заболяване през пролетта.
Ако тя е достигнала мускулите, не трябва да се нараняват костите, за да не бъдат засегнати бъбреците, в резултат на което пациентът да страда от болки в бъбреците и през зимата.
Ако тя е достигнала до костите, не трябва да се наранява костния мозък, иначе у пациента ще се развие паралич в краката.

Глава Петдесет и първа
(Съдейки по всичко, императорът не е разбрал добре предишните бележки, тъй като в тази глава той моли лекаря да повтори съдържанието на предишната глава)

Глава Петдесет и втора
ТОЧКИТЕ, ЗАБРАНЕНИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ В АКУПУНКТУРАТА
Император Хуанди
Кои точки са забранени за използване в акупунктурата?
Цибо:
Енергията на бъбреците започва от лявата страна на тялото, а на белите дробове - от дясната. Енергията на сърцето е повърхностна, докато енергията на бъбреците е дълбока. Точките, разположени над диафрагмата са много важни. Тези от тях, които са разположени близо до точката гъюй (17 Y, става дума вероятно за точката синюй, 15 Y, явяваща се "съгласуваща" точка на сърцето) не трябва да се бодат в никакъв случай, тъй като нараняването на сърцето ще доведе до смърт в течение на 24 часа. За болния е характерно гадене.
При нараняване на черния дроб се нарушава свързаността на речта, на мисленето и в течение на пет дни настъпва смърт.
При нараняване на бъбреците се развива кихане и смъртта настъпва в течение на шест дни.
При нараняване на белите дробове и смъртта настъпва в течение на три дни.
При нараняване на далака се развива непрекъснато преглъщане и смъртта настъпва в течение на десет дни.
При поражение на жлъчния мехур се наблюдава повръщане и смъртта настъпва в течение на ден и половина.
При убождане на точките, разположени над петата, в случаите, когато бива засегната артерия (по всяка вероятност става дума за задната голямопищялна артерия в точката тайси, З R ) и започва непрекъснато кръвотечение, това означава смърт.
При убождане на лицето в точката на вторичния съд може да се провокира неочаквано ослепяване. - Виж забранените за обгаряне точки, а именно - точката чънци 1 Е). Твърде дълбокото убождане в точките байхуей (точка 20 от "управляващия съд") и синхуй (22 от "управляващия съд") в случай на нараняване на мозъка, води до незабавна смърт.
Твърде дълбоките убождания под езика, водещи до непрекъснато кръвотечение, могат да предизвикат у болния онемяване.
Ако убождане на точка от стъпалото не бъде съпроводено с кръвотечение, това може да доведе до подпухване (подуване).
Забележка: Става въпрос за точките на "чудния съд" Джун Май, разположени на вътрешната страна на ходилото - джангу (2 R). Трябва да се накара да кърви точката от меридиана Джун Май.
При много дълбоки убождания на точки от меридиана на пикочния мехур, предизвикващи наранявания по този меридиан, болният пребледнява и пада в несвяст
Забележка: Този меридиан (Дзу Тай Ян) минава през областта на кръста и ханша и по-нататък продължава по задната част на крака. Всички точки на този меридиан в посочения участък са разположени във вдлъбнатините между мускулната маса и по тези места не трябва да се боде дълбоко.
Ако убождането в точките цичун (30 Е) и чъншан (57 Y) не са съпроводени с кървене, това ще доведе до подпухване (подуване) в областта на глезените до точката пушън (61 Y).
Твърде дълбоките убождания на.точките от гръбначния стълб, водещи до нараняване на гръбначния мозък, предизвикват кифоза.
Неправилното убождане на точките, разположени в близост до ключиците, съпроводено с твърде голямо разсейване на енергия, води до кашлица и задух. Неправилното убождане на точките юйдзи (10 Р) може да предизвика разстройство (нарушение) на енергията и подутини.
Не трябва да се бодат болни в състояние на алкохолно опиянение, в състояние на гняв, твърде изморени хора, преяли или дълго постили, и изпитващи силен страх. Не трябва да се бодат много дълбоко точките, разположени пред ушите или близко до очите, тъй като това може да предизвика глухота. Точките по коленете (в района на коленете) също са много важни. Нараняването на тези точки води до окуцяване. Разположените по ръцете точки от меридиана на белите дробове също са много важни и твърде голямото им кървене може да доведе до смърт. Твърде голямо разсейване на точките от меридиана Шао Ин или прекаленото им кървене, може да доведе до схващане на езика. Твърде дълбоките убождания в точките, разположени по гръдния кош, водещи до нараняване на белите дробове, могат да предизвикат задух. Неправилното убождане в точката чидзъ (5R), водещо до разстройство (дисхармония) на енергиите, води до невъзможност за свиване на ръката в лакътя. Неправилното убождане на точките, разположени на три разстояния (три цуна) над гънката на слабините, може да предизвика незадържане на урината, а неправилното убождане на точките, разположени под мишницата, може да предизвикат кашлица.
Твърде дълбоките убождания, нараняващи пикочния мехур, предизвикват издуване на корема.
Трябва да бъдем много внимателни при убождането на точките, разположени около очите.
Неправилното убождане на точките по ставите може да доведе до невъзможност са свиване на крайника в съответната става.

Глава Петдесет и трета
ИЗКУСТВОТО НА УБОЖДАНЕТО
Император Хуанди
Бихте ли ми обяснили какво се разбира под понятията пустота и пълнота"?
Цибо:
При наличие на пълнота на енергията, симптомите се забелязват в целия организъм на болния. Ако енергията е в пустота, тя се характеризира със симптоми на пустота, което е напълно нормално. Ако не е така, това е признак за заболяване. Ако пулсът е в пълнота, в пълнота трябва да бъде и кръвта. Ако пулсът е в пустота, и кръвта трябва да бъде в пустота, това е нормално. Обратното е признак за заболяване.
Император Хуанди:
Какво имате предвид под "обратното"?
Цибо:
Пустота на енергията, заедно с температура (треска), добър апетит при отсъствие на сила; загуба на апетит при пълнота" на енергия; пълнота на пулса при недостиг на кръв; пустота на пулса при излишък на кръв - всичко това е обратно на нормалното. Ако у болния, при пълнота на енергията, се забележи втрисане, това е признак, че той е поразен от извратена Ин (зловреден студ).
Пустота на енергията, съпроводена с температура (треска) е признак за поражения от извратена Ян през лятото. При желание за тонизиране трябва да се вкара енергия. Когато трябва да се разсее, необходимо е тя да се застави да излезе. Ако болният е в пълнота, вкараната игла се нагрява, (става гореща). Ако е в пустота, тя се охлажда. За разсейване на пълнотата трябва да се разшири прободеното от иглата отверстие. За тонизиране трябва прободеното от иглата отверстие да се запуши, масажирайки кожата (на болния) с лявата ръка.

Глава Петдесет и четвърта
ЗА ДЕВЕТТЕ НАЧИНА НА УБОЖДАНЕ
Император Хуанди:
Бих искал да зная нещо за деветте начина на убождане.
Цибо:
При наличие на пустота трябва да се тонизира, а преди иглата да се извади, трябва да се задържи, докато се нагрее. Болният трябва да почувства топлина в мястото на убождането, тъй като това е признак за "прилив "на янска енергия.
При наличие на пълнота трябва да се разсейва, а преди иглата да се извади, тя трябва да се задържи, за да се охлади. Болният чувства студ в мястото на убождането.
При натрупване на черна кръв в кръвоносните съдове, те трябва да се заставят да кървят. Ако трябва да се разсее извратена енергия, не трябва да се натиска в момента на изтегляне на иглата.
Когато се тонизира, иглата се изтегля бавно, но за да се избегне разсейването на енергията на тялото, първостепенна роля играе бързото притискане на нивото на натисканата точка: За да се разсее енергията, иглата трябва бързо да се изтегля, без да се натиска мястото до нея. За определянето на конкретния прийом (тонизиране или разсейване), трябва да се изясни към кой тип се отнася пациентът - ински или янски - или да определим с какъв случай имаме работа - с пълнота или пустота на енергията. За да знаем кои точки трябва да се бодът първи и кои втори, трябва добре да се изучи болния, и едва след това да се вземе нужното решение.
Съществуват девет вида игли и трябва да знаем как да ги използваме по предназначение.
Забележка:
За Ян на главата и трупа трябва да се използва игла № 1.
За Ян в мускулите трябва да се използват кръгли игли № 1,2, а за разсейване - игли № 3.
За Ян при абсцеси и за предизвикване на кръвотечение се използват игли № 4.
За отваряне на големи абсцеси и извличане на гной се използват игли № 5.
За регулиране (хармонизиране) на енергиите, разсейване на атония и абсцеси се използват игли № 6.
За лечение на втрисане, температура и болки се използват игли № 7.
За разсейване на дълбочинна извратена енергия и хронична атония се използват игли № 8.
При натрупване на енергии в ставите трябва да се използват игли № 9.
Тъй като енергията циркулира, следвайки определено направление, и има начало и край, трябва да умеете да изберете благоприятния момент за разсейване или тонизиране.
За разсейване трябва да се действа преди преминаването на енергията. За тонизиране (стимулиране) не трябва да се действа срещу енергията, а да се върви след нея. Оставяйки иглата на мястото й, ние изчакваме идването на енергията. Охлаждането на иглата показва обилен прилив (наплив) на инска енергия. Обратно - нагряването на иглата показва обилен прилив на янска енергия. При наличие на "дълбочинни" заболявания трябва да се боде дълбоко. В случай на повърхностни заболявания се осъществяват повърхностни убождания. И в двата случая, обаче, трябва да се изчака идването на енергията до иглата.
При убождане на болния трябва да се действа максимално внимателно, сякаш лекарят е на края на пропаст. Иглата трябва да се държи така, сякаш човек се кани да хване тигър. Необходимо е внимателно да се наблюдава болния, иглата да се вкарва изправена (вертикално) и с пълно съзнание за сериозността на изпълняваното действие. Лекарят съсредоточава цялото си внимание върху болния, внимателно гледа в очите му, за да насочи духа му по такъв начин, че да облекчи циркулацията на енергията.
Точките санли (36 Е), чунян (42 Е), шайдзюйсюй (37 Е по съвременната номенклатура), сядзюйсюй (39 Е bkb според съвременната номенклатура) са много важни точки.
Забележка: Тъй като тези точки управляват енергиите Ин и Вей, започващи от стомаха.
Съществуват девет начина за убождане:
1. Убождане на кожата;
2. Убождане на съединителната тъкан;
3. Убождане на меридианите;
4. Убождане на мускулите;
5. Убождане на костите;
6. Убождане за регулиране на инската и янската енергия;
7. Убождане за добавяне на енергия;
8. Убождане за разсейване на фън;
9. Убождане за разсейване на излишна енергия, натрупала се в 365-те стави и за възстановяване на връзката между енергиите на деветте телесни отвора у човека.

Глава Петдесет и пета
ЗА ИЗКУСТВОТО НА ДЪЛБОКОТО УБОЖДАНЕ
Преди прегледа на пациента лекарят трябва внимателно да изслуша това, което ще му каже болният (т.е. оплакванията). При наличие на болки в главата трябва да се боде плътно до костта, като не се наранява нито кожата нито плътта, това е много фино изкуство. При лечение на симптоми на охлаждане и температура, втрисане и треска, Ин и Ян трябва да се направи едно "перпендикулярно" убождане на кожата и след това задължително се правят убождания в четирите направления. Ако извратената енергия е отишла толкова надълбоко, че атакува един или друг орган, трябва да се бодат точките юй на органите, разположени на гърба, по меридиана на Пикочния мехур. Когато извратената енергия дойде до иглата, втрисането, треската или температурата излизат заедно с иглата. Също така може да се предизвика леко кръвотечение.
При наличие на подпухналост или абсцес съответната игла се забожда повече или по-малко дълбоко, отчитайки сериозността (размера) на абсцеса.
Когато заболяването е локализирано в долната част на корема, трябва да се бодат точките, разположени в тази област и особено там, където кожата е най-дебела, и особено точките, разположени по меридиана на Пикочния мехур, от двете страни на гръбначния стълб, на нивото на четвъртото ребро.
Ако заболяванията са предизвикани от Ин и са локализирани в долната част на корема, при което у болния се отбелязва запек и анурия, трябва да се бодат точките, разположени в долната част на корема, на вътрешната част на бедрата и в областта на бъбреците. При това трябва да се бодат няколко точки едновременно и продължително да се оставят иглите дотогава, докато болният не получи облекчение.
Ако болестта е локализирана в мускулите, което се съпровожда с контрактури и болки в ставите, винаги трябва да се боде съединителната тъкан, на границата с. костта, но тя да не се докосва. Ако е локализирана в епидермиса или съединителната тъкан и болният е поразен от извратена енергия на студа или влажността, трябва да се бодат точките, разположени близо до костта, няколко пъти и много дълбоко (при това да не се нараняват нито мускулите, нито костите), дотогава, докато болният не почувства топлина в мястото на убождане и в този момент той ще усети облекчение. При локализиране на болестта в костите болният усеща в тях болка и тежест. В този случай трябва да се бодат точките в близост до костта. При възникващи усещания за топлина в костите болният изпитва облекчение. При локализиране на болестта в янските меридиани характерни за болния усещания са втрисане и температура. В този случай, ако тя е разположена близо до кости (на границата), съединителната тъкан дава гореописаното усещане за втрисане и температура. Възможно е появяването у болния на треска, и в този случай трябва няколко пъти да се боде дълбоко. При възникване в точката на убождане на топлина (загряване), болният получава облекчение. Ако възникващият веднъж годишно пристъп на температура (треска) не се излекува, той започва да се повтаря всеки месец и ако продължи да не бъде лекуван, започва да се повтаря четири-пет пъти месечно. В този случай трябва да се бодат точките близо до костите и иглата да се оставя в тях дотогава, докато болният не усети там охлаждане. Ако не усети нищо, неговите Ин и Ян трябва да се хармонизират. При поражение от фън (обикновено) болните имат периодични пристъпи на температура и втрисане, съпроводени с изпотяване. Подобни симптоми се наблюдават по няколко пъти на ден. В началото трябва да се бодат точките, разположени близо до костите, а след това другите (букв. "не разположени близо до костите") При поява на изпотяване, до възникване на втрисане и температура, болният трябва да се боде всеки три дни. Той ще бъде излекуван в продължение на сто дни.
В случай на проказа болният изпитва чувство за тежест в ставите и космите на веждите и брадата му опадат. В този случай трябва да се бодат точките, разположени по съединителната тъкан. Трябва да се застави да се изпоти в течение на 100 дни и след това да се бодат точките, разположени близо до костите. След това отново трябва да се изпотява в течение на 100 дни. Лечението се прекратява при израстване на космите.

Глава Петдесет и шеста
ЗА ЕПИДЕРМИСА
Император Хуанди
Бихте ли разказали за епидермиса?
Цибо:
Всички меридиани имат вторични съдове, свързващи ги с епидермиса. При поражение от извратена енергия, тя първо прониква във вторичните съдове, преди да премине в меридиана или органа, или да се задържи в мускулите и костите.
Точките на вторичните съдове са по-повърхностни, отколкото точките на меридианите. Те са локализирани по епидермиса. От гледна точка на акупунктурата, тези вторични съдове трябва да имат янска природа, тъй като са по-повърхностни от точките на меридианите, които са разположени на по-голяма дълбочина и трябва да имат инска природа. От тук произтича известното предписание: "В случаите, когато вторичните съдове са в пълнота, а меридианите - в пустота, трябва да се използва мокса за Ин (за меридиана) и убождане за Ян (за вторичния съд). Когато в пълнота се намира меридианът, а вторичният съд е в пустота, трябва да се боде Ин (меридиана) и да се използва мокса за Ян (за вторичния съд). Циркулацията на енергията е насочена от Ян към Ин, а след това преминава от Ин към Ян. С други думи, тъй като тя циркулира непрекъснато, извратената енергия напада в началото епидермиса и едва след това се смесва с допиращите се до епидермиса вторични съдове. След това тя се движи по меридианите и оттук преминава във вътрешностите.
При поражение на епидермиса от извратената енергия, болния го втриса и порите на кожата му се отварят. Когато тази енергия достигне до вторичните съдове, те придобиват пълнота, в резултат на което цветът на епидермиса се променя. Тази извратена енергия вече е способна да се настанява в костите и мускулите. Ако извратената енергия има инска природа, забелязваме спазми в мускулите и болки в костите. Ако извратената енергия има янска природа, мускулите отслабват, а плътта атрофира. Извратената енергия може да достигне вътрешностите или органите тогава, когато отслабнат енергиите Ин и Вей.

Глава Петдесет и седма
ЗА МЕРИДИАНИТЕ И ВТОРИЧНИТЕ СЪДОВЕ
Император Хуанди
Какви изменения в цвета на кожата възникват при поражение на вторичните съдове и меридианите?
Цибо:
На меридианите съответстват точно определени цветове: сърце - червен, бели дробове - бял, черен дроб - зелен, далак - жълт, бъбреци - черен. Относно вторичните съдове на инските меридиани, цветът съответства на цвета на по-горе описаните меридиани. Относно вторичните съдове на янските меридиани, техният цвят не е постоянен. Той се променя в съответствие със сезона и местонахождението. В студено време техният цвят се характеризира с черно-зелен оттенък, а в топло време се характеризира с червено-жълт оттенък. Това са нормалните оттенъци (на вторичните съдове на янските меридиани), които характеризират лицата, имащи добро здраве.

Глава Петдесет и осма
ЗА ЕНЕРГИЙНИТЕ ТОЧКИ
Император Хуанди
Чувал съм, че броят на точките в акупунктурата е равен на броя на дните в годината. Бихте ли изяснили този въпрос възможно най-точно, за да мога да запиша всичко и да го съхраня в златната кутийка?
Цибо
Ако болният има болки в сърцето, ирадииращи към гърба, трябва да се боде точката тянту (22 YС/ точката джинян (9 YG) и точките джунван (12 YС,) и гуанюан (4 YC) . Тези четири точки са точките, където се обединяват енергиите Ин и Ян. Гърбът е Ян. "Управляващият съд" има връзка с всички янски меридиани. Стомахът е Ин. "Съдът на зачатието" има връзка с всички ински меридиани в тялото.
Наличие на болки в сърцето, ирадииращи към гърба, показва несъгласие (конфликт) между Ин и Ян. Лявата страна (на тялото) е Ян, а дясната - Ин. При нарушение на равновесието между Ин и Ян е налице болка или отпред, или отзад, в гърдите или в страничните части на тялото, а също така усещане за издигане на енергията към горната част на тялото, недостиг на енергия или болки от едната страна на тялото, тъй като "управляващият съд" е свързан със "съда на зачатието" в точката чаjcян (1 YG). Вторичният съд, достигайки до раменете, го свързва с меридиана Тай Ян. Другият (вторичен съд) отива към сърцето и минавайки през диафрагмата се насочва към раменете. В точката тянту той върви под ъгъл (диагонално,) към точката джиян (Т 9).
Съществуват общо 50 "точки на органите". Всеки от петте известни органа има пет точки, или общо двадесет и пет, които удвоени (тъй като точките са двустранни) прави петдесет.
Към точките на органите спадат - дзин, ин, юй, дзин и хъ.
Всички точки дзин-изпюк са разположени близо до ноктите - това са "корените " на меридианите.
Всички точки хъ са разположени под коленете или под лактите.
Точките дзин-изток съответстват на "дърво" (пролет).
Точките ин съответстват на "огън" (лято).
Точките юй са точки на сливане на съдовете, те съответстват на "земята" ("средата" на четирите сезона).
Точките дзин-река са точки на действието. Те съответстват на златото (есента).
Точките хъ са точки, в които прониква (влиза) енергия. Те съответстват на водата (земя).
По-долу се изброяват точките дзин-изток, ин, юй, дзин-река и хъ по меридианите на съответстващите органи (т.е. "точките на органите").
1. Меридиан на черния дроб:
Дзин-изток: дадун (1 F).
Ин: синдзян (2F),
Юй: тайчун (З F),
Дзин-река: джунфън (4 F),
Хъ: цюйцюан (8 F).
2. Меридиан на сърцето:
Дзин-изток: шаочун (9 С),
Ин: шаофу (8 С),
Юй: шънмън (7 С),
Дзин-река: лнндао (4 С),
Хъ: шаохай (З С).
3. Меридиан на далака:
Дзин-нзток: ин бай (1R),
Ин: даду (2 R),
Юй: тайбай (З R),
Дзин-река: шанцю (5 R),
Хъ: инлинцюан (9 Р).
4. Меридиан на белите дробове:
Дзнн-нзток: шаошан (11 Р),
Ин:юйдзи (10 Р),
Юн: тайюан (9 Р),
Дзин-река: дзинцюй (8 Р),
Хъ: чидзъ (5 Р).
5. Меридиан на бъбреците:
Дзин-изток: юнцюан (1 R),
Ин: жангу (2 R),
Юй: тайси (З R),
Дзпн-река: фулю (1 R),
Хъ: ингу (10R).
Съществуват 72 точки на "вътрешностите" (органите фу). Имаме общо шест" вътрешности" и всяка от тях притежава шест точки, или общо тридесет и шест, които като се удвоят (защото точките са двустранни), правят седемдесет и две.
Тук, както и при "органите" (Джан), съществуват точките:
Дзин-изток, ин, юн, дзин-река и хъ. Освен тях, за "вътрешностите" са характерни и точките ин - те съответстват на огъня и топлината в средата на лятото. Точките Дзин-нзток също са разположени в основата на ноктите, а точките Хъ - под коленете и под лактите.
По-долу се посочват точките дзин-изток, ин, дзин-река и хъ, присъщи на меридианите "вътрешностите" (на органите фу).
1. Меридиан на жлъчния мехур:
Дзин-изток: дзуцяоин (YВ 44),
Ин: сяси (YВ 43),
Юй. дзулинци (YВ 41),
Юан: цюсюй (40 YВ),
Дзин-река: янфу (34 YВ),
Хъ: янминцюан (34 YВ).
2. Меридиан на стомаха:
Дзин-изток: лидуй (45 Е),
Ин: нейтин (44 Е),
Юй: сянгу (Е 43),
Юан: чунян (Е 42),
Дзин-река: дзъси (41 Е),
Хъ: дзусанли (36 Е).
3. Меридиан на дебелото черво:
Дзин-изток: шанян (1 GI),
Ин: ърдзян (2 GI),
Юн: сандзян (З GI),
Юан: хегу (4 GI),
Дзин-река: янси (5 GI),
Хъ: цюйчи (11 GI).
4. Меридиан на тънкото черво:
Дзин-изток: шаодзе (I IG),
Ин: цянгу (2 IG),
Юй: хоуси (З IG),
Юан: вангу (4 IG),
Дзин-река: янгу (5 IG),
Хъ: сяохай (8 IG).
5. Меридиан на тройния нагревател:
Дзин-изпюк: гуончун (1ТR),
Ин: емън (2 ТR),
Юй: джунджу (З ТR),
Юан: янчи (4 ТR),
Дзин-река: джигоу (6 ТR),
Хъ: тяндзин (10 ТR).
6. Меридиан на пикочния мехур:
Дзин-изток: джиин (U 67),
Ин: дзутунгу (U 66),
Юн: шугу (U 65),
Юан: дзингу (U 64),
Дзин-река: кунлун (U 60),
Хъ: венджун (U 40).
Сред "енергийните точки" има преди всичко 59 горещи точки юй (Ян) и 57 водни точки юй (Ин).
1. Към петдесетте важни горещи точки юй (Ян) се отнасят:
На нивото на главата има пет меридиана, всеки от които се състои от пет точки, а именно:
По меридиана на "управляващия съд": синхуей (22 UG), дзяндин (21 UG), байхуей (20 UG), хоудин (19 UG) и цяндзян (18 UG)
По меридиана на пикочния мехур: учу (5 U), чънгу-ан (6 U), тунтян (1 U), лоцюе (8 U) и юйджен (9 U).
По меридиана на жлъчния мехур: тоулинци (15 YВ), мучуан (16 YВ), джънин (17 YВ), чънлин (48 YВ), наокун(19 YВ).
Точките джунфу (1 Р), фънмен (12 Y).
Точките цюепен (12 Е), дадзуй (27 Е), цичун (30 Е), дзусанли (36 Е), ишндзюйсюй (37 Е) и сядзюйсюй (39 Е).
Точките юнмън (2 Р), дзянюй (15 GI), вейджун (40 Y),хенгу(11 R).
(Точките) юй на органите: фейшу (13 Y), синшу (15 Y), ганшу (18 Y), пишу (20 Y) и шеншу (23 Y).
2. Към петдесетте и седемте важни "водни" точки юй се отнасят:
Над опашната кост има пет линии на меридианите, а над коленете - две линии на меридиани с по пет точки:
Има шест точки от вътрешната страна на глезените: юнцюан (1 R), жангу (2 R), джаохай (6 R), тайси (З R), шуйцюан (5 R), и даджун (4 R).
В следващата глава пак ще се върнем към тези 116 "горещи" точки юй и водни точки юй.
Други енергийни точки са:
Точката даджу, разположена до точката даджуй (11Y), след това точките тундзъйляо (1 YB) и фубай (10 YB).
Разположената на бедрото точка хуантяо (30 YB).
Други точки са: дуби (35 Е), тингун (19 IG), цюан-джу (2 Y), джунван (12 YC), фънфу (16 YG), тоуцяоин (11 YB), кеджуджен (шангуан, З YB), даин (5 Е), събай (2 Е), тянджу (10 Y), шандзюйсюй (37 Е), сядзюйсюй (39 E), дзяцъ (6 Е), тянту (22 YC), тянфу (З Р), тяню (16 ТR), футу (18 GI), тянчуан (16 IG), дзяндзин (21 YB), гуанюан (15 YG), вейян (39 У), дзянджън (9 IG), ямън (15 IG), шънцюе (8 YCС).
Точки на гърдите са: шуфу (27 R), юйджун (26 R), шънцан (25 R), линсюй (24 R), шънфън (23 R), булан (22 R).
Точката бейюй, която може да съответства на точката гешу (17 Y) или точката фънмън (12 Y).
Точката инюй, съответстваща на точката юнмън (в текста е дадена като 1 Р, но по-вероятно е да е 2 Р), джунфу (в текста дадена като 2 Р, но по-вероятно е да е 1 Р), джоужун (20 RР), сюнсян (19 РR), тянсъ (18 RР) и шидоу(17 RP).
Точката на съединителната тъкан близо до костта е янфу (38 YВ).
Две "хоризонтални" точки: дзяосън (8 R) и фуян (59 Y).
Точката джаохай (6 R) е от меридиана Ин Дзяо и точката шънмай (62 Y) е от меридиана Ян Дзяо. (При нападение на енергиите срещу меридианите от "извратените" енергии фън (студ и влажност), те трябва да се разсеят на нивото на тези енергии).
"Водните" точки юй (Ин) винаги са разположени върху съединителната тъкан или близо до костите. Всички "горещи" точки юй (Ян) са енергийни точки. Тези 57 "водни" точки юй (Ин) управляват изключително епидермиса и съединителната тъкан, докато в същото време, другите точки са "енергийни" (т.е. управляват енергиите (Ин, Вей и кръвта).
Съществува още една важна точка, а именно янлинцюан (34 YВ). Тя управлява студа и топлината (т.е. Ин и Ян). Всяка енергия е важна по своему, но последното решение остава за жлъчния мехур, тъй като той управлява която и да е от зараждащите се енергии.
Не трябва повече от пет пъти да се бодат петте точки юй на "органите", тъй като след завършването на тези двадесет и пет убождания цялата енергия на човека ще се разсее. Енергията на петте органа преминава в шоуули (13 GI), управляваща пулса на китката на ниво "основа на китката"; енергията на петте органа може да се добавя не повече от пет пъти.
Император Хуанди:
Сега, когато вече съм запознат с всички енергийни точки, не бихте ли ми разяснили, какво са ги, гу, вторичните съдове и разклоненията?
Цибо:
Първоначално извратената енергия се настанява в капилярите и вторичните съдове. След това, когато телесните енергии Ин и Вей отслабнат, започват да страда кръвта и енергията на тялото. Външно това се проявява като температура ('треска), а вътрешно - като недостиг на енергия. На този стадий от нападението на извратената енергия тя незабавно трябва да бъде разсеяна от поразените участъци, това е необходимо, за да се възобнови циркулацията на енергиите Ин и Вей, без да си пълним главите с понятия като "меридиани". Като правило, при наличие на застой в капилярите, в който и да е участък от тялото и там, където се забелязва изменение в цвета на епидермиса, незабавно трябва да се разсейва и при необходимост да се предизвика кръвотечение, без да се грижим в този момент да въздействаме върху меридианите.
По тялото има големи и малки натрупвания на плът (мускулна маса), а между тях са разположени ги и гу. Енергиите Ин и Вей циркулират между тези маси, сякаш циркулират по долините на реки (заобикаляйки планините) и образувайки големия кръг на циркулация на енергията по меридианите. Ако извратената енергия припокрива меридиани и енергиите Ин и Вей не са способни повече да циркулират, започва образуване на абсцес. Ако извратената енергия се върне в ставите, тя предизвиква формиране на излишък от Ян в организма и се развива температура (треска/
Ако извратената енергия се разположи в ги или гу по такъв начин, че енергиите Ин и Вей не могат да я изгонят, мускулите и съединителната тъкан започват да се израждат, ставите губят способността си да се свиват, костите са поразени и във вътрешността на тялото на болния възникват огнища на загуба на чувствителност, защото в този случай по долините между ги и гу ще циркулира великият поток Ин (студът). Всички тези ги и гу се обединяват чрез 365 точки и броят им съответства на броя на дните в годината.
Неголемите повърхностни поражения (на студа) като правило следват хода на меридиана, разполагайки се ту в едно, ту в друго място. За тяхното успешно лечение е напълно достатъчно повърхностно убождане.
Ако извратената енергия идва от капилярите и вторичните съдове в меридианите, в този случай за излекуване на болния трябва да се бодат (освен повърхностните убождания и) точките на петте органа. Обаче лечението трябва да е диференцирано, в зависимост от причината за заболяването- вътрешно разстройство или външно въздействие.

Глава Петдесет и девета
ЗА ТОЧКИТЕ НА "ИЗХОД" (ПОЯВЯВАНЕ) НА ЕНЕРГИЯТА ПО МЕРИДИАНИТЕ
1. Енергията на меридиана Дзу Тай Ян (на Пикочния мехур) се появява (се проявява) в 77 точки, които са:
По главата: цуанджу (2 V).
По петте главни линии на меридианите има по пет точки на всяка линия:
Синхуей (22 VG), цяндин (21 VG), байхуей (20 VG).
Хоудин (19 VY), цяндзян (18 VY).
Учу (5 V), ченгуан (6 V), тунтян (7 V), лоцюе (8 V), юнджен (9 V).
Тоулинци (15 VВ), мучуан (16 VВ), джънин (17 VВ), чънлин (18 VВ), наокун (19 VВ).
Енергията в тези точки на главата е много повърхностна. Тя тече по самата повърхност на епидермиса (букв. "почти излиза на повърхността).
По шията: тянджу (10 V), фънчи (20 VВ).
По гърба: фейшу (13 V), дзюеиншу (14 V), синшу (15 V), гъшу (17V), ганшу (18 V), даншу (19 V), пишу (20 V), вейшу (21 V), сандзяошу (22 V), шъншу (23 V), дачаншу (25 V), сяочаншу (27 V), пангуаншу (28 V), джунлюйшу (29 V), байхуаншу (30 V), даджу (11 V) и фъншу (12 V).
По краката: вейджун (40 V), кунлун (60 V), дзингу (64 V), шугу (65 V), дзутунгу (66 V) и джиин (67 V).
2. Енергията Дзу Шао Ян (на Жлъчния мехур) се проявява в 62 точки, които са:
По главата: тянчун (9 VВ), тоулинци (15 VВ), мучуан (16 VВ), джънин (17 VВ), чънлин (18 VВ), наокун 19 VВ), ханян (4 VВ), сюанли (6 VВ), хъляо (22 ТR), шангуан (З VВ), ифън (17 ТR), сягуан (7 Е), дзячъ (6 Е) и цюепен (12 Е).
Под мишницата: юанъ (22 VВ), джедзиин (23 VВ), тянчи (1 МС), жиюе (24 VВ), джанмън (13 V), даймай (26 VВ), ушу (27 VВ), веидао (28 VВ),
Цуюйляо (29 VВ).
По бедрото: хуантяо (30 VВ).
По краката и стъпалата: янлинцюан (34 VВ), янфу (38 VВ), цюсюй (40 VВ), дзулинци (41 VВ), сяси (43 VВ) и дзуцяоин (44 VВ).
3. Енергията Дзу Ян Мин (на Стомаха) се проявява в 68 точки:
По главата: сюанлу (5 VВ), янбай (14 VВ), тоувей (8 Е).
По лицето: събай (2 Е), даин (5 Е), жънин (9 Е).
По раменете: тянляо (15 ТR)
По гърдите и корема: циху (13 Е), куфан (14 Е), уи (15 Е), инчуан (16 Е), жуджун (17 Е), жуген (18 Е), бужун (19 Е), чънман (20 Е), лянмън (21 Е), гуанмън (22 Е), тайн (23 Е), хаужоумън (21 Е), тяншу (25 Е), вайлин (26 Е), дадзюй (27 Е), шуйдао (28 Е), гуйлай (29 Е), цичун (30 Е), бигуан (31 Е), дзусанли (36 Е), шандзюйсюй (37 Е), сядзюисюй (39 Е), дзъси (41 Е), чунян (42 Е), сянгу (43 Е), пейтин (44 Е), лидуй (45 Е).
4. Енергията на меридиана Шоу Тай Ян (на Тънкото черво) се проявява в тридесет и шест точки, които са:
По главата: цинмин (1 V - това е точка, обединяваща петте меридиана: на Пикочния мехур, на Тънкото черво, на Стомаха, Ин Дзяо и Ян Дзяо), тундзъляо (1 VB), цюанляо (18 IG), дзяосун (20 ТR) и тингун (19 IG).
По шията и раменете: дзюйгу (16 GI), наошу (10 IG), тянчуан (16 IG), тоуцяоин (11 VB), бннфън (12 IG), тяндзун (11 VB), дзяндзин (21 УВ).
По ръцете (предмишницата): сяохай (8 IG), янгу (5 IG), вангу (41 G), хоуси (31 G), дзянгу (2 IG), шаодзъ (1 IG).
5. Енергията на меридиана Шоу Ян Мин (на Дебелото черво) се проявява в следните 22 точки:
По главата и шията: инсян (20 GI), футу (18 GI), тоувей (8 Е), тяндин (17 GI).
По раменете и предмишницата: дзянюй (15 GI), шоусанли (10 GI), янси (5 GI), хегу (4 GI), сандзян (3 GI), ърдзян (2 GI),/ шанян (1 GI).
6. Енергията на меридиана Шоу Шао Ян (на Тройния нагревател) се проявява в следните 32 точки:
По главата: цюанляо (18 IG), съджукун (23 ТR), сюанли (6 VB).
По шията: тяпю (16 ТR), фънчн (70 VВ/ птпчуан П IG/
По раменете: дзянджън (9 IG),), дзянляо (14 ТR), наохуей (1З ТR), сяолъ (12 ТR), Трите последни точки (14, 13 и 12 ТR) са разположени по съединителната тъкан близо до костта.
По ръката: тяндзин (10 ТR), джигоу (6 ТR), янчи (4 ТR), джунджу (3 ТR), гуанчун (1 ТR) и ъмен (2 ТR/
7. Енергията на меридиана Ду Май (на. "управляващия съд') се проявява в следващите 28 точки:
Глава: фънфу (16 VG), ямен (15 VG), шънтин (24 VG), шансин (23 VG), синхуей (22 VG), цяндин (21 VG), байхуей (20 VG), хоудин (19 VG), дзяндзян (18 VG), наоху (17 VG).
Лице: суляо (27 VG), жънджун (26 VG), индзяо (30 VG).
Гръб: даджуй (14 VG), таодао (13 VG), шънджу (12 VG), шъндао (11 VG) линтай (10 VG), джиян (9 VG), дзинсо (8 VG), джуншу (7 VG), дзиджун (6 VG), сюаншу (5 VG), минмън (4 VG), яоянгуан (З VG), яошу (2 VG), чанцян (1 VG) и хуейян (35 V).
8. Енергията на меридиана Жан Май (на "съда на зачатието") се проявява в следните 27 точки:
Лянцюан (23 VC), тянту (22 VC), сюандзи (21 VC), хуагай (20 VC), дзъгун (19 VC), юйтан (18 VC), танджун (17 VC), джунтин (16 VC), дзювей (15 VC), дзюйцюе (14 VC), сяван (13 VC), джунван (12 VC), дзянли (11 VC), сяван (10 VC), шуйфън (9 VC), шъндзюе (8 VC), индзяо (7 VC), цихай (6 VC), шимън (5 VC), гуанюан (4 VC), джундзи (З VC), цюйгу (2 VC), хуейин (1 VC).
Чънци (1 Е) е точката на обединение на "съда на зачатието", Ян Дзяо и меридиана на Стомаха.
Чъндзян (24 VC), и индзяо (23 VC).
9. Енергията на меридиана Джун Май (отнасящ се към "чудния съд") се проявява в следващите 22 точки:
Юмън (21 R), футунгу (20 R), инду (19 R), шигуан (18 R), шанцюй (17 R), хуаншу (16 R), джунджу (15 R), съман (14 R), цисюе (1З R), дахь (12 R), и хенгу (11 R).
10. Енергията на меридианите Дзу Шао Ин (на Бъбреците) и Дзу Дзюе Ин (на Черния дроб) се проявяват в две много важни точки: лянцюан (23 VС), и дадун (1 F). Това са "свързващите" точки на инската и янската енергия.
Също така трябва да се отбележат две важни точки, в които се проявява меридианът на сърцето. Двете важни точки в "чудния съд" Ин Дзяо и Ян Дзяо съответно са дзяосин (8 R) и фуян (59 V).

Глава Шестдесета
ЗА ТОЧКИТЕ, РАЗПОЛОЖЕНИ ВЪВ ВДЛЪБНАТИНИТЕ НА КОСТИТЕ И ЗА МОКСАТА
Император Хуанди
Чувал съм, че фън е причина за болести. Как би могло да му се въздейства с помощта на акупунктурата?
Цибо:
Фън ни атакува отвън. Ако бъде поразен от фън, болният усеща тръпки по тялото, поти се, има болки в главата и тежест в тялото, а също и страх от студ (от преохлаждане). В този случай трябва да се боде точката фънфу (16 VG), да се регулира (хармонизира) Ин и Ян на болния, т.е. при пустота да се тонизира, а при пълнота - да се разсее.
Ако болният е поразен от буен фън и е налице изпотяване, трябва да се използва мокса в точката иси (40 V, т.е. вейджун по съвременната номенклатура). В този момент болният трябва да въздъхне (т. е. трябва да каже "Уви!", тъй като точката иси предизвиква желание да се каже "Уви!"). При това незабавно ще бъде забелязано подобрение на състоянието на пулса му.
Ако болният изпитва страх от вятър, трябва да се боде точката близко до веждите.
Ако болният не може да постави глава върху възглавницата от болки и неподвижност на шията, трябва да се бодат точките на раменете.
Ако у болният има втвърдяване (неподвижност) в областта на гръбначния стълб, трябва да се боде точката джанмън (13 F).
Ако той изпитва болка на нивото на последните ребра, ирадиираща към долната част на корема, който при това е издут, трябва да се боде точката иси (40 V).
Ако болният има болки в областта на бъбреците, пречещи му да се обръща (да се извърта наляво и надясно) и ирадиираща чак до половите органи, трябва да се бодат точките шанляо (31 V), цъйляо (32 V), джунляо (33 V), сялао (34 V) и "болезнените" точки.
Ако чувство за втрисане се сменя с чувство за горещина, трябва да се бодат точките по меридианите на Бъбреците и Пикочния мехур, а именно вейджун (40 V) и юнщюан (1 R).
Меридианът на "съда на зачатието" започва в окосмената част на срамната кост над точката джундзи (З VС), преминава нагоре през окосмяването, следвайки предно-средната линия на корема, преминава от гърдите към гърлото и после през венеца на зъбите, достигайки точката чънци (1 Е).
"Чудният меридиан" Джун Май започва от точката цичун (30 Е), влиза в меридиана на Бъбреците, преминава близо до пъпа и достига гърдите, където неговата енергия много скоро започва да се разпространява вече не в меридианите, а във вдлъбнатините, разположени между костите.
При поражения на "съда на зачатието" за болния са характерни различни видове хернии.
За жените са характерни различни секреции, парцали кръв и застой на кръв в матката.
При поражения на меридиана Джун Май болният изпитва чувство на "изпълване" с енергия в горната част на тялото и усещане на неудобство в тялото.
При поражения на управляващия съд за болния е характерно втвърдяване (неподвижност) в областта на гръбначния стълб.
Меридиан на "управляващия съд". Енергията на меридиана на "управляващия съд" се поражда в точката, разположена по средата на окосмената част на срамната кост. Вторичният съд на този меридиан минава надолу към половите органи, достига пикочния канал и ануса и се включва към вторичния съд на Пикочния мехур, заобикаляйки месестата част на седалището (бута), откъдето достига до вътрешните ъгълчета на очите. После отива към челото, главата и мозъка, оттам се спуска към шията, преминава през раменете, движи се към бъбреците и накрая влиза (връща се) в тях.
Впрочем, той може да се движи и по друга траектория - излиза от пъпа, преминава през сърцето, изкачва се към гърлото и брадичката, обикаля в кръг устата, после отива към очите, достигайки точката цинмун (1 V).
Затова при поражение на меридиана Ду Май (т. е. на "управляващия съд”) за болния са характерни болки в долната част на корема, ирадииращи чак до сърцето. За жените е характерно безплодие, невъзможност за уриниране, хемороиди, незадържане на урината и сухост в гърлото. В този случай трябва да се бодат точките от меридиана Ду Май, намиращи се във вдлъбнатините на костите. При сериозни поражения (на меридиана) трябва да се бодат точките от Ду Май, разположени под пъпа. Ако при болния се забелязва "шумно" дишане (дишане с хрипове), трябва да се боде точката тянту (22 VС).
Ако болният страда от болки в гърлото, трябва да се бодат точките, разположени по главата и лицето.
Болезненост в коленете. При невъзможност за свиване на крака в коляното ("въпреки, че нормално може да се разгъва), трябва да се бодат точките, разположени в междуставните линии, тъй като в този случай страдат не мускулите, а костите.
Обратно, ако коляното се свива нормално, но не е в състояние да се разгъне, трябва да се бодат точките, разположени над коляното, тъй като в този случай са поразени именно мускулите. При наличие на болки в коленете, ирадииращи чак до палеца на крака, трябва да се бодат точките, разположени под (коленната) става, по меридиана Дзу Цюе Ин (на Черния дроб) на нивото на глезените.
Ако има болки в коляното, пречещи както на изправянето, така и на свиването, трябва да се бодат точките на меридиана Дзу Тай Ян (н. Пикочния мехур) на гърба.
Ако болният усеща болка, разпространяваща се от коляното към глезена, съпроводена с усещане за тъпа болка, трябва да се боде точката дзусанли (36 Е).
Друг метод за лечение включва убождане на точките от меридиана Дзу Тай Ял (на Пикочния мехур), както и точките Ин от меридиана Тай Ян (V и JG) и Шао Ин (С и R):
Ин Шоу Тай Ян (IG): цянгу (2 IG)
Ин Дзу Тай Ян (V): тунгу (66 V)
Ин Шоу Шао Ин: шаофу (8 С)
Ин Дзу Шао Ин: жангу (2 R)
Ако болният усеща неудобство в областта на глезена, пречещо му дълго време да стои прав и свързано с възникваща слабост и недостиг на сили в мускулите, трябва да се боде точката гуанмин (31 VВ).
Както беше показано по-рано, 57-те точки юй вода (т.е. "водните" ински точки) са разположени винаги върху съединителната тъкан близо до костите. По този начин трябва да се разглеждат точките, обсъждани в дадената глава. Всичките 57 точки са разположени по петте меридиана, всеки от които включва по пет точки, по меридиана на Стомаха, на нивото на мускулите на прасците, по четири точки от всяка страна, а от вътрешната страна на глезена - 6 точки по меридиана на Бъбреците.
От друга страна съществуват група точки, обединени под названието джуюн: фънфу (16 VG), индзяо (28 VG), янмън (15 VG), наоху (17 VG), чаНцяН (1 VG). Такива са точките във вдлъбнатините на главата (букв."в падините на мозъка"). Има още една точка, съответстваща на вдлъбнатината на глезена, разположена отстрани на носа (инсян, 20 GI). Съществува също и точка, разположена под устата, съответстваща на раменната кост (чъндзян, 24 VС).
Точката "във вдлъбнатината на костите на ръката" е, локализирана в точката санянло (8 ТR).
Точката във вдлъбнатината (т.е. "долината") на бедрената кост, е разположена на четири интервала (цуна) над коляното.
Точката във "вдлъбнатината на костта на глезена" е разположена върху вътрешната повърхност на горната част на голямопищялната кост.
Точката във "вдлъбнатината на срамната кост" е разположена малко под артерията, в точката хенгу (11 R).
Точката на бедрата (?) е разположена на четири разстояния (цуна) отзад.
Другите плоски кости нямат нито костен мозък, нито съответстващи точки.
Изкуството да се използва мокса (обгаряне)
Ако болният има температура или го тресе, трябва да се направи следното с моксата - (в точката) даджуй (14 VG) броя на моксата да бъде равен на броя на годините на болния.
(В точката) чанцян (1 VG)) броят на използваната мокса е равен на броя на годините на болния, след което трябва да се изследва гърба на пациента. Ако на мястото на точките юй от меридиана Дзу Тай Ян (на Пикочния мехур) се образуват вдлъбнатини, трябва да се използва още мокса. След това трябва да се вдигне ръката на болния и ако в мястото на локализация на точката дзянюй (15 GI) се образува голяма (дълбока) вдлъбнатина, трябва да се използва мокса за това място. След това мокса трябва да се използва в точката дзинмън (25 VB), т.е. в точката мо от меридиана на Бъбреците, в точката янфу (38 VВ), сяси (43 VВ), чъндзин (56 V) и кунлун (60 V).
Накрая се опипва (палпира,) областта на ключицата и ако в това място се отбележат болезнени на опипване вътрешни образования, напомнящи мускул, трябва да се използва мокса в това място.
След това се използва мокса в следните точки: тянту (22 VС), янчи (4 ТR), гуанюан (4 VС) - (това са мо -точките на меридиана на Тънкото черво и точката на съединение на трите ински меридиана), цинчун (30 Е), дзусанли (36 Е), чунян (42 Е) и след това байхуей (20 VС).
Забележка: Тези обгаряния се използват при аденити с туберкулозна етиология в областта на шията, под мишниците и т.н.
Подобно лечение чрез обгаряне се използва при пациенти, ухапани от бясно куче. Освен това се правят три обгаряния на мястото на ухапването. Като цяло, при ухапване се използва обгаряне в 29 точки.
Ако болният има лошо храносмилане, трябва да се прави обгаряне на точките, разположени по меридиана на стомаха. Ако подобно лечение се окаже неефективно, трябва напълно да бъде изследвано Ян, трябва многократно да бъдат убождани съответните "съгласувани" точки и за болния да се изпишат лечебни настойки.

Глава Шестдесет и първа
ЗА ТОЧКИТЕ НА ВОДАТА И ГОРЕЩИНАТА
Император Хуанди:
Защо бъбреците управляват меридиана Шао Ин и водата?
Цибо:
Бъбреците представят Тай Ин - Великия Ин - т. е. преизобилната вода. Белите дробове също представят Тай Ин. Шао Ин съответства на пулса през зимата, началото му се намира в бъбреците, а краят - в белите дробове.
Император Хуанди
Защо бъбреците управляват (регулират) равновесието на течностите (в организма), причиняващи понякога заболявания?
Цибо:
Бъбреците представляват бариера (преграда) за стомаха. При лошо функциониране на тази бариера става натрупване на водата, тя се издига към епидермиса (букв. "прелива през края"), глезените се подуват и там възниква отток. При усилена физическа работа, излизаща от бъбреците, потта струи по тялото и именно в този момент "извратеният фън" прониква в съединителната тъкан. При това той не може да проникне в органите и вътрешностите, но в същото време не напуска съединителната тъкан. Именно това присъствие на „извратения фън и водата предизвикват оттоците.
Император Хуанди
А кой управлява 57-те "водни" точки Юй?
Цибо:
Петдесет и седемте "водни" точки юй, съответстващи на бъбреците, са точки на съсредоточаване на инската енергия. Тези точки управляват (регулират) намиращата се в организма вода. Точно те са т. н. бъбречни точки юй. При наличие на оттоци и асцит, подпухване в областта на глезените и корема, болният не може дълго да бъде в легнало положение, защото дишането му се затруднява (бъбреците са в постоянна връзка с белите дробове), т. е. може да се каже, че бъбреците и белите дробове са засегнати едновременно. От двете страни на краката (букв. "по долните крайници") има два меридиана, по всеки от които има пет точки. Тези точки съответстват на "пътя на бъбреците". Трите ински меридиана се свързват на нивото на тези точки. От двете страни (на тялото) под коленете, по същия меридиан се намират по шест точки. (По тях) енергията на бъбреците се изкачва нагоре по тялото.
Забележка: Точките, за които става въпрос, са следните: джаохай (6 R), шуйюан (5 R), даджун (4R,), тайсъ (3 R), жангу (2 Р), юнцюан (1 Р).
Общо това са петдесет и седем точки. Водата се намира във вторичните съдове на бъбреците, но в самите меридиани я няма.
Император Хуанди
Защо през пролетта винаги се бодат точките по вторичните съдове и точките, разположени по съединителната тъкан, в близост до костите?
Цибо:
През пролетта енергията на бъбреците започва да преобладава. Тъй като присъщата й енергия има голяма мощ, извратеният фън не може да проникне много на дълбоко в организма и затова е достатъчно да се бодат само точките по вторичните съдове.
Император Хуанди
Защо през лятото трябва да се бодат точките по янските меридиани, а също така и точките, разположени по големите мускулни маси?
Цибо:
Особено мощна през лятото е енергията на сърцето, докато пулсът и енергията (като цяло) са все още сравнително слаби. Янската енергия на тялото е повърхностна. И тъй като извратената енергия се намира на повърхността, трябва да се боде повърхностно.
Император Хуанди
Защо през есента трябва да се бодат точките юй и дзин-река?
Цибо:
През есента янската енергия се съсредоточава в точката хъ и започва да преобладава инската енергия на тялото. Организмът бива атакуван от извратената енергия на влажността. Инската енергия на тялото не е достатъчно мощна, за да рискува да увлече след себе си извратената енергия навътре в тялото. Затова за разсейване на тази извратена инска енергия на влажността е достатъчно да се убодат точките юй, разположени под лактите и коленете. Ако организмът бъде атакуван от извратена янска енергия, тогава трябва да се бодат точките хъ, за да се отслаби този "извратен" Ян, тъй като през есента янската енергия на тялото започва да отслабва.
Император Хуанди:
Защо през зимата трябва да се бодат точките дзин-изток и Ин?
Цибо:
През зимата бъбреците затварят вратата си. Янската енергия на тялото е много слаба, а инската - много силна. Янската енергия се затваря в организма, затова се бодат точките дзин-изток - за да привлекат инската енергия към долната част на тялото и тя да не се издига към горната му част. Точките Ин се бодат, за да се привлече янската енергия, за да се осигури защитата на тялото. Оттук и знаменитото предписание - "Акупунктурата в точките дзин-изток и Ин през зимата позволява надеждно да се предотвратят кръвоизливи от носа през пролетта".
Император Хуанди
Вече ми говорихте за петдесет и деветте точки юй, които трябва да се бодат при наличие на янски заболявания, но не всичко ми е ясно. Не бихте ли повторили още веднъж тези неща?
Цибо:
Петдесет и деветте точки юй (използвани при) на янските заболявания са локализирани по следния начин:
Върху черепа съществуват пет меридианни линии ("'управляващия съд", Пикочния мехур и Жлъчния мехур) и всяка от тях съдържа по пет точки. Те служат за разсейване на разстройствата на Ян в янските меридиани. Точките таки (21 Е), т.е. дадзюй, джунфу (1 Р), цюепен (12 Е), фън.мен (12 Y) служат за разсейване на нарушенията (разстройствата) на всички тези янски меридиани. Точките цичун (30 Е), дзусанли (36 Е), шандзюсюй (37 Е), сядзюпсюй (39 Е) служат за разсейване на Ян във всички янски меридиани. Точките юнмън (2 Р), дзянюй (15 СI), хенгу (11 Р) служат за разсейване на Ян във всички крайници (на тялото). Точките фейшу (13 Y), сиишу (15 Y), ганшу (18 Y), пишу (20 Y) и шъншу (23 Y) служат за разсейване на Ян в органите.
Император Хуанди
Защо при поражения от извратена инска енергия симптомите могат да станат янски?
Цибо:
Много просто - излишъкът на Ин налага проявата на янски симптоми.

Глава Шестдесет и втора
ЗА РЕГУЛИРАНЕТО НА ЕНЕРГИЯТА В МЕРИДИАНИТЕ
Император Хуанди
Както вече ми разяснихте в предишните глави (28 и 53) пълнотата трябва да се разсейва, а пустотата - да се тонизира. Какво разбирате под пълнота и пустота?
Цибо:
Съществуват пет вида пълнота и пет вида пустота, а именно:
1. Отнасящи се към психиката (букв. "към същността на човека”).
2. Отнасящи се към енергиите
3. Отнасящи се към кръвта
4. Отнасящи се към физическата форма
5. Отнасящи се към сферата на вълненията.
Император Хуанди
Присъщи за човека са неговата същностна енергия, която обединява всички останали характерни за него са отделянето на секрети, наличието на четири крайника, девет отвора, пет органа, шестнадесет части, триста шестдесет и пет стави и на всичко това съответстват най-различни заболявания. Всяко от тях може да бъде обусловено от пълнота или пустота. Защо тогава казвате, че съществуват само пет вида пълнота и пустота?
Цибо:
Всички тези същностни енергии, секреции и т. н. са породени от петте органа. В края на краищата, сърцето управлява психиката; белите дробове - енергията; черният дроб - кръвта; далакът - съединителната тъкан; бъбреците - волята. Обединявайки се един с друг, всички тези елементи изграждат човешко тяло. При обединяване на енергията и волята се създават костите и костния мозък, а след това физическото тяло и органите. Пътищата за координиране между органите са меридианите, по които циркулират кръвта и енергията. Болестите възникват само в случаите, когато има нарушение (смущение} на кръвта и енергията.
При пълнота в психичната сфера болният непрекъснато се смее, а при пустота - непрекъснато стене (оплаква се). Ако няма поражения на енергиите и на кръвта, органите са невредими. Ако извратената енергия е на повърхността, тя не прониква нито във вторичните съдове, нито в меридианите. В този случай психичната сфера е засегната много слабо. За разсейване е достатъчно да се предизвика кръвотечение в малките вторични съдове, без да се прониква дълбоко (в тялото) и никога не трябва да се въздейства върху самите меридиани; всичко бързо ще се нормализира.
При наличие на пустота се намира пустотата във вторичния съд и тогава той се боде, за да се хармонизира енергийния поток в него. В този случай не трябва нито да се предизвиква кръвотечение, нито да се разсейва неговата енергия.
Император Хуанди
Какво имате предвид, като казвате, че убожданията трябва да са леки?
Цибо:
При тонизиране, преди убождането и след него, точката трябва дълго време да се натиска и масажира. Иглата се вкарва само веднъж, извършвайки с това едновременно и убождането и привличането на енергия към областта, където има пустота.
Император Хуанди
"Какво бихте казали относно симптомите за пълнота и пустота на енергията
Цибо:
"При наличие на пълнота на енергията, характерни за болния са задух и кашлица. При пустота той усеща общ недостиг на енергия и му е трудно да диша (изпитва затруднения при дишането). В този случай органите не са засегнати и болестта е повърхностна. Трябва да се разсейва, но не е необходимо да се предизвиква кръвотечение. При наличие на пустота трябва да се тонизира. При вкарването на иглата трябва да се действа така, сякаш искате да я вкарате на дълбоко, но тъй като болният има само леки поражения, неговата съединителна тъкан се съпротивлява на вкарването на иглата. В този момент енергията на тялото се събира около иглата, изгонва извратената енергия, която се измъква през порите на кожата, благодарение на което се възстановява циркулацията на енергията в тялото. (Този практичен метод се заключава в лекото убождане и способства за изгонването на извратената енергия.)
Император Хуанди
Какво ще кажете за пълнотата и пустотата на кръвта?
Цибо:
При наличие на пълнота в кръвта, болният става избухлив (раздразнителен). При пустота става неспокоен и страхлив. В този случай петте органа остават незасегнати, вторичните съдове са пълни с вода, а меридианът е пълен с кръв. Трябва да се заставят да кървят точките, където има препълване с кръв (там, където се виждат капилярите). При наличие на пустота трябва да се търси пустия меридиан и да се боде, оставяйки иглата по-продължително време. По пулса се разбира кога меридианът е вече пълен, иглата бързо се изважда, като се внимава да не се предизвика кървене. При наличие на застой на кръвта трябва да се предизвика кръвотечение в точките на вторичните съдове, за да се попречи на "черната" (развалената) кръв да проникне във вторичните съдове.
Император Хуанди:
А какво бихте казали за наличието на пълнота във физическото тяло?
Цибо:
При наличието на подобна пълнота коремът на болния се подува и той не може да ходи нито по голяма, нито по малка нужда. При наличието на пустота болният има затруднение в движението на четирите крайника (т. е. в ръцете и краката). Ако петте органа не са поразени, болният има чувството, сякаш нещо пълзи по кожата му - това е лек фън. В този случай трябва да се разсейват пълните янски меридиани и пустите вторични янски съдове. Трябва леко да убождаме точките (разположени) върху съединителната тъкан. Няма нужда да се бодат важните точки, тъй като защитната енергия бързо се възстановява.
Император Хуанди:
Какво ще кажете за пустотата и пълнотата на волята?
Цибо:
При пълнота на волята за болния е характерно разстройство. При пустота на волята четирите крайника на тялото се вледеняват (възниква усещането, че замръзват). Ако петте органа не са поразени, болният има усещането, че нещо се движи в ставите и костите му. В подобен случай трябва да се тонизира точката фулю (7 R), съответстваща на точката дзин-река.
Във всички разгледани досега случаи болестта все още не е проникнала в меридианите. В този случай могат да се бодат болезнените точки, но не трябва необмислено да се бодат важните точки по меридианите.
Император Хуанди:
Сега знам симптомите на пълнотата и пустотата, но бих искал да знам и кои са причините, които ги обуславят?
Цибо:
Причината за това е несъгласуваността между кръвта и енергията. Ин и Ян се борят помежду си. При енергийни нарушения "в лоното на енергията Вей (защитната енергия) се наблюдава разстройство на кръвта в меридианите. При нарушение на равновесието между енергията и кръвта, водещо до тяхното разделяне, енергията или кръвта ще бъдат в пълнота или пустота. Затова при затварянето на кръвта в Ин, а на енергията в Ян болният става неспокоен (изпитва тъга) и у него се забелязват пристъпи на безумие; ако кръвта е "затворена в Ян", а енергията в Ин, за болния е характерна вътрешна температура. При изкачване на кръвта в горната част на тялото и слизане на енергията в долната му част, възникват сърдечни смущения; болният става мнителен или много бързо се ядосва. Обратно - ако кръвта се спусне в долната част на тялото, а енергията се изкачи към горната част, характерни за болния са бълнуванията и загубата на памет.
Император Хуанди:
Разбирам, че когато кръвта се "заключи" в Ин, а енергията в Ян, се губи връзката между тях, но коя от тях се намира в пустота и коя в пълнота?
Цибо:
Енергията и кръвта обичат топлината и не обичат студа (букв. "ненавиждат") и при възцаряване на студ циркулацията им спира и се възстановява при възвръщането на топлината. Затова при "заключване" на енергията в Ян е налице пустота на кръвта, а при "заключване" на кръвта в Ин е налице пустота на енергията.
Император Хуанди:
Тук вие ми говорите за пустота, но възможна ли е и тяхната пълнота?
Цибо:
Всички меридиани започват с големи и малки вторични съдове. Ако кръвта и енергията преливат в някоя част на тялото, там възниква пълнота. Ако това става в главата, възниква апоплексия, а понякога и неочаквана смърт. Ако енергията може да възобнови своята циркулация, болният може да оживее. В противен случай ще умре.
Император Хуанди:
Но по какъв начин се образуват тази пълнота и тази пустота?
Цибо:
Ин и Ян имат съгласуващи се точки юй и свързващи точки ло. Именно чрез тях Ин и Ян общуват помежду си. При равновесие между Ин и Ян, за физическото тяло е характерно добро здраве, болестта може да засегне (само) Ин или Ян. При поражение на Ян причината за това може да бъде извратена енергия на студа, фън или температура. При поражение на Ин се обуславя от поглъщане на хранителни вещества, а също така твърде голяма радост или гняв.
Император Хуанди:
Какви са проявленията при поражения от извратените енергии на фън на влажността?
Цибо:
При поражения от фън той се локализира в началото в епидермиса, а след това навлиза в малките вторични съдове. Ако в тях се образува пълнота, той се придвижва по-нататък и достига до големите вторични съдове, а след това и в меридианите. При натрупване на фън, кръв и енергия в съединителната тъкан, пулсът става обширен разлят и твърд - това е пълнота. Когато тялото е атакувано от студ или влага се влошава циркулацията на кръвта и защитната енергия престава да действа - това е пустота. След силни преживявания инската енергия се изкачва в горната част на тялото, което обуславя пустота в долната част на тялото. Обратно, ако янската енергия прелива в долната част на тялото, това може да предизвика пълнота.
Император Хуанди:
В Нейдзин е казано следното: "Когато Ян е в пустота в тялото възниква усещане за студ. Когато в пустота е Ин, в тялото възниква усещане за топлина. При пълнота на Ян имаме чувство за топлина във външната част на тялото. При пълнота на Ин имаме усещане за вътрешен студ. " На какво се дължи всичко това?
Цибо:
Янските меридиани получават своята енергия в горната част на тялото посредством "горния нагревател". Тази енергия служи за нагряване на съединителната тъкан. Ако инската енергия е достигнала външната част на тялото, "горният нагревател" престава да функционира, което обуславя усещане за студ във външните части на тялото - затова може да се говори, че при пустота на Ян възниква усещане за хлад във външните части на тялото. Когато престанат да функционират горният и долният нагревател, горещата янска енергия на Стомаха сгрява гърдите, затова можем да кажем, че при пустота на Ин възниква споменатото усещане за топлина в тялото. При спирането на "горния нагревател" порите на кожата се свиват, защитната енергия не може да бъде изведена. Затова може да се каже, че при наличие на пълнота от Ян се изпитва топлина във външните части на тялото.
Ако инската енергия се застои в гърдите, циркулацията на кръвта се влошава, пулсът става пълен, разлят и едновременно грапав (като плъзгане на пръста по шкурка). Това обяснява факта, че при пълнота на Ин има усещане за студ в тялото.

ПУСТОТА
ЯНСКАИНСКА
чувство за студ във външната част на тялоточувство за горещина във вътрешността на тялото
ЯНИН
чувство за горещина по външната част на тялоточувство за студ във вътрешната част на тялото
ЯНСКАИНСКА
ПЪЛНОТА

Император Хуанди
Как трябва да се лекува, когато Ин и Ян се смесят помежду си?
Цибо:
В такива случаи трябва да се бодат точките дзин-река, да се предизвика кървене в точките Ин и да се разсейва енергията в другите точки, в зависимост от сезона.
Забележка: През пролетта съгласуващите точки юй се локализират на шията, през лятото - на гърдите и по ребрата. През есента са разположени по гърба и раменете, а през зимата - в областта на бъбреците и прасците на краката.
Император Хуанди
А какво трябва да се прави, когато енергията и кръвта се борят една с друга?
Цибо:
Трябва да се разсейва тази от двете, която е в пълнота. Ако в пълнота е енергията, трябва да се изчака, докато извратената енергия стане напълно забележима, след това да се вкара иглата и по този начин се отваря врата, през която, при изваждането на иглата, излиза извратената енергия. Действайки по този начин, се избягва нараняването на телесната енергия. При това не трябва да се натиска по мястото на убождането, а само да се разшири отверстието, направено от иглата, и след това бързо да се извади. Това се нарича великото разсейване.
Император Хуанди
А какво трябва да се прави за тонизираме на пустотата?
Цибо:
Държейки иглата в ръцете си, изчаквате докато болният се успокои и едва тогава бодете. Иглата трябва да се забоде в момента на издишване. Преди да дойде енергията на тялото в точката на убождане и преди да запълни нейната пустота, иглата трябва да се извади бързо, като същевременно се издишва и по този начин се затваря вратата, като се масажира с пръст мястото на убождане. Ако действате точно по този начин, извратената енергия се разсейва, а енергията на тялото се тонизира.
Император Хуанди
Вече ми разказахте за пълнотата и пустотата на петте органа, но има още дванадесет меридиана. Защо говорихте само за пет?
Цибо:
Петте органа с шестте вътрешности съответстват на вътрешната и външната сфера на тялото. Могат да бъдат поразени всички части на тялото и всички те могат да бъдат в пустота или пълнота. За да се хармонизира съответната енергия достатъчно е да се определи къде е разположена извратената енергия. При поражение на "управителя на сърцето" (Перикард) трябва да се лекува съответния меридиан, ако става въпрос за сърцето, т. е. за кръвта, трябва да се лекува меридиана на сърцето. Ако става дума за енергии, трябва да се действа по меридиана на белите дробове. Ако се говори за съединителна тъкан, трябва да се действа върху меридиана на далака, убождайки на първо място точките, разположени по съединителната тъкан. Ако става въпрос за мускули, трябва да се лекува меридиана на черния дроб. Ако това са кости, трябва да се лекуват бъбреците. В случай на тежко поражение на костите, ако лекарят счете за необходимо, може преди убождането да нагрее иглата и да прави запарки с различни фармакологични препарати. При възникване на болки, които нямат точна локализация, за предпочитане е да се боде точката яндзяо (35 YВ). При болки, които не са съпроводени с поражения на меридиани или изменения в пулса, трябва да се боде встрани, на противоположната страна, на която е разположена болезнената точка. В този случай, ако болката е локализирана встрани, от противоположната страна на засегнатия меридиан, т.е. ако болката е локализирана от лявата страна, а поразеният меридиан се намира от дясната страна или обратно, трябва да се правят дълбоки убождания.

Глава Шестдесет и трета
УБОЖДАНИЯ НА ТОЧКИ, РАЗПОЛОЖЕНИ СИМЕТРИЧНО (ПО ОТНОШЕНИЕ НА) ПОРАЗЕНА ТА СТРАНА ИЛИ "ЛЪЖЛИВИ УБОЖДАНИЯ"
Император Хуанди
Току-що говорехте за метода на иглотерапията, заключаващ се в убождане на противоположната (на поражението) страна. Бихте ли ми обясни това още веднъж, тъй като не го разбрах много добре?
Цибо:
Вече говорихме, че когато извратената енергия нападне човек, първоначално тя намира убежище в кожата, след това в малките вторични съдове, след това в големите вторични съдове и накрая в меридианите, така че в последния стадии на процеса биват поразени органите, стомаха, Ин и Ян. В този случай трябва да се въздейства (букв. "да се лекува") енергията на меридианите.
Загнездвайки се в малките вторични съдове, извратената енергия не прониква в меридианите, а атакува големите вторични съдове, което предизвиква странни или необичайни заболявания, тъй като тази енергия се развива (разпространява) в противоположно направление на естествения ход на меридиана. По този начин извратената енергия не отива нито в меридиана, нито в "съгласуващите" се точки юй, затова трябва да се боде на противоположната страна. Например, при настаняване на извратената енергия във вторичния съд на меридиана Дзу Шао Ин (Бъбреци), у болния възникват болки в сърцето, а също и подпухване (подуване) в областта на гърдите и ребрата. В този случай, ако причина за тези симптоми не е стомашното храносмилане, болният трябва да се боде в точката даджун (4 R), т.е. точката на вторичния съд на този меридиан, която трябва да се застави да кърви. Ако болният не усети облекчение след половин час, трябва да се боде точката от противоположната страна (т.е. симетрично). В този случай, ако заболяването е възникнало скоро, болният ще бъде излекуван за пет дни.
Ако енергията се крие във вторичния съд на меридиана Шоу Шао Ян (Тройния нагревател), за болния са характерни ангина и изтеглен назад и конвулсиращ език. Освен това устата на болния пресъхва, забелязват се болки в сърцето, както и болки от външната страна на ръката, които му пречат да я вдигне към главата. В този случай трябва да се бодат средния и безименния пръст (по един път) - младите пациенти ще бъдат излекувани веднага, а по-възрастните ще се излекуват след няколко минути. Ако болният не получи облекчение, трябва да се боде от противоположната страна (става въпрос за точката джунчун, 9 МС и гуанчун, 1 R). Ако заболяването е възникнало скоро, излекуването му ще настъпи след няколко дни.
Ако енергията се е загнездила във вторичния съд на меридиана Дзу Дзюе Ин (Черен дроб), за болния е характерна жестока болка в половите органи или херния. В тези случаи трябва да се боде точката, разположена на палеца на крака.
Забележка: Точката на вторичния съд на меридиана на Черния дроб е точката лигоу, разположена на 5 цуна над (края на) вътрешната част на глезена. Вторичният съд върви (оттам) непосредствено към торбичката на тестисите и към половите органи.
Убождането се извършва еднократно. Ако пациентът е мъж, излекуването настъпва веднага, ако е жена, излекуването се осъществява след няколко минути. Ако от лечението няма резултат, трябва да се боде от противоположната страна.
Ако енергията се е скрила във вторичния съд на меридиана Дзу Тай Ян (Пикочен мехур), болният може да изпитва болки в областта на раменете, шията или главата. Трябва да се боде точката джиин (67 Y) - изцелението настъпва веднага. При липса на (положителен) резултат трябва три пъти да се боде точката, разположена над външната страна на глезена.
Забележка: Това е точката фейян (58 Y), т.е. точката на вторичния съд (на меридиана на Пикочния мехур), разположена на 7 цуна над глезена.
Болният ще бъде изцелен след половин час.
Ако извратената енергия е разположена във вторичния съд на меридиана Шоу Ян Мин (Дебело черво), за болния е характерна пълнота на енергията, задух, гръдният му кош се издува в областта на ребрата и усеща топлина в гърдите. В този случай трябва да се бодат точките шанян (1 GI) и шаошан (2 Р), а оздравяването настъпва след половин час. При липса на резултат трябва да се боде от противоположната страна.
Забележка: Точката на вторичния съд е точката пянли (6 GI), вървяща към белите дробове.
Ако извратената енергия се е скрила в китката или предмишницата, болният не може да ги свива. В този случай трябва да се бодат болезнените точки, разположени зад шиловидния израстък на лакътната кост. При наличие на болезненост в други точки, която възниква при натискане, те също трябва да се бодат, ръководейки се от състоянието на луната. На шестнадесетия ден след новолуние една и съща точка трябва да се боде 14 пъти. Ако броят на дните е по-малко от 14, броят на убожданията е равен на броя на дните - така на 13-ия ден се боде 13 пъти; след преминаване на 14-я ден започва изваждане на отминалите дни. Например, на 18-я ден трябва да се боде 14 пъти.
Забележка: Точката на вторичния съд на меридиана Шоу Дзюе Ин ("управителя на сърцето или Периарда) е точката нейгуан (6 МС).
Ако енергията се е разположила във вторичния съд на чудния меридиан Яндзяо, за болния са характерни болки в очите. Болката започва от вътрешния ъгъл на окото в точката цинмин (1V). Трябва да се бодат точките шънмин (62 V) и пушън (61 V) от страната, противоположна на поразеното око. Болният ще бъде излекуван след половин час.
Когато в резултат на падане "черната кръв" остане в тялото на болния и коремът му е в пълнота, той не може да ходи по малка и голяма нужда. Трябва да му се предпишат (разслабителни) настойки, за да може да освободи вътрешностите си и след това да се бодат точките джунфън (4 F) и жангу (2 R). При липса на подобрение трябва да се боде точката дадун от противоположната страна (1F), принуждавайки я да кърви. При поява на кръв болният веднага ще почувства облекчение, тъй като в резултат на падането се е наранил вторичния съд Дзу Шао Ин (Бъбреците) в долната част на тялото и меридиана Дзу Дзюе Ин (Черен дроб) в горната част на тялото. Ако извратената енергия се е разположила във вторичния съд на меридиана Шоу Ян Мин (Дебелото черво), у болния може да възникне временна глухота - т.е. той ту може да чува нормално, ту оглушава. В този случай трябва да се бодат точките, разположени върху палеца и показалеца шанян (1 IG) и шаошан (11 Р). След това болният ще може да чува (нормално). При отсъствие на подобрение трябва да се боде точката джунчун (9 МС) от противоположната страна.
Ако болният страда от постоянна глухота, няма нужда от боденето на тези точки, тъй като тази болест не е предизвикана от извратена енергия - това е т.н. "същностна глухота". Ако болният чува бучене в ушите си, наподобяващо шум на вятър, трябва да се бодат споменатите по-горе точки.
В случаите на временни нарушения (поражения), които не са съпроводени от болка и са ясно локализирани в определени области трябва да се бодат в зависимост от нарастването и стареенето на луната, тъй като енергията на човек нараства с изпълването на лунния сърп. Никога не трябва да се превишава фиксираното число на убожданията, тъй като тогава ще се наблюдава твърде голямо разсейване на енергия. Но недостатъчния брой на убожданията няма да може да разсее извратената енергия.
Ако енергията е разположена във вторичния съд на меридиана Дзу Ян Мин (Стомаха), тя може да предизвика кръвотечение от носа и чувство за хлад в зъбите по горната челюст. В този случай трябва да се бодат точките лидуй (45 Е) и нейтин (44 Е) от противоположната страна на засегнатата (вторичния съд върви от точката лидуj към палеца на ръката, а горното разклонение отива към зъбите, обикаля около устните и достига точката инсян (20 GI) до носа.
Ако енергията е локализирана във вторичния съд на меридиана Дзу Шао Ян (Жлъчен мехур), тя предизвиква болки в областта на ребрата, затруднява дишането, предизвиква кашлица и потене. В този случай трябва да се боде точката цяоин (44 YВ). Болният ще бъде излекуван веднага. При липса на подобрение трябва да се боде от обратната страна.
Забележка: точката на вторичния съд е гуанмин (37 VB).
Ако енергията се разполага във вторичния съд на меридиана Дзу Шао Ин (Бъбреци), за болния е характерна ангина, трудно преглъща каквото и да е. Енергията се издига до самата диафрагма. Трябва да се боде точката юнцюан (1R) три пъти подред от двете страни и болният ще бъде излекуван. Ако гърлото е толкова подуто, че болният не може да преглътне дори течност, включително и слюнката си, трябва да се боде точката джунфън (4 F) от противоположната страна, заставяйки я да кърви. В този случай настъпва незабавно излекуване.
Ако енергията се крие във вторичния съд на меридиана Дзу Тай Ин (Бъбреци), характерни са болки в областта на бъбреците, ирадииращи към долната част на корема и отстрани на тялото (към ребрата), които не дават възможност на болния да се извие назад. В този случай трябва да се боде точката яошу (2 VG), като се следи състоянието на луната. При изтегляне на иглите настъпва изцеление на болния.
Забележка: Точката на вторичния съд на меридиана на Бъбреците е даджун (4 R)
Ако енергията е във вторичния съд на меридиана Дзу Тай Ян (Пикочен мехур), при нейното проникване в меридиана могат да се развият конвулсии на мускулите на гърба и страничните части на тялото. В този случай трябва да се направи палпация с пръсти със силен натиск от шията до кръста и по този начин да се открият "болезнените" точки (ако ги има) трябва да се боде три пъти от (двете) страни по средната линия (на гърба).
Ако енергията е скрита във втория съд на меридиана Дзу Шао Ян (Жлъчен мехур), възможни са болки в тазобедрените стави (букв. "в ставите на бедрата"). В този случай трябва да се боде разположената точно в средата на ставите точка хуантяо (30 YВ) с големи игли номер 7, които трябва дълго да останат в мястото, като се отчита състоянието на луната.
Всичките разгледани начини на лечение се отнасят за поразените вторични съдове.
Това, което може да се каже за самите меридиани е, че при поражение на един от тях, несъпроводено с болезнени прояви, трябва да се бодат точките по другия меридиан от противоположната страна.
Меридианът Дзу Тай Ян (Пикочен мехур) преминава през глезена, а (неговият) вторичният съд върви от кръста към перинеума, свързвайки го чрез това разклонение с меридиана на Бъбреците.
Меридианът Дзу Шао Ин (Бъбреци) преминава през глезена, (неговият) вторичният му съд се издига през горната част на тялото, докато го свърже с меридиана на Пикочния мехур.
Меридианът Дзу Шао Ян (Жлъчен мехур) отива към бедрото, към срамната кост, където се съединява с меридиана на черния дроб. Другият вторичен съд също го свързва с този меридиан в мястото на лъжливите (дъговидните) ребра.
Меридианът Дзу Дзюе Ин - крака (Черен дроб) отива към срамната кост, където се обединява с меридиана на Жлъчния мехур.
Меридианът Дзу Ян Мин (Стомаха) отива към гънката на слабините и корема, като се обединява с меридиана на Далака.
Меридианът Дзу Таи Ин (Далак) също отива към гънката на слабините като се обединява с меридиана на Стомаха.
Меридианът Шоу Тай Яп (Тънки черва) отива към раменете. Разположеният в областта на корема вторичен съд го свързва с меридиана на сърцето.
Меридианът Шоу Шао Ин (Сърце) отива към подмишницата, а отклоняващия се от него вторичен съд, който е насочен към гърлото, го свързва с меридиана на тънките черва.
Меридианът Шоу Шао Ян (Троен нагревател) минава от главата към гърдите, където се обединява с меридиана на Сърцето (Перикарда).
Меридианът Шоу Дзюе Ин (управител на Сърцето или Перикарда) започва от началото на подмишницата, а после отива към гърдите, където се обединява с меридиана на тройния нагревател.
Меридианът Шоу Ян Мин (Дебелото черво) върви от китката към гърдите и след това към гърлото, където се обединява с меридиана на Белите дробове. Меридианът Шоу Тай Ин (Бели дробове) върви от подмишницата към белите дробове и после към ключицата, където се обединява с меридиана на дебелото черво. Всичко това доказва факта, че инските и янските меридиани са свързани един с друг. Ако у болния е забелязана глухота, необходимо е да се бодат точките на дебелото черво. Ако не настъпи излекуване, трябва да се бодат точките, разположени пред ушната мида.
Забележка: Съществува вторичен съд, преминаващ пред ухото по хода на точките ули (19 GI), хеляо по съвременната номенклатура) и инсян (20 GI). В тази глава, по такъв начин е показана връзката между основните меридиани и вторичните съдове.
При наличие на зъбобол трябва да се бодат точките по меридиана на Дебелото черво. Ако не настъпи излекуване, трябва да се бодат точки от меридианите, завършващи при зъбите.
Общи забележки: Ако болката е локализирана горе, а убожданията се нанасят отдолу, ние имаме работа с лечение по принципа на обратното (противоположното). При локализация на болката вляво и бодене вдясно, също имаме работа с лечение "от обратното". Въобще боденето на указаните точки от меридиана на Дебелото черво при наличие на болки в зъбите, е нормално. Убождане в точки от друг меридиан ще бъде лечение "от обратното".
При локализация на извратената енергия в един от петте органа болката може да следва пътя (на съответния меридиан), а също така и пътя на вторичния съд. При това болката ще има променлив характер и може да се боде от противоположната страна. Ако има едновременно възпаление на няколко части от тялото, трябва да бодем и в тези места и освен тях в точките дзин, разположени по ръцете и краката, следвайки или пътя (на ирадииране на болката) или възпалената област, в които трябва да се предизвика кървене. Убождането трябва да се прави не по-често от един път на два дни. Ако не настъпи излекуване още след първия сеанс, болният несъмнено ще бъде излекуван след пет сеанса. Променливият характер на болката е признак, че извратената енергия не е фиксирана (в точно определено място), т.е. тя е "блуждаеща". Затова трябва да се бодат точки от меридианите или участъци, разположени на противоположната страна.
При преминаване на извратената енергия от меридиана Шоу Ян Мин (Дебелото черво) в меридиана Дзу Ян Мин (Стомаха) възниква болка и чувство за студ в устните и зъбите. Пристъпвайки към лечение трябва да се изследва тилната част на китката и ако бъде открит възпален участък, трябва да се предизвика кръвотечение в това място, така че да се разсее (извратената) енергия. Освен това трябва да се боде точката нейтин (44 Е) и точките дзин на палеца (т.е. шаошан или 2 Р) и показалеца (т.е. шанян или 1 СI).
Забележка: Това лечение "от обратната страна" поради точката нейтин (44 Е).
Ако извратената енергия е във вторичните съдове на меридианите Шоу Тай Ин (Бели дробове), Дзу Тай Ин (Далак), Дзу Шао Ин (Бъбреци), Шоу Шао Ин (Сърце) и Дзу Ян Мин (Стомах), (трябва да се има предвид), че вторичните съдове на тези меридиани се пресичат в центъра на ухото, в неговия ъгъл. При изтощаване на енергията на тези вторични съдове, артериите престават да функционират и това води до загубата на съзнание. Подобен случай носи названието "трупен синкоп". В този случай трябва да се бодат по веднъж точките инбай (1 RP), юнцюан (1 R), лидуй (45 Е), а след това, също по веднъж, точките шаошан (2 Р), шънмън (7 С) - болният незабавно ще бъде излекуван. В противен случай трябва леко да се духне с помощта на малка тръбичка в ухото на болния, след това да се остриже около един квадратен сантиметър коса до лявото му ухо, да се изгори, получената пепел се смесва с малко спирт и се дава на болния да я изпие (косите са продукт на кръвта). Енергията на черния дроб управлява лявата половина на главата (а това е източната страна или страната, съответстваща на черния дроб).
Преди всичко, при наличие на болка, трябва да се определи какво има налице - пълнота или пустота, за да може да се направи необходимата корекция. Когато това не може да се направи трябва да се бодат точките по меридиани. При наличие на болка и отсъствие на поражение в меридианите (т.е. "когато извратената енергия е разположена във вторичните съдове) трябва да се използва лечение от противоположната страна и внимателно да се изследва. При откриване на болезнена област и зони със застояла кръв, там трябва да се боде; това е секретът на лечението "от противоположната (т.е. симетрично разположената по отношение на поразената) страна.

Глава Шестдесет и четвърта
ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА АКУПУНКТУРАТА В СЪОТВЕТСТВИЕ С ЧЕТИРИТЕ СЕЗОНА
Цибо:
Пълнотата на меридиана Дзюе Ин показва излишък от енергия и недостатък на кръв, което поражда разстройства на инската природа. Пустотата на този меридиан показва, както недостиг на кръв, така и на енергия, което обуславя разстройства на янската природа. При излишък от енергия и топлина възниква застой на кръвта. При недостиг на енергия и излишък от кръв възниква болка в долната част на корема, предизвикана от натрупването на енергия.
Пълнотата на меридиана Шао Ин е показател за излишък на енергия и недостиг на кръв. Това предизвиква снижаване на тонуса на кожата. При наличието на пустота се развива разстройство на белите дробове (в белите дробове/ Излишъкът от кръв, придружен с температура, причинява застой на кръвта в белите дробове. При излишък на кръв и недостиг от енергия е възможна поява на хематурии.
Пълнотата на меридиана Тай Ин е признак за излишък от енергия и недостиг на кръв. Това предизвиква разстройство на съединителната тъкан и ински разстройства в тялото. При наличието на пустота има разстройство в дейността на далака. Излишъкът от енергия заедно с температурата предизвиква застой на кръвта и фън. При излишък на кръв и недостиг от енергия се наблюдава подуване в областта на сърцето и стомаха.
Пълнотата на меридиана Ян Мин е показател за излишък от енергия и недостиг на кръв. Това предизвиква разстройство на кръвта, съпроводено с треска. При наличието на пустота се сблъскваме с разстройство на сърцето. Излишъкът от енергия, съпроводен с температура причинява застой на кръвта и симптоми на фън. При излишък на кръв и недостиг на енергия болният често изпитва страх и характерни смущения в храносмилането.
Пълнотата на меридиана Тай Ян е признак за излишък от енергия и недостиг на кръв. Това предизвиква разстройство на костите, съпроводено с чувство за тежест в тялото. В случай на пустота се сблъскваме с разстройство на бъбреците. Излишъкът от енергия, съпроводен с температура, ще породи застой на кръвта със симптоми на фън. При излишък от кръв и недостиг от енергия, за болния са характерни болки в очите и контрактури. Всичко това е признак, че през пролетта енергията приижда към меридианите. През лятото тя се разполага в малките вторични съдове. В края на лятото се премества в съединителната тъкан. През есента се локализира в кожата. През зимата се настанява в костите и костния мозък.
Император Хуанди
Бих желал да узная причината за подобно локализиране на енергията.
Цибо:
През пролетта започва да се проявява или нараства небесната енергия. Енергията на земята започва да изчезва или да се разсейва. Ледът се топи и водата на потоците, също както и енергията в меридианите, започва да се движи. Енергията на човека настъпва по меридианите. През лятото циркулацията на енергията по меридианите нараства, потокът й се усилва и запълва (системата Дзин-Ло) до малките вторични съдове, благодарение на което се подсилват съединителната тъкан и кожата. В края на лятото меридианите и вторичните съдове са в пълнота. През есента небесната енергия постепенно започва да затихва, да се затваря, порите на кожата се затварят. През зимата кръвта и енергията, потапяйки се вътре в тялото, циркулират из петте органа, като се укриват в костите и костния мозък.
Що се отнася до извратените енергии, в хода на четирите сезона те следват тенденцията да проникват в организма и да се загнездват в него, където вече могат да се трансформират в най-различни болести. За да се излекуват трябва да се знае (да се различава) пътя им на проникване и трябва да се лекуват повърхностно (т. е. по повърхността) посредством игли така, че да не се предизвика разстройство (нарушение) на телесната енергия.
Император Хуанди
Какъв би бил резултата от иглотерапията, ако тя не се прави както трябва (тю посочения начин?
Цибо:
Ако през пролетта се бодат точките на вторичните съдове, енергията и кръвта ще се разсейват безполезно и болният ще почувства недостиг на енергия. Ако се бодат (през есента) точките по съединителната тъкан, енергията и кръвта започват да циркулират в противоположно (на естествения ход) направление, което поражда у болния усещане за това, че енергията му прелива в горната част на тялото. Ако се бодат точките по костите и костния мозък, енергията и кръвта се "спускат" в дълбините на тялото и у болния се наблюдава издуване на корема.
Ако през лятото се бодат точките по меридианите, това ще доведе до изтощение на кръвта и енергията, което причинява паралич. Ако (през лятото) се бодат точките по съединителната тъкан, енергията и кръвта ще се потопят в дълбините на тялото и болният ще стане неспокоен (тревожен). При убождане по точките на мускулите и костите, енергията и кръвта ще преминат във възбудено състояние и болният ще стане раздразнителен.
Ако през есента се бодат точките по меридианите, енергията и кръвта се възбуждат и болният губи паметта си. При убождане на точките от вторичните съдове енергията губи способността си да циркулира във външната част на тялото, болният постоянно спи и губи способността си да се движи. При убождане на точките по мускулите и костите енергията и кръвта се разсейват в тялото и болният става зиморничав (бои се от студа).
Ако точките от меридианите се бодат през зимата, кръвта и енергията се разстройват, разделят се и болният губи остротата на зрението си. При убождане на точките по вторичните съдове енергията се разсейва отвътре навън, което предизвика атония. При убождане на точките по съединителната тъкан болният губи паметта си, тъй като янската енергия се е изтощила.
Трябва строго да се спазва този закон, който предписва, че всяка точка трябва да се боде в съответстващия и сезон, тъй като, в противен случай, здравето на болния вместо да се подобрява, ще се характеризира (с нови) разстройства на енергиите.
Нараняването на петте органа в процеса на иглотерапията ще доведе до бърза смърт. При нараняване на сърцето болният ще умре в течение на същия ден, при което ще въздиша. Ако се нарани черния дроб, болният ще умре след пет дни и у него ще се наблюдава несвързаност на речта или мисленето. Ако се наранят белите дробове, болният ще умре в края на третия ден и ще кашля. Ако се наранят бъбреците, болният ще умре в края на шестия ден, като при това ще се прозява и киха. Ако е поразен далакът, болният ще умре в течение на десет дни, като при това у него ще се наблюдава постоянно преглъщане.

Глава Шестдесет и пета
ЗА ПЪРВИЧНИТЕ И ВТОРИЧНИТЕ ПРИЧИНИ. ЗА КОРЕНИТЕ И КЛОНИТЕ
Император Хуанди
Всички болести имат първични и вторични причини. В практичната акупунктура съществува истинско изкуство и лъжливо изкуство. Ще разясните ли това малко по-подробно?
Цибо:
Изкуството на приложната акупунктура се заключава в умението да се различава кое е Ин и кое Ян. Също така трябва да се знае къде трябва да се боде най-напред и къде след това.Трябва да се познава и смяната на полюсите на Ин и Ян. Понякога трябва да се бодат точките "син", ако именно "синът" е поразен или точките "майка", ако е поразена майката. В други случаи, при поражение на "майката" трябва да се бодат точките "син", а при поражение на "син" - точките "майка". Понякога се оказва успешно лечението по принципа на "противоположната страна", а понякога - обикновеното лечение. Накратко казано, трябва да се разбере понятието "смяна на полюсите". Тази смяна може да се отрази във всякакви симптоми. Те трябва да се различават, а това е фина дейност.
При разстройство на някой орган, предшестващ поражението от извратена енергия трябва първо да се излекува този орган, преди да се заемете със самата извратена енергия . Обратно, при поражение от извратена енергия, предшестваща разстройството на орган, трябва в началото да се атакува тази енергия, тъй като (в дадения случай) именно тя е първопричината. При поражения от извратена енергия на студа, предшестваща друго разстройство, трябва първоначално да се разсее тази извратена енергия на студа. Ако е налице разстройство на орган, предшестващ поражението от студ, първо трябва да се излекува този орган. Ако болният е поразен от извратена енергия на топлината, първо трябва да се разсее тя. Ако болният е поразен от извратена топлина и след това у него се появи пълнота в корема, първо трябва да се разсее тази пълнота в корема, а едва след това да се разсее извратената топлинна енергия. Обратно, ако в началото болният е бил поразен от извратена енергия, а след това у него се е появила диария, първо трябва да се разсее извратената енергия. Ако първоначално е възникнала диария, а едва след това са се появили симптоми на други заболявания, първо трябва да се лекува далакът, да се хармонизират Ин и Ян и едва след това да се лекуват другите заболявания.
Ако в началото има пълнота в корема, а след това се забелязва заболяване на сърцето, първо трябва да се лекува пълнотата в корема, тъй като извратената енергия може да се намира в тялото и енергията на тялото може да бъде нарушена. Ако има пълнота в корема, заедно със симптоми на анурия и запек, първо трябва да се лекуват тези симптоми, а едва след това пълнотата в корема.
Като цяло, при наличие у болния на симптоми на пълнота, обусловени от извратени енергии , първо трябва да се лекуват (да се въздейства върху) тези извратени енергии, а едва след това - органите и вътрешностите.
Обратно, ако болният проявява симптоми на пустота, първо трябва да се лекуват органите и вътрешностите, а едва след това - извратените енергии .
При неравновесие (т.е. при едновременно проявяване на симптомите на пълнотата и пустотата) между пълнотата и пустотата, първоначално трябва да се лекува едно от двете - т. е. да се лекува пустотата или пълнотата или да се тонизира орган и да се разсейва извратена енергия. При наличие на анурия или запек, предшестващи други усложнения, трябва веднага да се отстранят тези симптоми.
При поражения на сърцето болният най-напред изпитва болка, на втория ден започва да кашля, което показва, че болестта е преминала и в белите дробове. На третия ден се появяват болки встрани на тялото (в ребрата), т.е. болестта е преминала в черния дроб, на петия ден възниква усещане за тежест и болезненост на тялото, т.е. болестта е преминала в далака, а при отсъствие на подобрение в края на третия ден, това показва настъпваща смърт. Болестта преминава в бъбреците и през зимата болният ще умре в полунощ, а през лятото - след обед.
При заболяване на белите дробове болният кашля и има задух. На третия ден възниква пълнота встрани на тялото (в ребрата) и се усеща болка - болестта е в черния дроб. След два дни у болният възниква чувство за тежест и болезненост - болестта се намира в далака. На петия ден тя преминава в стомаха, който се издува. Ако към края на десетия ден не настъпи подобрение, това е признак за настъпването на смъртта. Когато болестта премина в бъбреците и сърцето, ако е зима, болният ще умре по залез слънце, а ако е лято - по изгрев.
При заболяване на черния дроб за болния е характерен световъртеж и отслабване на зрението, а страничните части на тялото му се издуват. На третия ден се наблюдава тежест и болезненост на тялото - болестта е преминала в далака. На петия ден коремът се издува. Три дни по-късно възникват болки в областта на бъбреците, гръбначния стълб и долната част на корема. Също така възниква чувство за неудобство в краката. Болестта е преминала в бъбреците. След три дни, ако болестта не е била излекувана след като е преминала в сърцето и белите дробове, това означава смърт. През зимата болният ще умре при залез слънце, а през лятото по време на първата закуска.
При заболяване на далака болният усеща в тялото си тежест и болка и на втория ден от болестта коремът му се издува. На третия ден става болезнена областта на бъбреците, гръбначния стълб и долната част на корема също така възниква чувство за неудобство в краката -болестта е преминала в бъбреците. На четвъртия ден възникват болки в гърба и мускулите, появява се анурия - болестта е преминала в пикочния мехур. След десет дни болестта преминава в сърцето, а след това и в белите дробове, което означава смърт. През зимата болният ще умре преди зазоряване, а през лятото по време на закуска.
При поражение на бъбреците у болния се забелязват болки в областта на бъбреците, в долната част на корема и в гръбначния стълб, чувство за неудобство в краката. На третия ден болестта преминава в пикочния мехур. Възникват болки в гърба и мускулите и се появява анурия, след което болестта преминава в сърцето, в белите дробове и в черния дроб и страничните части на тялото на болния се издуват и стават болезнени. След три дни болестта преминава в далака, което означава смърт. През зимата болният ще умре на зазоряване, а през лятото - след обяд.
При заболяване на стомаха той се издува. На петия ден болестта преминава в бъбреците и възникват болки в долната част на корема, в областта на бъбреците и в гръбначния стълб а също така се развива чувство за неудобство в краката. След това болестта преминава в пикочния мехур. Ако болният не бъде излекуван до шестия ден, ще умре. През зимата това ще стане след полунощ, а през лятото - по залез слънце.
При заболяване на пикочния мехур у болния се наблюдава анурия. На петия ден болестта преминава в бъбреците. В края на втория ден тя преминава в стомаха или в далака и ако през това време болният не е излекуван, ще умре. През зимата това ще стане при пеенето на петлите, а през лятото - преди залез слънце.
Ако болестта се развива по гореописаната схема, иглотерапията е безполезна, тъй като болните сигурно ще умрат. Ако еволюцията (движението на болестта) преминава през други органи, освен горепосочените, иглотерапията е необходима.
Забележка: Например, ако в случай на сърдечни заболявания болестта премине в черния дроб, или ако при заболяване в белите дробове тя премине в далака, тогава ще се сблъскаме със случая, когато "синът насилва майката". Ако болестта е в тези органи, иглотерапията е все още приложима. Ако от сърцето болестта премине в далака, а от белите дробове - в бъбреците, това показва, че "майката напада сина", което е добър признак. Ако болестта на черния дроб премине в белите дробове, болестта на сърцето премине в бъбреците, а болестта на белите дробове - в сърцето, болестта не е много тежка и трябва да се приложи иглотерапия.

Глава Шестдесет и шеста
УЧЕНИЕ ЗА КОСМОСА
Император Хуанди
Присъщи на небесата са пет сили, управляващи петте сияния - Севера, Юга, Запада, Центъра и Изтока. С тях съответно са свързани студът, топлината, сухотата, влагата (влажността) и фън (вятърът). Човек има пет органа, които са свързани със състоянията на радост, гняв, замисленост, печал и страх. В девета глава разказахте за съотношенията, съществуващи между петте земни активности (действия) и петте небесни активности, които се осъществяват последователно в продължение на цялата година, в съответствие с тяхната безкрайната цикличност. Всичко това усвоих добре, но сега бихте ли обяснили съгласуваността, съществуваща между петте активности (действия) и трите ински и янски енергии?
Почтително седящ пред императора, лекарят Гуай Юйджи отговаря.
О, колко мъдрост се съдържа във въпроса на Ваше Величество! В действителност, петте активности и Ин и Ян формират принципа (Дао) на небето и земята, който съответства на закона, управляващ всички явления, бащата и майката, пораждащи всички субстанции, а също така живота и смъртта и Провидението (съдбата). Как е възможно да не се вземе всичко това под внимание? Придобиването на форма от което и да е живо същество е равнозначно на преобразуване на енергията. Изчезването на материалният живот съответства на изменения в енергията. Проявяването на Ин и Ян е толкова затруднено, че е наречено Провидение (съдба), а ролята на това Провидение ('съдба) е толкова сложна, че е наречена Творяща.
Когато творящата действа в небесата, това е Тайна. При хората това е Дао. То съответства на възникването на всички субстанции, характеризиращи се със своеобразната проява на някои "вкусове", чийто брой е пет. (Всичко, отнасящо се към минералното, животинското или растителното царство има свой специфичен вкус). Дао поражда интелекта. Небесната Тайна поражда всички тези явления, които в небесата се преобразуват във вятър (фън), топлина, влага, сухост, студ. На земята те се преобразуват в дърво (съответстващо на Изток), огън (Юг), земя (Център), метал (Запад) и вода (Север).
С други думи, в небесата енергията по своята същност представлява само една абстрактна субстанция, докато на земята тя се преобразува в напълно конкретна физическа субстанция. Взаимодействието между тези две субстанции лежи в основата на формирането на (земния) живота. Двойката небе - земя съответства на "горе и долу" във Вселената, "ляво и дясно", Ин и Ян (разяснението на тези данни може да се намери в глава 67). Водата и огънят също са символи на Ин и Ян. Металът и дървото са същността на раждането и сътворението.
Между енергиите на небето и земята невинаги могат да се запазят равновесни взаимоотношения, тъй като едните, ту другите растат или намаляват. В резултат на това формата постоянно се променя. Освен това, тези енергии ту се притеглят, ту се отблъскват помежду си. Те не винаги са в пълно съгласие една с друга. Благодарение на това енергията става достъпна за наблюдателя (в противен случай би останала невидима).
Император Хуанди
Бих искал да знам по какъв начин петте активности (действия) управляват четирите сезона ('четирите годишни времена).
Гуай Юйджи:
Енергията на петте активности е в постоянно движение през цялата година, но тя управлява не само четирите сезона.
Император Хуанди
Какво означава това?
Гуай Юйджи:
Съгласно разясненията на историята за произхода света), предадени ми от предците от преди десет поколения, това трябва да се разбира така - "В необятното пространство съществува първична или същностна енергия, която създава всички елементи и после пак ги прибира в себе си. Енергията на петте действия управлява времето и е вездесъща (разпространена навсякъде). Цялата вселена е подчинена на нейния единен закон. След сътворението (на света), в небето увиснали девет планети, разпространявайки своя блясък. Седем от тях се въртят над нашите глави В небесата се родили Ин и Ян, а на земята - течностите и твърдите вещества. Започвайки от този момент, всеки от двата свята (видимият и невидимият) е заел своето място и те съществуват едновременно, но разделени така, както отделени едни от други съществуват хората и боговете. Студът и топлината се редуват помежду си, проявяват се животът и смъртта, възникват органични и неорганични същества.
Император Хуанди
Добре. Но какво се има предвид под следното -енергиите на небето и земята не винаги са в равновесие, ту едната, ту другата може да нараства или намалява, така че формата постоянно се променя?
Гуай Юйджи:
Енергиите Ин и Ян имат променлив характер. Всяка една от тях може да стане по-силна или по-слаба от другата. (По тази причина) по-удобно е да бъдат разделени на три групи и нека и три групи янска енергия.
Забележка: Към първата група спадат Тай Ин и Тай Ян, т. е. Висшият Ин и Ян. Към втората група спадат Шао Ин и Шао Ян, Младшите Ин и Ян, а към третата спадат Дзюе Ин н Дзюе Ян, т. е. Завършващите Ий и Ян.
Относно непрекъснато изменящите се форми, това означава, че енергията на петте активности (действия,) може да се намира в пълнота или пустота. Когато едната от тези две енергии, т. е. енергията на небето или енергията на земята е в пълнота, другата трябва да бъде в пустота и това е нормално. Ако земната енергия се съгласува с енергията на небесата и се намират в съответния за двете енергии период (от време/ можем да кажем, че са в равновесие. В случай и на най-малък дисбаланс ("'смущение") на тези две енергии в даден момент, можем да очакваме зараждане на бедствия ('катастрофи) и болести.
Император Хуанди
Бихте ли обяснили по какъв начин енергиите на небето и земята могат взаимно да се привличат или отблъскват или да си противоречат една на друга?
Гуай Юйджи:
Студът, топлината, сухостта, влажността, фън (вятърът) и огънят съответстват на небесните Ин и Ян. Образно те могат да се представят като "трите Ин и трите Ян".

„Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.“-Авицена


8-Триграми

 

Последна промяна ( Петък, 18 Декември 2009 18:22 )