ЗДРАВЕТО ПРЕЗ ЛЯТОТО

Лятото е сезонът, когато денят е най-дълъг, слънчевата светлина е в изобилие и енергията в природата е най-мощна.Това е периодът, когато енергията Ян е в апогея си.През този сезон природата се отдава на бурен растеж и развитие и когато "небесната енергия се спусне, а земната се издигне двете се обединяват и всичко в природата цъфти и ражда плодове"(Хуан ди ней дзин).

Лятото се отнася към първоелемента Огън, който е символ на максималната активност. От системите в човешкият организъм, то се отнася към СЪРЦЕТО, което според ТКМ „е седалище на ума".То се свързва не само с разума, но и с подсъзнанието, емоциите, чувствата , интуицията и т.н., т.е. всичко, което по принцип и ние сме свикнали да свързваме със СЪРЦЕТО. Лятото е подходящо време за повишаване на духовните сили, успокояването на емоциите и реализирането на творческия потенциал.

Когато елементът Огън е в хармония, СЪРЦЕТО на човек е силно и здраво, умът е спокоен, а сънят пълноценен.Когато се наруши баланса, ние ставаме подвластни на тъгата или неистовата и безпричинна радост.Дисбалансът се проявява под формата на възбуда, нервност, безсъние.

През лятото кръвоносните съдове в целия организъм се разширяват, при което жизнената енергия Ци и кръвта се насочват към повърхността на тялото и лесно се потим.Това от своя страна може да предизвика вялост и отпадналост, както и липса на апетит.Ето защо е много важно да се храним правилно и да спазваме някои правила.

ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ ПРОБЛЕМИТЕ СЪС ЗДРАВЕТО И ДА СМЕ В ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА, КИТАЙСКИТЕ ЛЕКАРИ СЪВЕТВАТ ДА СПАЗВАМЕ НЯКОЛКО ПРОСТИ ПРАВИЛА:

-сутрин ставайте рано,

-вечер лягайте късно,

-на обед почивайте,

-пийте повече течности,

-не се ядосвайте, запазете спокойствие и вътрешен баланс.

Не се плашете от дългия ден и горещото време, а намирайте повече неща, които може да вършите навън сред природата. Така ще постигнете спокойствие и удовлетворение.Ако успеете да запазите спокойствие и душевно равновесие, ще имате усещане за прохлада и ще понасяте по-леко летните жеги.

В ЛЕТНИТЕ ЖЕГИ ВСИЧКИ ПОРИ ПО ТЯЛОТО СЕ ОТВОРЕНИ И СМЕ УЯЗВИМИ ОТ ПОЛЪХА НА СТУДЕН ВЯТЪР.
Затова когато спите винаги се завивайте с нещо, особено областта около и под пъпа.Докато спим организмът ни се отпуска и съпротивителните му сили отслабват.Ако температурата около нас се понижи и се появи ветрец, можем да настинем, да си причиним главоболие, дискомфорт в ставите, болки в стомаха.

Избягвайте да държите вентилатора постоянно включен в помещението,където стоите, защото ще нарушените равновесието при потоотделянето.

ВНИМАВАЙТЕ И С КЛИМАТИЦИТЕ.
Недейте да ги включвате на пълна мощност.Голямата разлика между температурата навън и в помещението също води до заболяване.Допустимата разлика е между 5 и 8 градуса.

АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ НЕ ПРОПУСКАЙТЕ СЛЕДОБЕДНИЯ СЪН.
Дните през лятото са дълги, а нощите кратки, температурата е висока, а обмяната на веществата е по-активна, отколкото през другите сезони.Поради жегата, не успяваме да се наспим нощем.В Китай следобедният сън се счита за полезен, защото така можем да възстановим всички системи в организма.

ДРУГИ ХАРАКТЕРНИ СЪСТОЯНИЯ, КОИТО СА СЛЕДСТВИЕ ОТ ПРЕКАЛЕНАТА ЖЕГА СА ТОПЛИННИЯТ И СЛЪНЧЕВИЯТ УДАР.

Когато се работи при висока температура човешкият организъм  не успява достатъчно бързо да отдели вътрешната топлина и постепенното покачване на телесната температура може да предизвика главоболие, гадене, отпадналост и дори припадък.Това са характерните симптоми за топлинния удар.

При работа или движение под силно слънце може да се получи разширяване на кръвоносните съдовев мозъка и дори до мозъчен кръвоизлив, което ще предизвика главоболие, замайване или загуба на съзнание.Това всъщност са симптомите за слънчев удар.Всички тези симптоми могат да бъдат предизвикани от продължително стоене на слънце, напрегната работа, лошо физическо състояние, обезводняване на организма, недостатъчно соли, нездравословно хранене и др.

Затова, ако температурите надхвърлят 37 градуса няколко поредни дни, е необходимо да се намали интензивността на работа.Ако ви се налага да се движите или работите на открито при високи температура, желателно е да носите чадър или шапка, да сте облечени в бели или светли дрехи и да си почивате на сянка.

ОСВЕН СЪРЦЕТО, В КРАЯ НА ЛЯТОТО ТРЯБВА ДА ОТДЕЛИМ НУЖНОТО ВНИМАНИЕ И НА ДАЛАКА.
Според традиционния календар краят на лятото започва в края на юли.Обикновено краят на лятото се характеризира с проливни дъждове.Тогава влагата значително се повишава и това може да доведе до прекалена влага в далака и в следствие да загубим апетит и да се появят проблеми с храносмилането.Затова е много важно в края на лятото да подсилим далака.

http://bulgarian.cri.cn

 

Последна промяна ( Неделя, 08 Юни 2014 15:11 )