Вие сте тук:

Начало Други Статии Биологичния калций-тайните на малката перла

Биологичния калций-тайните на малката перла

От древни времена хората са намирали на бреговете на океана, а след това и в неговите дълбини черупки, в които заедно с мекотелото имало кръгли или овални перли. Те били твърди като камък и загадъчно проблясвали с седефен блясък. В началото хората използвали перлите като украшение, а по-късно опознали техните удивителни свойства. Оказало се, че перлата се състои от 90-95% соли на калция, а от 5 до 10% - от аминокиселини, също съвършено необходим за организма строителен материал.


Ние получаваме калций с храната, който се всмуква в червата и се “пази” в костната тъкан, представлявайки главен съставен елемент на костите. В продължение на целия ни живот той активно участва в множество процеси - не само физически (образуването на кости, съкращаването на мускулите, съсирването на кръвта, предаването на нервния импулс по мускулното влакно), но и психоемоционални (подобряване съня и настроението, успокояване нервите, активизиране процесите на запомняне. Но има един важен детайл: почти целият запас от калций - 99%, се намира в костната тъкан и само 1% се съдържа в разтворено състояние в кръвта. И този един процент в кръвта е постоянна и непроменлива величина. Ако нашият организъм понесе непредвидени загуби, например, кръвотечение или сутрешен крос, и в единия, и другия случай той се нуждае от повече калций - за спиране на кръвотечението или за съкращаване на мускулите. Бързото възстановяване на калция в кръвта е възможно единствено от “складовете” му - костните структура на организма. И ако тези “складове” не се попълват своевременно, костите могат да станат уязвими: те са застрашени от счупване или остеопороза - изтъняване на костната тъкан.

Ежедневно с храната в организма постъпва около 1 грам калций, но и загубите не са малки: образуване на кръв, замяна на старите клетки с нови и т.н. И постъпващият с храната калций се оказва недостатъчен за поддържане на всички функции на организма, тъй като хранителният порцион на съвремения човек е беден на натурални, природни продукти. Много калций се съдържа в млякото и млечно-киселите продукти, особено в кашкавала, както и в соята, бобовите, ядките, но тези продукти трябва да се употребяват в достатъчно големи количества и ежедневно. На практика изобщо не е така. И тук перленият прашец “Хуанхъ” много добре ще попълва пропуските в нашето хранене, защото перленият прашец се усвоява 65-70% от организма, докато обикновеният аптечен калциев глюконат - едва 3-5%.

Съществува погрешно мнение, че недостиг на калций имат само възрастните хора. И още една заблуда: смята се, че постъпващият с храната или добавките калций предизвиква хиперкалцинация - жлъчнокаменна, пикочно-каменна болест или отлагане на калций в ставите. Резултатите от изследванията през последните години показаха, че не само възрастни хора страдат от недостиг на калций в организма, но и хората от средната, работоспособна възраст и особено децата. Калцият е един от най-активните елементи в организма на човека. При неговия дефицит страда нервно-мускулната система на организма, нарушава се сърдечният ритъм, съкращаващата функция на сърцето. Медиците предупреждават: недостигът на калций при бременните влияе отрицателно върху зародиша, а по-нататък - върху плода, върху процеса на образуване на костите и зъбите му. Продължителният дефицит на този важен елемент предизвиква рахит у децата, нарушения в ръста на костите при подрастващите, често е причина за счупвания.

До 20-годиншна възраст костите се развиват бързо, усвояването на калция е по-голямо от отделянето му и системата е в равновесие. При това запасът на калций в костите може да достигне 1 кг. След 20-30 години ръстът на костите в организма на човека спира и балансът на калций в организма става непостоянна величина. Колкото повече остарява човекът, толкова повече се проявява отрицателният баланс на калций в неговия организъм. С възрастта настъпва хипокалцинация, изразена в по-малка или по-голяма степен. Пряко следствие от това е понижаването съдържанието на калций в кръвта, което може да доведе до различни нарушения: повишаване на възбудимостта, нарушения в съня, понижаване на мускулния тонус, което води до бързо остаряване. Но нашият организъм е саморегулираща се система и на стража на баланса на калций стои регулаторен механизъм. Той се осъществява от паращитовидните жлези, по-точно от техния хормон паратиреокрин. Щом съдържащият се в кръвта и усвояван с храната калций намалее, отделянето на този хормон се увеличава. Под действието на паратиреокрина калцият, съдържащ се в костите, се разтваря и необходимата концентрация попада в кръвта.

Съгласно последните изследвания на китайските специалисти в областта на баланса на костния калций и калция в кръвта, ако хипокалцинацията не се оправи дълго време, т.е. ако се държат в напрежение околощитовидните жлези, които ще отделят непрекъснато паратиреокрин, може да се появи хиперпаратиреоза. А това вече грози с устойчиви нарушения в регулацията на калциевия обмен: впоследствие се намалява количеството на костния калций и се увеличава количеството на калций в кръвта и меките тъкани. Такава реакция на организма се нарича “преход” или “преместване” на калция. При такова принудително преместване на калция в организма в резултат на хипокалцинация се ускорява процесът на стареене на организма.

Хипокалцинацията е мълчаливата болест на човека. Тя има две сериозни последствия: от една страна, недостигът на калций предизвиква остеопороза (изтъняване на костната тъкан), резултат от която могат да бъдат счупвания, и хиперстоза (отлагане на калциеви соли в ставите). От друга страна, повишеното съдържание на калций в кръвта и клетките предизвиква артеросклероза, хипертония, образуване на камъни в органите, старческа деменция и пр. Затова попълването на недостигащия калций е укрепването на костите, а нормализирането на неговото съдържание в кръвта - профилактиката на остаряване на организма.
Влияе ли калцият върху развитието на мозъка?

Дадените научни изследвания отговарят на този въпрос утвърдително. При зараждането на новия живот организмът на майката осигурява на плода всичко необходимо, включително и калция. Ако той е в достатъчно количество, мозъкът на бебето се развива добре и детето, по правило, в по-нататъшното си развитие превъзхожда връстниците си в интелектуално отношение. Недостигът на калций влияе отрицателно върху мозъчните функции: отбелязва се влошаване на паметта и мисловните способности. Затова в Китай жената по време на бременност задължително употребява перлен прашец под лекарски контрол. По такъв начин той попада в организма на детето още преди раждането му.

Плътността на калциевите йони, по-точно, най-малката й промяна е способна да повлияе върху развитието на мозъка. Калциевите йони участват във формирането и ръста на нервните влакна, както и в предаването на информацията по нервното влакно. Затова, ако детето ви изостава от връстниците си в психоемоционалното си развитие или е затормозено, или страда от някакви нарушения на двигателната активност - спомнете си как е протекла бременността ви: не сте ли имали спазми на мускулите на прасеца, не са ли се разрушавали зъбите ви, не е ли падала по-активно косата ви? Ако това е така, вашето дете се нуждае от калций, за да може не само да се формира физически, но и да притежава отлична памет, да издържи натоварването в съвременното училище.

Сега да видим каква връзка съществува между психичното състояние на човека и съдържащия се в неговия организъм калций. Този въпрос е сложен, но в Китай по експериментален път е установено, че увеличаването на съдържанието на калций в храната може да понижи агресивността на психично болните, да купира острите бодящи болки при пневмония (възпаление на белите дробове), болките при мигрена, лечението на зъби. При бременните приемът на перли облекчава болките при раждане. А нима лекарят не ви е предписвал преди хлорен разтвор на калций за пиене или за вътрешновенозно вливане при същите тези заболявания и разстройства? Всичко ново е добре забравеното старо. Така калцият притежава успокояващо и противоболково действие, стабилизира настроението, действа отпускащо на човека в състояние на психическо напрежение и дори е способен да промени лошия му нрав. Вгледайте се в близките си: не се ли нуждаят те от корекция с перлен прашец?

Успокояващото действие на калция позволява да бъде прилаган като сънотворно средство.

Дошла на преглед жена се оплакваше от продължително безсъние. Сънотворните препарати, предписани от невропатолога, на сутринта предизвиквали у нея вялост, разбитост, невъзможност да се съсредоточи. Това още повече я угнетявало, тъй като тя работи като преподавател.

Безсъницата възниква в резултат на загуба на способността на нервната система за отпускане, за саморегулация. Предписването на перлен прашец преди сън възстанови нормалния сън на пациентката. Занапред й бе препоръчано да изпива преди лягане чаша топло мляко (защото е богато на калций).

Не ви ли е лекувала така в детството ви мама? Даде ви топло мляко преди сън, погали ви по главицата - и вие заспивате безметежно.

А може ли калцият да подпомогне ръста на интелекта? Оказва се, че може. Синхронната работа на целия организъм се осъществява в резултат на предаване на информация от главния мозък към всички органи, разположени в гръдната и коремната кухина, към крайниците. В тази ситуация се включва калцият: с негово участие става предаването на информацията от клетка към клетка и то така бързо, че ние не го забелязваме. То се осъществява за сметка на промяната на пропорциите на вътрешно- и външноклетъчния калций. От тези промени зависи бързината на предаването на информацията по нервните влакна. Например, искаме да се срешим. Само сме си го помислили и ръката вече се протяга към четката и ние поправяме прическата си. Главният мозък на човека се състои от 14 милиарда нервни клетки, които участват във формирането на паметта и мисленето. Когато казваме “Този човек е гениален” или “Колко умно е това дете”, в действителност става дума за функционалната активност на голямо количество нервни клетки и добре синхронизираните връзки между тях. Постепенно информацията са натрупва в нервните клетки на мозъка, нейният обем става все по-голям и по-голям, клетките обменят помежду си информация - и се раждат новите мисли, новите изобретения и откритията.

Недостигът на калций може да доведе до дисбаланс на вътре- и външноклетъчния калций, което ще се отрази върху предаването на информация от клетка на клетка. А това вече ще доведе до влошаване на умствените способности на човека. Именно такава дреболия, като наличието на достатъчно количество калций, води до разлика в бързината на предаване на информация от клетка на клетка. Това обяснава и факта, че различни хора решават една и съща математическа задача с различна скорост.

А вашето дете бързо ли решава задачите? Може би си струва да увеличите скоростта на този процес?
Съпротивителните сили на организма

Може ли те да се повишат с помощта на перления калций? Безусловно, да. Какво представляват съпротивителните сили на организма? Това е способността му да противостои на вредното въздействие на външните фактори. Те могат да бъдат вируси или бактерии, климатични условия или метеорологични фактори. Здравият организъм просто ги игнорира, без да ги забелязва. Ако не сте успели да се опазите от сезонното вирусно заболяване (да речем, грип), калцият непременно ще ви помогне при неговото лекуване:

- ще понижи проницаемостта на капилярите;
- ще потисне болестотворните бактерии;
- ще ви помогне да се адаптирате към резките промени във времето.

Както пише в китайските книги, “перленият калций запазва правилната ци в организма и не допуска вредната ци вътре”.

Влиянието на калция върху съпротивителните сили на организма се проявява в това, че той въздейства непосредствено върху работата на жлезите с вътрешна секреция, участва в много биохимични процеси: поддържа целостта и проницаемостта на клетъчната обвивка, подпомага бързото възстановяване на клетките (регенерацията им). Ако всички клетки и клетъчни обвивки са запазени, запазен е и целият организъм като цяло и болестта не може да проникне в него.

Калцият укрепва също костите и мускулите, поддържа киселинния баланс в организма, участва в лечението на възпаления, пречиства кръвта, извежда токсините. А как се грижи за кожата! При наличието на достатъчно количество калций кожата става здрава и красива, ноктите - блестящи и здрави, косите - гъвкави и силни.

Във фармакологичната лаборатория на Института по китайска медицина в гр. Хуанджоу е проведена серия опити върху мишки: в храната им се добавя перлен калций. При животните с недостиг на ян (т.е. недостиг на топлина в организма, която осигурява най-доброто протичане на всички процеси) нарастнал броят на фагоцитите и се увеличило теглото на хипоталамуса и далака, отговарящи за имунитета, нарастнало съдържанието на хемолизин в кръвната плазма. По такъв начин е било установено, че прибавянето на перлен калций в храната значително повишава имунната функция.

В Русия от 2002 година е въведена специална програма за детска диспанзеризация. Здравето на детето ще се следи от най-ранната му възраст, като за целта се привлекат научни институти от системата на здравеопазването. А засега заболяванията на децата протичат на фона на понижен имунитет. И тук своя принос може да внесе перленият калций. Много важен фактор в поддържането на здравето е балансираното хранене. В настоящето част от децата и юношите се намират на диаметрални полюси, като някои напълняват в резултат на неправилно хранене и имат вид на “малки буренца”, други, по същата причина, - са мършави, “като бледи тръстики”. И двата проблема имат общ корен - прекалената загриженост на родителите за своето често пъти единствено чедо. В резултат на прехранване с различни сладки неща при едните храната се усвоява добре, а други, които усвояват лошо храната, започват да слабеят. Да се преодолее и едното, и другото може само по пътя на балансираното хранене, попълвайки запасите от калций в организма. За децата източник на калций могат да бъдат:

- натуралното (но не възстановено) мляко;
- млечните продукти (йогурт, кефир, кашкавал, извара, масло);
- черният дроб.

Перленият калций предотвратява развитието на рахит. Започвайки от 40 години за жените и от 50 за мъжете - за мъжете е задължителен - прием на калций (най-добре перлен) с цел профилактика на остеопорозата (разреждане на костната тъкан) и осигуряване нормалната работа на ендокринната система.

Калциевата обмяна е сложен процес, но едновременно с това и често пъти ясно установен. В нормални условия процесът на калциевата обмяна във всички тъкани се регулира от хормоните на паращитовидната жлеза, а те се управляват от хормона на щитовидната жлеза - тироксина. Значи, от състоянието на щитовидната жлеза ще зависи и усвояването на калция, и обмяната в тъканите на организма.

Ако организмът е престанала да получава или усвоява калция, той започва да го отделя от костите, за да запази неговото достатъчно ниво в кръвта - там калцият е по-нужен, защото неговото участие е необходимо за нормалното функциониране на клетките, пък и на всички тъкани като цяло. Ако в организма постъпва прекалено много калций, за да се избегне излишъкът му в кръвта, организмът започва да го акумулира в костите.

Усвояването на калция (ако това са соли на калция, то това е разтваряне на солите) става в стомаха. При нарушаване работата на стомашно-чревния тракт могат да възникнат проблеми с усвояването му. Но и много други фактори влияят върху усвояването на този елемент: съотношението на калций и фосфор в употребяваната храна, съдържанието на мазнини, белтъци, захар и витамин D в нея. Върху това трябва да се спрем по-подробно. В детска възраст витамин D все още не постъпва с храната и той трябва да бъде приеман допълнително, според медицинските показания - на капки. По-нататък той започва да постъпва самостоятелно с храната и корекцията става излишна. В това е отговорът на въпроса трябва ли едновременно с калция възрастните да приемат и витамин D.

Не може да не се отчитат и други фактори, например, възраст: усвояването на микроелементите, включително на калция, забележимо се понижава с остаряването на организма. И този процес протича по-интензивно при жените, отколкото при мъжете.

Трябва да се поддържа оптимално ниво на калций в кръвта и костната тъкан. Що се отнася до костния калций, нивото на съдържанието му е относително устойчив. Затова пък съдържанието на калциеви йони в кръвта е непостоянна величина. И организмът е повече заинтересуван от това постоянство.

Как организмът регулира калциевия обмен?
Тук трябва да разгледаме три аспекта:

1. Пръв (и най-важен) орган са бъбреците. Когато в организма постъпва много калций и в стомащно-червния тракт също се усвоява голямо количество, може да се получи временно увеличаване плътността на калция в кръвта. В такава ситуация бъбреците започват усилено да филтрират калция, като намаляват съдържанието му в организма. В резултат се увеличава количеството на калция, изхвърлян с урината. Като следствие от това нивото на съдържание на калций в кръвта намалява и постепенно достига нормалното. Едновременно с това се възстановява нормалното филтриране на калциевите йони и се намалява съдържанието му в урината. С други думи, увеличаването съдържанието на калций в кръвта води до увеличаване на съдържанието му в урината и обратно.

Приемането на диуретици също подпомага по-активното извеждане на калция от организма заедно с урината (което, от своя страна, може да доведе до дефицит на калций).

2. При регулирането на съдържанието на калций в кръвта участва стомахът. Всмукването на калция от червата спира примерно шест часа след приема на храна. Нужни са още шест часа, за да може кръвта да пренесе усвоения калций до костите и бъбреците (за да могат излишъците да бъдат изхвърлени с урината). По такъв начин калцият, получен от пълноценната вечеря, е достатъчен за поддържането на оптималното му ниво в кръвта примерно за 12 часа.

При това, разбира се, изобщо не се използва калцият, съдържащ се в костите. Ако количеството на съдържащия се в храната калций не е достатъчно, организмът започва да доставя в кръвта костен калций, като по този начин се обезпечава необходимото му ниво в кръвта.

3. Третият етап на регулация е усвояването и извеждането на калций от червата. Лошото усвояване на калций в чревния тракт (запек, дисбактериоза, възпаление на червата - колит) или недостигът му в храната води до понижаването на нивото на калций в кръвта. Но тази зависимост не е така ярко изразена, защото усвояването на калция в червата също се регулира: колкото повече калций е постъпил с храната, толкова по-бавно се усвоява той в стомашно-чревния тракт. И обратно: колкото по-малко калций постъпва с храната, толкова по-интезивен е процесът на усвояването му.

Всички етапи на регулиране на калциевия обмен протичат с участието на три компонента:

- хормоните на паращитовидната жлеза;
- витамин D;
- вещества, стимулираещи понижаването нивото на калций.
Каква е взаимовръзката между процесите на стареене и недостига на калций в организма?

Авторитетни японски специалисти-лекари смятат, че процесите на стареене и постепенното изтощаване на бъбреците имат обща особеност: недостигът на калций.

Всички функции на клетката - съкращаване, отделяне, разширяване и деление - напълно зависят от наличието на калций в клетката. По-точно, от разликата в съдържанието на калциеви йони вътре в клетката и извън нея (в лимфата и кръвта). В норма това съдържание се различава 5000 пъти. Остаряването и изхабяването на клетките е резултат от намаляването на съществуващата разлика между съдържанието на калций в клетката и околоклетъчната течност (плътността на калциевите йони в клетката се увеличава). Но в организма на човека съществува още и разлика между плътността на калция в костната тъкан и циркулиращата течност. Затова следващ класически признак за остаряването на организма е преместването на калция от костите в меките тъкани.

Според съдържанието си в човешкия организъм калцият заема едно от първите места сред неорганичните съединения (фосфор, желязо, магнезий и т.н.) и съставлява приблизително 2% от теглото на човека, 99% се съдържа в костите, зъбите, ноктите и 1% - в кръвта и меките тъкани. Затова скелетът на човека не само поддържа тялото, но и представлява огромен “склад” на калций, от който при необходимост може да се ползва организмът, попълвайки кръвта си.

С настъпването на средната възраст (около 40 години) човекът ежедневно губи от 0,7% до 1% костен калций, а загубите при жените, особено след настъпването на менопаузата, са още по-интензивни (затова често можем да видим възрастни жени с О-образно изкривени крака). Нека се погрижим за майките и бабите си, като им дадем “жив” калций - перлен прашец. Защото към шейсетата си година жените губят около 30-50% костен калций.

В нормално състояние основната маса калций е съсредоточена в костите. Съотношението на костния калций и калция в кръвта и меките тъкани представлява 99:1. В процеса на постоянна загуба на калций количеството на костния калций намалява, а в кръвта и меките тъкани се увеличава, пропорцията се променя: 50:1 или 80:1. Този процес, като тих убиец, незабелязано уврежда здравето на човека, размеква костната тъкан, води до хиперплазия и чести счупвания. В същото време излишният калций вътре в клетките също върши своето “черно дело”: той се отлага на стените на кръвоносните съдове, в сърдечния мускул, в бъбреците, което е причина за атеросклероза, хипертония, коронарна недостатъчност, старческо слабоумие, образуване на камъни, злокачествени тумори.

По данни, приведени в доклада на учените от Стенфордския университет (САЩ), основна причина за ежегодната смърт на 200 000 сърдечно болни в Америка е недостатъчното постъпване на кръв в сърцето заради рязкото увеличаване на въглероден двуокис в организма. Това води до приток на голямо количество калциеви йони в клетките на меките тъкани (в частност, на сърцето) и неговото утаяване там. И сърцето спира. Причина за внезапната смърт при сърдечно-съдовите заболявания често е нарушаването на калциевия обмен - утаяване на калциеви йони в клетките на гладките мускули на съдовете, което по-нататък води до нарушаване на способността на съдовете за разтягане. В резултат се получава спазъм на съдовете и кръвотокът спира.

Лекарите от пекинската болница “Дружба” са разработили “концепция на синдрома на нарушаване на калциевия и фосфорния обмен при възрастните”. В резултата на “преселването” на голямо количество калциеви йони са възможни нарушения на функциите на различни системи в организма:

- нервна система (безсъница, потене, нарушение на душевното равновесие);
- храносмилателна система (запек или диария);
- сърдечно-съдова система (сърцебиене, учестено дишане);
- други нарушения (обща слабост, болки в кръста, краката и в цялото тяло, разтягане на сухожилията на пищяла).

След приема на калций (може с витамин D) при пациенти с понижено съдържание на калций и фосфор много симптоми изчезват или намаляват. Особено забележимо се подобрява работата на сърцето: по-редки са пристъпите на сърцебиене, недостиг на въздух, засилват се сърдечните тонове и съкращението на сърцето, нормализира се психическото им състояние. Положителен ефект от приема на калций се забелязва след 1-3 месеца (защото се забавя процесът на “преселване на калций”). Удържането на калция в структурата на костите може да забави размекването на костните тъкани и да предотврати много заболявания, свойствени на възрастните хора.
Съществува ли връзка между попълването на калция и продължителността на живота?

Каква е продължителността на живота на съвременния човек? Теоретично тя трябва да е 120-130 години. Практически обаче малцина доживяват и 100 години. Върху продължителността на живота влияят конкретни условия: страната и районът на местоживеене, състоянието на околната среда, семейното положение, социалните условия, телосложението, болестите, непредвидените обстоятелства.

Сред факторите, осигуряващи на човека здраве и дълголетие, огромна роля принадлежи на калция. Расте нивото на живота хората, значително се е увеличило количеството на употребяваните в храната продукти, но количеството на потребявания калций остава недостатъчно: на нивото на 50% от нормата. Затова проблемът за попълването на калция в организма е достатъчно актуален. Ние вече знаем, че от 5 неорганични елемента в организма на човека калцият е с най-голямо съдържание. Той формира скелета и е непосредствен показател за здравословното състояние на човека. И как би могло да бъде иначе? Ако количеството на калций не е достатъчно в организма, процесите на увяхване стават все по-забележими: това се проявява в ранното изгърбване, намаляване на ръста, измършавяване, болки в ставите, трудности при придвижването. Недостигът на калций води до разклащане на зъбите, до тяхното изпадане или разрушаване, което, от своя страна, води до нарушаване на работата на храносмилателната система. На микрониво калциевите йони влияят непосредствено върху предаването на информация между клетките. Така работи нервната система, поддържайки функционирането на на целия организъм като едно цяло. Ако това не се случи, настъпва преждевременно остаряване и продължителността на живота намалява.

Китайските учени са установили, че с недостига на калций са свързани и всички характерни за старческата възраст болести: сърдечно-съдовите, остеопорозата, захарният диабет, старческото слабоумие, заболявания на очите. Ето защо за запазване на здравето и максималното удължаване на живота (не по-малко от 100 години) е толкова важно да следите съдържанието на достатъчно количество калций в организма. Започнахте ли вече борбата с преждевременното остаряване?
Как чрез попълването на калций може да се забави процесът на стареене?

Да започнем профилактиката на стареенето на млади години: да проследим увеличаването на костната маса от младини. От момента на раждане до 20-30 години нейният обем непрекъснато се увеличава. И колкото по-голяма е костната маса към това време, толкова по-устойчиви и твърди ще останат костите в зряла възраст, тъй като с настъпването на зрелостта (30-35 години) започва загуба на костна маса.

Ако младостта се нарича период на положителен калциев баланс, то на 60-70 години настъпва периодът на отрицателен калциев баланс.

Според мнението на китайските лекари ежедневната употреба на калций във възрастта между 3 и 7 години трябва да бъде не по-малко от 800 мг; от 10 до 13 години (в пубертетния период, когато завършва формирането на ендокринната система) децата трябва да получават не по-малко от 1000 мг дневно; във възрастта между 13 и 16 години - 1200 мг калций; бременните и кърмещите жени - 1500 мг; възрастните хора - 1000-1500 мг калций.

Често чуваме от лекарите: “Трябва да се храните правилно”. Какво означава “правилно”?

Здравето на човека зависи от непрекъснатото постъпление в организма на хранителни вещества: белтъци, мазнини, ваглехидрати, различни неорганични соли, витамини и вода. Потребността на организма от различни хранителни вещества не е еднаква и техният излишък или недостиг може да е причина за заболяване.

В напреднала възраст най-голяма опасност представляват два фактора: хипертоничната болест и атеросклерозата на съдовете. Американските учени са изследвари взаимовръзката между кръвното налягане и храненето и са открили, че при хипертониците съдържанието на калций в кръвта е значително по-ниско, отколкото при хората от същата възрастова група с нормално кръвно налягане. Затова лекарите са стигнали до заключението, че недостигът на калций е много по-сериозен фактор във възникването на хипертонията и атеросклерозата, отколкото, например, недостигът на натрий. Изследвани са 10372 хора на възраст от 18 до 74 години. Била поставена задачата да се установи зависимостта, съществуваща между кръвното налягане и седемнадесет основни хранителни вещества. Изследването показало, че основни причини за възникване на хипертония е недостигът на следните компоненти:

- калций;
- калий;
- витамин С;
- витамин А.

При всички хипертоници съдържанието на тези четири елемента било под нормата, като особено нисък бил показателят на калция. Според представите на източната медицина, хипертензионният синдром (повишеното кръвно налягане) се разглежда като излишък на топлина в организма. И тъй като перлата е “студен” продукт, протича изравняване по оста “студ - топлина”, което води до понижаване на артериалното налягане.

При ежедневна употреба на калций в количество по-голямо от 1500 гр, вероятността от заболяване от хипертония не превишава 3-4%, а при употребата на по-малко от 300 мг - нараства четири пъти.

Най-важният хранителен елемент е белтъкът. Благодарение на наличието в организма на балансирано количество белтък усвояването на калций се подобрява. Но излишъците на белтък предизвикват интензивно извеждане на калциевите йони от организма с урината. И това води до отрицателен калциев баланс. За осигуряване на нормален калциев обмен се предпочита растителен белтък. Затова соята, ядките, семките са оптималните хранителни продукти, в които съдържанието на калций и белтък е най-балансирано: в 100 гр соя се съдържат 35-40 гр белтък и 370-400 гр калций.

Здравословният начин на живот предполага активно движение, занимания със спорт. Важна роля играе теглото. То се намира в пряка зависимост от костната маса: ако намалее теглото, намалява и костната маса. Например, космонавтите, които по време на полет се намират в затворено пространство, губят за седмица до 20% костна маса.

Не по-малко важен е и обемът на мускулната маса: хората, които много се движат или спортуват, имат по-развита мускулатура, следователно, и повече костна маса. Ето още един аргумент в полза на активния начин на живот.

Затова пък тютюнопушенето и употребата на алкохол значително намаляват костната маса, задълбочават остеопорозата (изтъняването на костната маса). Затова възрастните хора трябва да се откажат от тези навици.

Върху усвояването на калция оказва влияние и начинът на попълването му.

Употребата на калциеви препарати по време на хранене повишава усвояването му с 20%. По-лошо се усвоява калцият, изпит на гладно или след хранене. Особено полезно е да се приема калций заедно с храната от болните с понижена киселинност и язвена болест.

Изобщо, перлите трябва да се прилагат широко като хранителна добавка. Например, във Великобритания веднага след края на Втората световна война започват да обогатяват брашното с калций и изтъняването на костните тъкани там се среща значително по-рядко, отколкото в много други страни от Запада и Изтока.

Върху съдържанието на калций в костите оказват влияние също и различни заболявания.

Болните от захарен диабет с урината заедно със захарта изхвърлят голямо количество калций. Това води до по-ранен отрицателен калциев баланс, което, на свой ред, води до намаляване на костната маса и повишава нейната ронливост. Във връзка със загубите на калций се намалява интензивността на захарния обмен и чувствителността към инсулина. Това води до обостряне на диабета. Получава се порочен кръг: развива се хипертиреоза, увеличава се интензивонстта на обмяната на веществата, костните тъкани губят калций.

Загубата на костна маса води до ронливост на костните тъкани. Което, от своя страна, се среща при хора с увредена нервна система, при парализирани, при всички продължително лежащо болни, страдащи от белодробни заболявания, хипертония и атеросклероза. 60% от хората, претърпели резекция на стомаха, страдат от изтъняване на костната тъкан (остеопороза).

Недостатъчното усвояване на мазнините , калция и витамин D обикновено се съпровожда от заболявания на черния дроб, далака и задстомашната жлеза. Слабо подхранване на костите се получава и при нарушаване функциите на бъбреците.

Всички гореизброени заболявания, както и лекарствата, използвани за тяхното лечение, ускоряват загубата на калций от организма, са една от причините за крехкостта на костните тъкани. Затова на болните, страдащи от гореизброените заболявания, се препоръчва допълнителен прием на перлен прашец. Това дава комплексен ефект: стимулира се процесът на лечение на основното заболяване и се предпазват от страничните действия на препаратите.

Препоръчителната ежедневна норма на употреба в тези случаи е 1500-2000 мг на денонощие.

Как възрастните хора да попълнят съдържанието на калций в организма?

Във връзка с това, че обменните процеси и “огънят на храносмилането” при възрастните хора са отслабени, настоятелно им се препоръчва ежедневно да употребяват калций малко над нормата: 1200-1500 мг в денонощието. Основното количество калций трябва да постъпва с храната. С тази цел се препоръчва да се използват продукти, богати на калций и лесно достъпни за всички. Това е преди всичко млякото, както и кисело-млечните продукти. Една чаша мляко преди сън ще успокои нервите ви и ще попълни запасите ви от калций в организма. Трябва да се знае, че през нощта процесът на загуба на костен калций протича най-активно. Много е трудно да се осигури ежедневна употреба на калций на ниво 1200 мг само за сметка на продуктите, богати на този елемент. Изследванията показват, че средно ежедневното потребление на калций в Китай съставлява около 400 мг. Чаша мляко преди сън увеличава тази цифра със 100 мг. Затова съществува необходимост от допълнителен прием на специални препарати, съдържащи калций.

И вашият най-добър избор е “живият” калций, перленият прашец. Защото на кого другиго, ако не на самата Майка-Природа ще оставим грижата за нашето здраве!

Попълването на калциевите запаси в организма трябва да се съчетава със занимания с физкултура. Ако получавате необходимото количество перлен прашец и мислите, че това е достатъчно, грешите. Калцият трябва да се усвоява с всяка ваша клетка. Това може да ви осигури съответното физическо натоварване.

Да се върнем към храненето. Какви богати на калций продукти се препоръчват на възрастните хора?

На тази възраст “остаряват” не само кожата, костите, но и всички органи на човека, по-лошо работи храносмилателната система. Затова продуктите трябва да са лесносмилаеми и лесноусвояеми, както и да съдържат калций и витамин D.

Към продуктите, богати на калций, се отнасят млякото, изварата, кисело-млечните продукти, заедно с витамин D калций се съдържа в сметаната. Соята и соевите продукти са за предпочитане за възрастните заради добре балансирания растителен белтък и калций. Рибата и морските дарове съдържат фосфор и калций - основните елементи на костната тъкан.

В Китай, както впрочем и в Русия, структурата на храненето на населението е такава, че количеството на потребявания калций остава под нормата. Затова за възрастните хора е целесъобразно допълнително да вземат препарати, съдържащи калций. Например, перлен прашец - идеален, лесно усвоим препарат. Като приемаме три капсули дневно, ние можем да си осигурим дневната норма калций.

Но перлата не е само склад за калций. От гледна точка на китайската медицина тя има и други характеристики.

И така, нашата любима ПЕРЛА, според мнението на китайските специалисти е “един от видовете скъпоценни средства на страната”. Чрез стриването на перлата се получава извънредно дребен перлен прашец. Той се отнася към СТУДЕНИТЕ лекарства:

- уравновесява настроението, успокоява духа, спира спазмите;
- прояснява очите, възстановява зрението, заедно с други лекарства участва в лечението на глаукома, катаракта, спазъм на акомодацията (миопия), врастване на съдовете в склерата на окото;
- препоръчва се при нарушение на съня, сърцебиене на фона на неспокойния дух на сърцето;
- добре изсушава екземи при вътрешен прием, спира сърбежа, успокоява черния дроб; - смъква ян на черния дроб, когато тя се устремява нагоре (на този фон може да има световъртеж);
- “поражда мускулите”, тоест възстановява мускулния тонус;
- влияе на меридианите на ЧЕРНИЯ ДРОБ и СЪРЦЕТО.

Ако този продукт се приема често, сърцето и духът ще бъдат спокойни. Ще се успокоят вълненията и ще се проясни погледът, кожата ще омекне и ще заблести.

От древността до наши дни перлата е любим на жените лекарствен продукт.
Сега можем да обобщим - ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ПЕРЛЕНИЯ ПРАШЕЦ:

1. Перленият прашец нормализира функцията на централната нервна система, участвайки в предаването на нервния импулс по нервно-мускулните влакна, което подпомага подобряването на мисловната способност и процесите на запаметяване. Стабилизира настроението, снема напрежението и безпокойството, успокоява нервната система. Подобрява качеството на съня, отстранява безпокойството и сърцебиенето при заспиване. Снема умората и напрежението, ободрява след умствена и физическа работа.
2. Укрепва функцията на сърцето: засилва способността за съкращаване на сърдечния мускул, възстановява сърдечния ритъм, премахва сърцебиенето, предпазва от настъпване на коронарна болест.
3. Подпомага осъществяването на профилактика на хипертонията и атеросклерозата: участва в процеса “спазъм-разширяване” на кръвоносните съдове, препятства отлагането на калций и липиди (пластинки от мазнини) на стените на съдовете.
4. Подпомага подобряването на зрението, контролирайки функцията “съкращаване-разширяване” на очните мускули, тоест акомодацията на очите. Предпазва от помътняване на кристалното тяло, катаракта.
5.Възпрепятства прогресирането на глаукомата (повишеното вътрешно налягане). Лекува врастване на съдове в склерата на очите, помага при зачервяване и светобоязън.
6. Успокоява спазмите, особено онези, които възникват на фона на повишена температура (най-често при децата). Използва се при лечение на епилепсия в състава на лекарствата.
7. Участва в лечението на редица женски заболявания: разстройство на менструалния цикъл, болезненост, възпалителни заболявания на органите на малкия таз.
8. Укрепва костите, използва се за лечение на остеопороза (изтъняване на костите) като следствие от отмиването на калция от костите. Предпазва от патологични счупвания при възрастните. Участва в профилактиката на рахит при децата.
9. Предпазва от жлъчно-каменна и бъбречно-каменна болест, тъй като възвръща организма към нормалния, положителен баланс на калций в организма.
10. Подпомага профилактиката на захарния диабет, поддържайки отделянето на инсулин от задстомашната жлеза.
11. Оказва въздействие върху центъра на терморегулацията, способствайки понижаването на високата температура на тялото.
12. Спира всмукването на соли на вредни метали в червата, както и осъществява профилактика на образуването на карциноми (тумори) на дебелото черво.
13. Всмуквайки се в червата, регулира обмяната на веществата, подпомага непрекъснатото обновяване на клетките на кожата, като я прави гладка, еластична, копринена.

Кожата става млада, здрава, естествено красива.

Перленият прашец лекува кожни болести: екзема, пигментни петна, хлоазми.

Прилагайки прашеца външно, ние предпазваме кожата от стареене и образуване на бръчки, съдействаме на активирането на SOD (окислителна дисмутаза), което означава, че се спира образуването на меланин, отстраняват се свободните радикали, поддържаме естествената красота и прелест на кожата.

14. Перленият прашец може да се прилага под формата на апликации за лечение на възпалителни процеси в устната кухина: гингивити, стоматити, афтозни увреждания.
15. Използвайки перления прашец външно, можем да лекуваме рани и кръвотечението от тях. Ако се изсипе перлен прашец върху повърхността на раната, тя зараства в най-кратък срок.
16. Притежавайки противовъзпалително и стягащо действие, перленият прашец може да помогне да се справите с акне, ако го прилагате вътрешно и външно.

И така, послеслов - рецепта за красота.

1 белтък от яйце, 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица мляко, 1 амфора перлен прашец. Всичко се смесва в съд, налага на почистеното лице, оставя се да подейства 10-15 минути, след това се измива с топла вода.

http://greenhealth-bg.com/

 

Последна промяна ( Сряда, 01 Декември 2010 13:21 )