Чесънът ще спаси света!

Какво е чесънът - пogправка, билка или лекарство, култивирано още от древни времена в Южна Азия?

Напоследък специалистите твърдят, че дори хроничната умора се премахва с помощта на чесън.
Днес се знае, че фитонцидите, отделящи се от свежия чесън, могат да унищожат такива болестотворни микроорганизми

Оцет с чесън и мед
Според немските фитотерапевти обаче сами трябва да откриете точната пропорция на съставките
Защо е толкова трудно да се освободим от тази миризма,
Най-нови изследвания на японски учени и на учени от Бостънския университет показват,че суровия чесън убива повече от 12 щама патогенни бактерии,

Никой не може да каже с точност. Но в санскритски документи отпреди 5000 години се казва, че чесънът лекува запек, глисти, туберкулоза и ревматизъм.

В египетски папирус, написан преди 3550 години, са упоменати 22 заболявания, които се лекуват с чесън. Сред тях са главоболие, сърдечни проблеми, тумори и ухапвания от змии.

В древна Гърция също са почитали това растение. Атлетите, участвали в древните олимпийски игри, го приемали като допинг непосредствено преди всяко състезание. А настойка от него с вино се препоръчвала за предотвратяване на инфекции при рани, получени на бойното поле.

Още Хипократ, бащата на световната медицина, е използвал чесъна за лечение на рак, проказа и храносмилателни проблеми. А Гален, най-изтъкнатият лечител в Римската империя, привлякъл вниманието на благородниците върху себе си с това, че лекувал успешно всички рани. Как? Покривал ги с чисто парче плат, отгоре поставял тампон, напоен с вино и чесън. Той наричал растението "селска панацея".

А Авицена, също известен лечител от древността, помагал с чесън на болни от дезинтерия, астма и кашлица.

Макар че съвременната медицина се отнася доста недоверчиво към продукти от нефармацевтичен произход, вече признава, че който яде чесън, не боледува.

Учени от целия свят про­дължават експериментите с чесън. Доказано е, че той пази от грип, от сърдечни заболявания и от различни инфекции. В Китай и Италия продължават клиничните опити с чеснови препарати за борба с рака. Предполага се, че до 1-2 години те ще бъдат разрешени за приложение в клиничната практика.

Напоследък специалистите твърдят, че дори хроничната умора се премахва с помощта на чесън. Тя не е заболяване, а симптом, сигнализиращ за развитието на болестни състояния като хормонална недостатъчност, хронична инфекция от кандида, кофеинова зависимост и др. Но не бива с лека ръка веднага да се приемат антидепресанти, които са опасни за организма.

Много добър ефект има, ако в продължение на седмица се приемат по 3 чеснови скилидки на ден. Ако пациентът не ги харесва, те могат са се скълцат и да се смесят с кисело мляко или сок от моркови. Всякакви чревни инфекции отстъпват пред чесновите скилидки.

Още ...

Дали го обичаме, или не -това е въпрос на вкус. Безспорно е обаче, че той е едно от най-лечебните растения. Родината на това изключително полезно и широко разпространено растение е Южна Азия.Още от най-дълбока древност е бил препоръчван при кашлица, стомашно-чревни заболявания, безапетитие и други. Най-великият лекар от онова време Авицена използувал чесъна за лечение на почти всички заболявания. Действието му е универсално. Полезното му действие се дължи на съдържащите се в него етерични масла, азотни вещества, глюкозиди,фитостерини, калий, калций, фосфор, желязо, витамин С и витамини от групата В.Съдържа също така много силни фитонциди и антибиотика алцин. С това се обяснява силното му противомикробно действие. Дезинфекцира, снижава кръвното налягане, придава по-големи съпротивителни сили, по-голяма издръжливост, прогонва глистите и на всичко отгоре увеличава потентността.
Чесънът има добър предпазен и лечебен ефект по отношение на развитието на атеросклерозата с последващите от нея тежки усложнения, като миокарден инфаркт, инсулт, гангрена на долните крайници и др. Води до разширение на кръвоносните съдове и до намаление на съсирваемостта на кръвта което още веднъж намалява риска от сърдечно -съдови заболявания и от техните последствия с фатален изход. Засилва сърдечния мускул и възбужда дишането, намалява нивото на холестерола в кръвта.
В отминалите векове винаги, когато се задавала епидемия (от холера, от коремен тиф, от чума и др.) хората слагали на вратите и на прозорците на домовете си връзки с чесън, а такива връзки окачвали и на вратовете си: Те вярвали, че по този начин могат да се предпазят от заболяване.
Днес се знае, че фитонцидите, отделящи се от свежия чесън, могат да унищожат такива болестотворни микроорганизми като стафилококите, стрептококите, причинителите на холера, тиф, туберкулоза и др.Полезни са както вдишванията на изпарения от чесън, така и консумацията му в сурово състояние. Сдъвкването на 2-3 скилидки чесън е достатъчно, за да бъдат унищожени повечето от микробите, намиращи се в устната кухина.

Поради това чесънът е много полезен при възпаления на гърлото и сливиците и при редица заболявания на дихателните пътища и белия дроб. Използува се при подуване на корема от газове в червата, тъй като подтиска процесите на гниене, намалява спазмите на червата при запек и възбужда апетита.

Ако се появи ечемик на окото, достатъчно е да се натърка мястото с прясно разрязана скилидка чесън. Същата процедура помага и при ухапване от насекоми. За деца страдащи от болки в ушите, в няколко капки олио се загрява скилидка чесън, течността се прецежда и се капе в ухото. При зъбобол се слага скилидка чесън в ухото откъм страната на болката.

От десетки години се правят изследвания по отношение на противораковата активност на чесъна. И накрая, за страдащите от жлъчни и чернодробни заболявания може би ще е интересно да знаят, че чесънът влиза в състава на известния на мнозина препарат "Алохол".

Оцет с чесън и мед


Откритието на Рим и Египет призна модерната медицина. По-ценен от златото и използуван за разменна монета, медът заемал достойно място в лечебната практика на Рим. За египтяните чесънът бил универсален лек, а с оцет лекували почти всичко, като се почне от артрита и се стигне до лудостта.

Съвременната медицина не се отказва от тези природни средства. Тя проучи качествата им, и за чесъна например доказа, че понижава кръвното налягане, подобрява кръвообращението, намалява холестерина и дори се бори с раковите образувания.

Триото оцет, мед и чесън се използуват за приготвяне на различни лосиони, сиропи и компреси, които можете да си приготвите в къщи.

*Ако имате артрит, направете лапи с оцет, в който сте разтворили мед и сте накиснали чесън. Ще намалите болките и отоците.

*При главоболие подслаждайте билковите чайове (лавандула, мента, маточина) с мед.

мед, чесън и оцет можете да лекувате хемороиди, стомашни проблеми, зъбобол, мускулни болки , излишни килограми.

Според немските фитотерапевти обаче сами трябва да откриете точната пропорция на съставките, защото най-вече към чесъна хората имат различна поносимост. Например можете да опитате така:- 1 супена лъжица ябълков оцет с 1 супена лъжица мед, прибавете 1 скилидка чесън. Ако не подразни стомаха, прибавете още една.Когато ви е много сладко, намалете меда. За по-добра поносимост може да добавите няколко лъжици билков чай или минерална вода.


Още...

Чесънът е познат и се използува като лечебен фактор от повече от 5000 год. Напр. медицина го е използувала за лечение на чревни инфекции, високо кръвно налягане, болки в зъбите и заболявания на венците, тумори и др.

Изследвания след Втората световна война установиха, че чесънът с намиращите се в него фитонциди оказва мощно противомикробно, противогъбично и противовирусно действие и може да се използува с успех при ботулизъм, диарични състояния, стафилококова инфекция,дизентерия , тиф.

Днес чесънът е изместен на заден план като лечебно средство от новите химически и синтетични субстанции, но страничните ефекти, които те дават и постепенното развитие на нечувствителност към тях, ни кара да се обърнем отново към добрия,стар и малко позабравен чесън.
Наред с другите причини за изоставянето на чесъна, не на последно място е неговата специфична миризма, която за някои е неприятна, а за други е просто израз на недобър вкус.

Защо е толкова трудно да се освободим от тази миризма, даже когато употребяваме реномирани и добре ароматизирани пасти за зъби, ябълка или магданоз?

-Причината е много проста.
За разлика от много други вещества- етеричните масла, фитонцидите на чесъна се излъчват през белите дробове.Това е едно неудобство за дезодорирането им, но и едно чудесно средство за лечение на белодробни заболявания. В миналото по този начин успешно са се борили с лечението на жълтата гостенка. Множеството бронхити при пушачите, които имат опасни перспективи и възможности за развитие, също могат да се овладеят с помощта на редовна употреба на чесън и разбира се с отказ от цигарите.

Изследвания в Щатите, Япония, Китай и Индия установяват, че населения, които редовно употребяват чесън в менюто си, са по-малко застрашени от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Наблюдения в две големи китайски провинции установяват влиянието на употребата на чесън върху туморните заболявания. В едната редовно употребяват 7-8 скилидки чесън дневно. Честотата на стомашния рак при тях е 3,45 на 100 000. В другата провинция въобще не било популярно яденето на чесън. Стомашният рак там се срещал при 40 на всеки 100 000.
Научни изследвания във Флорида установяват голямото влияние на чесъна върху имунната система и то главно върху така нар. клетки убийци, които осъществяват защитата на организма. Това го прави отлично средство за борба с инфекции,рака, даже спин.
Друго много важно качество на чесъна е способността му да намалява кръвния холестерол, и то лошия холестерол, който води до атеросклероза, хипертония, инфаркт и инсулт. Два месеца редовна употреба на чесън в дози предписани индивидуално от лекар, могат да доведат до нормализация на нивото на холестерола в кръвта.

Още ...

Колко чесън да ядем?

Мненията са различни. Редовната употреба на скилидка чесън дневно увеличава разреждането на кръвта и предпазва от образуването на микротромби, инсулт и инфаркт.

Редовната употреба на две скилидки чесън дневно поддържа нормалното ниво на холестерола в кръвта- условие за предпазване от атеросклероза, хипертония, инфаркт,Разбира се резултатите не могат да се предвидят абсолютно,защото върху здравето на човека оказват влияние и други компоненти на храненето и на стила на живот. Лечебният ефект на чесъна зависи и от това, върху какви почви е бил отглеждан.

Някои хора се отказват от употребата му единствено заради неговата силна и упорита миризма. Може би всяка година в света се създават минимум два, три медикамента за преодоляване на този недостатък. Проблемът се усложнява от това, че фитонцидите и ароматните вещества от чесъна се разпространяват не само в храносмилателната система но, и в белите дробове . Това е много важно по отношение на лечението на редица белодробни заболявания, включително и рак Но се затруднява преодоляването на миризмата, която вече идва не само от устната кухина и стомаха, но и от белия дроб. Може би все пак от всички средства най-ефективно остава дъвченето на свеж магданоз. Хлорофилът помага до известна степен да се маскира миризмата на чесън. Но как да го употребяваме суров или сготвен? До скоро бяхме убедени, че единственият подходящ начин за употреба на чесъна е суров.

Най-нови изследвания на японски учени и на учени от Бостънския университет показват, че суровия чесън убива повече от 12 щама патогенни бактерии, между които стафилококи, стрептококи, както и вируси и гъбички. Засилва имунитета и спомага за предпазване от рак. От друга страна готвения чесън помага за намаляване на кръвния холестерол и за разреждането на кръвта като предпазване от инфаркт и инсулт. Така че, в заключение можем да кажем: подходяща е употребата и на суров и на готвен чесън.

Суровият чесън може да присъства във всички зеленчукови салати и сосове. При готвене е добре да се поставя към края- особено със зелен фасул, спанак, леща и коприва.

Много разпространена е употребата на спиртен екстракт от чесън- обелват се и се счукват скилидки от две едри глави чесън. Заливат се със спирт или силна ракия и се оставят да престоят две седмици. От екстракта се приемат по 20 капки 3 пъти дневно в супена лъжица, с някаква течност преди хранене, а за хора които имат стомашни проблеми- в началото на храненето или след храненето. Много бързо се наблюдава нормализиращия ефект върху кръвното налягане.

Употребата на чесън във времето на грипните епидемии е особено полезна както за лечение, така също и за профилактика.

И не на последно място трябва да споменем, че редовната употреба на чесън, подпомага и физическите сили на организма, поради което той е бил важна хранителна добавка на хората от древността.

Още...

Чесън вместо антибиотик

Макар и неприятно миризлив, чесънът е един прекрасен лек срещу настинките и заболяванията на горните дихателни пътища. Достойнствата на чесъна са познати още от древността. Регулира обмяната на веществата, намалява мазнините,нормализира кръвното налягане , подобрява зрението. В народната. медицина, чесънът е известен като отлично средство за добро храносмилане, действа съдоразширяващо и укрепващо на малките кръвоносни съдове и капиляри.Консумирането му помага за понижаване на захарта в кръвта. Има и диуретичен ефект. 10 скилидки на ден са достатъчни, за да се предпазим от връхлитащите инфекциозни заболявания. Една от най-ценните му съставки е етеричното масло алуцин. Точно алуцинът убива над 20 вида бактерии, включително стрептококите и салмонелата. За съжаление при готвене алуцинът се разрушава. Затова, когато го ядем с лечебна цел, той трябва да е суров. За предпочитане е вечер, защото през деня рискуваме да сме "ухаещи"събеседници.

Още...

Извадки от книгата " Рецепти и съвети на древните лечители" за чесъна:

" Най - добър е пресния чесън - в него се намират най - голямо количество полезни вещества. Естеството му е горещо и сухо в третия стадий. Той разтваря лепкавите вещества, почиства, отприщва, подсушава течностите в стомаха и ставите, разрежда кръвта, има пикочогонно и потогонно действие.

Има и известни противоотровни качества. Почиства гърлото и гласа, полезен е при белодробна астма, забравяне, тремор, частична парализа на лицето, при повечето нервни заболявания, при ишиас, подагра, заболявания на ставите, при болести на далака, белия дроб, стомаха, при газове.

Неумерената употреба на чесън в храната, без да се вземе предвид натурата, състоянието на организма, годишното време, режимът на храна, възрастта и пр., причинява главоболие, подсушава кръвта, предизвиква парене в нея, пречи на очите, хемороидите, бъбреците, вреди при бременност.

http://www.beinsadouno.com/

Още...

Чесновите скилидки са по-силни по действие върху болестотворните микроорганизми от фенола и сублимата. В чесновото етерично масло се съдържат още фитостернни (действуващи против повишено артериално налягане и атеросклероза), захари, органични киселини и др.

Чесънът има разнообразен химичен състав и в сравнение с кромида е значително по-богат с хранителни вещества, минерални соли и витамини.

Луковицата му съдържа средно 65% вода, 23,5% инулин(въглехидрат), 6,5% белтъчини, 0,8% целулоза, както и калиеви, фосфорни, калциеви, магнезиеви, натриеви и железни соли. Съдържа също витамини от групата В и витамините С и РР.

Зеленият чесън съдържа по-големи количества витамин С и провитамин А (каротин).

В чесъна се съдържа до 158мг% етерично масло, на което се дължи специфичната му миризма.

В него се намират големи количества фитонциди, поради което го считат за едно от най-сигурните предпазни средства срещу заразни болести. По-малките скилидки имат по-лют вкус в сравнение с по-едрите.

Апетитовъзбуждащото му действие дава основание да се използува широко в кулинарията. Той придава особено приятен аромат и вкус на редица блюда.

Балканските и средиземноморските народи обаче използуват неправилно чесъна, като го консумират в големи количества.

В Средна Европа за:
ароматизиране на ястията само се изтърква със скилидка чесън съдът за приготвянето им. Стрит със сол на каша, чесънът се слага в таратор, пача и др.

Чесънът не трябва да се пържи в мазнина, тъй като губи от ароматните си вещества.

Ястия с повече чесън не бива да се консумират при заболявания на черния дроб, жлъчката, бъбреците, увеличена стомашна секреция. В тези случаи за аромат се използува 1-2 капки олио, в което е киснат чесън.

Приготвя се по следния начин: 50 г едро нарязан чесън се поставя в тъмно стъкло и се залива с 250мл олио или маслиново масло; затваря се добре и се оставай на хладно място в продължение на 5-6 дни.

С това масло се приготвя и пастет от чесън и кисело мляко (1кг изцедено кисело мляко се смесва с 50 мл растително масло или олио, 100г смлени орехи, шипка сол, ситно нарязана връзка магданоз или копър и 1 чаена лъжичка от гореказания извлек).

За салати се използуват и зелените листа на чесъна.

От хилядолетия чесънът се споменава в различни медицински книги като панацея срещу всякакви болести. Използвали са го при главоболие, лечение на рани, при грип, срещу разстройство, за пропъждане на… таласъми!

И днес много учени смятат, че чесънът може да се използва в медицината за предотвратяване и лекуване на много болести.

Отдавна е установено, че чесънът убива микробите. През 1858 г. след дълги проучвания същия извод прави Луй Пастьор. През XX век Алберт Швайиер го използва в Африка срещу дизентерия, превърнала се в бич за чужденци и туземци в този континент.

През Първата и през Втората световна война чесънът бил ефикасно противосептично средство за предотвратяване на гангрена.

Напоследък различни изследвания доказаха, че сокът от чесъна предотвратява развитието на стафилококи, стрептококи, холерните, тифусните, дизентерийните, ентеритните бацили, много мицели и микроорганизми.

Чесънът действа добре на сърдечната дейност. Една от съставките в чесъна поддържа еластичността на кръвоносните съдове, предотвратява тромбозата.

Подробни анализи доказаха, че същото вещество намалява холестерина в кръвта, защото увеличава липопротеините. които пренасят холестерина извън тялото.

Сок от пресен чесън подтиска вируса на грипа.

Той регулира сърдечната дейност и процесите, свързани с регулацията на тъканите, стимулира отделянето на секреция от жлезите на храносмилателния тракт и на жлъчката. За да свалите повишеното кръвно налягане, ежедневно трябва да изяждате една-две скилидки чесън. Ако се притеснявате от миризмата – използвайте чесновите препарати от аптеките.

Използва се против острици и други чревни паразити. (Правят се клизми вечер с 2 глави стрит чесън, 2 г сол и 100 мл хладка водa)

Извлек от чесън (1:10) се прилага под формата на инхалации при заболявания на горните дихателни пътища и особено астма.

При болки в ушите – нарежете съвсем на ситно една скилидка чесън, обвийте я в памук на тампон, който пъхнете в болното ухо. След това легнете и покрийте ухото с дебел вълнен шал.

При брадавици – натривайте ги ежедневно с прясно изцеден сок от чесън. За да има резултат се изисква голямо търпение, но пък си заслужава, тъй като чесънът има в действителност силно антивирусно действие и брадавиците скоро отпадат.

Използва се и против метеоризъм, за регулиране на артериалното налягане, против атеросклероза. В тези случаи се препоръчва още приемането на следния извлек:

Две луковици чесън, по 10г цвят от жълт кантарион, надземна част от очеболец и листа от мента се поставят в 500 мл 95 градуса алкохол (или ракия), кисне се 7 дни, като се разклаща 1-2 пъти дневно и се пази в тъмно стъкло на хладно място. Пие се по 20 капки 3 пъти на ден преди хранене (албиносите ме бива да използуват жълтия кантарион — сензибилизатор).

С марлени тампони, в които е поставен чесън на кашица, се лекуват някои гъбични заболявания в гинекологията (под контроли ма лекар). При гъбички по краката ще ви помогне, ако сложите в обувките си размачкан чесън – неприятно, но помага.

Чеснова кашица с малко сол се употребява външно при главоболие, екземи, краста.

За лечение и предпазване от слънчев удар се приема вътрешно следната смес: 1-2 скилидки чесън, счукан със захар, 1 супена лъжица оцет и 200 мл вода.

Дневната доза е 2-3 пъти по 1 супена лъжица. Освен това с чесън се натърква главата.

http://gotvarstvo.georgievi.net

Още ...

Край на настинките

Ако усетите, че всеки момент ще се разболеете, помогнете си сами с помощта на народната медицина. Залейте една супена лъжица мента (джоджен) с чаша вряла вода, оставете за 5 минути на тих огън, прецедете. Добавете към отварата 1 чаена лъжичка липов мед. В друга чаша смесете една счукана скилидка чесън със сока на един лимон, после прибавете ментовата отвара, разбъркайте добре. Изпийте напитката топла, непосредствено преди сън.

Чесънът като афродизиак

Воините на Древна Гърция и Рим редовно включвали в менюто си подправката с характерен мирис, за да станат по-смели и по-силни. Отдавна се носи славата на чесъна и като средство за пробуждане на желанията и за разпалване на страстите. Нищо чудно - етеричните масла, влизащи в състава му, включват специфично органично вещество, подобно на това, което произвежда женският организъм при сексуална възбуда. Ако не ви притеснява специфичния вкус на подправката, слагайте по малко от нея във всяко ястие и скоро ще се убедите в ефекта й.

Защо да го ядем?

* Пълен с множество полезни вещества, чесънът влияе благотворно върху обмяната на мазнините, като понижава нивото на вредния холестерол и предотвратява развитието на атеросклероза. В същото време сокът му разширява кръвоносните съдове на сърцето и главния мозък, нормализира пулса.

* Специалистите са убедени, че ароматната подправка не позволява образуването на тромби, понижава артериалното налягане, лекува главоболието.

* Заради фитонцидите в него чесънът се използва като природен антибиотик, който се справя ефикасно с много болестотворни микроорганизми и с причинителите на инфекциозни заболявания. На всичко отгоре подправката отделя полезни субстанции продължително време - до 2 - 3 дни.

* Съветът на диетолозите: хапвайте по една-две скилидки чесън на ден и ще забравите за грипа и настинките.

http://www.chudesa.net/

Още...

Чесън —Allium sativum L.

Сем. Кремови — Liliaceae
Описание.
Многогодишно културно луковично растение със сложна, широко яйцевидна луковица, съставена от 7—30 малки луковички (скилидки), обвити в обща белезникава ципеста обвивка. Стъблото е до 50 см високо. Листата са линейни, около 1 см широки, жлебовиднн. Цветовете са бледорозови, почти безплодни.
В съцветието освен цветове се образуват многобройни малки луковички.
Плодове и семена обикновено не се образуват. Размножава се вегетативно.

Разпространение.
Отглежда се из цялата страна.
Употребяема част.
За лечебни цели се използуват луковиците (Bulbus Aliii sativi).

Химичен състав.
В свежите цели луковици се съдържа алиин — вещество, което е без мирис, но при разкъсване на тъканите под действието на ферменти алаинът се разпада до алицин, който е с много силна характерна миризма. На това ве-щество се дължи бактерицидното и хипогликемичното действие. Освен алиин се съдържат и някои негови производни — метилалиин, пропилалиин, пептиди, съдържащи L-цистеин и глутаминова киселина, алкилови производни на L-цистеина и 5-алкилсулфоокиси на цистеина, конто понижават нивото на холестерола в кръвта, и 0,1—0,25% етерично масло. В състава на етеричното масло, получено чрез дестилация с водна пара, влизат разпадни продукти с неприятна миризма — диалилдисулфид, диалилтрисулфид, алилпропилсулфид и др. В луковиците са установени освен това тлъсто масло, фитостероли, витамини (A, Bi, Вг, С),никотиова киселина, флавоноиди (с най-вероятно значение за хипотензивното действие на чесъна), сапонини и др.

Действие.
Чесънът намира разнообразно и широко приложение в народната медицина.
С методите на експерименталната фармакология е доказано неговото благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система. Той предизвиква разширяване на кръвоносните съдове (включително тези на сърцето), снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. В чесъна се съдържат летливи вещества, притежаващи силно фитонцидно действие — убиват причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, тифни бактерии, причинителите на грипа, на дизентерията и др.).

Приложение.
Чесънът е ценно средство при лечение на високото артериално налягане, атеросклерозата, коронарната болест на сърцето. Тези ефекти се дължат на съдържащите се в чесъна органични серни съединения.

С наличието на фитонциди се обяснява широката популярност на чесъна в народната медицина на много страни и неговото използуване от древни времена като средство за профилактика на грипа, коремния тиф, холерата, дизентерията и др.

Клинично е потвърдено благоприятното действие на чесъна при катари на дихателните пътища, гнойни процеси в белия дроб, ангини, коклюш, кожни заболявания и др.
Чесънът подобрява апетита, стимулира отделянето на стомашен сок, на жлъчка, на смилателни фермента и с това подобрява храносмилането.

Приложен локално върху кожата (счукан под формата на кашица), чесънът дразни кожата и оказва благоприятно действие при някои кожни заболявания— лишеи, брадавици, екземи, краста, косопад.
Под формата на клизми народната медицина го препоръчва за лечение на глисти (острици), а като промивки— за лечение на бяло течение.

БИЛКИТЕ ВЪВ ВСЕКИ ДОМ
Още...
«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

Гениальный труд Абу Али ибн Сина (Авиценна) "Канон врачебной науки" (канон будущих властелинов) величайший по значению и содержанию памятник культуры, написанный в 1012-1024 годах.
Этот колоссальный свод медицинских знаний не потерял своей актуальности и в настоящее время.

ЧЕСНОК

СУЩНОСТЬ.
Чеснок бывает садовый — известный, а есть и чеснок порейный и чеснок дикий. Дикий чеснок горький и вяжущий; это такой, который называют «змеиным чесноком» 3. [Сила] порейного чеснока сочетается из силы чеснока и порея.

ЕСТЕСТВО.
Он горячий 4 в третьей [степени] до четвертой, а дикий чеснок еще больше.

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.
Мягчительное, сильно   рассасывающее вздутия, изъязвляющее и обжигающее кожу; он полезен при перемене воды.

КОСМЕТИКА.
Его пьют с отваром горной нулегиевой мяты, и он убивает вшей и гнид; его также втирают против [вшивости]. Зола чеснока, если смазывать ею с медом при бахаке или при кровоподтеках в глазу, приносит пользу. [Чеснок] помогает также при «лисьей» болезни, возникающей от гнилых соков.

ОПУХОЛИ  И  ПРЫЩИ.
Он вскрывает   внутренние нарывы;   золу   его   прикладывают к прыщам.

РАНЫ И ЯЗВЫ.
Чеснок изъязвляет   кожу; его золу с медом   прикладывают при лишаях и язвенном джарабе. Дикий   чеснок   склеивает   злокачественные раны, если его прикладывают свежим.

ОРУДИЯ С СУСТАВАМИ.
Если сделать из [чеснока] клизму, это помогает при воспалении седалищного нерва, потому   что [чеснок] выводит   кровь и желчные соки.

ОРГАНЫ   ГОЛОВЫ.
Чеснок вызывает головную боль. Отвар чеснока и жареный чеснок успокаивает зубную боль; полоскание его отваром, особенно если его смешать с ладаном, тоже полезно от зубной боли.

ОРГАНЫ ГЛАЗА.
Чеснок ослабляет зрение и вызывает прыщи в глазу.

ОРГАНЫ ГРУДИ.
Вареный [чеснок] очищает голос и горло, помогает при хроническом кашле и полезен при болях в груди от холода. Он выводит пиявок из горла.

[О Р Г А Н Ы] П И Т А Н И Я.
[чеснок] полезен при водянке, особенно [помогает он] в виде отвара с маслинами и морковью, который употребляют христиане.

ОРГАНЫ ИЗВЕРЖЕНИЯ.
Если посидеть в отваре перьев чеснока и его стеблей, это вызывает усиленное отделение мочи и месячных и выводит послед; то же самое, если вводить его [в виде свечей] или пить. Также очень полезно упомянутое яство, приготовленное из чеснока, которое употребляют христиане. Если истолочь чеснок в количестве одной дарахми в подслащенной медом воде, он выводит слизь, а иногда и червей. Ему присуще свойство отпускать естество, а что касается его действия на половое влечение, то вследствие сильного высушивающего и рассасывающего свойства он иногда вредит. Если варить чеснок в воде, пока в ней не растворится его острота, то в том, что останется в отваре || от чеснока, возможно, окажется мало теплоты, и он не будет сушить. [Тогда] от него может зародиться вещество семени, и он превратит слизистые соки в слизистых телах в ветры, но не сможет их вывести; когда [эти соки] растворятся в сосудах [и превратятся] в ветры, они, возможно, будут способствовать стремлению к соитию.

ЯДЫ.
[чеснок] полезен от укусов (450) змей и укусов гадов, если им поят в вине — мы это испробовали,— а также от укуса бешеной собаки. Если сделать лекарственную повязку из чеснока, листьев, инжира и куминной воды на место, укушенное землеройкой, это помогает.

ЗАМЕНИТЕЛИ
Дикий чеснок заменяют равным ему количеством чеснока мужского
Последна промяна ( Петък, 01 Март 2013 18:19 )