Вие сте тук:

Начало Други Статии Кулинарно непреработената храна – революционен метод за борба с рака

Кулинарно непреработената храна – революционен метод за борба с рака

Как бихте реагирали, ако научите, че съществуват лекари, които считат посочените вегетариански програми по-здравословни от приетите смесени (включващи и животински продукти), но в действителност противоестествени. Това е защото същите съдържат печени храни, а огънят, поред тях е безпощаден враг на човешкото здраве. Те твърдят, че с консумацията изключително на прясна растителна храна, може да се излекува дегенеративно заболяване.

Съвременният продължител на схващанията на Питагор е швейцарският лек
Смилането на храната се определя от действието на соковете, които се излъчват от лигавицата на стомаха, от панкреаса, от черния дроб, жлезите на червото.
Хроничните диарии се прекратяват, а страдащите от иктер (пожълтяване), жлъчно-каменна болест, чернодробни заболявания,
раково болните много време са страдали от гастрит и запек.
Д-р Уигмор съобщава за един опит, който обяснява защо прочистващата диета със суровите “слънчеви” храни побеждава рака: ракови клетки взети от човешко тяло, се развивали неспирно след като ги поставили в сготвена храна,

Родоначалник на този теория е Питагор, който вярвал, че в непреработените храни от растителен произход се съдържат “специфични” съставки, които липсват в печените храни. С други думи става въпрос за ензими и витамини.

Съвременният продължител на схващанията на Питагор е швейцарският лекар-хипократист Макс Бирхер Бенер (1867-1936). Клиниката в Цюрих, носеща името му, все още функционира. Бенер имал сериозни здравословни проблеми, но тогавашната медицина не можела да му помогне (кахетичен с болно сърце, иктер и др.). През 1895г. получил иктер (пожълтял) и лекарите му препоръчали млечна диета, но състоянието му се влошило и накрая не можел да приема нищо. Лекарите му предписали компот от ябълки, защото вярвали, че пресните плодове са трудно смилаеми. Било е време, когато всичко се е преработвало термично преди да се консумира, а месото се е смятала за подсилваща и здравословна храна. Съвсем случайно Бенер опитал една сурова ябълка и установил, че му понася и продължил да яде ябълки, докато се оправил напълно.

Един месец по-късно негова пациентка, обиколила всички лекари в Цюрих, му поискала помощ. Страдала от анорексия и стомахът й не можел да преработва нищо. Каквото и да приемела на другия ден все още било в стомаха й непроменено. Бенер се запитал как би могъл да й помогне, след като е опитала вече всичко познато. Тогава един негов колега му споделил, че е прочел в някакъв речник, че Питагор е препоръчвал пюре от плодове и мед при разстройства в храносмилането. “Да дам сурови плодове на човек, чийто стомах въобще не работи?!” Тогава си спомнил, че ядейки сурови ябълки, е прекратил кризата си. Така решил да даде на пациентката си сурова ябълка и това била единствената храна, която успяла да смели след толкова месеци принудително гладуване. След това прибавил и сурови листни зеленчуци (маруля, спанак и др.) докато храносмилателната й система започнала да работи нормално.

“Но как е възможно?!” се питал. “В университета са ни учили, че готвенето прави храната лесносмилаема. Да са ни учили грешно? Или може би в непреработената храна съществуват някои вещества, които огънят разрушава?” Намирал се е съвсем близо до откриването на ензимите и витамините.

През 1899г. открил принципа, който обяснява терапевтичната сила на пресните плодове и зеленчуци, която нарекъл “жива суровина”. Това бил вторият закон на термодинамиката, който физикът-нобелист Ервин Шродингер признал като закон, който се отнася за храната.

През януари 1900г. Бернер обявил изобретателните си теории пред Медицинската общност в Цюрих. Нейният президент го нападнал остро, казвайки: “Г-н Бернер е прехвърлил границите на разумното”, а колегите му веднага след конференцията го обсъждали: “Не знае какво говори. Излага медицината. Теориите му са опасни глупости!”

Но Бернер не паднал духом и започнал да прилага на практика теориите си в клиниката, която открил. Резултатите го реабилитирали. Съумявал да излекува болни, “отписани” от класическата медицина – с анемия, гангрена, тиреотоксикоза, пълно спадане на коремните органи и др. Така станал известен в цяла Европа.

Поддръжниците на тази теория смятат, че естествената храна за човека са плодовете, стъблата, корените, кореноплодните и луковиците на определени растения. Формата на човешките зъби доказва, че човекът е плодояден – резците са за отхапване, а кътниците за пасиране на плодовете. Дори устройството на стомашно-чревния тракт на човека е еднакво с това на висшите маймуни, хранещи се изцяло с плодове. Първобитният човек също. Климатът бил горещ и земята била покрита с плодоносни дървета, от които се хранели първобитните хора. През ледниковия период се принудили да ядат месо, една противоестествена храна, към която в последствие се пристрастили. Изглежда това е било известно на Хипократ: “човекът се задоволявал да яде и пие същото, каквото говедото, коня и всички останали животни – всичко, което земята дава: плодове, храсти, листни зеленчуци, това с което се хранели и животните. С това израстват и с това живеят без болка до смъртта си, без да имат нужда от друг вид храна. Вярвам, че такава е била храната на човека поне в началото. Днешното разнообразие в храната ни изглежда е едно откритие и още - резултат на процеси, извършили се през един голям период от време.” (“За древната медицина” - глава 3)

Това означава, че поради липса на храна човекът не само се е принудил да яде месо, но и варена растителна храна. Една от главните причини е, че от събирач на готова храна, която е намирал по дърветата, станал производител на храната си. Заел се с отглеждане на житни култури, които можели да се складират до новата реколта. “Но складираните житни зърна не били подходящи за ядене. Трябвало да си сварят или смелят и да се приготви хляб.” Житните семена са особено вкусни и годни за ядене непреработени, докато са още меки в обвивката върху класа.

# # #
В подкрепа на теорията за придържане към несготвена вегетарианска храна пише д-р Тилемахос Евтимиадис : “Тържествува разбирането, че суровите храни са по-трудно смилаеми от сварените. Това е погрешно. Заблудата идва от разликата във вида на сварената и прясната (непреработена) храна. Сварената е мека, а суровата – твърда, затова стигат до заключението, че мекото е по-лесно смилаемо. Само че други са факторите, които определят смилаемостта. Привеждам пример със зелето: сурово е лесно смилаемо и усвоимо, въпреки че е твърдо, докато мекото сварено зеле е трудно смилаемо.

Смилането на храната се определя от действието на соковете, които се излъчват от лигавицата на стомаха, от панкреаса, от черния дроб, жлезите на червото. В резултат на него храната се разгражда до съставните си елементи. Но организмът разполага с активни храносмилателни сокове само за суровите храни, които са естествени за човека. Затова суровото зеле се смила по-бързо, а за вареното са нужни 3-4 часа. Това са установили и при варивата – варени са много по-трудно смилаеми. По време на варенето се извършват преобразувания в състава на храните, които ги превръщат в несмилаеми. Колкото и голямо количество накиснат нахут да изяде човек, няма да усети тежест или други стомашно-чревни смущения. Лесно смилаеми, хранителни и вкусни са всички варива, също и пшеницата в стадий на покълване.

Всички, които страдат от язва, гастрит, жлъчно-каменна болест се оплакват от затруднено храносмилане всеки път, когато ядат сурови зеленчуци, дори и плодове, смятайки ги за трудно усвоими. Тези оплаквания се дължат на терапевтичната реакция на организма.

Доказателство – ако продължат да ядат само сурови храни, се отървават от лошото храносмилане. Страдащите от стомашни смущения чувстват през първите дни на лимонотерапията по-мъчителни симптоми, но по-късно те се облекчават напълно.

За да се избегнат тази смущения, необходимо е преди началото на този вид терапия (с пресни зеленчуци и плодове) да оставим стомаха напълно празен най-малко 24 часа, а тези, които са в по-тежко състояние 2-3 дни.

Изхождайки от убеждението, че суровата храна е трудно смилаема, лекарите препоръчват на болните от язва, колит, гастрит да не ядат сурови плодове и зеленчуци. В резултат – страданието им се задълбочава, защото организмът се лишава от необходимите му витамини.

Изследвани са много болни, които са били достигнали до последния стадий на изтощение след приложение на диета, в която липсват пресни плодове и зеленчуци Тяхното състояние бързо се подобрило след промяна на диетата.

Изключителната полезност на храненето изцяло с пресни плодове и зеленчуци, се вижда от случаите, при които то се прилага седмици или месеци. Още през първите дни усещат нарастване на жизнеността. Освобождават се от лошото храносмилане, запека, хемороидите, екземи и други смущения.

Особено полезно е това хранене за болните от диабет. Стойностите на кръвната захар се нормализират и не се открива захар в урината.

Страдащите от ревматизъм и артрити за кратко време се освобождават от болките след приемането на строго плодово-зеленчукова сурова диета.

Ефективна и радикална е терапията на екземите, псориазиса, акнето чрез този вид хранене.

Деца, страдащи от хроничен нефрит в напреднал стадий, бяха спасени след прилагането му.

Хроничните диарии се прекратяват, а страдащите от иктер (пожълтяване), жлъчно-каменна болест, чернодробни заболявания, могат да се излекуват само с приложението на строга плодово-зеленчукова сурова диета.

Случаи с упорит хроничен бронхит, се излекуваха със строга плодово-зеленчукова диета.

Бързо подобрение на състоянието на туберкулозноболни последва след приложение на строга плодово-зеленчукова сурова диета” (Тилемахос Евтимиадис – “Голям диетичен наръчник” стр.96-97)

# # #

Съществуват и по-фанатични привърженици на плодовете и суровите зеленчуци, които твърдят, че те са ключът към устойчивостта срещу заболяванията и терапията на всички страдания. С помощта на продължителна (повече от 1 година) диета изключително то сурови растителни храни могат да се постигнат следните резултати: прекратяване на алергията към полена и животните, защита от слънчеви изгаряния, подобряване на зрението, устойчивост срещу инфекции, бързо развитие на буйна коса и здрави нокти, подобряване способностите за съсредоточаване и запомняне, повишена сексуална енергия и др. (вж. Arlin-Dini Wolfe, “Nature’s First Low: The Row Food Diet” )

# # #

Най-смелото твърдение на поддръжниците на храната в естествен вид е, че с този начин на хранене е възможно не само да се предпазим от рак, но е да се излекуваме от много от проявленията му.

Нека си припомним, че нобелистката Ан Уигмор освен сок от житна трева препоръчва на онкоболните пресни покълнали семена, зелени листни растения, плодове и зеленчуци и действително, както видяхме, имаше голям успех при лечението на рака. Но и немският лекар д-р Исселс е лекувал в клиниката си в Рингберг в Баварските Алпи много нелечими онкоболни (освен другите методи) с диета от “сурови слънчеви храни” по съветите на Бирхер Бернер.

Много природолечебни клиники в цял свят прилагат диети с плодове и сурови зеленчуци на онкоболните. Датската лекарка Кристин Нолфи в разработката си със заглавие: ”Опитът ми от прясната растителна храна” описва как с една такава диета в клиниката на д-р Исселс се е излекувала от рак на гърдата. В последствие д-р Нолфи станала главен лекар на санаториума в Хублебас, Дания, където провеждала терапия с пресни плодове и зеленчуци на голям брой онкоболни. След дългогодишен опит потвърждава, че “раково болните много време са страдали от гастрит и запек. Ракът е последният стадий на един свръх подкиселен и дегенерирал организъм.” “Ако ракът бъде открит в ранен стадий, системното приемане на сурови зеленчуци и плодове сигурно ще помогне в облекчаването на болката и удължаването на живота, но обикновено не е в състояние да прекрати напълно заболяването.”

Какво е научното обяснение на терапевтичното действие на храненето изключително с несготвена храна?


Най-важните научни данни са следните:

1.съдържат витамини, които се разрушават (особено водоразтворимите) при готвенето. Тежки патологични състояния се развиват в случаите, когато човек се храни дълги години със сварени или консервирани храни. Спомнете си скорбута, който е покосявал някога моряците на далечно плаване. Този вид хранене води и до кариес, отслабване на зрението, на слуха, паметта (симптоми на стареене на организма), дори до развитие на рак, тъй като организмът се лишава от необходимите му антиоксиданти, които укрепват имунната система и оказват предпазващо въздействие.

2.д-р Хауел в книгата си : Enzyme Nutrition” твърди, че в суровата храна се намират ензимите, необходими за нейното обработване в стомашно-чревния тракт, докато за печената организмът използва изработени от самия нето ензими, в резултат на което той отслабва и дегенерира. “Храненето с готвена храна изразходва до 25% от сумарното ни енергично производство. Когато ядем храни, богати на ензими, енергийното изразходване на организма намалява и по-голямата част от произведената енергия остава на разположение на оздравителните процеси в него.”

Действително при готвенето (при температура над 45 градуса) се разрушават 10% от ензимите в храната.

Ензимите се определят като катализатори на живота, тъй като са необходими за храносмилането, за развитието и възстановяването на тъканите, както и за защита срещу инфекции и дегенеративни заболявания.

Д-р Ан Уигмор твърди, че липсата на ензими води до левкемия и други проблеми. Един от ензимите на суровата храна е цитохромната оксидаза, вещество необходимо за клетъчното дишане. Там където има кислород, ракови клетки не могат да оцелеят, защото те живеят във ферментацията на захарта при анаеробни условия.

3. суровите храни съдържат неактивни фибри, които изнасят токсините от тялото. Натрупването на токсините е една от основните причини за рака.

4.Д-р Уигмор съобщава за един опит, който обяснява защо прочистващата диета със суровите “слънчеви” храни побеждава рака: ракови клетки взети от човешко тяло, се развивали неспирно след като ги поставили в сготвена храна, но не можели да работят, когато същата тази храна била непреработена. (Ан Угмор “Стани лекар на себе си”)

5.Ф.М.Потенгер публикувал в American Journal of Orthodontics and Oral Surgery резултатите от 10 годишно изследване: разделил 900 котки на две групи – едната давал сурова храна, на другата – сготвена. Котките от първата група били напълно здрави, докато от втората развили дегенеративни заболявания, каквито измъчват и човешкия род – рак, сърдечни проблеми, остеопороза и др. Може би тази е причината човекът да страда от дегенеративни заболявания?!

6.в British Medical Journal (бр.14) е публикуван опит с пастьоризирано мляко: изследователите хранели теленцата с млякото от майките, но пастьоризирано. Резултатът бил едно от 10 да умрат преди да достигнат продуктивна възраст.

Роберт Коен в наскоро издадената книга “Мляко: смъртоносна отрова” отдава на пастьоризираното мляко отговорността между другото и за канцерогенезата, диабета, астмата и други дегенеративни заболявания и се жалва срещу корпорациите, произвеждащи мляко за дегенерацията, която предизвикват у малките деца.

Последна промяна ( Вторник, 28 Януари 2014 00:40 )