Вие сте тук:

Начало Други Статии Симптоматично лечение на температурните състояния при малкото дете

Симптоматично лечение на температурните състояния при малкото дете

Препоръки на групата по Обща педиатрия към Френското педиатрично дружество.

Високата температура, определяна като повишена обща температура, е съставна част на първичния имунен отговор.
Съвсем естествено, организмът включва в действие всички механизми, които могат да помогнат за поддържането на тази повишена температура - метаболитни функции, вазоконстрикция.

По начало, високата температура е симптом, срещан много често при децата и влизащ в симптомокомплекса на множество инфекциозни заболявания. По-рядко, тя се дължи изцяло на един възпалителен процес. По изключение, има централен произход.

Въпросът за основанията за симптоматичното лечение на температурата е поставян многократно и отдавна.

Съществуват няколко проучвания in vitro или върху експериментални животински модели, доказващи че такова лечение подобрява ефективността на някои имунни реакции.

В човешката патология, хипо или нормотермията при инвазивни бактериални инфекции, се считат за лош прогностичен белег.

При това, съвременните данни и всекидневната практика доказват, че клиничната полза от антипиретичното лечение влиза в дисонанс с предполагаемите благоприятни защитни ефекти на високата температура.

Целта на лечението на високата температура е преди всичко в борбата с общия дискомфорт при детето.Доколкото обективно това е трудно доказуемо, особено при кърмачета, методологично приемливи проучвания за подобряване общото състояние на малко дете с температура, постигнато с антипиретици, са редки и са убедителни само до известна степен. Тези методологични трудности, обаче, не бива в никакъв случай да дискредитират всекидневните клинични наблюдения :

Също както при възрастния, детето с висока температура, може да е раздразнително и в лошо настроение .

Снижаването на температурата води до видимо подобряване на състоянието му.
От дълго време се счита, че антипиретичната терапия предпазва организма от малигнена хипертермия и фебрилни гърчове. Днес, малигнената хипертермия се среща много рядко, главно при анестезия, осъществявана на генетично предразположен терен. Квази експерименталните условия на горещото лято на 2003 г., виновно за над 15 000 смъртни случаи, от които 30% с тежка хипертермия, дават допълнителни данни по разглеждания въпрос. Тогава не е регистриран нито един смъртен случай във възрастовата група 0 -15 години. Колкото до фебрилните гърчове, днес се знае, че те засягат не повече от 3 до 5% от наследствено предразположени деца на възраст между 9 месеца и 5 години. Много по-рядко, те са отключвани от невротропен микроорганизъм (шигела, херпес вирус 6 на розеолата) или от инфекции на ЦНС (мененгити и енцефалити). Повечето изследвания, третиращи превенцията на фебрилните гърчове, не успяват да представят убедителни доказателства за ползата от приложението на антипиретиците, било то парацетамол/Paracetamol/ или ибупруфен/Ibuprofen/ , както между другото и за бензодиазепините (диазепам/Diazepam/).

Усилията за снижаване на високата температура се предприемат главно за да се предотврати дискомфорта, в който се намира детето. Тази сравнително нова постановка, налага преоценка на досега предписваните медикаменти и широко разпространените практики в такива случаи.

Физикалните методи, насочени към снижаване на температурата чрез охлаждане на детето (хладки бани, обтривания с мокри кърпи и други подобни) имат скромен и преходен ефект, а могат да влошат комфорта на детето.
Прилагането им се подлага на съмнение днес. Те имат място при действително много високи температури, понасяни зле от децата и то следствие на използването на антипиретик, като се информира семейството за възможен парадоксален ефект.

Да се разсъблече треперещо кърмаче, при което температурата е започнала да се покачва , едва ли ще бъде най-подходящата лечебна мярка. Всички други мерки, които трябва да се съблюдават при едно облечено (повито) дете с температура, се спазват без промяна. Освен това, важно е да се предлага на детето по-често да приема течности.

На пазара са три антипиретика, разрешени за употреба при деца: ацетилсалицилова киселина (АСК)/Acetylsalicylic acid/; парацетамол и ибупрофен –и трите добре приемани от децата

1. Ограниченията, които трябва да се спазват при употребата на АСК, чувствително редуцират полето й на действие. Ацетилсалициловата киселина трябва да се избягва в случаи на вироза, поради опасения от развитие на синдром на Рей.

2. Както и АСК, Ибупрофенът притежава противовъзпалителна активност, свързана с инхибиране синтеза на простагландините. Той е много ефикасен при детските температурни състояния. Описаните случаи на нефротоксичност водят до избягване на употребата му при диарии или други състояния, можещи да доведат до дехидратация. Няколко по-нови публикации намекват за вероятна роля на медикамента в развитието на тежки бактериални инфекции при преболедуване от варицела. По тази причина вече не се препоръчва използването на ибупрофен при варицела.

3. Парацетамолът съчетава ефикасност и безвредност в препоръчаните дози (15 mg/kg;вземани през 6 часа). Противотемпературният му ефект е малко по-бавен от този на ибупрофена. В много редки случаи предизвиква тромбопения.

Два са водещите принципи при предписването на антипиретик:
- Монотерапията –нито едно изследване не е могло да докаже предимства от редуването или комбинирането на антипиретици, а такава е масовата практика. Така се усложнява и търсенето на причинно-следствена връзка при нежелани и странични ефекти на прилаганите медикаменти, в т.ч. и при все по-често срещаните алергични инциденти.

Преоценката на съотношението риск/полза стои в основата на избора на антипиретик. Водещ, винаги е комфорта на детето.
- Антипиретичната терапия следва да бъде провеждана без прекъсване през първите 24 часа от епизода, независимо от динамиката в стойностите на телесната температура.

За нуждите на практиката, съобразявайки се със съвременното ниво на знания и в очакване на преоценка на съотношението риск/полза при разрешените за продажба на пазара антипиретици за деца, Групата по Обща педиатрия към Френското педиатрично дружество отправя следните препоръки:

Справянето с температурното състояние изисква преди всичко откриване на причината за възникването му, тъй като понякога се налага специфично лечение
Симптоматичното лечение (обсъждано при достигане нива на общата температура над 38.5? C) цели постигането на комфорт за детето и включва както физикални средства, така и антипиретици.

Физикалните средства включват чест прием на течности и обличане с по-леки дрешки.
Детето не се разсъблича, когато температурата му се покачва!

Лечението с антипиретици, при отчитане на съотношението полза/риск, налага използването с предимство на парацетамол като монотерапия в доза от 15 мг/кг тегло, приемани на всеки 6 часа през първите 24 ч., а после според промяната на температурата и общото състояние на детето.

http://www.phealth.org/INFORMATION/PIMP/temperatura.html

Още...

ПРОЦЕДУРИ И ЧАЙОВЕ ПРИЛАГАНИ ПРИ ДЕТСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ГАЗОВЕ ПРИ КЪРМАЧЕТАТА И В РАННАТА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Междувременно отдавна сме се убедили, че майчиното мляко във всички случаи е най-добрата храна за децата през първите месеци от живота. Обикновено то се понася добре. Ако обаче сме принудени да прибегнем към изкуствена млечна храна или ако непосредствено след раждането майката не е в състояние или не иска повече да кърми детето, често настъпват смущения в храненето под формата на газове. И погълнатият по време на пиенето въздух или пък прекалено големият отвор в биберона могат да бъдат причина за болезнени газове. Непосредствено или кратко време след храненето с биберон бебето става неспокойно, извива се и крещи, защото коликите в стомаха и червата му причиняват болки. Едва когато червата се освободят от газовете, то се успокоява, но често това трае доста дълго. За лекаря понякога е трудно да установи причината за това смущение, а освен това даденият съвет за смяна на храната много рядко помага. Има обаче прости средства за успокояване или за отстраняване на тези оплаквания.

Чай от резене

При болезнените газове има три отлични растителни газогонни средства: кимион, резене и анасон. Макар кимионът да е най-ефикасен, поради по-добрият вкус да се направи опит с резене.

• Употреба: 1 чаена лъжичка счукан плод от резене се залива с 200 милилитра вряща вода, покрива се и се запарва 10 минути, след което се прецежда. С този чай - вместо предписаното количество вода - се приготвя храната в биберона.

Мед с резене
Ако коликите са свързани със запек - изпражненията са твърди и ронливи - допълнително може да се прибави една чаена лъжичка хубав мед с резене в биберона. Но това може да се прави дневно само един до два пъти и веднага след подобрение да се преустанови, за да не приема бебето чрез меда допълнително прекалено много въглехидрати.

Сок против газове
Друго отлично газогонно средство е „сокът против газове". Неговото ефикасно действие дава основание да го считамe за доброто средство против стомашни колики при кърмачета и малките деца. Сокът трае няколко седмици.

• Употреба: 375 грама пчелен мед се смесва със 100 грама преварена вода и се разбърква добре. Сместа се налива в шише от 1 литър и се разклаща около 10 минути. В малка чаша се смесват 5 грама ракия с 2 капки масло от резене и 1 капка анасоново масло (от аптека). Разтвора се прибавя към медената настойка и всичко се разклаща още един път около 15 минути. По 1 чаена лъжичка от този сок се прибавя към яденето в биберона. На по-големите деца се дава направо по 1 чаена лъжичка от него.

РАЗСТРОЙСТВО ОТ НИКНЕНЕ НА ЗЪБИ ПРИ КЪРМАЧЕТА И МАЛКИ ДЕЦА

Често при бебетата има оплаквания по време на никненето на зъбите, така наречените „диарии вследствие на никненето на зъби". Макар обективно да е констатирано, че никненето на зъби не може да предизвика диарии, опитът учи, че двете неща много често съвпадат. Това може да се дължи на обстоятелството, че през този период съпротивителните сили на детето са понижени или, че чрез чесането на венците с ръце или с не дотам чисти предмети в стомаха и червата попадат ферментационни бактерии.

Чай от черни боровинки
Бърза и трайна помощ при „диарии вследствие на никненето на зъби" е чаят от черни боровинки, който бързо спира зловонните изпражнения.

• Употреба: 1 пълна супена лъжица сушени черни боровинки се заливат с 1/4 литър студена вода, кипват се, оставят се да поврат около 10 минути и се прецеждат. Дневно се добавят 3 до 5 пъти по 1 до 2 чаени лъжички към храната в биберона. Тъй като цветът на храната се променя от чая, бебето може да откаже да я приме. Една бяла кърпа или пелена, увита около шишето, решава проблема.

Комбиниран чай от черни боровинки и лайка
След нормализиране на изпражненията в продължение на 2 до 3 дни се дава следният комбиниран чай:

-Сушени черни боровинки -10,0

-Лайка -20,0

• Употреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 10 минути и се прецежда. Пие се хладък. Един път дневно към храната в биберона се прибавят по 2 супени лъжици.

ХРЕМА ПРИ КЪРМАЧЕТАТА

Майчино мляко

Майчиното мляко е също така старо и изпитано средство при бебета с хрема и помага бързо да се освободи запушеният нос.

• Употреба: При нужда се изсмукват няколко капки мляко с пипета и се капват няколко пъти на ден в ноздрите на детето.

Инхалации с лайка
Инхалирането с пари от лайка е изпитано успокояващо средство срещу хрема при кърмачетата, но тъй като те не могат да инхалират, в домашната медицина се е наложил следният метод, който модерните майки много ценят. С помощта на този метод стаята се изпълва с мирис на лайка, а увеличената влага на въздуха съдържа лечебните вещества на лайката.

• Употреба: 1 шепа цвят от лайка се залива с 1 литър вряща вода и се поставя до леглото на бебето. Освен това няколко кърпи се навлажняват със запарката от лайка и се окачват в детската стая.

ЛЕЧЕНИЕ НА РАНИ ОТ ПОДСИЧАНЕ

Мед

Медът е отлично средство за лекубане на подсечените дупенца при кърмачета та. Ето една домашна рецепта от книгата на моята баба.

• Употреба: „Смесват се равни части рибено масло и мед и с този мехлем се мажат наранените места, които бързо зарастват".

МЛЕЧЕН СТРУПЕЙ И ЕКЗЕМИ ПРИ КЪРМАЧЕТАТА

Чай от теменуга

При кожни заболявания на кърмачета и малки деца, предимно при млечни струпей и екземи, добра помощ оказва запарката от дива теменуга.

• Употреба: 1 чаена лъжичка листа от дива теменуга се заливат с 1/4 литър вряща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. С този чай, вместо предписаното количество вода, се приготвя храната.

ОТСЛАБВАНЕ НА СЪПРОТИВИТЕЛНИТЕ СИЛИ

Щом постъпи в детската градина, а по-късно и в училище, малкото дете влиза в контакт с много деца, а с това нараства и опасността от зараза с бактерии от всякакъв вид. Не всички майки задържат децата си вкъщи, когато се разболеят от хрема или кашлица. Разбиира се, има и „яки" деца с достатъчно силно развити съпротивителни сили, но и други, при които това не е така и те много лесно се заразяват. При най-малкия повод те хващат хрема или кашлица. често вратните им жлези са подути и минават за „особено кекави". Обикновено те са крайно чувствителни към светлината и при най-слабото течение или ако са играли навън, очите им започват да сълзят.

Чай от лечебна очанка
Предимно деца със слаби съпротивителни сили и с често сълзящи очи могат да бъдат „пренастроени" с чай от очанка. Приложен с лечебна цел, след няколко седмици той укрепва съпротивителните сили, детето става по-малко податливо на инфекции, по-активно и яде с по-добър апетит.

• Употреба: 1 чаена лъжичка листа от лечебна очанка се заливат с 1/4 литър вряща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. Чаят се подслажда с мед, изсипва се в термос и се дава на детето да пие през деня, съответно разпределен на дози. (Диабетиците да не подслаждат!).

Листа от салвия (градински чай)
На хилави деца се препоръчва чай от салвия. Съпротивителните им сили видимо се подобряват от него.

• Употреба: Листа от салвия се нарязват ситно и се разбъркват с малко мляко. Около 2 до 3 седмици се вземат 2 до 3 пъти дневно по 1-2 чаени лъжички.

Кисели ябълки с пирони
Домашната медицина се придържа упорито към твърдението, че ако бледите деца ежедневно изяждат по една кисела ябълка, набодена с железни пирони, може да се предотвратят липсата на желязо и анемията.

• Употреба: Набожда се ябълка с железни пирони и се оставя 24 часа на топло място. Отстраняват се пироните и детето изяжда ябълката.

ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

За предотвратяване на настинки

Ако детето се прибере вкъщи премръзнало или мокро до кости, ако го побиват тръпки и търси топлината на стаята, а бузките му са зачервени и телесната температура леко повишена, ако започва да се оплаква от сухота и дращене в гърлото или от парене в устната кухина едва след като го попитаме, можем да сме напълно сигурни, че на следващия ден ще има хрема или дори, че ще го втресе. Веднага трябва да се вземат следните мерки:

Гореща баня на краката
Краката имат тясна връзка с лигавиците на устата и носа. Ако затоплим краката трайно, в резултат на това се по-добрява оросяването на цялото тяло, преди всичко обаче на носните и устната кухина.

• Употреба: Напълва се кофа с гореща вода, колкото детето може да търпи. Натопяват се краката до коленете и се киснат около 5 минути. След това се изсушават чрез триене с груба кърпа.

Липов чай
Едновременно с горещата баня на краката на детето се дава да пие липов чай - едно прекрасно профилактично средство срещу задаващата се изстинка, но той помага много и при простудни за болявания, които протичат с температура

• Употреба: 1 чаена лъжичка  цвят от липа се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 5 минути. прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Пие се 1 чаша хладък чай на глътки. (Диабетиците да не подслажgam!).

Комбиниран чай от липов цвят и бъз
Превантивно против простуди препоръчваме и този комбиниран чай. който децата от всякаква възраст би трябвало да пият през студените и влажни сезони (късна есен и предпролет) на закуска и преди лягане.

-Цвят от липа -10.0

-Цвят от бъз -10.0

-Плод от шипка със семената -30.0

• Употреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Пие се 1 чаша хладък чай на глътки. (Диабетиците да не подслажgam!).

Болки в гърлото

Комбиниран чай от липов чай и лайка
При появата на болки в гърлото препоръчваме комбиниран чай от липов цвят и лайка. Добре е детето да задържи чая в устата си и да го мести насам-натам. При малките деца (до около 4 г.), които още не могат да се жабурят, това може да замести ефективно гаргарата при болки в гърлото.

-Цвят от липа -20,0
-Цвят от лайка -20,0

• Употреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Пие се 1 чаша хладък чай на глътки.

Чай от салвия и чай от лайка
При по-големите деца болките в гърлото и оплакванията при преглъщане могат бързо и трайно да се премахнат чрез жабуренето с билков чай, с дезинфекциращи етерични масла или пък чрез дъбилни вещества. При това се препоръчва да се пие последователно чай от салвия и лайка.
• Употреба: По 2 чаени лъжички салвия, градински чай и цвят от лайка се заливат с 1/4 литър вряща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. Изстудяват се до темперарура за пиене. Няколко пъти на ден, но най-малко 3 пъти, детето се жабури, като сменя чая. Времето за жабурене трябва да надхвърля една минута.

Температура

След като вече се е развила, настинката обикновено е придружена с температура. Температурата е естествената съпротивителна реакция на организма и по мнението на лекаря не трябва да се борим с нея веднага със силни понижаващи средства, защото това помага на организма сам да се справи с причинителите на болестта. Ако обаче температурата е над 39°С е разумно да се предприеме нещо срещу нея, тъй като високата температура обременява кръвообращението. Има изпитани домашни средства, за да се държи температурата в поносими граници.

Студен компрес на прасците
Известни са студените компреси на прасците, когато трябва да се понижи прекалено високата температура. Температурата спада с около 0,5 -1,°C.

• Употреба: Две ленени кърпи се натопяват във вода със стайна температура, сгъват се и се увиват около прасците на детето от глезена до коляното. Кърпите да не са намачкани, върху тях увиваме суха памучна кърпа и вълнена кърпа. Компресът се държи 20 до 30 мин., след което се маха. Студен компрес, който се държи повече от 40 минути, има често обратно действие: покачване на температурата поради застой на топлина. След пауза от 30 мин.компресът може отново да се постави. При нужда се повтаря.

Компрес с извара
Наред със студения компрес на прасците помага и компресът с извара, който понижава температурата с около 0,5 до 1,5°С.

• Употреба: Около 2 супени лъжици постна извара се разбъркват с няколко капки оцет и толкова мляко, колкото да може да се маже. Изварата се нанася с дебелина един пръст върху два ленени парцала. Тези парцали се увиват около прасците на детето и се покриват с една ленена и една вълнена кърпа. Компресът може да стои, докато изстине. Може да се подновява, докато температурата на тялото се нормализира.

Клизма с лайка
Още по-бързо действие от студените компреси на прасците има клизмата с чай от лайка. В началото малките пациенти се противят, но скоро клизмата се приема, защото действително помага и децата се чувствуват по-добре поради спадането на температурата с около 0,5 go 1,5°С.

• Употреба: 1 супена лъжица цвят от лайка се залива с един литър вряща вода, запарва се 10 минути и се прецежда. Чаят се изстудява до 30°С, като 1/4 от него се всмуква в клистир (от аптека). Клистирът се пъха в ануса и чрез натискане течността отива в червата. При нужда това се повтаря 3 до 4 пъти дневно.

Измиване на цялото тяло
Измиването на цялото тяло също понижава температурата с около 1,50С. Освен това малките пациенти го приемат най-често като приятно удоволствие.
• Употреба: Натопява се кърпа във вода със стайна температура, смесена с малко оцет, и леко се изстисква. Бързо се измиват ръцете, краката и гърдите, коремчето и гърбът, все по посока към сърцето. Без да се изсушава, детето веднага се слага да легне и са завива добре. При нужда измиването се прилага няколко пъти дневно.

Ризка със сенни цветя (сено от майската коситба)
Ризката от сенни цветя е изпитано средство преди всичко при простудни заболявания на децата, съпроводени с повишена температура

• Употреба: З00 грама полски цветя се заливат с 5 литра вода, врат няколко минути и се прецеждат. Навита ленена ризка се потапя в горещата отвара и се изстисква добре. Проверява се температурата (трябва да е колкото е възможно по-топла, но не прекалено гореща), ризката се облича на детето и то се слага веднага в леглото, като се завива добре. След 30 минути ризката отново се съблича и детето се слага в чисто спално бельо в леглото и се завива добре.

Липов чай
Липовият чай не само е добро профилактично средство, но и стимулира съпротивителните сили на организма. При лечението с липов чай простудните заболявания, протичащи с температура, бързо се преодоляват, особено от децата. Този чай прави прилагането на антибиотиците или сулфамидите при децата обикновено излишни и те бързо оздравяват.

• Употреба: 1 чаена лъжичка липов чай залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Пие се 1 чаша хладък чай на глътки. (Диабетиците да не подслаждат!).

Чай от живовлек
Предимно децата реагират добре на живовлека и преодоляват грипната инфекция с чай от тази лечебна билка изненадващо бързо.

• Употреба: 2 чаени лъжички живовлек се заливат с 1/4 литър вряща вода, запарват се 10-15 мин., прецеждат се и се подслаждат с 1 чаена лъжичка мед. Изпива се 1 чаша чай. по възможност горещ и на глътки. (Диабетиците да не подслаждат!).

Хрема

Пилешка супа със зарзават
Това е рецепта за хрема, която децата с удоволствие изпълняват. Звучи невероятно, но е установено от учени. Топлите пари трябва да се вдишват, а след като се охлади, супата се яде бавно лъжица по лъжица. Набъбналите лигавици спадат, човек скоро може да диша през носа.

Засега не е обяснимо защо тъкмо пилешката супа действува така, но се предполага, че има някаква съставка, която бързо отстранява неприятните секрети.

Кашлица
Кашлицата спада към неприятните странични явления на простудните заболявания, но рядко започва веднага с температура. Ако не се лекува, тя често трае дълго, а възпалените и задръстени бронхи могат дори да бъдат увредени трайно. Но при обикновена простудна кашлица не бива веднага да се боим от такива последствия. Преди да посегнем към силните лекарства, за децата има някои изпитани домашни средства, които си заслужава да се изпитат.

Важно:
Ако кашлицата продължи повече от две седмици, трябва непременно да се отиде на лекар.

Комбиниран чай от подбел и лопен

Срещу сухата, мъчителна кашлица, която се проявява като лаещо бухане и без отделяне на секреция, в повечето случаи в началото на простудата помага следният комбиниран чай:

-Листа от подбел -20,0
-Цвят от лопен -5,0
-Плод от резене -5,0
-Плод от анасон -5,0

• Употреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 10 минути и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед или с кафяв небет-шекер. Дневно се пият 2-3 чаши чай, по възможност горещ и на глътки. (Диабетиците да не подслаждат!).

Комбиниран чай от иглика и живовлек

Против спастичната, появяваща се на пристъпи кашлица с отделяне на храчки, и при магарешката кашлица, се препоръчва следният комбиниран чай:

-Корени от иглика -10,0
-Листа от живовлек -10,0
-Листа от мащерка -10.0
-Корен от горски анасон -5,0
-Листа от подбел -5,0
-Плод от резене -5,0

• Употреба: 1 чаена лъжичка от сместа се заливас ? литър вряща вода, запарва се 10 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед или с кафяв небет-шекер. Дневно се пият на глътки 2-3 чаши по възможност горещ чай. (Диабетиците да не подслаждат!).

Чай от мащерка
Мащерката е отлично средство при лечение на коклюш и спастична кашлица.

• Употреба: 1 чаена лъжичка листа от мащерка се заливат с 1/4 литър вода, нагряват се до кипване, течността се прецежда и подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Дневно се пият 3 чаши умерено топъл чай. (Диабетиците не подслаждат!).

Мед с резене (сминд)
Медът с резене е отлично средство за деца против кашлица. Етеричното масло от тези плодове дезинфекцира раздразнените бронхи, успокоява спазмите и подпомага изхрачването.

• Употреба: Дневно се дава 3 до 5 пъти по 1 чаена лъжичка мед с резене.

Ряпа
Ряпата е старо и ефикасно, както и любимо домашно средство против кашлица, астма и простуди с температура, подходящо предимно за деца.

• Употреба: Издълбава се дебела ряпа, напълва се с мед и се държи няколко часа на топло, след което се дава на детето да изяде ряпата и вътрешното съдържание. (За диабетици не е подходящо!).

Ряпа с мед
Същият ефект се постига с ряпа с мед.

• Употреба: Една ряпа се настъргва на ренде, стърготините и сокът се слагат в порцеланова чаша, прибавят се 3-4 супени лъжици мед и сместа се оставя да престои няколко часа. След изстискване през ленена кърпа се дава на детето дневно 1-2 чаени лъжички мед с ряпа. (Не е подходящо за диабетици!).

Сок от лук (чесън)
Този сок е отдавна изпитано средство против кашлица, което моята баба ми даваше, когато бях дете. Често то ликвидираше кашлицата за една нощ. • Употреба: 1 глава лук (или 2 скилидки чесън) се нарязват на ситно и смесват с 3 супени лъжици захар (на много места се препоръчва по равно количество небет-шекер или мед). Прибавя се 1/8 литър вода и сместа се вари около 10 минути, оставя се да престои няколко часа, след което се изстисква през кърпа. На детето се дава от този сок няколко пъти дневно по 1-2 чаени лъжички. (Не е подходящо за диабетици!).

Рициново масло
Рициновото масло, смесено с евкалиптово масло, масло от планински бор, терпентиново и ментово масло (от аптека), има често изненадващ ефект при децата, когато се касае до „откъртването" на лепкавите и упорити храчки при суха кашлица.

Важно:
Някои деца реагират на етеричните масла със сърбеж по кожата. Ако настъпи такава реакция, лечението трябва веднага да бъде преустановено. За кърмачета и малки деца под 5 години не е подходящо.

• Употреба: 2О грама рициново масло се наливат в шише с вместимост 100 грама, то се поставя за около 10 минути във вряща водна баня. Прибавят се последователно по 10 грама евкалиптово масло, масло от планински бор, терпентиново и ментово масло, след което шишето се разклаща и се оставя да изстине. С 5 до 10 капки от тази смес се разтриват гърдичките и гръбчето на детето, като местата се покриват с вълнена кърпа. При хрема тази смес може да се втрива външно на носа.

Баня с мащерка
Банята с мащерка е изпитано средство за подпомагане на лечението предимно при деца с магарешка кашлица.

• Употреба: 100 грама листа от мащерка се заливат с 1 литър вряща вода, запарват се 15 до 20 минути и се прецеждат. Тази течност се прибавя към водата за къпане. Препоръчва се температура на банята около 38°С, а времетраене около 15 минути. След това е разумно да се почива 1 час в леглото.

АСТМА
Астмата е детско страдание, което напоследък се среща все по-често и в много случаи се дължи на алергия. Когато забележат при детето задух или пък свирещи шумове при вдишване, родителите трябва да го заведат незабавно на лекар, който определя терапията. Но и тук има домашни средства, които могат да подпомогнат разумно лечението след консултация с лекаря.

Комбиниран чай от бъз и подбел

Този чай все повече се прилага при астматиците. След прилагане на чая, астматичните пристъпи не само стават по-редки, но и не протичат така бурно.

-Цвят от бъз -20,0

-Листа от подбел -15,0

-Плод от резене -5,0

• Употреба: 1 пълна чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 10 мин.и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. От чая накарайте детето да пие сутрин и вечер по 1 чашка. (Диабетиците да не подслаждат!).

ШАРКА, ЗАУШКИ, ЛЕЩЕНКА

Опасните детски болести шарка, заушки и лещенка трябва непременно да се лекуват от лекар. За подпомагане на лекарските мерки има някои домашни средства, които положително и самият лекар ще приветствува като допълнителна помощ.

Комбиниран чай от шипка и липов цвят
Този комбиниран чай особено подхожда за стимулиране на лечението и се пие с удоволствие от деца, болни от шарка, заушки и лещенка с температура.

-Плод от шипка със семената -30,0
-Цвят от липа -10,0
-Листа от маточина -10,0
-Цвят от лайка -10,0

• Употреба: 1 пълна чаена лъжичка от сместа се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 15 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Този чай се дава няколко пъти дневно на детето и при жажда, пие се хладък и на глътки. (Диабетиците да не подслаждат!).

Чай от цвят на слънчоглед
Чаят от цвят на слънчоглед е изпитано средство срещу температура при шарка и често появяващите се при температура смущения в кръвообращението.

• Употреба: 2 пълни чаени лъжички цвят от слънчоглед се заливат с 1/4 литър вряща вода, запарват се 10-15 мин., прецеждат се и се подслаждат с 1 чаена лъжичка мед. Дават се дневно 2 до 3 чаши. (Диабетиците да не подслаждат!).

Лапа от сминдух
При заушки (неприятното отичане на жлезите на врата) много помага лапа от сминдух (от аптека).

• Употреба: 1 супена лъжица смлени семена от сминдух се разбъркват с гореща вода на каша, намазва се на марля и лапата се поставя около врата, гореща колкото може да се търпи, а отгоре се увива вълнена кърпа.

БОЛКИ В КОРЕМА
Когато децата имат болки в корема, много рядко става въпрос за сериозни заболявания на стомаха или червата, на жлъчката или черния дроб. Обикновено се касае за остро раздразнение на стомаха поради преяждане, трудно поносими яденета, прекалено студени напитки или пък защото детето „симулира" изстинка. За целта има изпитани домашни средетва.

Важно:
Ако прилагането на домашни средства не доведе в течение на един ден до резултат или след лечението оплакванията се повторят, трябва най-късно на другия ден да се консултирате с лекар. Той ще прегледа детето и за евентуално възпаление на апендикса.

Чай от лайка
При по-големите деца топлият чай от лайка, смесен по равни части с листа от мента, води само след няколко часа до подобрение. Гаденето и спазмите изчезват особено бързо, ако чаят се пие топъл и на глътки.

• Употреба: 1 чаена лъжичка цвят от лайка (или равни части с листа от мента) се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 5 мин.и се прецежда. Пие се на глътки 1 чаша неподсладен, много топъл чай.

Термофор
Изпитаният термофор е добра помощ и за деца при леки коремни болки. Сухата топлина успокоява болката и отпуска мускулните спазми.

• Употреба: Напълваме термофор с поносимо гореща вода, завиваме с кърпа и поставяме на корема.

ЛИПСА НА АПЕТИТ
Много родители се оплакват, че детето им е „злоядо". При липса на апетит трябва да се изясни дали нежеланието за ядене не се дължи на прекалено много сладкиши, на неконтролирани междинни яденета или на прекалено много сладка лимонада или пък на понижено отделяне на сок в устата, стомаха и червата - нещо, което често се случва. С помощта на обикновените домашни средства могат да се поправят някои неща.

Чай от червен кантарион
Тази билка, съдържаща горчиви вещества, е истинско лекарство, което стимулира отделянето на стомашен сок и е отлично средство против липсата на апетит. В началото децата се противят често на горчивия вкус, но обикновено бързо свикват с него, защото чувствуват, че чаят им помага.

• Употреба: 1 препълнена чаена лъжичка червен кантарион се залива с 1/4 литър студена вода, кисне 6 до 10 часа, прецежда се и се затопля до температура, подходяща за пиене. 1/2 час преди основните яденета на детето се дабавя кафяна чашка неподсладен чай или пък 2-3 супени лъжици.

Пюре от червени боровинки
Пюрето от червени боровинки (като гарнитура към задушено или печено от дивеч) е ефикасно средство при липса на апетит. Ако на малките деца (под 6 год.) даваме от него по-продължителен период от време, апетитът им се подобрява.

• Употреба: 4 до 6 седмици 3 пъти дневно се дават 1 до 2 чаени лъжички пюре от червени боровинки 1/2 час преди основните яденета.

Мармалад от трънки
Някои деца не могат или не обичат да закусват. Сядат неохотно на масата и отиват на училище, без да са сложили и залък в устата. Но тъй като закуската е особено важна, често на помощ идва мармаладът от трънки, който стимулира сутрешния апетит.

• Употреба: трънките се измиват и заливат със студена вода, оставят се да престоят през нощта. Водата се излива, плодовете се смесват наново с вода и бяло вино (или оцет) - на килограм трънки 1/8 литра вода и 1/4 литър вино (или 1/4 литър 3%-ов оцет) и сместа се вари при непрекъснато бъркане, докато трънките омекнат. След като изстине, сместа се пасира и получената каша се претегля. На килограм каша от трънки се прибавят 1/4 литър бяло вино и 375 грама захар и всичко се сварява на мармалад. Давате на детето сутрин преди ставане 1-2 супени лъжици мармалад от трънки. (Не е подходящ за диабетици!).

НАПИКАВАНЕ

Тъй като напикаването при малките и по-големи деца може да бъде последица и от болестни изменения на бъбреците и мехура, причината трябва да бъде изяснена чрез основен лекарски преглед, най-често детето, което се напикава, има и душевни проблеми, било че му липсва любов и внимание, било че се чувствува пренатоварено или пък е измъчвано от страхове. Строгите предупреждения или наказания никога не помагат, те само влошават страданието. Ограничаването на течности, предимно вечер или пък нощно будене наистина помагат малко, но обикновено с това не се постига голям или траен резултат.

Комбиниран чай от Жълт кантарион и маточина
Препоръчва се този комбиниран чай с лечебна цел. В много случаи той има трайно въздействие.

Важно:
По време на лечението детето трябва да избягва ярката слънчева светлина, слънце и солариумите, тъй като жълтият кантарион създава свръхчувствителност към светлината.

-Жълт кантарион -20,0

-Листа от маточина -10,0

-Цвят от портокал -5,0

• Употреба: 1 препълнена чаена лъжичка от сместа се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 15 минути и се прецежда. С лечебна цел се дава на детето в продължение на 6 седмици всеки ден сутрин и на обяд по една малка чаша неподсладен чай (или с малко мед). (Диабетиците да не подслаждат!)

РАЗСТРОЙСТВО, ГЛИСТИ

Чай от черни боровинки

Бърза и дълготрайна помощ при разстройство оказва чаят от боровинки.

• Употреба: 1 препълнена супена лъжица изсушени черни боровинки се заливат с 1/4 литър вода. варят се 10 минути и се прецеждат. Ежедневно се дават 3 до 5 пъти по 3 до 5 супени лъжици неподсладен чай.

Комбиниран чай от черни боровинки и лайка
След като ходенето па голяма нужда се нормализира, би трябвало да се дава на детето още 2-3 дни този комбиниран чай:

-Сушени черни боровинки -10,0

-Цвят от лайка - 20,0

• Употреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 10 минути и се прецежда. Пие се хладък. Дневно се дават 1 път 3 до 5 супени лъжици неподсладен чай.

Сурова ябълка
При децата разстройството често може да бъде премахнато и със сурова, настъргана ябълка.

• Употреба: Дава се една обелена и настъргана ябълка на детето да я изяде.

Моркови
Ако на детето, страдащо от глисти, давате в продължение на няколко дни да яде моркови, можете да бъдете сигурни, че след известно време глистите ще са премахнати. Решаващо в случая е не количеството моркови, което детето ще изяде, а че през това време то няма да яде друга храна.

• Употреба: Дават се на детето да яде 2 до 3 дни само сурови, настъргани или цели моркови.

ПРОБЛЕМИ В УЧИЛИЩЕТО

Много деца страдат днес от завишените изисквания в училището. Те не могат да изпълнят това, което очакват от тях, и реагират с нервност или пък стават напълно апатични. И тук изпитаните домашни средства, които имат балансиращо и успокоително действие, могат ефикасно да помогнат

Комбиниран чай от маточина и хмел
Този комбиниран чай помага благотворно при по-дълга употреба.

-Листа от маточина -20,0

-Шишарки от хмел -10,0

-Цвят от портокали -10,0

-Жълт кантарион -10,0

-Плод от шипка със семената -10,0

• Употреба: 2 чаени лъжички от сместа се заливат с 1/4 л вряща вода, запарват се 10 15 мин. и се прецеждат. Пие се 4 до 6 седмици всеки ден сутрин и вечер по 1 чаша неподсладен чай.

Комбиниран чай от маточина и мента
За по-големите ученици, които страдат главно от нервен стомах, свързан с липса на апетит, чувство на тежест и кисели уригвания, се препоръчва малко след яденето следният чай:

-Листа от маточина -10,0

-Листа от мента -10,0

-Цвят от лайка -10,0

-Листа от подбел -10,0

• Употреба: 2 чаени лъжички от тази смес се заливат с 1/4 литър вряща вода, киснат 5 до 10 минути и се прецеждат. 4 до 6 седмици се пие всеки ден сутрин и вечер по 1 чаша неподсладен чай.

АКНЕ

Както момичетата, така и момчетата страдат по време на пубертета често от акне, кожна болест, при която вследствие на хиперфункцията на мастните жлези се явяват черни точки, пъпчици и гнойни пъпки. Черните точки са мастни тапи в порите, които поради контакта с въздуха почерняват, за разлика от белите точки, които са отделени с кожичка от въздуха. Пъпчиците и гнойните пъпки са възпалени точки. Ако не се лекуват, те оставят обикновено грозни белези, след като зараснат. Акнето не е заразително и се дължи на хормоналното преустройство на целия организъм по време на пубертета, благоприятствува се от липсата на движение, лошо хранене и лошо храносмилане и не се поддава в повечето методи на лечение. Акнето е много упорито, някои младежи са така тежкозасегнати от напразните усилия да пре одолеят тази напаст, че акнето се превръща за тях в сериозен душевен проблем.

Добри комбинирани чайове
При акнето може да се опита да се постигне поне известно леко подобрение. Приложени редовно за вътрешно и външно лечение под формата на компреси и маски на лицето, тези чайове помагат за по-лекото протичане.

Комбиниран чай от градинска теменуга и слез

-Листа от градинска теменуга -20.0

-Цвят от слез -10.0

-Троскот -10.0

Комбиниран чай от лайка и слез

-Цвят от лайка -10.0

-Цвят от слез -10.0

-Листа от лечебна очанка -10.0

-Цвят от арника -10.0

-Листа от градинска теменуга -10.0

• Употреба: 2 чаени лъжички от съответната смес се заливат с 1/4 литър хладка вода, киснат 3 до 5 часа при често бъркане и се прецеждат. За пиене чаят се затопля. 6 до 8 седмици се пият дневно по 2 чаши неподсладен чай. За пречистване на кожата чаят се затопля до около 40°С. Натопява се памук и с леко докосване се навлажняват засегнатите места или пък се отстраняват с много леко натискане коричките.

Комбиниран чай от троскот и градинска теменуга
Ето още един комбиниран чай, чиято вътрешна, попродължителна употреба в много случаи носи облекчение:

-Троскот -20,0

-Листа от градинска теменуга-10.0

-Листа от хвощ -10,0

-Листа от коприва -10,0

• Употреба: 2 пълни чаени лъжички от тази смес се заливат с 1/4 литър вряща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. Дневно се пият по 3 чаши неподсладен чай в течение на 4 до 8 седмици.

Мед с мляко
Това домашно средство, приложено за промиване, помага кожата да стане гладка и чиста и пъпчиците, гнойните пъпки и струпеите да изчезнат.

• Употреба: Смесват се в шише равни части мед и мляко, прибавя се сокът на половин лимон и сместа се разклаща добре. Всяка вечер лицето се измива с тази смес, а на следната сутрин се изплаква с хладка вода.

Мехлем от прополис
Мехлемът от прополис, продукт от пчелния клей, влияе благотворно и върху най-упоритото акне.

• Употреба: Малко мехлем се слага на памук и засегнатите места леко се намазват с него.

Плодов оцет
За плодовия оцет също така се казва, че помага при упоритото акне.

• Употреба: Парченце памук се намокря с малко плодов оцет и засегнатите места се навлажняват с него.

astrozdrave.com/zay_detski.htm

Още...

ТРЕСКА (ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА)

Причини.
Простуда (настинка), грип и др. Разни заразни, мозъчни и други заболявания.

Признаци.
През време на треската пулсът е ускорен и температурата се покачва и при лека форма трае само няколко часа, а при по-тежка – няколко дни или седмици.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене:

а) ако е кърмаче, майка му да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 250 г чист пчелен мед, 1 изравнена супена лъжица ленено брашно, 1 изравнена чаена лъжичка индийско орехче, настъргано на ситно, 1 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 изравнена чаена лъжичка винена киселина от аптеката;

б) деца над 2 години да вземат по 1/4–1/2 изравнена чаена лъжичка от даденото в точка „а” (според възрастта на детето и ако го понася) или по 1 чаена лъжичка чай от лайка, засилен с прах от индийско орехче на върха на ножа. На деца над 4 години се дава 1/4 чаена лъжичка от индийското орехче.

II. Пет минути след вземане на едно от горните средства:

а) ако бебето е на кърма, майка му да изпие 1 чашка от 75 г отварка от обелена кисела ябълка с прибавка по 3 супени лъжици листа от къпина и дива ягода (запарват се с 1 л вряща вода и се варят на тих огън още 10 минути; като изстине, се цеди) или 1 чаша домашна шумяща сода (в празна чаша се сипват с върха на ножа винена киселина на прах и 1–2 лъжички пудра захар, вода и се бърка, докато се разтворят; след това се сипва 1 изравнена лъжичка сода бикарбонат, бързо се разбърква и се изпива веднага);

б) за деца над 2 години – 1 чашка от 35–50 г от казаните средства.

Диета.
Ако болното е кърмаче, кърменията да се намалят, докато се нормализира температурата. Ако детето е на обща храна, храната му да се намали, като се дава предимно вегетарианска (но без употреба на прясно мляко), или още по-добре да се откаже от всякаква храна (особено от месни бульони), като се задоволи дневно с 2–3 чашки липов чай с мед и малко лимонов сок и парченце леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие също липов чай или преварена топла вода с малко мед и лимонов сок.

III. Два часа след закуска, обед и вечеря да се повтори казаното в точка I и II от плана.

IV. Преди вечеря – топла клизма (37°С) със 150–300 г (според възрастта). Болното да пие топла отварка, мътеница или айран, прецеден през тънка кърпа – отлично средство за смъкване на температурата.

Преди лягане:
а) За бебета и малки деца до 5 години – разтривка на тялото с хладка смес от 1 супена лъжица ракия, 1 супена лъжичка сода бикарбонат и 1/2 таблетка аспирин или хинин, стрити на прах. Разтрива се с дланта и винаги в топла стая при затворена врата, за да не настине детето: топва се дланта на дясната ръка в сместа и с нея внимателно се намазват лицето, шията, гърдичките, коремът и краката отпред, след това вратът, гърбът и краката отзад, чака се 1–2 минути да поизсъхне сместа и болното се увива в чаршаф и одеяла и температурата бързо спада до нормалната.

Или разтривка на цялото тяло със смес от чисто дървено масло и терпентин (от аптеката) по равни части.

Или със смес от ракия, оцет и олио по равни части.

Или със смес от петрол и олио по равни части и 1 изравнена чаена лъжичка готварска сол.

Или със смес от изравнена супена лъжица несолена свинска мас и 1 таблетка детски хинин или 1/2 таблетка аспирин.

Или със смес от 1 супена лъжица сок от суров кромид лук, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сол, последвани, както е казано вече, от сухо увиване; лежи се в него 1/2–1 час, докато болното се препоти хубаво.

б) За деца над 5 години се прави или едно от казаните за по-малки деца средства,

или парна баня на краката до под коленете с продължителност 5–10 минути, последвана от сухо увиване (лежи се в него 1–2 часа),

или се прави фрикция на цялото тяло с разтвор от 100 г оцет и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, съчетани с коремен компрес от 2–3 бархетни парчета, натопени или в същия разтвор, или в сурово прясно мляко. На главата се слага „шапка” от хасена торбичка, напълнена със сурови картофи, настъргани на ситно ренде, полети с 50 г оцет, в който киснат 20 минути и се изцеждат; върху нея се поставя друга шапка от чорап.

Или му се облича „мокра риза”, натопена в разтвор от оцет и сода бикарбонат, в която се лежи 2 часа.

Или на гърдите, гърба и стъпалата се поставят кърпи, намазани с мед и поръсени със синап, а върху тях – вълнени кърпи; държат се цяла нощ.

V. Сутрин се прави фрикция на тялото с хладка вода. Ако детето има температура, да се повтори казаното за вечерта.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

Още...

ВРАЧИ ЗАПРЕЩАЮТ ДАВАТЬ ДЕТЯМ парацетамол

У малыша жар? Заботливая мама обязательно даст своему ребенку жаропонижающее средство, однако делать так не нужно. Эксперты из Национального института здоровья и Академии педиатрии Великобритании объяснили, почему.

Повышение температуры - признак борьбы организма с инфекцией. Многие взрослые ошибочно считают, что если у ребенка поднялась температура немного выше нормы, то ее обязательно нужно сбить.

Употребление парацетамола и других препаратов, обладающих подобным действием, мешает организму малыша справляться с заболеванием. Но опасно не только это. После ряда тестов ученые сделали вывод: детям лучше вообще не давать парацетамол.

Представители Европейской медицинской ассоциации и Центра изучения заболеваний легких еще год назад доказала, что в 15 из 20 случаев лечения парацетамолом возникает легкая форма астмы. Дети подвержены еще большему риску. Так, малыши, которым давали парацетамол в возрасте до 15 месяцев, обладают повышенным риском заболевания астмой к 6-и годам.

Още...

ПАРАЦЕТАМОЛ - ПРИЧИНА ОПАСНОЙ БОЛЕЗНИ

Парацетамол считается одним из самых эффективных препаратов для борьбы с высокой температурой. Но к каким последствиям приводит длительное употребление этого лекарства, так ли оно безопасно?

Ученые Центра изучения заболеваний легких установили, что парацетамол может стать причиной развития астмы. Притом побочный эффект развивается не сразу.

Эксперименты показали, что препарат парацетамола вызывает воспаление трахеи и в дальнейшем способствует развитию легких форм астмы. В ходе небольшого исследования было выяснено, что в 15 из 20 случаев лечения парацетамолом возникает легкая форма астмы.

Результаты тестов заставили врачей задуматься о безопасности лечения - в особенности маленьких пациентов. Ведь именно с раннего детского возраста парацетамол назначается для снижения высокой температуры.

http://health.passion.ru/

Още...

ПАРАЦЕТАМОЛЪТ Е ЛЮБИМ НА БРИТАНСКИТЕ САМОУБИЙЦИ

Не е тайна, че от година на година през зимата в нашите аптеки рязко нараства търсенето на лекарства без рецепта, широко използвани за лечение на грип и други остри респираторни заболявания.

Изборът на лекарства е наистина огромен! И всички производители обещават великолепни, почти вълшебни, резултати от приема и практически пълно отсъствие на странични ефекти. Здраве, дошло от кутийката с цветни таблетки! Звучи примамливо, но така ли е в действителност?
Известно е, че за да се предпазят от сезонните болести и да получат необходимия имунитет, някои от нас започват да търсят ваксини срещу грип. Тези, които не вярват в ефективността на това профилактично средство, се запасяват с противовирусни препарати от рода на имуномодулаторите. Те допринасят за изработката на антитела и в същото време действат достатъчно ефективно в началото на заболяването. Привържениците на по-малко радикалните средства отдават предпочитание на хомеопатичните препарати и фитотерапията. Но ако трябва бързо да се свали температурата, и едните, и другите по правило взимат парацетамол и аспирин, които, както вече са изяснили учените, са способни да предизвикват странични явления, опасни за живота.
Впрочем опасността от парацетамола е обект на обсъждане отпреди 25 години. Още тогава медиците били сериозно обезпокоени от все по-големия брой случаи на сериозни нарушения в работата на черния дроб, предизвикани от парацетамола. Трагичността на ситуацията се заключава в това, че случайното предозиране с този препарат в повечето случаи може да завърши не само с интензивна терапия в реанимацията или присаждане на черен дроб, но и със смъртен изход.
Въпреки това ние, както и преди, се отнасяме към парацетамола като към едно от най-популярните средства за понижаване на температурата и обезболяване. Отчасти това се дължи на факта, че масираната реклама ни приканва да се използва този препарат без каквито и да било ограничения.
При това подобен род предупреждения напълно отсъстват в инструкциите, приложени към препаратите с парацетамол. Макар че в някои страни, включително и в Америка, все пак има няколко реда по въпроса: "...Ако вие ежедневно изпивате повече от три дози алкохол, то посъветвайте се с вашия лекар може ли да приемате парацетамол и други обезболяващи и понижаващи температурата средства. Защото парацетамолът е способен да предизвиква увреждания на черния дроб. Не използвайте даденото лекарство с каквито и да било други лекарства, съдържащи парацетамол."
Но и в този случай ситуацията не може да се нарече идеална. Защото вместо препоръката човек да се посъветва с лекар, който със сигурност ще каже на любителя на алкохола, че не бива да се бори с повишената температура или махмурлука с парацетамол, инструкцията трябва да бъде доста по-строга.
Впрочем във Великобритания парацетамолът е много обичан от... самоубийците. За това свидетелства статистиката на зачестилите случаи на прощаване с живота с помощта на това "лекарство". Смъртността рязко намаляла, след като в опаковките било намалено количеството таблетки парацетамол.
В Обединеното кралство са много решително настроени и против аспирина, който също е смятан за далеч небезобиден. При това предприеманите мерки са толкова строги, че забраняват използването на това понижаващо температурата средство за лечение на такива вирусни инфекции като грипа при деца до 16 години. Работата е там, че според медиците приемът на аспирин допринася за развитие на синдрома на Рейе - изключително опасно заболяване, при което се поразяват главният мозък и черният дроб и половината от случаите завършват със смърт. Наистина, възрастните, по мнението на същите медици, не са заплашени от това заболяване.
Впрочем трябва да се уточни, че английските медици забраняват да се използва аспирин от децата само при вирусни инфекции от типа на грипа и острите респираторни инфекции. В същото време при заболявания на ставите и възпалителни поражения на съдовете приемът на аспирин се допуска и за деца до 16 години. За съжаление мнозина от лекарите у нас очевидно не осъзнават сериозната опасност от приема на аспирин и го предписват дори на деца под петгодишна възраст.
И накрая един съвет: за да откриете наличието на парацетамол в състава на един или друг препарат, внимателно четете неговото съдържание. И бъдете готови за това, че понякога парацетамолът може да бъде завоалиран (съзнателно или не?!) под названието ацетаминофен.

http://www.lechitel.bg

Още...

НЕ ПИЙТЕ ПАРАЦЕТАМОЛ С КАФЕ!

/Тровите черния дроб!/

Едновременният прием на болкоуспокояващият ацетаминофен (парацетамол, тайленол и т.н.) и големи количества кафе може да доведе до увреждане на черния дроб, съобщава списанието Chemical Research in Toxicology.
Учените от Вашингтонския университет открили, че когато комбинацията на кафе с парацетамол повишава три пъти количеството на образуващия се страничен продукт на метаболизма на ацетаминофена, така нареченият N-ацетил-p-бензохинонимин (NAPQI).

Такива резултати били получени при изследване на ефекта на тези вещества върху специално създадените генноинженерни щамове на бактериите E. сoli. Тези бактерии изработват ферменти, които се образуват в човешкия черен дроб и участват в метаболизма на ацетаминофена и ред други лекарствени препарати.

«Кофеинът може да взаимодейства с фермента, участващ в образуването на токсичния метаболит на ацетаминофена, като увеличава неговата изработка. В резултат на това може да се увреди  черния дроб», - съобщи ръководителят на изследването Сид Нелсън (Sid Nelson).

Новите резултати се потвърждават от данните на по-ранни изследвания, показали, че високите дози кофеин усилват увреждането на черния дроб при мишки след прием на ацетаминофен, отбелязва Нелсън.

Между другото, приемът на малко количество кафе в съчетание с ацетаминофен не е опасно, предполагат изследователите. Увреждането на черния дроб може да възникне ако се изпие «десет пъти повече кофеин, отколкото се съдържа в две чашки кафе» (кофеин има и в енергийните напитки, например – бел.ред.) , съобщи Нелсън.

Освен това токсичният ефект на такава комбинация може да се прояви значително по-рано в съчетанието с алкохол, противоепилептични препарати и комбинирани лекарства, в чийто състав влизат кофеин и ацетаминофен. Последните широко се използват за лечение на мигрена, артрити и други заболявания, добавя ученият.

http://www.lekar.bg/

Още...

РЕДОВНАТА УПОТРЕБА НА АСПИРИН, ПАРАЦЕТАМОЛ И ИБУПРОФЕН ВОДИ ДО ОГЛУШАВАНЕ

Редовната употреба на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства като аспирин, парацетамол и ибупрофен повишава риска от загуба на слуха при мъжете под 60-годишна възраст. Това показва изследване на учените от Харвардския университет, публикувано в American Journal of Medicine, които на всеки две години изследват над 26 000 мъже до 80 години.


За редовна консумация се приема, пиенето на медикаментите най-малко два пъти седмично. Анализите на учените достигнаха до заключението, че аспиринът може да бъде опасен, пише dariknews.bg. В комбинация с парацетамол и ибупрофен, той може допълнително да увеличи риска от глухота.
Резултатите показват, че възможността от оглушаване при мъжете под 60 години е 33% по-висок, ако те вземат аспирин.

Тези, които взимат парацетамол и са под 50 г. имат двойно по-голям риск да загубят слуха си. Ако сте над 50 г. шансът да имате проблеми със слуха се увеличава с 38%. При ибупрофенът рискът нараства с 61% при хората под 50 г. и с 32% при онези над 50 години.

http://zdrave.log.bg

Още...

Правилни грижи за бебето

1-

2-

3-

4-

5-

6-

7-

8-

9-

10-

11-

12-

13-

14-

15-

16-

17-

18-

19-

20-

21-

22-

23-

24-

25-

26-

27-

28-

http://www.yaplakal.com/

Последна промяна ( Понеделник, 19 Ноември 2012 13:37 )