Е-мейл

ОСТЕОПОРОЗА

ОСТЕОПОРОЗА

Остеопорозата е едно от най-тежките ставни заболявания в днешно време,пред което съвременната медицина е безсилна.Като правило от остеопороза срада най-вече тазобедрената става тя е единствената става в човешкия организъм , която има сферична форма и може да извършва движения с голяма амплитуда и по трите оси на пространствената координатна система.Тази става е най-голямата от всички стави тя се закрепва към широката тазова кост посредством мускулна торбичка благодарение на ,която торбичка се осигурява голямата мобилност на крака и в трите измерения на пространството.

Връзката между широката тазова кост и гръбначния стълб се осъществява посредством сакралната става,която за разлика от тазобедрената става има много малка мобилност и гъвкавост, тези две стави са неразривно свързани една със друга.

При импулсно претоварване на гръбначния стълб,при падане ,при силно усукване на крака обикновенно се засяга сакралната става поради липсата на всякаква еластичност в нейните ставни връзки.

Сакралната става се възпалява ,след което възпалението се предава и на стоящата до нея тазобедрена става,в резултат на възпалението,мускулната торбичка се деформира и костта на ставата /ябълката/ се измества встрани и напред.Вече ставата не си е на мястото и при всяка една крачка теглото на тялото ,което действа върху крака започва да измества ставата все повече и повече сега вече ябълката на ставата започва да притиска и разтяга останалите сухожилия и мускули .

В резултат на промените мускулите и сухожилията около ставата получават спазъм стягат се притискат кръвоносните съдове , най-силно се влошава кръвообращението в самата става ,костта спира да се храни , отслабва и се чупи в шийката на ябълката.

Лечението на това заболяване не се състои в смяна на ставата със изкуствена каквато е масовата практика ,това е крайна мярка когато костта е счупена в шийката на ябълката.Лечението е възможно ,то се състои в наместване на ставите /сакрална и тазобедрена/ едновременно с лечението на сухожилията ,мускулите и ставните връзки на пострадалия крак , разбира се не на последно място мускулите и на здравия крак/той се претоварва/.

 

Методът на традиционната китайска медицина при лечението на остеопорозата е доказал своята ефективност вече много хилядолетия .

♦ На първо място е осигуряване на покой на пострадалия крак/никакво натоварване/,

♦ на второ място въздействие чрез акупунктура и масажи директно върху най-болезнените места за да се премахне болката и спазъма на мускулите и сухожилията и възстанови кръвообращението в засегнатия крайник ,

♦ на трето място наместване на пострадалите стави и въздействие върху меридианите на черния дроб/за стимулиране на сухожилията/и на бъбреците /за стимулиране на костите/,

♦ на четвърто място бавно и постепенно натоварване на пострадалия крак чрез упражнения от тай-чи чуан.Акупуктурата и масажите се правят всеки ден до пълно премахване на болките ,става дума за болките когато кракът е в покой.

Активна роля за възстановане на сухожилията играе пчелната отрова за един ден може да се инжектират до 10 -12 дози,така се съкращава времето за възстановяване наполовина.В зависимост от възрастта ,общото състояние на организма и интезивността на лечение времето варира от месец и половина до три месеца. При въздействие върху точките от меридианите на черния дроб и бъбреците процедурите се провеждат веднъж на шест дни ,а техният брой е общо седем. За препоръчване е да се проведат и седем процедури за общо укрепване на организма като меридиана върху,който се въздейства зависи от сезона в,който се провежда лечението/пролет,лято,дълго лято,есен,зима/.През лятото се въздейства върху подходящо избрани точки от меридиана на сърцето,през дългото лято се въздейства върху подходящо избрани точки от меридиана на далака,през есента се въздейства върху подходящо избрани точки от меридиана на белия дроб,през зимата и пролетта се въздейства върху подходящо избрани точки от меридианите на жлъчния и пикочния мехур тъй като така или иначе ще се третират точки от меридианите на черния дроб и бъбреците. При провеждането на сеансите има някои спесифични изисквания за различните полове:

1-жените да не са в месечен цикъл или да не са бременни.Провеждане на акупунктура или акупресура върху точки от ,който и да е меридиан може да доведе до спонтанен аборт,това важи особенно много за една точка от меридиана на дебелото черво.
При нейното тонизиране жената не може да забременее както и при прекаленото отнемане на енергия зачеването е гарантирано.

2-мъжете да преустановят всякакви полови актове по време на лечението,което е много важно за енергийния баланс на организма.
Увеличено приемане на вода:1,5-2,5л зимно време2,5- 4л лятно време, което ще доведе до по-бърза дезинтоксикация на организма. Като правило всички ставни заболявания - артрит,артроза, коксартроза,остеопороза- водят своето начало от навяхване ,изкълчване или счупване на съответната става без да се приложи правилно лечение на съответните ставни връзки,сухожилия и мускули.С течение на времето ставните връзки и сухожилия губят своята еластичност и като добавим вредоносните фактори:влага и студ- е въпрос на време появата на ставно заболяване с всички произтичащи от него последствия.Един от най-ефикасните начини за възстановяване еластичността на ставите и сухожилията са упражненията от тай-чи чуан,където изпълнението на всички движения се осъществява с възможно най-бавно темпо ,възможно най-плавно и с максимално отпуснати мускули.

По този начин мускулите и сухожилията се привикват да извършват определено движение максимално релаксирани независимо от това дали са под товар или не тогава силата в тях нараства/повече кръв и повече енергия постъпва в тях/.В някои от случаите в нашата практика остеопорозата на тазобедрената става се явява не основно заболяване, а следствие от заболяване на коляното/стара неизлекувана травма/,съчетано с претоварване на долните крайници, влага и простуда на крака/коляното/.Тогава се получава спазъм на мускулите на крака до такава степен силен, че се стига до разместване в тазобедрената става след,което се стига и до остеопорозата. В този случай се процедира по следният начин :

1:осигуряване покой на пострадалия крак/никакво натоварване/

2: въздействие чрез акупунктура и масажи директно върху най-болезнените места за да се премахне болката и спазъма на мускулите и сухожилията и възстанови кръвообращението в засегнатия крайник

3:наместване на пострадалите стави и въздействие върху меридианите на черния дроб/за стимулиране на сухожилията/и на бъбреците /за стимулиране на костите/

4:допълнително лечение на колянната става-чрез масажи и инжектиране на пчелна строва до 10 дози на един сеанс.Броят на сеансите зависи от възрастта и общото състояние на пациента до пълно излекуване на коляното.

5:За препоръчване е да се проведат и седем процедури за общо укрепване на организма като меридиана върху,който се въздейства зависи от сезона в,който се провежда лечението/пролет,лято,дълго лято,есен,зима/.През лятото се въздейства върху подходящо избрани точки от меридиана на сърцето, през дългото лято се въздейства върху подходящо избрани точки от меридиана на далака, през есента се въздейства върху подходящо избрани точки от меридиана на белият дроб,през зимата и пролетта се въздейства върху подходящо избрани точки от меридианите на жлъчния и пикочния мехур тъй като така или иначе ще се третират точки от меридианите на черния дроб и бъбреците.

6:След премахване на болката е желателно постепенно натоварване на крака без да се използуват патерици или бастун.Този момент е много важен ,а именно правилното прохождане след наместването на ставата.
Ползването на патерица или бастун прехвърля по-голяма част от тежестта за по-дълго време върху здравия крак в резултат на, което мускулите и сухожилията на пострадалия крак не се натоварват достатъчно и възстановяването им става много по-бавно,къде сте видяли бебе да прохожда с патерица или бастун.При прохождане в такива случаи критерий за правилното натоварване е болката,щом се появи болка било то в ставата ,било то в кръста или някъде по мускулите -намалявате темпото на ходене или спирате докато тя изчезне.
Помнете вие се учите да ходите отново ,никой не е проходил от раз. Периодът на прохождане е доста дълъг той трае от шест месеца до година и половина, като през това време е желателно да се провежда акупунктура,акупресура или масажи на болния крак с цел да се премахват всички вредни последствия от преумората на мускулите-те са отвикнали на каквито и да е натоварвания.

Процедурите се правят върху меридианите ,които съответстват на сезона в,който се провежда лечението.Що се касае до тай-чи чуан не е нужно да учите каквито и да е форми от нея , просто използвайте основния принцип при извършването на движенията , а именно лекота,плавност и минимум усилие ,движенията могат да бъдат според вашето самочувствие и настроение в момента на деня.

Много добро действие върху стави ,мускули и сухожилия оказва минералната вода при Панчарево.Баните имат по-скоро спомагателен ефект те не могат да заменят, акупунктурата, масажите и китайската гимнастика.

При всякакви болки в ставите,мускулите и сухожилията китайската медицина препоръчва втриване на подхранваща мазнина върху болния участък ,а също така и на целия крайник.

Няма да се впускам в описание на екзотични мехлеми и мазила,само ще спомена по-мазните кремове за лице и дори най-обикновен дефламол (Deflamol).

Асептична некроза

Идват много пациенти с диагноза асептична некроза на тазобедрената става пред,която западната медицина е безсилна. С помощта на китайската медицина манипулациите извършени от нас премахват за около месец всички следи от некрозата и възстановяват напълно засегнатите участъци.

Мъртвите клетки се разтварят в кръвта и се изхвърлят чрез отделителната система.Остатъците, които остават се изхвърлят от организма под формата на гной,но за да стане това тялото трябва да се загрява до умерено изпотяване.

Много запитвания има за изкуствената тазобедрена става -ще започна от факта ,че за нейното поставяне е необходима пълна упойка .Поставянето на пълна упойка не е безопасно дори за напълно здраво диво животно ,да не говорим за човек ,който има остеопороза и ,чийто организъм е доста отслабнал.

В много от случаите човек не може да се съвземе от вредните последствия на пълната упойка,да не говорим за стреса преди и след тази касапница.

Това е един омагъосан кръг от, който излизане няма независимо от многото пари и нерви .Просто не си помисляйте за този вариант най-малкото, което може да направите е да се обърнете към нас за съвет и консултация при нас това не се заплаща. На базата на нашия опит трупан десетилетия ще ви измъкнем от деликатната ситуация независимо колко е сложна тя.Ще ви спестим време и пари без да ви вкарваме в опасни за здравето ви ситуации .

По отношение на остеопорозата ще отговоря кратко и ясно на многобройните запитвания както устни така писмени.

Проблема с костите не е причина,той е следствие на сухожилно-мускулни травми които се натрупват във времето в резултат ,на които започват да страдат и костите в областта на ставите.

Погледнете крак на болен от остеопороза той е с напълно атрофирали мускули и сухожилия. Те са атрофирали не защото ставата е развила остеопороза, а ставата е развила остеопороза защото са атрофирали мускулите и сухожилията.

Възстановете сухожилията ,мускулите и костите ще се възстановят веднага. Това въстановяване е възможно единствено и само чрез методите на китайската медицина. За всеки пациент това става по различен начин, тъй като хората са различни. Не се тровете с никакви хапове в такива случаи те не помагат. Много хора ме питат дали йогата помага за възстановяване на ставните връзки и сухожилията. Отговорът ми щеше да е да ако се отнася за азиатците ,които през цялото време седат на пода по турски и техните сухожилия от най-ранна възраст се тренират непрекъснато. Но това не се отнася за останалите особено за европейци и американци ,за които сядането на пода по турски е нещо непривично и които отделят голямо внимание за трениране на своите мускули .Освен това когато европейци и американци пристъпят към изпълняване на йогистки упражнения те се стремят за колкото се може по-кратко време да достигнат крайните резултати от упражненията, което води до контузии/ разстягане на връзки ,на сухожилия даже и до тяхното късане/.

Постигането на добра еластичност на сухожилията може да стане чрез съответния масаж,който в зависимост от структурата на пациента е различен,много ефикасни са също така иглотерапията, пчелната отрова и водни процедури особено при остра форма на остеопороза, коксартроза, миозит, остеомиелит и изобщо всякакъв вид ставни заболявания.

Още...

Щадете ставите си

Хората, които се опитват по различни начини да "разработят"  болната става, всъщност правят голяма грешка.

Особено тежки последствия това "лечение" може да има при коксартроза - поражение на тазобедрената става.

Бягането, продължителните разходки, лечебната физкултура, карането на колело, пълзенето по колене и ударите по ставата вместо полза водят до нейното по-нататъшно разрушаване.

Бъдете внимателни и с физиотерапията! Лазерът, ултразвукът, токовете с висока честота, електрическите полета и т.н. не трябва да се прилагат в случаите, когато в ставата се появява течност или засилваща се болка.

Физиотерапията може да се провежда само когато ставата не е възпалена.

Що се отнася до масажа, то болната става може да се масажира, но много внимателно, за да не се предизвикат възпаления на тъканите й (артрит).

http://health.actualno.com/

Още...

ПЕТЪР ДИМКОВ-БОЛКИ В КОЛЯНОТО

И следва въпрос: “Имаш ли мед в къщи? Имаш ли стотинки да си купиш от аптеката 20 гр. рафинирана сяра и 20 гр. нишадър? Ще сложиш лъжичка мед в чашка, чаена лъжичка рафинирана сяра и на върха на лъжичката от нишадъра, ще го разбъркаш, ще намажеш болното коляно и след 2-3 дни ще си танцуваш. Момче, имаш усукване на коляното. Нещо си скочил неправилно, ще ти мине по-бързо, отколкото очакваш! Ха, върви си със здраве!”


http://www.palitrabg.net/

Още...

Народные средства лечения артроза

♦ При болях в руках, ногах очень полезны теплые ванны из сенной трухи (стеблей, листьев, цветков, семян). Готовят ее так: 3-5 горстей сенной трухи заваривают кипятком, посуду закрывают и дают охладиться до температуры 31-32°С. При этом совершенно безразлично останется ли сенная труха в ванне или в дело пойдет лишь отвар. Длительность ванны 20-30 минут. Благотворно действует обертывание конечностей в холст, намоченный в отваре сенной трухи.

♦ Целительным действием обладает ножная ванна, которую готовят следующим образом. В кадушку кладут еще теплые выжимки солода. Ноги отлично чувствуют себя, погрузившись в них. Продолжается ванна 15-30 минут. Еще лучше действуют виноградные выжимки. Эти ванны известны в местностях, где выделывается вино, и очень распространены как прекрасно действующие.

♦ 20 клубней цикламена сварить в 10 литрах воды. В отдельный сосуд отлить 1-2 литра отвара. Оставшуюся жидкость, когда она остынет, не процеживайте, так как ее можно использовать. Сначала в воду погрузите на 30 минут руки, а потом — ноги. Отваром, который отлили в отдельный сосуд, облейте трижды голову. Процедуру повторить несколько раз, пока не ослабнут боли и не улучшится общее состояние. Одну и ту же воду можно использовать несколько раз, слегка подогревая ее.

Народные средства лечения артроза — компрессы, натирания.

♦ 2 части меда, 1 часть сока алоэ, 3 части водки. Все смешать и применять в виде компресса как противовоспалительное средство.

♦ Пихтовое масло необходимо втирать в разогретые предварительно суставы (компрессом из разогретой морской соли). После втирания на сустав положить компрессную бумагу.

♦ Пчелиный яд при воспалении суставов снимает острые боли, значительно уменьшает воспалительную реакцию, восстанавливает движение в суставах, не ускоряет тяжелые, далеко зашедшие поражения суставов.

♦ Взять в равных количествах свежих листьев крапивы, зеленых ягод можжевельника и овечьего масла. Листья и ягоды растолочь и соединить с маслом, хорошо перемешав. Готовую мазь хранить в темном, прохладном месте в посуде из темного стекла.

Втирать мазь в больные суставы 1-2 раза в день.

При заболеваниях суставов в рационе должны быть овощи, фрукты, бобовые, рыба, печень, зелень, мед, орехи, семечки. На обед, кроме овощей и бобовых, суп, но не на мясном бульоне.

♦ На ужин желательно съедать свежие фрукты, мед. Ужин должен быть легким и не позже, чем за 2 часа до сна. Полезно включать в рацион каши: овсяную, гречневую, но употреблять их как отдельную еду. Не рекомендуется есть бананы и кислое молоко. Количество выпиваемой жидкости, если нет других противопоказаний, можно не ограничивать.

♦ Одним из методов народного средства лечения артроза является акупрессура (нажатие на правильные точки на теле большим и указательным пальцами рук). На теле есть специальные точки, которые относятся к строго определенным заболеваниям. Правильно проведенная акупрессура точки способствует уменьшению боли и улучшению состояния человека.

♦ При болях в суставах акупрессура проводится указательным пальцем. При острых болях — только легкая акупрессура. При хронических заболеваниях — сильная (интенсивная) акупрессура. Продолжительность от 30 секунд до 5 минут, до наступления улучшения состояния.

♦ На ладони и подошвенной поверхности стоп имеются физиологические точки, влияющие на работу внутренних органов. «Больная точка — больной орган».

♦ Массаж точек суставов верхних и нижних конечностей устраняет усталость, уменьшает боль, излечивает заболевания. Во время массажа надо расслабиться и следить за тем, чтобы отсутствовали какие-либо раздражители (телефонные разговоры, разговоры родных и т.д.) Массаж лучше делать с бальзамом.

Состав бальзама: 100 г — оливкового масла; 40 г — кунжутного масла; 10 г — витамина «А» в масле

http://www.geska.ru

Още...

Още за остеопорозата

Остеопорозата (разреждане на костното вещество) е все по-често срещано заболяване, от което най-вече страдат жените след менопауза. Западната медицина определя като една от главните причини за болестта нарушената обмяна на веществата: недостатъчни резерви от калций в костите, бърза загуба на минералното и витаминно съдържание в костната тъкан поради липса на образуване на естроген и други хормони в тялото.
За профилактика и лечение на остеопорозата се използват предимно методи на регулиране на обмяната на веществата и хормоналното равновесие, както и набавяне на повече калций и естроген в организма.

Китайската медицина разглежда за коренни причини на остеопорозата следните фактори: недостиг на енергия в бъбреците и дисбаланс между функциите на далака и стомаха.
Недостигът на енергия в бъбреците е най-важната предпоставка за развиване на остеопороза. Изразява се в такива симптоми като обща отпадналост и умора, болки в кръста и коленете, лесна чупливост на костите, виене на свят, шум в ушите, безсъние, често уриниране, нощно изпотяване, сухота в устата, зиморничавост, студени крайници и задух.

Според принципите на китайската медицина,бъбреците отговарят за състоянието на телесните течности (дзин), част от които се превръщат в костен мозък. Костният мозък подхранва костите и ги поддържа здрави и силни. Затова в древните медицински трактати на Китай се казва, че "състоянието на бъбреците определя състоянието на костите" и "бъбреците стимулират образуването на костен мозък ". Ако енергията и телесните течности на бъбреците са в недостиг, тогава и костната ни система страда и се създават условия за развиване на остеопороза и чупливи, меки кости с чести фрактури дори и при най-леките травми.

Ако корените на едно дърво са здрави, то и стволът и клоните му ще са силни и нечупливи.

Така е и в човешкото тяло: бъбреците представляват корените, които дават сила на костната система (клоните) и на цялото тяло.
Когато функциите на далака и стомаха са в дисбаланс, организмът не може да извлича пълноценно нужните му хранителни съставки от поетата храна, което от своя страна води до недостиг в костите на минерали, витамини, соли, хормони и други важни компоненти.
Причините за нарушени функции на далака и стомаха са много, като най-често срещани от тях представляват недостиг на енергия в далака поради неправилно хранене, силни тревоги или продължително боледуване; образуване на влага и горещина в стомаха; патогенен огън в черния дроб, който потиска нормалната храносмилателна дейност; натрупване на патогенен студ в далака и стомаха.

За профилактика и лечение на остеопорозата се използват храни и билки, които имат свойствата да тонизират бъбречната енергия, стоплят бъбреците, регулират функциите на далака и стомаха, възстановяват телесните течности и стимулират образуването на костeн мозък. Това са: соя и соеви продукти, зелен фасул, коприва, авокадо, гъби "черни ушички" (му ар) и "сребърни ушички" (ин ар), ароматни гъби (сян гу), царевица, корен от брей (ямс), шаран, миди, сепия, змиорка, патешко и свинско месо, кимион, сминдух, розмарин, канела, звездовиден анасон, карамфил, копър, куркума, грейпфрут, мандарини, сливи, жожоба (китайски фурми), грозде, череши, корен и семе от лотос, черно сусамено семе, кестени, кашу, орехи, женшен, пчелно млечице, линджъ ("духовна гъба"), клинавиче, китайска пищялка (дан гуей), плод от мерджан (гоу чи дзъ), плод от китайски лимонник (шизандра), шипка, дринария.

От друга страна, за да бъде здрава костната система, е необходимо да се използват методи за набиране на повече енергия в организма. Енергията е тази, която поддържа всички жизнени процеси и регулира функциите на вътрешните органи. Нейният недостиг в тялото отслабва имунната система и води до най-различни дисбаланси, нарушения в работата на телесните органи и създаване на условия за развиване на заболявания.
Към тези методи спадат иглотерапията и масажите.


Още...

От древни времена хората са намирали на бреговете на океана, а след това и в неговите дълбини черупки, в които заедно с мекотелото имало кръгли или овални перли. Те били твърди като камък и загадъчно проблясвали с седефен блясък. В началото хората използвали перлите като украшение, а по-късно опознали техните удивителни свойства. Оказало се, че перлата се състои от 90-95% соли на калция, а от 5 до 10% - от аминокиселини, също съвършено необходим за организма строителен материал.

Ние получаваме калций с храната, който се всмуква в червата и се “пази” в костната тъкан, представлявайки главен съставен елемент на костите.

В продължение на целия ни живот той активно участва в множество процеси - не само физически (образуването на кости, съкращаването на мускулите, съсирването на кръвта, предаването на нервния импулс по мускулното влакно), но и психоемоционални (подобряване съня и настроението, успокояване нервите, активизиране процесите на запомняне. Но има един важен детайл: почти целият запас от калций - 99%, се намира в костната тъкан и само 1% се съдържа в разтворено състояние в кръвта. И този един процент в кръвта е постоянна и непроменлива величина.

Ако нашият организъм понесе непредвидени загуби, например, кръвотечение или сутрешен крос, и в единия, и другия случай той се нуждае от повече калций - за спиране на кръвотечението или за съкращаване на мускулите.

Бързото възстановяване на калция в кръвта е възможно единствено от “складовете” му - костните структура на организма. И ако тези “складове” не се попълват своевременно, костите могат да станат уязвими: те са застрашени от счупване или остеопороза - изтъняване на костната тъкан.

Ежедневно с храната в организма постъпва около 1 грам калций, но и загубите не са малки: образуване на кръв, замяна на старите клетки с нови и т.н. И постъпващият с храната калций се оказва недостатъчен за поддържане на всички функции на организма, тъй като хранителният порцион на съвремения човек е беден на натурални, природни продукти. Много калций се съдържа в млякото и млечно-киселите продукти, особено в кашкавала, както и в соята, бобовите, ядките, но тези продукти трябва да се употребяват в достатъчно големи количества и ежедневно. На практика изобщо не е така. И тук перленият прашец “Хуанхъ” много добре ще попълва пропуските в нашето хранене, защото перленият прашец се усвоява 65-70% от организма, докато обикновеният аптечен калциев глюконат - едва 3-5%.

Съществува погрешно мнение, че недостиг на калций имат само възрастните хора. И още една заблуда: смята се, че постъпващият с храната или добавките калций предизвиква хиперкалцинация - жлъчнокаменна, пикочно-каменна болест или отлагане на калций в ставите.

Резултатите от изследванията през последните години показаха, че не само възрастни хора страдат от недостиг на калций в организма, но и хората от средната, работоспособна възраст и особено децата.

Калцият е един от най-активните елементи в организма на човека. При неговия дефицит страда нервно-мускулната система на организма, нарушава се сърдечният ритъм, съкращаващата функция на сърцето.

Медиците предупреждават: недостигът на калций при бременните влияе отрицателно върху зародиша, а по-нататък - върху плода, върху процеса на образуване на костите и зъбите му. Продължителният дефицит на този важен елемент предизвиква рахит у децата, нарушения в ръста на костите при подрастващите, често е причина за счупвания.

До 20-годиншна възраст костите се развиват бързо, усвояването на калция е по-голямо от отделянето му и системата е в равновесие. При това запасът на калций в костите може да достигне 1 кг.

След 20-30 години ръстът на костите в организма на човека спира и балансът на калций в организма става непостоянна величина. Колкото повече остарява човекът, толкова повече се проявява отрицателният баланс на калций в неговия организъм. С възрастта настъпва хипокалцинация, изразена в по-малка или по-голяма степен.

Пряко следствие от това е понижаването съдържанието на калций в кръвта, което може да доведе до различни нарушения: повишаване на възбудимостта, нарушения в съня, понижаване на мускулния тонус, което води до бързо остаряване. Но нашият организъм е саморегулираща се система и на стража на баланса на калций стои регулаторен механизъм.

Той се осъществява от паращитовидните жлези, по-точно от техния хормон паратиреокрин. Щом съдържащият се в кръвта и усвояван с храната калций намалее, отделянето на този хормон се увеличава. Под действието на паратиреокрина калцият, съдържащ се в костите, се разтваря и необходимата концентрация попада в кръвта.

Съгласно последните изследвания на китайските специалисти в областта на баланса на костния калций и калция в кръвта, ако хипокалцинацията не се оправи дълго време, т.е. ако се държат в напрежение околощитовидните жлези, които ще отделят непрекъснато паратиреокрин, може да се появи хиперпаратиреоза. А това вече грози с устойчиви нарушения в регулацията на калциевия обмен: впоследствие се намалява количеството на костния калций и се увеличава количеството на калций в кръвта и меките тъкани.

Такава реакция на организма се нарича “преход” или “преместване” на калция. При такова принудително преместване на калция в организма в резултат на хипокалцинация се ускорява процесът на стареене на организма.

Хипокалцинацията е мълчаливата болест на човека. Тя има две сериозни последствия: от една страна, недостигът на калций предизвиква остеопороза (изтъняване на костната тъкан), резултат от която могат да бъдат счупвания, и хиперстоза (отлагане на калциеви соли в ставите). От друга страна, повишеното съдържание на калций в кръвта и клетките предизвиква артеросклероза, хипертония, образуване на камъни в органите, старческа деменция и пр.

Затова попълването на недостигащия калций е укрепването на костите, а нормализирането на неговото съдържание в кръвта - профилактиката на остаряване на организма.

http://greenhealth-bg.com/

Още...

Заболявания на мускулите предшестващи остеопорозата

КАКВО СЕ ПРАВИ ПРИ МУСКУЛНА ДИСТРОФИЯ

Дистрофията като понятие означава нарушаване на процесите на храненето, т.е. на обмяната на веществата. При това заболяване мускулните влакна постепенно изтъняват. Причините са различни. Дистрофия може да се развие на основата на заболявания на нервната система - например парализа, - травма или болест на ставите. Тя може да възникне и при продължително обездвижване на организма.

НЯКОЛКО РЕЦЕПТИ ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА:

• смесват се по 1 чаша корени от валериана, аир, девесил, жълт кантарион, маточина, бял равнец, плодове от глог, офика, листа от бутрак, живовлек и овес. Към всичко това се добавят 2 чаши брезова гъба (чага) и половин чаша листа от билката змийско мляко. Сместа се смила с машинка за месо и се сипва в двулитрови буркани. Тя трябва да заема 1/3 от обема на всеки буркан. Отгоре се налива нерафинирано слънчогледово масло - до напълване. Така получената смес се оставя на тъмно място за 2 месеца, като периодично се разклаща. След това сместа от бурканите се излива в емайлиран съд. Слага се на котлона и се нагрява до 60 градуса. Налива се в бутилки и престоява на тъмно място още 1 месец, като всекидневно се разклащат.

Това лекарство се нанася на болните места по определена схема:

• 10 процедури през ден, после се прави почивка от 20 дни и отново 10 процедури през ден. Курсът на лечение може да се повтори след 40 дни или след половин година. При дистрофия на мускулите на краката мехлемът трябва да се втрива от края на пръстите чак до кръста със спираловидни или с праволинейни движения в посока слабините. Процедурата продължава 35-40 минути за всеки крак. Прави се преди сън, като след това болното място се завива с топла кърпа. На сутринта маслото се измива. Ръцете се разтриват по същия начин;

• за подобряване подвижността на крайниците се препоръчва мехлем: смесват се 100 г свинска мас и 1 супена лъжица сол. С нея се разтрива болното място, после то се завива с памучна тъкан и най-отгоре - с мушама. След 1 месец се прави 10-дневна почивка;

• ето още един мехлем, който се използва за през нощта: 1 яйчен жълтък, 1 чаена лъжичка терпентин и 1 супена лъжица ябълков оцет се смесват до консистенция на гъста сметана. След разтриването, крайникът трябва да се увие топло;

• 25 г кора от кисел трън се залива с 1 чаша 70-процентен спирт. Сместа престоява 7-10 дни на тъмно място. Пие се по 30 капки 3 пъти на ден. След 1 месец се прави 10-дневна почивка.

Изпитана рецепта против болки:

• Две лъжички мед се разбъркват с 2 чаени лъжички ябълков оцет в чаша вода и се изпиват. На третия ден мускулните болки спират.

ПРИ МИОПАТИЯ

Терминът произлиза от гръцките думи “миос”, което означава мускул, и “патос” - болест. С това понятие се означават група наследствени заболявания, при които са налице дефекти при обмяната на веществата в мускулната тъкан. Наблюдава се и нарушаване на свиващата способност на скелетните мускули, намален тонус и прогресираща атрофия.

Основен симптом при миопатията е мускулната слабост. Човек изпитва затруднение при вдигането на ръцете си, при ставане от стола, при изкачване на стълбите, дори при дишане. Понякога мускулните влакна се заменят с мастна тъкан, което изглежда като хипертрофия, тъй като се увеличава обемът на мускулите. Заболяването има наследствен произход, но може да бъде резултат и от травми или от инфекции. Към него са предразположени основно мъжете. То може да бъде провокирано от нездравословен начин на живот, от неправилно хранене или от недостиг на витамините от група В и витамин Е. Лечението на миопатията трябва да бъде комплексно и да включва лечебни процедури и спазване на режим на хранене.

няколко рецепти:

• една от най-ефикасните процедури при миопатия е масажът - както на отделни части от тялото, така и на цялото тяло. Всекидневният масаж стимулира кръвообращението, премахва застоя на кръв и подобрява кръвоснабдяването на мускулите;

• много полезно е болният да се разтрива със салфетка, напоена в студена вода. Това се прави по 3 пъти на ден. Най-напред се разтриват гърдите, след това гърбът и накрая крайниците. Процедурата продължава не повече от 2 минути. След нея болният трябва да стои известно време на топло. Желателно е във водата за разтривки да се добави малко ябълков оцет;

• полезно е 1-2 пъти в седмицата болният да си прави горещи бани с английска сол (може морска, а може и обикновена сол). На 100 л вода се слагат 3 до 5 кг сол.

В случая са полезни кашите от прораснали кълнове от овес, пшеница, ръж и ечемик, в които се добавя мед и олио. Полезни са и салатите от целина. Трябва да се изяждат по 2-3 ябълки на ден. С храната в организма трябва да попада достатъчно количество витамини В и Е. Добър източник на витамин В е черният дроб. Витамин Е се съдържа в бобовите култури, в овеса, в слънчогледа. Необходимо е болният да приема по 20-30 г растително масло на ден.

МУСКУЛНИ СПАЗМИ

Мускулният спазъм е внезапно неволно свиване на мускулите. Това не е заболяване, а комплекс от симптоми, които могат да бъдат съпроводени от различни нарушения. Например заболявания на централната нервна система, отравяния, злоупотреба с алкохол, нарушена обмяна на веществата, някои инфекциозни болести. В зависимост от причините, мускулният спазъм бива епизодичен, случаен или се повтаря с определена честота през седмицата, месеца, годината.

Спазъм може да възникне само в един мускул, но може и да обхване няколко мускула наведнъж. Той може да се появи и при напълно здрав човек - например в прасците, след дълго ходене или по време на плуване.

Обикновено спазъм възниква след интензивно физическо натоварване и по принцип това става през нощта.

За да се намалят спазмите в мускулите помага разтягането.

няколко рецепти:

• при чести спазми на краката, сутрин и вечер намазвайте ходилата си със сок от пресен лимон и почакайте да попие. Курсът на лечение трае 2 седмици;

• при спазми, чести припадъци и силно нервно разстройство помага следната настойка: един буркан се напълва със сушен липов цвят и се залива догоре със спирт или с водка. Сместа престоява 2-3 седмици. Приема се по 1 чаена лъжичка сутрин и през деня преди ядене, а преди сън - по 1 супена лъжица.

Настойката е противопоказна за деца.

Една Рецепта против силен спазъм:

• Нарязва се суров картоф на филийки и се слага на болното място.

МИОЗИТ

Към по-често срещаните заболявания на мускулната система спада и възпалението на скелетните мускули - миозит. Той може да възникне като усложнение от различни инфекциозни заболявания, например грип. Но често е следствие от мускулни травми или от пренапрежение. Причина за развитие на миозит може да стане и простудяването на организма.

Заболяването се проявява с тъпи болки в мускулите на торса, ръцете или краката, които се засилват при движение. Често в мускулите се напипват плътни възелчета. Това са участъци на спастично мускулно свиване.

няколко полезни рецепти:

• за премахване на болките в мускулите се препоръчва следното: 2 зелеви листа се намазват със сапун и се посипват със сода. След това се налагат на болните места и се закрепват с превръзка;

• добро средство при миозит е и втриването върху болните места на масло от полски хвощ. То се приготвя от 4 части безсолно животинско масло и 1 част стрит на прах хвощ;

• друг вид мехлем: смесват се равни количества върбови пъпки и безсолно животинско масло;

• смесват се по 1 супена лъжица ябълков оцет и мед и се заливат с чаша вода. Всичко се разбърква добре. При болки в ставите от тази смес се пие по 2-3 чаши на ден. Желателно е едновременно с това тялото да се разтрива с ябълков оцет. След едномесечно лечение се налага 10-дневна почивка.

http://www.bulpress.net/

Още...

Аспиринът помага срещу остеопороза

Интернет Медия БИГ.БГ 4/8/2008

Малките дози аспирин могат да намалят активността на клетките, които разграждат костите, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американско изследване.

В същото време аспиринът увеличава активността на клетките, които изграждат костите.

Така те стават по-плътни и по-здрави. Разграждането на костта се смята за една от причините за остеопорозата.

Някои изследвания обаче показаха, че намаляването на клетките, образуващи костите, също може да има роля за заболяването, обясняват учените от Университета на Южна Калифорния.

Аспиринът може да осигури нов подход за лечение на остеопороза, е тяхното заключение. Изследването е направено с мишки.

http://www.big.bg/

Още...

Лекарствата срещу депресия увеличават риска от остеопороза

Най-често използваните антидепресанти увеличават двойно риска от появата на чупливи кости у възрастните хора, показват резултатите от канадско изследване, цитирани от Ройтерс.

При пиещите антидепресанти плътността на костния минерал в бедрената кост била 4% по-ниска, а рискът от костна фрактура бил двойно по-висок в сравнение с други 5000 души, които не приемали медикаментите.

Учени от университета "Макгил" изследвали 137 канадци на 50 години или по-възрастни, които приемали антидепресанти от последно поколение (SSRI), сред които "Прозак" на фирмата "Ели Лили". Тези антидепресанти се приемат от милиони пациенти по света. Един от всеки десетима, които взимали антидепресантите, счупили някоя кост през 5-годишното изследване, и то при несериозни падания. Въпросните лекарства повишавали настроението на страдащите от депресия, но действали зле върху остеобластите, т.е. върху клетките, които образуват костно вещество, и правели костите крехки.

Остеопорозата засяга четири пъти повече жени, отколкото мъже.

Още...

ХОРМОНОЗАМЕСТИТЕЛНА ТЕРАПИЯ НЕ Е СРЕДСТВО НА
ПЪРВИ ИЗБОР ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОСТЕОПОРОЗА

Поводът отново да се върнем към проблема за приложението на продукти за хормонозаместителна терапия (ХЗТ) е завършилата цялостна преоценка на рисковете и ползите, направена от Европейската агенция за оценка на лекарствените продукти. Тази преоценка се наложи след публикуваните напоследък нови данни за рискове и особено резултатите от Women’s Health Initative, Women Health Initiative Memory Study и Million Women Study, за които ви информирахме с нашия бюлетин бр.2, 2003 г.и бр.2, 2002 г.На базата на представените доказателства е изведено общо становищеза употребата на хормонозаместителна терапия :

•Съотношението между риска и ползата при употребата на ХЗТ е благоприятно за лечение на тежки климактерични симптоми, които нарушават качеството на живот на пациентките,при използване на минималната ефективна доза за възможно най-кратък период от време.

•Съотношението между риска и ползата при употребата на ХЗТ е неблагоприятно за профилактика на остеопороза и остеопоротични фрактури като средство на първи избор при жени с рискови фактори или установена остеопороза. Употребата на ХЗТ като средство на първи избор за профилактика на остеопороза не се препоръчва.

•Съотношението полза/риск за употребата при здрави жени без климактерични симптоми е като цяло неблагоприятно и не се препоръчва употреба.

Тези решения се основават на цялостна преоценка на всички налични доказателства за ефективност и рискове, като е взета предвид тежестта на доказателствата и значимостта на ползите и рисковете.

По отношение на ефективността има доказателства с различна стойност за отделните показания на ХЗТ. Доказателствата за ефективност са категорични по отношение на облекчаването на вазомоторни климактерични симптоми. ХЗТ предотвратява загубата на костна маса и увеличава костната плътност. Има и данни за профилактика на костни фрактури по време на употребата на ХЗТ при жени с и без рискови фактори за остеопороза. Ограничени данни предполагат подобен ефект на ХЗТ и при жени с ниска костна плътност и/или установена остеопороза. Има доказателства, че ефектът на ХЗТ по отношение на профилактиката на фрактурите е ограничен до няколко години след прекратяване на терапията.

Употребата на ХЗТ е свързана с известни рискове, някои от които допълнително са потвърдени от последните проучвания. Има доказателства за повишен риск от карцином на гърдата и ендометриума, особено при продължителна употреба на ХЗТ и независимо от произхода на естрогена. Добавянето на гестаген (комбинирана ХЗТ) допълнително повишава риска от карцином на гърдата и намалява риска от ендометриален карцином.

Употребата на ХЗТ е свързана с повишен риск от развитие на тромбоемболични заболявания - венозна тромбоемболия, особено през първата година на употреба. В допълнение на това, за разлика от предишни данни, актуалните доказателства показват, че употребата на комбинирана ХЗТ не намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Вече иманякои доказателства за повишен риск от остър инфаркт на миокарда през първата година от употребата на комбинирана ХЗТ, като данните за естроген- заместителна терапия още се очакват. Има известни данни и за връзка на приложението на ХЗТ с риск от инсулт, особено при жени с хипертония. Последните анализи показват, че няма данни за благоприятен ефект на комбинираната ХЗТ върху познавателните функции и има известни доказателства за повишен риск от деменция след употребата на комбинирана ХЗТ.

Предвид факта, че най-силните доказателства за ефективност са за краткотрайна терапия (повлиява-не на климактерична симптоматика), докато за дълготрайнатаупотреба (необходима за профилактика на остеопороза) тежестта на рисковете е по-голяма, се стигна до решението ХЗТ да не се препоръчва като средство на първи избор за профилактика на остеопороза. За пациентки, които имат противопоказания или не се повлияват от други продукти за профилактика на остеопороза, ХЗТ може да се прилага, при внимателно проследяване за възникване на нежелани реакции и съобразяване нарисковите фактори.

В страните от ЕС ограничаванетона показанията за употреба на ХЗТ се извърши с процедура за спешнимерки за безопасност. Изпълнителната агенция по лекарствата също изиска от притежателите на разрешение за употреба на продукти за ХЗТ да актуализират лекарствената информация и да уведомят предписващите лекари за промените в показанията и препоръките за употреба.

Ref.:

Chlebowski RT, Hendrix SL, Langer RD et al. Influence of Estrogen Plus Progestin on Breast Cancer and Mammography in Healthy Postmenopausal Women - The Women’s Health Initiative Randomized Trial. JAMA 2003; 289(24):3243-3253.

Shumaker SA, Legault C, Rapp SR, et al. Estrogen Plus Progestin and the Incidence of Dementia and Mild Cognitive Impairment in Postmenopausal Women: the Women’s Health Initiative Memory Study: a Randomized Controlled Trial. JAMA 2003; 289 (20): 2651-2662 Rapp SR, Espeland MA, Shumaker SA et al.

Effect of Estrogen Plus Progestin on Global Cognitive .unction in Postmenopausal Women:the Women’s Health Initiative Memory Study: a Randomized Controlled Trial. JAMA 2003; 289(20): 2663-2672.

Million Women Study Collaborators. Breast Cancer and hormone- replacement therapy in the Million Women Study. The Lancet 2003; 362:419-27.

www.bda.bg

Още...

КAКВИ СА РИСКОВЕТЕ НА ТАЗОБЕДРЕНОТО ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ (имплантиране на изкуствена тазобедрена става)?

Имплантирането на изкуствена тазобедрена става е сериозна оперативна намеса, предизвкваща промяна в начина на живот на пзциента, което крие редица рискове и възможности за усложнения. Усложненията и рисковете, свързани с тазобедреното ендопротезиране могат най-общо да се разделят на такива възникващи по време на операцията, такива възникващи в ранния период след операцията и усложнения, възникващи значително време след операцията: усложнения и рискове по време на операцията - това са тези свързани с техническата трудност на самата операция (голяма кръвозагуба, счупване на кост, увреждане на нерв и т.н. и с упойката, която задължително трябва да се приложи за да може да бъде извършена операцията) усложнения и рискове в ранния период след операцията - тук на преден план стоят тромбоемболичните усложнения. Самата операция, вмешателството върху костите, често тежкото предоперативно състояние на пациентите, продължителното залежаване и обездвижване на болните крие риск от образуване на тромби (кръвни съсиреци) в кръвоносните съдове на долните крайници и таза, които при определени условия могат да се откъснат и пътувайки с кръвния ток да запушат съдовете, които пълнят белите дробове с кръв. Това състояние се нарича белодробна тромбоемболия и в зависимост от тежестта и може да предизвика временни нарушения в сърдечната и дихателната дейност, дихателна недостатъчност, шок и смърт. За избягването на това усложнение се вземат прецизни мерки. Други възможни усложнения в този период са тромбофлебит и флеботромбоза на вените на долните крайнци, пневмония (възпаление на белите дробове), кръвотечение от оперативната рана и забавено зарастване или инфекция на същата и др. усложнения и рискове, възникващи значително време след операцията - тук основните усложнения са инфекция на изкуствената става, разхлабването на изкуствената става без наличие на инфекция и износването или счупването на компонентите на протезата, също и изкълчването на ставата. Редица фактори (чуждо тяло, небогато кръвоснабдяване на околните кости и др.) обуславят сравнително висок риск за инфектиране на ендопротезата. Такава инфекция най-често е прочинена от микроорганизми, живеещи в собствения организъм на пациента (т.нар. ендогенна или идваща отвътре инфекция). Инфекцията най-често причинява увреждане на костта около протезата, разхлабване на залавянето на протезните компоненти към костта и наручаване на функцията на изкуствената става. Нерядко налице е и секреция (някъде около белега от раната се оформя фистулен ход , през който върху кожата изтича мътна, кръвениста или гноевидна течност). Разхлабването на ендопротезата без наличие на инфекция е сравнително често. Процесите на остеолиза (разграждане на костта) на границата кост/изкуствена става или кост/костен цимент водят до тежко нарушение на функциите на изкуствената става. Компонентите започват да извършват микроскопични движения, които нарастват с течение на времето и заедно с остеолизните промени предизвикват значителни поражения в костта (понякога големи участъци на липсваща кост). Износването на компонентите на изкуствената става е свързано с продължителността на "живота" на използваните за изработката им материали и условията, в които са поставени да работят. Правилното поставяне на изкуствената става подпомага "по-дългата и преживяемост". При определени, неблагоприятни за изкуствената става, движения или травми компонентите на протезата могат да се счупят или изкълчат. Изкълчването представлява излизане на главичката от тазовата капсула, което веднага прави движенията в ставата силно болезнени и значително затруднени до невъзможни. По-сериозна травма (като падане върху тазобедрената става или силно усукване на оперирания крайник) могат да причинят и счупване на бедрената кост около стеблото на протезата. Всички споменати късни усложнения на тазобедреното ендопротезиране изискват незабавна и специализирана лекарска намеса. В голяма част от случаите е възможно изкълчената изкуствена става да се намести (извършва се само от лекар специалист в болнични условия, обикновено се извършва под упойка). При всички останали от споменатите по-горе случаи обикновено се предприема нова оперативна намеса, при която се отстранява инфектираната, счупената или износената протеза и ако е възможно се подменя с нова. Това е т.нар. реендопротезиране. Може да се извърши подмяна на само някои от протезните компоненти, подмяната може да се извърши на един или два етапа (две операции, между които тече определено лечение) или такава може и да се окаже невъзможна.

http://www.puls.bg/

Още...

Таблица точки для снижения тонуса мышц конечностей, мышц плечевого и тазового пояса

 

№ точки Название точки Местонахождение точки Мышцы, на которые оказывается расслабляющее воздействие
Плечевой пояс и верхняя конечность
1 Чжоу-жун Во 2 межреберье по срединно-ключичной линии, на большой грудной мышце

Большая грудная мышца (сгибает, приводит и пронирует руку в плечевом суставе)

2 Цзи-цюань На уровне подмышечной складки во впадине у внутреннего края двуглавой мышцы плеча
Сгибатели и пронаторы плеча
3 Цзянь-чжень Сзади и книзу от плечевого сустава по задней подмышечной линии, между плечевой костью и лопаткой Широчайшая мышца спины (разгибает, приводит и пронирует руку в плечевом суставе)
4 Био-нао На наружной поверхности плеча выше локтевого сгиба на 7 цуней, у заднего края дельтовидной мышцы и наружного края трехглавой мышцы плеча Общее расслабление мышц верхней конечности
5 Чи-цзе На складке локтевого сгиба, у наружного края сухожилия двуглавой мышцы плеча Двуглавая мышца плеча (сгибает плечо и предплечье, супинирует предплечье)
6 Шао-хай На складке локтевого сгиба, спереди от внутреннего мыщелка локтевой кости Мышцы-сгибатели предплечья
7 Нэй-гуань

На ладонно-срединной линии предплечья, на 2 цуня выше лучезапястного сустава

Мышцы-сгибатели кисти, квадратный пронатор
8 Да-лин На ладонной поверхности в середине лучезапястного сустава Мышцы-сгибатели кисти и пальцев
9 Лао-гун В середине ладони, между 3 и 4 пястными костями Мышцы-сгибатели пальцев кисти
10 Щи-сюань На кончиках дистальных фаланг пальцев кисти Мышцы-сгибатели пальцев кисти
11 Шоу-сань-ли

На тыльно-лучевой линии предплечья на 2 цуня ниже локтевого сгиба

Круглый пронатор
12 Хэ-гу На тыльной поверхности кисти между 1 и 2 пястными костями Мышцы-сгибатели кисти и пальцев, приводящая мышца большого пальца
Тазовый пояс и нижняя конечность
13 Хуань-тяо Сзади от тазобедренного сустава на большой ягодичной мышце Ягодичные мышцы (разгибают, супинируют и пронируют бедро)
14 Би-гуань

На передней поверхности бедра на 13 цуней выше коленного сустава

Четырехглавая мышца бедра (разгибает голень и сгибает бодро)
15 Фу-ту На передней поверхности бедра выше верхнего края надколенника на 7 цуней Тоже
16 Ду-би Снаружи от нижнего полюса надколенника Тоже
17 Чэн-шань На задней поверхности голени у места перехода икроножной мышцы в ахиллово сухожилие Икроножная и камбаловидная мышцы (сгибают голень и стопу, пронируют и супинируют голень при согнутом коленное суставе)
18 Чэн-цзинь На 2 цуня выше точки чэн-шань Тоже
19 Кунь-лунь Сзади и снизу между наружной лодыжкой и ахилловым сухожилием Мыщцы-сгибатели стопы и пальцев

Още...

Луковый суп от остеопороза


Лук – один из самых целебных овощей. Недаром пословица утверждает, что лук – от семи недуг. Более года назад я помог одной женщине облегчить течение заболевания тазобедренных суставов. Чтобы лечить заболевания суставов, нужно вначале остановить остеопороз (разрежение костей) как одну из причин развития болезни. По моему рецепту она готовила луковый суп от остеопороза.

Для приготовления лечебного супа нужно взять несколько луковиц примерно со средний лимон, мелко нарезать их прямо в кожуре и обжарить на растительном масле до золотисто-коричневого цвета. Нарезанную морковку залить 750 мл воды и поставить варить. Поджаренный лук всыпать в кастрюлю с кипящим бульоном, добавить 0,5 ч. ложки сушеной зеленой приправы и оставить кипеть еще 20 минут. После остывания процедить.

Женщина ела луковый суп по половине порции (1-1,5 половника) во время завтрака. Кстати, для большей эффективности нужно, кроме супа, ввести в свой рацион еще и холодец – 2-3 раза в неделю.

Через 3 недели у женщины наступило улучшение. Боли снизились и перестали быть постоянными. Через 5 недель остеопороз затормозил свое развитие, что сказалось на состоянии всех суставов, в том числе и тазобедренных.

http://www.docguide.ru/

Последна промяна ( Четвъртък, 11 Април 2024 23:26 )