Вие сте тук:

Начало Статии СПОРЕД ТКМ ОРИЗЪТ Е ПОЛЕЗЕН ЗА ДАЛАКА, СТОМАХА И БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ/ЛЕЧЕБНЫЕ БЛЮДА ИЗ РИСА В ТКМ ДЛЯ ОСЕННЕГО СЕЗОНА

СПОРЕД ТКМ ОРИЗЪТ Е ПОЛЕЗЕН ЗА ДАЛАКА, СТОМАХА И БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ/ЛЕЧЕБНЫЕ БЛЮДА ИЗ РИСА В ТКМ ДЛЯ ОСЕННЕГО СЕЗОНА

Оризът е основна храна за китайците и над половината от население на нашата планета. За азиатците той е като хляба за българина. За жителите на Китай, Япония, Индия, Индонезия и почти цяла Азия оризът е нещо повече от хранителен продукт.

Той е част от културата на тези страни, където хората го считат за дар от боговете, символ на живота и плодородието.

Днес за най-голям производител на ориз в света се определя Индия, но според археологическите находки, за първи път той е култивиран в Китай още в дълбока древност, някъде преди повече от 6 хиляди години. Освен в кухнята, в Азия оризът се използва и като суровина за производството на бира, алкохол, високо се ценят и лечебните му свойства.

Във Филипините използват триците от ориза като източник на витамин В и средство за лечение и превенция на болестта бери-бери. В Малайзия в „Книгата на билките в малайзийската медицина" препоръчват водата от сварената зелена част на ориза като лосион за очи и при остри възпаления на вътрешните тъкани, а стритите на прах зърна – при кожни заболявания. В Камбоджа люспите на зрелия ориз се считат за добро средство при дизентерия, а тези на тримесечния - за добър диуретик. В Индия водата от сварения ориз се предписва като мехлем срещу възпаления и раздразнения по кожата. Китайците вярват, че оризът укрепва далака и стомаха, повишава апетита, лекува стомашни разстройства, подобрява слуха и зрението, хармонизира работата на вътрешните органи, стимулира кръвообращението, успокоява,утолява жаждата, лекува диария.

Предполага се, че в света съществуват около 25 хиляди сорта ориз, но най-често консумираните от тях са белия и кафявия. За най-полезен се счита кафявия или пълнозърнест ориз, от който се премахва само люспата и така се запазват максимално хранителните му качества. Белият полиран ориз, който се използва в нашата кухня, преминава през многократна обработка. От него се изчистват не само люспата, но и триците и зародиша, след което зърната се полират. Но въпреки това белият ориз също е полезен за здравето, тъй като зарежда организма с енергия, стимулира работата на червата и е добър източник на витамин В.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

√  Белият ориз е естествен тоник, има диуретични свойства, не съдържа холестерол, помага на храносмилането и действа противовъзпалително. Той е чудесен източник на фибри, които са важни за храносмилането и нормалното функциониране на организма като цяло.

√ Оризът съдържа протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на мускулите. Той е и важна храна за косата, ноктите и кожата.

√ Белият ориз съдържа голямо количество манган, което подсилва имунната система и помага за растежа на костите.

√ Тъй като е с ниско съдържание на вредни мазнини, холестерол и натрий, оризът е добра храна за тези, които искат да се хранят балансирано и да се справят с излишните килограми и свързаните с тях здравословни проблеми.

√ Ниското съдържание на натрий означава, че оризът е полезен за хората с високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми.

√ Оризът не съдържа глутен, което означава, че се приема лесно от организма. Затова се препоръчва на хората, които трудно усвояват протеините в пшеницата, ечемика, овеса и ръжта.

√  Белият ориз съдържа витамин В1, който е необходим за здравето на сърцето и нервната система.

√  Той съдържа устойчиво нишесте, което достига червата неусвоено и по този начин насърчава растежа на полезните бактерии и поддържа червата здрави.

√ Люспите на ориза се считат за ефективно лекарство срещу дизентерия, а тези на тримесечния ориз се твърди, че имат диуретично действие. Китайците вярват, че оризът значително подобрява апетита, лекува стомашни заболявания и облекчава храносмилателните проблеми. Като диуретик, люспите на ориза могат да помогнат за изхвърлянето на излишните течности от организма.

√  Стритият на прах бял ориз се използва в лечението на различни кожни заболявания. От оризовото брашно се приготвят лапи, които помагат в лечението на акне, морбили, изгаряния и хемороиди. Лекарите по традиционна медицина в Индия препоръчват водата, в която е варен ориза, за успокояване на кожни възпаления.

√  Пълнозърнестият ориз според учените е богат на неразтворими фибри, които не допускат развитието на ракови клетки в организма.

√ Според традиционната китайска медицина оризът е полезен за далака, стомаха и белите дробове. Обикновено китайските лекари препоръчват лечебните храни да се готвят с ориз, т.е. на каша. Този метод е особено полезен за тези, които се възстановяват след тежко заболяване и стомахът им е с отслабени функции.

√  Водата, в която е измит ориза преди готвенето му, може да се замрази и да се използва в лечението на възпалени ъгли на устните. Тя създава защитна мембрана, която пази устните.

√  Коричката, която се образува на дъното на тенджерата, в която е варен ориза, помага в лечението на стомашни разстройства, диария, слабост, студ в далака и стомаха. В китайското билколечение хапчетата приготвени от „оризова коричка" се дават на децата за добро храносмилане.

КАК ЯДАТ ОРИЗА В КИТАЙ?
В Китай приготвят ориза по различни начини, но на трапезата най-често той присъства сварен без всякакви подправки, дори без сол. В този му вид китайците го ядат като основна храна, т.е. купичката бял ориз е като хляба на нашата трапеза. И един интересен факт, ако сте си поръчали бял ориз в ресторант, обикновено ви го носят накрая. Докато пият алкохол, което е неизбежна част при подобни събирания, китайците ядат само от ястията на масата, а ориза го оставят за края на угощението.

Еще...
ЛЕЧЕБНЫЕ БЛЮДА ИЗ РИСА В ТКМ ДЛЯ ОСЕННЕГО СЕЗОНА

7 августа завершилось межсезонье, и наступила осень. Поэтому сегодня я расскажу вам о нескольких рецептах кулинарных и лечебных блюд, которые полезно готовить в осенний сезон. В традиционной китайской медицине основная энергия осени - Сухость, поэтому все рецепты в том или ином варианте призваны рождать естественную питательную Влажность в нашем теле. Пополнять энергию, питать ян и инь. Поскольку матерью Легких является Селезенка и Желудок, то очень важно для поддержания в здоровом состоянии Легких, поддерживать в здоровом состоянии Селезенку. Поэтому осенью важно кушать каши, которые будут укреплять Селезенку, увлажнять Желудок, и по у-син (Желудок - мать Легких), питать и увлажнять Легкие.

Из общих принципов приготовления лекарственных блюд в китайской медицине
1. Каши всегда варятся только на воде. Привычное для нас молоко, как основа каш, не рекомендована в ТКМ.
2. Чтобы достичь максимального благотворного и оздоровительного эффекта, выбираете подходящий рецепт и кушаете эту кашу ежедневно на завтрак в течение всего осеннего сезона.
3. К некоторым рецептам даны пояснения по симптомам, с которыми эта еда помогает справиться наиболее эффективно. Если вы не настолько хорошо знаете свой организм или считаете себя человеком в целом здоровым, то просто выбирайте любую понравившуюся кашу и готовьте каждый день.
4. Все ингредиенты, если не сказано иное, закладываются сразу и варятся вместе до готовности. 5. Если количество ингредиента не указано, то ингредиент кладется в блюдо по вкусу.

Блюда на основе риса (Список отсортирован по количеству используемых ингредиентов)

1. Рисовая каша. Белый круглозерный рис 30–50 г, сахар*6 по вкусу. Сварить кашу. Кушать на завтрак

2. Рисовая каша с финиками*3. Белый круглозерный рис 30–50 г, финики (если мелкие – 5–8 шт, если крупные – 1–3 шт). Сварить кашу. Кушать на завтрак.

3. Рисовая каша с грецкими орехами. Белый круглозерный рис 30–50 г, грецкие орехи*4 6–7 шт. Сварить кашу. Кушать на завтрак.

Особые показания:
кашель, Сухость Легких, патологический Жар в Легких.

4. Белый круглозерный рис 30–50 г, грецкие орехи 6–7 шт, топленое масло. Сварить кашу. Кушать на завтрак

Особые показания:
разнообразные болезни Легких, астма, Слизь в Легких. Нервные расстройства. Седина волос. Слабость Почек.

5. Дереза китайская*10 15 г или 1–2 столовых ложки. Белый круглозерный рис 30–50 г. Сахар по вкусу. Сварить кашу. Кушать на завтрак.

Особые показания:
сильно питает Легкие и инь. Рекомендован для тех, у кого выраженная сухость организма. Особенно, полезен для людей, склонных к диабету. Снижает давление, сахар. Улучшает зрение. Для мужчин увеличивает потенцию, улучшает качество семени. Не рекомендован для тех, у кого слабая Селезенка.

6. Рисовая каша с финиками и грецкими орехами. Белый круглозерный рис 30–50 г, грецкие орехи 6–7 шт, финики (если мелкие – 5–8 шт, если крупные – 1–3 шт). Сварить кашу. Кушать на завтрак

7. Белый круглозерный рис 30–50 г, ямс китайский*2 свежий (50–70 г) или сухой (30 г). Сварить кашу, кушать на завтрак.

8. Ремания китайская*7 10 г, ямс китайский 30–50 г, белый круглозерный рис 30–50 г. Сварить рисовую кашу. Кушать на завтрак.

9. Корень астрагала*8 20 г. Варить один час. После этого из отвара убирается корень и на отваре астрагала варится рис.

10. Белый круглозерный рис 30–50 г, грецкие орехи 6–7 шт, финики (если мелкие – 5–8 шт, если крупные – 1–3 шт). Четвертый ингредиент, либо коданопсис*1 (даншень) 0,5–1 г, либо женьшень 0,5–1 г (если женьшень в форме настойки, то 1 ч.л. на порцию).

11. Белый круглозерный рис 30–50 г, одна груша*, 1 ч.л. или 1 ст.л. меда*6, а дальше то, что более вам доступно: 1 ч.л. настойки женьшеня или 1/3 ч.л. порошка женьшеня, или 6 г коданопсис (даншень). Сварить кашу, кушать на завтрак.

12. Женьшень или коданопсис 10 г, финики (если мелкие – 5–8 шт, если крупные – 1–3 шт), коричневый сахар*6 20 г, белый круглозерный рис 30–50 г. Сварить кашу, кушать на завтрак.

13. Белый круглозерный рис 30–50 г, финики (если мелкие – 5–8 шт, если крупные – 1–3 шт), боярышник 6–8 ягод, иссоп*9 6 г, мандариновая цедра 4г. Сварить кашу, кушать на завтрак.

14. Цедра 1–2 мандаринов, крупные финики 5 шт, ягоды боярышника 7–8. Варить отвар в течение 30 минут. При этом цедру положить в последние 5 минут. Потом процедить и на этом бульоне сварить рисовую кашу с сахаром.

Особые показания:
если Легкие совсем Сухие и Желудок совсем слабый.

15. Грибы «дрожжалка китайская»*11 белых и черных 1 горсть. Замочить на ночь, затем сварить до готовности. Добавить белый круглозерный рис, финики (если мелкие – 5–8 шт, если крупные – 1–3 шт) и все сварить до готовности риса.

Особые показания:
большая Сухость в Легких (сухой приступообразный кашель, склонность к запору). Очищает Легкие и Толстый кишечник. Увлажняет и устраняет застой как в Легких, так и в Толстом кишечнике.

16. Сухие белые грибы «дрожжалки» 2–3 шт замочить с вечера. Утром сварить с рисом и сахаром. Кушать на завтрак.

Особые показания:
большая Сухость в Легких, отдышка, сухой кашель, слабость.

17. Гриб «дрожжалка» 10 г замочить на 4 часа или на ночь. Промыть. Воду слить. Добавить белый круглозерный рис 30–50 г, коричневый сахар 20–30 г, финики крупные 5 шт. Сварить до готовности и однородного состояния. Кушать на завтрак.

Особые показания:
большая слабость Легких, для физически слабых людей. Если мало крови, энергии, выраженная слабость Селезенки.

http://kitamed.ru/

Последна промяна ( Четвъртък, 16 Юли 2015 12:47 )