Вие сте тук:

Начало Знаете ли че.. ЯЙЦАТА ПОВИШАВАТ НИВОТО НА "ДОБРИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ", ОТКРИХА ЛЕКАРИ

ЯЙЦАТА ПОВИШАВАТ НИВОТО НА "ДОБРИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ", ОТКРИХА ЛЕКАРИ

Дълго време се смяташе, че яйцата са опасни заради риска от повишен холестерол. Въпреки това, последните проучвания казват, включването на яйца в диетата спомагат за намаляване на теглото и положително въздействат върху концентрацията на липопротеините при пациенти с метаболитен синдром, съобщава News-medical.net

В рамките на научния експеримент  лицата на средна възраст с това заболяване в продължение на 12 седмици, всеки ден били карани да изяждат три цели яйца или  еквивалентното  количество диетични заместители .
Въпреки че в тялото на хората, които ядат яйца, постъпва два пъти повече холестерол, отколкото в началото на експеримента, показателите на холестерола не са се увеличили. Точно обратното, увеличила се е концентрацията на "добрия холестерол".

Втората група не може да се похвали,  със същото заяви ръководителят на изследването, д-р Мария Луз Фернандес от Университета на Кънектикът.

Между другото, по-рано беше официално обявено, че в действителност, яйцата не съдържат толкова много холестерол. Считаше се ,че те съдържат 215 милиграма, но се оказа - 185 милиграма. Освен това, яйцата са с 64% повече витамин D, отколкото се очакваше. В допълнение към този витамин в тях може да се намери , бета-каротин, холин, лутеин и зеаксантин (антиоксиданти, които предпазват от мускулна атрофия и старческа  слепота).
И още яйцата за по-дълго време, намаляват усещането за глад, което намалява количеството на консумираната храна и способства за понижаване  на теглото.

18 .12. 2012
http://www.meddaily.ru

Още...

СОВРЕМЕННЫЕ КУРИНЫЕ ЯЙЦА ПРИЗНАНЫ ОДНИМ ИЗ САМЫХ ПОЛЕЗНЫХ ПРОДУКТОВ

Яйца стали намного полезнее за последние 30 лет. Теперь продукт содержит в себе меньше жира и калорий, больше витаминов и минералов, так как кур лучше кормят (растительные масла заменили мясо и костную муку), отмечает The Telegraph.

По словам экспертов, желтки остались прежнего размера, но вот белки увеличились. В итоге яйцо выглядит больше, что привлекает многих. Минздрав Великобритании констатирует: в яйцах наших дней на 70% больше витамина D и в два раза больше селена, снижающего риск рака, болезней сердца, бесплодия и инфекций.

Жира в яйцах стало примерно на 20% меньше, включая на 20% меньше насыщенного жира, на 13% меньше калорий и на 10% меньше холестерина (теперь в среднем яйце 66 калорий, а ведь 30 назад оно содержало 91 калорию). В связи с этим диетологи призывают смело включать яйца в свой рацион.

19.08.2012
http://www.meddaily.ru

Последна промяна ( Събота, 14 Декември 2013 19:41 )