Вие сте тук:

Начало Знаете ли че.. ПРАХЧЕТАТА С ПАРАЦЕТАМОЛ СМЪРТОНОСНИ

ПРАХЧЕТАТА С ПАРАЦЕТАМОЛ СМЪРТОНОСНИ

Предозирането води до увреждане на черния дроб

Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са изключително опасни, дори смъртоносни.

Става дума за прахчетата, от които се приготвя гореща напитка, поясняват фармаколози от Германия, които искат спешно да се въведе ограничение при продажбата на някои болкоуспокояващи, вкл. парацетамол/PARACETAMOL/, аспирин/ Aspirin/ и др.
“При дневна доза от над 4 г (една таблетка е 0,5 г) парацетамолът води до увреждане на черния дроб, а 8 г дневно може направо да предизвика чернодробна недостатъчност”, твърди проф. Кай Бруне от университета в Ерланген.

Фармакологът съветва пациентите си принципно да не вземат парацетамол. По думите му това е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране. При това краят не настъпвал веднага, а чрез агония, която се проточвала няколко дни.

Смесените продукти (прахчетата) са едно недоразумение, те рядко сумират положителните ефекти на различните съставки, но със сигурност обединяват рисковете от тях”, коментира професорът.

Ако човек е болен от грип и е пил първо аспирин, после парацетамол, а накрая си прави и гореща напитка, лесно можел да превиши дозата.

http://www.blitz.bg

Още...

 

ЗДРАВИТЕ ХОРА ИМАТ ОТ  АСПИРИНА ПОВЕЧЕ ВРЕДА, ОТКОЛКОТО ПОЛЗА

Ново научно изследване на британски  медици, публикувано тези дни в списание Archives of Internal Medicine,  свидетелства, че рискът от приемането на аспирин е оправдан само при  пациенти, които вече са претърпели тежък инфаркт на миокарда или инсулт.  Ръководителят на това изследване Косик Рей, професор от лондонския  университет "Свети Георги", не се съмнява: "Здравите хора имат от  аспирина повече вреда, отколкото полза". 

АЛТЕРНАТИВИТЕ СА ИБУПРОФЕН И ДИКЛОФЕНАК

И все пак какво да се прави, ако ви заболи глава или мъчи зъб? Професор  Бруне препоръчва да се обърнете към алтернативните препарати ибупрофен/Ibuprofen/ и  диклофенак/diclofenac/. Тези медикаменти са подробно изучени през последните 30  години и също са допуснати за продажба без рецепти в пълно съответствие  със съвременните представи за безопасност на лекарствените средства.  
"Разбира се и тези субстанции също могат да причинят вреди, особено ако  се приемат продължително и във високи дози ,казва ученият.  Сред  възможните странични ефекти са повишено кръвно налягане и стомашни  кръвотечения. Все пак това са лекарства, а не бонбончета. Но като цяло  тези субстанции се понасят по-добре, отколкото аспирина или  парацетамола. Преимуществата на ибупрофена и на диклофенака са още и в това,  че те се отстраняват бързо от организма, затова рискът от предозировка е  много по-нисък и не представлява опасност за живота."

http://health.actualno.com/


Последна промяна ( Четвъртък, 12 Февруари 2015 19:02 )