Вие сте тук:

Начало Знаете ли че.. ПРИ ХРОНИЧЕН БРОНХИТ И БЕЛОДРОБНА ТУБЕРКУЛОЗА ЧАЙ ОТ ПОЛСКИ ХВОЩ

ПРИ ХРОНИЧЕН БРОНХИТ И БЕЛОДРОБНА ТУБЕРКУЛОЗА ЧАЙ ОТ ПОЛСКИ ХВОЩ

Не бива да се забравя, че хвощът е едно от най-добрите средства за лечение на белите дробове както при хроничен бронхит, така също и при белодробна туберкулоза.

При редовна употреба на чай се постига, благодарение снабдяването със силициева киселина, излекуване на туберкулозен бял дроб, а също и отстраняване на общата отпадналост при съществуващо белодробно заболяване.
Според австрийския ботаник Рихард Вилфорт нови резултати от изследвания дават основание да се предполага, че при по-продължителна употреба на чай от хвощ злокачествени язви (тумори) биват възпрепятствувани в растежа им и накрая разграждани.

Дори полипи в корема или ануса, а и възпаления на слузестата торбичка, биват преборвани по този начин. За подпомагане се прилагат и в двата случая запарващи компреси и бани на половината тяло с хвощ.

Запарващите компреси помагат и при спазматични стомашни оплаквания, чернодробни и жлъчни кризи и при болезнени затлачвания, които с натиска си нагоре влошават сърдечната дейност.

ЗАПАРКА НА ЧАЙ:    
Една препълнена чаена лъжичка хвощ се попарва с 1/4 литър вода.

БАНЯ НА ПОЛОВИНАТА ТЯЛО (СЕДЯЩА БАНЯ):
За баня на половината тяло се взимат само половин кофа пресни или около 100 г сухи билки и се процедира както при банята на цялото тяло. Водата във ваната трябва да е до над бъбреците. Да се съблюдават данните при отделните билки! Подгрята отново, водата от двата вида бани може да се използува още два пъти.

БАНЯ НА ЦЯЛОТО ТЯЛО:
Съответните билки се накисват в студена вода и се оставят да пренощуват. За една баня са необходими една пълна кофа (6 до 8 литра) с пресни билки или 200 г сухи билки. На следващия ден водата се подгрява и този екстракт се прибавя към водата за банята. Продължителност на банята - 20 минути. Сърцето трябва да е извън водата. След банята човек не се подсушава, а се завива с хавлия или облича халат и ляга един час в леглото да се запари.

ЗАПАРВАЩ КОМПРЕС:    
Две препълнени шепи хвощ се сипват в цедка и тя се държи над вряща вода. Когато билката стане гореща и омекне, тя се завива в ленена кърпа и се поставя върху болното място. Отгоре трябва непременно да се завие, за да не излиза топлината. Оставя се да действува няколко часа или цяла нощ.

Безценните  съвети на Мария Требен

 

Последна промяна ( Събота, 04 Юли 2015 12:25 )