Вие сте тук:

Начало Статии Лечение на кожните проблеми с китайска медицина

Лечение на кожните проблеми с китайска медицина

Става дума за пъпките по кожата. Голям дял от световната козметична и фармацевтична индустрия е посветен именно на борбата с тези разрушители на красотата. Но нека да видим, как подхождат към този проблем китайските специалисти по традиционна медицина.

Може би малко хора се замислят, че акнето има някаква връзка с проблеми на черния дроб или далака, да речем. Но според докторите по традиционна китайска медицина, проблеми като пигментация, акне, обриви и други подобни, са тясно свързани с отслабени вътрешни органи. Тези проблеми могат да бъдат излекувани с китайски медицински масаж, акупунктура и с пиене на билкови отвари.

За някои хора кожните проблеми отшумяват бързо след появяването им. Но за г-жа Джан, на около 40 години, тъмните петна по лицето и продължават от 10 години. Когато тя посещава д-р Хан Лидзюан, специалист по акупунктура и масаж към една от болниците по традиционна медицина в Пекин, той и обяснява, че този проблем е свързан с болния и стомах и далак. Д-р Хан започва да я лекува с акупунктура и масаж на лицето, ръцете и долната част на краката. След около месец, петната по лицето и намаляват очевидно. След още 2 месеца, те изчезват. Докторът и казал, че петната няма да се появят отново за известно време.

"Проблемите с вътрешните органи могат да се отразят на кожата", обяснява Хан. "Понякога, когато кожата е в лошо състояние, това е комбинирано с проблеми вътре в тялото.

Разбира се, не всички кожни проблеми са свързани със заболявания на вътрешните органи. Но за 10-годишната си практика, д-р Хан е забелязал много случаи, където тези 2 проблема са взаимосвързани. Например, акнето по бузите може да е симптом на проблеми с черния дроб и далака; акне в областта на устата и брадичката – за лошо функциониране на стомаха и далака. Други случаи на акне и пигментация показват болести на белите дробове и бъбреците, като излишък на топлина в белите дробове, застояли вещества в черния дроб, проблеми със секрецията при жените, излишък на "огън" в сърцето и слаби бъбреци.

Д-р Чю И, специалист по масаж, обяснява, как слабият черен дроб и бъбреци могат да доведат до пигментация: "Недостатъчната енергия в черния дроб и бъбреците води до слаба циркулация на виталната енергия ци(чи) и на кръвта, което води до трудности в извеждането вън от организма на застоялите вещества."

Тъй като много от енергийните канали на ци, минаващи през вътрешните органи, излизат на лицето, проблемите с тези органи се проявяват именно там под формата на акне, пигментация и обриви.

Докторите Хан и Чю са лекували пациенти с костни и мускулни заболявания. Но сега много от техните пациенти, главно жени, идват именно с оплаквания за кожни проблеми и се надяват да си възвърнат естетичната външност. Докторите комбинират акупунктура и масаж с разхубавяващи маски на основата на билкови извлеци. "Масажът и акупунктурата могат не само да отворят блокираните енергийни канали на повърхността на кожата, но и да регулират функционирането на свързаните с тях вътрешни органи, както и да съдействат за циркулацията на енергията ци и на кръвта.", обяснява д-р Хан.

Според диагнозата, най-често масажът и акупунктурата се прилагат в областта на лицето, гръдния кош, ръцете, краката и понякога и горната част на гърба.

Д-р Сю Уънбин, специалист по традиционна китайска медицина, разкрива, че билковите отвари могат да регулират общото здраве, а скрабът и кремовете на основата на билки и перлен прах също имат разхубавяващ ефект върху жените. Храни с високо съдържание на полезни вещества, като тропичните батати – ям или супа от свинска кожа и крака, могат също да подобрят външния вид на кожата. Той също споделя мнението, че пушенето вреди не само на белите дробове, но и влошава кожата. Докато радостта от живота има благотворен ефект върху външността.

http://bulgarian.cri.cn/

„Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.“-Авицена


8-Триграми

 

 

Последна промяна ( Неделя, 23 Декември 2012 11:25 )