Месечните биоритми и ролята на лунните фази

Тибетската медицина препоръчва да се провежда профилактично лечение и други общоукрепващи процедури през първите дни на лунния месец. Посочва се, че “болестите на злите духове” /кръвоизлив в мозъка, паралич, инфаркт на миокарда, остри психични заболявания, епилепсия и др./ най-често възникват през 4-, 8-, 11-, 15-, 22-, 29-тия ден на лунния месец.

Китайската народна медицина препоръчва през първия ден на новата Луна да се прави едно изгаряне /Вж. Цзю терапия /мокса/ в раздела Масажи, книга 2/, през втория - две, и така до 14 изгаряния в средата на лунния месец. Или процедурата мокса да се извършва в точката цзу-сан-ли само през първите 8 дни на лунния месец.

Авестийската астрология утвърждава, че в новолуние прекалената физическа активност не е така опасна, както в пълнолуние. Защото в новолунието енергията е концентрирана в дълбочина на организма и трудно върви навън. В пълнолунието е обратно - тя се намира на повърхността и леко се изразходва.

Освен това в продължение на лунния цикъл има две фази /първа и трета/, през които организмът всмуква и задържа постъпващите в него вещества, течности - тогава е добре да се подхранва чрез кожата с микроелементи /разтворени например във ваната отвари от билки, преварена урина и пр./, да се правят планови операции и пр. Обратно, през втората и четвъртата фаза на Луната организмът добре отделя, изхвърля натрупаните шлаки - тогава е най-подходящо да се провеждат очистителни процедури, клизми, гладолечение.

Източните народи, особено в древността, са отделяли голямо внимание на някои дни от лунния месец.

Това са дните на „екадаши“ – 11-ият и 26-ият ден от новолунието и денят на „двете тръби“ – 14-ият ден от новолунието/това е денят непосредствено преди пълнолунието/. Дните на „екадаши“ са най-мощните за очистване; тогава особено леко се понася въздържането от храна, което е и най-ефективно. Денят на „двете тръби“ символизира канализационните тръби, през които се извеждат натрупаните шлаки в организма; през този ден може не само да се гладува, но и да не се пие вода, защото според древните течностите, приети през този ден, носят замърсяване.

През лунния месец дните на преход от дадена фаза в друга се считат за неблагоприятни, рискови. Това се обяснява с факта, че организмът не може рязко да се подчини на гравитационните сили и да премине от свиване към разширяване и обратно; смяната на потоците води до резки и силни неблагоприятни последици през 8-ия, 15-ия, 22-ия и 29-ия ден.

В Китай и Индия и до днес хората живеят по фазите на лунния календар, който е внесен в гражданския календар. Езотеричната астрология утвърждава, че лунните фази са първата крачка към нейното опознаване.

„Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.“-Авицена


8-Триграми

 

 

Последна промяна ( Събота, 24 Декември 2011 01:11 )