Вие сте тук:

Начало Статии ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ СЕ ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ПРЕУМОРА / ЧРЕЗМЕРНАЯ РАБОТА ВРЕДНА ДЛЯ ЗДОРОВЬЯ

ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ СЕ ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ПРЕУМОРА / ЧРЕЗМЕРНАЯ РАБОТА ВРЕДНА ДЛЯ ЗДОРОВЬЯ

Според традиционната китайска медицина много от болестите не се появяват за една нощ. Те са резултат от продължително пренебрегване на някои ежедневни вредни навици. Традиционната китайска медицина твърди, че пет вида преумора е възможно да се превърнат в причина за някои болести.

Това са:
√ прекаленото взиране,
√ прекаленото лежане,
√ прекаленото седене,
√ прекаленото стоене прав
√ прекаленото ходене
Всъщност това са нещата, които най-лесно ни улавят в капана си.
В днешни дни много хора страдат от хронични заболявания. Те обикновено се проявяват при промяната на времето, дъжд или ниски температури например.

Като първа помощ за справянето с болката в повечето случаи посягаме към болкоуспокояващите хапчета, защото съвременната медицина трудно лекува хроничните болести. Появата им по принцип е следствие от някои често повтарящи се нездравословни навици, също както капката с постоянството си пробива твърдия камък.
Въпреки че седенето, стоенето прави, взирането и ходенето са най-честите и необходими действия в ежедневието, когато се прекали с тях, те увреждат здравето и след време се появяват хроничните болести.

В „ХУАНДИ НЕЙДЗИН" СЕ КАЗВА, ЧЕ :
√ продължителното взиране възпрепятства потока на кръвта,
√ продължителното лежане вреди на жизнената енергия Ци
√  продължителното седене на мускулите
√ продължителното стоене на крака – на костите
√  продължителното ходене – на сухожилията.

ВЗИРАНЕТО И КРЪВТА
Според традиционната китайска медицина черният дроб е депо на кръвта, а състоянието му се отразява на очите. Ако черният дроб разполага с достатъчно кръв, то не съществуват и проблеми със зрението. Но ако използваме прекалено дълго очите, например за да гледаме телевизия, да четем или при работа с компютър, то потърпевши са черният дроб и очите, силите на организма отслабват, влошава се зрението, вие ни се свят. Затова на всеки половин час трябва да даваме почивка на очите, като отправим поглед в далечината или масажираме областта около очите. Полезно е и консумирането на повече храни, които подсилват кръвта и мозъка, например фъстъци, орехи, годжи бери, черна соя, хинап.

ЛЕЖАНЕТО И ЖИЗНЕНАТА ЕНЕРГИЯ ЦИ
Жизнената енергия Ци е основната движеща сила и източник на живота. Ако човек обича да мързелува и прекарва дълги часове в леглото, е много вероятно да предизвика застой в потока на Ци и кръвта и да отслаби силите на организма. Разбира се почивката и сънят са важни, но ако всеки ден се залежаваме прекалено дълго, не излизаме навън, не се движим и спортуваме, то това ще отслаби Ци и кръвта, ще наруши снабдяването на органите с енергия, ще станем лениви и ще се чувстваме отпаднали въпреки многото часове почивка. Затова е препоръчително да не стоим будни до малките часове на нощта и да си лягаме в приблизително едно и също време. Но ако поради болест се налага да стоим в леглото, то тогава се препоръчва към менюто да се добавят билки и храни, които подсилват Ци, например женшен, пчелно млечице, праскови.

СЕДЕНЕТО И МУСКУЛИТЕ
С навлизането на телевизията, компютрите и други улесняващи живота устройства в нашето ежедневие често се случва да прекарваме повече време в седнало положение, отколкото нашите баби и дядовци например. Не са малко и съвременните професии, които също изискват дълги часове зад бюрото. Но това не се отразява добре на здравето ни. Изследвания на учените показват, че седенето повече от 6 часа на ден увеличава риска от по-ранна смърт с около 40%. Освен това неусетно се трупат и излишни килограми. Според традиционната китайска медицина съществува и опасност да навредим на далака и косвено на мускулите, защото той е органът, който контролира състоянието им. Ако се прекарват дълги часове в седнало положение и човек не се движи, то това води до атрофирането на мускулите. Затова съветът на специалистите е на всеки 30-40 минути да ставате от стола и да се раздвижвате, не бива да пропускате и редовните занимания със спорт и разходките. Ако работите в офис, добавете в менюто си повече храни като семена от лотос, коикс и ямс.

СТОЕНЕТО ПРАВ И КОСТИТЕ
Продължителното стоене прав също уврежда здравето. Не са малко хората на възраст, които след прекарани няколко часа на крак неизбежно започват да се оплакват от болки в костите и ставите. Според традиционната китайска медицина бъбреците са тези, които управляват костите, т.е. здравето на костите до голяма степен зависи от състоянието на бъбреците. Продължителното стоене в изправено положение не само предизвиква болки в ставите и деформира скелета, но уврежда и бъбреците. А според традиционната китайска медицина, колкото по-силни са те, толкова по-дълго ще се радваме на живота. За да ги подсилите, китайските диетолози препоръчват по-честата консумация на костен бульон.

ХОДЕНЕТО И СУХОЖИЛИЯТА
От еластичността на сухожилията зависи свободното движение на мускулите и ставите. При продължително ходене пеша сухожилията са постоянно напрегнати и това след време уврежда мускулите, костите и черния дроб. Да, точно така черния дроб. Според традиционната китайска медицина този орган управлява сухожилията, подхранва ги и овлажнява всички свръзки в организма. Китайските лекари съветват след продължително ходене да консумирате храни като пилешко месо и спанак.

http://bulgarian.cri.cn
Еще...

ЧРЕЗМЕРНАЯ РАБОТА ВРЕДНА ДЛЯ ЗДОРОВЬЯ

Для здоровья полезна работа. Но она должна всегда быть в меру. Перенапряжение или обременительный труд могут подорвать ваше здоровье.

В традиционной китайской медицине такое состояние называют общим именем «болезнь работы».

В «ВОПРОСАХ И ОТВЕТАХ» СКАЗАНО:
«Затянувшееся всматривание вредит крови, затянувшееся лежание вредит жизненной энергии, затянувшееся сидение вредит плоти,
затянувшееся стояние вредит костям,  а затянувшееся хождение вредит связкам.
Таковы вредные последствия пяти видов переутомления».

Это показывает, что долгое смотрение, лежание, сидение, стояние и хождение могут оказаться неблаготворными для здоровья, и нанести вред внутреннему состоянию организма. «Чжуан Цзы» («Книга мастера Чжуана») гласит: «Безостановочная работа приводит к болезням, а беспрестанное думание наносит внутренний вред».

ПОЧЕМУ ЖЕ ЧРЕЗМЕРНЫЙ ТРУД ВРЕДЕН ДЛЯ ЗДОРОВЬЯ?
В традиционной китайской медицине считается, что перенапряжение делает беспокойной ян ци (мужскую энергию), способствует её переизбытку, который обращается во внутренний жар, нарушая равновесие между ян ци и инь ци, вызывает болезни. Чрезмерная усталость не только плохо сказывается на здоровье, но может поставить под угрозу и саму жизнь.

С возрастом ослабляются физиологические функции внутренних органов, проявляется спад физической силы и энергии. Поэтому пожилым людям нужно быть бдительными, чтобы избежать переутомления. Важно понять, что «вы сможете выполнять вашу работу хорошо, только если вы хорошо отдыхаете», и что «отдых позволяет сделать работу лучше».

ОТДЫХ ВАЖЕН НЕ ТОЛЬКО ДЛЯ ЗДОРОВЬЯ, НО И ДЛЯ РАБОТЫ.
Один из великих людей как-то сказал: «Хорошо работать могут только те, кто хорошо отдыхает».

ЧРЕЗМЕРНЫЙ ОТДЫХ ВРЕДЕН ДЛЯ ЗДОРОВЬЯ

В традиционной китайской медицине любой переизбыток, будь то в отдыхе, сидении, лежании, радости или печали, половой жизни, считается вредным.

ТРАДИЦИОННАЯ КИТАЙСКАЯ МЕДИЦИНА НАЗЫВАЕТ БОЛЕЗНИ, ВЫЗВАННЫЕ ИЗБЫТОЧНЫМ ОТДЫХОМ ОБЩИМ ИМЕНЕМ «БОЛЕЗНЬ ПРАЗДНОСТИ».

«Болезнь праздности» часто встречается в клинической практике. От неё часто страдают высокопоставленные чиновники, представители привилегированных сословий и хорошо обеспеченные люди.

В народе это называют «болезнь богатства». Поскольку представители этой части населения живут в благоденствии, любят беззаботность и презирают работу, они могут подхватить «болезнь праздности».

ЕСТЬ СТАРАЯ КИТАЙСКАЯ ПОГОВОРКА: «ЖИЗНЬ ВОЗНИКАЕТ ИЗ НЕСЧАСТИЙ И БЕД, А СМЕРТЬ – ИЗ ПРАЗДНОСТИ И УДОВОЛЬСТВИЙ».

«Болезнь праздности» присуща и пенсионерам.

Из-за того что это заболевание часто встречается среди людей, вышедших в отставку или на пенсию, кто-то окрестил его «пенсионным синдромом».

«Пенсионный синдром» является одной из разновидностей «болезни праздности». Он проявляется как апатичность, чувство одиночества, недовольство, опасения, подавленность, изнеможение, учащённое сердцебиение, потение, унылость жизни и отсутствие интересов. Человек, страдающий пенсионным синдромом, подолгу лежит или спит после еды, ничем не занят и ни к чему не стремится.

«Пенсионный синдром» может длиться до трёх лет. У кого-то это может занять больше, у кого-то – меньше времени. А кто-то и вовсе может никогда не оправиться от этого синдрома.

Выход на пенсию – это общая проблема для всех. Если не подойти к ее решению должным образом, можно получить «пенсионный синдром». Как этого избежать? Если быть предельно простым и кратким, то можно сказать: избегайте «избыточной праздности». Очень важно иметь правильное отношение к жизни и поставить перед собой цели, осуществлению которых вы посвятите оставшиеся годы.

Чтобы жизнь была богаче и разнообразнее, принимайте участие в той сфере общественной жизни, которая вам близка, поддерживайте живое общение с друзьями, чтобы расширять свои познания, привнести в жизнь больше смысла и радости. Говоря вкратце, смотрите на пенсию не как на конец жизни, а как на один из её этапов.

http://www.xliby.ru/

Последна промяна ( Неделя, 17 Април 2016 22:16 )