Вие сте тук:

Начало Други Статии Могат ли синтетичните антиоксиданти да заместят естествените?

Могат ли синтетичните антиоксиданти да заместят естествените?

Сравнително отдавна е открито, че към групата на антиоксидантите се отнасят и някои витамини. Това са витамините С, Е, бетакаротин, наречен още провитамин А. Учените се зарадваха: намери се средство за борба със свободните радикали. Производството на тези витамини беше поставено на промишлена основа, лекарите започнаха усилено да съветват своите пациенти да купуват и използват тези синтетични препарати. За съжаление тази тенденция продължи достатъчно дълго, а в много случаи и до сега. Обикновените лекари нямат съвременна информация за синтетичните витамини.

Оказа се, че в групата, която е получавала синтетични препарати, заболяванията са се увеличили с 18% в сравнение с контролната група.
Следващият синтетичен витамин, за който се породиха съмнения, бе витамин С
Витамините в плодовете и зеленчуците са в определени комплекси
Интересна е историята на бета-каротина. Дълго се смяташе, че това е най-важният

Смяташе се, че синтетичните антиоксиданти, използвани за профилактика, предотвратяват някои заболявания.На свой ред беше забелязано, че плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти и хората, които използват предимно растителна храна, боледуват по-рядко.

Тъй като витамините бяха отделени от естествените продукти, а след това започна масовото им производство, смяташе се, че синтетичните антиоксиданти могат да заместят естествените. Всичко рязко се промени през 1994 г, когато във Финландия приключи голям експеримент. Целта му беше да покаже доколко синтетичните антиоксиданти предпазват човека от онкологични заболявания.

В продължение шест години на група болни - мъже-пушачи на възраст 49 години и по-възрастни - се предписваха синтетични витамини Е и бетакаротин. Друга - контролна група - също такива пушачи - не получаваше тези препарати. Сравняването на заболяванията в тези групи даваше възможност да се определи действието на антиоксидантите. Очакваше се, че в първата група хора, приемащи синтетични антиоксиданти, заболяванията ще бъдат по-малко, отколкото в контролната група. Този опит завърши и резултатите бяха публикувани.

Оказа се, че в групата, която е получавала синтетични препарати, заболяванията са се увеличили с 18% в сравнение с контролната група.

Сега нещо за витамин Е. Сред болните, получаващи синтетичен витамин Е, смъртността от рак на белите дробове бе същата, както и в контролната група. Но в тази група по-често се наблюдаваше заболяване от рак на простатата и рак на пикочния мехур, по-чести бяха инфарктите и инсултите.

В течение на следващите две години бяха проведени нови изследвания, които трябваше да бъдат завършени през 1998 г. Контролираха се 18300 човека. Сред тях имаше пушачи и хора, работещи с азбест. Известно е, че пушенето и вдишването на азбест могат да предизвикат рак на белите дробове. Тези хора получаваха витамин А и бетакаротин. Опитът завърши преждевременно през 1996 г. Оказа се, че сред групата, употребяваща тези суплименти, заболяванията от рак се увеличеха с 28%, а смъртността се повиши до 17%. Тези резултати бяха изнесени на пресконференция на 19 януари 1996 г. Съобщено бе, че в групата, приемаща синтетични препарати, са се увеличили и инфарктите.

Следващият синтетичен витамин, за който се породиха съмнения, бе витамин С. Дълго време се смяташе, че този витамин, произведен по синтетичен път, е абсолютно безвреден и че излишъкът от него се изхвърля от организма чрез урината. Но през февруари 2000 г. бяха публикувани резултатите от експеримента, проведен в Университета на Южна Калифорния под ръководството на проф. Дауер. 573-ма доброволци - здрави мъже и жени - бяха подложени на тест: в продължение на 18 месеца те вземаха ежедневно по 500 мг. синтетичен витамин С. Оказа се, че след това те получиха стеснение на шийните кръвоносни съдове средно 3,5 пъти по-бързо от не употребяващите тези витамини. Това от своя страна предизвика сърдечно - съдови заболявания. Изследователите достигнаха до извода, че не бива да се препоръчва употребата на синтетичен витамин С за профилактика при заболявания на кръвоносната система.

Тогава какво да правим с тези витамини?

ЕСТЕСТВЕНИ И СИНТЕТИЧНИ ВИТАМИНИ

Обикновеният лекар, нямащ съвременна информация за синтетичните препарати, ги предписва на болни и здрави. В часовете по биология в медицинските учебни заведения все още не се говори за разликите между синтетични и естествени витамини. И това е един от аспектите на проблема. Защо толкова малко е известно за резултатите от изследванията на синтетичните антиоксиданти? Защо за това не се говори в средствата за масова информация? И лекарят, току-що завършил медицинския институт и желаещ да бъде в крак с новостите в медицината, не може да намери резултатите от горните изследвания в специализираните медицински списания. Защо става така?

С производството на витамини се занимават огромни промишлени предприятия. При това фармацевтичните компании получават огромни печалби.

А сега си представете: Вие употребявате дълго време продукт, който се смята за безвреден, нужен и полезен. И изведнъж разбирате, че той не само не е полезен, но и вреди на здравето Ви. Че употребата на такива синтетични препарати като витамините Е, С, В, бетакаротин и други предизвиква страшни болести. Как бихте постъпили в такъв случай? Естествено най-малко бихте спрели да ги ползвате. А това би намалило доходите на фармацевтичните гиганти. Но тези гиганти са спонсори на много от специализираните медицински периодични издания, които поместват рекламите на тези гиганти.

А как става така, че витамините, съдържащи се в естествените продукти, пазят организма от болестите, а синтетичните могат да предизвикат заболяване?

Витамините в плодовете и зеленчуците са в определени комплекси. Витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове, никога не е сам като аскорбинова киселина, а в комплекс.

Тези комплекси се наричат БИОФЛУНОИДИ и в естествените продукти са стабилни. Те не могат лесно да се възпроизведат изкуствено. Нито една фирма до сега не е могла да го направи.

Подобно е положението и с витамин Е. По време на лабораторни изследвания от неговия комплекс е отделено вещество с особено голяма активност. Веществото е наречено АЛФАТОКОФЕРОН. След това е сметнато, че останалите съставки на комплекса не са от значение, второстепенни са. Така "с водата е изхвърлено и бебето". В маслините, соята и други естествени продукти ние получаваме АЛФАТОКОФЕРОН заедно със "семейството му".

В синтетичните препарати витамините изпълняват ролята на прокудени от рода си. Витамин А, бетакаротин, витамин Е, витамин С са сякаш синтетични пръсти на ръцете ни.

Интересна е историята на бета-каротина. Дълго се смяташе, че това е най-важният каротиноид. И отново шок! Това мнение се оказа погрешно. В чистата, качествена, естествена храна бета-каротинът е в своето "семейство", чийто член е алфа-каротинът, който се считаше от учените за второстепенен. Сега той е реабилитиран. Изясни се, че именно неговата употреба намалява 10 пъти заболяванията на дихателната система. Ефективността на алфа-каротина е 10 пъти по-висока от тази на бета-каротина.

Всички известни досега каротиноиди имат подобна химична структура. В човешкия организъм става следното: след употребата само на една съставка от семейство каротиноиди в големи количества, неговото количество в организма силно се увеличава. Това води до нарастване на диспропорцията между членовете на семейството. Каротиноидът, който е в голямо количество, "притиска" своите "братя" и намалява тяхната полезност.

В комплекса на витамин Е пък е реабилитиран гама-токоферола Без него нервните клетки работят много трудно, а в изкуствените препарати той напълно отсъства.

НЕГАТИВНОТО ВЛИЯНИЕ НА СИНТЕТИЧНИТЕ ВИТАМИНИ

Много от изследванията и научните трудове, свързани с въздействието на синтетичните витамини върху човешкия организъм, все повече потвърждават негативното им влияние. След време синтетичните витамини сигурно ще бъдат забранени. Но днес те се съществуват, хората ги използват и се надяват, че могат да им помогнат. Недостигът от знания и негласното вето върху тези знания способстват хората да боледуват повече и по-често. Възниква въпросът: Какво да правим?

След като синтетичните препарати са дискусионни, струва ли си да се говори толкова много за тях? Струва си! Ние не сме против витамините, а само против изкуствените витамини. Разбрахте защо.

Естественият начин на живот, нормалната, качествена, балансирана храна, може да изключи от порциона ни различните добавки във вид на витамини. Ежедневното меню може да се прави така, че да бъде разнообразно и да включва всички необходими елементи за нормална жизнена дейност. Това е идеалното. Но в реалния живот то е практически невъзможно.

Недостигът на пари, бесният темп на живота ни пречат да се храним правилно, а към това се прибавят алкохолът и пушенето.

Световната организация по здравеопазването е разработила схема за правилно хранене Наречена е "Пирамида на храненето". В основата на пирамидата са зърнените храни, от които човек трябва да изяжда по шест порции. Четири от тях трябва да бъдат от пълнозърнесто брашно. Отсъствието им в порциона води до недостатък в организма на витамини от групата В, на магнезий, цинк, хром. С витамин В е свързана също интересната история, която показва, че белият ориз и бялото брашно са по-скоро вредни. Някога в Китай населението е страдало от болест, която поразявала само богатите. Тя предизвиквала косопад и психични изменения. Най-яркият външен белег бил несгъващите се крака. "Бери-бери" дълго се е считала за неизлечима. Всичко се променило с откриването на витамин В. Той липсвал в храната на богатите китайци. Те можели да си позволят да се хранят със скъпия бял полиран ориз, а бедняците се хранили с по-евтиния неполиран ориз. В него се съдържали полезните микроелементи и витамини. След това откритие "Бери-бери" можела да се лекува. Но и днес проблемът с "белите" храни стои. При очистването повърхностния слой на зърното се отстранява, с което - и съдържащите се в него полезни витамини и минерали. Така не се приемат тези нужни вещества, а само съдържащите калории. И ние страдаме по тези причини от депресия, безсъние и още много други заболявания.

Следващото място в хранителната пирамида заемат плодовете и зеленчуците. Ежедневната норма за употреба е пет порции. Те трябва да са разнообразни и да се разпределят равномерно през деня.

Има и още един момент, влияещ особено силно на организма - да се знае произходът на продуктите, къде са отгледани. Не е тайна, че повечето производители в стремежа си за по-високи добиви използват торове и препарати, между които и недопустими за отглеждането на хранителни растения. Вследствие на това растителните храни понякога съдържат и вредни за организма на човека вещества.

Минералните торове се използват предимно в големите стопанства, обработващи огромни площи. Колкото по-интензивно е производството, толкова по-малко полезни вещества остават в почвата и толкова по-малко полезни вещества преминават в хранителните растения. Фермерът получава пари за количеството моркови, а не за количеството магнезий в тях. Продукцията на такъв "земеделец" не съдържа необходимите витамини и микроелементи и в същото време съдържа вредни за нас вещества.

Следващият етаж на пирамидата са продуктите, съдържащи белтъчини и те трябва да се употребяват по три порции дневно. Парче месо или порция кисело мляко, домашни кокоши яйца, риба или други морски продукти. В рибната мазнина се съдържа комплексът киселини Омега 3. По последни изследвания без него организмът не може да функционира нормално.

На върха на пирамидата са веществата, чиято консумация трябва да се избягва - захар, оцветени разхладителни напитки, алкохоли, кафе и други.

Свидетелства за недостига на витамини и други необходими вещества в организма на човека са следните признаци: продължително чувство на умора, безпричинна раздразнителност, безсъние, проблеми с косата, отслабване на имунитета, поява на синини, проблеми в храносмилателната система, хипертония и др.
http://www.visionjan.com/article/health

Последна промяна ( Понеделник, 09 Юли 2012 17:46 )