Вие сте тук:

Начало Статии ЧУДАТИТЕ ЛЕЧЕБНИ СРЕДСТВА- МОРСКО КОНЧЕ, ЗМИЯ, ЧЕРВЕЙ, ЧАСТИ ОТ ЕЛЕН

ЧУДАТИТЕ ЛЕЧЕБНИ СРЕДСТВА- МОРСКО КОНЧЕ, ЗМИЯ, ЧЕРВЕЙ, ЧАСТИ ОТ ЕЛЕН

Сигурно малцина от вас са имали възможността да посетят традиционна китайска аптека.Тя разбира се е като всяка една друго по света- с рафтове и чекмеджета отрупани с лекарства. Но тук, ако надникнете в чекмеджетата, ще видите странни неща, които не сте предполагали, че могат да лекуват.

Многобройни билки били известни още преди хилядолетия на народите, които обитавали югоизточната част на Азия. Най-древната медицина в света е китайската.Има сведения, че още през 3000 г.пр.н.е. в Китай вече се използвали 230 вида лекарствени треви,65 лекарствени вещества от животински произход и 48 лечебни минерала.С развитието на писмеността, натрупаните знания били записани в медицинския труд „Материя медика".Той бил използван като основа за следващите китайски трудове.Китайската медицина е уникална както в своите теории, така и в асортимента от лекарства, взети от богатата флора на Китай.По това време почти нямало вносни лекарства.

Книгата „Материя медика" била написана от легендарния император Шън Нун. Кога е живял той, не може да се определи с точност. Легендата разказва, че Шън Нун изпратил хора по всички краища на света, за да му донесат образци от камъни, метали и растения,за да определи лечебните им свойства.След това той започнал да ги изпробва върху себе си.В резултат 70 пъти бил отровен, но това му позволило да оцени по достойнство всяко едно от донесените вещества. След това той написал книгата „Материя медика на Шън нун". Популярна е редакцията на тази книга, която е правена много по-късно.В нея са описани 365 лекарствени средства, от които 240 са растения.

От морски кончета до земни червеи и мравки, китайската медицина понякога изглежда като загадка,обвита в мистерия, след това стрита на прах и приемана два пъти на ден.

Първото нещо, което шокира чужденците в китайската фармацевтика винаги са съставките. Наистина те са малко странни: сушени морски кончета, гущери, змии, червеи, части от елен или самотен бухал, който гледа отгоре.Но те се използват от фармацевтите в лабораториите след сериозна консултация с хилядите томове по медицина.Те изглеждат доста противоречиви, но както всичко останало, са част от историята на Китай.

 

ЗМИЯ

Да вземем за пример змиите.
Те се използват за лечение на болести, предизвикани от вятър и за изчистване на енергийните канали-което означава, че те правят чудеса при отслабнал организъм и засилват имунитета.

През династия Тан (618-907г.) неизвестен фермер се спасява от ужасна кожна болест.Цялото му тяло било покрито с циреи и рани. Известно време той пил ракия от една делва и неочаквано кожата му започнала да се изчиства.Всички били шокирани и никой не можел да разбере какво е излекувало заболяването му.Не след дълго, открили,че на дъното на делвата имало змия. Предполага се,че змиите могат да се използват като лекарство при кожни болести.

Ли Шъджън, който е живял между 1518 и 1593 г., е известен китайски лекар.Той изследва змиите в своите 52 тома медицински книги „Компендиум на лекарствените вещества" и открива, че змиите могат да лекуват упорити заболявания като кожни болести и различни обриви.Днес все още може да откриете змии, ценени заради лечебните им качества, консервирани в алкохол.

В един от ресторантите в гр. Циндао например, собственикът бутилира свой собствен алкохол, в който са добавени вид китайски носати змии в литър оризова ракия.Той слага и малко женшен и мерджан и оставя отварата да престои един месец, преди да започне да я продава.Той казва,че много хора я харесват, особено мъжете.

Фермерът Джан Чанмън е един от тях.Като дете той страдал от ревматичен артрит, докато не започнал да пие змийска ракия. След две години той се излекувал и бил толкова впечатлен, че започнал да изучава китайска традиционна медицина, след което станал фермер.

А какво отглеждал? -Змии.

Неговата ферма за змии се намира в област Съшуей, провинция Шандун и в днешни дни продава по 60 тона змии на година за по 400 юана на килограм(около 93лв).

Той казва,че стритите на прах змии помагат не само при артрит, но и изчистват токсините и кожата, поддържат младостта. За получаването на прах, първо се изчистват вътрешностите и се маха кожата на змията, след това се запича на ниска температура. Накрая се стрива на прах в хаванче или кафемелечка. Но не опитвайте това в домашни условия, защото е опасно.

Най-лесният начин за приемане на змии е под формата на хапче.

Жлъчният мехур на китайския смок например е с големина на соево зърно и е доказано, че помага при отслабено зрение.Той е страхотен за зрението, казва фермерът Джан.Той продава един жлъчен мехур за 5 юана(около 1 лев). Може да го нарежете на парчета или да го стриете на прах.

Мъжкият полови орган на змиите е малък и очевидно идеален за затопляне на бъбреците и подсилване на енергията Ци.Но с цена от 20 000 юана (4700 лв.) за килограм е доста скъп.

МРАВКИ

Килограм мравки струва много по-евтино, само 200 юана за килограм (47 лв.). Император Циенлун е ядял черни мравки и безспорно е бил един от най-щастливите императори в историята.Той е починал през 1799г. на 89 години.Твърди се, че добрата му външност и младежки вид се дължат изцяло на хранителния му режим.

Той е бил вдъхновен от медицинския труд на Ли Шъджън „Компендиум на лекарствените вещества", по това време от написването му са били минали вече 200 години, но все още е бил най-популярния учебник по медицина в онези времена. (това продължило до 1959г.) . В него доктор Ли пише, че черните мравки обогатяват енергията Ци, поддържат красива кожата, удължават живота и възстановяват енергията на бъбреците.

Любимата рецепта на императора била мравки пържени с кедрови семки, която си остава класика за всички времена. Това е най-добрият начин за приемане на насекомите и в днешни дни може да се открие в ресторантите в Китай.50гр черни мравки се запържват в растителна мазнина докато станат хрупкави, след това се прави същото с 300 гр. кедрови ядки. След това се разбъркват заедно в 20 гр. растително масло. Добавя се малко сол и захар и са готови.

Ако сте решили да купувате мравки, имайте предвид, че колкото са по-големи, толкова са по-скъпи. Цената на дивите мравки, също е по-висока от на тези, които се отглеждат във ферма. Но най-скъпи са дивите планински черни мравки.

За да хванат тези малки животинки, професионалните ловци разхвърлят по земята кости в пластмасови листи и ги поръсват с оцет. След около половин час се появяват дузина мравки, убиецът на мравки ги хваща и ги потапя в кофа, пълна до половина с вода.След няколко дни те са готови за консумация.

Ли Яндзюн има ферма за мравки и се занимава с този бизнес от години. Според него мравките са хранителни, лечебни и здравословни.Те са и едни от най-скъпите насекоми в Китай. Бизнесът с мравки процъфтява през последните години, защото хората са открили, че те са добро лекарство.Изглежда отвратително, но ако са приготвени по правилен начин, са вкусни.

Освен пържени с кедрови семки, те могат да се накиснат в алкохол като змиите.След седмица коктейлът от мравки ще е готов, но колкото по-дълго изчакате, толкова по-добър ще е той. Можете да изпивате по 40 мл на ден при артрит, а даже и като афродизиак.

Преди години тук в Китай е бил известен бутилираният вариант на тази отвара, която се е казвала Тонизиращо вино Илишън. Той се е рекламирал като уникална естествена виагра, а надписът на етикета гласял:"Тези, които използват, са тези, които знаят!". Но фирмата вече не съществува. Г-н Ян, който е човек на възраст и пие домашно приготвена отвара, казва, че не вижда никакъв ефект и добавя, че на вкус е отвратителна.

Баба Чън обаче яде мравки по същата причини, поради която император Циенлун го е правел- за подмладяване.Тя казва, че косата на неин приятел, който ядял прах от мравки от три години от бяла започнала да почернява.

За разлика от императора, г-жа Чън затопля изсушените мравки в микровълнова фурна и след това ги смесва в кухненския робот.По две лъжици на ден и тя все още чака косата и да възвърне черния си цвят, но тя храни големи надежди." Единственият проблем е, че на вкус са ужасни и миришат като урина.Наистина е гадно."-казва тя.

ЕЛЕН

Много по-приятна е идеята за ядене на елен, отколкото на мравки. Това е едно от често срещаните неща в китайските аптеки и символизира дълголетие, щастие, късмет и щедрост.

Всяка част от това животно се счита за ценна според традиционната китайска медицина .

Еленовите рога са едни от най-често продаваните, опаковани в красива подаръчна кутия.Те не се консумират цели, а стрити и смесени с топла вода, докато станат на лепкава каша. "Лепилото от еленови рога" тонизира бъбреците, премахва препятствията в меридианите, подпомага образуването на кърма и като повечето от тези подобни средства, изглежда, че стимулира либидото.Служи още за балансирането на Ин и Ян и даже помага на жените при менструални проблеми.

Един от производителите на Лепилото от еленски рога е известната древна верига от аптеки Тунрентан.Тя се появява през 1669 г.,осем години след началото на династия Цин, и не променя мястото си в Пекин до 1702г.Рафтовете и чекмеджетата там са пълни със странни неща- морски краставици,морски кончета и змии-но едно от нещата,които не могат да се намерят там е ембрион от елен.

Това е древно лекарство за жени, които имат проблем със забременяването. Според „Новата Материя Медика" на Чън Шъдуо, публикувана през 1691г., ембрионът от елен „ще подсили функцията на далака, ще засили ян енергията на бъбреците, ще тонизира ци и ще произведе жизнената субстанция. "Изключително трудно е да бъде намерен. Доктор Бай Сиаофън казва, че всички ембриони за миналата година са били продадени.Той от месеци се опитва да намери един за дъщеря си.Това му е струвало много неуспешни опити и някои лични връзки, докато накрая е успял да намери един.

Казах на дъщеря ми да взема по три пълни лъжици от стрития прах на ден.Тя не ги хареса, защото миришат ужасно.Но тя забременя след три седмици.Накарах жена си да доизпие остатъка. Защото ембриона от елен е скъп и нито една прашинка не бива да бъде загубена напразно.

Собственикът на една от фирмите за елени ентусиазирано подкрепя доктор Бай.Тя каза, че ембрионът от елен е много ефикасен,особено за жените. Мъжете също могат да го вземат като тонизиращо средство. Но според нея по-добрият тоник за мъжете се прави от слабините на мъжки елен. Интимните части често се появяват като лечебно средство в ТКМ. Основната идея зад всичко това е, че можете да подобрите всеки орган в тялото си като ядете същия орган на животното. Ти си това,което ядеш или буквално от китайски „Каквото ядеш,това подхранваш ".  Днес частите от елен са много скъпи и се препоръчват предимно на по-възрастните. Професор Сие Чунюен съветва младите мъже да оставят това лекарство за по-възрастните и да се концентрират върху здравословния начин на живот, а не върху пиенето на тонизиращи средства.

Ако сте решили да си приготвите сами тоника, нарежете месото на тънко и накиснете лентите в силен алкохол за две седмици. По 20 мл на ден ще са достатъчни, за да подпомогнат надбъбречната жлеза, да повишат тестостерона и да подобрят функциите.

В древността този тоник е бил особено популярен сред императорите. Но като припомним по колко жени и наложници са имали, това въобще не е изненадващо.


ЗЕМЕН ЧЕРВЕЙ

Друго легендарно лекарство е земният червей.В Китай той е известен с далеч по-аристократичното име Земен дракон.

Всичко започнало с император Таидзу от династия Сун.Той управлявал от 960 до 967 година и очевидно е страдал от ужасен херпес зостер. Неговите придворни лекари били объркани от този продължителен кожен обрив.Никой не можел да намери лек. Накрая довели един народен лечител, който просто изровил два червея от земята.Той ги смесил с мед и захар и ги оставил в една чиния , където те се разтопили от слънцето. Използвайки тази течност като балсам,той намазал обривите и императорът за първи път почувствал облекчение.

Но това не бил краят на лечението.След това докторът хранил императора със сок от земни червеи и след няколко дена той бил излекуван. В знак на почит към нощните лазещи същества, императорът нарекъл червеите Земни дракони.

Ли Шъдън също вярвал в качествата на червеите и отбелязал способността им да отнемат вътрешния огън, да подхранват белите дробове, да успокояват астмата както и да лекуват болки в ставите и кожни проблеми.

Дай Въндзюен, който е студент в университета по ТКМ в Шанси обясни, че земните червеи все още се използват широко. Те се използват както външно така и вътрешно.С яденето на червеи се лекуват астма, подутини в ставите и ревматичен артрит .Външно могат да спрат алергични реакции по кожата.

Ю Фънхай е открил първата си ферма за земни дракони преди пет години в малко село в южен Китай, в автономния район Гуансиджуан.Той каза, че на ден изкарват по 500 кг червеи, които продават основно на аптеките и заводите, които се занимават с ТКМ.

Гуанси не е само място за отглеждане на червеи, но и за яденето им.Тук те могат да се открият навсякъде: в алкохол, в палачинки, пържени със зеленчуци и т.н.

Любимото ястие на фермера Ю е супата от земни дракони. За направата й, се запържват 200 гр. червеи с 50 гр. стрит джинджифил в тиган с олио.Добавя се лъжица оризов алкохол и 600 мл студена вода и се вари половин час.Добавя се сол на вкус.

Супата от земни дракони подобрява циркулацията и успокоява астмата.-казва Ю, и което е по-важно тя е приятна на вкус, даже по-вкусна от свинската супа.


МОРСКО КОНЧЕ

Супата от свинско е вкусна и често се използва да смекчи соления вкус на морското конче, което е едно от най-популярните и най-мистериозни съставки в ТКМ.То е и съперник на женшена.

Морското конче се използва често като афродизиак и за подсилване на ян енергията на бъбреците.Както казват в Гуанси: „Яденето на морски кончета подмладява 80-годишни дядовци.".

Един от легендарните фенове на странните коне-риби е бил известният китайски император Танминхуан.Той управлявал между 712 и 756 г. и когато бил вече на възраст, пиел алкохол, в който били киснати морски кончета.Това се е случило преди стотици хиляди години, но морските кончета си останали един от най-добре продаваните тоници. Професор Лу Янниен препоръчва на двойките на средна възраст да го използват редовно за подобряване на интимния им живот.

Един от съвременните им потребители ги купува от Хонг Конг, за да ги използва в Англия.Той ги накисва в 500 мл уиски и пие по малка чашка всяка вечер след вечеря. Макар че според паспорта му е 50 годишен, той изглежда и действа като много по-млад. "Упражненията и морските кончета са моята тайна." -шегува се той.

Други ги готвят на супа със свинско месо и фурми или ги задушават със свински бъбреци. Може и да ги приемате на прах или под формата на капсули.

И все пак трябва да знаете, че лечението с морски кончета е бавно. Доктор Тан Шълун, който ги препоръчва като лекарство,казва, че това не е виагра,а по-скоро тоник.Трябва да се вземат редовно и да не се очаква бърз ефект.

Доктор Бай Сиаофън,който си е купил четири от кончетата и ги е изял, казва, че не няма никакъв резултат.Богатите хора могат да си позволят повече, но аз не мога, казва той.

Морските кончета са не само скъпи, но и в опасност. Докладите сочат, че за година се продават по 20 милиона за нуждите на ТКМ само.Те са защитени в Китай и се използват само отгледаните във ферми, а не уловените в дивата природа. Така че преди да се нагостите с морски кончета, спрете и помислете.Може би е по-добре да опитате мравки.

http://bulgarian.cri.cn

Последна промяна ( Неделя, 07 Септември 2014 21:20 )