Вие сте тук:

Начало Статии Как се лекуват в Китай?

Как се лекуват в Китай?

Отдавна се разказват легенди за китайското лечение. За народа, който се лекува със змийски езици и опашки на скорпиони, пръв през ХIII век разказва пътешественикът Марко Поло. Едни смятат, че медицината в Китай може да лекува всички болести, други наричат това шарлатания и заблуждение от Средновековието. Традиционната китайска медицина продължава от много столетия да смущава умовете на опитващите се да я разберат европейци.

Ако влезете в китайска аптека, ще ви поканят да си вземете бутилка с жълта течност, от която вторачено ви гледа с кехлибарените си очи навита на кълбо кобра. И ще ви убеждават: Вземете змията! Няма да съжалявате. Била е много злобна приживе… А за какво помага ли? За много неща. Змийската отрова е най-доброто средство в китайската медицина. Спиртът я разтваря и неутрализира. Колкото кобрата е по-злобна, толкова повече отрова има в нея. Разтривките помагат при ревматизъм -само след час човек се чувства като новороден. А ако често се простудявате, пийте по чашка от течността.

ПЪРВИТЕ ТРАКТАТИ ЗА КИТАЙСКИТЕ ПРИРОДНИ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ СА НАПИСАНИ ПРЕЗ 227 ГОДИНА ПР.Н.Е.
И дори сега в никоя пекинска аптека практически е невъзможно да се намери някое от лекарствата като Колдрекс или аспирин “Упса”. Всички лекарства са местно производство. Задължително има и огромен щанд “народна медицина”. Пред него се чувстваш като в средновековен павилион на алхимик. Просто ставаш кривоглед от предлаганите “лекарства”. Ето, продава се рог от елен. Мислиш си: какво пък толкова. Но не е така. Цената – от 5 до 100 долара- зависи от това дали този елен е бил стар или млад, сам ли е хвърлил рогата си или ловец му ги е отрязал, в каква местност е убит еленът - на юг или на север. Рогът се нарязва, вари се и се залива със спирт. Тъмнокафявата настойка се пие за възстановяване на мъжката сила, за намаляване на умората и против главоболие.
В отдела за “народна медицина” ще видите и връзки със сушени прилепи. Те се ловят в планините и също се поставят в спирт. Счита се, че получената настойка помага при грип, болки в ставите и уморени очи. В една аптека в Харбин пък продават нещо, което може да те хвърли в дълбок размисъл - половите органи на самката на планински бивол, поразени от… целебна гъба. Настойката от тях се пие за лечение на женско безплодие.
В отдела за мазила е трудно да се промъкнеш. Тук китайци избират средство против ревматизъм. В състава на това мазило влиза жлъчка (от заек или кобра), смесена с екстракт от алое. Ако намажеш болното място - гори като огън, но буквално след десет минути болката те отпуща. Във всяка аптека ти предлагат да намажеш гърба си просто така, за да демонстрират целебните свойства на мазилото. То също не е евтино. Струва 20 долара.

ЗАЩО БОЛЕДУВА ОРГАНИЗМЪТ?

Китайските лекари още от древността считат, че човешкият организъм представлява нещо като радиоприемник. В него има дванадесет канала и именно чрез тях пулсират вълните на времето през дванадесетте месеца. След появата на бял свят равновесието между пустотата и пълнотата, топлината и студа, тъмнината и светлината постепенно става все по-неустойчиво заради неточности при пресмятането на тези същите вълни по 360 ключови точки на дванадесетте канала. В резултат на това се нарушава ритъмът на възприемане от тялото на храната и водата, на студа и топлината, на движението и покоя. Вследствие на това организмът започва да боледува. А дошлият да помогне лекар само се опитва да възстанови загубеното равновесие.

ЛЕКУВА СЕ САМИЯТ ЧОВЕК, А НЕ НЕГОВАТА БОЛЕСТ

На лавиците в китайските аптеки ще откриете и знаменития корен женшен, който лекува язва на стомаха и подобрява сърдечната дейност. Цената на женшена е от 10 до 5000 долара. Колкото по-стар е коренът, толкова по-лековит е. Има отделни екземпляри по на петдесет години. С възрастта корените изсъхват и женшенът, който първоначално е колкото човешка ръка, се смалява до размер на костичка от пръста. Такъв женшен е най-скъп. Женшен на таблетки от САЩ китайците не купуват - той е примамка за туристите.
На пръв поглед процесът на лечение с помощта на китайската медицина не се подчинява на нормалната логика. Като се разболеят, хората не отиват в поликлиниката, а направо в аптеката. Във всяка аптека има дежурен дипломиран лекар. Бъдещите лекари няколко години работят като чираци при аптекаря. Болният взема вкъщи корички, треви, жлъчка или изсушени очи на жаби, хвърля всичко в една тенджера, вари го дълго време или прави от него спиртна настойка и… пие. И което е най-интересното - действително оздравява.

КИТАЙСКИТЕ ТЕХНИКИ ЗА ЛЕЧЕБНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ОРГАНИЗМА ВКЛЮЧВАТ ИГЛОТЕРАПИЯ, ОБГАРЯНЕ, ТОЧКОВ МАСАЖ И ДИХАТЕЛНА ГИМНАСТИКА ЦИГУН

Ако излезете по улиците на Пекин в пет часа сутринта, може да видите стотици китайци, които се занимават направо на тротоарите с оздравителна физзарядка по рецептата на император Цин Шихуанд или гимнастика цигун, а понякога просто медитират на скамейките, преди да отидат на работа.
В Китай отдавна се счита, че човекът е подобен на Вселената. Затова лекуват самия човек, а не отделно взета болест. Може би по това китайската медицина се различава от другите. Счита се, че съществуват шест фактора, предизвикващи болестите. Единият от тях, например, е времето. Твърде често ни кърши гърбът или ни боли главата, когато вали дъжд. От друга страна, твърде честите смени на настроението - щастие, гняв, безпокойство, печал, огорчение, страх, удивление, ако са твърде силни, също причиняват съществени вреди на здравето. Още преди 2500 години китайските целители проверявали върху себе си различни треви, за да определят степента им на токсичност и оптималната доза за постигане на лечебен ефект. При това много лекари са умрели, но сега техните рецепти, проверени през хилядолетията, може да се използват без всякакъв страх. Може да се каже, че това е някакво вълшебство.

КИТАЙЦИТЕ ВЯРВАТ В ПРИРОДНИТЕ ЛЕКАРСТВА, ИЗПОЛЗВАТ ГИ И ЖИВЕЯТ НАЙ-ДЪЛГО

Има лекарствени средства, които китайците получават само изпод щанда. Те са забранени за продажба и затова са и най-скъпи. На черния пазар може да се купят пениси и мустаци на тигър. Те се получават контрабандно от Индия, тъй като в Китайската народна република вече са останали само около 200 тигри. Счита се, че отварата от тигров пенис може за половин година да върне “силата на тигър в леглото” на стогодишен дядо. Богатите китайци не жалят пари, макар че една порция от подобна “супа” струва 3000 долара. От черния пазар на Южна Азия се набавя и счукан рог от носорог. Понякога от него слагат в “тигровата супа”. Такава “хранителна добавка” вече струва 5000 долара.
За да си набавят дефицитните дървесни жаби, които разпалват кръвта, китайски бракониери пътуват до Русия. В Хабаровск и Усурийск постоянно задържат стотици търговски пътници, които мъкнат такива дървесни жаби не с килограми, а с центнери. През есента пак в Русия на тумби се появяват хиляди китайски селяни. Тогава елените хвърлят рогата си и те ги събират.

СПОРЕД КИТАЙЦИТЕ БОЛЕСТИТЕ МОГАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ С...ВОДКА

Китайците считат, че може да се лекуваш с водка, но само ако тя е използвана за настойка. А за настойка се използват най-различни неща. Например за приготвянето на настойка срещу грип се използват есенни мухи и хлебарки. Според китайците това е най-доброто лекарство против простуда. В Централен Китай правят настойка от оси с водка, а в Южен – с паяци и отровни змии. Но в чист вид водка срещу простуда никой не пие, защото в нея няма нищо полезно.
Въпреки бедността, в която тънат повечето китайци, продължителността на живота в Китай е една от най-високите в света. Тук средната продължителност на живота при мъжете е 72 години, а при жените - 75 години.
Нещата не опират до чудодейната сила на китайската медицина, а до това, че китайците вярват в природните средства и ги употребяват. Ако на болен европеец дадеш отвара от прилепи, той ще повърне. А китаецът оздравява…

КАКВО ЛЕКУВА БОЛЕСТИТЕ СПОРЕД КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА

• Ядките помагат на сърдечноболните, тонизират нервите, отстраняват главоболието.
• Чай от бяла детелина, събирана през май, помага при хипертония.
• Змийска отрова и спирт, настойка от отровна змия се използва за разтриване на гърба при ревматизъм и при простудни заболявания, в това число и бронхит.
• Сушена коприва, събирана по време на цъфтеж, помага при кръвоизливи.
• Извара трябва да се яде по 100 грама на ден при заболяване на черния дроб и атеросклероза.
• Клюквата е най-полезна при гастрит.
Мед: една лъжичка в чаша топла вода лекува безсъние.
• Отвара от прясна треска помага при забелени кожици на пръстите на ръцете. Достатъчно е да потопиш пръстите си за известно време в тази течност.
Магданозът подобрява съсирването на кръвта.
• Листа от камъш - отварата от тях се употребява при туберкулоза.
• Листа от прясно зеле - слагат се на тила и слепоочията при главоболие.
• Сушени цветове, събирани през август, от божур, гергина, роза се използват за лечение на язва на стомаха. Те се попарват, смесват и се държат седмица на хладно място. След това от течността се пие по супена лъжица три пъти на ден.

http://www.bulpress.net/

Още...

Тибетската медицина има много добро познание по отношение на човешката анатомия и физиология, което е обусловено от народните обичаи и навици. Тя също смята, че в човешкото тяло има пет органа и шест “фу”. Петте органа са сърце, черен дроб, далак, бял дроб и бъбреци, а шестте “фу” – черва, дебело черво, стомах, пикочен мехур, жлъчка, трите “загряващи” органа.

Древната тибетска медицина използвала метафори на явления за да опише физиологичните функции на всеки орган, например: сърце – владетел, който седи на скъпоценен трон, а в човешкото тяло е по средата между мозъка и органите; бял дроб – висш сановник и наследник, заобиколен от васали и по-дребни чиновници; черен дроб и пикочен мехур – всички заобикалящи владетеля чиновници и наложници, намиращи се под владетеля, но свързани тясно с него; бъбреци – подпорните греди на дом и без тях, тялото не може да бъде като един голям дом.
От гореказаното може да се види, че древната тибетска медицина е имала сравнително научно познание за човешкото тяло.

Особени методи на лечение на тибетската медицина


Лечение с лекарства
При прилагане на лекарства, тибетската медицина използва “водачи” за да улесни достигането на лекарството до предназначеното място в болния организъм, например се използва бяла захар като “водач” при лекуване на обикновени болести, свързани с горещина; или пък червена захар при лекуване на болести, свързани със студ.
Освен “водачи”, има изисквания за начина на приемане на лекарствата.

Например, лекарствата с форма на топче се пият с преварена вода, като ако болестта е свързана с горещина, водата трябва да е хладка, и обратно, ако болестта е свързана със студ, то тогава се пият с гореща вода. Що се отнася до смесения тип заболявания, то тогава лекарствата се пият с вода с умерена температура.

Акупунктура и мокса
За направата на мокса тибетската медицина използва листа на пелин. Сега, моксата с пелин не се прилага при болести с горещина, а за болести със студ, особено при намаляване на огъня в стомаха, лошо храносмилане, кисти, импетиго на главата и крайниците, липса на огън, проблеми с нервната система, епилепсия, слаба памет и др. Моксата се поставя според основните точки.

Предизвикване на повръщане
Повръщането се предизвиква чрез специални лекарства и се използва за лечение на болести като натрупване на храна без тя да се храносмели, подуване на корема и на гърдите, съмнения за хранително отравяне, глисти, както и различни възпаления в стомаха.
Забранява се да се използва този метод при хора със слабо здраве, стари, бременни и деца. А ако има съмнение за хранително отравяне, но вече е минало много време от това, то пак не може да се прилага повръщане.

Намазване с лекарства
Намазването с лекарства е един сравнително особен метод за лечение на тибетската медицина, защото чрез външно намазване се лекуват вътрешни болести, лесно е за прилагане и е много разпространено сред народа.

Тибетската медицина смята, че намазването спомага за подхранването на организма и е подходящо за много болести, като груба кожа, кръвотечение и малокръвие, слаби нерви, преумора от работа, безсъние и др. Най-често се използва мас или олио, както и други помади.

Лечебни вани
Лечебните вани са пак особен лечебен метод на тибетската медицина. Най-често се използват минерални води с богато съдържание на сяра, витриол, калций и др.

Има два вида лечебни вани. Единият е водна баня в някой от горепосочените видове минерална вода, което се определя спрямо характера на заболяването и се използва при рани и проблеми на мускулите и костите, при горещина и др.

Другият вид е комбиниране на лекарства, които се варят, слагат в марлена торбичка и се налагат на болното място.

http://bulgarian.cri.cn/

Още...

Китайската традиционна медицина доказва, че женшенът има следното въздействие: стимулира жизнеността, ускорява пулса, подобрява функционирането на белите дробове и далака, ускорява отделянето на телесни течности, успокоява нервите.

Съвременната наука твърди, че женшенът има още и следните функции: улеснява образуването на ядрена киселина в клетките на костния мозък, подобрява обмяната на веществата в човешкото тяло и образуването на кръв, предпазва от болести, укрепва имунната система, възпрепятствува стареенето, не позволява вдигането на висока температура, компенсира недостига на кислород, възстановява паметта.

Според китайската традиционна медицина фурмите са особено полезни за женският организъм, нормализират функциите на далака, стомаха, белите дробове, стимулират кръвообращението, облекчават кашлицата, овлажняват кожата на лицето.

Билкови капсули за жени „Шиао Иао”
Капсулите „Шиао Иао” са особено подходящи за жени през периода на климакс, но могат да бъдат приемани и от жени от други възрастови групи.
Спомагат за регулирането на жлезите с вътрешна секреция, имат благоприятно влияние върху черния дроб и далака, подхранват кръвта, регулират менструацията.
Действуват благоприятно при нередовна менструация, при болки в гърдите и гръдния кош, виене на свят, липса на апетит, депресия и други характерни проблеми за климакса.

Забавят стареенето на кожата и подобряват умствената способност. Предпазват органите от появата на ракови клетки.

Още...

Лечебните животни

Автор проф. Златозар Боев

Проф. Златозар Боев, ст. н. с. I ст., д-р на биологическите науки, завежда отдела фосилни и рецентни птици и се грижи за научното документиране и обогатяване на колекциите от съвременни и изкопаеми птици в Националния природонаучен музей към БАН. Основните му интереси са в областта на палеонтологията и еволюцията на птиците, главно на фосилните от Балканския полуостров и България. Има изследвания за фосилните птици в България, Гърция, Азърбейджан и Виетнам.

Бележитият персийски учен, лекар и философ Абу Али Ибн Сина, известен с латинизираното име Авицена (980-1037 г.) в книгата си "Канон за лечебната наука", състояща се от 5 части, споменава над 100 лекарствени средства, получени от животни. Представени са почти всички големи групи на фауната - от бозайници до насекоми. В книгата "Джудши" (Същност на лечебното), която е основното обобщение на тибетската медицина, 181 от всичко 381 описани лекарствени средства са изготвяни от животински продукти.

В принципите на оценката и използването на лекарствените растения и животни няма разлика - и едните, и другите натрупват вещества, които, попаднали в организма на човека, имат специфично лечебно действие.

Според повечето от фармакологичните справочници обаче едва 100-ина лекарствени средства са произведени на основата на животински продукти. Едно е безспорно - техният брой нараства бързо. Кой в миналото би предполагал, че свинята е лечебно животно? Например широко известният препарат "Mezim Forte", който подпомага храносмилането, се произвежда от свински ензими. Свински е и инсулинът, който се предлага от много фирми за диабетиците. Все още повечето от животинските лекарства са биологически активни вещества - витамини, хормони или ензими. Сред тях са десетки лекарства, съдържащи пантокрин, ангиотрофин, хематоген и др.

От древноегипетските папируси научаваме, че египтянките използвали екскременти от нилски крокодил за предпазване от нежелана бременност. Плиний Стари (23-79 г. н. е.) препоръчвал сварено око от сова за борба срещу безсънието ... В древна Русия широко използвали жлъчка от мечка, в източната медицина - жлъчка на леопард и свиня, продукти от китайски гигантски саламандри, много видове змии, гущери, различни други земноводни и риби. И днес в Китай има развъдници за мечки, в които по най-нехуманен начин в името на хуманната медицина периодично източват секрета на жлъчката на мечките - продукт с непрестанно повишаваща се цена.
Най-много лекарствени животни се използват за нуждите на т. н. източна медицина. В миналото и в средновековна Европа, преди навлизането на модерната медицина, използвали по най-различен начин животински продукти - например бобровата струя, т. н. кастореум, отделяна от аналните жлези на мъжките животни.

Ако женшенът е най-ценното от лекарствените растения в източната медицина, то петнистият елен (Cervus nippon) е първенецът на зоофармацевтиката. От хилядолетия рогата му (т. н. панти) са сред най-скъпите животински продукти. Първите писмени сведения за чудотворното им въздействие са записани едва в колосалната китайска "Обща фармакопея" от 16 в. В нея има рецепти за използване на зъбите, костите, костния и главния мозък, месото (мускулите), бъбреците, кръвта, кожата, жлъчката, сухожилията... В източните райони на Средновековна Русия от 15 в. използвали рогата, които наричали "златни", понеже цената им измервали с тази на благородния метал. С младите, още невроговели напълно рога (пантите) лекували импотентност, нарушения в умствената и волевата дейност, физическа слабост, проблеми на зрението и слуха. Широко разпространено било убеждението, че рогата удължават младостта и живота на човека.

Днес от рогата на петнистия елен, както и тези на изюбъра (Cervus elaphus xanthopygus) и алтайския (Cervus elaphus sibiricus) и тяншанския (Cervus elaphus songaricus) марали, които са подвидове на благородния елен в Азия, се произвежда препаратът пантокрин. В наши дни масово го замества по-евтиният рантарин, който обаче се добива от рогата на стадно отглежданите северни елени (Rangifer tarandus). В съвременната неврология се използват препарати, добити от рогата на сайгата. Традиционната медицина на народите от Средна Азия използва отвара от рогата на тази антилопа за повишаване на поносимостта към горещините през лятото. Аналгетичното (обезболяващо), противоспазматично (срещу гърчове) и успокояващо действие на веществото сайтарин, извличано от роговата обвивка, е доказано и в съвременните медицински лаборатории. Сайтаринът е първият лабораторно изследван транквилизатор от животински произход.

В Югоизточна Азия за борба срещу безплодието у жените и като тонизиращо и подмладяващо средство използват ситно нарязана изсушена кожа от индийския слон (Elephas maximus). Значителен дял от китайската народна медицина е "тигрова" - основава се на използването на разнообразни препарати, приготвени от почти всички части на тялото на китайския тигър (Panthera tigris amoyensis). Най-мощните полови стимуланти се приготвят от костната мазнина и костите на хищника. От кости на маймуни и домашни бикове приготвят средства за борба с ревматизма, а от костенурки - лекуват анемията. Костите на домашната кокошка пък използват за стимулиране на лактацията на родилките. Храносмилателни проблеми, както и бронхиална астма във Виетнам лекуват с жабешко месо или извара от него. От гекона токи (Gecko gecko) виетнамците приготвят препарат, лекуващ половата слабост, умората, туберкулозата и астмата.

Да не забравяме за целебната отрова на пчелите, за змийския серум, рогът на носорозите, китовия спермацет, и още много други. От безгръбначните животни на първо място следва да поставим медоносната пчела с нейната пчелна отрова. Важна роля в медицината е изиграла и медицинската пиявица (Hirudo medicinalis) като кръвопускащо средство срещу високото кръвно налягане. От ларви на хлебарки (хлебарките могат и да са полезни!?) пък се приготвя лекарство, регулиращо месечния цикъл у жените, както и за зарастване на фрактури (счупвания) на костите. В източната медицина обвивката на яйцата на богомолките се използва за лечение на бъбреците. Със скакалци лекуват нарушени функции на червата, а със цикади (семейство Cicadidae) - хепатита (жълтеницата). С гъсеници на копринената пеперуда (Bombyx mori) лекуват епилепсията, безапетитието, безсънието, гинекологични и простудни заболявания.

В Индия, Китай, Мянма (бившата Бирма), Лаос, Кампучия (бивша Камбоджа), Виетнам, Тайланд, Индонезия и др. богатото природно многообразие на животинския свят от хилядолетия се е използвало и за опазване на здравето на човека. И до днес тази традиция е жива и е една от основните причини за бракониерския лов на десетки и стотици видове, обитаващи тези страни.

http://www.usuri-bg.net/

„Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.“-Авицена


8-Триграми

 

Последна промяна ( Четвъртък, 14 Февруари 2013 18:08 )