Чеснов лук

Allium sativum е ботаническото название на чесъна. Няма друго растение в света, което да лекува толкова успешно човечеството от древността до наши дни.

Древна Гърция също не е отминала ползата
лекували възпалени рани и незарастващи рани
Изображения на чеснови глави са датирани от преди 2 000 – 3 000 г. пр. н. е. Документално, историята на чесъна датира от приблизително 2300 пр.н.е. Археолозите са открили писмени сведения, че в древна Sumeria чесънът е бил използуван заради неговите качества на антисептик и антибиотик.

В намерените древни Египетски медицински източници, датиращи от 1550 пр.н.е., са открити около осемстотин формули за терапевтичните употреби на чесъна, включително за онкологични заболявания. Чесън е намерен и в гробницата на египетският фараона Тутанхамон.

В древен Китай се предполага, че култивирането на чесън и използването му с медицинска цел е започнало преди няколко хилядолетия. Развитата търговия на китайците донесла чесъна в Средния Изток и Европа.

Древна Гърция също не е отминала ползата от употребата на чесъна. Основателя на съвременната медицина – Хипократ, предписвал чесън на пациентите си при бронхит и пневмония. Има данни, че Хипократ твърди за успешно лечение на гангрена с чесън. Авиценна е съветвал да се използва чесън “против всички болести”.

Дори библията споменава чесъна.

По време на Римската империя чесънът се е прилагал за лечение на десетки болести използвайки неговото мощно антибактериално и антибиотично свойство.

През Средновековието лечебните свойства на чесъна са се ценили много високо (за разлика от човешкия живот) и арабските сарацини, отличаващи се с див и свиреп нрав, искали като откуп за всеки пленен френски кръстоносец само по 8 глави чесън! Само ще споменем чумата и хилядите, спасили се от нея само с помощта на чесън. Прочутият френски химик Луис Пастьор е доказал, че чесънът е мощен антибиотик.

По време на Втората световна война, в руските полеви болници са лекували възпалени рани и незарастващи рани с компрес от чесън, който осигурявал проникването на фитонциди в поразените тъкани и ускорявал зарастването.

Чесънът – това чудо на природата е добре познат и използван от медиците в цял свят от хиляди години. Това, разбира се, не е случайно и е достатъчно доказателство за неговата ефективност.

Официалната медицина вече е доказала, че всъщност, чесънът може да ви защити от почти всичко: от обикновена простуда до сърдечните заболявания и рак. Той може, дори да ви помогне да живеете по-дълго.


Още...

Чесън —Allium sativum L.

Сем. Кремови — Liliaceae

Описание.
Многогодишно културно луковично растение със сложна, широко яйцевидна луковица, съставена от 7—30 малки луковички (скилидки), обвити в обща белезникава ципеста обвивка. Стъблото е до 50 см високо. Листата са линейни, около 1 см широки, жлебовиднн. Цветовете са бледорозови, почти безплодни.
В съцветието освен цветове се образуват многобройни малки луковички. Плодове и семена обикновено не се образуват. Размножава се вегетативно.

Разпространение.
Отглежда се из цялата страна.

Употребяема част.
За лечебни цели се използуват луковиците (Bulbus Aliii sativi).

Химичен състав.
В свежите цели луковици се съдържа алиин — вещество, което е без мирис, но при разкъсване на тъканите под действието на ферменти алаинът се разпада до алицин, който е с много силна характерна миризма. На това вещество се дължи бактерицидното и хипогликемичното действие. Освен алиин се съдържат и някои негови производни — метилалиин, пропилалиин, пептиди, съдържащи L-цистеин и глутаминова киселина, алкилови производни на L-цистеина и 5-алкилсулфоокиси на цистеина, които понижават нивото на холестерола в кръвта, и 0,1—0,25% етерично масло. В състава на етеричното масло, получено чрез дестилация с водна пара, влизат разпадни продукти с неприятна миризма — диалилдисулфид, диалилтрисулфид, алилпропилсулфид и др. В луковиците са установени освен това тлъсто масло, фитостероли, витамини (A, Bi, Вг, С),никотиова киселина, флавоноиди (с най-вероятно значение за хипотензивното действие на чесъна), сапонини и др.

Действие.
Чесънът намира разнообразно и широко приложение в народната медицина. С методите на експерименталната фармакология е доказано неговото благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система. Той предизвиква разширяване на кръвоносните съдове (включително тези на сърцето), снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. В чесъна се съдържат летливи вещества, притежаващи силно фитонцидно действие — убиват причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, тифни бактерии, причинителите на грипа, на дизентерията и др.).

Приложение.
Чесънът е ценно средство при лечение на високото артериално налягане, атеросклерозата, коронарната болест на сърцето. Тези ефекти се дължат на съдържащите се в чесъна органични серни съединения. С наличието на фитонциди се обяснява широката популярност на чесъна в народната медицина на много страни и неговото използуване от древни времена като средство за профилактика на грипа, коремния тиф, холерата, дизентерията и др.
Клинично е потвърдено благоприятното действие на чесъна при катари на дихателните пътища, гнойни процеси в белия дроб, ангини, коклюш, кожни заболявания и др.
Чесънът подобрява апетита, стимулира отделянето на стомашен сок, на жлъчка, на смилателни фермента и с това подобрява храносмилането.
Приложен локално върху кожата (счукан под формата на кашица), чесънът дразни кожата и оказва благоприятно действие при някои кожни заболявания— лишеи, брадавици, екземи, краста, косопад. Под формата на клизми
народната медицина го препоръчва за лечение на глисти (острици), а като промивки— за лечение на бяло течение.

БИЛКИТЕ ВЪВ ВСЕКИ ДОМОще...

ЧЕСНОК

Глисты.

Варят в молоке большую головку чеснока до мягкости, процеживают и остужают. Из отвара делают клизму (1/4-1/2), оставляя её на всю ночь.

Мозоли.

Для приготовления чесночного уксуса взять 3 зубчика чеснока и залить их 3-4 стаканами винного уксуса, настаивать 2 недели. Смочить небольшой лоскуток хлопчатобумажной ткани холодным чесночным уксусом, отжать избыток жидкости и приложить ткань к больному месту (мозоль или бородавка), обвязать и оставить компресс на ночь. Утром сделать новый компресс.

Омолаживающее средство (тибетская настойка).

В приготовленную пол-литровую бутыль положить 1 головку предварительно очищенного и измельченного чеснока и залить её 2 стаканами водки. Настойку нужно настаивать в период между фазами новой и полной луны. Встряхивать бутыль дважды в день - утром и вечером. По истечении указанного срока тщательно профильтровать настойку и поставить в прохладное место. Принимать по 10-12 капель утром и вечером, запивая 1/2 стакана молока.

Понижение работоспособности.

чеснок (зубчики) - 400 г, лимон (плоды) - 24 шт. чеснок очищают, моют, натирают на терке. Выжимают сок из 24 лимонов, смешивают с чесноком, помещают в стеклянную банку и завязывают горлышко марлей. Принимают 1 раз в день по 1 чайной ложке, разводя смесь в стакане кипяченой воды. Средство улучшает самочуствие и повышает работоспособность.

Тысяча и один секрет Востока
Последна промяна ( Неделя, 24 Март 2013 16:29 )