Вие сте тук:

Начало Статии Лечебното хранене в Китай

Лечебното хранене в Китай

Според традиционна китайска медицина болестите могат да бъдат излекувани, като болните вземат подходящи хранителни продукти.

В Китай има поговорка "Източниците на храна и лекарства са едни и същи." Още от дълбока древност в Китай се употребявали плодовете и зеленчуците с лечебна цел. За това е писано в една от най-древните китайски фармаопеи – трактата "Шеннунбънцао", написан от третото столетие преди нашата ера. Известният фармаколог Ли Шънджен, който е живял по време на династията Мин / 1368 – 1644 г./, в своята книга "Бънцао Ганму" /пълна фитотерапия с приложение в медицината/ е каталогизирал 62 вида плодове и 61 вида зеленчуци.


Крушите дават добър ефект при лечение на кашлица. Крушата се нарязва на парчета и се сварява във вода. Сокът на крушата има ефект при лечението на кашлица.

Спанакът добре действува при лечението на диабет, анемия и запек. Той съдържа витамини, минерални вещества и ферменти, които стимулират секрецията на стомаха и панкреаса. Спанакът се попарва с вряла вода две-три минути, нарязва се на дребно и се смесва със сусамово масло и сол. Препоръчва се, той да се взема в такъв вид два пъти на ден.

С употребата на пресен чесън в храната на възрастни хора се предотвратява атеросклерозата и исхемичната болест на сърцето. Чесънът дава ефект и при лечение на грип, кашлица, гърлоболие. Чесънът трябва да се приема на суров.

Ябълките дават ефект при лечение на разстройство. Начинът е така: чистата ябълка се задушава. Всеки ден се взима от три до пет пъти. Разстройството може да спре. Казват се, че ябълката е ефикасна и при лечението на стомашни болки.

"Шанджа" – вид глог, може да лекува висока кръвно налягане. Метод на приложение: плодовете се сваряват до омекване, след това се смачкват на каша и се пасират през марля. Отделената по такъв начин от кората и семките месеста част на плода и сокът се смесват с разтопен небетшекер. След охлаждането се получава желе. Два пъти на ден се яде от глогини, всеки път по 100-150 грама. След половин година кръвното налягане ще се нормализира.

Краставицата е ефикасна при болно гърло и разстройство.

За диабета са полезни честото хранене с восъчна тиква, каша от просо, черен боб, зелен чай, лук и други.

В киселите нарове има танин и алкалоди. Те са ефикасни при хроническа дезентерия.

В Китай сред народа се разпространяват много рецепти за лечебно хранене. Някои видове плодове и зеленчуци имат голяма лекарствена стойност, в Китай ги използват като суровини за лекарства. Например плодове "Шанджа" / вид глог" , киселите сливи "Умей" могат да бъдат направени като драже. От кората на дини, круша, чесън и други, също се приготвят лекарства.

http://bulgarian.cri.cn/

„Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.“-Авицена


8-Триграми

 

 

Последна промяна ( Четвъртък, 14 Март 2013 12:00 )