Kava-Kava(Stressplant)

Със заповед № РД 09-135 от 04.04.2002г. на зам. министър и главен санитарен инспектор д-р Л. Куманов се спират продажбите на продукти и препарати съдържащи билката Kava-Kava (Pyper methysticum). Мярката е в резултат на предоставената от Изпълнителната агенция по лекарствата информация за сериозни чернодробни реакции свързани с употребата на такива продукти.

В Германия и Швейцария са наблюдавани над 30 случая с различна степен на чернодробно увреждане (от увеличени стойности на чернодробните ензими до чернодробна недостатъчност). Чернодробните нежелани реакции са наблюдавани между 2 седмици и 2 години след началото на употребата на билката. Един от пациентите е починал, а при други пет се е наложила чернодробна трансплантация.

През месец ноември 2001г. Европейските работни групи за лекарствени продукти от растителен произход и лекарствена безопасност преразглеждат и оценяват съотношението риск/полза за продукти, съдържащи Kava-Kava като неблагоприятно. Становището се основава на отсъствието на научни доказателства за ефективност, съпоставено с тежестта на докладваните чернодробни увреждания.

До този момент билката Kava-Kava е използвана широко в европейските страни и Америка. Тя е включена в състава на редица продукти, представляващи хранителни добавки. По-рядко билката присъства в състава на лекарства от растителен произход прилагани за намаляване на ежедневното напрежение, безсъние и нервност. Единственият лекарствен продукт съдържащ Kava-Kava е разрешен в България през месец август 2001г. под името Stressplant. Изпълнителната агенция по лекарствата не е съгласувала внос и продажба на цитирания продукт от неговото разрешаване.

Регулаторните органи в други страни също предупреждават за потенциалния риск и необходимостта за въздържане от употреба (САЩ, Канада) или подкрепят доброволното изтегляне от пазара на продукти съдържащи каваин (Великобритания, Ирландия). От 17 юни 2002г. Федералният институт по лекарства и медицински изделия в Германия прекратяват употребата на тези продукти в страната поради хепатотоксични ефекти и недобре доказана ефективност.

Ref.: WHO/QSM/MC/IEA.105


http://www.bda.bg/

 

Последна промяна ( Понеделник, 21 Май 2018 09:19 )