Nimesulide

Nimesulide е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС) от групата на сулфонанилидите с предимно подтискане на COX-2 (циклооксигеназа-2). Разрешените за употреба в България продукти съдържащи това лекарствено вещество са :
AULIN на CSC Pharmaceuticals Ltd. - таблетки и гранули по 100 мг и супозитории 200 мг и
NIMESIL на Berlin – Chemie – гранули за перорална суспензия. Към момента одобрените показания за приложение на тези продукти включват облекчаване на болка при остеоартроза, ревматично заболяване, болка след оперативна интервенция, травма или възпалителни състояния в стоматологията и дисменорея.

През последните няколко години особено внимателно се проследяват проявите на чернодробна токсичност свързана с употребата на nimesulide/Ameolin,Nimed,Biolin,Enetra/, характерна и за цялата група на НСПВС. С цел намаляване на риска от чернодробни нежелани реакции през 1999-2000 г. в редица страни, включително и България, бяха извършени промени в лекарствената информация на продуктите съдържащи тази активна субстанция. Във връзка с продължилото постъпване във Финландската лекарствена агенция на съобщения за чернодробни нежелани реакции, вариращи от безсимптомно повишение на чернодробните ензими до чернодробна недостатъчност налагаща трансплантация, агенцията спря временно продажбите и употребата на продукти съдържащи nimesulide считано от 15 март 2002г. По-късно подобни мерки предприеха и контролните органи в Испания и Турция. Започна и арбитражна оценка на ефективността и безопасността от Европейската лекарствена агенция (ЕМЕА) по чл. 31 на Директива 2001/83 (в интерес на общността).

ИАЛ също изиска от притежателите на разрешение за употреба на Aulin и Nimesil в страната да представят допълнително данни, необходими за преоценката на безопасността на тези продукти. До приключване на тази процедура е необходимо предписващите лекари да спазват стриктно условията за приложение на съответните продукти. Те са противопоказани при деца, при пациенти със свръхчувствителност към лекарството, салицилати или други НСПВС, при пациенти с нарушена чернодробна функция, тежка бъбречна недостатъчност, тежки смущения на кръвосъсирването, активна пептична язва или с анамнеза за рецидивираща язва или стомашно-чревни кръвоизливи. При установяване на клинични и лабораторни прояви на чернодробно увреждане лечението трябва да бъде преустановено. Не се препоръчва възобновяване на употребата на nimesulide дори и след възстановяване на чернодробната функция.

При поява на нежелани реакции е желателно лекарите да информират ИАЛ или притежателите на разрешение за употреба.

 

В България има разрешени за употреба 9 лекарствени продукта, съдържащи нимезулид за перорална употреба, които отговарят на следните търговски наименования в азбучен ред: AllGone, Ameolin, Aulin, Aulin 100, Biolin, Coxtral, Enetra, Nimed, Nimesil.

Още...

AllGone

( Nimesulide ефервесцентни таблетки)

( nimesulide ) принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства с аналгетични (обезболяващи) и антипиретични (понижаващи температурата) свойства. В основата на неговото действие е инхибирането на ензима цикло-оксигеназа, който катализира синтезата на простагландини. AllGone се използва за лечение на остра болка, както и за симптоматично лечение на болезнен остеоартрит. Това лекарство се предписва и при болезнена менструация.

Не трябва да приемате AllGone в следните случаи :

• ако сте алергични към nimesulide или към някое от помощните вещества в състава на таблетката .

• ако сте имали алергична реакция (напр. бронхоспазъм, ринит, уртикария) след употреба на ацетилсалицилова киселина (аспирин) или други нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак, ибупрофен, индометацин, кетопрофен, мелоксикам, напроксен);

• ако сте имали или имате някое от следните състояния:

• чернодробно увреждане или повишени чернодробни ензими ;

• активен гастрит или язва на двандесетопръстника и стомаха, стомашночревно кървене, мозъчносъдово кървене или друго активно кръвотечение или промени в кръвната картина.

- тежки нарушения в кръвосъсирването.

- тежка сърдечна недостатъчност.

- тежко бъбречно увреждане.

• ако сте бременна, планирате бременност или кърмите .

• При деца под 12г.

Промени в кръвната картина

Редки

Анемия

Много редки

Нарушения на кръвотворния апарат, червени петна дължащи се на подкожни кръвоизливи

Нарушения в имунната система

Много редки

Остра алергична реакция /Анафилактичен шок/

Психични нарушения

Редки

Нарушения на съня, кошмари

Нарушения на нервната система

Много редки

Главоболие, Сънливост, Енцефалопатия (тежко заболяване на мозъка)

Нарушения от страна на очите

Много редки

Визуални нарушения

Нарушения във вестибуларния апарат

Много редки

Виене на свят

Сърдечни нарушения

Редки

Учестен пулс

Съдови нарушения

Нечести

Високо кръвно налягане

Респираторни нарушения

Много редки

Астма, бронхоспазъм

Стомашночревни нарушения

Много редки

Коремна болка, храносмилателни нарушения, възпаление на устната лигавица, черни изпражнения , стомашночревно кървене, язва на стомаха и дванадесетопръстника и перфорация.

Чернодробно-жлъчни нарушения (виж т. 4.4)

Много редки

Бързоразвиващ се хепатит /жълтеница/, жлъчни нарушения

Кожни и тъканни нарушения

Много редки

Уртикария /остро алергично заболяване/, оток в областта на лицето, крайниците, езика и/или гърлото. Тежки кожни реакции /еритема мултиформе, синдром на Stevens - Johnson , токсична епидермална некролиза/

Бъбречни и уринарни нарушения

Редки

нарушение при уриниране /задържане на урина; кръв в отделената урина/

Много редки

Бъбречна недостатъчност, бъбречно възпаление и намаляване на количеството отделена урина

Общи неразположения

Много редки

Хипотермия /понижаване на телесната температура/

Клинично-лабораторни проучвания

Чести

Увеличение на чернодробните ензими

Последна промяна ( Вторник, 10 Септември 2013 23:47 )