Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции САЩ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ОТРОВНО ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕКАРСТВО-TEETHING TABLETS

САЩ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ОТРОВНО ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕКАРСТВО-TEETHING TABLETS

Teething Tablets се приема под формата на таблетки срещу болки в зъбите

Американската агенция за лекарствата FDA призова потребителите да изхвърлят хомеопатично лекарство за деца, което се намира в свободна продажба.

Производителят е бил принуден да изтегли медикамента поради съмнения в дозата на отровно растение. Медикаментът под името Teething Tablets, се приема под формата на таблетки срещу болки в зъбите.


Производител е хомеопатичната лаборатория Hyland, която твърди, че лекарството е на пазара от 1945 г. Сред останалите растения се съдържа и беладона, която включва отровни алкалоиди.

"За такъв продукт е много важно дозата на беладоната да се контролира внимателно. Анализ в лабораторията на FDA показа, че в Teething Tablets на Hyland се съдържат неравномерни количества беладона", съобщи администрацията.

Получени са оплаквания за поява на нежелателни ефекти от беладоната. Хомеопатията не се контролира в САЩ и продуктът никога не е преминавал през одобрението на FDA, за да се продава.

Експертите добавиха, че "не им е известно за клинично доказана полза за здравето". Въпреки дъгата си история продуктът никога не е привличал вниманието на властите.

През 2007 г, Hyland доказа, че всяка таблетка съдържа само 0,2 микрограма алкалоиди. Бебе с тегло 5 кг ще има нужда от хиляди хапчета, за да усети негативният ефект на беладоната.

http://www.dnes.bg/

 

 

Последна промяна ( Четвъртък, 23 Декември 2010 12:14 )