Вие сте тук:

Начало Други Статии Китайски ароматни гъби-сянгу

Китайски ароматни гъби-сянгу

Тези гъби растат по стволовете на дърветата, за разлика от другите видове; те имат свеж и прекрасен аромат и вкус и богата хранителна стойност, с което са си извоювали славата на "императрица".
Гъбите, според диетолозите, са с изключително ценен хранителен състав, поради което са много подходящ продукт за всяка трапеза. Ароматните гъби не са изключение от това. Според анализите, в 100 гр. ароматни гъби се съдържат 12-14 гр. белтъчини, което надвишава далеч белтъчното съдържание на обикновените растителни видове; освен това, 59.3 гр. въглехидрати и голямо съдържание на калций, фосфор, желязо, различни захари, витамини В1, В2, С и др. В изсушените гъби има различни ценни киселини и съставки.
Ароматните гъби не само имат ценен хранителен състав, но и помагат за намаляне на мазнините в кръвта и притежават и други свойства. Наскоро, американски учени доказаха, че в тези гъби се съдържа особен ензим, който има силно изразен противораков ефект. Затова, хората наричат ароматните гъби и "нови бойци срещу рака".
За китайците, ароматните гъби са не само прекрасно ястие на трапезата, но и от дълго време се използват като средство за удължаване на живота. Тяхните полезни съставки помагат за подобряване на метаболизма и храносмилането, намаляване на кръвното налягане, възспиране на болестни промени на черния дроб, изчистване на камъните от жлъчката, лечение на рахит и малокръвие.
Има най-различни начини на приготвяне на ароматните гъби, като могат да са самостоятелно ястие, както и да се съчетаят с пилешко, патешко и риба чрез различни готварски техники. В китайската кухня има много известни ястия на основата на ароматните гъби, които често присъстват на трапезата.
Обикновено, в чужбина тези гъби се намират само в изсушен вид, така че е задължително те да се накиснат за около 20 мин преди употреба, докато омекнат, след което се изтискват добре. Водата от накисването може да се изпозлва в същото или друго ястие.

Има едно много обикновено ястие, което обаче носи поетичното име "Ястие на дълголетието". Eто историята му:
Според легендата, по време на династия Мин, една година настъпила голяма суша и всичко страдало от нея. Императорът решил да проведе церемония да измоли от небесата дъжд. За тази цел, той пазил пост няколко месеца. Точно тогава, генерал Лиу Буоуън се връщал към столицата през родния край на ароматните гъби и взел специално гъби от там. След като ги киснал, той им добавил подправки и ги изпържил. Той поднесъл това ястие на императора, който още преди да хване пръчиците за ядене, вече бил усетил прекрасния мирис. След като ги опитал, той разбрал,че тяхният вкус е още по-хубав от аромата им. Докато ядал, той непрекъснато провъзнасял вкуса им. Накрая той попитал, къде растат тези гъби. Генералът му казал, като добавил и една история за девойка, която искала да избяга от управниците и се изгубила в планината. Тя припаднала от глад, а като се свестила, опитала суровите гъби и не само силите и се възвърнали, но и живяла повече от 100 години. След като императорът чул тази история, той наредил тези гъби да се поднасят често на трапезата му. Тази традиция се запазила и до сега, като ароматните гъби присъстват еднакво и на държавните банкети, и сред ежедневните ястия. А пържените ароматни гъби се наричат "Ястие на дълголетието".

Pецепта за Пържени ароматни гъби, която по желание може да приготвите и с други гъби.
Пържени ароматни гъби
Необходими продукти: 15-20 сушени ароматни гъби, 2 скилидки чесън, 2 парченца джинджифил, 2 с.л. морски сос (по желание), 2 с.л. тъмен соев сос, 2 ч.л. оризов алкохол или сухо шери, 1 ч.л. захар, 1/3 ч.ч. вода, в която са киснати гъбите или пилешки бульон, няколко капки сусамово олио, 1 стрък зелен лук
Начин на приготвяне: накиснете гъбите в топла вода за 20 мин или докато те омекнат. Изстискайте ги за да се махне излишната вода и ги нарежете на лентички. Накълцайте чесъна и джинджифила. Нарежете зеления лук по диагонал на 3 см парчета. В малка паничка смесете морския сос, соевия сос, оризовото вино, захарта и водата от гъбите (бульона). Отделно нагрейте тигана до горещо. Добавете олиото в нагорещения тиган. Когато олито се загрее, добавете чесъна и джинджифила. Бързо ги изпържете, докато се вдигне приятна миризма. Добавете гъбите и ги пържете, като бъркате 1 минута. След това излейте вътре соса. Оставете да заври и пак бъркайте, докато гъбите попият добре соса. Запържете и зеления лук вътре и сусамовото олио. Веднага сервирайте.
С полезните си свойства и хубавия вкус ароматните китайски гъби са харесвани и се продават по цял свят. Сега, разбира се, тези гъби се отглеждат по много по-модерни технологии, както и се прилагат високи стандарти за чистота. В Китай пакети с разсад се изпращат в равнината и сега гъби се произвеждат даже в заводски условия, като периодът им на съзряване от предишния 2-3 години е намален на 2-3 месеца. Така повече хора могат да се насладят на прекрасния им вкус и да се възползват от лечебните им свойства. Така днес, китайските ароматни гъби заемат второ място в света по производство сред гъбите след белите култивирани печурки.
Тези гъби се предлагат и в България, така че по възможност можете да ги опитате.
http://bulgarian.cri.cn/