КОИ ПЛОДОВЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ЗИМАТА

Зимата е сезон, в който организмът ни се нуждае от витамини и подсилване на имунната система и жизнените сили. Едно от добрите средства, които ни е предоставила природата за тази цел са плодовете. Освен, че ще ни осигурят здраве и дълголетие, те ще се погрижат и за състоянието на кожата. Ето някои от плодовете, които е добре да похапвате през студения сезон.

1. ГЛОГ
Глогът е богат на флавоноиди и витамини, което предотвратява образуването на свободни радикали, подсилва имунитета. Този плод е сладко-кисел на вкус и затоплящ организма, възбужда апетита, стимулира усвояването на храната и храносмилането. Ако често ядете глог, ще живеете по-дълго, така твърдят тук в Китай.

2. КРУША
Според традиционната китайска медицина крушата утолява жаждата, облекчава кашлицата, отстранява патогенния огън, укрепва кръвта и възстановява тъканите, овлажнява белите дробове и е особено подходяща да се яде през зимата от хора, които имат висока температура. Препоръчва се при силна кашлица, болки в гърлото, запек. Крушата действа и диуретично. По една-две круши на ден ще ви помогнат да овлажните организма през зимата.

3. ЯБЪЛКА
Според традиционната китайска медицина ябълката подсилва далака и стомаха, утолява жаждата, полезна е за белите дробове и носят радост. Наричат ги още „бог-защитник на сърдечно -съдовата система". Те са богати на каротин, витамините В и С, магнезий, което действа благоприятно на кожата като и придава блясък и изчиства петната. Ако похапваме повече ябълки можем да подобрим състоянието на дихателните пътища, а при тези, които прекарват по-дълго време пред компютър, те изчистват вредното облъчване и са добра профилактика срещу ракови заболявания.

4. ЗАХАРНА ТРЪСТИКА
Захарната тръстика е богата на захари и вода, освен това се отразява добре на метаболизма с богатото си съдържание на витамини, белтъчини, калций, органични киселини, желязо и др. вещества. Захарната тръстика не само подслажда, но и осигурява на организма необходимите хранителни вещества и калории. Но с нея трябва да внимавате, защото има свойството да охлажда организма. Затова не се препоръчва на хора, които страдат от студ в стомаха.

Тук в Китай има два вида захарна тръстика-едната е с по-тъмна кора, а другата с по-светла. Тази с тъмната кора се определя като затопляща и е подходяща при възпалено гърло. А другата е сладка и охлажда организма. Тя се препоръчва при кашлица, която е причинена от топлина в белите дробове, червата и стомаха, налепи по гърлото, проблеми с отделителната система.

У нас това растение не е популярно да се консумира като плод, но тук в Китай го правят. Обелва се кората и се яде сърцевината. Друг вариант е да нарежете захарната тръстика на парчета и да я сварите за няколко минути. Извадете я от тенджерата докато е още топла, обелете я и е готова за ядене. Така ще е още по-сладка.

5. КИВИ
Наричат кивито „цар на витамин С" или „цар на плодовете", защото е най-богато на витамин С. Освен това то съдържа серотонин, помага за уравновесяването на чувствата, успокоява психиката, заздравява сърцето и помага за усвояването на хранителните вещества. То е кисело на вкус, сладко и охлаждащо организма, утолява жаждата, понижава температурата. Препоръчва се на ден да изяждате по 1-2 кивита, но не го правете на празен стомах, а 1-3 часа след ядене.

6. МАСЛИНИ
Някои казват, че маслините са плодове от рая. Те са богати на калций и в сурово състояние са като елексир за организма. Маслините са сладко-кисели на вкус, а по характер са неутрални. Помагат при лечението на вирусни настинки, овлажняват дробовете, облекчават кашлицата.

7. ХИНАП
Пресните плодове на хинапа са богати на витамини, особено на витамин С, помагат на холестерола да се преобразува в жлъчни киселини. Хинапът е сладък на вкус и овлажняващ по природа, затова има свойството да подсилва енергията Ци и кръвта и да успокоява нервната система. Благодарение на богатото съдържание на витамин С, той е силен антиоксидант, който не само поддържа еластична кожата, но и възпрепятства образуването на меланин.

8. ПОМЕЛО
Помелото е цитрусово дърво, което дава най-големите цитрусови плодове. То се отглежда в Азия от близо 4000години. На външен вид плодът прилича на огромен грейпфурт, а на вкус е сочен, сладко-кисел и леко горчив. В Китай се твърди, че помело спасява от всякакви заболявания и е абсолютен гарант за добро здраве. В Тайланд вярват, че ако в продължение на три години се яде помело, астмата и туберколозата си отиват безвъзвратно. Те го препоръчват и като противораково средство. Освен това тайландците са убедени, че тези, които ядат редовно помело, след години стават по-добри, отзивчиви, открити и любвеобилни.

Помело е богат на витамин С. Благодарение на пектина, който съдържа, може да намали лошия холестерол, подпомага усвояването на калция и желязото от организма, утолява жаждата, подобрява храносмилането и апетита, тонизира далака, подсилва кръвта. Освен на витамини, помело съдържа и други полезни за организма вещества като калций, фосфор, магний, натрий.

На ден се препоръчва да се изяжда 100-200 гр. помело. Ако се яде 1 час преди ядене, подобрява апетита, но по принцип се препоръчва да не се консумира на празен стомах.

9. РАЙСКА ЯБЪЛКА
Райската ябълка е богата на витамини и захари. Тонизира белите дробове и стомаха, лекува кашлицата, изчиства шлаките от червата, смъква температурата. Избягвайте да ядете райски ябълки на гладно, за да нямате проблеми със стомаха.

10. БАНАН
Бананът е богат на въглехидрати и диетични фибри, както и на захари, ето защо утолява глада и зарежда с енергия. Бананът има охлаждащо действие върху организма, затова е подходящ при висока температура, помага при запек, стимулира образуването на стомашни киселини и защитава стомашната лигавица, предпазва от рак. Но тези, които имат патогенен студ в стомаха, диария или проблеми с бъбреците, трябва да бъдат внимателни и да не прекаляват.

http://bulgarian.cri.cn

Последна промяна ( Вторник, 02 Декември 2014 12:07 )