Вие сте тук:

Начало Статии
Статии
Цигун

На китайски гун означава работа, а ци - енергия, така че цигун може да се преведе като подобряване и засилване  циркулацията на енергията.

Всъщност практиката на цигун се опира на достиженията на
цялата китайска традиционна медицина и има обширна основа в теория и изследвания, натрупани през хилядолетията.

Според китайската медицина има два начина за изучаване на здравето и болестта - вътрешен и външен.

Външният включва физически въздействия върху тялото и наблюдаване на резултатите, подобно на съвременните лабораторни изследвания.

Вътрешнният начин включва изучаване на собственото тяло и наблюдаване на собствените усещания.

Първата стъпка в използването на вътрешния начин е направена чрез наблюдението върху усещанията на хората при промяна на външните условия и средата - сезон, време на денонощието. Това довело до търсене на начини за хармонизиране на хората и техния живот с промените и измененията в прородата. Наблюдавало се също така, че циркулацията на енергията ци има тясна връзка с човешките действия, издаването на определени звуци, емоциите , храната. Хората постепенно достигнали до извода, че циркулацията на ци е важна за здравето и започнали да търсят начини за подобряването й. Постепенно се създали методи и форми, които станали основата на цигун.

Тук трябва да разгледаме няколко основни въпроса.

продължава> Последна промяна ( Вторник, 07 Октомври 2014 17:42 )
 
Зонотерапия

Зонотерапията се основава на принципа, че всички органи, жлези и системи в тялото са проектирани върху зони или рефлексни точки по ходилата и ръцете. Чрез масаж на тези точки се намалява напрежението в целия организъм.

продължава> Последна промяна ( Вторник, 10 Май 2011 19:50 )
 
Тайните на китайското природолечение

Китайците винаги са се опитвали да проумеят тайните на човешкото тяло и да разберат как и защо още от незапомнени времена в него се развиват болести.Пет са условията за добро здраве: хранителният режим, хигиената, почивката, физическите упражнения и околната среда. Не можеш да се лишиш от нито едно. За доброто здраве са нужни всичките пет. Ето защо е особено важно да се погрижим за здравето си, като си изградим здравословен начин на живот и прилагаме принципите на природолечението. Това е не само първата отбранителна линия срещу болестите, но може би и последната ни надежда за лечение, тъй като тъкмо тези основни житейски дейности предизвикват съвременните здравословни проблеми.

 

продължава> Последна промяна ( Петък, 18 Декември 2009 19:30 )
 
Месечните биоритми и ролята на лунните фази

Тибетската медицина препоръчва да се провежда профилактично лечение и други общоукрепващи процедури през първите дни на лунния месец. Посочва се, че “болестите на злите духове” /кръвоизлив в мозъка, паралич, инфаркт на миокарда, остри психични заболявания, епилепсия и др./ най-често възникват през 4-, 8-, 11-, 15-, 22-, 29-тия ден на лунния месец.

продължава> Последна промяна ( Събота, 24 Декември 2011 01:11 )
 
Годишните биоритми

Всъщност това е и годишният ритъм: 72:18, където 18 дни през 72 дена постоянно са активни слезката, задстомашната жлеза и стомахът. Тези 18 дни са между 72 дена, през които са активни съответните органи.

продължава> Последна промяна ( Петък, 18 Декември 2009 19:33 )
 
Диагностициране в китайската медицина

Лекарят използва гледане, слушане, помирисване и допир, както и разговаря с болния, за да може максимално да събере всякаква информация, свързана с болестта и съответно да назначи лечение. Диагностицирането обхваща определяне на болестта по гледане, помирисване, разпитване и допир. Те трябва да се използват комплексно и само така може да се получи правилна картина на болестта.

продължава> Последна промяна ( Петък, 18 Декември 2009 19:35 )
 
ОСНОВНА ТЕОРИЯ НА КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА

Основната теория на китайската медицина е сбор от теоретични постановки за жизнените процеси в човешкия организъм и законите на развитие на болестите. Тя обхваща няколко основни части като ин-ян, петте елемента, енергията ци, вътрешните органи, меридианите и разглежда въпроси, свързани с причините за болестите, механизма на болестите, диагностицирането, лечението и храненето .

продължава> Последна промяна ( Петък, 18 Декември 2009 19:36 )
 
Енергиите ИН и ЯН

Според представите на древната китайска медицина в основата на всичко живо е жизнената енергия Чи, която се проявява в две форми: ИН и ЯН. Те са свързани една с друга, противопоставят се и преминават една в друга. Животът на Земята е пронизан от ритмични вълни, които представляват редуващи се приливи и отливи на ЯН и ИН. Под термина “ЯН” се подразбира мъжкото начало, деятелността, денят, енергията. Под термина “ИН” се подразбира женското начало, пасивността, натрупването, нощта, кръвта.

 

продължава> Последна промяна ( Петък, 18 Декември 2009 19:37 )
 
КРАНИОПУНКТУРА (СКАЛЬПТЕРАПИЯ)

КРАНИОПУНКТУРА (СКАЛЬПТЕРАПИЯ)

Краниопунктура (скальптерапия, церебральная акупунктура). Этот метод был открыт китайскими невропатологами в 70-х гг. прошлого столетия. Было установлено, что акупунктура зон кожи головы вызывала онемение, тепло, сокращение мышц,отдачу в соответствующую часть органа. При этом терапевтический эффект при стимуляции игл в различных зонах был обнаружен в определенных областях - желудке, легких, сердце, гениталиях и др.

продължава> Последна промяна ( Неделя, 25 Декември 2011 23:01 )
 
Лечение на кожните проблеми с китайска медицина

Става дума за пъпките по кожата. Голям дял от световната козметична и фармацевтична индустрия е посветен именно на борбата с тези разрушители на красотата. Но нека да видим, как подхождат към този проблем китайските специалисти по традиционна медицина.

Може би малко хора се замислят, че акнето има някаква връзка с проблеми на черния дроб или далака, да речем. Но според докторите по традиционна китайска медицина, проблеми като пигментация, акне, обриви и други подобни, са тясно свързани с отслабени вътрешни органи. Тези проблеми могат да бъдат излекувани с китайски медицински масаж, акупунктура и с пиене на билкови отвари.

продължава> Последна промяна ( Неделя, 23 Декември 2012 11:25 )
 


Страница 9 от 9