Fast Food

БЪРЗА ЗАКУСКА/быстрая еда/фаст- фуд

Към категорията fast food хората обикновено отнасят храната в заведенията от типа на McDonald’s и KFC, но към нея трябва да се причислят също различните сандвичи и дюнери, хот-дога и палачинките, продаващи се по улиците, както и всевъзможните чипсове, сухарчета, газирани напитки и сладки дреболии, които всеки понякога хапва в движение.

 

Истина ли е, че храната в заведенията
Според специалистите, изучаващи влиянието на тази храна върху човешкия
В нея има много холестерол, съдържанието на витамини и хранителни влакна е сведено до минимум


Списъкът е доста дълъг, броят на заетите и бързащи хора- привърженици на тази храна все повече нараства и затова може би е редно да й бъде отделено повече внимание.

Американски учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са се опитали да формулират най-често задаваните въпроси за този тип храна и да дадат съответните отговори, а както е известно САЩ са страната, в която fast food е особено популярна.

- Истина ли е, че храната в заведенията за бързо хранене се приготвя с вредна мазнина?

- В повечето случаи да.
За приготвянето на много храна обикновено се използват твърди видове маргарин с високо съдържание на трансизомери на мастните киселини. Това е характерно също за кремовете и пастите. Така, че няма голяма разлика дали сте хапнали в “Макдоналдс” или сте пили кафе с торта.

Тези трансизомери увеличават риска от развитието на болести на сърцето. Разбира се, особено на децата трудно може да се обясни, че хамбургерите и картофките са вредни, но би следвало порасналият човек поне да се замисли за това.

- Истина ли е, че затлъстявянето при американците е свързано с “бързата храна”?

- И още как!
И не само при американците. Увлечението по бързото хранене вече доведе до увеличаване на броя и на дебелите французи, англичани и дори японци. Причините за това са две. Първо - калориите в тази храна обикновено превишават количеството необходими калории за 1 ден (освен това, човек все пак яде нещо през останалата част от деня). И второ - подобно хранене нарушава баланса на хормоните, които създават усещането за глад и ситост. Например, напълно възможно е човек да изяде голям хамбургер, млечен шейк, щрудел, сладолед, кола и въпреки това да продължи да се чувства гладен.

- Съдържат ли се в “бързата храна” някакви наркотични вещества, които ни карат отново да се връщаме в тези заведения?

- По отношение на наркотичните вещества отговорът е не!
Но и не бързайте да се радвате! Според специалистите, изучаващи влиянието на тази храна върху човешкия организъм, прекалената употреба на мазнини и захар води до реална химическа зависимост, подобна на наркотичната. Т.е. посещаването на такива заведения предизвиква същата болезнена зависимост, както и тютюнопушенето или употребата на наркотици. Често на любителите на fast food им е много трудно, дори невъзможно да се върнат към нормалната храна или да спазват строги диети.

- Защо тази храна често е обвинявана, че предизвиква гастрит, язва и други стомашни болести?

- Първата причина за възникването на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек и други заболявания е бързината, с която обикновено се яде на подобни места.
Затова и те се наричат заведения за бързо хранене - яде се бързо, често в движение, без да се сдъвква добре.

Втората причина е… шумът и високата музика. Учените са доказали, че при хората, хранещи се в препълнени зали, където е прекалено шумно от музиката или разговорите на околните, опасността от стомашни проблеми е много по-голяма. Особено вреден е този “музикално-шумов акомпанемент” за децата и подрастващите, чиито организми са по-силно възприемчиви.

- Вярно ли е, че “бързата храна” оказва отрицателно влияние върху кожата, косата и въобще върху вида на човека?

-Тази храна предизвиква бързо нарушаване в обмяната на веществата.
В нея има много холестерол, съдържанието на витамини и хранителни влакна е сведено до минимум, а балансът между белтъчините, мазнините и въглехидратите няма нищо общо с нормалното хранене. Ето защо тази “диета” влияе отрицателно върху състоянието на косата, като я лишава от блясък, а кожата - от еластичност.

- Истина ли е, че хамбургер+кола са много по-вредни, отколкото ако се консумират пооделно?

- Истината е, че когато пием ледена кола или друга газирана напитка по време на яденето на хамбургер или картофки, ние правим голяма грешка.
Стомашният сок, разреден с газираната течност, престава да се справя с храносмилането на тази тежка храна. А мазнините в храната под влиянието на ниската температура на напитката моментално замръзват и се залепват, увеличавайки още повече обема на талията.

- Може ли да се умре от fast food?

- Ако става дума за развалена или заразена храна – да,
но това важи за всеки подобен случай и извън подобни места за хранене. Но, ако говорим за нормалната бърза храна, то от нея вие няма да умрете, но ще си създадете редица здравословни проблеми.
33 годишният американски журналист Морган Спарлок, който се е убедил, че няма никакви проблеми със здравето, решил да проведе експеримент и да се храни 3 пъти дневно в “Макдоналдс”. Резултатите от експеримента били: 12 кг наднормено тегло, повишено ниво на холестерол, 2 пъти по-голям риск от инфаркт, черен дроб, приличащ на черния дроб на заклет алкохолик. А по време на експеримента Спарлок се отказал от алкохола. Освен това бил наблюдаван още един странен страничен ефект - намаляване на сексуалното желание и способности.

- Опасна ли е “бързата храна” за децата?

- Да, това е така.
Точно децата са най-големите любители на храната от типа “хотдог+кола”. Лекарите са убедени, че тази храна е опасна за тях, защото организмът все още се формира, а какъв ще бъде той зависи в голяма степен от съдържанието на чинията. Неправилно балансираната храна води до затлъстяване, нарушения в ендокринната и имунната система, а това влияе и върху физическото и умственото развитие.

- Колко пъти седмично или месечно може да се храним в заведенията за бързо хранене без да вредим на здравето си?

- Някои диетолози твърдят, че относително безболезнено за здравето може да се смята употребяването на тази храна веднъж месечно, но други са на мнение, че и това и това е твърде често.

Всъщност каква е целта на храненето, питат американските специалисти в заключение. Ако тя е просто да се задоволят потребностите на организма, защо това да става чрез доказано вредна храна дори веднъж месечно. Ако пък човек търси и удоволствието от храненето… едва ли изобщо ще се сети да посети подобен тип заведения.

материалът е в превод на здраве.bg

Още...

Фаст фуд: быстрая еда или медленная смерть?

Шведские учёные выяснили, что картофельные чипсы, картофель фри и гамбургеры содержат такое количество канцерогенов, что их фанаты практически обречены на различные онкологические заболевания либо, как минимум, на нервные расстройства.

Исследования проводились в Стокгольмском университете (Stockholm University), а канцерогеном, который в данном случае образуется в указанных продуктах, - акриламид (acrylamide). Упрощённо говоря, причина его образования - это нагревание богатой углеводом пищи, причём это правило, оказывается, распространяется и на рис - продукт, который традиционно считается диетическим.

Шокирующим в открытии шведских биохимиков является тот факт, что количество канцерогена в обычном пакетике с чипсами превышает максимально допустимую концентрацию, установленную Всемирной Организацией Здоровья (World Health Organization, WHO) для питьевой воды, в 500 раз. В картофеле фри и бургерах (Burger King), которые продаются в McDonald's (речь идёт, прежде всего, о шведских McDonald's) концентрация превышала норму в 100 раз.

По словам Лива Буска (Leif Busk), возглавляющего департамент исследований в шведской Национальной пищевой администрации (Sweden's National Food Administration), за всё время своей 30-летней специализации в "пищевой" сфере, ему "такого видеть не приходилось".

Невероятность и значимость открытия вынудила исследователей отступить от традиционного пути всякого научного открытия: сначала рецензии коллег, потом публикации в специализированных изданиях, а уж потом "контакт с общественностью". Посчитав, что речь идёт о бомбе замедленного действия, шведы предпочли первым делом организовать пресс- конференцию.

Акриламид - это белое или прозрачное кристаллическое вещество, растворимое в воде. Известно, что оно повреждает нервную систему и, по данным онкологов, является причиной генетических мутаций и образования опухолей в брюшной полости. Эти данные были получены в результате наблюдений над животными.

По классификации Управления по охране окружающей среды США (The US Environmental Protection Agency), акриламид входит в группу канцерогенов, последствия от контакта с которым оценивается как "средней степени тяжести".

По требованиям WHO, один литр питьевой воды должен содержать не более одного микрограмма акриламида. Согласно новым требованиям ЕС, действующим до конца 2003 года, допустимый предел концентрации снижен до 0,1 микрограмма.

Анализ показал, что акриламид является результатом нагревания продуктов. Например, подогретый картофель содержал канцерогена в 12-40 раз больше, чем подогретый гамбургер. Причём, если те же самые продукты варить, а не жарить и не нагревать в духовке, канцерогены не образуются совсем.

Естественно, эти данные стали известны представителям шведской пищевой промышленности. По словам Стефана Эрикссона (Stefan Eriksson), менеджера по маркетингу шведского филиала Burger King's, "мы получили информацию, и сейчас оцениваем ситуацию".

После обнародования данных, первым делом представители шведской Национальной пищевой администрации заявили, что анализы, полученные от 100 случайных образцов, не могут считаться репрезентативными и не являются достаточным поводом для запрета на продажу указанных продуктов и изъятия уже имеющихся в продаже "экземпляров".

Как заметили взбунтовавшиеся работники одного из московских филиалов Макдональдс "Мак" - это не так круто, как кажется". Кстати, они не поленились привести список используемых "пищевых" стабилизаторов, консервантов, эмульгаторов и так далее.

Из них запрещены - E121, E123, E240,
к группе канцерогенов относятся - E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E152, E210, E211, E213-217, E240, E330, E447,
к аллергенам - E230, E231, E232, E239, E311-313,
а болезни печени и почек вызывают - E171-173, E320-322.

Вам еще хочется перекусить "по-быстрому"?

Несколько лет немецкий журналист Эрик Шлоссер изучал, как система быстрого питания перепахала не только диету, но даже пейзаж сначала Америки, а затем и других континентов. Он знает, откуда берется мясо (и потому перестал есть говяжий фарш), почему так вкусна жареная картошка и какова настоящая цена гамбургера, которую не вывешивают над прилавком.

Итогом многолетней работы публициста стала скандальная книга "Нация Фастфуда". Именно на основе этой книги составлена эта мини-памятка.

Несколько фактов о Макдоналдс

1. Средний американец съедает 3 гамбургера и 4 порции картошки каждую неделю.

2. Текучка кадров в фастфуде - до 400%. Типичный работник уходит из кафе уже через 4 месяца. Среди работников много подростков из бедных семей и иммигрантов, особенно из Латинской Америки, которые знают по-английски только название блюд в меню.

3. Юная рабсила любит пошутить. Видеозаписи в фастфудах Лос-Анджелеса показали, что тинейджеры чихают в еду, лижут пальцы, ковыряют в носу, тушат сигареты о продукты, роняют их на пол. В мае 2000-го трое подростков из "Бюргер Кинга" в Нью-Йорке были арестованы за то, что около 8 месяцев плевали и мочились в блюда.
В миксерах живут тараканы, а мыши лазают по ночам на оставленных для разморозки гамбургерах... Известно, что многие работники фастфуда не едят в родном кафе, пока сами не приготовят себе порцию.

4. В 1970-м американцы тратили на эту еду 6 млрд долларов в год, в 2001-м - больше 110 млрд. Это больше, чем на высшее образование, компьютеры, автомобили. Больше, чем на книги, фильмы, журналы, газеты, видео и музыку - вместе взятые.

5. Специально для "Макдональдса" выведена порода кур с огромной грудью, "Мистер МД". Из белого мяса грудки делается популярное блюдо в меню, "Чикен Макнаггетс". Это изменило всю индустрию производства курятины.

6. Вкус картошки из "Макдональдса" нравится всем. Раньше он зависел исключительно от жира, в котором ее жарили. Десятки лет это была смесь 7% хлопкового масла и 93% говяжьего жира. В 1990-м люди ополчились на холестерол, и в фастфудах перешли на 100% растительное масло. Но вкус -то требовалось оставить тем же! Если вы сегодня запросите в "Макдональдсе" сведения о составе блюд, то в конце длинного списка прочитаете скромное "натуральный ароматизатор"... Это универсальное объяснение того, почему в фастфуде все так вкусно...

7. Рецепты картошки и гамбургеров надо искать не в кулинарных книгах, а в трудах "Технология пищевой промышленности" и "Инжиниринг еды". И вкус, и запах гамбургеров делается на огромных химических заводах Нью-Джерси.

8. Коровы фермеров питались, как им и положено, травой. Коровы,   предназначенные для большой фастфудовской мясорубки, за три месяца до умерщвления огромными стадами загоняются на специальные площадки, где их кормят зерном и анаболиками.

9. Одна корова может съесть больше 3000 фунтов зерна и набрать 400 фунтов веса. Мясо при этом становится очень жирным, в самый раз для фарша.

10. Рост цен на зерно ухудшил и без того ужасную ситуацию.

До 1997 года -- первого звонка от коровьего бешенства -- 75% американского скота ели останки овец, коров и даже собак и кошек из приютов для животных. За один 1994 год коровы США съели 3 млн. фунтов куриного помета. После 1997-го в рационе остались добавки из свиней, лошадей и кур вместе с опилками из курятников.

11. Ожирение - вторая после курения причина смертности в США.
Каждый год от него умирают 28 тысяч человек. В 2 раза возрос уровень ожирения у англичан, которые больше всех европейцев любят фастфуд. В Японии с их морской и овощной диетой толстых раньше почти не было -- сегодня они стали как все.

За нападки на любимую Америкой еду, Шлоссера называли экономическим невеждой, болваном и фашистом. Официальные лица "Макдональдса" высказались, что "настоящий "Макдоналдс" не имеет ничего общего с этой книгой. "Он врет о наших людях, нашей работе и еде", сообщает Vlasti.Net.

А вам как кажется?

http://www.zdorovie-vcem.narod.ru/

Още...

Защо пържените храни са вредни

Българинът по принцип обича пържените храни. Като започнем от мекиците на баба, минем през поничките, пирожките и стигнем до вкусните пържени яйца, дробчета, кюфтета, картофки.

Определено пържените храни са по-пикантни. Самата хрупкава коричка, която се получава върху изпърженото, е направо влудяващо възбуждаща за сетивата. Но зад примамливия външен вид се крие опасност.

При загряване на мазнината, в която се извършва процесът на пържене, обикновено се достигат температури от порядъка на 200 - 270 °С. При тези температури, както в продуктите, така и в самата структура на мазнината настъпват изменения. Реализира се реакцията на липидна пероксидация.

Ще рече: във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2. Поради високата температура и интензивността на процеса, започва отделяне на паразитни, отцепени молекули с висока енергия – т.нар. свободни радикали. Тези свободни радикали, след като бъдат погълнати, играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм – смущавайки естествените физиологични процеси протичащи в тях.

В някои клетки е възможно да се увреди генетичният материал и те да мутират, а така възниква ракът. От пържени храни най-често се получава рак на лигавицата на стомаха.

Не винаги и не при всеки, но опасността съществува.

Клетките имат защитни системи обезвреждащи свободните радикали. Такива са системата на глутатйона, системата на vit Е и vit А.

Всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът е фатален.

За да се предпазите:
Трябва да се ограничи консумацията на пържени храни. Печеното месо, картофи и др. също си ги бива.
Ако се пържи нещо, то това да става във фритюрник, за да се избегне прегряване на мазнината. Фритюрниците, чрез специална система за контрол, поддържат температурата на мазнината до 190° С. Установено е, че до тази температура процесите на липидна пероксидация, макар и да са налице, не са в степен застрашаваща силно здравето.

Обикновеното олио трябва да се подменя след 2-3 пържения. Съществуват мазнини от различни растения, специално стабилизирани и пригодени за по-дълготрайна употреба във фритюрник. Освен по дългосрочност на употребата – тези мазнини имат и предимството да образуват по-малко свободни радикали.
Между пърженията съхранявайте мазнината на тъмно и при затворен фритюрник. Така я предпазвате от допълнително вредно разграждане.

Мазнини

Мазнините са задължителна съставка на храната. Енергетичният еквивалент на 1 грам мазнина се равнява на 37,7 килоджаула /9 килокалории/ средно.

Хранителните мазнини са единствените доставчици на незаменими /есенциални/ мастни киселини, които изпълняват важни мембранни функции и са предшественици на биологично активни вещества.

Хранителните мазнини играят ролята на разтворители и преносители на мастно-разтворимите витамини А, Д ,Е и К.

Основните мастни групи са:

1. Фосфолипиди.
Те са основен градивен елемент в изграждане на клетъчните и субклетъчните мембрани в строежа на нервните обвивки. Главният представител е лецитинът, когото приемаме с храната / житни и бобови семе на и зародиши, ядкови плодове, нерафинирани растителни масла, месо, риба, хайвер/;

2. Стероли.
Те са задължителни структурни елементи на всяка жива клетка, стабилизират клетъчните мембрани и намаляват йонната проницаемост. Провитамин Д3 в кожата е предшественик на холекалциферола /витамин Д3/, получаващ се при ултравиолетово облъчване.

Богати на растителни стероли са гъбите, зародишите на семената и нерафинираните растителни масла. За човешкия организъм основно значение имат животинските стероли холестерол, сквален и техните производни. Богати на холестерол храни са яйченият жълтък, мозъкът, тлъстите меса и мастните произведения, пълномаслените млечни продукти. Освен като главен градивен материал в мембранните структури, холестеролът е предшественик и на жлъчните киселини, на кортикостероидите, половите хормони. При нарушение в мастния метаболизъм повишената концентрация на холестерола в кръвната плазма се счита като фактор за атерогенния риск;
3. Мастно-разтворими витамини -А, Д, Е и К;
4. Пигменти и други микросъставки;
5. Триглицериди.
В тази група спадат главните съставки на хранителните мазнини;
6. Мастни киселини;
7. Есенциални мастни киселини.

Те претърпяват в организма различен метаболизъм и се получават техни производни с голямо значение за нормално протичане на основни жизнени функции. Тези киселини участвуват в регулиране на съдовия тонус и тонуса на гладко -мускулните органи, в оплодителната и репродуктивната функция, в родовия акт, в процесите на кръвосъсирването. Те се доставят и от мазнините на риби и други морски жи вотни. При недоимък на есенциални мастни киселини и техните производни /най-често при изкуствено хранене и недохранване/ се установява забавен растеж, нарушение във водната обмяна, понижаване на имунитета, бъбречни увреждания и кожни прояви

Чревната резорбция /всмукване/ на мазнините протича безпрепятствено при 90 %-на усвояемост. Коефицентът на усвояемост на животинските и растителните мазнини е приблизително еднакъв /90-95%/. Висок процент на оползотворяване имат среднои късо-верижните мастни киселини, но те не се натрупват в мастните депа. Това определя тяхното значение като диетични, прилагани с успех при захарен диабет, затлъстяване, панкреасни и чернодробни заболявания, недоимъчно хранене.

Потребностите от мазнините при рационално хранене са в граници от 68 до 138 гра ма/24 часа в зависимост от пола, възрастта и физическото натоварване. При диетично и профилактично хранене енергийният дял на мазнините трябва да представлява по-малко от 30% от общия енергиен внос.

Хранителните мазнини се състоят главно от хетерогенна смес от триацилглицероли, изградени от три молекули мастни киселини и една молекула глицерол. Те съдържат и холестерол (животинските мазнини), фосфолипиди, мастно-разтворими витамини (А, Д, Е, К), следи от някои мастноразтворими вещества (пестициди, които се използват за растителна защита) и антиоксиданти, добавяни в храната на животните. Мазнините са най-високо енергийната компонента от хранителния прием. Един грам мазнини доставя на организма 9 ккал. Те служат и за транспорт на мастноразтворими витамини, участват в структурата на клетъчните мембрани, доставят незаменими (несинтезиращи се в организма) мастни киселини и са носители на вкусови и ароматни вещества.

Съществуват няколко класификации на хранителните мазнини:
По произход - растителни, животински, от морски животни;
Според състоянието им на стайна температура - твърди и течни;
Според кулинарната им употреба - салатни, готварски, за сладкарското производство, трапезни, за производство на маргарини.

Растителните мазнини са богат източник на полиненаситени мастни киселини. Те се получават от семената на различни растения и съдържат естествени антиоксиданти.

Основната растителна мазнина използвана в България е слънчогледовото олио. В Южна Европа като източник на растителни мазнини освен слънчогледа се използват и маслините. Слънчогледовото олио е с високо съдържание на линолова киселина, а зехтинът на олеинова. Други източници на растителни мазнини са рапицата, лененото семе, фъстъците, соята, кокосовото и маслената палма. Освен полиненаситени мастни киселини, кокосовото и палмово масло съдържат и наситени мастни киселини - лауринова, миристинова, палмитинова.

Растителните мазнини са с високо съдържание на триацилглицероли, а също така и на фосфолипиди, каротеноиди, токофероли, хлорофили и растителни стероли. Мастнокиселинният състав на триацилглицеролите варира значително. Те съдържат дълговерижни наситени, моно- и полиненаситени мастни киселини, а също и средноверижни мастни киселини.

В рапичното масло се съдържа необичайна за метаболизма на човека мастна киселина ерукова, консумацията на която води до мастни прониквания и клетъчна смърт в сърдечния мускул, поради което са създадени технологии за изключване на еруковата киселина.

Животинските мазнини са разположени подкожно или около някои вътрешни органи, където имат предпазна функция. Основни източници на животински мазнини са свинете, овците, говедата. Животинските мазнини съдържат предимно твърди наситени мастни киселини (НМК) - миристинова, палмитинова, стеаринова и по-малко полиненаситени мастни киселини (ПНМК). В свинската мас количеството НМК е около 40%, а ПНМК - около 12%, докато в овчата и говежда лой НМК са 51%, а ПНМК - 4%. Това съотношение, заедно с пет пъти по-високото съдържание на арахидонова киселина в свинската мас в сравнение с говеждата определя по-добрите й биологични качества, но съдържанието на антиоксиданти в свинската мас е твърде ниско и това води до ниска окислителна стабилност. Употребата на свинска мас е традиционна за българската кухня. Напоследък редица научни експериментални и епидемиологични проучвания доказаха антиканцерогенен, антиатерогенен, укрепващ имунната система и повлияващ благоприятно редукцията на телесната маса ефект на конюгираната линолова киселина. Независимо от ниското й съдържание в животинските мазнини - 5.6 г/кг в овчето месо, 4.3 г/кг в говеждото, 0.6 г/кг в свинското - конюгираната линолова киселина има мощно физиологично действие.

Млякото и яйцата са друг източник на мазнини в храната на човека .
Млечните мазнини са изградени от триацилглицероли, холестеролови естери, мастно-разтворими витамини. Биологичната им стойност се определя от високото съдържание на късо- и средно верижни мастни киселини. Яйцата съдържат триацилглицероли, фосфолипиди и холестерол. Холестеролът в един яйчен жълтък е около 250-300 мг. Мастнокиселинният състав на яйцето е подобен на този на пилешкото месо.

Рибните мазнини са с високо съдържание на дълговерижни есенциални мастни киселини - ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини. Диетолозите препоръчват консумация на 2-3 г. седмично от тези киселини, епидемиологични проучвания са доказали възможността за редукция на риска от сърдечно-съдови инциденти при подобна консумация.

Маргарините са мазнини подобни на маслото. Те се получават от растителни, рибни или животински мазнини чрез хидрогениране или транс-естерифициране. Към тях допълнително се добавят вода (при халварините, количеството й е по-високо), витамини - А, Д, оцветители, ароматизатори, емулсификатори и др. Консумацията им се ограничава поради високото съдържание на транс-изомери в някои видове.

В развитите Европейски страни, САЩ, както и в България през последните години се наблюдава висок прием на мазнини между 30 и 40% от общата енергия за деня, докато в много от Азиатските и Африкански страни консумацията на мазнини е между 15-25 енергийни процента. Препоръчва се приемът на мазнини за възрастното население и за децата над 10 годишна възраст да не надвишава 30% от общото енергийно съдържание на храната, като не повече от 1/3 от тези мазнини да бъдат за сметка на наситените мастни киселини, преимуществено съдържащи се в продуктите от животински произход. Приемът на холестерол, източник на който са също продуктите от животински произход се препоръчва да не надвишава 300 мг. дневно. Повишеният прием на мазнини е рисков фактор за редица заболявания - сърдечно-съдови, хипертония, затлъстяване, атеросклероза, рак на гърдата и дебелото черво. Установено е, че храната, богата на наситени мастни киселини и холестерол съдейства за повишаване нивото на холестерола в кръвта, което е предпоставка за отлагането му в стените на кръвоносните съдове и за развитие на атеросклероза. Ограничаването на общото количество мазнини в храната води до намаляване на риска от развитие на хронични неинфекциозни заболявания, свързани с храненето. Намаленият прием на наситени мастни киселини и холестерол с храната (т.е. по-малкото количество мазнини от животински произход - чисти и "скрити") позволява да се поддържа едно нормално ниво на холестерол в кръвта.
Посочените по-долу хранителни стойности са ориентировъчни и изразяват съдържанието на хранителни вещества в % от теглото за 100 гр. даден хранителен продукт.
Вид храна Вода Белтъци Мазнини Въглехи- Калории
драти

Прясно мляко 88,23,13,24,761
Обезмаслено мляко 90,53,60,15,036
Овче прясно мляко 80,36,77,74,5117
Кисело мляко -2% 90,63,22,0 4,751
Кисело мляко -3,6% 88,83,13,6 4,565
Извара80,4 17,20,6 1,880
Краве сирене 52,616,924,7 1,4305
Овче сирене50,2 17,127 1,1326
Овчи кашкавал 39,124,430,9 2,0394
Сметана50,01,645 3,0437
Бяла риба80,617,60,6 078
Бял амур74,517,66,40132
Пъстърва77,816,54,50110
Сом72,113,311,30168
Съомга66,819,912,20195
Чига751860130
Шаран 80,914,63,6093
Щука79,618,40,8083
Калкан82,715,80,6070
Карагъоз62,915,520,40253
Кефал75,119,42,50104
Копърка82,314,50,80185
Мерлуза80,716,50,5074
Лефер76,519,82,50104
Паламуд73,220,550115
Сардина 73,819,45,20128
Сафрид77,718,62,1096
Скумрия72,824,33,20129
Треска81,8170,3078
Хек78,817,72,3094
Херинга72,720,74,90130
Трицона73,218,65,50127
Агнешко70,817,511,70181
Говеждо6618,813,70204
Овче6918,212,50191
Свинско5014,1350383
Телешко72,720,55,40134
Пилешко73,321,63,90125
Кокоше61,117,7 20,80266
Пуешко63,120,615,30227
Петли71,320,870150
Гъски54,914,522,70336
Кренвирш64,518,520,10242
Луканка29,425,639,70474


Мазнините омекотяват всяка клетка и ни снабдяват с най-концентрираната форма на енергия.
Мазнините смазват, изолират и предпазват всички наши тъкани. Те помагат на организма да абсорбира разтворимите в мазнина витамини.

Те се състоят от два вида мастни киселини: наситени (т.е.твърди при стайна температура, от животински произход; маслото и сланината са част от тях); и ненаситени (течни при стайна температура, от растителен произход).

Наситените мазнини съдържат холестерин, восъкоподобна субстанция, необходима за нашето здраве, и ключова съставка на половите ни хормони, но когато е в излишък води до хронични, понякога фатални заболявания на сърцето и артериите. Ненаситените мазнини са лишени от холестерин и до известна степен могат да намалят холестерина, носен от кръвта,. Само те съдържат линолеинова киселина, тази „основна" мастна киселина, която ние трябва да извлечем от храната и която е необходима за растежа и нормалния метаболизъм, както и за кръвта, артериите и здравите нерви.

Потребност за ден
Една супена лъжица растително течно ненаситено масло е достатъчна, за да ни снабди с желаната доза линолеинова киселина. След като мазнините ни дават два пъти повече калории на грам, отколкото въглехидратите, нашата дневна доза не трябва да надхвърля 25% от общото количество калории.
Източници
Умерена употреба на растителни масла, особено полиненаситените масла от царевица, слънчоглед и соя.
Маслата от фъстъци, маслини и сусам са недотам течни и трябва да се използват скъпернически.
Избягвайте палмовото и кокосовото масла, които са почти твърди и се прибавят към индустриално преработените храни.

http://sevgi.incilbg.com

Още...

Храните боклук съсипват организма

В най-новата си книга "Енциклопедия на народната медицина и здравето" проф. Христо Мермерски твърди, че 70 на сто от хранителните стоки, които всеки ден купуваме, съдържат вредни съставки и причиняват много болести

Генчо Генев

Бащата на медицината Хипократ, чиято клетва и днес полага всеки завършващ медицина, е казал, че храната на човека трябва да бъде и негово лекарство. Защото голяма част от най-разпространените болести са следствие именно на неправилно хранене, на прекаляване с вредни за организма храни. Пазарът ни залива с храни и напитки, които съдържат опасни за здравето на човека съставки. Над 70 на сто от хранителните стоки, които всеки ден купуваме от магазините, съдържат вредни за здравето вещества, категоричен е проф. д-р Христо Мермерски, който тези дни издаде най-новата си книга, наречена "Енциклопедия на народната медицина и здравето".
Известно е, припомня ученият, че немалка част от химически приготвените лекарства, предписвани от лекарите, също съдържат "странични ефекти", които ни вредят.
За да стане ясно колко актуални са здравните съвети и рецепти на проф. Мермерски, нека припомним, че съвсем наскоро започна обсъждане на контрола над химическите вещества в Европейския съюз. Предстои да бъдат тествани 30 000 химикали, опасни за околната среда и човешкото здраве. Вече са факт кръвни изследвания в цели семейства от 12 страни на Европа, като е търсено в организма на трите им поколения наличието на 107 химически вещества. В Германия започна да излиза наскоро списание "Добри лекарства, лоши лекарства". В него е публикуван

"Черен списък" със 180 вещества
неправомерно включени в лекарства, защото са вредни за здравето. Всичко това подкрепя твърдението на проф. Мермерски, че над 70 на сто от болестите на човешкото тяло са резултат и следствие на консумираните храни, напитки и лекарства, които поразяват цели системи и органи.
Живял дълго време в САЩ, той споделя, че там те са известни под названието "Джънк фуудс", което в буквален превод ще рече "храна - боклук". Към тях се причисляват мазните и пържени храни и полуфабрикатите от тях, пресолени колбаси, сирена, пресладени пасти, торти и напитки, сред които са и кока-кола, изкуствените есенции и пр.

Забелязали сте с колко полуфабрикати ни затрупват търговците, в които се влагат десетки есенции, емулгатори, оцветители, укрепители и пр. изкуствени добавки, които са си жива отрова. И като противовес на това авторът на тази здравна съкровищница ни запознава с традициите на българската кухня, която ни предлага десетки най-разнообразни изцяло здравословни храни. От тях по непонятни причини ние се отказваме твърде лекомислено и безотговорно.

За всяко заболяване - от 8 до 18 рецепти, прилагани от векове

Подбрани са най-лесните за приготвяне и с най-добър лечебен ефект. Изключителен интерес представлява разделът за лечебните и противоракови храни. Те са подредени в девет основни групи: зеленчуци, плодове, варива, зърнени храни, мед, грозде и пр. Посочени са 68 лечебни храни, като на всяка от тях е описан химическият състав и здравеносното действие върху човешкия организъм. При това става дума за познати и достъпни за всеки българин храни като бобовите, лука, чесъна, ябълките, картофите и пр. Учените са доказали, че фасулът е една от най-антираковите храни, който понижава и захарта в кръвта, намалява количеството на холестерола с 20 на сто. Консумирането на половин глава суров лук на ден увеличава добрия холестерол средно с 30 на сто при 70 процента от тези, с които лекарите извършват опити. Зелето е антираково средство, познато още на древните китайци. Същото се потвърждава от изследвания в САЩ и Норвегия.

Срещу рак на панкреаса - много плодове

е препоръката на американски лекари. Един морков на ден намалява с 50% развитието на рак на белите дробове. Редовното консумиране на мляко и преди всичко на кисело мляко, предотвратява развитието на ракови образования на храносмилателната система. Картофите имат алкална реакция и са доказано средство при неутрализиране на киселини в стомаха. От плодовете незаменимо е здравеносното действие на ябълката. Тя е отлично средство в борбата с холестерола и против инфаркт.

Кисело мляко, пектин и мед - елексир за организма

Ето практичният съвет, с който проф. Христо Мермерски завършва своята здравна енциклопедия. За да не страдате от колит, гастрит и язва, да укрепите имунната си система, да забравите атеросклерозата, да очистите организма от токсини и тежки метали, да намалите лошия холестерол, използвайте всеки ден следната рецепта: в 150 -200 г кисело мляко сипете 1 супена лъжица пектин на прах и 1 супена лъжица чист мед. Разбъркайте добре и след престой от 15 мин., за да набъбне пектинът, консумирайте 30 мин. преди закуска. Може да се прибави и 1 чаена лъжичка канела за понижаване на кръвната захар. Това е.
Но ако искате да научите цялото богатство от здравни съвети и рецепти, потърсете новата "Енциклопедия на народната медицина".

Най-доброто лекарство - билките

С мой колега влязохме в софийска аптека. Той попита за едно лекарство. Прочете упътването към него и се изненада защо има толкова много странични ефекти.
Аптекарката учудено му отговори: "Бихте ли ми посочили поне едно лекарство, което да няма странични ефекти?" Аз й отвърнах: "Да, лекарствата на народната медицина!"
В книгата са посочени рецепти, създадени, изпитани и проверени в продължение на стотици и хиляди години. Тези рецепти са просъществували от древни времена до наши дни по няколко причини:
а) може да си ги приготви всеки при домашни условия;
б) съставките на тези лекарства могат лесно да се намерят;
в) съставките на рецептите и лекарствата са евтини;
г) няма странични ефекти и вредни последствия от прилагането им;
д) от над 12 000 рецепти, събирани в продължение на 24 години, са избрани най-лесно изпълнимите.
Още 3000 години преди Христа китайците са издали първата в света книга за лечение с методите на народната медицина. В продължение на хиляди години народите от целия свят са търсели и създавали различни рецепти и методи за лечение, които са основата на народната медицина, като те се прилагат с успех в редица страни по света, включително и нашата.
Рецептите за лечение са предавани и усъвършенствани от поколение на поколение, за да достигнат до наши дни. В страната ни има над 300 народни лечители, които със своите познания и рецепти помагат при лечението на различни болести на хиляди хора.

Под понятието "народна медицина" хората обикновено разбират лечение с помощта на билки или комбинации от тях с цел по-бързо и ефикасно лечение.

Всъщност под понятието "народна медицина" се разбира лечение освен с билки, още и с другите продукти на природата като: лечебна кал, хума, глина, минерална вода, слънце, въздух.

Нашата страна е богата на минерални извори и лечебна кал. С тях се лекуват над 100 различни болести.

Често пъти ние се движим сред природата без да съзнаваме, че тя играе съществена и то положителна роля върху нашето здраве и ни кара да се чувстваме жизнерадостни, весели, здрави и бодри. Към целебните елементи на природата спадат пясъкът, водата, чистият въздух, гората, цветята, горските плодове, слънцето и др.

И все пак трябва да признаем, че най-същественият дял от народната медицина е билколечението. Оздравителната сила на билките е безспорна и много често изключително голяма. Те не само могат да излекуват редица заболявания, но и поддържат здравето ни в отлично състояние.

Читателите, които ще използват билкови рецепти против различните болести, трябва да знаят, че за разлика от синтетичните лекарства, при тях е необходим по-продължителен период на лечение. Не бива да се заблуждават, че след изпиването на 3-4 чаши билков чай веднага ще оздравеят.

Тези билкови рецепти се употребяват по-дълго време (понякога 2-3 месеца), а някои билки, които се вземат превантивно, могат да се пият целогодишно.
Главното предимство на лечебните билки е, че те имат много по-мек и продължителен лечебен ефект.

(Из увода към книгата на проф. Христо Мермерски)

http://www.duma.bg

Още...

„МакСтатин” – БигМак със статин


О, времена, о, нрави! Доживяхме до предложението на британски кардиолози хамбургерите, пържените картофки, пиците, пържените крилца или кълки в ресторантите за бързо хранене на веригите като МакДонълдс, БъргърКинг, Пица Хът или Кентъки Фрайд Чикън да се подправят не само с кетчъп, но и със… статин.

Статините са група медикаменти, които се използват за намаляване на високия „лош” холестерол (LDL, ЛПНП) в кръвта.

Тези лекарства се използват за сърдечносъдова профилактика, тъй като имат относително ниска цена, а са от полза за намаляване и стабилизиране на плаките, отложени по стените на артериите.

Методът може да намали опасността от образуване на запушалки в съдовете и от възникването на миокарден инфаркт или исхемичен инсулт.

Таблетката „МакСтатин” трябва да е опакована в пликче, подобно на пакетчетата със сол, черен пипер, кетчъп, майонеза, захар или изкуствени подсладители. Целта е тя да се взима заедно с богатата на мазнини (наситени и транснаситени) „закуска”, за да неутрализира повишаването на холестерола.

Подобна стратегия е твърде радикална, но може да противодейства на риска за сърдечносъдово заболяване, дължащо се на нездравословни хранителни навици.

Опонентите на предложението смятат, че гълтайки статин, хората, които консумират нездравословни храни, ще се чувстват по-спокойни и допълнително ще увеличат броя и размера на порциите с кюфтета, крилца и картофки…

Друг довод против „МакСтатин” е, че тази мярка ще разтовари от отговорност производителите на нездравословни храни. Какво толкова, след като неутрализираме холестерола в нашите продукти…

Според трети, цялата шумотевица е, за да се увеличат продажбите на подобни храни - яжте спокойно в МакДонълдс, защото след това може да вземете „МакСтатин”. Все едно, че се препоръчва средство против киселини след преяждане и препиване с алкохол.

Здравословният начин на живот, включващ диета за поддържане на нормално телесно тегло и редовна физическа активност, е най-ефективният и безопасен метод за първична профилактика на нарушенията в обмяната и свързаните с тях сърдечносъдови рискове.

Взимането на таблетка с „МакСтатин” не е панацея за всички рискове. Например, тя не може да реши проблемите с тютюнопушенето, липсата на физическа активност или високия внос на калории с храната.

Въоръжени с МакСтатин, веригите за бързо хранене ще увеличат промоцията на огромните XXL порции. Единственият сигурен метод да се спре тази политика е, като се наложат допълнителни данъци (подобно на акциза върху цигарите) и се ограничи рекламата по телевизията.

Повечето статини, използвани в дози за първична профилактика на сърдечносъдовите заболявания, могат да неутрализират вредата от приема на „закуска” и „малък” млечен шейк, съдържащи 36 грама общи мазнини и 2.5 грама трансмазнини. Подобна закуска доставя обаче около 350 допълнителни калории. За да се натрупа един килограм тлъстини в тялото са нужни 3500 калории или 10 порции…

Редовният прием на наситени и транснаситени мазнини над допустимите количества води до повишен риск за атеросклероза и увеличава сърдечносъдовия риск. Не може да се очаква, че глътването на една таблетка статин ще реши проблема.

Във Великобритания един от статините в минимална доза се продава без рецепта през последните шест години. Всъщност, този факт има обяснение - британците са най-засегнатата нация в Европа от влиянието на американската „култура” на бързите нездравословни и с лоши вкусови качества храни. Те са съответно и с най-висока честотата на болестно затлъстяване и сърдечносъдови проблеми.

Обратно, французите, които са привърженици на гастрономията и гурме кухнята, консумират най-малко бързи храни и имат съответно най-ниска честота на затлъстяване и миокарден инфаркт на Стария континент.

Неслучайно думата „кюизин” е френска, а думата „китчън” е аглийска. И двете думи означават „кухня”, но французите се хранят за удоволствие, а британците се тъпчат заради самото тъпчене, най-често с мазните „чипс енд фиш” – пържени картофки и риба.

Защо дебелите хора не се обръщат към лекар за съвет как да намалят консумацията на бързи храни (фаст фуд) или на "храни-боклуци" (джънк фуд)? Защото част от лекарите са също толкова затлъстели, обездвижени и хранещи се нездравословно.

Лекар-дебеланко или шкембелия да ви препоръчва да спазвате диета за отслабване на тегло е доста смешна гледка. Все едно дебел като лоена топка поп да ви насърчава да постите.

Идеята за „МакСтатин” бе повод и за шеги и каламбури – появи се карикатура на семейна двойка, която вместо статин търси в МакДонълдс… аспирин.

Нездравословното хранене води до диабет тип 2, затлъстяване и някои видове рак – на дебелото черво, панкреаса и гърдата.

Защо хората доброволно се подлагат на тези рискове в името да лапат кюфтета?

От неграмотност, от лакомия, защото не ценят здравето си или защото рекламите им обещават да се наядат солидно срещу малко пари.

Може би вместо „МакСтатин”, в ресторантите за бързо хранене трябва да се осигури безплатно „МакПедометър” (крачкомер) с високо качество (не някой боклук, който ще се повреди още след излизане на улицата).

Тази мярка (крачкомер на колана) ще насърчи поне движението – 10 000 крачки всеки ден от седмицата.

http://mbd.protos.bg/

Още...

40000 ЧЕЛОВЕК В ГОД УМИРАЕТ ОТ ФАСТ-ФУДА В БРИТАНИИ

Около 40000 британцев умирают ежегодно в результате употребления фаст-фуда и другой нездоровой пищи. Эти данные были опубликованы Национальным институтом здоровья и качества медицинской помощи Великобритании (NICE), сообщает BBC.

По информации NICE, болезни сердечно-сосудистой системы являются основной причиной смерти жителей Великобритании. Ежегодно от этих заболеваний умирают около 150000 британцев. Однако эксперты NICE считают, что около 40 тысяч из этих смертей можно предотвратить, улучшив качество потребляемой британцами пищи.

Cпециалисты рекомендовали сократить содержание соли и насыщенных жиров, а также запретить использование в продуктах питания так называемых транс-жиров (жиров, которые содержат транс-изомеры жирных кислот). Согласно рекомендациям, стоимость продуктов с пониженным содержанием соли необходимо сократить, в том числе за счет субсидий.

Кроме того, эксперты NICE предложили маркировать продукты питания красным, желтым или зеленым цветом в зависимости от уровня содержания вредных веществ в них (отличная идея!). В сообщении, впрочем, отмечается, что неделей ранее аналогичное предложение было отклонено Европарламентом.

http://dobroweb.ru/

Още...

НЕЗДОРОВАЯ ПИЩА ОКАЗЫВАЕТ ТО ЖЕ ДЕЙСТВИЕ НА МОЗГ, ЧТО И НАРКОТИК

Нездоровая пища может быть таким же наркотиком, как и кокаин. По крайней мере, у крыс слишком большое количество жирной пищи в рационе повысило пороговые значения, отвечающие за чувство удовлетворенности. Это запустило механизм маниакального переедания - пишет "New Scientist" .

Аналогичный механизм запускают в организме человека наркотики. Они уменьшают восприимчивость мозга, повышая порог необходимой деятельности, связанной с получением вознаграждения. Иными словами, для достижения того же эффекта, каждый раз необходима большая доза наркотика.
Пол Кенни и его коллеги из Scripps Research Institute во Флориде решили выяснить, может ли высококалорийная диета вызвать уменьшение восприимчивости мозга, что приведет к ожирению. Для исследования были выбраны грызуны. Крыс поделили на три группы: крысы в одной группе ели нормальную пищу, во второй - имели ограниченный доступ к нездоровой пище, а вот в третьей - был неограниченный доступ к нездоровой пище.

При этом, ученые использовали электроды, чтобы измерить чувствительность мозга крыс к деятельности, связанной с наградой. В итоге по прошествии 40 дней мозг грызунов, которые ели в неограниченных количествах нездоровую пищу, меньше остальных был восприимчив к деятельности, связанной с вознаграждением. Также эти крысы страдали ожирением и имели постоянное навязчивое желание есть.
Дабы посмотреть будут ли крысы столь же навязчиво есть в условиях негативных последствий (контрольный признак зависимости), всем грызунам внушили, что вспышка света связана с электрическим разрядом, который бил грызунов во время их трапезы.

Результаты эксперимента оказались весьма показательными: вместо того, чтобы попытаться избежать удара током, как это делали крысы, сидевшие на здоровой пище или имевшие ограниченный доступ к нездоровой пище, крысы, находящиеся в "зависимости" продолжали есть, несмотря на неприятные ощущения.

Исследование комментирует Йон Дэвис, биолог из Университета Цинциннати в Огайо: "Как только мы станем воспринимать ожирение и патологическое переедание как психиатрическое заболевание, мы значительно продвинемся вперед в деле разработки новой терапии".

Още...

ФАСТФУД ДЕЛАЕТ ЛЮДЕЙ НЕТЕРПЕЛИВЫМИ И ЗАСТАВЛЯЕТ ИХ СОВЕРШАТЬ НЕОБДУМАННЫЕ ПОСТУПКИ

Фастфуд вреден не только для физического здоровья. Он также может быть причиной возникшей нетерпеливости и необдуманного поведения. Изначально за фастфудом стояла идея увеличить производительность труда, позволяя людям быстро перекусить и дальше идти по своим делам.
Теперь же исследователи из Университета Торонто обнаружили, что незначительно воздействие фастфуда и связанных с ним символов, может сделать людей нетерпеливыми, отдающими предпочтение продуктам, которые экономят время, и снизить желание экономить деньги.

Фастфуд представляет собой сплав эффективного использования времени и мгновенного удовлетворения. Проблема в том, что цель "экономия времени" активируется под воздействием фастфуда вне зависимости от того, является ли время значимым фактором в данный момент, или нет - пишет "The Times of India" .

В рамках одного эксперимента перед добровольцами на несколько миллисекунд на экране компьютера появлялись символы фастфуда так, чтобы участники исследования не могли их сознательно опознать. В итоге оказалось, просмотр символов увеличил в последующем задании скорость чтения у участников, даже когда не было смысла заканчивать чтение раньше.

В другом эксперименте участники, которым напоминали о времени во время еды в ресторане, впоследствии предпочитали продукты, экономящие их время. К примеру, шампунь "2 в 1".

Последний же эксперимент показал: люди, подвергшиеся воздействия логотипов фастфуда, приобрели огромное нежелание экономить. Они выбирали меньшее, но немедленно получаемое вознаграждение, а не большее вознаграждение, которое пришлось бы подождать.

Още...

КАЖДЫЙ ГОД США ТРАТЯТ 152 МИЛЛИАРДА ДОЛЛАРОВ НА ПОМОЩЬ СВОЕМУ НАСЕЛЕНИЮ В ЛЕЧЕНИИ ПРОБЛЕМ, СВЯЗАННЫХ С НАРУШЕНИЕМ ПИЩЕВАРЕНИЯ.


Специалисты, выступающие за безопасную еду, надеются, что конгресс пересмотрит устаревшую систему безопасности пищевых продуктов,- сообщает "reuters" .

Согласно исследованию Produce Safety Project , огромное количество патогенных организмов, многие нам не известны, проникают в запасы пищи каждый год, подрывая здоровье миллионов людей. Эксперты из Pew Charitable Trusts и Унивеситета Джорджтауна проанализировали официальные данные и выяснили: ежегодно из-за проблем с пищеварением страдают 76 миллионов человек, а умирает 5000 человек.
Меньше всего один случай пищевого расстройства обходится в Кентукки. Там стоимость лечения составляет 1731 долларов. Дороже все вылечится на Гавайских островах - 2008 долларов. В среднем, по Штатам стоимость лечения составила 1851 долларов.

http://wt.yandex.ru/wt?u=http://medicine.newsru.com/


Последна промяна ( Понеделник, 04 Август 2014 18:49 )