Вие сте тук:

Начало Други Статии
Други статии
Бальнеотерапия

Бальнеотерапия
I Бальнеотерапи́я (лат. balneum ванна, купание + греч. therapeia лечение)
использование природных и искусственно приготовленных минеральных вод для профилактики и лечения различных заболеваний и с целью медицинской реабилитации. Включает наружное применение минеральных вод, главным образом в виде ванн, применение минеральных вод для внутриполостных процедур (желудочные, кишечные, влагалищные и другие орошения и промывания) и питьевое лечение минеральными водами.

продължава>
 
Жълт кантарион (звъника) — Hypericum perforatum L.

Жълт кантарион/ЗВЕРОБОЙ/Hypericum perforatum L.

Описание.
Многогодишно тревисто растение, високо 30—100 см, с изправено, голо, cилно разклонено в горната си част стъбло, с две надлъжни ребра (прил. 7). Листата са срещуположни, без дръжки, приседнали, овално елипсовидни до овално ланцетни, целокрайни, дълги 1—3 см. Гледани срещу светлината, те са пунктирани (перфорирани) поради наличието на вместилища с етерично масло. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие — метлица. Чашката се състои от 5 продьлговато заострени, свободни, целокрайни листчета. Венчето има 5 яркожълти листчета, два пъти по-дълги от тези на чашката. Тичинките са много, сраснали в основата си в 3 снопчета. Плодът е яйцевидна тригнездна кутийка. Цъфти от май до септември.

продължава> Последна промяна ( Вторник, 20 Март 2012 13:21 )
 
Влиянието на Слънчевата Енергия

Слънцето съставлява извор от жива енергия за цялата слънчева система. По отношение на Земята енергията на Слънцето е положителна. Тя се развива в положително и в отрицателно електричество и в положителен и в отрицателен магнетизъм. Земната енергия по отношение на Слънцето е отрицателна (Земята има и двата вида енергии, но предимно е отрицателна; и Слънцето има и двата вида енергии, но предимно е положително).

продължава> Последна промяна ( Петък, 25 Март 2011 23:18 )
 
Малка книга за здравето - 2-РА ЧАСТ

хлъзгането, изправянето на ръката и оставянето й върху другата трябва да стават без прекъсване. Природата не обича прекъсванията. Като правите упражнението ту с дясната, ту с лявата ръка, вие се поляризирате.

продължава>
 
Малка книга за здравето - 1-ВА ЧАСТ

1. Човешкото тяло
Тялото на човека е резултат на Божествената енергия. Тя е създала сегашния човешки организъм. Човек има 12 тела, но засега функционират само четири: физическото, на сърцето (чувствата), третото - на ума, и четвъртото - на разумния, на причинния свят. Другите осем тела са в зачатъчно състояние. За в бъдеще те ще се проявят. Като влезете в духовния свят, ще се проявят още четири, а като влезете в Божествения свят, ще се развият и останалите четири.

продължава>
 
Синя жлъчка (цикория) — Cichoriimi intybus L

ЦИКОРИЙ ОБЫКНОВЕННЫЙ

Описание.
Многогодишно тревисто растение с месест вретеновиден корен.Стъблата са ръбести, изправени, 30 —120 см високи. При основните листа са събрани в розетка и са неправилно вълновидно пересто изрязани на триъгълни дялове, а стъбловите са ланцетни, полустъблообхващащи. Цветните кошнички са единични или по няколко заедно, с къси дръжки или почти приседнали в пазвите на сгъбловиге листа. Обвивката на цветните кошнички е от два кръга листчета. Всички цветове са езичести, светлосини, рядко бели или розови. Плодът е с 5 неясни ребра и коронка от 1—2 реда къси люспици. Всички части на растението са с млечен сок. Цъфти от юни до октомври.

продължава> Последна промяна ( Понеделник, 04 Юни 2012 10:00 )
 
Баид — яйца

КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

Гениальный труд Абу Али ибн Сина (Авиценна) "Канон врачебной науки" (канон будущих властелинов) величайший по значению и содержанию памятник культуры, написанный в 1012-1024 годах.
Этот колоссальный свод медицинских знаний не потерял своей актуальности и в настоящее время.

СУЩНОСТЬ.
[Яйца] известны

продължава> Последна промяна ( Петък, 14 Декември 2012 10:34 )
 
Лопух большой - Arctium lappa L/Репей/

Описание.
Двегодишно тревисто растение с вретеновиден месест корен, сивокафяв отвън в бял и сочен отвътре. Стъблото е високо до 1,5 м, силно разклонено.
Долните листа са едри, целокрайни, яйцевидно заоблени, с нарядко разположени власинки и с дълги плътни дръжки. Листата по стъблото са последователни, по-дребни. Цветните кошнички са по-едри, топчести, червеновиолетови, разположени на върха на стъблото в щитовидно съцветие. Цветовете са двуполови с тръбесто венче. Обвивките листчета на кошничките са зелени, на върха си кукесто завити. Плодовете са лекосплеснати. Цъфти през лятото.

продължава> Последна промяна ( Четвъртък, 14 Февруари 2013 18:28 )
 
Лечебные свойства пчелиного яда

Лечение пчелиным ядом насколько старо, настолько и ново. Из истории известно, что в античной медицине Гиппократ (460—377 до н.э.), Цельзиус (1 в. до н.э.) и Галей (131—201 г.) рекомендовали лечение пчелиным ядом.

продължава>
 
Зеле

КАПУСТА

Лечение с прясно зеле

Обикновеното зеле се прилага в народната медицина под различни форми. Използват се главно листата и сокът, но също с успех се прилагат семената и корените. В сока от зелеви листа се намира витамин U, който защитава лигавиците на стомаха и дванадесетопръстника и помага срещу възпалението и разязвяването. Същият витамин, приложен непосредствено върху кожата, подобрява кръвообращението и намалява болката при увреждания на кожата. Затова със зелеви листа се налагат натъртвания и насинявания. В зелевите листа има и фолиева киселина - витамин, който е нужен при анемии и продължителен стрес.

Зеле
то е богато и с полезни микроелементи - фосфор, цинк и магнезий, които подпомагат възстановяването след изтощителни болести. За да се приготви сок листата трябва да се очистят от пръстта и евентуалните яйца от паразити. Най-добре е да се откъснат от кочана, да се измият и да се натопят в дълбока тенджера с гореща вода, в която се разтворени 3 - 4 лъжици обикновена сол. След като постоят 15 -20 минути, се измиват обилно с течаща вода. Така евентуалните яйца от паразити, които са полепнали по листата, се отлепват и се измиват с водата. Понеже зелето е сух зеленчук, при прекарването през сокоизстисквачка може да се добавя по малко вода.

продължава> Последна промяна ( Петък, 19 Април 2013 18:33 )
 


Страница 30 от 42