Вие сте тук:

Начало Други Статии Johanna Budwig - ЧУДОТВОРНИЯТ ЛЕН

Johanna Budwig - ЧУДОТВОРНИЯТ ЛЕН

Когда еще в 50х прошлого века годах немецкий биохимик Йоханна Будвиг (Johanna Budwig) предоставила правительству обширный доклад о многостороннем патогенном воздействии транс - жирных кислот на здоровье бюргеров, Бундестаг принял было предварительное решение о закрытии этого несомненно вредного для народного здоровья производства.

Однако фабриканты маргарина (поддержанные фарма - лобби) законопроект успешно провалили. Вредность транс - жирных кислот медицинские генералы армии Хозяина разглашать не стали, и потребители во всех цивилизованных странах по сей день вкушают десятки разновидностей этой "здоровой пищи". От реальной опасности: насыщенных транс - жирных кислот, их внимание успешно отвлечено шумной и бесконечно - бесплодной (оттого и прибыльной) борьбой с куда менее опасным врагом - холестерином. За цикл выдающихся работ по клеточной биохимии липидов, ведущий европейский специалист в этой области Будвиг была 7 (!) раз номинирована на Нобелевскую премию. Но, вероятно из - за того, что публичное вручение этой престижнейшей награды за опасные для индустрии Хозяина открытия (с неизбежным оглашением деталей) несомненно повредило бы его бизнес - плану, премию Будвиг так и не присудили. По результатам своих исследований Будвиг разработала эффективную противораковую диету, и лично помогла тысячам людей (в том числе и множеству VIP's) победить даже безнадежно запущенный рак. Еще раньше те - же принципы независимо от Будвиг обнаружил и с не меньшим успехом применил блестящий американский врач Эмануэль Ревичи (Emmanuel Revichi). Об этом, как и о важности контроля уровня глюкозы крови для подавления роста любой раковой опухоли можно много интересного рассказать, но эти огромные темы не входят в формат сегодняшнего специального обзора...

Към кого всъщност се обръщат лекарите, когато заболеят от рак?

Повече от 40 години изключителната и успешна терапия на номинираната 7 пъти за Нобелова награда д-р Йоанна Будвиг печели все повече популярност.

Йоанна Будвиг е фармацевт, дипломиран химик с докторска степен по химия и физика, главен консултант по лекарствата и мазнините в Германия.

Научната й позиция за рака като проблем на мазнините довежда до спорове не само с производителите на преработени мазнини, но и с популярния медицински метод.

Въпреки това, убедена в природонаучната истина на изследванията си, д-р Будвиг посвещава половината от своя живот в доказване на практическата им валидност.

Повече от 50 % от нейните пациенти са лекари или близки на лекари, които са наясно защо търсят помощ именно от тази брилянтна физичка, химичка и фармацевтка, вместо да се подложат на обичайната лъче- и химиотерапия...
Какво би означавала нецензурираната наука? Макар и не веднага, безпогрешната гледна точка на д-р Будвиг все повече се възприема от научните среди; тя отдавна е призната в САЩ, Япония, както и в повечето европейски страни. От 2006 г. в Буох до Щутгарт е открит първият Германски холистичен раков център, в който основната диета за раковоболни е изцяло базирана на предписанията на д-р Будвиг.

ЧУДОТВОРНИЯТ ЛЕН

Едно от най-важните и далече достигнало откритие на 20 век направи през 1951 година немската биохимичка проф. Йоханна Будвиг, принадлежаща към първите европейски авторитети в областта на мазнините и храните. Тази дребна и жизнена жена е била 7 пъти номинирана за Нобелова награда, която баче в рамките на фармацевтичното лоби никога не получи. Използвала своя метод за успешно лечение на пациенти с гранични случаи на рак и хора засегнати от сериозни сърдечни заболявания, артрити и др. заболявания, след като класическата медицинска наука определя за безнадеждни случаи. Използваните методи при това са така прости, че може да бъдат прилагани с добри резултати от каквато и да е жена-домакиня, без каквото и да е специализирано образование или обучеие. В действителност хора със сериозни болести за ужас на традиционните лекари се излекуват сами. Чрез съобщеното откритие на проф. Будвиг се разкрива не само дълбока зависимост въздействаща, допринасяща за хармоничната функция на човешкото тяло, но и тясната връзка на човека към заобикалящия космос и свят.

Проф. Будвиг внимателно изследвала кръвните картини на своите пациенти и търсела някаква закономерност между техните качества при болните и здравите хора. След изследванията на хиляди кръвни резултати открила разлика състояща се в това, че здравите хора имат в кръвта си по-голямо съдържание на мазнини от групата на т.нар. омега-3, отколкото болните. Омега-3 принадлежат към основните мастни киселини – EFA- есенциални мастни киселини или ненаситени мастни киселини, задължително необходими за правилната функция на организма. Започнала да търси най-добрия път как да получи мазнини омега-3, които би се подходящо разтваряли в човешкия организъм, като накрая след много експерименти установила, че най-богатият източник на мазнините тип омега -3 са дребните семенца на ЛЕНА. Обаче само лененото масло, което е чисто, получено по студен начин чрез пресоване, правилно складирано, предпазено от оксидацията на кислорода, от светлината и от температурите е запазило всичките си добри и лечебни свойства и може в действителност да допринесе полза за човешкото здраве.

Неправилно получавано и неправилно складирано лененото масло бързо гранясва и тогава има обратен, увреждащ здравето ефект.

След по-нататъшните изследвания проф. Будвиг достига до категоричното заключение, че причината за многобройните съвременни хронични заболявания е неправилния начин на обработване на голямо количество храни и масла и тяхната мизерна хранителна стойност, също така както поголовното в света използване на опасните пестициди, които контаминират храната и елиминират електроните, които се съдържат в нея.

Въз основа на тези наблюдения проф. Будвиг започнала да лекува своите пациенти чрез подаване на храни, които са образувани от комбинацията на висококачествено ленено масло, богато на мазнините омега-3 и извара или кисело мляко, съдържащи много качествени протеини (белтъци).

Причина за смесването на лененото масло с протеини се базира на това, че тяхната комбинация с маслото дава възможност за разтваряне на мазнините във вода и така се всмукват от тялото бързо.
Така подготвени мазнините могат да достигнат и до най-малките капиляри, да разтворят всякакви неподходящи мазнини и да прочистят вените и артериите.

Това освен всичко друго подсилва сърцето, ликвидира тумори и лекува артрити. Дори и да изглежда невероятно, но в действителност функционира така.

Проф. Будвиг често е работила с болни на смъртно легло пациенти, като на някои от тях според мнението на конвенционалната медицина и специалисти им е оставало да живеят само часове. Давала им е смес от ленено масло и протеини и органична храна.

Курсът на лечение включвал и гимнастика вкл. и дихателна, престой на чист въздух. Към излекуването на “безнадеждните случаи” използвала лечебната сила на слънцето. Подобрението често ставало в продължение на няколко дни.
Цитираме част от нейна книга:

Нерядко вземам твърде тежко болен от рак пациент от болницата, където казват, че му остават вече само наколко дни живот, може би само няколко часа и в повечето случаи имам твърде добри резултати. Най-напред, което ми казваха тези пациенти и техните близки беше, че в болницата вече не са могли да се изхождат по малка иголяма нужда. Страдали от кашлица и не били способни да откашлят храчките. Просто всичко е било блокирано. Много се впечатлила, когато всички тези симптоми рязко изчезнали! Постигнахме това с помощта на активната повърхност на мазнините имащи наднормено количество електрони, които доведоха до движение, реактивация на жизнено важни функции, така че пациентите след това безусловно започнаха да се чувстват много по-добре. Интересно е да си поставим въпроса, как е възможна тази промяна въобще? Има какво да се изследва на моделите с реакциите и функционалната характеристика на електроните. В последните две години много съм се занимавала с това. Един привърженик на моята работа живеещ в Париж ми писа, как е хубаво, че съм открила , че източника на електроните в лененото масло е Слънцето. В това е цялата връзка”

Лечението на проф. Будвиг е отлично документирано и отлично обяснено при изследванията на опозиционните конвенционални медицински институции. Много отлични лекари и специалисти в областта на храненето днес крачат в нейните стъпки. Също и аз съм възприел нейните подходи, защото тя не е само брилянтен учен и изследовател, но също и високо чувствителен идеалист, пристъпващ към нещата и с философско - духовна гледна точка.

Между важните аспекти на дейността на проф. Будвиг са и откритието или по-скоро отново направената тясна връзка между човешкото тяло и Слънцето.

При правилно равновесие между мазнините и протеините тялото има магнитно поле, буквално провличащо фотоните съдържащи се в слънчевите лъчи и така дава възможност за навлизането на лечебната сила на Слънцето.


Изпробвал съм метода на проф. Будвиг за общо подобрение на моето собствено здраве и бях силно изненадан. За по-малко от три дни почувствах невероятно подобрение в толкова много области и посоки, че описанието им ще бъде много дълго. И препоръчах това на няколко познати и тези, които приеха това сериозно направиха подобни опити , както и аз. Всички получихме чувството за повишаване на общото ни ссътояние на комфорт и , лекота, прилив на енергия и подобрение на кръвообращението. Вън почувствах лечебната сила на слънцето, което галеше кожата ми напълно по различен начин, отколкото до сега.

Освен това след всяка следваща седмица или 14 дни се чувствах все по-добре. Старите болки изчезваха, лицето ми се проясни, и бях способен да си върша работата много по-добре. Една позната се почувствала толкова добре, че започнала да дава и на своите деца от маслено-протеиновата комбинация и каза, че веднага видяла промяната на техните личица.

Когато разказваше забелязах, че и нейното лице беше станало със здрав вид и като че ли искреше. И това само след няколко дни, отккато започна да приема маслено - протеиновата комбинация”
Д-р Роберт Уилмер проф. автор на книгата “The Cancer solution”

Масло от ленено семе и извара

Сместа предписвана от проф. Будвиг като диета при рак, артрити, множествена склероза, псориазис, екзема, акне, многократно предлаганата за Нобелова награда като учен и лечител казва, че тази основна хранителна комбинация в действителност осигурява предпазване и помага на тялото да се излекува от рака.

Смес нa проф. Будвиг:
Дайте до миксера:
1 чаша извара – съдържаща над 10 % масленост
2-5 супени лъжици масло от ленено семе
1-3 супени лъжици прясно, в момента смелено ленено семе на прах (напр. в електриечска кафемелачка) малко вода, за да стане сместа нежно хомогенна щипка бял пипер
по избор още:
малко чесън,
малко червен пипер
малко шампанско вино
Всичко да се размиксира на нежна паста и да се яде през деня !

Забележка:
В практиката и в изследванията се установява, че много по-ефективно е когато основното съотношение е 1: 3 , а не 1:4. А обемът на мазнините в изварата трябва да бъде над 10%. Ако се използва нискомаслена извара, лечебният ефект се снижава. При лечението е подходящо да се започне първата седмица или 10 дни със съотношение 1:1 и пак в следващата седмица или 10 дни 1:2 и след същото такова време да се увеличи на 1:3. От началото на използването на тази смес бъдете колкото можете повече на слънце, не е задължително да бъдете на пряка слънчева светлина, може и под дървета. От практиката става ясно, че вълновата дължина на слънчевата светлина проникваща през зелените от хлорофил листа ускорява лечебния ефект.

Измислени са по този повод зелени лампи с подобна вълнова дължина като слънчевата след преминаването й през листата и тази светлина помага доста на хората.
Съотношението 1:1, 1:2, и 1:3 се препоръчва затова, защото през последните 50 години много се е променила храната.

Днес се храним с много “боклуци” като например маргарини, които са вложени навсякъде в готовите храни вкл. и в сладоледите, напитките и т.н. Така, че е необходимо по-напред да се обхванат “нечистотиите” натрупани в тялото и малко да се нормализира равновесието, затова най-напред трябва да се използват повече омега-3 мастни киселини.

Интересното е в това, че омега -3 са ключа към използването на другите мастни киселини в тялото. Без омега-3 останалите мастни киселини са като заключени. В заключение за последните научни изследвания върху маслата и мазнините ясно проличава, че за живота необходимото съотношение на мастните киселини е 1:1 у нас.

Диета с ленено масло

Проф. Будвиг през 1951 година е съставила първата диета с ленено масло и през 1990 година отново я е изследвала. Д-р Dan Roehman, онколог и кардиолог, който в своите съобщения е написал: “Тази диета представлява далече най-успешната противоракова диета на света”! Будвиг твърди, че нейната диета осигурява двете неща: предпазване и лечение. Казва, че недостига от линолова киселина (обикновено при нашия начин на хранене) е отговорен за продукцията на оксидаза, която провокира растежа на раковите клетки и тумори и е причина за много по-нататъшни хронични заболявания.

Благоприятните ферменти са унищожавани от температурната обработка или прегряването унищожава мазнините в храната, също и нитратите използвани за консервирането на месото са пагубни и т.н.

Теорията казва, че използването на кислорода в организма чоже да бъде стимулирано от протеиновата смес съдържаща и сяра, която улеснява, дава възможност за разтварянето на мазнините във водната среда на организма ни.

Сярата се съдържа още в сирената, орехите, луковите и празовите зеленчуци, като например в праза, кромида, чесъна и особено в изварата. Ферментите на клетъчното дишане са тясно свързани с високо ненаситени мастни киселини, които тук са задължително необходими за съвършеното окисление.

Основният предполагащ момент е използването на нерафинирани, получени чрез пресовани по студен начин масла с високо съдържание на линолова киселина, например от ленено семе, слънчоглед, соя, мак, орехи, зърнени семена и др.

Тези масла би трябвало да бъдат консумирани заедно с храни съдържащи подходящи белтъци (протеини), иначе имат обратен ефект и ще предизвикат повече негативно въздействие, отколкото добро.

Най-добрата комбинация е извара и ленено масло плюс ленено семе, което трябва да бъде прясно смляно. Въглехидратите съдържат природна захар като например фурмите, смокинята, крушата, ябълката и гроздето и са подходящи да се прибавят към тази диета.

Полезен е също и нерафинираният природен пчелен мед. Повечето продукти съдържащи синтетичен витамин А нямат никаква стойност, защото в тях се съдържат продукти от окислението, но каротена (провитамин А) от морковите е много добре усвоим. Благоприятно въздейства и витамин В от сметаната, киселото мляко и природно подквасеното мляко. Човек дневно се нуждае от около 120 гр. извара, добре смесена с 40 гр. ленено масло и 30 гр. мляко (кисело) в миксера или силно разбъркано на ръка. Сместта може да се подслади с мед или друг природен подсладител. Може да се прибавят и пресни плодове. Всяка сутрин би трябвало да се изконсумират 2 пълни лъжици прясно размелено ленено семе в хладка сметана или кисело мляко.

Тази представено диета е предназначена за всички видове хронични болести и особено при сърдечни заболявания (коронарни тромбози), увреждания на жлъчката, диабет, артрити, злокачествени тумори. С нея се подобряват и отслабеното зрение и слух. Това е идеална храна за децата и подрастващите. “ Това, което проф. Будвиг към моето първоначално недоверие демонстрира, в последно време за съвършено успокоение в моята лична практика означава:

Ракът е лесно излечим, лечението представлява диетичен здравословен начин на живот и отстъплението е веднага-раковата клетка е отслабена и беззащитна. Точката на биохимичното й срутване, което е идинтифицирала още през 1951 година е доказано точно и “ин витро”, точно така както в реалния жив организъм...(Roehm, Townsend letter for Doctors”, юли 1990)

Общи правила
Пациентът първия ден не приема никаква друга храна освен 250 мл. ленено масло с мед и прясно изстискани плодови сокове, без да се подсладяват със захар.
В случай, че болният е много зле може първият ден вместо сок да се прибави шампанско, смесено с лененото масло и мед.
Шампанското е лесно усвоимо и има тук важна роля.

1). Захарта е абсолютно забранена! За подслаждане на другите прясно изстискани сокове може да се прибави сок от грозде .

2). Между останалите забранени неща принадлежат:
* всички животински мазнини
* всички готови сосове вкл. и майонеза
* всички видове пресни меса (съдържат химия и хормони)
* масло
* маргарини
* консерви – месо, колбаси (консервантите блокират обмяната на веществата активирана от лененото масло)

3). От пресните изстискани зеленчукови сокове са подходящи - морков, керевиз, земна ябълка и червена ряпа.

4). Три пъти дневно е задължително да се приема топъл чай! Подходящ е от мента, Шипка, подсладен с мед.

Дневното меню
Преди ядене изпийте чаша кисело мляко или сок от кисело зеле.

Закуска - мюсли (от обикновени зърна) поляти с 2 супени лъжици (30 мл.) ленено масло и мед.

Пресни плодове според годишното време - череша, кайсия, праскова, настъргана ябълка. Да се редуват.

Яжте орехи и ядки. Без фъстъци!.
Пийте билкови чайове. Една порция SPREAD (виж по-долу обясненията)

Закуска в 10 часа - изпийте чаша пресен морковен сок или сок от ябълка или комбинация от керевизов сок и сок от червена ряпа.

Обяд- сурова салата с кисело мляко и ленено масло (виж обяснението по-долу). Към зеленчуковите салати - настъргана репа, моркови, репички, бял алабаш (земна ябълка, гулия), кисело зеле, цветно зеле и др. За вкус може да се посипе със ситно настърган хрян, див лук или магданоз.

Варени ястия: - може да се приготвят на пара зеленчуци, картофи, или ориз, просо, гречка (елда). Към това прибавяйте SPREAD или MAYO- за вкус и повишени дози ленено масло.

Така също сместта SPREAD с картофи е специално здравословно ядене. Прибавяйте кмин, магданоз или други билкови подправки.

Десерт - смес от пресни плодове различни от това, което е било на закуска със SPREAD, този път вместо мед използвайте лимонов крем, ванилия или касис.
Закуска в 16 часа - изпийте малка чаша вино (без химия, домашно) или шампанско или пресен плодов сок разбъркан с 1-2 супени лъжици ленено семе смелено прясно и разбъркано с мед.

Вечеря - до 18 часа
Пригответе топла храна от елда (гречка), овесни или соеви колачета (кейкове), грис от елда (гречка) е напълно най-доброто и може да се прибави към зеленчукова супа или в по-твърда форма като колаче с билки.

Лечебна сила може да се прибави и от SPREAD. За подслаждане може да се използва само чист природен мед или гроздов сок.

Да не се употребява никаква бяла захар или кафява захар!
Могат да се използват само прясно изстискани сокове, НЕ сокове от магазин затворени в кутии или шишета! Всичко трябва да бъде чистоприродно.

Как се приготвя "SPREAD"

В миксера сложете 250 мл. ленено масло, прибавете 450 гр. 10% извара и 4 супени лъжици (60 мл.) мед. Размиксирайте всичко това и прибавете само толкова нискомаслено мляко или вода, за да се получи съвършено разбъркана смес като цяло. Пет минути се приготвя до пудингов вид, има за резултат че не се усеща никакъв вкус на масло,( а в съда на миксера не трябва да се вижда никакъв мазен кръг, когато се изплаква). Алтернативно може да се използва кисело мляко вместо извара в количество 30 грама кисело мляко на 1 супена лъжица (15 мл.) ленено масло и мед. Всичко да се разбърка, както е обяснено по-горе.

Забележка:

Тази смес от ленено масло не предизвиква разстройство и то дори да се приема в по-големи количества, защото маслото химически реагира със (серните) протеини на изварата, киселото мляко и др.

Как да си приготвим "MAYO" (майонеза)

Разбъркайте на едно място 2 супени лъжици (30 мл.) ленено масло, 2 супени лъжици (30 мл.) мляко и 2 супени лъжици (30 мл.) кисело мляко 1 кафяна лъжичка (2,5 гр) горчица или се прибави някаква билкова подправка като копър и др.

След това прибавете 2 или 3 пласта от зеленчук най-добре домашно консервиран(не от готова консерва, за да няма консервантни вещества) и щипка билкова сол. Такава майонеза с голямо количство горчица и няколко размиксирани банана е много апетитна.

Заключителни бележки на д-р Roehman: - бих си пожелал всички мои пациенти да имат докторат по биохимия и квантова физика, за да си обяснят и разберат с каква висока степен на специализираност е тази създадена диета. Това е чудо.

Прибавката на шампанско дава възможност за лесно усвояване и доказва да постави отново на крака и някой, който е почти на смъртно легло.
Клизма против запек от 250 мл. ленено масло е по-нататъшния път как да се постигне отлично жизнено подпомагане чрез добавяне на масло богато на електрони до тялото. Масло може да бъде също апликирано върху кожата за трансдермално усвояване. Ще трябва постоянно да държите тази диета за добри 5 години и така вашият тумор може напълно да изчезне!
При хора, които нарушават правилата, както пише проф. Будвиг (яли са например консерви -месо, салами, още сладкиши и т.н.) понякога се проявяват рязки влошавания и повече не може да се помогне, защото болният се е върнал към любимите "бон-бони", което в този случай означава па-па.
През 1967 година проф. Будвиг при разговор по радиото в Германия казала следната мисъл подтикваща вероятните нейни бъдещи пациенти след неуспешни операции или лъчетерапия: " Разбира се и в тези случаи е възможно за няколко само месеца да се възстанови здравето , в действителност казано в около 90% от случаите".
Противораковото лечение може да бъде простичко, но много успешно, както разбрахте. Интересите на "канцерогенната" промишленост обаче са такива, че не искат да знаете това. Може ли някой от вас, който страда от тази болест вкл. и ваши близки, приятели да са скривали от вас тази проста информация, която са знаели така дълго?
Няколко важни бележки Лененото масло бързо се разваля от присъствието на кислород, топлината и светлината. Затова се използва в художественото рисуване. Пожълтялото, гранясало масло е увреждащо здравето и затова трябва да бъде внимателно получено масло, добре складирано, опаковано под азотна атмосфера, в непрозрачни съдове и на студено, до времето докато се употреби. Трябва да се използва толкова прясно, колкото е възможно повече и да се стабилизира с протеини SPREAD и т.н. веднага след отваряне на шишето.
Може също да се използват ленени семена, които трябва да бъдат размляти в миксер или в кафемелачка.
Нуждаете се от три пъти по-голямо количество семена, за да получите еквивалентно количество ленено масло.
Семената са висококалорични, така някой може да качи килограми.
Семената имат също високо съдържание на разтворими влакнести вещества - влакнини, така заедно с течност имат склонност да образуват втвърдяващ се расол. Прясно размлетите семена прибавени към мюсли и веднага изконсумирани имат отличен вкус. Ed Mc Cabe (" Оxygen Therapies") пише за функцията на основните мастни киселини:
Червените кръвни телца отдават в белия дроб въглероден двуокис и приемат кислород. И отново са готови в кръвообращението отивайки до клетките като отдават носения кислород в плазмата.
Така освободения кислород е привлечен към клетките от резонирането на pi-електроновото окисление, подпомагано точно от мастните киселини. Без тях кислородът не може да "намери" пътят до клетките! Богатите на електрони ненаситени мастни киселини имат решаваща роля между "дихателните ензими", а това е основата на клетъчното окисление.
"Не яжте нищо хидрогенирано - като изкуствени мазнини (маргарини) или пържени храни, защото нарушават процеса на окисление.
Би трябвало да ядем храна богата на основни, ненаситени мастни киселини подпомагащи окислението. Богато се намират в маслото от ленените семенца.

Някои мазнини са чудодейно здравословни, други НЕ! Всяка клетка в нашето тяло се нуждае от мазнини за различните функции, които има. Например клетъчната мембрана се изгражда от мазнини, а съответните мазнини затова са жизнено важни за клетъчната функция. Познаваме "вредни" и "полезни" мазнини.

Наситените мазнини, като маргарини се премат за увреждащи здравето, защото могат да вдигнат нивото на холестерола и по този начин и риска от заболяване на сърцето, мозъчен инсулт, рак, диабет. Обаче определени видове мазнини познаваме като есенциални мастни киселини и те се представят напълно с благоприятни свойства и въздействия върху здравето на организма. Тук спада лененото масло.
Какво има в лененото масло? - три мощни съставки
1. Мастни киселини омега-3 Ленените семена и лененото масло (получено чрез студено пресоване) са въобще най-богатият растителен източник на мастни киселини тип омега-3, най-здравословния вид мазнини, които можем да консумираме.
Мастните киселини омега-3 са масла, от които нашето тяло се нуждае за правилната си функция. Обратното на това са мастните киселини тип омега-6. Малко или много нашата храна ги съдържа в надмерно количество!
Най-доброто съотношение между тези мазнини в храната е 4:1 или 4 пъти повече омега-3, отколкото омега -6. Менюто на западните страни, обаче съдържа много омега-6 и твърде малко омега-3. Научната и медицинската общности признават, че например в САЩ американците консумират храна в съотношение 20:1 ! в ущърб на мастните киселини тип омега-3. Това е една от основните причини защо американците страдат от толкова много хронични увреждания, зависещи от високо мазната храна.
2. Лигнани
Ленът е фактически най-богатият източник на растителни "химикали", "химически съединения" с антивирусни, противогъбични, бактерицидни, противоракови свойства, на които се казва лигнани. Лененото семе съдържа 100 пъти по-голямо количество лигнани, отколкото която и да е друга растителна храна. Но при студеното пресоване на семето, когато се пресова маслото лигнаните се отделят от маслото и се отстраняват. Сами малък процент производители връщат обратно лигнаните в маслото и затова винаги при купуване на ленено масло трябва да се следи етикета-дали маслото е чисто или е с примес от лигнани.

3. Влакнини - влакнести вещества- ленените семенца са също отличен източник на хранителните влакнини. Влакнестите вещества са много важни за правилната функция на ЧЕРВАТА.  Изследванията са установили, че храна богата на влакнини помага да се снижи риска от рак на дебелото черво и редица други заболявания.
Ленът се бори успешно със сърдечно-съдовите заболявания.
Сърдечните инфаркти, мозъчните инсулти в западния свят са честа причина за смърт. Храната, пушенето, алкохолът, недостигът от движения представляват известни на всички рискови фактори. Било установено, че мастните киселини тип омега-3 намиращи се в лена снижават риска от инфаркти и инсулти веднага по няколко начина:
Ленът снижава кръвното налягане.
Ленът разширява кръвоносните съдове и подобрява тяхната еластичност, подобрява кръвната циркулация.
Ленът снижава нивото на холестерола и триглицеридите, повишава нивото на полезния холестерол - HDL, докато нивото на вредния - LDL хорестерол спада.
Също подпомага профилактиката против активиране на тромбоцитите, с което се предотвратява вътресъдовата тромбоза, артериосклероза и запушване на съдовете.
Ленът също предотвратява сърдечни аритмии.
Лененът има противовъзпалителни свойства
Мастните киселини омега-3 имат също така противовъзпалителни свойства. Редуцират разпрастранението на възпалителния процес напр. на кожата при псориазис, също при възпалителни процеси в червата каквато е Кроновата болест, язвен колит и др.
Ленът помага при ревматичните възпаления.
Многобройните научни публикации потвърждават, че ленът при пациенти с ревматоиден артрит намалява отоците и намалената подвижност на ставите. Много пациенти страдащи от артрит при използване на ленено семе се подобряват като едновременно с това са намалили и даже преустановили употребата на нестероидните противовъзпалителни препарати, които имат редица неблагоприятни странични ефекти за организма.
Научно изследване е публикувано в Journal of Biological Chemistry през 2000 година показва, че омега-3 мастните киселини, които се намират в лена умеят да понижават нивото на ензимите в ставите, които могат да унищожат хрущяла , с което се редуцират факторите, които могат да предизвикат възпаление и може също да помагат да ръководят гените, които имат отношение към клетките, от които се формира хрущяла.
Ленът потиска, поразява рака на дебелото черво, гърдата, кожата.
Мастните киселини омега-3 и лигнаните имат противаракови свойства. В лабораториите са били открити животински мастни киселини омега-3 намаляващи броя и големината на туморите.
Други научни изследвания показали, че високата употреба на мастни киселини тип омега-3 и лигнани е свързана с рязко ниско проявяване на рак на дебелото черво, гърдата и кожата.
Lillian Thompson от университет в Торонто изследвала жени с прясно открит рак на гърдата. Тези жени дневно получавали към храната си смелени ленени семена. Между поставянето на диагнозата и операцията минали около 3 седмици. Когато накрая при операцията туморът бил отстранен, било установено, че рязко бил намалял.
Елемент в профилактиката на рака на гърдата се приема, че ленът е способен да стабилизира нивото на естрогените. Не е изненада, че при жени използващи лен е бил установен по-редовен менструационен цикъл.
Ленът осигурява енергийното равновесие.
Хора използващи лен нерядко усещат повишена енергия и жизненост. Резултатите от изследванията подпомагат тази действителност и обясняват добре това. Мастните киселини омега-3 имат влияние върху работата на гените ръководещи метаболизма на мастните киселини и глюкозата, което пряко е свързано с продукцията на енергията.
Други благоприятни свойства на лена.
Трудно е да се повярва, че една храна може да даде толкова здравословни ползи. Но ленът е наистина чудодеен. Помага да се ограничи отхвърлянето на трансплантираните органи, помага при диабет тип 2 и оправя някои бъбречни заболявания, вкл. лупус нефритис. Подобрява симптомите при пациенти с множествена склероза, предотвратява макуларната дегенерация (обикновената причина за слепота в напредналата възраст)и може също да ви помогне да отслабнете на тегло.
Лен – как и по колко да се използва ?
Обичайната препоръчвана доза ленено масло е 1-2 супени лъжици дневно. Можете да използвате маслото направо, като го добавяте към сокове или салати. Не го загрявайте! Защото топлината унищожава неговите богати свойства. Препоръчва се само да се купува прясно, получено чрез студено пресоване, чисто хранително масло. Трябва да се складира на студено.
Лененото семе не може да бъде усвоено, когато е цяло и с ненарушена обвивка, затова преди употреба трябва да се смели. Това може да стане в електрическа кафемелачка и полученият ситен ленен прах може да се посипе върху зеленчукова салата или да се прибави към прясно получени сокове и джусове или дори с хляб.
Препоръчват се 2-3 супени лъжици ленено семе дневно. Запомнете, че лигнаните при получаването на маслото са премахнати, но някои производители ги връщат обратно към маслото. Ако искате да използвате всички сили на лена яжте и лененото масло и смеленото ленено семе.
Храната е лекарство Древна гръцка поговорка казва: “Оставете храната да е вашето лекарство и лекарството да е вашата храна”. Малко са храните, които могат да отговарят така точно, както малкото, но независимо, гениално, заслужаващо възхищение, многократно по-талантливо и прекрасно ленено семе!
Добрата храна е подходяща за профилактика и наистина е и лековита. Лененото семенце е съвършен пример за това, колко лечебна сила може да се намери в простата храна, която ядете всеки ден. За лекарите е трудно да измислят по-добра лечебна храна от лена и това е причина защо го консумираме редовно и защо като лекар горещо го препоръчвам на своите пациенти, приятели и роднини. Ям смелени семенца и използвам висококачествено ленено масло. Прастарите ленени семенца са модерна суперхрана и днес. Хранителна, добре изследвана, евтина, лесно проготвяна и има феноменални здравословни свойства.
Лененото семе и масло са съвършен пример за това, че простите неща нерядко имат огломно значение за здравето.
Ненаситените мастни киселини, наречени есенциални като омега-3 регулират много и твърде важни телесни функции.

Ето накратко някои ключови области на действие:
* регулиране на кръвното налягане в кръвоносните пътища, регулиране функцията на ставите, на очите и т.н.
* противовъзпалително действие – при отоци, артрити, стомашно-чревни и т.н.
* посредничество при производството на хормони и стероиди и последващо ръководене на хормоните за съответните целеви клетки
* посредничество на имунните процеси
* възстановяване на нервните преносни импулси повлияващи настроението, нарушенията в емоционалната сфера, концентрацията на вниманието, при депресия, ментални болести, променливи настроения, и т.н.
* регулиране на телесните секрети, при мъжете регулира плодовитостта, либидото
* разширяват или свиват кръвоносните съдове
* регулират гладката мускулатура и автономните рефлекси
* образуват основната първична част на клетъчните мембрани
* поддържат здравината и еластичността на клетъчните мембрани
* ръководят вноса и износа на вещества до и от клетките
* формират структурата на кожата на лицето и косата
* регулират скоростта на клетъчното деление
* насочват движението на кислорода от червените кръвни клетки до телесните тъкани
* регулират функциите на бъбреците и равновесието на телесните течности
* имат много голяма роля в поддържането на подвижността на наситените мазнини в кръвоносната мрежа и забраняват на кръвните клетки да образуват плаки, атеросклеротични натрупвания, и кръвни съсиреци
* изпълняват задачата на първичен източник на енергия за мускулите
* и др

Още....

ВЪЛШЕБНАТА СЕМКА

Както често се случва - майката природа отново се е погрижила за нас. Няма масло - можем да използваме лененото семе. То съдържа до 45% масло, в което частта на омега-3 достига 55-60 %, омега-6 до 15%, омега-9 - 10% и само 10% на наситените мазнини. Помните ли, че ви казах, че природата обикновено се стреми да защити от окисляването на кислорода мастните киселини необходими за зародиша, добавяйки в семето антиоксиданти (вит. А, Е, С). В 100 гр. ленено семе се съдържа 120 мг.(!) витамин Е. Налага се впечатлението, че основната роля на този витамин в живите организми е защитата на "незаменимите". Семената са много богати на белтъчини - до 23%(!).
В месото има само 17-18 %. При това белтъчините съдържат 18 от 22-те човешки аминокиселини. И което е особено, но извънредно важно- всичките 9 "незаменими" (!), т.е. тези, които не могат да синтезират клетките на човека! Въглеводорода е само до 13 %!
Направо идеален продукт за отслабване. Освен указания по-горе витамин Е в ленените семена могат да се намерят витамините - А, В1, В3, В6. И цял букет от микроелементи - цинк, мед, манган, магнезий, хром, желязо, бор и др. Лененото семе се продава в аптеките и отдавна се използва в медицината, но за съжаление само част от неговите достойнства.
Предлагам преди употреба механически да се разруши обвивката на семето, например с помощта на кафемелачка. И ако след това го добавите към мляко - вие ще получите не скъп, но буквално скъпоценен за вашия организъм продукт.

Обяд "според науката"

Най-интересно е, че преглеждайки научната литература се натъкнах на много статии, в които се описва лечебния ефект на счуканите ленени семена. При това някои от тях са написани в края на миналия век! Така че по ефективност при лечението на атеросклерозата той е съпоставим с официалния фармацевтичен препарат - Mevacor.(!), но без странични ефекти и противопоказания!
Великият Авицена е използвал ленени семена при "слузеста кашлица" и затруднено дишане.
А в края на 20 век счукани ленени семена са предписвали като отхрачващо противокашлично средство при пневмонии, остър и хроничен бронхит, плеврити.
Всъщност, при всички състояния свързани с дефицит на омега-3 киселини (проблеми при умственото развитие, депресия, алкохолизъм, наркомания, диабет, алергии, артрити) те заедно с традиционните медикаментозни лечения дават превъзходни резултати.
От няколко години лененото семе влиза в задължителното меню на американските ученици! В много страни са започнали да го добавят в хляба, а учените са открили, че то намаля увеличаването на нивото на глюкозата в кръвта след хранене до 30%. Ако заболяванията на храносмилателната система (гастрити с повишена киселинност, язви на стомаха и дванадесетопръстника) отдавна са лекували с отвара на ленени семена, използвайки свойствата на лугата (получена от отварата), която сама по себе си има леко слабително, противовъзпалително и обезболяващо действие, то счуканото семе с успех се прилага още и при цистити, пиелити и камъни в бъбреците. Осигурява нормално, здраво състояние на кожата и косата. Скъпи жени, корените на косата не се "подхранват" отвън с шампоани, както обещава рекламата, това все пак не е леха. Имайте в предвид - организма е длъжен да осигури хранене на луковиците на косъма отвътре! И тук семената с омега-киселини, повярвайте ми, действително са незаменими! Още една "козметична тайна" за дамите: цвета на лицето е "огледалото" на стомаха (някои модели, затова се измъчват с прочистващи клизми). Защо така? Счуканото семе е винаги на вашите услуги! Осигурявайки на организма белтъчини, някои витамини и особено омега-3 и омега-6 мастни киселини, счуканото ленено семе способства за изгарянето на наситените мазнини, което заедно с повишената чувствителност на клетките към инсулина може ще помогне да намалите вашите нежелани мастни отлагания.
Нещо природата е скрила и за мъжете. Редовният прием на счукано ленено семе увеличава производството на тестостерон (мъжкия полов хормон), стимулира сперматогенезата, увеличава ерекцията. Както се казва "нашият лен и там е силен"!
И съвършено нова страница в медицинските препарати - лигнини (lignane). През 1990 г. в САЩ стартира програма за детайлното изучаване на лигнините като средство за предпазване от рак. В нея особено внимание се отрежда на ленените семена, съдържащи 100 пъти повече лигнини от който и да е друг растителен продукт. Техният биологически спектър в действителност се оказа много широк. Те притежават и антибактериално, и антивирусно, и противогъбично действие.

http://www.nanocom-bg.com/vitaminf.php А.Наумов к. м. н.

Още...

ЛЕНЕНА НАПИТКА

Тази напитка е изключително полезна да пием всяка сутрин на гладно, дори може да измести закуската. Полезна е както за възрастни, така и за деца. Доставя ни изключително полезните Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и всички незаменими аминокиселини, грижи се за добрата перисталтика на червата ни (ключ към нашето здраве), нормализира кръвното ни налягане (особено полезна за хипертоници), доставя ни много витамин Е.

1-2 с.л. ленено брашно
1 чаша вода
1 л. мед, по желание

Най-добре е лененото семе да си го смелим непосредствено преди да го ползваме. Тогава то е най-полезно, пълноценно и ароматно. Това може да направим най-добре с кафемелачка или кухненски робот (зависи от модела). Разбъркваме лененото брашно и меда във водата и пием веднага, защото бързо се желира. Желателно е след това да изпием още една чаша чиста вода, тъй като лененото семе бързо набъбва в стомаха.

http://www.zemianazaem.com/

Още...

ЛЕН
Ботаническо име: Linum usitatissimum
Семейство Ленови (Linaceae)


ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ!
Маслото е с много малка трайност, затова трябва да се съхранява на хладно място.
Да не се използва за консумация предлаганото в търговската мрежа ленено масло, тъй като е токсично.
Не използвайте неузрели семена, тъй като те съдържат токсични вещества.

ИСТОРИЯ
Ленът е бил култивиран преди повече от 7000 години в Близкия Изток като източник на влакна и масло.
Древните египтяни, евреи, гърци и римляни използвали семената като храна, маслото като лекарство, а влакната за облекло и платна на корабите.
Римските легиони използвали хляб, направен от лен и били в състояние да правят дълги преходи и след това да влизат в битки. Днес, Римският хляб все още съдържа ленено семе, а лененото масло се използва в производството на лакове, бои, линолеум и сапун.
Лечебните свойства на лена са били добре известни на гърците, Хипократ препоръчвал лен за възпаления на лигавиците.
През 8-ми век във Франция, Карл Велики приел закон, изискващ използването на ленените семена, за да бъдат здрави хората му.
Планинският лен получил прозвището си на "пречистващ лен", тъй като някога е бил популярен като очистително.

ОСНОВНИ ДЕЙСТВИЯ
(а) Лен

* антисептично
* противовъзпалително
* успокояващ дразненето
* омекотяващо средство
* разслабително
* очистително
* успокоява кашлицата

(б) Планински Лен

* антиревматично
* диуретик
* лаксатив

КЛЮЧОВИ КОМПОНЕНТИ
* слузно вещество (6%)
* цианогенен гликозид (линамарин) - успокояващо дихателната система средство
* битер
* лененото масло от семена съдържа цис-линоленова (24%) и алфа-линоленова киселина (36-50%), витамини А, В, D, Е, минерали и аминокиселини (25%)

ИЗПОЛЗВАНИ ЛЕЧЕБНИ ЧАСТИ
Семена, масло, надземни части (планински лен)
Ленът е един от най-добрите растителни източници на алфа-линоленова киселина (LA).
Семената съдържат разтворими и неразтворими фибри, които подобряват състоянието на червата и лигнаните, смята се също, че растителните му естрогени помагат в защитата срещу рак на дебелото черво, простатата и млечната жлеза.

ИЗПОЛЗВАНИ ЛЕЧЕБНИ СРЕДСТВА

СЕМЕНА
Узрелите семена се смилат и използват срещу запек (високият прием на течности е от изключително значение!).
Лапи от смачкани или ситно смлени семена се прилагат за ЦИРЕИ, абсцеси и язви или се прилагат локално при плевритна болка, кашлица, бронхит или емфизем.
Настойки се използват за лечение на кашлица и възпалено гърло (може да се добави мед и лимон).

Настойки от цялото растение са приготвят от прясната билка срещу запек, чернодробни натрупвания и ревматични болки.
Мацерацията (метод за извличане на ефирни масла) произвежда плътна слузна консистенция, която може да се взема при възпаления на лигавицата, както е в случаите на гастрит и фарингит.
Маслото от семена съдържа незаменими мастни киселини, които са полезни при екзема, нарушения на менструацията, ревматоиден артрит и атеросклероза.

ТРАДИЦИОННА УПОТРЕБА
Семената отдавна се използват като лаксатив и успокояващо отхрачването средство. Но, те трябва да бъдат смлени, защото в противен случай целите семена просто ще преминат през тялото, без да бъдат усвоени от него. Освен това, тъй като ленът абсорбира влагата, е добре да се пие много вода, за да не бъдат изпражненията твърди и сухи.
Ако се постави семе в ъгъла на окото, от движението на окото чуждите частици ще полепнат по клея и така ще бъдат премахнати.
Планинският лен е мощен лаксатив и може да бъде заместител на сената. Но, той преди всичко се използва при ревматизъм и чернодробни оплаквания, главно заради силното си слабително действие, което очиства тялото от събраните токсини.
Лененото масло е важен източник на незаменими мастни киселини, които противодействат срещу залепването на мастни отлагания по тъканите. Лененото семе, брашно и масло трябва да се съхраняват в хладилник, тъй като много бързо гранясват, което може да доведе до обратен ефект- повече здравословни проблеми! Ако започне да ви мирише на терпентин, то трябва да го изхвърлите.
Португалска рецепта препоръчва лененото масло, смесено с червено вино, за лечение на рани.
В Индия, се прави чай за лечение на кашлица, бронхиални състояния, уретрит, диария, гонорея и се използва външно за инфекции на кожата. Използва се в хуманната и ветеринарна медицина.
В Мексико, ленът се използва за лечение на изгаряния, абсцеси, кашлица, възпаления на пикочните пътища, ЦИРЕИ, отоци и възпаление на венците.

http://www.nanocom-bg.com

Още...

От рецептите на доктор Йохана Будвиг

Тя също заслужи признанието, че е изключителна.

Йохана Будвиг - родена е в Германия през 1904 година, умира през 1998. До последните си дни поразява със своята жизненост и мъдър ум. Подобно на своите колеги по научна слава доктор Лайнус Полинг, доктор Моерман../ Йохана Будвиг не само препоръчва, но и прилага в личния си живот своята собствена методика за предпазване и лечение от рак.

По професия биохимик/ такива са доктор Варбург, доктор Полинг/, Йохана Будвиг се заема с лечението на онкопациенти по чиста случайност- в един кратък период към нея се обръщат за помощ повече от 10 германски лекари, които имат диагноза рак в напреднал стадий или с тази диагноза са членове на техните семейства. Натрупаният и опит става причина за създаването с нейно лично участие на Националния онкологичен холистичен център на Германия, той се намира недалече от Щутгарт.

В 40-годишната лечебна дейност, свързана с онкоболни, тя усъвършенства своята методика до такава степен, че 7 пъти е номинирана за Нобелова награда. Не я получава, но получава световно признание за изключителната си антиракова програма.

В центъра на нейното лечение е откритието и, че хората, в чиито тела са се появили злокачествени клетки, винаги имат ниски нива на 2 специфични субстанции: фосфатидите и липопротеините. Притежават и още една съществена разлика- телата им са с много ниски нива на есенциални мастни киселини /особено на омега-3-мастната киселина/. Според Йохана Будвиг, тъкмо тя има силен противотуморен ефект и от нея в голяма степен зависи стабилизирането на имунната система и привеждането и в състояние на ефективна съпротива срещу раковите клетки. Задълбочените биохимични анализи на д-р Будвиг доказват, че в най-добър вид омега-3-мастната киселина се намира в студенопресованото ленено олио и то става център на нейната лечебна програма. В хода на популяризиране на своя протокол Йохана Будвиг предизвиква не едно или две гневни изявления срещу себе си, особено когато започва да настоява за коренна промяна на употребяваните мазнини във всекидневното хранене. Тя не успява да промени търговските регистри, но поне доказва по категоричен начин, че ако едно тяло е поразено от рак, за да оцелее, в него трябва да се приемат съвсем нов вид мазнини-само онези, които съдържат преди всичко омега-3-мастната киселина. Абсолютно полезна и за здравите, и за онкоболните, тя е сред най-силните вещества- убийци на раковите клетки.

Книгата за Йохана Будвиг е популярна и у нас .Това, което избирам от сайта на виртуалната клиника, носеща нейното име, е подбор от много лесни, много леки и напълно възможни хранителни рецепти. Те са еднакво полезни и за онкоболните , и за здравите хора от всички възрасти.

Плодов микс от ананас и ягоди:
* 1,5 чаша изстуден сок от ананас

* 2 супени лъжици студено пресовано ленено олио “Биосан” /у нас- вариантът „Шнеекопе”, продава се във всички магазини за диетично хранене-б.а./

* 4 супени лъжици нискомаслено (обезмаслено) кисело мляко

* 10 замразени ягоди

* кубчета лед

* поставете отделните съставки в блендер (кухненски комбайн или миксер/ в последователност, в която са изброени по-горе, като количеството кубчетата лед е по личен вкус. Изсипете получения плодов шейк във висока чаша и се насладете на напитката!

Дресинг с портокалов сок и сусамово семе:
* 1/2 чаша портокалов сок

*1/2 чаша студено пресовано ленено олио “Биосан”

* 3 супени лъжици сусамово семе

* разбийте енергично съставките в подходяща купа, шейкър или блендер. Полученият дресинг е подходящ за заливане на салати или към прясно нарязани плодове.

Кексчета с ленено семе и трици:

* растителна мазнина за готвене

* 1 чаша брашно

* 1,5 ч.лъжичка бакпулвер

* 1,5 ч.лъжичка сода бикарбонат

* ? ч. лъжичка сол

* 1,25 ч. лъжичка канела

* 1/2 чаша маргарин

* 1/2 чаша кафява захар

* 2 яйца

* 1/2 чаша меласа

* 1 чаша обезмаслено прясно мляко

* 1, 5 чаша трици

* 1/3 чаша стафиди

* 1/3 ленено семе

* Напръскайте съдинките за печене на кексчетата с растителната мазнина. В средно голяма купа поставете, като пресявате заедно, брашното, бакпулвера, содата и солта. След това добавете канелата и оставете настрана сместа. В голяма купа разбийте на крем маргарина, кафявата захар и яйцата.

Добавете меласата/ кафява тръстикова захар, продава се и у нас - б.а. /и разбъркайте енергично получената смес. После добавете млякото и останалите три съставки - трици, стафиди и семе - като хубаво разбъркате. Най-накрая прибавете сместа с брашното и разбъркайте докато брашното поеме.

* Напълнете с получената смес предварително подготвените съдинки за печене на кексчета до 2/3 от обема им. Пече се на 400 о (Фаренхайт ) за около. 17 минути или докато кексчетата получат леко кафяв загар.

Пълнозърнест хляб с ленено семе:
* 1,25 чаша смляно ленено семе (“Вита Флакс”- у нас се продава най-често марката „Шнеекопе”-б.а.)

* 5 чаши топла вода

* 4 супени лъжици мек (размекнат) суров мед

* 2,5 супени лъжици мая

* 1 чаша овесено брашно

* 4 чаши нерафинирано бяло брашно /напр. вариант типово/

* ? чаша суроватка на прах

* 2 ч. лъжички сол

* прибл. 8 чаши пълнозърнесто пшеничено брашно

* Смесете водата, меда и маята и оставете на постои така 3-4 минути.

* В отделна купа смесете овесеното брашно, нерафинираното пшенично брашно, смляното ленено семе, суроватката на прах и солта. Добавете тези сухи съставки към сместа с маята и разбъркайте добре.

* Разбивайте на ръка ок. 5 минути, след което прибавете и пълнозърнестото пшеничено брашно и разбъркайте до получаване на твърдо тесто (ако използвате машина за месене на брашно включете на висока скорост на месене за 5 мин.). Месите и оставяте да втасва за около 15 мин. След това разточете (размесете) и оставете да втасва още 15 минути. Разточете и оформете хляба (количеството е за 2 хляба)

* Оставете хляба да втаса до удвояване на обема. Пече се на 350 о (фаренхайт ) за ок. 40-45 мин.


Мюсли с ябълки:


* 2 супени лъжици овесено брашно

* 4 ч. лъжички вода

* 2 ябълки

* 2,5 супени лъжици пшенични кълнове

* сок от ? лимон

* ? чаша кисело мляко

* 1 супена лъжица стафиди

* 2 супени лъжици студено пресовано ленено олио

* 2 супени лъжици суров мед

* 3 супени лъжици наситнени орехови ядки

* Накиснете овесеното брашно във водата и оставете да престои една нощ.

* Настържете ябълките

* Смесете съставките и разбъркайте добре. Консумирайте веднага (количеството е за 2 порции).

Бърз хляб с трици и ленено семе:

* 2 чаши ленено семе “Биосан Вита Флакс”

* 1 чаша пълнозърнесто пшеничено брашно

* 1 чаша брашно (обикновено)

* 1 ч. л. сол

* 2 ч.л. сода бикарбонат

* 4 белтъка или 2 яйца

* настъргана кора от 2 лимона (запазете лимоните за сок)

* ? суров мед или захар

* 2 чаши стафиди, сушени сливи или фурми (накиснете за няколко минути преди да добавите)

* Изстискайте лимоните и към получения сок добавете толкова суроватка, колкото е необходимо да се получи 1,5 чаша течност.

* Загрейте предварително фурната до 325о Фаренхайт

* Прибавяйте съставките в посочената последователност и разбъркайте добре.

* Пригответе 6 малки тавички, намазани леко с мазнина. Разпределете сместта и печете на 325 о Фаренхайт за 40 мин.

http://anticancer-bg.com/bg/

Още...

Ленено семе. Лен - Linum usitatissimum L.

Химически състав
Семената на лена съдържат ефирно масло (30-48%), в състава на което влизат глицериди, слуз -5-12%, белтъчини-18-33%, въглероди-12-26%, органични киселини, ферменти, витамин А.

Семената съдържат:
макроелементи (мг/г) - калий (до 15), калций (до 5), магний (около 4), желязо (около 0,1); микроелементи - марганец, мед, цинк, хром, алуминий, селен, никел, йод, олово, бор.

Фармакологични свойства
Препаратите от лена имат разтворимо, очистващо, отхрачващо, смекчаващо, противовъзпалително и леко слабително действие.

Приложение в медицината

Според описанията на Авицена, печеното ленено семе помага при кашлица с храчки, при язва на пикочния мехур и при болни бъбреци. Опушването с ленено семе помага при хрема.

Отварата от ленено семе, ако се приема като клизма с розово масло, оказва значителна полза при язва в червата.

По мнение на Авицена, използването на ленените семена със сода бикарбонат и смокиня са добра лекарствена превръзка срещу лунички и акне.

Слизестата течност, приета вътрешно, дълго се задържа върху слизестата обвивка като предпазва от дразнене с вредни вещества, тъй като не се подлага на прякото влияние на соковете на стомашно-чревния тракт.

Използват я при заболявания на бронхите, при хрипове, гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, хронически колити, възпаления на пикочния мехур и бъбреците. Благодарение на съдържанието на слуз, лененото семе има и други предимства. "Чай" от него служи като добро средство за изплакване при възпалени венци и при други възпалителни процеси в устата и носоглътката. Кашица от семена на лена и лененото масло се прилагат при лечението на рани, кръвоизливи, цепнатини върху открити кожни повърхности.

Лененото масло се използва при диетичното хранене на болните с нарушен мастен обмен, с атеросклероза, исхемична болест на сърцето, мозъка, хипертония, със захарен диабет, при цироза на черния дроб, хепатити, мастна дистрофия на черния дроб.

Лененото масло, както и другите растителни мазнини, съдържа минимално количество от холестерин и по-голямо количество от ненаситени мастни киселини. А употребата с храната на тези киселини понижава съдържанието на холестерина и повишава концентрацията на фосфолипидите в кръвта.

Лекарствени препарати

Отвара от семена на лен :
счукайте 2 ч. л. семена и ги залейте с 1 чаена чаша гореща вода, кисне 20 мин. Употребява се по 100-150 мл 2-3 пъти на ден 30 минути преди ядене, използва се при кашлица и като слабително средство при запек, особено при хронични колити.

Отвара от семена на лен: вари се 1 чаша гореща вода, 1 ч. л. семена, кисне 2 ч. Ежедневно при лягане се пие по 1 чаша непрецедена отвара заедно със семената при хроничен запек.

Отвара от семена лен:
на бавен огън се вари в 1 л гореща вода 4 ч. л. семе, 10-15 мин . Затваря се отгоре с капак и кисне на топло 1 час. Може да не се прецежда. За вкус добавете лимонен сок. Пие се по 100 мл през 2 ч 6-8 пъти на ден при оттекло лице, при заболяване на сърцето и бъбреците.

Резултатът се постига след 2-3 седмици. Отварата е добре да се пие гореща.

Отвара от семе на лен: залива се с 0,5 чаша гореща вода 1 л. семена, къкри на слаб огън 15 мин., процежда се и се използва за 1 клизма при разстройство.

Отвара от ленено семе: в 300 мл гореща вода се варят на бавен огън 2 ч. л. семе 15 мин., кисне 10 мин., разбърква се още 10 мин., прецежда се. Приема се по 100 мл на гладно при атония на червата.

Отвара от ленено семе
:вари се в 200 мл гореща вода 1 ч. л. семе на бавен огън около 15 мин., кисне 10 мин., прецежда се. Приема се по 100 мл на всеки 2 ч в течение на 2 денонощия за очистване на бъбреците.

Семена от лен, залети с вода след 2-3 ч набухват и отделят слуз, която се приема вътрешно при възпаление на хранопровода, при язва на стомаха и дванадесетопръстника, ентерити, колити. Слуз от ленено семе капят в очите, мажат очите при конюнктивит.

Слузта може да се използва при отравяне с местно раздразняващи средства: винена есенция, сода каустик. Готови се от цели и узрели семена (1:30), приема се по 1 с. л. 8-10 пъти на ден преди ядене.

Слузта възпрепятства всмукването на токсични вещества от храносмилателния тракт в кръвта. Приема се в комплекс с други лечебни мероприятия.

Външно слузта се използва при трофични язви, след облъчване с рентген.

Семена от лен, приети вътрешно до 8-9 г, добре очистват гърдите, разтварят метастази в черния дроб и други органи.

Ако се смесят семена от лен с равно количество кресон / лечебна поточарка/ и се залеят с мед се получава средство, което, не позволява на ноктите да се чупят.

Ако се смеси ленено семе с восък и мед, оказва помощ при спазми, а също спасява ноктите от чупливост.

Ленено семе, смесено с фруктови конфитюр или подсладените с мед, усилва действието си, така както и: при добавяне на млечна захар в съотношение 1:1. Семената се употребяват и като меко действащо слабително средство, като се слага в храната по една чаена лъжичка.

Набухвайки и без да се преварява дълго, слузта механически разтяга ЧЕРВАТА , усилва перисталтиката им, ускорява предвижването на хранителните частици. Секреторната и моторната функция на стомашно-чревния тракт се усилва от алкалоида линамарин, който се съдържа в обвивката на семената. Има и друг начин за приемане на семето като слабително средство. Взема се супена лъжица цели семена, залива се с 2 чаши гореща вода, бълника се в течение на 10 мин., прецежда се през марля и се приема сутрин на гладно по половин чаша.

При разстройства слузта на семената на лена има задържащо действие. Настройките и отварите винаги трябва да са пресни .

Предварително се накисва лененото семе (с изключение на случаите, когато има възпаление на ЧЕРВАТА ) не се препоръчва, тъй като неговото набухване трябва да става само в ЧЕРВАТА .

Семена лена се използват като компрес, приготвен така: разтритото ленено семе се слага в марля, която се пуска примерно за 10 мин. в гореща вода, а после се слага горещо на болното място. Такъв компрес облекчава болката, размеква ЦИРЕИ.

Може да се налага върху бузата при зъбобол, при такова налагане лекуват ишиас и ревматизъм, лицеви невралгия, болки в стомаха, жлъчни колики, болести на пикочния мехур и бъбреците.

Възможно, облекчаването да е предизвикано от влажното и топлото. С това се обяснява действието на компреса от кашица от ленено семе при увеличаване на черния дроб защото според много страдащи от този недъг облекчаването настъпва мигновено.

Брашното от ленено семе, заливат с гореща вода и размесват до получаване на гъста кашица, която разстилат на марлена салфетка или тъкан и налагат на болното място, а след това отгоре завиват с вълна.

Семена от лен, счукани и сварени в мляко, налагат върху болното място като компрес за лечения на кокоши трън, цирей, акне, оттоци, рани, възпаления.

Пепелта от изгореното ленено семе, посипана върху раната, я изсушава, успокоява болката.

Дрехите от лен са полезни при краста и повишено поотделяни. При невралгична боли скъсайте от мушкатото няколко зелени листа, сложете ги на ленена салфетка, забинтовайте болното място, а отгоре завържете топла кърпа. 2-3 пъти сменете листата с пресни. След 2 ч болката ще стихне.

Като общо укрепващо средство за деца 3 ч. л. прах от семе се смесват с 1 ч. л. захар. Дава се на детето 2-3 пъти на ден по 1 ч. л..

Лечение с ленено семе след лъчетерапия

1. Смесете 2 чаши бял мед, 1 чаша ленено семе и 1 чаша сок от билката блатен тъжник, варете на водна баня, докато не се сгъсти. Дръжте в хладилника и пийте по 1/2 ч. л. през 1 час след храна като, държите сметта в устата, гълтайки слюнките, докато не се разтопи.

2. Залейте1 чаша семена с 2 л гореща вода на водна баня в добре затворен съд 2 ч, охладете. Приема се по 1/2 чаша 6-7 пъти на ден преди ядене.

3. При лъчева болест сложете в 400 мл гореща вода за 10-15 мин. 1 с. л. цели семена от лен, разбълникайте, прецедете през марля, пийте по 1 с. л. през 2 ч.

При възпаление на дебелото черво и хемороиди се препоръчват лечебни клизми. За приготвянето им е нужна 1 с. л. ленено семе, залята с гореща вода, кисне 2-3 ч,за една клизма се слага по 50 мл леко загрята слуз. В случаите, когато правото черво е рязко раздразнено и болният не може да задържи течности, количеството слуз намаляват до 20-30 мл, като съответно я изкарват по-често.

Слизести лечебни клизми предписват на болните от дизентерия (наред с антимикробни препарати), особено в периода на оздравяване. След клизмата е необходимо да се полежи не по-малко от час. Затова, ако болният трябва да работи, клизма се прави 1 път на вечер; ако е вкъщи, слизести клизми може да се правят 2-3 пъти през деня.

Лененото масло се приема като слабително и диуретично средство при болести на жлъчката и по 1-2 с. л. При запек – на гладно, при холецистит - по време на хранене.

Ленено масло се назначава вътрешно като леко слабително средство (по 1-2 с. л. на вечер) при хронически запек.

От масло на лен изработват препарат линелон, него използват за профилактика и лечения на атеросклероза. Препарат намалява ниво на холестерол в кръвта.

Препарат се назначават по 1.5 с. л. сутрин на гладно, може и по време на ядения, веднъж през деня, с повторни курсове за 1 – 1.5 мес. с прекъсвания на 2-4 седмици.

http://eastmedicine.net/

«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

БИЗР KATTAН - ЛЬНЯНОЕ СЕМЯ /ЛЕНЕНО СЕМЕ /
Его сила приближается к силе пажитника.

ЕСТЕСТВО.

Оно горячее в первой степени и уравновешенное в отношении влажности и сухости. Говорят, что льняной отвар есть отвар свежего льна и что в нем имеется избыточная влажность

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.

Льняное семя вызывает созревание, очищает и пучит вследствие своей избыточной влажности, даже поджаренное. В поджаренном [имеется] явное вяжущее свойство, а в неподжаренном — уравновешенное, смешанное с мягчительными свойствами. [Льняное семя] утоляет боль, [но] хуже ромашки лекарственной.

КОСМЕТИКА.

С природной содой и инжиром льняное семя [хорошая] лекарственная повязка от веснушек и «молочных прыщей». Льняное семя, если его смешать с равным количеством кресса посевного и замесить с медом, не позволяет ногтям морщиться, трескаться и шелушиться.

ОПУХОЛИ [И ПРыЩИ].

Льняное семя, [применяемое] наружно или внутренне, смягчает горячие опухоли, а с золистой водой [смягчает] опухоли за ушами и твердые опухоли.

ОРУДИЯ С СУСТАВАМИ.

Льняное семя, если его смешать с воском и медом, помогает от спазмов и особенно от сморщивания ногтей.

ОРГАНы ГОЛОВы.

Окуривание льняным семенем помогает от насморка; так же [действует] окуривание самим льном.

ОРГАНы [ДыХАНИЯ] И ГРУДИ.

Льняное семя помогает от слизистого кашля, особенно пережаренное.

ОРГАНы ПИТАНИЯ.

Оно вредно для желудка, трудно переваривается и мало питательно.

ОРГАНы ИЗВЕРЖЕНИЯ.

Поджаренное льняное семя закрепляет желудок, а неподжаренное действует умеренно. Мочегонное его свойство слабо, но от поджаривания оно усиливается. Если принимать льняное семя с медом и с перцем, то оно возбуждает похоть. Матку спринцуют его отваром, а также сидят [в таком отваре], и он помогает от жжения и опухолей [в матке]. То же [относится] и к кишкам. [Льняное семя] помогает от язв мочевого пузыря и почек. Отвар льняного семени, если его применить в клизме вместе с розовым маслом, приносит большую пользу при язвах в кишках.

http://bibliotekar.ru/

Още...

ЛЬНЯНОЕ СЕМЯ /ЛЕНЕНО СЕМЕ /

Льняное семя (лечебные свойства семени и льняного масла)


Лен посевной

С давних пор одним из самых популярных растений на Руси был лен. Его выращивали для того, чтобы впоследствии после соответствующей обработки получить льняную ткань. Одежда из льняной ткани рекомендовалась людям с горячей натурой, а также при сухой и жаркой погоде. Льняная ткань хорошо помогала при чесотке и повышенном потоотделении. Из льняного семени наши предки получали льняное масло, которое использовали как для приготовления пищи, так и для лечения различных заболеваний. Удивительные вкусовые и целебные качества этого растения не забыты и по сей день.

Посевной лён в основном культивируется в северной и средней полосе европейской части нашей страны и в Сибири. С лечебной целью используются семена льна и получаемое из них льняное масло. Семя льна богато растительными жирами, особенно полиненасыщенными или незаменимыми жирными кислотами омега-3 и омега-6, которые благоприятно влияют практически на все процессы жизнедеятельности человеческого организма. Помимо этого в семени льна содержится значительное количество белка, витаминов (А, В, Е, Р) и других биологически активных веществ.

Выделенное из семян льна масло является рекордсменом по содержанию полиненасыщенных жирных кислот, которые представляют идеальное природное средство для профилактики и лечения атеросклероза, ишемической болезни сердца и многих других болезней, связанных с нарушением кровотока, тромбозов, а также рака различной локализации.

В древневосточной медицине семена льна применялись как лекарство, обладающее растворяющим, очищающим и смягчающим свойствами. По описаниям Авиценны, льняное семя в жареном виде помогает избавиться от кашля, сопровождающегося выделением большого количества мокроты, от язв мочевого пузыря и почек. Окуривание льняным семенем защищает от насморка. Отвар льняного семени, если его применять в клизме с розовым маслом, приносит большую пользу при язвах в кишках. По мнению Авиценны, использование льняных семян в сочетании с природной содой и инжиром — хорошая лекарственная повязка от веснушек и прыщей.

В народной медицине семена льна назначают при кашле как отхаркивающее и противокашлевое средство. Они широко применяются в качестве слабительного средства при запорах, особенно при хронических колитах. Для этого 2 ч. ложки семян размельчают и разводят 1 стаканом кипятка. Употребляют по 100-150 мл 2-3 раза в день. Можно также 2 ч. ложки семян льна отварить в 300 мл воды, настаивать 10 минут и затем в течение 10 минут интенсивно взбалтывать, после чего процедитъ и принимать по 100 мл натощак при атонии кишечника.

Для очищения почек рекомендуется такое средство: 1 ч. ложку льняного семени залить 200 мл воды, вскипятить и принимать полученный отвар по 100 мл каждые 2 часа в течение суток. Примочки из льняного семени делают при твердых опухолях и при язвах на голове. Если присыпать порошком из жженых льняных семян рану, это высушивает ее и успокаивает боль и зуд.

Предварительно размачивать льняное семя (за исключением случаев, когда имеются воспаления в кишечнике) не рекомендуется, так как его разбухание должно происходить только в кишечнике. Если льняное семя смешать с фруктовым повидлом или подсластить медом, его действие усилится, так же как и при добавлении молочного сахара в соотношении 1:1.

Семена льна добавляют в состав средства от сахарного диабета, куда поровну входят стручки фасоли (без зерен), листья черники и солома овса. Вместо соломы лучше использовать зеленый овес, собранный и высушенный в стадии колошения. Для приготовления настоя 3 ст. ложки измельченной смеси заливают 3 стаканами горячей воды, кипятят на медленном огне 15 минут, затем охлаждают и процеживают. Принимают настой по одной трети или по половине стакана 3 раза в день во время еды. Об эффективности лечения обычно судят по исчезновению сухости во рту и жажды. Исходя из состояния, можно увеличивать или уменьшать объем принимаемого настоя или изменять количество приемов. Этот же настой назначают при воспалении мочевого пузыря.

При поносах 1 ст. ложку семян заливают 0,5 стакана горячей воды, кипятят на слабом огне 15 минут, процеживают и используют для клизмы. При хронических запорах рекомендуется ежедневно на ночь принимать по 1 стакану непроцеженного настоя льняного семени, приготовленного из расчета 1 ч. ложка семян на 1 стакан кипятка. Эти настои и отвары всегда должны быть свежими.

При невралгической боли народная медицина советует сорвать с комнатного цветка герани несколько зеленых листков, положить на льняную салфетку (обязательно льняную, так как льняные волокна — самое главное в лечении), прибинтовать на больное место, а сверху привязать теплый платок. Листья 2-3 раза менять на свежие. Через 2 часа боль стихнет.

Чтобы освободить организм от радионуклидов, можно воспользоваться следующими рекомендациями. Взять 2 стакана белого меда, по 1 стакану льняного семени и сока из травы таволги вязолистной, варить эту смесь на кипящей водяной бане, пока она не загустеет. Принимать по 0,5 ч. ложки через 1 час после еды, держа во рту, глотая слюну, пока смесь не растает. Хранить в холодильнике.

Можно использовать другое средство: 1 стакан семян залить 2 л кипятка и настаивать на кипящей водяной бане в плотно закрытой посуде 2 часа, затем охладить и принимать по 0,5 стакана 6-7 раз в день до еды. При лучевой болезни 1 ст. ложку целых семян льна опустить в 400 мл кипятка, 10-15 минут взбалтывать, процедить через марлю и принимать по 1 ст. ложке через 2 часа.

В народной медицине популярен компресс из льняного семени. Его готовят следующим образом. Растертое льняное семя помещают в мешочек из марли, который опускают примерно на 10 минут в горячую воду, а затем прикладывают горячим на больное место и держат, пока он не остынет. Компресс облегчает боли, размягчает фурункулы и нарывы.

Мешочек с льняным семенем также прикладывают горячим к щеке при зубной боли. Накладыванием таких мешочков лечат ишиас и ревматизм, лицевые невралгии, боли в животе, желчные колики, болезни мочевого пузыря и почек. Болгарские медики рекомендуют «для припарок и компрессов муку из льняного семени замешивать с горячей водой до получения жидкой кашицы, которую затем расстилают на марлевую салфетку или кусок ткани и накладывают на больное место, а затем сверху обворачивают куском шерстяной ткани».

Порошок из семян льна применяется при ожогах и заболеваниях кожи. Для этого 20 г порошка надо смешать с водой, прокипятить и накладывать на обожженные поверхности кожи в виде компрессов. Кашица из семян льна и льняное масло применяются при лечении ран, кровоподтеков, трещин на открытых кожных покровах. Льняное семя, сваренное на молоке, прикладывают как компресс для лечения пяточных шпор.

На Украине для лечения чирьев, прыщей, отеков, ран, воспалений измельченные семена льна отваривают на воде или молоке и полученную кашицу прикладывают к больному месту. Лен входит и в состав мягчительного сбора, состоящего из корня алтея, цветков ромашки, цветков мальвы, травы донника (по 1 части) и льняного семени (3 части): 1 ст. ложка смеси заваривается 1 стаканом кипятка, намазывается на ткань или марлю и горячей прикладывается к больному месту.

Зрелые семена льна обладают способностью выделять обильную слизь, оказывающую обволакивающее, смягчающее и противовоспалительное действие и применяемую при воспалительных заболеваниях пищеварительного тракта и дыхательных путей. Слизь, принятая внутрь, долго удерживается на слизистых оболочках, предохраняя их от раздражения вредными веществами, так как не подвержена влиянию соков желудочно-кишечного тракта. Используют ее при воспалительных заболеваниях бронхов, хрипоте, гастритах, язвенной болезни желудка и двенадцатиперстной кишки, хронических колитах, воспалении мочевого пузыря и почек.

Для приготовления слизи 3 г семян заливают 0,5 стакана кипящей воды, взбалтывают 15 минут и процеживают. Принимают приготовленную таким образом слизь по 2 ст. ложки 3-4 раза в день. Слизь льняного семени применяется не только внутрь, но и наружно. Ее закапывают в глаза, а также смазывают пораженные места при конъюнктивитах.

Благодаря содержанию слизи льняное семя имеет и другие достоинства. «Чай» из него хорошо показал себя как средство для полоскания при воспалении десен и при других воспалительных процессах во рту и в глотке. Для приготовления такого «чая» надо взять 4 ч. ложки семян, залить их 1 л воды, кипятить 10-15 минут, затем кастрюлю закрыть и поставить в теплое место на 1 час. Готовый отвар можно не процеживать. Для вкуса добавить лимонный сок. Пить отвар лучше горячим по 100 мл через каждые 2 часа 6-8 раз в день. Этот отвар снимает отеки лица, вызванные заболеваниями сердца и почек. Результат достигается через 2-3 недели.
Семена льна содержат до 48% жирного душистого масла. Несмотря на этот замечательный факт, многие годы в нашей стране из масличных семян льна делали только техническое масло да высококачественную олифу для художников. Традиции же производства пищевого масла были полностью утеряны. А ведь испокон веков, еще в Киевской Руси, наши предки готовили на льняном масле особо праздничные блюда, добавляли его для аромата в сдобную выпечку.

Аромат у льняного масла и в самом деле особенный: так пахнет первая весенняя трава. Поэтому именно это масло идеально подходит для заправки овощных салатов. Придаст оно приятный желтовато-оранжевый оттенок и сдобной выпечке, пирожкам, жареной картошке. Кстати, жмых, остающийся после отжима масла, — прекрасный корм для домашнего скота и птицы (в военные голодные годы им питалось и население). Масло не подлежит термической обработке, поэтому добавляется в холодные и готовые горячие блюда.

По составу и содержанию основных компонентов льняное масло является природным аналогом лекарственного препарата линетол. Линетол представляет собой слегка желтоватую маслообразную жидкость, состоящую из смеси этиловых эфиров, ненасыщенных жирных кислот в том же соотношении, что и в льняном масле. Он применяется для профилактики и лечения атеросклероза, снижает уровень холестерина в крови. Наружно линетол рекомендуется при обморожениях, химических и термических поражениях и лучевых поражениях кожи. Он ускоряет процесс восстановления пораженных участков кожи.

Назначают линетол по 1,5 ст. ложки утром натощак или во время еды 1 раз в день. Лечение состоит из нескольких повторяющихся курсов. Продолжительность каждого курса лечения составляет 1-1,5 месяца. Перерыв между курсами 2-4 недели.

Масло из высококачественных семян лучших сортов масличного льна обладает выраженными лечебно-профилактическими свойствами при нарушениях жирового обмена, атеросклерозе, онкологических заболеваниях. При его регулярном употреблении снижается уровень холестерина в крови. Льняное масло играет важную роль в профилактике сердечно-сосудистых заболеваний. Оно также оказывает нормализующее влияние на функции печени, щитовидной железы, кишечника, желудка, повышает потенцию, обладает омолаживающим и ранозаживляющим действием. Установлено, что льняное масло облегчает течение беременности и родов.

Для лекарственных целей льняное масло необходимо получать путем холодного отжима (холодной выгонки). Как наружное средство льняное масло может приносить облегчение и способствовать выздоровлению при трещинах кожи, при остаточных очагах чешуйчатого лишая (псориаза), сухих кожных высыпаниях и прежде всего при болезненном опоясывающем лишае. Даже при бородавках и мозолях льняное масло, наносимое на пораженные участки кожи по 2 раза в день, может оказывать благотворное действие.

Льняное масло в смеси с известковой водой (1:1) назначают для лечения поверхностных ожогов. Кроме того, льняное масло назначается внутрь в качестве легкого слабительного средства (по 1-2 ст. ложки на ночь) при хронических запорах.
Добавление в пищу 1-1,5 ст. ложки пищевого льняного масла детям с хроническими заболеваниями бронхолегочного аппарата является прекрасным профилактическим средством, предупреждающим обострение воспалительного процесса за счет выработки в организме факторов, защищающих слизистую бронхов. Кроме того, оно способствует повышению иммунитета. Ослабленным детям рекомендуется давать 2-3 раза в день по 1 ч. ложке лекарства, приготовленного из смеси 3 ч. ложек порошка льняного семени с 1 ч. ложкой сахара.

Льняное масло особенно полезно послеоперационным больным и ослабленным детям, так как содержащаяся в нем линоленовая кислота обладает уникальным свойством повышать общий иммунитет организма и препятствовать возникновению воспалительных процессов. В лечебных целях льняное масло рекомендуется принимать 2-3 раза в день при дневной норме 15-20 г (1-2 ст. ложки). Продолжительность приема 2-3 месяца.

http://www.biokor.ru/

Още...

ЛЕНЕНА НАПИТКА

Тази напитка е изключително полезна да пием всяка сутрин на гладно, дори може да измести закуската. Полезна е както за възрастни, така и за деца. Доставя ни изключително полезните Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и всички незаменими аминокиселини, грижи се за добрата перисталтика на ЧЕРВАТА ни (ключ към нашето здраве), нормализира кръвното ни налягане (особено полезна за хипертоници), доставя ни много витамин Е.

1-2 с.л. ленено брашно
1 чаша вода
1 л. мед, пожелание

Най-добре е лененото семе да си го смелим непосредствено преди да го ползваме. Тогава то е най-полезно, пълноценно и ароматно. Това може да направим най-добре с кафемелачка или кухненски робот (зависи от модела). Разбъркваме лененото брашно и меда във водата и пием веднага, защото бързо се желира. Желателно е след това да изпием още една чаша чиста вода, тъй като лененото семе бързо набъбва в стомаха.

http://www.zemianazaem.com/

Последна промяна ( Петък, 03 Април 2015 11:25 )